carculka – profil lyžaře

Registrován od 5.12.2016, vložil celkem 28 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 29.1.2020 13:07  
Serlich-V. Deštná - Pod Jelenkou...standart pro klasiku a skate, stopa už misty zničená...od Jelenky-Pod Homoli směr Pěticesti čerstvě upravena stopa pro klasiku i skate, super!Kolem 11h začalo lehce chumelit. Opět pěšák šel pro upravené stopě pro klasiku 😣🤔 lidi myslete!
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 22.1.2020 13:46  
Na trati byl 21-22.1...Šerlich-V.Deštná-Pod Homolí...Skvělé podmínky pro klasiku i skate k tomu parádní počasí.Jestli vydrží do víkendu,ví jen ten na hoře :)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 6.2.2019 19:01  
Pro Marenu a Jirku......Je to v bodě 4 co píšeš!Samozřejmě všude po horách není vždy dostatek místa pro klasiku po obou stranách a tudíž je na některých trasách jen jedna stopa.Jinak právo P ruky je známo už od staletí :)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 6.2.2019 14:11  
Koukám na debatu níže a je pravda,že stále plno běžkařů neví jak se chovat ve stopě i mimo ní.Je takové desatero:

LYŽAŘSKÉ DESATERO
1.Nejdůležitějším pravidlem je asi přednost při potkávání v kopci. U lyžařů jednoznačně platí, že přednost má ten, kdo jede s kopce dolů. To má zřejmý důvod: Jestliže by měl dát přednost lyžař řítící se dolů rychlostí i v desítkách kilometrů za hodinu, musí opustit svoji stopu, což znamená náhlou změnu směru a to rozhodí mnohého. Nebo musí vyjet ze stopy do hlubokého sněhu a to, jak máme všichni vyzkoušeno, znamená vznik náhlého záporného zrychlení. Kdo včas nesloží tělo k zemi a nevyhloubí slušný lavor, vyryje nosem pěknou brázdu. A v lese je také lepší, když ustoupím z úzké cesty mezi stromy, než abych mezi ně zahnal protijedoucího kolegu, který se modlí, aby měl dole dost místa na zastavení.

2.Při příčném křižování sjezdovky dejte přednost nejenom těm, kteří se hrnou dolů, ale i těm co visí na laně a jsou vláčeni nahoru. Ve vlastním zájmu se vyhněte i neobsazeným kotvám na jedoucím vleku. Dovedou způsobit kreativní hematomy, které jsou zvlášť působivé na oku nebo lícní kosti.

3.Při potkávání na rovině v jedné stopě nastupuje namísto bezpečnosti morálka. Když jedu sám, uhýbám ze stopy skupině o počtu větším než jedna, úctyhodným lidem, kteří si vyslouží moji úctu buď věkem, pohlavím, rychlostí, stylem nebo několika z těchto faktorů dohromady. Když někdo uhne mně, protože už třeba nemůže a rád si odpočne, poděkuji mu za ochotu. Potkávají-li se dva zkušení lyžaři v hlubokém sněhu, nebo zúženém místě, lze se vyhnout tak že každý jede levou nohou v pravé koleji a pravou vně stopy. Při míjení opatrně uhnout a hole u těla – mohou způsobit i zranění.

4.Jestliže je k dispozici více souběžných stop, vyhýbáme se v našich krajích samozřejmě vpravo.

5.Jestliže mě někdo rychlejší dojede zezadu a nemá kudy předjet, uvolním mu cestu. Když někoho náhodou dojedu já, nepokřikuji na něj a počkám si na místo kde jej bravurně vosolím. Závodníci na tratích používají stručné „stopa“, nebo multilinquálně – „hop“, aby na sebe upozornili pomalejšího soupeře, já když to nutně potřebuji mezi turisty k projetí, používám – „s dovolením prosím“.

6.Při předjíždění ve sjezdu je třeba brát maximální ohled na pomalejšího lyžaře, kterého hrnete před sebou, protože on jednak nemá zpětná zrcátka a pro hučení větru v uších o vás nemá nejmenší tušení a za druhé vy mu nevidíte do tváře, takže nemůžete tušit, že smrt v jeho očích jasně hovoří o tom, že takhle rychle ještě v životě nejel. Proto předjíždějte s maximální jistotou a velice opatrně, jelikož malé omezení předjížděného může pro něj znamenat velké ohrožení. Jinými slovy lyžař jedoucí vpředu má ve sjezdu přednost.

