Petr Langer – profil lyžaře

Registrován od 21.4.2017, vložil celkem 26 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 9.4.2022 18:15  
Petříkov-Paprsek-Císařská b.- Smrk- Lesní bar
Ačkoliv ráno bylo upravena rolbou magistrála od Černého potoka na Paprsek a přilehlé okruhy okolo Travné hory, veškerá úprava přišla vniveč, jelikož kolem poledne napadlo cca 10cm nového sněhu, takže veškeré stopy bylo nutné znova vyšlapávat. díky novému sněhu ale bylo možné sjet ze Smrku až téměř k lesnímu baru, krom několika málo vytátých míst mezi rozc. pod klínkem a lesním barem bez přenášení, až k rozc. u lučního vrchu silný souvislý podklad starého sněhu(nicméně stopu jsem nově prorážel)
Rychlebské hory
Vloženo 7.4.2022 15:36  
Dnes Ostružná-Paprsek-Petříkov, od ostružníku na císařskou více přenášení než jízda, od císařské na Paprsek paráda stále velké množství sněhu, relativně pevný podklad bez přenášení, sněhu hodně, (odhadem tak 30cm na magistrále i přesto že na webkamerách Paprsku je zeleno), přenášet jsem musel poprvé při sjezdu k černému potoku na odlesněném místě (tam je to na jaře standart) a dojet se dalo kupodivu bez problémů až k rozcestí nad Petříkovem, zde jsem také v dolní partiích podruhé přenášel. Vzhledem k teplotám kolem 6°C a sněhu ještě nezkrystalizovanému do hrubého firnu, to vůbec nejelo i s kopce jsem musel přišlapávat, nicméně vzhledem k tomu že se má na víkend dost ochladit, tak by v příštích dnech zejména ráno ještě mohlo být velmi dobré sklouznutí.
11:20
11:21
11:30
11:30

» Zobrazit všechny fotky (celkem 7)

Rychlebské hory
Vloženo 4.4.2022 19:41  
ČHS-Praděd sněhu plno a bylo poznat že úprava proběhla v neděli, takže magistrála byla zapadená pouze do 2-3cm sněhu. Tratě v celé délce velmi dobré, pevné vhodné na bruslení i klasiku na úzkých áčkových běžkách, sníh zatím prašan sem tam napadáno zmrzlý sníh ze stromů. Kolem Pradědu a Ovčárny odpoledne manšestr zřejmě čerstvě upravený rolbou, kolem páté už trochu rozdupaný od pěšáků, když to srovnám s Paprskem v neděli, tak zde je mnohem lepší svezení, kolem Paprsku už je dřívější sobotní úprava zapadená snad víc jak 10 cm sněhu a stopy prakticky jen vyšláplé nerovné, vhodné spíš pro nenáročného turistu a na bruslení nevhodné.
Hrubý Jeseník
Vloženo 10.1.2021 8:18  
Kořenec golf - vesnice v obležení auty, kolem poledne problém zaparkovat, jediné místo kde se dalo uspokojivě běžkovat, bylo golfové hřiště jinak v lese špatné, krom toho všude davy lidí a stopy plné a rozježdené, za mě nedoporučuji.
Drahanská vrchovina
Vloženo 16.10.2020 21:56  
Z Ovčárny na rozcestí pod Pradědem do polovina silnice upravená na bruslení a částečně i na klasiku(odpoledne celkem hodně běžkařů, což nebylo nic moc vzhledem k tomu že se museli všichni vejít na polovinu silnice), ráno sníh zmrzlý tvrdý, klistrové podmínky, odpoledně začal padat sníh takže pak nastoupil smývač a modrý vosk, od rozcestí na Praděd už úprava znatelně horší, bylo nutné párkrát sundat běžky, od rozcestí až na Švýcárnu nějaký blb vyhrnul sníh až na asfalt, takže to bylo nesjízdné po celé trase(snad leda pokud připadne nový sníh tak to půjde jinak ne - ukázka viz 3.foto), od Švýcárny dolů po Kamzík(dál jsem nepokračoval) sněhu plno, akorát teda rozoráno od pěších takže se dalo na běžkách jet jen stoupání do kopce, dál na Petrovku to nevypadalo že by sníh ubýval tak to možná bude sjízdné až tam, příp odhadují že snad až ke skalní tabuli (což nemohu zaručit, ale hranice kde začínala sjízdná sněhová pokrývka se nacházela někde v 1100 m n.m.)
11:50
12:01
13:17

