Jak připojit fotky

Zprávy o sněhových podmínkách na KamZaSněhem.cz mají od počátku existence webu textovou podobu. Přestože fotky přímo na KamZaSněhem.cz nahrát zatím nelze, doplnit svoji zprávu o fotky není složité. Stačí je umístit na veřejně přístupné místo a do zprávy vložit odkaz na ně. Zde je návod, jak na to.

Určitě není vyžadováno, aby fotky obsahovala každá zpráva... Pouze chceme ukázat možnost těm lyžařům, kteří jsou ochotni se podělit o fotky, které užitečně doplní textový popis podmínek, či ho z části nahradí – např. problematická místa lze pomocí fotek často popsat efektivněji. Na druhou stranu zde nechceme odkazy na fotky, které o podmínkách pro lyžování nic neřeknou.

Stručně jak na to:

  1. Umístit fotky na veřejně přístupné místo na internetu
  2. Získat adresu (URL) stránky s fotkami
  3. Umístit tuto adresu k textové zprávě o sněhových podmínkách.

Podrobněji:

Kam umístit fotky?

V podstatě kamkoliv, kde:

  • je to pro pisatele pohodlné
  • přístup pro ostatní uživatele není podmíněn účtem v nějakém systému popř. přidělenými přístupovými právy
  • je technicky možné získat přímý odkaz na stránku s fotkami (aby je uživatelé nemuseli hledat mezi jiným obsahem)

Příklady, kam uživatelé fotky nejčastěji umisťují:

  • Systémy pro ukládání fotek (např. Rajče, Fotky Google)
  • Osobní blogy či weby
  • Facebook

Doporučení a rady pro uživatele Facebooku:

  • je třeba si pozor dávat na to, aby fotky byly umístěny na místě přístupném pro každého, i člověka bez účtu na Facebooku. To zpravidla NEJSOU osobní profily ani některé facebookové skupiny - ověřit si to můžete zobrazením v prohlížeči, v němž nejste na Facebook přihlášeni. Klidně fotky nahrajte na naši FB stránku www.facebook.com/Kamzasnehem/ - příspěvky vložené tam si může zobrazit každý. Případně do skupiny "Fotky z běžek" připojené ke KamZaSněhem.cz - fotky v této skupině už také vidí i lidé, co Facebook nepoužívají.
  • odkaz na konkrétní příspěvek Facebooku se dá získat po kliknutí na datum+čas zveřejnění příspěvku na Facebooku - vypadá např. takto https://www.facebook.com/bezkysneznik/posts/1715278612116828

Jak umístit odkaz na fotky do zprávy

  • prostě za textový obsah zprávy doplnit „Fotky: sem vložit odkaz“ popř. „Komentovaná fotogalerie: sem vložit odkaz“
  • v každém případě je nutné, aby zpráva obsahovala i textovou část (klidně stručnou, pokud většinu konkrétních informací obsahují fotky), aby nešlo jen o odkaz na jiné místo – uživatel KamZaSněhem.cz by se měl bez proklikávání odkazu dozvědět, co ho tam čeká a odkud fotky jsou. Např. takto by to stačilo:
    „Jizerka, Smědava, Knajpa a okolí – většinou sněhu dost a upraveno, jen málo horších míst. Více viz okomentované fotky na https://www.facebook.com/Kamzasnehem/posts/1024260574311363

Zprávy, které jsou charakteru "první část sdělení je umístěna na KamZaSněhem.cz a více jsem já nebo můj spolupracovník napsal na jinou stránku" jsou povoleny pouze v případě, kdy mají takový obsah či jeho rozsah, že by umístění přímo na KamZaSněhem.cz nedávalo vzhledem k technickým možnostem webu smysl.