Aleš M. – profil lyžaře

Registrován od 18.1.2017, vložil celkem 22 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 6.2.2023 9:57  
Skřítek – Žlutý potok, Stará Ves – Rýmařov
Ze Skřítku upravená stopa, od Žlutého potoka a dál kolem Podolského potoka stopa zasněžená ale díky spustě běžkařů příjemně prošláplá, nechali jsemse ve Staré Vsi kousek vyvézt vlekem, pak po stopách do Rýmařova, lidí dost, ale žádný dav, stopy po loukách parádní, tak potřeba využít, není potřeba do vyšších poloh.
9:56
10:07
10:22
10:45

» Zobrazit všechny fotky (celkem 12)

Hrubý Jeseník
Vloženo 22.1.2023 8:02  
Skřítek a okolí od 11.30 do 15.00, noční sněžení poněkud vylepšilo lednovou mizérii. Projeli jsme si horní červený okruh kolem Závory, pak po modré značce lesem k asfaltce k Hvězdě. Po té to celkem rovněž jde (díky tomu asfaltu). Na jednom místě lezou nějaké větve po neuklizené těžbě. Z Hvězdy stejbou cestou zpět, ke Skřítku jsem se vrátili částí modrého okruhu. Nakonec vcelku pěkný výlet.
11:57
12:11
12:56
12:56

» Zobrazit všechny fotky (celkem 9)

Hrubý Jeseník
Vloženo 7.2.2021 10:07  
Z Hvězdy po Kapitánské, Jelení a Kmínkové cestě k lanovce Kopřivné. Dál pod Vápennou, k hornímu konci Karlova, po úbočí Kloubouku (přes sjezdovky), dál nad Karlov a nad sjezdovkami v podstatě až dolů k Rychtě v Malé Morávce. Po oblevě tvrdý podklad, ale naštěstí připadla vrstva 2–3 cm, která nejhorší skryla. Na Kopřivné ledové sochy s barem, okénko jsme navštívili hned na Hvězdě, na konci na Kovárně v MM. Až na drobné komplikace se místy zledovatělými úseky velmi v pohodě, celý den mírné sněžení a v podstatě velmi málo lidí.
Hrubý Jeseník
Vloženo 15.1.2021 8:51  
Po práci z Bludova do Šumperka (k rodičům). Jezdím přes pole od Cihelny (Bratří Čapků). Pár prošláplých stop, ale skoro až na hlínu (je tam řepka, naštěstí ne oranisko), k Bludovečku jsou louky a pak po Příčné k Nové. Nemá to podklad, ale se starými lyžemi se jakž takž dá. V lese jsem nebyl, ale třebas to dnes někdo prošlápne, venku trošku sněží.
Hrubý Jeseník
Vloženo 1.1.2021 9:11  
Červenohorské sedlo – Švýcárna. Na Silvestra dokonalé slunečné počasí. Narváno, po trase spousty běžkařů i pěších, naštěstí jsou lidé ohleduplní. Ze sedla spíše umydlená trasa, stopy se nevyřezaly. Občas náznak kamení, ale s opatrností i na nových lyží, s kameňačkami bez problému. Nahoru jsme šli (někteří pěšky) zkratkou. Jak se leze výš je i víc sněhu, na Švýcárně okýnko a na sluníčku ani nevadilo, že je hospoda zavřená. WC otevřeno. Zpět zase na sedlo přes Petrovku, sjezd ze Slatí se dá, byť je koryto dosti rychlé.
9:42
10:47
10:52
11:28

