Honza Šmíd, Ski Polevsko – profil lyžaře

Registrován od 10.1.2021, vložil celkem 41 zpráv.

Ski Polevsko

Vložené zprávy

Vloženo 29.11.2023 8:15  
Rozšířili jsme úpravu tratí na klasiku i na skate - skútry i rolbou:

Z úterý na středu v noci od 23:30h do 02:30h proběhla uprava těchto tratí:
✅ spojka z Polevska na Jedličnou
✅ tzv. trojka kolem Medvědí húrky lesem z Jedličné přes Kytlické pastviny. Místy vyčuhuje podklad a voda!!!
✅ navazující pětka přes Polevský vrch a ke Kapličce. Zde 2 stopy na oblíbeném okruhu “Kaplička -Ledovec” a ve spolupráci s Sjezdovka & Bikepark Polevsko byl večer rolbou upraven okruh na skate. Velká paráda!
✅ dle možností upravena z Jedličné Kočárovka včetně stopy. Doporučujeme vyzkoušet!
✅ dále v úterý skutr z Obec Okrouhlá upravil během úterý trasu z Okrouhlé od benzínky k fotbalovému hřišti ke Kapličce a dále k vysílači nad Práchní.

Úpravu našeho skútru s GPS můžete sledovat ÚV zimní mapě Mapy.cz.

Sledujte také stránku Lužická magistrála, kde jsou informace o další úpravě v Lužické hory - neobjevený klenot severu. V úterý byly upraveny okruhy kolem Jedlové k lávce na Šébru. Skutrař z Adrenalin park Jedlová upravil okruh od lávky pod Ptačinec. Zde probíhá do poloviny prosince těžba a pohybuje se zde místy technika!!!

V Obec Polevsko prosím dodržujte parkování na vyhrazených místech u Kapličky a na Jedličné. Na víkend budou připraveny parkoviště u fotbalového hřiště a nové parkoviště na Jedličné. Opět se chytají kontroly policie, tak využívejte tato vyhrazená parkoviště. Neblokujte průjezdu techniky parkovaním podél silnice především U Kapličky a na Jedličné.

Pokud jste byli spokojeni s úpravou tratí v okolí Polevska nebo nás chcete podpořit, zde jsou možnosti:

✅Můžete nás podpořit zasláním příspěvku na číslo účtu: 43-1708990227/0100. QR kód přiložen na konci fotek.

✅ Můžete vstoupit mezi naše řady a pomáhat nám udržovat tratě nebo pořádat závody a sportovní akce. Jsme prima parta Ski Polevsko 😊

Tak hurá na běžky.
SKOL!

» Zobrazit všechny fotky (celkem 7)

Lužické hory
Vloženo 26.11.2023 13:29  
Během nedělního dopoledne upraven Polevský vrch s jednou stopou i na klasiku. Na loukách to je už na dobré lyže, sněhu je dost. Zde super svezení.

V lese to je bída. Ještě lze dojet z Jeldičné k Jezírku a na Ledovec, ale občas vyčuhuje podklad. Kytlické pastviny nedoporučujeme vůbec. Kočárovka místy dobrá a místy vyčuhuje asfalt - viz foto.

Listopad ve stopě tu dlouho nebyl…

Pokud jste byli spokojeni s úpravou tratí v okolí Polevska nebo nás chcete podpořit, zde jsou možnosti:

✅Můžete nás podpořit zasláním příspěvku na číslo účtu: 43-1708990227/0100. V příspěvku na poslední fotce najdete QR kód.

✅ Můžete vstoupit mezi naše řady a pomáhat nám udržovat tratě nebo pořádat závody a sportovní akce. Jsme prima parta Ski Polevsko 😊
Děkujeme!

SKOL!
12:44

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6) + jejich polohy na mapě

Lužické hory
Vloženo 26.11.2023 1:36  
Letošní první strojová úprava je tady:
projeto skútrem s válcem z Polevska na Jedličnou a odtud na Polevský vrch a ke Kapličce. Zde - Na ledovci, nad vlekem a ke Kapličce nejlepší svezení a místy také stopa. Pozor v lese vyčuhuje podklad, na loukách místy tráva.
A pozor: Podařilo se utáhnout i Kočárovku, místy i se stopou.

Od večera, kdy odjel skútrař, do toho během noci napadlo dalších 3-5 cm sněhu a pořad padá. V neděli ráno to bude pochopitelně zapadané a zafoukané.

Náš skutrař Franta v neděli dopoledne znovu vyrazí nahoru projet hlavně Polevský vrch, kde jsou nejlepší podmínky a očekáváme tady i nejvíc lidí.

Na první sníh skvělé podmínky. Užijte si neděli i další dny na běžkách!
16:23

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Lužické hory
Vloženo 25.11.2023 12:57  
V okolí Polevska na Polevském vrchu leží 10 -15 cm čerstvého sněhu. Na vyfoukaných místech je jen pár cm. Na práskačky už to jde především na Polevském vrchu s přístupem od Kapličky Nad Polevskem.
Skútr Ski Polevsko vyrazí v sobotu odpoledne na první obhlídku tratí. Zkusíme upravit zatím jen válcováním především Polevský vrch. A dáme vědět, jak se to povedlo.
Lužické hory
Vloženo 26.2.2023 22:46  
Zima je zpátky v Lužických horách

❄️☀️🌨️ Dnes odpoledne velká bežkařská paráda na Polevském vrchu.

Na tratich leží od 5 do 20 cm sněhu. V lese vyčuhuje podklad - lesní úseky nedoporučujeme kromě Kočárovky.

Upraven Polevský vrch na klasiku i na skate.
(Ve spodní části u kapličky vyčuhuje tráva). Upravena je také Kočárovka včetně dvou stop. Nejlepší podmínky v druhé polovině od Řachvaje a dále.

Aktuální úpravu sledujte v zimní mapě Mapy.cz

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Lužické hory
Vloženo 10.2.2023 16:44  
‼️POZOR na PARKOVANÍ‼️

Řekneme si na rovinu… nejlepší podmínky v okolí Polevska jsou na Polevském vrchu s parkovištěm U Kapličky nad Polevskem.
V lese je ve stopě hodně větviček a jehličí včetně Kočárovky. ALE…

❌ NEDOPORUČUJEME ❌ parkovat na silnici jako dnes. Porušujete silniční předpisy, je omezena šířka vozovky a je omezený průjezd např. hasičů nebo vozidel údržby. Na víkend nám policie hlásila zvýšené kontroly U Kapličky. Hrozí vám zde pokuta policie‼️

Parkoviště 🅿️6 U Kapličky má omezenou kapacitu. Když je plné, využijte záchytné parkoviště 🅿️1 U Fotbalového hřiště, které pro tento účel vybudovala Obec Polevsko - to je obvykle úplně prázdné. Odtud vede stopa k vysílači nad Prácheň i Ke Kapličce. Možné je využít i parkoviště 🅿️4 u sjezdovky (vlek zdarma vyveze běžkaře nahoru na Polevský vrch).

Na víkend plánujeme upravit Polevský vrch a Ledovec rolbou ze sjezdovky pro skate a následně skútrem na klasiku.

Dobré podmínky jsou dále v okolí Luže, na loukách v okolí Hainu a Lückendorfu. Dále pak ze Šébru po tzv. Točně a po Dlouhé míli až na louky u Křížové hory nad Jiřetínem (jsou zde některé úseky rozježděné od aut).

