Ziriath – profil lyžaře

Registrován od 2.2.2017, vložil celkem 33 zpráv.

Co dělám kromě lyžování?

Lezeni, turistika v prirode, urbex, stare doly, projizdeni autem

Vložené zprávy

Vloženo 31.12.2023 22:05  
Po neuspechu na Jizerce (uzavrena cesta pred) jsme zaparkovali u Souše. Nasadit bezky bylo mozno u Montanie. Po silnici pres Darré jsem pokracovala na Kůrovec a vyjizdku zakoncila na Smedave, odtud po stejne ceste zpet. Snih byl mekky, teploty nad nulou jako vsude, ale i tak necekane prijemne svezeni a nikde nebylo potreba prenaset, misty jehlici a vetvicky ve stope. Vzhledem ke dni navstevy byla stopa i jidelna ekvivalentem cinskeho koupaliste, ale jak se rika - nezasekli jste se v provozu, vy jste provoz. Sportu zdar.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 5.12.2023 0:11  
Začali jsme na parkovišti Tři studně (za pade na den, odhrnuté) směrem Sykovec, teplota asi -8°C. Nádhera, slunečný den, ale v otevřené krajině velmi větrno. Sněhu dostatek, ale stopa dost zavátá, což platí pro podstatnou část trasy. Sníh prašan, který se valil po loukách jak písek po poušti. Za Studnicí jsme to vzali zkratkou po asfaltce směr Kadov. Silnice je neupravená, jde po ní sjet a nebyl tam provoz, ale při sjezdu se párkrát ozvalo hrůzné zip zip (nějaké kamínky). Pak jsme se opět napojili na stopu u Kadova na Medlov a odtud zpět k parkovišti. Krásné, nicméně vzhledem k větru poněkud náročné běžkování.

» Zobrazit GPX záznam trasy

Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 3.12.2023 18:48  
Hády, od Klajdovky směrem na Kopaniny přes les naprosto rozchozené a jsou tam napadané listy, ale jinak sjízdné. Žlutá turistická naprosto nepoužitelná. Šumbera od Kopanin vypadá zezačátku dobře, ale na prvním větším sjezdu je vidět vlhký podklad a dál jsem to nezkoušela, pamatuji totiž, že v druhé půlce cesty dělá při nižším sněhu problém kamení. Cesta po louce kolem lomů je sjízdná docela dobře, ale trčí ven tráva a podklad je občas mokrý. Jinak teploty pod nulou. Běžkování spíše z povinnosti, chce to více sněhu a delší mráz.
Brno
Vloženo 2.12.2023 20:44  
Hády směr Kopaniny (Jen pěší rekognozkace situace): Okolo 14:00 vyjetá stopa první vlaštovkou, ale na nedostatečném podkladu, místy trčí větvičky. Stopa zřejmě dost poškozená chodci a psy. Teploty mírně pod nulou, další sníh stále připadával. Neděle by mohla být nadějná.
Brno
Vloženo 7.2.2023 21:07  
Eva: O stopové etiketě jsem přemýšlela posledních pár km - v jednom sjezdu mi jeden týpek vynadal do přežvýkavců, poté, co mi ve sjezdu v lese uvolnil stopu (sice vlevo, ale pravá stopa na začátku sjezdu chyběla. A druhý člen dvojice neuhnul vůbec. Já vlastně nevim jak je to správně, ale není to obvykle tak, že sjíždějícím uhnu, a když mi poděkujou, tak je to příjemnej bonus - a pak jindy zas někdo uhne mně? Je to tak prostě bezpečnější.
Jinak dost dobré podmínky, i když v úsecích podél lesa se strojová stopa poněkud vytrácela, v lesním úseku před Fryšavou se dalo špatně odbočit a ztratit. Fryšava samotná asi bez prostudování mapy moc nejde.