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Hrubý Jeseník
Vloženo 5.1.2020 19:36  
Vlastně krásně. Sobotní sněžení sice přineslo jen max. 5 cm sněhu. Přesto se vylepšily stopy už poněkud přemrzlé. Jeli jsem klasiku Červenohorské sedlo – Skalní tabule – Petrovka – Kamzík – Švýcárna. Na Praděd už je prý stopa dosti prochozená, takže Švycka byl cíl i borůvkovými sny. Zpátky na Petrovku a trošku neplánovaně dolů do Kout. Rolba jela do přeředpsodlední serpentiny (tedy jak je rozcestí Hřbety (800 m), dál jen vyšláplá stopa, ale jede to v pohodě dolů k Pelikánovi, lyže jsme vlastně sundali u mostu. Na to že v Koutech není víc než 10 cm tak dokonalé.
5.1. 10:30
5.1. 10:35
5.1. 11:34
5.1. 11:46

» Zobrazit všechny fotky (celkem 10)

Hrubý Jeseník
Vloženo 11.2.2019 8:47  
Staré Město – Branná – Ostružná. Po červené značce (a pevnostní okruh), trošku zledovatělé a stopa mírně zafoukaná (ráno posněháňkovalo). prudší výstup k bunkru Svah, pak je to taková nízká hřebenovka po krajích lesa a loukách. Z Kutného vrchu jsme odbočili na okruh Branná–Kronfelzov (do hospody pod lanovkou). Běžkaři stále jezdí zadarmo, dál zase po okruhu ke Kronfelzova a od rozcestí U Lip po červené k Ostružné (Pod Stráží). Stráž dolů k nádraží dosti zledovatělé a vyfoukané (tam už nevím proč rolby nejezdí), tak jsme to slezli po sjezdovce přímo do vesničky. Pěkná trasa s menším převýšením, hlavně pro ty kdo se chtějí vyhnout třebas davu na Paprsek apod.
Rychlebské hory
Vloženo 20.1.2019 9:38  
Skřítek – Alfrédka – Nová Ves – Karlov p.P. Výtečné. Ze Skřítku přes Žlutý potok na Zelené kameny, ráno zcela nová stopa s manšestrem. Tam minimální provoz. Od Zelených kamenů už tradičně hustší, ale bez tlačenice. Bufet na Alfrédce skutečně v provozu, bývá fronta, ale nakonec jsme si i sedli k pivu do kelímku.
Pak pokračujeme pod Malý kotel, stopa je tu už užší, ale místa nakonec dost. Sjezd na Mravencovku velmi příjemný. Pak modrou cyklo k Nové Vsi a do hospody Na Vyhlídce, kde jsme celkem rychle chytli místo (jinak je restaurace kolem poledne dosti obsazená). Na parkovišti u rozhledny dosti plno aut, slunečno vylákalo kdekoho. Dokončujeme do Karlova po žluté TZ, už je to přeci jen níž takže sníh má už jinačí strukturu než nahoře, ale rolba tu jezdí pravidelně. Bohužel tu chodí i dosti pěší, takže je třeba počítat s pošlapanou stopou pro bruslení.

» Zobrazit všechny fotky (celkem 15)