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 1.3.2020 20:42  
Ovčárna-Švýcárna-ČHS-Kouty nad Desnou
Sníh velmi proměnlivý, od Ovčárny na Švýcárnu to ještě šlo namazat na tuhý červený, od Švýcárny dolů už podmínky na klistr, odtud také velmi dobře upraveno a díky měkkému sněhu dobře sjízdné i prudké pasáže. Z ČHS po Šindelnou upraveno, dál směrem ke Koutů pouze prošláplá stopa(plně sjízdná bez přenášení), která končí 200m před rozcestím "Suchostránská cesta" ,(odtud dále do Koutů už není žádný sníh, doslova zmizne po pár výškových m). Jinak davové šílenství kolem Pradědu se kupodivu nekonalo, takže cesty naprosto bez problémů průjezdné nerozbité.
Hrubý Jeseník
Vloženo 5.2.2020 18:04  
Petříkov-Smrk-Paprsek-Velký šengen-Císařská -Petříkov
letos nejlepší podmínky vhodné na áčkové běžky. Po napadení asi 35cm sněhu, přestalo v poledne sněžit a zároveň vyrazily do terénu rolby a upravily většinu tras, vše krásně upraveno pouze kolem Smrku sfoukáno a od rozcestí "na bahnech" po Císařskou boudu nějaký bezohledný pěšák rozdupal stopu pro klasiku. Sníh ze začátku ještě měkký a pomalejší k večeru již přemrzlý prašan takže to pak na modrý vosk jelo krásně rychle. Pouze bruslařům bych asi doporučil tak den dva počkat, jelikož sníh není ještě dostatečně pevný a bořil se pod nimi.
12:39
12:45
14:47
15:34

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Rychlebské hory
Vloženo 26.1.2020 11:41  
Nové město-Vlachovice-Tři studně-Fryšava-Samotín-Kadov a zpět
Mám-li to shrnout tak se sněhem je to fakt tragédie, jediné místo kde se dá relativně dobře sklouznout, tak trasa po polňačce z Vlachovic-Sklené-konec lesa u Třech studní(u přechodu přes silnici) a krátký úsek mezi Medlovem a Třemi studněmi. jinde pouze leštíte trávu, krtince a kamení a zcela jistě si přinesete pár nových zářezů do skluznice tak jako já.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 19.12.2019 10:05  
Ovčárna-Švýcárna-ČHS-Vřesová studánka
Od Ovčárny po rozcestí pod Pradědem jak bylo řečeno vyrolbovaný sníh na stranu, v raních hodinách zmrzlý takže vhodný na bruslení, stopa pro klasiku není, dále na Švýcárnu sice sjízdné ale vzhledem k zmrzlému sněhu velmi adrenalinová jízda, od Švýcárny až na Petrovku tak ze 70% cesta pěšky. Od Petrovky sněhu dostatek, ale rozdupáno pěšími, od Výrovky až k zhruba 100m před silnicí ČHS i když zde nebyla stopa, tak v úseku od Švýcárny asi nejlepší svezení. Zkoušel jsem jet dále na Vřesovou studánku, ale cestu někdo projel autem, rozdupáno pěšími a plno vytátých úseku, takže tam to nestálo za nic. (fotky jsou převážně z úseku Švýcárna-ČHS)
10:04
10:04
10:27
10:56

» Zobrazit všechny fotky (celkem 10) + jejich polohy na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 14.4.2019 7:24  
ČHS-Švýcárna-Praděd teplota cca -4°C ráno slabé sněžení, které během dne zesílilo, původně nesjízdné úseky(ČHS-u Výrovky) díky novému sněhu v odpoledních hodinách opět sjízdné na starších lyžích. Od Švýcárny dál zafoukaná novým sněhem strojová úprava. Rozhodně pro mě bylo překvapení že pravděpodobně při posledním běžkování se ještě sklouznu na prašanu a bez jehličí ve stopě.
13:38
13:54
14:00
14:08