V provozu je Sjezdovka & Bikepark Polevsko. sjezdovka v Obec Horní Podluží a sjezdovka v ASVL Waltersdorf

Užijte si nádherné dny ve stopě, než se výrazně oteplí. Chovejte se k sobě ohleduplně nejen ve stopě. A neparkujte, kde to není povoleno! Děkujeme!
SKOL!

» Zobrazit všechny fotky (celkem 7)

Lužické hory
Vloženo 4.2.2023 15:05  
Jaká je situace po dešti na Polevsku na tratích? Úprava proběhne v sobotu večer.

Sníh vydržel, po pátečním dešti vše zmrzlo a sníh je velmi rychlý, stopa umrzlá. V lese je ve stopě spousta větviček, na vrstevnicové cestě z Jedličné na Kytlické pastviny jsou tři vytátá místa od vody. V sobotu odpoledne lehce sněží a občas se ukáže sluníčko. Očekáváné jsou sněhové přeháňky.

Nejlepší je situace na Polevském vrchu a na Kočárovce.

I když je stopa zmrzlá, nechte své čtyřnohé miláčky doma. Pes ničí stopu a hrozí střet s bežkařem. Žádáme pěší, aby neničili běžkařskou stopu.

V sobotu večer vyrazí z Polevska skútr na úpravu tratí. Bereme speciální řezačku na zmrzlý snich, uvidíme jak si s tím poradí.

Nástupní místa doporučujeme:
🅿️6 U Kapličky (pozor omezený počet míst, neparkujte na silnici, hrozí pokuta!),
🅿️3 Jedličná (pozor omezený počet míst, neparkujte na silnici, hrozí pokuta!)
🅿️4 u Sjezdovka & Bikepark Polevsko (vlek vás zdarma vyveze na Polevský vrch),
🅿️1 fotbalové hřiště
🅿️2 Polevsko náves/u hospody
🅿️7 Panská skála

V provozu je také sjezdovka na Polevsku.

SKOL!
12:34
12:38
12:45
12:57

» Zobrazit všechny fotky (celkem 9) + jejich polohy na mapě

Lužické hory
Vloženo 27.1.2023 22:31  
Po dlouhých šesti letech můžeme v sobotu uspořádat závod Lužická třicítka.

Prosíme běžkaře, aby v sobotu uvolnili mezi 10:00 a 13:00 trať závodníkům mezi Jedličnou a Práchní.

Registrace je možná od 8:30 do 9:30 v lyžařské boudě na Jedličné. Start je hromadný v 10:00 a 10:03.

Tratě jsou připravené: na výběr je ze 7 km nebo 28 km klasicky, žáci 5 km.

Připomínáme, že sněhu není mnoho, není to na “áčkové” lyže. Přestože jsme na některých místech nahazovali sníh, místy může vyčuhovat podklad (kořeny, tráva, kamínky) hlavně v druhém až čtvrtém kole!!!). Do ideálu nám chybí 10-15 cm. Dělali jsme co jsme mohli… Věříme, ze si to užijte.

Neparkujte podél hlavní silnice Polevsko - Kytlice, parkujte pouze na odstavné ploše v prostoru křižovatky nebo na krajnici podél silnice směrem na Svor. A NOVĚ nám Obec Polevsko vypluhovala plochu 300 m od lyžařské boudy. Jinak hrozí pokuta od policie ČR. Poradatel vás správně navede.
Pro běžkaře - návštěvníky: Pokud bude plné parkoviště U Kapličky, využijte odstavné plochy u fotbalového hřiště.

Pro vítěze máme připraveny ceny, medaile, trofeje a poukázky do tomboly. Vyhlášení se uskuteční kolem 14. hodiny na sále Restaurace Na Křižovatce.

Těšíme se na vás na startu!
Ski Polevsko
Lužické hory
Vloženo 21.1.2023 19:15  
Hurá, sněží! A my máme dobré zprávy z Polevska: skútr vyjede po sněžení v sobotu večer. Za týden plánujeme závod Lužická třicítka.

Už ve čtvrtek proběhla úprava po středečním sněžení. Nejlepší podmínky panovaly na Polevském vrchu a na Kočárovce. Celou sobotu má sněžit, proto dnes večer/v noci (sobota 21.1.2023) vyrazí skútr Ski Polevsko upravit tratě: z Polevska na Jedličnou a odtud trojku lesem, pětku kolem Polevského vrchu a ke Kapličce a Kočárovku. Dle podmínek vyjede náš skútr také během neděle. V neděli ráno tratě upraví i skútr obce Okrouhlá z Okrouhlé k hřišti na Polevsku, ke Kapličce a k vysilači nad Práchní (pozor na spadlý strom u Wachsteinu).

Žijeme v naději, že bychom mohli za týden v sobotu 28.1. uspořádat po dlouhých šesti letech LUŽICKOU TŘICÍTKU - nejtěžší závod na běžkách v Lužických horách. Definitivní rozhodnutí a délky tratí zveřejníme nejdéle ve středu 25.1. Již teď se můžete registrovat přes naZávody.cz na www.nazavody.cz/zavod/372-luzicka-tricitka-2023/. Propozice najdete na webu závodu na https://skipolevsko.estranky.cz/clanky/zavody/luzicka-tricitka/.

Sjezdovka & Bikepark Polevsko plánuje zahájit provoz v pátek 27.1.

Byli jste spokojeni s úpravou tratí v okolí Polevska? Chtěli byste nás podpořit zasláním příspěvku přes přiložený QR kód nebo na číslo účtu: 43-1708990227/0100. Do textu prosím uveďte "dar". Přiložit můžete i pomocnou ruku při našich závodech a brigádách.
Děkujeme!

SKOL!
Honza

Lužické a Žitavské hory - neobjevený klenot severu
Lužická magistrála
Region Liberec
Lužické hory
Vloženo 13.12.2022 10:33  
LETOŠNÍ PRVNÍ ÚPRAVA

V pondělí navečer proběhla úprava trati na Polevskem vrchu a na Jedlicné: okruhy 3 a 5km. Okruh je sjízdný s opatrnost, hlavně v lese vylézá podklad, především na tzv. Kytlickych pastvinách je pokrývka slabá a jsou vidět vyčuhujíci ledove plotny a kameny - tam opatrně!!!
Opět nejlepší svezeni je na louce u Kapličky a tzv..”Ledovci” kde místy leží i 30cm sněhu. Na loukách se stopa rychle zafouká.

