Horská turistika, aneb když sníh taje

Máte už dost lyžování nebo vás zimní sporty zkrátka nelákají, ale chcete si užít poslední sníh? Horská turistika je první volbou a rozhodně není spjata jen s létem. Také v zimě nebo začátkem jara lze vyrazit do hor na túru, ale je potřeba se na výšlap řádně připravit jak z hlediska teorie, tak i z hlediska výbavy.

Teoretická příprava

Horská turistika jako taková vyžaduje poměrně široké spektrum znalostí (podle náročnosti terénu), které při běžné turistice člověk nemusí vůbec řešit. Jedná se nejen o orientaci v terénu, ale rovněž o předvídání počasí, případně i ovládání některých horolezeckých technik. V českých horách jsou ale dostupné jen lehčí formy horské turistiky a s dobrou přípravou se potřeba těchto schopností snižuje.

  1. Najděte si vhodnou trasu. Pokud cestujete za sněhem, zjistěte si aktuální sněhovou situaci zde na KamZaSněhem.cz, v diskusích, popř. telefonicky u tamní horské služby. V každém případě při plánování trasy podle uváděné obtížnosti počítejte s horším terénem, než je obvyklé v ostatních ročních obdobích.
  2. Naplánujte si výšlap podle počasí. Ujistěte se na důvěryhodných a osvědčených webech, že vás po cestě a nepřipravené nechytne vánice. Předpověď počasí průběžně sledujte. Počítejte také s tím, že v zimě se brzy stmívá a upravte trasu podle svých fyzických možností.
  3. Informujte blízkou osobu o tom, kam a jakým směrem vyrážíte. Vezměte si s sebou mobil s číslem na horskou službu.
  4. Pořádně se oblečte. Pro horskou turistiku se používá „cibulový“ systém oblékání, kdy se oblečete do několika různých vrstev oblečení plnících různé funkce – ochranu před deštěm, větrem, udržení tělesného tepla či odvod potu. Stejně důležitá je samozřejmě pořádná outdoorová obuv.

foto-horska-turistika.jpg (30 KB)

Kam se vydat? Rovnou na nejvyšší vrchol

Hned první a zároveň jedna z relativně bezpečných tras, je ta na nejvyšší vrchol Čech – Sněžku. Můžete na ní dojít od Pomezních bud (cca 4 km). Cesta vede převážně lesem a zejména druhá polovina je plná schodů, za jejichž stav v zimě nemůžeme ručit. Druhá varianta vede z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu až na vrchol. Tato trasa je delší (6,5 km) i o něco náročnější, ale pořád schůdná. Nejobtížnější a zároveň nejdelší i nejhezčí trasa z Pece vede přes Obří důl. Jde však o stezku vhodnou primárně pro letní výlety - během zimy bývá kvůli nebezpečí pádu lavin většinou uzavřena. Doporučit ji v zimních či jarních měsících lze jen ve chvíli, kdy již sníh na okolních svazích roztaje. Případně pokud ještě nenapadne. Výstup přes Obří důl je dlouhý 7,5 km.

Pokud chcete vyrazit s dětmi a myslíte, že jsou tyhle výšlapy pro vaše ratolesti náročné, mrkněte na tipy na výšlapy, které zvládnou i děti.