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5) + jejich polohy na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 7.4.2019 8:11  
Ovčárna-Švýcárna-Petrovka-ČHS. Dle infa se v sobotu konala poslední úprava této trasy. Po Švýcárnu super svezení,100cm sněhu, stopa pěkně upravená, pěšáci cesty ji ještě nestihli rozdupat, od jehličí v rámci možností většina úseků čistá.Sníh firn s ledovým podkladem, takže to jelo celkem rychle.(mazáno klistr hnědý Rex+na skluz žlutý parafín) Klesání směr na kamzík, i když se evidentně rolba snažila tak nejprudší část byla dost zasypaná jehličím a bylo potřeba na krátký úsek sundat běžky, jinak až ke Skalní tabuli to bylo velmi dobře sjízdné. Dále na ČHS už to se sněhem bylo dost proměnlivé někde až 50cm, jinde už sníh zmizel a bylo nutné přenášet (takových úseků bylo cca 5, ale byly naštěstí krátké), ale přesto stopa upravena až k silnici na ČHS. Jinak koukal jsem ještě, jak vypadá cesta směr Vřesová studánka a souvislý sníh na cestě začíná od sjezdovky a vypadá to že to bude taky sjízdné ale už neupravené a zašpiněné.
Hrubý Jeseník
Vloženo 1.4.2019 13:19  
Sobotní trasa Petříkov-Císařská bouda-Paprsek-Pralinka-malý šengen- Travná hora-Petříkov. Běžky se už dají nasadit na konci Petříkova, ale je zde to dost zapadané jehličím, od zatáčky u černého potoka, už paráda, trasa dobře upravená ještě z pátku až na Paprsek, ale vysoké teploty již odpoledně udělaly své. Dále pokračování po pralince bylo ještě plně sjízdné(zde již úprava byla o dost starší), ale po cestě napadáno v lesní úsecích dost jehličí, nicméně ve "stopě" se to na většině úseků dalo projet bez sundávání běžek. Nejlépe na tom byl úsek Smrk-Travná hora-Trkač, kde v sobotu odpoledne byla čerstvá úprava rolbou. Vzhledem ke stavu sněhu (30cm, kolem Smrku až 50 cm) věřím, že min.1-2 týdny to bude ještě sjízné, i když pouze na kamenačkách, bez nových úprav tras a s do 12.4 zavřeným Paprskem. (níže fotky z vedlejších tras - Rozcestí v mokřinách+stoupání na travnou horu z polské strany)
12:47
13:36

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Rychlebské hory
Vloženo 11.2.2019 11:20  
Vápenky-Velká Javořina-Kubíkův vrch-Vrbovce. Od vápenek na rozcestí u hlavní magistrály pouze vydupaná stopa od pěšáků, dále (pravděpodobně už od Kamenné boudy) strojová úprava na Velkou Javořinu a zpět po hranici na Kubíkův Vrch, kde se strojová úprava rozdvojvala směr Nová lhota + Horná hlavina. Dál od Kubíkova vrchu až na cca 300m před rozcestím "nad Machovou" vyšláplá stopa od běžkařů s opatrností plně sjízdná, od toho rozcestí na Vrbovce už to šlo pak po většinu trasy pouze pěšky.(sníh byl sice souvislý až do údolí, ale dál neprošlápnuto, napadné větvě po cestě a bořivý sníh již znemožňovaly jízdu)
14:20
15:43
15:47

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Bílé Karpaty
Vloženo 12.1.2019 21:28  
Jel jsem Ski hotel -Tři studně - Fryšava - Samotín - Kuklík - studnice - Rokytno - Vlachovice Skihotel. Sněhové podmínky že se nedalo rozumě namazat (sněžení, teplota kolem 0°C, běžky i při přibližně správném mazání střídavě smekaly a namrzaly sněhové bačkory). Davy lidí (místní restaurace byly v celém kraji snad krom hotelu Medlov beznadějně plné, taktéž parkoviště krom velkého pod Harusákem), strojově upravené trasy zafoukané sněhem, takže stopy pak byly velmi rozbité a odpoledne i zledovatělé, na úzkých sportovních běžkách to byl v celé trase opravdu velmi adrenalinový zážitek, při sjezdu z Vlachovic pak krom rozbitých stop se zde nacházely hluboké díry, takže nebylo možno na tom zledovatělém sněhu ani pořádně brzdit. Pokud budou zítra podobné podmínky jak dnes, tak rozhodně doporučuji jet jinam (případně vzít backcountry běžky s ocelovýma hranama, jelikož s klasikama se to fakt nedalo)
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 9.1.2019 18:28  
Trasa Velká klajdovka - Kopaniny - Spálenisko - říčky rozc. a zpět. Díky ledovému podkladu až na pár vytátých míst to jelo dobře bez škrtání o kamínky. Cesta rozdupaná pěšáky, pouze sem tam náznak stopy. Jinak vzhledem k teplotám nad 0 sníh mokrý a až k mýtince za Kopaninama sněhu dost(až ke Kopaninám by se dalo i dobře bruslit), dál to taky ušlo, ale už to nebylo tak moc projeté.
16:00
16:06
16:08
16:31