Celý okruh na Polevském vrchu je upraven válcem na Ledovci a u Kapličky se povedlo říznout stopu. Zde parádní podmínky 😉

Další úpravu plánujeme v úterý.
Lužické hory
Vloženo 3.2.2022 21:33  
Dělali jsme co jsme mohli, ale...
Po důkladném zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli závod Lužická 30 ZRUŠIT.
Ráno to byla pohádka, ale po dnešním dešti je část tratě nezpůsobilá k závodu (jsou místa kde vzlíná voda a mokrý sníh ze začíná bořit). Do toho dorazí zítřejší obleva a další déšť. Část členů je nemocná/v karanténě. Letos nám ty podmínky prostě nehrají do karet. Děkujeme za pochopení. Zachovejte nám přízeň.
Pokud si budete chtít o víkendu zalyžovat, sjízdná je trojka z Jedličné - ale pozor na kytlických pastvinách prosvítá podklad a voda, místy je nutné překonat tekoucí vodu. Nejlepší svezení je od Kapličky na Polevském vrchu a na Ledovci nad vlekem. Stopa stále drží, ze středy projeto rolbou na skate (doporučujeme hlavně po ráno, když to utuhne). Kočárovka je nesjízdná - proplužená.
SKOL!
Lužické hory
Vloženo 2.2.2022 22:03  
UPRAVENO + OKRUH NA SKATE + !KOČÁROVKA PROPLUŽENÁ! + VYČKÁVÁME S LUŽICKOU 30 DO ČTVRTKA
Doplnění předchozího příspěvku od skútraře Ski Polevsko:
Dnes v podvečer jsme opět upravili trojku a pětku z Jedličné, přes Polevsky vrch, Ledovec ke Kapličce. Všude podmínky ideální a sněhu dost, na většině míst je vyříznutá stopa. Pouze směr Kytlice na Kytlických pastvinách nám radost kazí voda která vystupuje místy na povrch, zde se stopa upravit nedá. V noci upraven rolbou okruh na SKATE na Polevském vrchu díky Sjezdovka & Bikepark Polevsko.
Dále nám radost neudělala proplužená Kočárovka od lesáků. Z toho důvodu se neupravovalo a je nesjízdná !!!
Se závodem Lužická 30 je to složitější...
Sněhu je na většině míst dost, na Kytlických pastvinách vylézá voda a závod tedy není možné vést tudy (alternativa po zelené přes M. hůrku). Počasí má být ve čtvrtek na hraně - déšť se sněhem. V pátek má být plus 3 a obleva. Proto vyčkáváme jak se vyvine čtvrtek a poté rozhodneme. Závoďáci, dejte nám ještě do čtvrtečního večera čas na rozhodnutí.
Zatím zvažujeme trasu: start z louky pod Jedličnou, kolem boudy, místo na kytlické pastviny po zelené přes Medvědí hůrku, k Jezírku, na Polevský vrch kolem přístrešku na Ledovci, ke Kapličce, přes silnici k posedu a dle podmínek až k vysilači, poté nad kozí farmu, ke Kapličce nad vlek, k Jezírku a zpět přes Esíčko, cíl u boudy na Jedličné.
Část našich členů je v karanténě, proto uvítáme pomoc z řad dobrovolníků - především pomoc na trati. Ozvěte se nám do zprávy. Děkujeme. Uvítáme i průběžné zprávy z tratě ze závodního okruhu.
21:28
21:29
Lužické hory
Vloženo 1.2.2022 21:27  
NOVÝ SNÍH. ZÁVOD V SOBOTU.

Počasí nám děla radost… napadlo kolem 15 cm mokrého sněhu. Po silném větru a nyní pod těžkým sněhem popadalo několik stromů, které byly dnes odstraněny z trojky i z Kočárovky. Odpoledne projeta z Jedličné trojka a pětka a Kočárovka. Z Okrouhlé vyrazil skutr kolem Kapličky a k vysílači na Prácheň.
Následně vše zapadané novým sněhem. I zde odstranění několik stromu z cesty.

Závod Lužická 30 se s největší pravděpodobností uskuteční. O trasách rozhodneme ve čtvrtek. Snad oteplení nebude tak silné a sníh do soboty vydrží. Přihlášujte se https://www.nazavody.cz/zavod/68-luzicka-tricitka-2022/. Platba předem není nutná, přihlášení mají zvýhodněné startovné splatné v den závodu.

Další úprava ve středu v okolí Polevska po sněžení kolem jedné hodiny. Uvidíme, zda se v noci podari upravit okruh na skate rolbou od kolegů ze Sjezdovka & Bikepark Polevsko. Sjezdovka opět v provozu!
Večer se pokusíme upravit cyklistický areál v Město Nový Bor a cyklostezku do Sloupu.
Další zprávy ve středu večer.
SKOL!
21:23
Lužické hory
Vloženo 21.1.2022 21:14  
PARKOVÁNÍ a ❗KONTROLY POLICIE O VÍKENDU NA POLEVSKU❗, SOBOTNÍ ZÁVOD UKAPLIČKY, AKTUÁLNÍ ÚPRAVA.
Zima se konečně trochu rozjela. Sněhu není moc, ale radost je veliká. Pojďme si to trochu shrnout...
✔️ ZÁVOD a PARKOVÁNÍ
V sobotu se U Kapličky nad Polevskem od 9 hodin koná nový závod Severska20. Ski Polevsko pro závod zajišťuje tratě. Počítejte tedy s omezením tratí na Polevském vrchu a U Kapličky. NENÍ POVOLENO parkování podél silnice U Kapličky ani na louce!!! Policie nás upozornila na kontroly během víkendu. V týdnu zde zapadl dokonce i sypač!!! Je nutné zajistit průjezd na dva pruhy a průjezd techniky. Protože je počet míst U Kapličky omezený, pořadatelé navedou závodníky i všechny ostatní běžkaře od Kapličky na záchytné parkoviště P1 u fotbalového hřiště (kapacita 50 aut): https://mapy.cz/s/jozacohero.Odtud je možné dojít pěšky (cca 1 km) nebo přímo od parkoviště na běžkách po ujeté trase od skútru až ke Kapličce. U Kapličky bude umožněno POUZE vyložení věcí nebo otočení.
Těm běžkařům, co nezávodí doporučujeme rovněž využít záchytné parkoviště P1 nebo další parkoviště přímo v obci P2 u hospody (stopa začíná hned za zastávkou) nebo na Jedličné - i zde na Jedličné je omezené parkování a zakázané stání aut podél silnice. Mapa parkovišť je ke stažení na https://skipolevsko.estranky.cz/file/161/parkovaci-mista--1--page-001.jpg nebo na www.skipolevsko.cz. Žádáme všechny o respektování pravidel i o ohleduplnost. Vyhnete se nervům a pokutám.
✔️ AKTUÁLNÍ ÚPRAVA STOP v okolí Polevska
Sněhu není moc, nesouvislá pokrývka prašanu v kombinaci se zmrzlým podkladem od 5 do 15 cm. Na tu bídu se podařilo upravit kolem 20 km v okolí Polevska. Odstraněno bylo několik stromů z tratí. Naši skútraři dělají co mohou.
❄️ Skútr Ski Polevsko upravil z Polevska a z Jedličné tzv. trojku lesem (POZOR na vyčuhující podklad v lese u Kytlických pastvin) a navazující pětku až ke Kapličce. Na Polevském vrchu je ujetý okruh cca 2,5 km na klasiku i na SKATE. Prosíme bruslaře, aby bruslili jen zde a neničili stopu jinde. Upravena je od pátku i Kočárovka - na začátku vyčuhuje podklad a kamínky!!!, ale dále už to je dobré místy výborné. Další úprava proběhne po sněžení v sobotu ráno.
❄️Skútr z Obec Okrouhlá upravil zatím válcováním trasu od benzínky KM Prona z Okrouhlé lesem kolem Wachsteinu k fotbalovému hřišti a dále ke Kapličce a k vysilači na Prácheň. V sobotu ráno se pokusí vyříznout stopu tam, kde to umožní sněhové podmínky.
❄️Dále jsou v Lužických horách upravené trasy ještě v okolí Jedlové a v okolí Luže.