» Zobrazit GPX záznam trasy

Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 19.12.2022 17:19  
Parkoviště Klajdovka - osmička okolo dvou lomů po louce - křižovatka silnic za lomy - přes les a nad hádeckým lomem kolem vysílače nazpět. Na loukách pěkné svezení, místy leze tráva, ale nic hrozného. Ale v lese (po žluté i po cyklostezce) není nic jako stopa, je to rozdupané, místy napadané větvičky - ale i tak se dalo.
Brno
Vloženo 18.12.2022 9:38  
Svratka - okruh: Najeto mnoho stop, sníh nelepivý a teploty pod nulou, vše super. Odbočka na Křižánky směr hájovny: Dostatek sněhu i v lese, mimo cestu vyznačenou na mapy.cz je to tam rozježděné auty, ale podklad nikde neleze.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 16.12.2022 13:41  
10:00 - parkoviště Klajdovka - odbočka k ''rusákovi'' (pomník S.K.Neumanna), Kopaniny, zpět. Stopa v době mého příjezdu vedla mimo obvyklou trasu po cyklostezce. Pak ji někdo (díky všem!) prošlápl i tam. Sněhu dost, nikde nic netrčelo, ale byl mokrý, těžký, teplota okolo nuly. Vosk nevím, mám koberečky. Místy byly stopy dost pošlapané. Nad lomem nevedlo nic a prošlapávání by bylo utrpením, tak jsem se k vysílači jen prošla bez lyží. Sportu zdar!
Brno
Vloženo 4.3.2022 17:15  
Rejviz okruh: Zcela nebezkovatelne - nedostatek snehu. Snezi a pres sobotu neco napadne, tezko rict, zda dostatecne.
Hrubý Jeseník
Vloženo 5.2.2022 16:40  
Ve Vlachovicích to vypadalo jak na startu Jizerské 50, málokdo z těch lidí ale asi píše na kamzasnehem. Veliké parkoviště s dobrovolným příspěvkem velmi nacpané, stejně tak bylo ve stopě. Naštěstí je běžkování jedním z mála sportů, kde si účastníci sportoviště vytvářejí a moc jej nekazí. Směrem ke Sklenému (podél silnice řetěz aut) ostrý ledový vítr, nad Vlachovicemi místy vydřeno na hlínu, ale tomu se lze vyhnout, teplota okolo -1°C nebo okolo nuly. Strojová úprava většinou už poněkud rozježděná, ale stopa na klasiku docela zmrzlá a rychlá. Mimo stopu přemrzlá vrstva, nebořím se. Vosky nevím, mám lyže s chlupama. V úsecích přes les napadané větvičky, nicméně sněhu vypadá dost. Na Fryšavském ledovci to vypadá v zásadě podobně, také ostrý vítr a rychlá stopa. Sněhu minimálně 30cm. Ještě v příštích pár dnech by to mohlo být dobrý.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 10.12.2021 13:41  
11:00 - Parking na Klajdovce, výšlap směr Kopaniny a Ochoz. Nepravidelná stopa, místy s napadanýma větvičkama. Teplota okolo nuly, zimní pohádka. Otočila jsem to, jak je PR ''U Brněnky'' (stopa pokračuje dál k Ochozi). Za Kopaninami jsem se napojila na žlutou k pomníku Šumbera. Tam je vyšlápnutá stopa pár lidma, prázdno, ale místy mokro a občas trčí kámen. Kolem vysílače zpět na Klajdovku (zde rozšlapáno). Velice hezké brněnské svezení.
Brno
Vloženo 7.12.2021 19:07  
Sklené > Okruh kolem Fryšavy > Sklené
Stopa jen prošlápnutá od lidí, často bylo potřeba se řídit podle mapy.cz a vybrat si tu správnou. Sníh těžší ale nelepivý, teploty lehce pod nulou. V úsecích přes les trčí ve stopě větvičky a jiný rostlinstvo, ale asi ne tak, aby zvlášť poničily lyže. Moje první svezení této zimy.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 20.3.2021 13:17  
Parkoviste k Devet skal- Devet skal utvar a lesy okolo. Snehu do 10 cm, misty vyslapla stopa od lidi, ale casto rozjezdena autama a rozslapana lidma, zvlaste odbocka ke skale. Nekde odtate, trci kameny a vetvicky. Tohle jdu jen pesky, takze charakter svezeni nevim. Zatim docela huste snezi.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 20.3.2021 12:16  
Trate tady nejsou, neni je v cem rezat. Sklene: bilo, ale ven zjevne lezou hroudy a trava. Imho to nema cenu, ale na vysocina arene vidim ze nekdo jezdi. No, nekdo to zjistit musel.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 11.2.2021 18:47  
Klajdovka-Kopaniny-Sumbera, nazpet pres lom vicemene pesky. Neni tam stopa o ktere by se dalo mluvit, ale na tvrdem podkladu s popraskem docela pekne svezeni. Na ceste napadan rostlinny bordel, sla by z toho i udelat botanicka poznavacka, na Sumbere ve sjezdech misty lezou kaminky, strejchla sem a nad bezkama zapalim svicku, nastesti zatim jen kofixovou. Ale clovek obcas musi brnenskemu lyzovani prinest obet, aby jej vubec zazil. V lomu samotnem se moc jet neda.
Brno
Vloženo 10.2.2021 0:14  
(Odpověď na dotaz uživatele Jirka z 9.2.: Hády asi nic, nebo?)