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5) + jejich polohy na mapě

Na jih a východ od Brna
Vloženo 22.12.2018 9:41  
Trasa Ovčárna-Praděd-Švýcárna-ČHS-Vřesová studánka-Šerák-Čerňava-Ostružná. Úprava stopy byla již od Ovčárny, ale místy zafoukaná, na Pradědu byl silný Vítr a zde i na zbytku trasy dost mlha. Jinak stopa velmi dobrá až na ČHS. Dále na Vřesovou studánku stopa čerstvě upravená, bohužel rozdupaná od pěšáků a lidí, co si pletou běžkařské tratě se sjezdovkou (po cestě jsem krom pěšáků potkal snowboardistu, který v pravidelných úsecích ničil pravou stopu a jeho pes levou). Od Vřesové studánky dál na Šerák je to velmi obtížně sjízdné (zaváté úseky, hluboký sníh, při pokusu o chůzi bez běžek jsem místy zapadl skoro po pás) od trojmezí už to bylo lepší (cca 1,5m široká ulička projetá rolbou) Díky dostatku sněhu se dalo dojet po červené až do Ostružné.
Hrubý Jeseník
Vloženo 20.12.2018 9:47  
Ostružná - Paprsek - Velký Šengen - Petříkov. Ze strany Ostružné začíná strojová stopa od Ostružníku, ale je pevná místy mírně zafoukaná. Jinak podmínky dobré, drtivá většina tras strojove projetá, sníh rychlý slehlý prašan. V Petříkově se dá dojet na běžkách po silnici až do Ostružné, jelikož není zatím ničím posypaná.
12:57
13:01
13:42
13:52