ℹ️ Pro více informací sledujte FB stránku Lužická magistrála, kam přispívají všichni skútraři/upravovatelé stop. Podrobnosti o úpravě v Lužických horách najdete pravidelně na webu www.kamzasnehem.cz a na webu www.bilestopy.cz jsou aktuální informace GPS o pohybu skútrů a časech poslední úpravy.
Příští týden má opět sněžit či sněžit s deštěm, teplota má jít ale nahoru. Zatím věříme, že připadne a 29.1. se uskuteční Lužická 30.
Užívejte parádní počasí i podmínky!
SKOL! Honza

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Lužické hory
Vloženo 18.1.2022 18:34  
Na mnohé dotazy odpovídáme, že aktuálně leží v okolí Polevska 5-8 cm sněhu. Na staré lyže jsou podmínky na Polevském vrchu překvapivě výborné!!! Na Ledovci je stále stopa v dobrém stavu. Na promočenou vrstvu napadlo v pondělí asi 1 cm čerstvého sněhu, prašanu.

Od čtvrtka by mělo opět sněžit. Jakmile napadne aspoň 10 cm sněhu, spustíme opět strojovou úpravu.

Sjezdovka & Bikepark Polevsko jede v týdnu večerní lyžování.

V minulých dnech jsme horko těžko upravili základní okruhy (trojku a pětku), ale sněhu je málo. Děláme co můžeme, ale přírodě neporučíme.
Pokud chcete podpořit naše úsilí, můžete nám poslat příspěvek formou daru na náš účet 43-1708990227/0100 nebo přes přiložený QR kód. Firmám na požádání vystavíme darovací smlouvu. Do poznámky prosím uvádějte "dar" a vaše jméno.

A co nás čeká v nejbližších dnech?
Pokud napadne tento týden dostatek sněhu, v sobotu 22.1. se uskuteční závod Severska20, jehož je Ski Polevsko partnerem. Závod se uskuteční na okruhu na Polevském vrchu od Kapličky přes Ledovec, tratě 12 km (muži) a 6 km (ženy a junioři). Více na https://severska20.webnode.cz/sluzby/

Kdy bude v dalších dnech padat ještě víc - vyhlídky počasí jsou na další dny více než příznivé, plánujeme na sobotu 29.1. nejtěžší závod v Lužických horách - Lužickou 30.
Děkujeme za vaši přízeň. Konec hlášení.
SKOL!
16:53
17:01
17:02

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Lužické hory
Vloženo 9.12.2021 17:00  
Zprávy z Lužických hor:
Oproti zbytku republiky v Lužických horách napadlo během čtvrtka jen kolem 3 cm sněhu, na strojovou úpravu to zatím není. Přes noc ze ČT na PÁ má napadnout 5-10 cm. Dle podmínek plánujeme v pátek po sněžení tj. kolem poledne projet základní trasy z Polevska na Jedličnou a trojku kolem Medvědí hůrky a navazující pětku nad vlek přes Polevský vrch ke Kapličce. To samé plánuje skútrař z Okrouhlé ke Kapličce a k vysílači na Práchni a skútrař z Horní Světlé v okolí Luže a Šébru. Zprávy budou během pátku. Uvidíme, co se podaří upravit na víkend. Zatím je řada míst, která je sjízdná a projetá od lidí např. ze Šébru pod Ptačinec a k chatě Luž, ze Šébru k Jedlové, v okolí Polevska.
V pátek nás na Polevsku čeká tradiční koordinační setkání všech zainteresovaných subjektů k zimní údržbě lyžařských tratí za účasti zástupců Lesy ČR, CHKO Lužické hory, starostů z Lužických hor a Českého Švýcarska, skútrařů, Svazku obcí Novoborska, o.p.s. České Švýcarsko a DMO Lužické hory.
Aktuální úpravu z Lužických hor sledujte na stránce Lužická magistrála, na webu www.kamzasnehem.cz a na www.bilestopy.cz.
SKOL! Honza
Lužické hory
Vloženo 5.12.2021 21:53  
Dnes v neděli skútrem z Jedličné ujetá trojka a pětka ke Kapličce a na Ledovec zatím bez řezání stopy. Místy pěkné, jinde vyčuhuje podklad - v lese i na loukách nad vlekem. V okolí Polevska leží 5-15 cm sněhu.
Skútrem z Okrouhlé projeta také trasa ke Kapličce a k vysílači nad Práchní.
Na první úpravu prima svezení. Doporučujeme starší lyže.
Mapa tras na www.Bilestopy.cz
SKOL!
16:34

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5) + jejich polohy na mapě

Lužické hory
Vloženo 21.3.2021 12:12  
V NEDĚLI ODPOLEDNE UPRAVÍME TRATĚ NA POLEVSKÉ VRCHU + POD LUŽÍ. ANEB JARO V LYŽAŘSKÉ STOPĚ!
Od pondělí 22.3.2021 bude opět v souladu s vládními nařízení možné sportovat v rámci okresu, proto jsme se rozhodli upravit pro místní část tratí. Letos pravděpodobně naposledy. Ale kdo ví...? 😉
Na loukách na Polevském vrchu leží 10-15 cm, na Ledovci podél lesa a pod Luží až 20 cm. Od lidí je z víkendu ujetá pěkná stopa.
✅ V neděli odpoledne z Polevska vyrazí skútr Ski Polevsko na úpravu. Lesní úsek z Jedličné je s obtížemi sjízdný, místy vyčuhuje podklad. Nesjízdná je trasa přes Kytlické pastviny. Doporučujeme okruh na Polevském vrchu s nástupem od Kapličky nebo od sjezdovky. Stopa od lidí je i na Kočárovce.
✅ v neděli skútr pana Horáka upravil trasu od Chaty Luž na Šébr/Stožecké sedlo a částečně i pod Bouřný a zpět.
Trasa skútrů na www.bilestopy.cz
V lesních úsecích pozor na vyčuhující podklad.
Od pondělí upravuje v plném rozsahu i Jizerská magistrála
Užijte si jarní běžkování v Lužických horách!
Lužické hory
Vloženo 20.2.2021 15:21  
SKVĚLÉ PODMÍNKY + OBNOVA TRAS NA NEDĚLI + OKÉNKA
❄️☀️Dnes opět reklama na běžecké lyžování v Lužických horách. Po ránu upravená stopa proklatě rychlá a zmrzlá. Odpoledne to na sluníčku taje. Za to se můžete na běžkách opalovat. Pochlubte se fotkou...

Využijte otevřená okénka restaurací a podpořte místní podnikatele:
🍽️ Restaurace Arnultovice
🍽️ Restaurace a penzion Polevsko - Na Křižovatce
🍽️ Pivovar BORN Nový Bor
🍽️ La Piccolina Nový Bor
🍽️ Chata Luž
🍽️ nádraží Jedlová

Vzhledem k množství běžkařů a stavu tratí upravíme ještě DNES tedy v sobotu večer po setmění tyto trasy:
✅ z Polevska na Jedličnou a
✅ tzv. trojku z Jedličné kolem Medvědí hůrky na Kytlické pastviny
✅ navazující pětku přes Polevský vrch ke Kapličce
✅ Dále bude projetá a obnovená stopa od Kapličky kolem lomu a vysílače na Prácheň a zpět nad Kozí farmou ke Kapličce a zpět na Jedličnou.
✅ Stále dobře sjízdná je trasa na SKATE od Kapličky přes Ledovec a Polevský vrch. Dobrá stopa je i na Kočárovce. Stále je sjízdná Lužická magistrála z Práchně až k chatě Luž. Mezi Kočárovkou a odbočkou na Velký buk probíhá těžba a trasa ja na 100 m nesjízdná.
Užívejte patrně poslední opravdu zimní víkend.

