Co dělat na horách, když už zima pominula

Zima už je u konce, ale hory lákají i k dalším aktivitám. Umíte si užít horskou dovolenou i bez lyží?

Pěší turistika je ideální

Není nic jednoduššího, než sbalit svačinu a vyrazit na pěší turistiku do hor. Stačí vám k tomu kvalitní obuv a bunda v případě větru a deště. Jak nejlépe poznat českou přírodu, než vyjít pěšky po vyznačených cestách? Pokud vás láká i přenocování, po cestě jsou horské chaty, které nabízí nocleh. Anebo sejděte do kempu do údolí a užijte si kempování a spaní pod stanem. Hory si zamilujete, a ještě si přitom odpočinete od městského ruchu a stresu.

zima-pominula.jpg (52 KB)

Vyjeďte na kolo

Vezměte kola a projeďte se po horských cyklostezkách, které vedou přes hřebeny, po kopcích i do údolí, kolem řek či jezer. Jestli vyrážíte i s dětmi, přizpůsobte tomu podmínky. Na horách najdete cyklotrasy, které jsou upravené tak, abyste po nich mohli jezdit i s cyklovozíkem. Pokud nemáte kolo či jinou výbavu, navštivte půjčovnu. Na horách jsou na to připraveni a seženete zde veškeré potřebné vybavení na cesty. Kolo vás nebaví? Tak vyrazte na brusle nebo na koloběžku a užijte si pořádnou jízdu i tak.

Za poznáním

Pokud si chcete odpočinout od sportu, vydejte se do horských městeček a jejich okolí. Jsou plná historie a zajímavých míst, která lákají k poznávání. Většinou se v nich nachází místní muzeum či obchod a výrobna toho, na co se v daném místě specializují. Navštivte také kostelík nebo historický zámeček, kterým vás provedou místní průvodci.

Kempování

Konečně začíná příjemné počasí pro plánování dovolené, která láká vyrazit kempovat a pod stan. I na horách či v údolí hor najdete ubytování, které spojíte s aktivní dovolenou nebo pořádným odpočinkem u vody. Zajeďte do oblíbeného kempu nebo najděte nový, kde strávíte příjemné dny s rodinou.

Tip: Pokud máte radši pohodlí, přenocovat můžete v hotelu. Ty zpravidla nabízí různé služby jako například fitness nebo vířivky.

Rozhledny jsou oblíbené

Na horách najdete i další zajímavosti – třeba rozhledny, ze kterých je krásný výhled do širokého okolí. Stojí za to vyšlápnout až k nim. Pokud se na to necítíte, k některým snadno vyjedete i lanovkou. V Česku se nachází již přes 400 rozhleden a věží, které stojí za to navštívit.