Dobře vysušené boty jsou základ

Je to základní fyzika, vlhký izolační materiál má větší tepelnou vodivost, než když je naprosto suchý. A tak když ve stopě, na sjezdovce nebo na skialpech, mrzne až to praští, i v lehce navlhlé obuvi se chlad rychleji propracuje k chodidlům a prstům na nohou.

Proto je základ mít při startu co nejlépe vysušené boty, ale i rukavice a další vybavení. Protože vlhkost v průběhu dne stejně bude přibývat (pot, tající prašan na povrchu bot, vlhký sníh na jaře), není dobré se hned na startovní čáře dostat na nevýhodnou pozici.

Vysoušení bot proudícím vzduchem

Existuje mnoho typů vysoušečů bot. Základní jednoduché modely jsou vlastně jen topná tělesa se sálajícím teplem. Vysouší obuv pomalu, přes celou noc mohou vysušit méně navlhlé boty, ale dle zkušeností z praxe nechávají vysráženou vlhkost na vnitřní straně plastových skeletů, zejména u sjezdových a skialpových bot.

Při srovnávání se potvrdilo, že výrazně výkonnější jsou vysoušeče obuvi s ventilátorem, které ženou teplý vzduch dovnitř promočené obuvi nebo rukavic. Efektivita vysoušení je diametrálně vyšší u vysoušečů bot s fukarem. Vysoušení je proto výrazně rychlejší, takže jedním zařízením můžete vysušit více páru bot nebo rukavic.

Francouzská společnost Therm-ic, která se mimo jiné specializuje na vyhřívané produkty jako jsou vyhřívané rukavice, ponožky, vložky, vesty a bundy, má v kolekci 3 modely vysoušečů bot s fukarem (tzv. kuře 😊). Všechny mají výkonný a tichý ventilátor umístěný mimo obuv a délkově nastavitelná ramena.  Základní model Therm-ic Dryer má příznivou cenu, model Therm-ic Dryer + má prodloužená ramena a lze použít proto i ve velmi vysoké obuvi (holinky, obuv pro rybáře apod.). Funkcemi nejvybavenější je model Therm-ic Refresher V2, který má navíc časovač, UV záření proti bakteriím a také USB výstup, přes který lze při vysoušení nabíjet další zařízení (např. baterie do vyhřívaných ponožek). Je vyráběn ve 2 verzích, do eklektické sítě (220 V) a do auta (12 V). Variantu vysoušeče obuvi do auta ocení běžkaři a lyžaři s obytkou nebo např. závodníci sjezdaři, kteří si chtějí prohřát cestou na svah před obutím své tuhé přezkáče.

the refresher

Bakterie a plísně

Stejně jak se daří plísním na vlhkých zdech, tak se jim bude dařit ve vlhkých botách. Proto je pravidelně a dobře vysušené sportovní vybavení odolnější proti množení plísní a také bakterií. Proti bakteriím lze navíc bojovat i UV zářením, které je napomáhá likvidovat. Kromě zdravotních benefitů oceníte i omezení nepříjemných zápachů.