Rádi byste podpořili zimní úpravu stop a činnost našeho spolku Ski Polevsko? Zde najdete podrobnosti. https://skipolevsko.estranky.cz/clanky/aktuality/byli-jste-spokojeni-s-upravou-trati-v-okoli-polevska--zde-je-navod-jak-nas-muzete-podporit..html
DEKUJEME za dosavadní podporu od drobných dárců, obcí, Svazek obcí Novoborska a Liberecký kraj
Lužické hory
Vloženo 20.2.2021 7:40  
SKATE i KLASIKA na víkend v okolí POLEVSKA
V noci proběhla úprava v okolí Polevska viz předchozí příspěvek https://www.facebook.com/ski.polevsko/posts/4258968080797963
Upravit se podařilo i okruh na SKATE na Polevském vrchu. Trasu z Kočárovky se podařilo upravit pouze po cestu ke Kytlici (ke skladišti kmenů). V cestě stál harvestor a nebylo možné projet!!! Dále na Novou Huť je trasa stále sjízdná z minula.
Upraveno je i na Cvikovsku a v okolí Luže.
Užívejte ještě stále zimních podmínek v Lužických horách.
Více na www.kamzasnehem.cz a www.bilestopy.cz
Lužické hory
Vloženo 19.2.2021 16:28  
V PÁTEK VEČER UPRAVÍME TRATĚ NA VÍKEND
Čeká nás patrně poslední zimní víkend února možná i celé zimy. Po víkendu dorazí teploty nad 10 stupňů i do Lužických hor, sníh velmi rychle taje.
aktuální stav: Stále dobré až velmi dobré jsou podmínky na Polevském vrchu, viz FOTO. V lese místy vyčuhuje jehličí, nad očekávání jsou podmínky dobré i na Kočárovce.
PARKUJTE tak, aby byla zajištěna šíře vozovky 6 m, využijte odstavné plochy P1-P7.
V pátek večer po setmění (až sníh trochu utuhne) vyrazí skútr Ski Polevsko na úpravu stop. Upravíme dle podmínek vše co půjde, předpokládáme ÚPRAVU TĚCHTO TRAS:
✅ Trasu z Polevska od zastávky na Jedličnou.
✅ Kočárovku včetně nové trasy Lužické magistrály na Novou Huť - zde již nyní jsou vytáté úseky, uvidíme zda a jak projede skútr s řezačkou až na Novou Huť.
✅ Dále tzv. trojku kolem Medvědí Hůrky a navazující pětku přes Polevský vrch ke Kapličce a zpět přes Kytlické pastviny na Jedličnou. Okruh na skate rolbou není možné upravit, sníh je příliš měkký a rolba by se ve sněhu "utopila" a nadělala by více škody než užitku. Po ránu je ale trasa na SKATE stále sjízdná.
✅ V Novém Boru již není možná strojová úprava, ale trasa z Nového Boru do Sloupu je zatím sjízdná.
Večer zde bude podrobný report o aktuálním stavu po úpravě skútrem, sledujte rovněž úpravu přes GPS na www.bilestopy.cz
Lužické hory
Vloženo 16.2.2021 14:51  
V ÚTERÝ ODPOLEDNE PO SNĚŽENÍ VYRAZÍ OBA SKÚTRY V POLEVSKU A NOVÉM BORU:
Sněžení ustalo. Napadlo 5-10 cm sněhu, proto v úterý kolem 16:00 vyrazí skútry Ski Polevsko na úpravu tratí v Polevsku a Novém Boru. Od středy se má začít výrazně oteplovat a dorazí obleva. Ještě dnes stihnete upravené stopy:
✅ Z Polevska na Jedličnou a poté Kočárovku včetně novou trasy Lužické magistrály na Novou Huť. Dále tzv. trojku kolem Medvědí Hůrky a navazující pětku přes Polevský vrch je Kapličce a zpět přes Kytlické pastviny na Jedličnou.
✅ V Novém Boru bude upraven býv. cyklistický ovál a cyklostezka do Sloupu.
✅ Obec Okrouhlá upraví v úterý večer nebo ve středu ráno trasu z Okrouhlé od benzínky k fotbalovému hřišti a dále přes Wachstein ke Kapličce a přes Vysílač na Prácheň.
V úterý vyrazil skútr pana Horáka z Horní Světlé na okruh kolem Pěnkavčího vrchu na Šébr a zpět k chatě Luž. Z pondělí je upravená trasa na Cyklostezka Varhany
Lužické hory
Vloženo 12.2.2021 21:49  
Chystáte se o víkendu na běžky? Toto je ÚPRAVA NA VÍKEND v okolí Polevska. Většina na klasiku + okruh na SKATE. POZOR na parkování v Polevsku + čepice, šátky a čelenky opět NA SKLADĚ.

Skútr Ski Polevsko projel v pátek večer všechny svoje trasy: Z Polevska na Jedličnou včetně cvičného kolečka naproti lyžařské boudě přes silnici, trasu Lužické magistrály z Jedličné, po Kočárovce a na Novou Huť. Dále z Jedličné tzv, trojku kolem Medvědí hůrky a kytlické pastviny a navazující pětku přes Polevský vrch ke Kapličce. Zde navazující trasy k vysílači a na Prácheň a přes Wachstein k fotb. hřišti a do Okrouhlé. Ve čtvrtek byl stopařem projetý býv. cyklistický ovál Novém Boru a cyklostezka do Sloupu.

V noci z pátku na sobotu byl rolbou ze sjezdovky upraven okruh na SKATE na Polevském vrchu s nástupem od Kapličky. V případě zaplněného parkoviště U Kapličky (P6) doporučujeme zaparkovat u kostela (P5) nebo u fotb. hřiště (P1) a dojít pěšky po cestě k horní stanici vleku, kde začíná stopa.

Na víkend budou upraveny trasy Lužické magistrály v okolí Prysku, z Práchně až do České Lípy na cyklostezce Varhany.. Upravené budou trasy na Cvikovsku a v okolí Luže. Sledujte www.bilestopy.cz. Nově má GPS už 5 skútrů.
Těšit se můžete i na úpravené tratě v okolí Jabloného v Podještědí, v Rybništi, Krásné Lípě a ve Šluknově. Upravené stopy budou také v Město Zákupy.

POZOR na parkování na Jedličné (P3) a U Kapličky (P6) nad Polevskem. Aby byly zajištěné možnosti parkování bez pokut, s obcí Polevsko jsme vytvořili novou mapu odstavných a nástupních míst, obec vytvořila a udržuje nové odstavné plochy. Neparkujte na vozovce, kde není zajištěna šířka 6 m. Pokud budou plná parkoviště na nástupních místech, zaparkujte v Polevsku na návsi za hospodou (P2) nebo u fotbalového hřiště (P1) nebo použijte hromadnou dopravu. Více zde: https://skipolevsko.estranky.cz/clanky/aktuality/moznosti-parkovani-v-okoli-polevska.-upozornujeme-na-kontroly-policie-cr.html

Objednávky čepic, nákrčníků a čelenek jsou připraveny a čekají na Vás! Vyzvednout si svou objednávku budete moci tuto sobotu a neděli 13.-14.2. od 10:00 do 15:00 na lyžařské boudě Jedličná - východisko běžeckých tras. Zároveň připomínáme možnost zamluvení zboží na tel. čísle 605 805 845, nebo na emailu ski.polevsko(zavinac)email.cz.