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6) + jejich polohy na mapě

Hrubý Jeseník
Vloženo 16.12.2018 8:59  
Dal jsem si v sobotu okruh Skihotel- Vlachovice-Tři Studně-Fryšava-Samotín-Kuklík-Studnice-Skihotel
Strojová úprava je pouze od Skihotel na Sklené/Tři studně. Dál už jenom prošlápnuto (po celé trase) sněhu je dost, prašan, ale pro dokonalý skluz je ještě měkký. Za Samotínem na polích nějaký pěšák rozdupal na pláních v úseku asi 500m stopu, jinak i prošláplá stopa byla dobře projetá.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 12.12.2018 9:28  
Dle informace na http://tristudne.eu/pocasi.php z 11.12 (včera) leželo na Třech studních již cca 20 cm sněhu, takže pokud to souhlasí, tak by to mělo být na běžky naprosto OK.
(Odpověď na dotaz uživatele Tom z 12.12.: Dobrý den, nevíte jak to vypadá na Fryšavském ledovci? Na webkameře Tři Studní to vypadá slušně ale může to klamat. Nepočítám, že by tam hned jela rolba, ale stopu bych si prošlápl, s tím se na úvod spokojím :-))
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 1.12.2018 15:41  
Na loukách okolo Hojné vody a Starých hutí fajn svezení ve strojové stopě, bohužel se oteplilo takže sníh je těžký a mokrý ale je to dost (tak přes 20cm). V lese to bylo horší pouze sem tam odpoledne prošláplá slabá bořivá stopa od nadšenců + jsem byl upozorněn od projíždějících myslivců abych se držel pouze lesních cest kvůli probíhajícímu lovu zvěře.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Novohradské hory
Vloženo 31.3.2018 20:12  
Dnes jsem si udělal Výlet z Petříkova na Paprsek a malý Šengen a zpátky, na nástupu v Petříkově je už jen led, takže nasadit běžky šlo až u rozcestí nad Petříkovem, nicméně sníh byl až k odbočce u Černého potoka silně znečišten jehličím. Dále na Paprsek to bylo celkem ok až na 2 krátké zledovatělé úseky při stoupání na Císařskou boudu, nicméně na celé trase byl firn lehce znečišten jehličím, na malém Šengenu ale byly pod stromy krátké úseky jehličim dosti znečištěné, to stejné u dojezdu k Paprsku, jinak nahoře je sněhu zatím dost (asi 40cm) ale s pokračujími vysokým teplotami sníh už asi dlouho nevydrží, k delší sezóně nepřispívá ani fakt že od 3.4. má být kvůli rekonstrukci uzavřen Paprsek.
Rychlebské hory
Vloženo 17.3.2018 17:51  
Dnes Petříkov-Paprsek-Velký Šengen a zpět, připadlo 10 cm prašanu a dále padá, takže místy je zavátá stopa, jinak podmínky velmi dobré, teplota pod -10°C, takže cokoliv měkčího než modrý vosk nemělo smysl mazat, všechny místa průjezdné a strojově upravené mimo velkého Šengenu, ale stopa i zde je dobře projetá od běžkařů.
Hrubý Jeseník
Vloženo 5.12.2017 8:36  
V Neděli jsem zkoušel jet okruh Nové město-Tři studně-Fryšava-Samotín-Kadov a zpět. Sněhu je tak 10cm prašan bez podkladu, takže rozhodně to bylo na kamenačky. Běžky možno nasadit už od vlaku(Nové město nm zatávka) a dá se říct že až na Fryšavu, krom rozježdených lesních přejezdů a na pár místech rozoraných polí to šlo docela dobře+ již byl prošláplé stopy od nadšenců. Z Fryšavy na Samotín a Kadov už to nemělo moc cenu, neboť v lesních úsecích lezly dost kamínky a přes rozorané pole to taky nešlo, pouze v místech, kde byla louka se dalo jet (okolo Samotína).
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 19.11.2017 11:50  
Pokud to budu brát dle pátku, tak nejprudší části sjezdů mezi slatěma-kamzíkem , je lépe sejít pěšky, mezi kamzíkem-petrovkou to někdo projel autem, takže je třeba při plužení velké opatrnosti, mezi Petrovkou a rozc. u Výrovky lezou do prvního ohybu dost kameny, dále na až na jedno krátké vytáté místo před ČHS, kde jsem musel přenášet to bylo naprosto bez problémů. Jinak nedoporučuju zkratku pěšky po modré od Kamzíku na rozc. u Výrovky, jsou tam po cestě dvě bažiny a docela dost jsem měl po přecházení mokro v botech.
(Odpověď na dotaz uživatele Tomáš z 18.11.: Ahoj. Jak to vypadá za Švýcárny na ČHS přes Petrovku?
Díky.)
Hrubý Jeseník
Vloženo 16.11.2017 20:37  
Dnes Ovčárna-Praděd- Červenohorské sedlo. Od Ovčárny na Švýcárnu Super vše strojově upraveno, sníh rychlý přemrzlý prašan, akorát na Pradědu na vrcholu je sníh na cestě odfouklý. Dá se i dojet ze Švýcárny přes Kamzík-Petrovku na ČHS, je to udusané od turistů a běžkařů (pár jsem jich cestou potkal), ale sjezdy jsou občas adrenalin a v dolních partiích už je jen firn + na bezlesých úsecích trčí sem tam kamínky.
Hrubý Jeseník
Vloženo 23.4.2017 17:25  
dnes trasa Petříkov paprsek-malý šengen-Petříkov.
Magistrála, malý šengen, pralinka upravena strojově, podmínky dobré nejlépe na klasiku, na skate je už poměrně rozměklý sníh, sněhu je tak 50 cm, firnový podklad+ připadlo dalších 5-10 cm čerstvého sněhu, takže se muselo mazat tuhými vosky, zkoušel jsem jet na císařskou boudu z Petříkova po červené, je to prošláplé, takže navrch to jakž takž jde, dolů bych doporučoval jet určitě po magistrále, dále jsem po cestě viděl prošláplé stopy směrem na Smrk, takže nadšenci se zřejmě dostanou i tam.
Rychlebské hory