10 důležitých míst v Orlických horách

Lyžařská centra Deštné a Říčky, sedlo Šerlich, nejvyšší hora Velká Deštná, rozcestí Mezivrší a Pěticestí. Co dalšího se dostalo výběru míst v Orlických horách, která se bežkařům hodí znát?

Proč právě těchto 10 míst? Na rovinu, tyto texty vznikly v minulosti pro jinou připravovanou funkcionalitu KamZaSněhem.cz, jejíž dokončení se ale už neplánuje. Třeba popisy zmíněných míst někomu pomohou i v této podobě, přestože ani nejsou psány místním znalcem, a týkají se těch míst, pro něž už byly před “odpískáním” zmiňované funkcionality napsané. Z toho důvodu chybí třeba Orlické Záhoří. Nebo místa v jižní části hřebene Orlických hor jako Hanička a Rokytnice, ale těm se zas už trochu věnuje článek o lyžování mezi Haničkou, Říčkami a bunkry.

Upozornění: Přestože se nacházíte na webu, jehož hlavním účelem je sdílení zpráv o aktuálních podmínkách pro lyžování, tento článek patří do jeho dlouhodobé části. Text nepopisuje momentální situaci. Informace o aktuálních sněhových podmínkách hledejte mezi zprávami z běžkařských tras na hřebeni Orlických hor.

Říčky v Orlických horách

Ski centrum Říčky patří mezi dvě z největších středisek sjezdového lyžování v Orlických horách. Vedle toho ale funguje i jako nástupní místo pro běžkaře, kteří chtějí zamířit na hřeben. Možností, jak se odtud dostat nahoru, je hned několik. Ti pohodlnější se mohou nechat vyvézt lanovkou na Zakletý vrch, odtud je to na Pěticestí jen kousek skoro po rovině. Na Pěticestí se ale dá vystoupat i na běžkách po upravované trase západním úbočím Zakletého. Za lepších podmínek tam pak vede upravovaná trasa i z centra obce, nejen od dolní stanice lanovky. Od té se dá ale stoupat na hřeben na běžkách i směrem na východ na Mezivrší – po cestě, která je zmíněna i v článku o výletech mezi Říčkami a Haničkou

Mezivrší

Mezivrší je 949 metrů vysoký menší vrchol na hřebeni Orlických hor, umístěný na hřebenovce mezi dvěma kopci vysokými 992 metrů - Komářím vrchem a Anneským vrchem. Mezi běžkaři je ale jako Mezivrší označováno sedlo umístěné necelý kilometr severozápadně od tohoto vrcholu, kde hřebenovka kříží silničku z Říček do Orlického Záhoří. Díky této silničce je Mezivrší pro některé lyžaře i nástupním bodem do stopy. I když se na první pohled zdá, že tam může zaparkovat jen několik málo aut, reálně se jich podél silnice naskládá docela dost. A to je navíc stav, který platil v minulosti – nyní se již na Mezivrší nachází větší (a zároveň placené) parkoviště. Pro ostatní lyžaře, z nichž mnozí si ani nedovedou představit, jak by autem po této silničce v zimě nahoru vyjeli, jde jen o známé rozcestí na hřebenovce. Pod hřebenem západním směrem vede trasa směrem na Pěticestí, podobným směrem ale o něco níže vyráží i trasa, která pak klesá dolů do Říček. Opačným směrem tedy na jihovýchod míří hřebenovka k Annenskému vrchu a dál klesá na Haničku. Cca 500 metrů od Mezivrší, ze serpentiny na zmiňované silničce, se dá nastoupit i na dvě méně známé trasy, vedoucí do Neratova a přes Novou Ves dál k Orlickému Záhoří.

Pěticestí

Jak už vyplývá z názvu Pěticestí, vychází z tohoto rozcestí celkem 5 cest. Hřebenovka jihovýchodním směrem vede na Mezivrší a dál k Haničce, opačným směrem se pak dá jet na rozcestí Pod Homolí hned dvěma cestami. Každá vede po jedné straně hřebene – na jeho západní straně to je “bunkrovka” a na druhé straně pak cesta, na kterou se odbočí z trasy, co klesá z Pěticestí dolů do Orlického Záhoří. Na druhou stranu hřebene se z Pěticestí dá sjet do Zdobnice popř. do Říček. Pátá cesta pak míří na Zakletý vrch s horní stanicí lanovky skiareálu Říčky. Tou se na hřeben mohou dostat pohodlně i lyžaři, kteří neradi stoupají do kopce na běžkách.