Pokud jste byli spokojeni s úpravou, zde je možnost přispět na účet Ski Polevsko: https://skipolevsko.estranky.cz/clanky/aktuality/byli-jste-spokojeni-s-upravou-trati-v-okoli-polevska--zde-je-navod-jak-nas-muzete-podporit..html.

Užijte si ideální podmínky v Lužických horách. SKOL!
Lužické hory
Vloženo 10.2.2021 13:55  
UPRAVUJEME ve středu POLEVSKO a OKROUHLOU, ČTVRTEK NOVÝ BOR.
Během středečního dopoledne upravil skútr Obec Okrouhlá trasu z Okrouhlé od benzínky KM Prona na Polevsko k hřišti a louku u školy v Polevsku. Dále kolem Wachsteinu ke Kozí farmě ke Kapličce a kolem vysílače na Prácheň.
Kolem čtvrté hodiny vyjíždí skútr Ski Polevsko z Polevska na Jedličnou a odtud standardně tzv. trojku přes kytlické pastviny a navazující pětku přes Ledovec a Polevský vrch ke Kapličce. Dle podmínek bude upravena trasa Lužické magistrály z Jedličné na Novou Huť a Kočárovka.
Sledujte www.bilestopy.cz

Upozorňujeme na parkování v okolí Polevska na Jedličné a U Kapličky, které pravidelně kontroluje policie. Neparkujte podél silnice. Na Práchni využívejte parkoviště u Panské skály, místní apelují, abyste neparkovali u samoobsluhy.

Připomínáme, že čepice, čelenky a šátky budou k dostání o víkendu.
SKOL!
Lužické hory
Vloženo 8.2.2021 22:57  
V noci z pondělí na úterý upraven okruh na skate rolbou od kolegů ze sjezdovky. Okruh měří cca 2,5-3 km a je namotaný od horní stanice sjezdovky na Polevském vrchu přes Ledovec, kolem Bonsaje a ke Kapličce. Nástup od Kapličky nad Polevskem. Užívejte, je to parádní!
Lužické hory
Vloženo 8.2.2021 13:25  
Ještě upřesnění předchozí informace: Ski Polevsko dnes upraví býv. cyklistický ovál v Novém Boru a cyklostezku do Sloupu.
Lužické hory
Vloženo 8.2.2021 13:14  
SKÚTRY Z POLEVSKA, OKROUHLÉ A NOVÉHO BORU VYJÍŽDÍ V PONDĚLÍ
V okolí Polevska napadlo kolem 20 cm nového sněhu. Zima pokračuje, předpověď zimním aktivitám přeje. Po nočním sněžení se dere sluníčko. Mrzne. Dnes a celý týden to vypadá na ideální podmínky pro běžkaře.

Upozorňujeme na parkování v okolí Polevska na Jedličné a U Kapličky, které pravidelně kontroluje policie. Na Práchni využívejte parkoviště u Panské skály, místní apelují, abyste neparkovali u samoobsluhy.
Více na https://skipolevsko.estranky.cz/clanky/aktuality/moznosti-parkovani-v-okoli-polevska.-upozornujeme-na-kontroly-policie-cr.html. V této věci proběhne ve středu schůzka s obcemi, Ski Polevsko a Policií.

Během pondělního poledne upravil skútr Obec Okrouhlá trasu z Okrouhlé od benzínky KM Prona na Polevsko k hřišti a louku u školy v Polevsku. Dále kolem Wachsteinu ke Kozí farmě ke Kapličce a kolem vysílače na Prácheň.

Kolem druhé hodiny vyjíždí skútr Ski Polevsko z Polevska na Jedličnou a odtud standardně tzv. trojku přes kytlické pastviny a navazující pětku přes Ledovec a Polevský vrch ke Kapličce. Dle podmínek bude upravena trasa Lužické magistrály z Jedličné na Novou Huť a Kočárovka.
Sledujte www.bilestopy.cz

Odpoledne budou projeté stopy v Město Nový Bor na býv. cyklistickém oválu a cyklostezka do Sloup v Čechách

Skútr Jirky Horáka z Horní Světlé se právě opravuje, info sledujte na kamzsanehem.cz.

Ostatní skútry sledujte na Lužická magistrála a webu kamzsanehem.cz nebo kontaktujte/sledujte konkrétní facebookové stránky obcí:
Cyklostezka Varhany, "Město Cvikov - Kulturní centrum Sever" a Obecní úřad Prysk - obec Prysk

Připomínáme, že čepice, čelenky a šátky jsou VYPRODANÉ. Dnes odešla nová objednávka. Až naskladníme, info najdete na našem FB a webu: https://skipolevsko.estranky.cz/clanky/aktuality/cepice--satky-a-celenky-jsou-vyprodane.html
Užívejte krásnou zimu v Lužické a Žitavské hory - neobjevený klenot severu
SKOL!
Lužické hory
Vloženo 7.2.2021 9:31  
SKÚTRY A ROLBA JSOU OD RÁNA V TERÉNU + POLICIE KONTROLUJE PARKOVÁNÍ V OKOLÍ POLEVSKA + ORANŽOVÝ SNÍH ZE SAHARY + VÝDEJ ČEPIC V NEDĚLI
Napadl nový sníh. Dnes s příměsí oranžového/žlutého písku ze Sahary!!! Od nedělního rána jsou na trati skútry z Ski Polevsko i z obce Okrouhlá. Upraví trasu z Polevska na Jedličnou, Kočárocku a trasu na Novou Huť. Dále z Jedličné tzv, trojku kolem Medvědí hůrky a pětku přes Ledovec a Polevský vrch ke Kapličce. Zde je rolbou od sjezdovky upraven okruh na skate.
Skútr pana Horáka je nepojízdný, proto se tratě v okolí Luže o víkendu neupravují.

POZOR si dávejte při parkování na Jedličné (P1) a U Kapličky (P6). V sobotu tam policie kontrolovala parkování a došlo i na pokuty. Pokutováni byli řidiči, kteří parkovali podél silnice, kde nebyla zajištěna šířka na průjezd dvou aut. V případě zaplnění parkoviště na Jedličné (P1) nebo U Kapličky (P6) viz mapka doporučujeme využít parkování v obci Polevsko na návsi za hospodou (P2) - stopa začíná hned za zastávkou a vede na Jedličnou nebo u fotbalového hřiště (P5). Dostatek místa nabízí parkoviště u Panské skály na Práchni.

I v neděli probíhá výdej čepic a šátků. Náš merch opět rychle mizí, proto s vyzvednutím neváhejte.
Lužické hory
Vloženo 5.2.2021 15:20  
Podporujte místní podnikatele a autory. POVĚSTI LUŽICKÝCH HOR, druhý díl od Hany Doskočilové si můžete vyzvednout v Horní Světlé. Hana Doskočilová se s Jiřím Horákem starají o běžkařské tratě v okolí Luže.

Nádherné příběhy a pověsti z Lužických hor si můžete přečíst v nově vydaném druhém díle od autorky Hany Doskočilové. Kniha je k dostání v infocentrech, v knihkupectví Kosmas v Novém Boru a ve vydavatelství Kosmas v Praze. K dispozici bude od příštího týdne na eshopu Českého Švýcarska.

