Jak vybrat trekové boty

Chystáte se na horskou túru? Pak se jistě neobejdete bez trekových bot. Dnes vám poradíme, jak vybrat ideální boty na hory, které vašim nohám zajistí dokonalý pocit pohodlí i bezpečí. Na co všechno si dát při výběru pozor?

Nízké nebo vysoké pohorky?

Nízká treková obuv je skvělá na kratší výlety spíše zpevněným terénem. Pokud plánujete například celodenní rodinný výlet po horách, s nízkými trekovými botami rozhodně chybu neuděláte.

Jejich podešev je většinou poměrně měkká a nabízejí maximální pohodlí. Co však nenabídnou je dostatečná ochrana kotníků. Pokud plánujete delší výlet nebo dokonce několikadenní trek náročnějším terénem, nízké pohorky příliš vhodné nebudou.

Na delší trek jsou vhodné vysoké pohorky. Ty mají tužší podrážku, čímž poskytují ochranu chodidlům. Současně chrání i kotník např. před nešikovným došlapem a vymknutím. Kvalitní vysoké boty se nemusíte vzít ani do náročného terénu a ochrání vás i před nepříznivým počasím. Důležité je však zvolit správný střih i velikost.

Jak na to?

Pánské nebo dámské?

Rozdělení bot na pánské a dámské není pouze prvoplánovým rozhodnutím, které by mělo vliv pouze na vzhled boty. Pánské a dámské boty mají odlišný střih přizpůsobený odlišné anatomii chodidel. Správně zvolený střih boty zajišťuje větší pohodlí i bezpečí na túrách.

Proto je důležité sáhnout po té správné kategorii, pokud je to alespoň trochu možné. Co je však ještě o kousek důležitější, je výběr správné velikosti bot.

Trekové boty

Jak vybrat správnou velikost?

Při výběru velikosti bot na hory je důležité myslet na to, že by měly být vždy o číslo větší než boty na klasické nošení ve městě.

Proč?

Důvodů to má hned několik. Za prvé do horských bot často použijete tlustější, pravděpodobně funkční ponožky. Druhým důvodem je pak otékání nohou, se kterým se často turisti potýkají i na méně náročných výletech. Příliš malá bota tak může vést ke značnému nepohodlí. Kromě toho dochází při volbě příliš malé velikosti i k rychlejšímu poničení boty.

Správnou velikost kromě čísla boty poznáte však hlavně při zkoušení. Špička by se boty v žádném případě neměla dotýkat, a to ani při chůzi do zvýšeného terénu. Pokud nemáte šanci si chůzi pořádně vyzkoušet, zkuste dát nohu až ke špičce. Mezi patu a botu by se vám měl vejít prst.

Pokud se chcete dozvědět více o materiálech trekových bot, o jejich údržbě a dozvědět se pár tipů, jak si při prvním treku neuděla puchýře, doporučujeme článek Jak vybrat boty na hory od Affekt.cz.