Hrubý Jeseník
Vloženo 14.1.2019 9:41  
Chata ve Stříbrnicích. Pro ulehčení výstupu na Návrší jsme zkusili vlek Babeta. Byla nás ale velká výprava, tak jeden ne zcela místní vyrazil od konce vleku přímo do lesa (bylo tam něco prošláplého). Nebyl to dobrý nápad, hromada sněhu a stopa prudce do kopce. Původně jsem chtěl sjet k sjezdovce pod Návrším a kolem nahoru. Takže jsme se tím lesem trápili skoro hodinu. Nahoře stopa od Hynčic zasněžená (další snížek v neděli). Od Návrší jsme pokračovali ke Kapličce a někteří dál na Kladské sedlo. Trasa opět mírně zapadaná, ale jezdí poměrně dost běžkařů, takže stopy vyjeté. Na Kladském sedle mají u bývalé celnice takovou volně přístupnou občerstvovnu s automatem na pochutiny který je ale mimo provoz. Zpět jsme se vraceli stejně, sjezd do Stříbrnic po silničce rychlý ale dá se brzdit (zatím není ledovka).
Králický Sněžník
Vloženo 14.1.2019 9:34  
V pátek jsme projeli okruh Zbojnická (pod Klepáčem), na podložce projeté někdy koncem předchozího víkendu asi 5–10 cm čerstvého sněhu, jinak to jelo hezky. Podle www.bilestopy.cz zřejmě rolba projela odpoledne nebo navečer. U Zbojnické chaty je podezřele nalomený strom (pokud ho neshodí aktuální vítr), takže tam raději bacha.
Jinak paráda, sněhu jak v Rusku.
Králický Sněžník
Vloženo 5.1.2019 19:04  
Projeli jsme takovou naši malou specialitu, tedy od motorestu Skřítek po modré k silničce na Rabštejn, ale dál po okruhu kolem Alice. V tom případě nic mimořádného. V pátek večer jela rolba, takže stopa mírně zapadaná. Po sjezdu k Hvězdě jsme pokračovali na Rabštejn. Tady už byla stopa trošku mýdlovatá jak se oteplovalo. U hospody mají v ohrádece prasátko.
Pak pokračujeme zpět na Hvězdu a sjezd na Traťovku. Tady už zřetelné oteplení. Váhali jsme mezi žlitou na Anenský Dvůr, ale tam asi bude míň sněhu (je tam prý na lesní cestě makadam), ale protože to už trošku známe, u Hraběšic jsme sjeli na zelenou TZ k Sobotínu. Lesní cesta byla projeta nějakým gazíkem, takže posloužilo jako provizorní stopa. Trasa poměrně dlouho drží vrstevnici nad 600 m takže je tam kolem 25–30 cm sněhu. Zelená značka drží souběh až k rozcestí Farský vrch, pak už je cesta bez značení, ale je blízko civilizace takže není kde zabloudit. Sněhu sice ubývá, ale vydrželo nám to skoro až k Petrovu nad Desnou, konkrétně na Aktos, kde se pasou krávy.
10:06
10:33
11:20
12:15

» Zobrazit všechny fotky (celkem 7)

Hrubý Jeseník
Vloženo 17.12.2018 8:37  
Z ČHS na Švýcárnu a dolů k Pelikánovi.
Naprosto dokonalý sníh. Sice zataženo a větrno ale po modré komunistické naštěstí v závětří. U Kamzíku jsme potkali i rolbu jak sjížděla od Švýcárny. Stoupání na Slatě díky opravené cestě (dělalo se přes léto) je pohodlnější, povrch je z velkých kamenů, takže zatím nevzniká vyjetý rygól na jedné straně a dá se plužit pěkně po celé šířce. Kupodivu jsme viděli značně oreklamovaného běžkaře, který šel dolů pěšky, přitom by to měl krásně sjet. Zřejmě začátečník.
Pěkná stopa samozřejmě i na Petrovku, jen od serpentiny pod ní už nějaký dobrák znehodnotil část stopy nějakým terením vozem. Nevypadalo to na myslivce, co by vezl krmení. Vyšlápnutá je i stopa pod vysokým napětím do areálu v Koutech, ale tam už je sněhu míň a místy lezou potůčky.
10:52
11:02
11:12
12:04

» Zobrazit všechny fotky (celkem 8)