Okolo Brna jen pár cm, všechno leze ven, šutry, větvičky a tak, ani na to nepomejšlejte. Nejblíž k Brnu je použitelnej sníh až u NMNM.
Brno
Vloženo 9.2.2021 19:24  
Zaparkováno u ski-arény, kde se teď otáčí jedna tatra sněhu za druhou - asi se něco chystá, směr Vlachovice, otočit u Skleného. Tvrdý podklad s pár cm prašanu, většinu trasy starší, trochu zmrzlá strojová úprava. Nic ven neleze, jen v místech kde je nějaký prameniště, pár míst s ledem. Skvělé svezení, po poledni tam ani nikdo moc nebyl.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 9.2.2021 19:31  
Zpětné doplnění běžko-deníčku:
30.leden: Areál Muna Mikulovice: páteřní silnice zpluhované a pak i prosolené, ale vedlejší komunikace s 10cm sněhu, dala se tam vyjezdit stopa. Pak směr Mikulovice hřbitov, na poli lezla ven tráva a hroudy.
31.leden: Rejvíz - zaparkováno u bufetu s okýnkem. Červený okruz směr Starý rejvíz - pěkná stopa vyježděná od lidí, ale pak v lese větvičky a šišky, obráceno. Okruh dobrý, ale v tom lese nijak zvlášť, drhlo to.
Rychlebské hory
Vloženo 18.1.2021 7:32  
Lhotka - Telc namesti - Vanov - Lhotka. Stopa vyslapana od lidi, ale da se omylem sjet pres les u bikeparku, kde jsou vetvicky a rozjezdeno. Krome sundani lyzi tady a pres silnici mozno dojet az k namesti (jak po vymreni). U Vanova se musi prelezt jakejsi plot nebo to vzit pres vesnici. Snih prasan.
Jihlavsko a Telčsko
Vloženo 16.1.2021 18:48  
Okruhy Rasna a okolo Parezaku. Strojova uprava zapadana, ale pekne vyslapano od ostatnich. Krasny prasan, prijemne svezeni. Kolem parezaku mimo znacene trasy lepsi nejezdit, tam je to rozslapane a mezi stromkama.
Jihlavsko a Telčsko
Vloženo 3.12.2020 15:02  
Od Hadu (Klajdovky) vyjeta prvni stopa smer Kopaniny. Vypada to jen na praskacky, obcas trci vetvicky. Dlouho asi nevydrzi. Timto prohlasuji brnenskou cast sezony za zahajenou!
Brno
Vloženo 10.2.2020 17:40  
ČHS - Švýcárna - Ovčárna. Azuro, sněhu dost, teplota kousek pod nulou. Z Ovčárny na Hvězdu nevede stopa, někdo to prošlápl na skialpech, ale pro běžky nevhodné.
Hrubý Jeseník
Vloženo 21.1.2020 23:31  
Kouty - Petrovka - Skalní tabule - sešup Koutským žlebem - Kouty vlak.
Protože jsou v Šumperku nějaké nepořádky s rekonstrukcí autobusáku, bus na ČHS nezastavil u žst jak měl, a tak sem se svezla vlakem do Koutů. A bývala sem si raději měla počkat na další bus za 2 hodiny. Od vlaku se dá na hřeben s minimem sundávání lyží, ale až po napojení Hladové cesty je to jakási vyplužená hladká plotna, nedá se mluvit o stopě a navíc furt do kopce. Od Petrovky dál už ale jde o slušnou stopu pro klasiku, navíc dnes s krásným výhledem na inverzi v západu slunce. Od ČHS do Koutů nejkratší trasou dost prašanu, aby sešup nebyl nebezpečnej. Nebejt mrzutosti s busem, mohla to bejt best projížďka ever, ale aspoň sem posloužila mnoha protijedoucím lyžařům informací, jak to vypadá níž.
Hrubý Jeseník
Vloženo 23.2.2019 19:59  
Ramzová -> Lanovka na Šerák -> Keprník-> nazpět na Šerák a po sjezdovce do Ramzové na vlak.