Při svých výletech si ale knihu můžete pořídit přímo u autorky v Horní Světlé v Lyžařské boudě přes okénko (tel. 775642715) nebo nechat zaslat poštou 🙂
Lužické hory
Vloženo 5.2.2021 15:15  
SNĚŽENÍ O VÍKENDU + SKÚTRY OPĚT VYJEDOU V SOBOTU + ČEPICE A ČELENKY NA SKLADĚ + MAPY NA BOUDĚ
Pohled na lyžařské tratě po oblevě není nijak radostný. V lese je ve stopách spoustu jehličí a větviček. Přesto je podklad po dnešním mrazu zmrzlý a sněhu je stále dostatek. Dobrou zprávou je, že již od pátečního večera začne opět sněžit a mrznout. Skútry proto vyjedou na úpravu v sobotu dopoledne a poté dle podmínek v neděli ráno.
V sobotu a v neděli 6.-7.2. v době od 10:00 do 15:00 si můžete ve výdejním okénku lyžařské boudy na Jedličné vyzvednout novou várku čepic, čelenek a šátků s motivy Lužických hor. Podrobnosti k cenám na našem webu https://skipolevsko.estranky.cz/clanky/aktuality/na-sklade-jsou-opet-cepice-a-celenky.html

Volně jsou k vyzvednutí v zádveří lyžařské boudy také nové trhací mapy Lužických hor.

Byli jste spokojeni s úpravou tratí v okolí Polevska? Zde je návod jak nás můžete podpořit: https://skipolevsko.estranky.cz/clanky/aktuality/byli-jste-spokojeni-s-upravou-trati-v-okoli-polevska--zde-je-navod-jak-nas-muzete-podporit..html

Další aktuality sledujte také na našem webu www.skipolevsko.cz
O víkendu neváhejte znovu přivítat zimu v bílé stopě. SKOL!
Lužické hory
Vloženo 30.1.2021 19:41  
Upozorňujeme, že vzhledem ke kůrovcové kalamitě a po dohodě s Lesy ČR probíhá plánovaná těžba v těchto lokalitách:
✅ pod Bouřným - kolem Jána a Kaufmannova buku,
✅ v okolí Milštejna, proto není možné spojit Cvikovsko s tratěmi pod Luží. Není také možné strojově upravit celou trasu Lužické magistrály v úseku Nová Huť - Kaufmannův buk (již 2x zde zapadl skútr) z důvodu těžby,
✅ na konci Kočárovky u Svoru a na Svorské silnici ze Svoru na Jedličnou. UPOZORŇUJEME, že tato silnice Svor - Jedličná se bude příští týden od pondělí 1.2. upravovat pluhem a bude se zde pohybovat lesní technika a náklaďáky se dřevem. Tuto trasu nedoporučujeme pro běžkaře.
✅ Vyplužena bude i malá část Kočárovky od Svoru, kde se nachází uskladněné dřevo (poté již bude těžba a odvoz dřeva ukončen).

Na zbytku lyžařských tratí v okolí obcí a na Lužické magistrále platí domluvený odklon těžby během údržby stop pro běžkaře. Toto je kompromis, který byl vyjednán před zimou mezi zástupci Lesy ČR (lesních správ Česká Lípa a Rumburk), zástupci obcí, Svazku obcí Novoborska a Ski Polevsko. Při pohybu v těchto lokalitách dbejte zvýšené opatrnosti a počítejte s pohybem techniky!
Děkujeme za pochopení.
Lužické hory
Vloženo 30.1.2021 19:35  
Po pátečním sněžení napadlo až 20 cm mokrého sněhu. Panují výborně sněhové podmínky v Lužických horách. Tratě jsou rychlé a vymrzlé. Pozor na padající větve a stromy pod nánosy sněhu.

V SOBOTU JSOU UPRAVENY TYTO TRATĚ:
✅ Polevsko, Polevský vrch, cvičné kolečko na louce na Jedličné, Kočárovka i Nová Huť od Ski Polevsko
✅ Na Polevském vrchu je po opravě rolby ze sjezdovky upraven 3km okruh na skate na Polevském vrchu včetně dvou stop
✅ Cyklistický ovál Novém Boru a cyklostezka do Sloupu
✅ Trasa z Okrouhlé k hřišti přes Wachstein a Ke Kapličce a dále na Prácheň
✅ Okruhy kolem Prysku včetně drážního tělesa na Prácheň
✅ Okolí Luže že Šébru k chatě Luž a kolem Penkavčího vrchu. Zde Jirkou Horákem odstraněny stromy v cestě
✅ Tratě v okolí Město Cvikov
✅ Okruhy kolem Obec Rybniště včetně propojky na Krásná Lípa a Kamenná Horka
✅ odpoledne upravena stopa na Cyklostezka Varhany.