Hrubý Jeseník
Vloženo 21.1.2018 10:43  
Trasa Skřítek – Žďárský Potok – Pod Výšinou – Stříbrné Hory – Skály – Rýmařov
Od Skřítku po červené údolím Podolského potoka, příjemná stopa , Žďárským Potokem po zasněžené silničce k Severce, od sjezdovky podél les a po pláni k motorestu zastávka, zelenou TZ Pod Výšinu, po pláních skútrové stopy k Návrší a ke Kammné hoře (Čertův kámen), po siliničce k Stříbrným horám, poněkud horší orientace v mlze, ale hromada sněhu, od Skal přes pole a louky až do Rýmařova, perfektní.
Hrubý Jeseník
Vloženo 15.1.2018 19:52  
Skřítek – Pod Ztracenými kameny – Zelené Kameny – Mravenčí sedlo – okruh Ostružná – Mravenčí sedlo – Zelené kameny – Žlutý potok – Skřítek
Po létech k Alfrédce, protože bufet nefunguje místo toho okruh kolem Ostružné. Samozřejmě prudké stoupání pod ztracáky, ale s modrým voskem to i dobře drželo. Vrstevnicová žlutá značně luxusní, podložka tvrdá, na tom přemrzlý prašan, krásně to jelo. Obdobně ještě širší dálniv¨ce za Zelenými kameny k Alfrédce. Když nefunguje bufet, lze k ukrácení času objet Ostružnou, v podstatě vrstevnice 1100 m trošku míň sněhu na jižní hraně. Jinak vše krásně ojíněné. Sjezd na Žlutý potok rychlý, ale dá se uplužit. Pak už jen ten kousek do kopce zpět na Skřítek. Kdyby bylo víc sluníčka, bylo by bez chyby.
Hrubý Jeseník
Vloženo 8.12.2017 7:42  
(Odpověď na dotaz uživatele PaveLzBrna z 7.12.: Jak to prosím aktuálně vypadá na trase z ČHS na svýcárnu?)

Přeposílám text od našeho předsedy.
Tak zdravím ještě jednou v této kauze !



Dnes jsem lokalitu pod Slatěmi osobně na běžkách navštívil a „ ledy se pohnuly“….

Celý zmiňovaný úsek je projetý rolbou s „manžestrem“, bez problémů sjízdný. Kameny zasahující do profilu byly dnes rolbou a pracovníky stavby odhrnuty bokem. Je zde 3 metrový profil v pohodě sjízdný, jen v případě, že by to někdo vzal šusem a nezvládl zatáčku, mohl by vyletět do boku a spadnou na kameny pod sněhem. Ale to je běžný případ i jinde… Jinak je trasa naprosto OK, díky rozšíření sjízdnější, než v jiných letech.

Problém je jen v tom, že úsek je stále evidovaný jako stavba a proto právníci LČR i staveb.firmy oficiálně nedoporučují vyhlásit sjízdnost , co kdyby se někomu něco stalo……

Ale pro běžný(neprávnický )provoz zcela bez potíží sjízdná…

DM

PS : Krásná stopa ČHS – Petrovka – Švýcárna. Úsek Petrovka – Pod Hřbety – Kouty,most bez škrtnutí sjízdný, rolbou neupraven, ale s projetou stopou. Úsek Pod Hřbety – Kouty most lesáky vyhrnutý, ale dobře sjízdný (sníh-led všude zůstal)