Luisino Údolí

Luisino Údolí není v reálu žádným údolím – je to osada v sedle skoro 900 metrů nad mořem na silnici mezi Deštným v Orlických horách a Zdobnicí. Úsek silnice od Zdobnice je označen “v zimě se neupravuje”, od Deštného bývá silnice lépe udržována. Pokud zrovna není parkoviště v Luisině Údolí zasypané sněhem, dá se využít jako nástupní místo na běžky – na rozcestí Pod Jelenkou, umístěné na hlavní hřebenovce, to není odtud daleko. Ale stejně tak se tudy dá jen projíždět. Běžkařské trasy druhým směrem vedou do Deštného, resp. ke sjezdovkám tamního skiareálu.

Velká Deštná

Velká Deštná je nejvyšší horou Orlických hor, měří 1115 metrů. Narozdíl od nejvyšších vrcholů Krkonoš či Jizerských hor se na Velkou Deštnou dá bez problému na běžkách dostat. Z nejbližšího nástupního místa na Šerlichu to je jen 3,5 km daleko. Na Velkou Deštnou se dá dojet po hřebenovce i z druhé strany, z tohoto směru je ale třeba překonat větší vzdálenost i převýšení.

Šerlich

Sedlo Šerlich je asi nejčastěji využívaným nástupním místem přímo na hřebenovce Orlických hor, nachází se na silnici z Deštného do Orlického Záhoří v nadmořské výšce cca 980 metrů. Ze Šerlichu nejčastěji lyžaři vyrážejí směrem na Velkou Deštnou, ale upravované tratě se nacházejí i na hřebeni na druhé straně silnice, kde se dá dojet třeba na Vrchmezí i mnohem dál.

Deštné v Orlických horách

Deštné je asi nejznámějším centrem lyžování v Orlických horách. Možností, jak vyrazit z Deštného na běžkách, je hned několik. Na severním okraji Deštného se nacházejí tzv. Skuhrovské okruhy, kde bývá za dobrých sněhových podmínek pravidelně centrum Orlického maratonu. Zároveň odtud vychází běžkařská trasa vedoucí na hřebeny. Přes Kamenný vrch či Sedloňovský vrch se dál dá pokračovat třeba na Vrchmezí nebo Šerlich. Na běžky se dá nastoupit ale i na jižní straně Deštného, ať už je to pod sjezdovkami skiareálu Deštné, nebo u horní stanice tamní lanovky. Odtud vedou trasy přes Luisino údolí pod Jelenku a tam už se dostáváte na hlavní hřebenovku mezi Velkou Deštnou a Pěticestím.

Sedloňov

Sedloňov je obec pod hlavním hřebenem Orlických hor, nachází se zhruba na půli cesty mezi Olešnicí a Deštným v Orlických horách. Do Sedloňova vedou dokonce dvě běžkařské trasy, po nichž se dá vystoupat k hlavní trase pod hřebenem. Ovšem trasy do Sedloňova nepatří mezi ty častěji upravované.

Olešnice v Orlických horách

Olešnice v Orlických horách je obec nacházející se pod severním koncem hlavního hřebene Orlických hor, leží cca 600 metrů nad mořem. Z Olešnice se dá vystoupat směrem k hřebeni běžkařskou trasou Ruským údolím, která vede na rozcestí Knížecí cesta. Pár kilometrů údolím nahoru východně od Olešnice se nachází další a častěji využívané nástupní místo Čihalka. Ovšem i z Čihalky se dá sjet za dobrých sněhových podmínek na běžkách až do Olešnice. Trasa přes Panský kopec a sjezdovky skiareálu Hartman na Feistově kopci se dokonce občas strojově upravuje, i když na většině zimních map byste ji hledali marně.

Čihalka

Kdo chce přejet celý hlavní hřeben Orlických hor ze severu na jih, bude pravděpodobně vyrážet odtud. Osada Čihalka se nachází na konci údolí vedoucího z Olešnice v Orlických horách a je nejsevernějším nástupním bodem na hřeben. Parkoviště se nachází ve výšce cca 740 metrů nad mořem, název Čihalka má však i rozcestí a hraniční přechod do Polska ve výšce 790 metrů. V Polsku vede v tomto místě těsně podél hranice silnice, o příjezdu autem po ní někteří běžkaři také psali.