Z tohoto hřebene zde dost chybí reference a proto mi dost vrtala hlavou, a není divu - není tu běžkařská stopa, o které by se dalo mluvit. Povrch sněhu přemrzlý, na jižní straně popuštěné a s plotnama, všechno rozdupané od pěšáků. Jízda se podobá spíše skialpinismu a freeridingu mezi stromkama podél cesty, a v závěru sjezdovému lyžování (strašné vyjeté plotny na sjezdovce - sjízdná běžkama jen částečně), ale zkoušet tohle na obyč běžkách není zrovna výhra. Rovná stopa nahoře stejně ani nejde udělat kvůli navátým vlnám sněhu mezi stromky. Na Šeráku víceméně brněnské ceny, dá se slušně najíst po vymrznutí na lanovce. Běžkový zážitek to moc nebyl, ale myslím že letošní zimu můžu s klidem uložit k ledu. Díky všem co vyšlapují a upravují stopy, doufám že do nich znovu vyrazím již letos.
Hrubý Jeseník
Vloženo 28.1.2019 15:48  
Velká Klajdovka->Kopaniny, dál po cyklostezce a asi km před Ochozí sem to vzdala, protože mokrý sníh se mi lepil na skluznice. Zde projetá stopa od lidí. Šumbera od Kopanin nebyla projetá, možná to někdo ale vzal z druhé strany. Pak lesem k vysílači, tam už stopa nebyla, a trochu poježdění po (neprojetých) lomech a na autobus. Teď už to dobře nevypadá, ze stromů na mě kapalo už před hodinou.
Na jih a východ od Brna
Vloženo 20.1.2019 19:50  
Vlakem z Brna->Ramzová->Smrk->Podél hranice na Polskou Horu->po červené na Pralinku a od Císařské boudy do Ostružné zase na vlak. Sněhu hodně, nikde nedřelo, trasy strojově upravené všechny, nic popuštěnýho nebo rozježdenýho.
Rychlebské hory
Vloženo 11.12.2017 1:11  
Pec Zelený potok-Javor- Pražská Bouda-Krkonošská magistrála-Chalupa na rozcestí-Výrovka-Čertovy schody-Pec.
Většina této trasy rozježděná rolbou, která tudy nějaká projede co půl hodiny, takže i když si sami posloužíte stopou na klasiku, zanedlouho bude pryč. Sníh nelepivý, na hřebeni i prašan.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 21.2.2017 12:07  
Na Šerlichu se nedalo zaparkovat, tak jsme to obrátili na Šerlišský mlýn. Odtud celou cestu do kopce na Šerlich, se šupinama to ani nepodkluzovalo. Pak přes Velkou Deštnou pod Homoli a zpět. Klasická stopa byla poněkud rozježděná a u vnějších okrajů to ujíždělo do strany, bruslařský pruh byl zřejmě v lepším stavu. Sjezdy docela bezpečné. Od Šerlichu potom na Polomský kopec,Vrchmezí a zpět k Šerlišskému mlýnu. Zde již bylo znatelně méně lidí. Sníh dost uježděný a tvrdý, s popraškem na povrchu.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 11.2.2017 22:11  
Prameny Javorné (Z Mikulovic), Rejvízbílá trasaDětřichov - Naprostá tragédie, nedá sa. Sníh místy zcela chybí, jinde jen namrzlá vrstva, jet se dá jen na krátkém úseku. Podle zimní mapy na mapy.cz je za Rejvízem strojově upravovaná trasa, ale kdybyste to viděli, jistě uznáte, že tam vlastně není vůbec co upravovat. Na této závětrné straně Jeseníků tuhle zimu sníh ani tak neslezl, jako spíše vůbec pořádně nebyl.
Hrubý Jeseník
Vloženo 9.2.2017 22:02  
Nové město zast.-Vlachovice-Sklené-Tři studně -Jelení skalka-Maršovice : Stopa velmi namrzlá, na některých úsecích jsou některé dvojice stop nově projeté rolbou, ty se dají. Dog-sled trasa u Vlachovic upravená. Sjezdy nebezpečné, lépe plužit dolů zcela mimo stopu.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 2.2.2017 19:09  
Mariánské údolí - U jelena - Pod Hádkem : Po projeté vozíčkářské trase napravo možno dostat se k rybníkům, na nich a na cestách vedle nich projeté stopy. Kolem Jelena projeto pluhem a vydřeno, ale za ním vede kolem Ochozské jeskyně stopa až pod Hádek. Místy se trochu lepí.
Brno
Vloženo 2.2.2017 19:15  
Velká Klajdovka - Kopaniny - Šumbera : Na Šumbeře projetých místy několik stop vedle sebe, občas tam někdo našlapal, jinak příjemné běžkování.
Brno