Takže defakto se dá jet až k Pelikánovi
Hrubý Jeseník
Vloženo 12.3.2017 15:40  
ČHS – Kamzík – Švýcárna – Kamzík – Petrovka – Kouty. Přes noc připapdlo pár cm sněhu, celý den oblačno až zataženo, severní vítr. Strojová stopa ze sedla upravená, máza tak na červený speciál. Se stoupající nadmořskou výškou čím dál lepší, klasicky po zkrtace na kamzík, výstup na Slatě parádní. Protože na Švýcárně mlha, tak jsme nakonec i Praděd oželeli. Dolů na Petrovku paráda, nový sníh umožňuje dobré plužení. Po uvážení s rizikem z Petrovky dolů, bohužel koncem pracovního týdne lesáci odhrnuli asfaltku do křižovatky pod Petrovkou, něco sněhu zbylo, tak zhruba do poloviny až 2/3 rovinky, pak už asfalt. Už to nešlo ani za zatáčkou jak je sníh, tak jsme to celý vyzuli a slezli dolů po zkratkách neboli po pěší zelené TZ k Pelikánovi.
Hrubý Jeseník
Vloženo 7.3.2017 10:14  
Ramzová – Šerák – Keprník – Vřesovka – ČHS – Kouty
V sobotu slunečno teplo, jak avizovala předpověď. Vítr se dal snést. Zbaběle lanovkou až na Šerák, ale dosti lidí jelo z Čerňavy, která vypadala sjízdně (na Šerák).. Sníh odměklý takže sjezd na Trojmezí bez držkopádů. Na Vřesovku traverzem. Od studánky strojová stopa. Známé heslo tvrdí, že když něco nevíš, dozvíš se v hospodě. Ovšem hostinský nic o trase do Koutů (Stará cesta, žlutá) nevěděl. Tak jsme to riskli. Sníh místy špinavý, na dlouhé rovince po předpředposlední serpentině už teče potůček, jak je ale obvyklé. Sjeli jsme to v podstatě až k posledním chatám, čili v pohodě. Paráda. A protože má něco připadnout, tak to určitě vydrží na další víkend.
Hrubý Jeseník
Vloženo 13.2.2017 7:44  
ČHS, modrá –Skalní tabule – U Výrovky po zkratce – Kamzík – Švýcárna – Kamzík – Petrovka – Kouty.
Podklad tvrdý, do toho napadaná námraza ze stromů tak 5 mm, stopa rychlá, zkratka poněkud rozbitá hlubokými stopami při oblevě, stoupání na Slatě ustojitelné, vzhledem k oblačnosti jsme Praděd zamítli. Zpět ke Kamzíku sice pěkný sešup, ale šlo to ustát. Hodně pěkné svezení k Petrovce, do Koutů to šlo, nicméně podklad poněkud poničený nějakým snowboardistou, který vyryl místy hluboké rýhy. Odpoledne mírná přeháňka, díky níž se stopa trošku sklidnila a šlo i připlužit.
Hrubý Jeseník
Vloženo 29.1.2017 17:36  
Inverzní mlha. To byl vlastně hlavní nedostatek. Trasa z Písařova, prorolbovaná přesně dle serveru bilestopy.cz. Je tedy znát, že už dlouho nesněžilo, takže podklad je poněkud tvrdší ale díky údržbě stopa dobrá. Směr (zelená) na Čečel silnice, pak červenou na Boudu, sněhu dostatek, na Sevromoravskou chatu zkratkou po modré od Rudolfova pramene. Lidí dost, ale místo se našlo. Pokračujeme na Svatou Trojici a po lyžařské zelené Pod Jeřábku. Stále velmi pěkná stopa. Dál po modré lyžařské k Horní Orlici a po louce kolem Valu na Horní Hedeč. Posezení u Kačenky. Vzhledem k mlze na loukách jsem nepokračovali na Červený Potok ale pod klášterem částečně traverzem do Králík. Nad městem mají najeté na louce stopy pro trénink, pěkné svezení.
Celkový dojem až na mlhu výtečný, hlavně proto, že oblast není tolik přeplněná a potřeba využít, dokud je sníh i v polohách kolem 700 – 800 m.
Králický Sněžník
Vloženo 23.1.2017 8:27  
Kolem Senové, čili Háje.
P létech i slušné svezení kolem Háje u Šumperka. Klasicky z Prievidzské přes pole na Liščí hájovnu, v lese trošku bordel od těžby, kolem Čajové rokle k Červenému kříži, na Kostelíček stopa sice jen od běžkařů, ale fajn, po loukách na Zlatník, dolů k Vlčáku, horní konec Bludova, Bludoveček a je to.
Hrubý Jeseník
Vloženo 18.1.2017 13:00  
Ze Skřítku na Rabštejn (po lesní silnici modrá TZ), v pohodě sjízdná, na Rabštejně nával, upravená stopa na Hvězdu a dolů na Traťovku. Rolba jela až do křižovatky Nad Hraběšicemi. Dál vyšláplá stopa po žluté TZ na Anenský Dvůr (v prašanu dobrý sjezd). Jeli tam sice myslivci čtyřkolkou, ale moc to nedodělali. Přes louky až k Jirsákovi (Vikýřovice).
Hrubý Jeseník