7.Ocitneme-li se na trati, kde probíhají závody jakékoliv úrovně, zásadně nikterak nezavazíme ani soupeřům našich favoritů a rozhodně nejezdíme v protisměru.

8.Slušný lyžař když vyrobí pozadím lavor ve stopě, nebo ji jinak poškodí, opraví ji po sobě, aby nebyl nařčen z výroby pastí na ostatní. Také nijak nevytváří svým stojícím ani povalujícím se tělem překážku na trati v nepřehledném úseku ani na pláni. Pro manekýny je nejlepší pozice asi 5 m vedle stopy na rovném úseku o délce alespoň 100 m. Tam jej nikdo nepřehlédne a neprotkne holí.

9.Jestliže potkáte pěšáka, jenž jda stopou ji nenávratně poškozuje, vysvětlete mu prosím, že to stálo určité úsilí a škodí těm co přijedou po nás. Potom jej požádejte, aby tak nečinil. Napadnete-li jej surově lyžařskou holí, bude to jistě škodolibě činiti dále, až jej nebudete vidět.

10.Slušný lyžař nečůrá do stopy, ale zahrabává své značky vyrobené na diskrétních místech, aby se nemuseli pohoršovat ani projíždějící šlechtičny a aby jim žlutavé kousky ledu nedřely drahé vosky z lyží.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 6.2.2019 14:07  
Šerlich-V.Deštná-Pod Jelenkou-Bedřichovice-Orlické záhoří-Korunka-Pěticestí-Pod Homolí-Šerlich.Trasa pro běžkaře klasika i skate na jedničku!
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 31.1.2019 14:50  
Šerlich-V.Deštná-Pod Homolí-Pěticestí a zpět.Jedním slovem bomba.Dva měsíce jsem čekal než konečně bude stopa pro klasiku upravena,tak jak to má být.A od Homole to bylo přímo vynikající jak pro klasiku i bruslení,rolba musela jet brzo ráno.Za úpravu jednička s hvězdičkou a počasí paráda.
10:27
10:27
10:34
10:36
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 27.1.2019 14:33  
Šerlich-Velká Deštná-Pěticestí......Příroda pěkně zavátá sněhem,bylo na co koukat i přes občasnou mlhu.Bohužel trasa neupravena jak pro bruslení i klasiku.Celkem škoda,základ je.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 4.2.2018 21:48  
Zdarec,nevíte někdo jak to vypadá na klasiku šerlichu- pěticestí-hanička?díky předem
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 5.2.2018 11:17  
2.2-4.2 jedním slovem paráda,pro klasiku super,pro bruslení jak kde.Jinak sněhu přemíra a jelo se parádně s nedělním pohádkovým počasím nadmíru super.(Železná Ruda - Debrník - Polom - Stará Hůrka - jezero Laka - Nová Hůrka - Železná Ruda
Železnorudsko
Vloženo 21.1.2018 17:04  
Deštné(kostel )-Sedlonovsky vrch-Masaryčka-V.Deštná......konečně díky sněhu se už dá vyrazit ze zdola,trasa upravena na skate i klasiku(bohužel stopa občas zničena běžkaři) ale sníh všude i v lese před masaryčkou.Dnes nádherné sluneční počasí,kter se u V.Deštné měnilo v mlhu.Jinak pro nadšence paráda
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 17.1.2018 14:51  
Z jelenky směr Pod Homolí a dále pěticestí tak zasněženo novým přívalem sněhu,že byla pouze pro klasiku tvořena projíždejícími běžkaři.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 17.1.2018 14:50  
Zdarec sportáci.Dnes šerlich-V.deštná-Jelenka-Luisino Údolí........trasa upravena rolbou,díky padajícímu sněhu po celé dopoledne to bylo ideálnější na klasiku(alespon po čase vždy projel běžkař),na bruslení díky přívalu novému sněhu se bořilo.Jinak to padá,takže víkend bude super bílý.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 13.1.2018 18:53  
Šerlich-Velká Deštná-Pěticestí..............skvěle upravená trat pro klasiku i bruslení,krásné svezení i všude bílo.Parkovište bohužel narvané obě a někteří neumějí bohužel ani parkovat
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 7.2.2017 19:58  
k dotazu Mirkovi:Souhlasím,problém je,že lidi si ničeho neváží.Kdo má cit a miluje běžky jako my,to chápe a chová se i tak jako pěšec.Ale s prominutím na blbce narazíte všude,jak na deštném,na karlowě či na jestřebkách.Stále jsou lidi kteým to je fuk a nevidí ani snahu těch ostatních a to úsilí pro stopy.Já bych osobně všude dal velké cedule s desaterem,aby se lidi třeba probrali a pochopili určité věci.A samotná kapitola jsou skůtry,tam bych bezmilostně dával pokuty i bral papíry
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 18.1.2017 16:49  
Deštné(kostel)-Pod Sedlonovským vrchem-Polomské sedlo....Od kostela do lesa stopa zaváta,v lese stopa na klasiku,na bruslení to nebylo,čím více se člověk blížil na vršek,tím od šasu byla stopa zaváta a Sedlonovským vrchem hodně naváto,kopec za kopcem,není to už o jízdě,ale zdolávání.Jinak počasí na jedničku,nahoře pěkně mrzlo.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 14.1.2017 18:32  
Krkavčina – Švédský vrch – Odolov – Bílý Kůl – Paseky v Jestřebích horách.Sněhu dost,upravena stopa na klasiku z krkavčiny na odolov,zde už i na skate.Lidi si práci lidí,kteří stopu vytváří moc neváží,několik pejskařů na běžkách,pes běhá po stopě a jim šrumec.Trochu budte lidští.Jinak trasa super
Broumovsko a Náchodsko
Vloženo 14.1.2017 10:56  
Krkavčina – Švédský vrch – Odolov – Bílý Kůl – Paseky v Jestřebích horách.Od rána se postupně upravuje trasa hřebenovky.Přes noc ješte napadlo tak bylo slíbeno,že se dnes doupraví.Odpoledne tam jedu,tak písnu novější informace.Úsek po Panské cestě z Krkavčiny na Odolov se neupravuje, je to klasicky upravováno přes Švédský vrch. Na víkend bude celá hřebenovka Jestřebek upravena.Na Jestřebí Boudě bude opět narváno,počítejte s tím.
Broumovsko a Náchodsko
Vloženo 8.1.2017 16:43  
Krkavčina-Odolov-Panská cesta-Paseky.....Od krkavčiny po Odolov pouze na klasiku,stopa vytvořena běžkaři.Od odolova až na Paseky trat strojově jak pro klasiku tak bruslení.Místami na bruslení horší podmínky,nebot napadl včera nový sníh a trat dnes neprojeta.Jinak na klasiku super,sněhu dost a výhledy stojí za to.Jestřebí bouda otevřena,jen o víkendech dost narváno,počítejte 20minut čekáním na objednání
Broumovsko a Náchodsko
Vloženo 8.1.2017 9:54  
Nevíte jak to dnes vypadá s tratemi deštná-šerlich-pěticestí?
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 2.1.2017 19:38  
Deštné-Masaryčka:Dnes po celou dobu jízdy hustě sněžilo,stopa pro klasiku se drží díky běžkařům,kteří občas projedou.Na bruslení stopa neupravena,jen za mě napadlo kolem 10cm.Výborný základ na příští víkend :)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 2.1.2017 19:35  
Vzkaz pro Jiřiny:neřešte hlouposti,holt místo ale jsem vložil čárku,normální laik pochopí
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 1.1.2017 15:58  
Šerlich-Velká Deštná-Pěticestí.....tratě ideální,místy dost zledovatelé,jinak super.Počasí opět na jedničku
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 31.12.2016 17:29  
Počasí na jedničku.Z deštného od kapličky až na masaryčku upravena stopa,jen v lese poslední km k masaryččce horší cesta,jinak stopa na klasiku i bruslení super,občas zmrzlé místa.Jinak mraky lidí,kdo to nemá rád-nejezdit.To samé co se týče jídla pití na masaryččce,počítejte hodinu čekání minimálně,raději si vemte sebou něco na zub.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 25.12.2016 17:36  
ŠERLICH-POD JELENKOU-POD HOMOLÍ-VELKÁ DEŠTNÁ(rozcestí).........napadlo dalších 5-10cm,při jízdě stále hustě sněžilo.Trasy tudíž neupraveny,pouze pro klasiku běžkařima vytvořená stopa po které se jelo celkem dobře
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 5.12.2016 10:37  
Karlow-Zatím neupraveno,málo sněhu.Projeta běžkařema stopa na louce,na rozjezd tři kolečka dobrý!!!
Broumovsko a Náchodsko
Vloženo 5.12.2016 10:38  
Zielenec......vynikající podmínky,upravená stopa až na Masarykovu chatu jak klasika tak bruslení
Hřeben Orlických Hor