SKOL!
Lužické hory
Vloženo 27.1.2021 22:15  
Tyhle dny jsou za odměnu! Co myslíte? Aneb lužický Aspen 😉
Dnes odpoledne skútrař Ski Polevsko upravil tyto trasy:
🌞 z Polevska na Jedličnou
🌞 z Jedličné "trojka" kolem Medvědí hůrka a navazující "pětka" na Polevský vrch a ke Kapličce. Za kapličkou jsou navazující tratě do Obec Okrouhlá, k vysílači a na Prácheň. A možnost dále na Cyklostezka Varhany
🌞 na Polevském vrchu jsou najeté tratě pro LOB (lyžařský orientační běh), můžete využít tratě napříč loukami
🌞 z Jedličné projetá Kočárovka (kolem těžby projeta jedna stopa. Pozor na možnou probíhající těžbu na konci Kočárovky u Svoru)
🌞 projetá je i krásná panoramatická trasa z Kočárovky z křiž. Pod Malým Bukem směrem na Falknovskou cestu, přes Velký buk na Novou Huť - náš tajný tip!
🌞 z pondělí upravený a sjízdný velmi dobře býv. cyklistický ovál v Novém Boru a cyklostezka do Sloupu
Další úprava skútrařů v Lužických horách na Lužická magistrála :
🌞 upraveny tratě v Obecní úřad Prysk - obec Prysk
🌞 kolem Luže, pod Ptačincem a na Šébru
🌞 na Cvikovsku
🌞 v Obec Rybniště
Informace o možnosti převozu mezi nástupními místy na Lužické magistrále: shuttle pro běžkaře. Více zde:
https://www.facebook.com/luzickamagistrala/posts/118690090119326
Jak přispět na úpravu tratí v okolí Polevska a na činnost spolku Ski Polevsko najdete zde: https://www.facebook.com/ski.polevsko/posts/4158945964133509Jak
Další úprava je v plánu vzhledem k avizovanému sněžení v sobotu ráno. Přesné trasy 4 skútrů na www.bilestopy.cz, další textové informace také na www.kamzasnehem.cz.
SKOL!
Foto: Ondřej Fetr
Lužické hory
Vloženo 25.1.2021 21:02  
Dnešní Kočárovka neměla chybu... Nejlepší podmínky této zimy. Mají vydržet celý týden. Neváhejte a vyrazte do stopy.
Dnes projetá trasa z Polevska na Jedličnou. Dále pětka z Jedličné na Polevský vrch a ke Kapličce a přes Kytlické pastviny zpět na Jedličnou. Odtud Kočárovka až k těžbě. Na většině míst dvě stopy. Stále dobře sjízdná je Lužická magistrála z Kočárovky přes Velký Buk na Novou Huť (projeto skútrem z víkendu).
Upravený také cyklistický areál v Město Nový Bor a cyklostezka do Obec Sloup v Čechách . I zde parádní podmínky.
Upravují také cvikovští, kolem Prysku, Jirka Horák kolem Luže. Dále obec Rybniště kolem obce.
Fotky z Kočárovky. A od Hanky Doskočilové a Jirky Horáka. Jirka si opět pořádně máknul. s úklidem tratí. Kdyby se našel nějaký dobrovolník, pomoc na trati bude vítaná.
Lužické hory
Vloženo 25.1.2021 21:04  
PŘEPRAVA OSOB/SHUTTLE PRO BĚŽKAŘE V LUŽICKÝCH HORÁCH
O víkendu se zástupci Ski Polevsko a Luna taxi Nový Bor domluvili na transportu běžkařů mezi výchozími místy na trase Lužické magistrále.
Cena je 20 Kč/km. Například z Práchně k chatě Luž zaplatíte solidních
💸 400 Kč za vůz Škoda Octavia combi pro 1-3 osoby
💸 500 Kč vozem VW Transporter T5 pro 4-7 osob.
Další trasy dle dohody.
Kontakt: Luna taxi Nový Bor: tel.: 800 100 020.
Jak to bude fungovat? Vlastní dopravou nebo veřejnou dopravou se dopravíte na výchozí místo magistrály např. na Prácheň, Novou Huť nebo na Polevsko, kde jsou dostatečně velká parkoviště. Tady necháte své auto. Na uvedeném čísle si potvrdíte místo a čas vyzvednutí (řidič s vámi bude předběžně počítat). Na běžkách vyrazíte požadovaným směrem. Přesný čas si poté upřesníte až se budete blížit k cílové zastávce např. chata Luž, Prácheň, Polevsko, Nová Huť nebo Šébr. Upozorňujeme, že čas příjezdu se může významně prodloužit vlivem sněhových podmínek. Možnost transportu i pro přejezd Cyklostezka Varhany mezi Českou Lípou a Práchní.
Druhá varianta je, že přímo od svého auta vyrazíte shuttlem na místo startu a zpět k autu přijedete na běžkách. A nemusíte čekat někde v mrazu na taxi.
Řidiči jsou seznámeni s tím, že povezou běžkaře s lyžemi. K dispozici mají nové trhací mapy pro případné zájemce. Znají výchozí místa.
Lužické hory
Vloženo 23.1.2021 21:55  
Dnes večer proběhla úprava stop po dnešním sněžení. Napadlo kolem 10 cm a stále drobně sněží. Kde to šlo jsou dvě stopy.
Do neděle máte šanci se zúčastnit závodu Virtuální závod Polevská lyže. Více na www.skipolevsko.cz.
V sobotu večer upraveno:
✅ Trasa z Polevska na Jedličnou (stopa začíná za zastávkou u hospody).
✅ Upraven cvičný okruh pro děti na Jedličné naproti boudě přes silnici.
✅ Kočárovka z Jedličné až k těžbě na svorské části
✅ Trasa Lužická magistrála z Kočárovky na Novou Huť. Zde odstraněno velké množství popadaných stromů.
✅ Z Jedličné tzv. trojka kolem Medvědí hůrky a navazující pětka přes Polevský vrch ke Kapličce.
✅ V neděli ráno vyrazí skútr Obec Okrouhlá od benzínky v Okrouhlé k hřišti v Polevsku, Ke Kapličce a přes vysílač na Prácheň.
✅ Okruh na oválu v Město Nový Bor a cyklostezku na Sloup není možné po oblevě upravovat strojově. Po nedělním sněžení rozhodneme o případné pondělní úpravě.

V sobotu odpoledne/večer upravené tratě v Obecní úřad Prysk - obec Prysk , dále tratě kolem Luže a na Cvikovsku.

Na Jedličné v zádveří lyžařské boudy jsou volně přístupné mapy Lužické magistrály. K dispozici pro běžkaře.
Do rána má drobně sněžit, tratě by do rána mohly ztuhnout. Zítra předpokládáme výborně podmínky. NOVĚ jsou některé úseky sjízdné pouze v jednom směru z důvodu bezpečnosti na trati - instalovány byly nové značky STOP PROTISMĚR. V druhé polovině týdne má přijít oteplení, proto využijte výborných sněhových podmínek.
Připomínáme otevřená okénka v Restaurace Arnultovice a Restaurace a penzion Polevsko - Na Křižovatce.
Další informace na Lužická magistrála, skútry Ski Polevsko, Město Cvikov, Obec Okrouhlá a pana Horáka z Horní Světlé můžete sledovat onlina na mapách www.bilestopy.cz. Další informace také na www.kamzasnehem.cz.

Jak přispět na úpravu tratí v okolí Polevska a na činnosti Ski Polevsko najdete zde https://www.facebook.com/ski.polevsko/posts/4158945964133509
SKOL!
Lužické hory
Vloženo 20.1.2021 21:42  
DNES SE OPĚT UPRAVOVALO + ❗ POZOR NA PADAJÍCÍ STROMY A VĚTVE❗ + POMOCT NÁM MŮŽETE SBÍRÁNÍM MENŠÍCH VĚTVÍ + POMOC NA LUŽI + POKRAČUJE ZÁVOD POLEVSKÁ LYŽE

Dorazila lehká obleva. Ve stínu je stopa zmrzlá, na sluníčko lehce taje. Dnes bylo umění dobře namazat... Napadl mokrý a těžký sníh, který zapříčinil pád mnoha stromů. Nejhorší je situace v okolí Luže. Upozorňujeme na riziko pádu stromů, větví a sněhu ze stromů ❗❗❗ Dávejte pozor v lesních úsecích.

Největší dřina čekala dnes pana Horáka z Horní Světlé. Postupně odstraňuje popadané stromy (viz fotky). Pan Horák zde maká od rána a uvítal by pomoc od dobrovolníků z okolí, kteří by mu mimořádně i pravidelně byli ochotni pomoct v lese na lyžařských tratích s odstraňováním stromů. S pomocí prosím kontaktujte paní Horák - Doskočilovou na tel.: 775 642 715. Děkujeme.

Dnes dopoledne proběhla členy Ski Polevsko úprava tzv. trojky a pětky z Jedličné na Polevský vrch a ke Kapličce. Z úterý na středu byl upraven okruh na skate na Polevském vrchu s nástupem od Kapličky. Odstraněno bylo několik spadaných stromů. Další úprava včetně Kočárovky a trasy na Novou Huť je v plánu ve čtvrtek.

Z Polevského vrchu bylo dnes možné pozorovat Krkonoše včetně Sněžných jam a Luční hory, od Práchně bylo možné pozorovat stolové hory Saska jako Lillienstein, Gr. Schirnstein, Stříbrné stěny, Bukovou horu nebo Sedlo. Jako na dlani byl Střední a Ovčácký vrch, Studenec, Zlatý a Chřibský vrch, Jedlová. a samozřejmě Klíč, Ještěd nebo Hvozd.

Skútr Ski Polevsko upravil okruh na bývalém cyklistickém oválu v Novém Boru a cyklostezku do Sloupu pro Město Nový Bor

Skútr z Obec Okrouhlá upravil trasu od benzínky KM Prona kolem hřiště ke škole v Polevsku, ke Kapličce a dále k vysílači na Prácheň. Odstraněno několik stromů a větví. Ve středu bude opět řezat stopu.

Upravené jsou ze středy tratě v okolí Obec Rybniště, jejichž popis najdete zde https://www.obecrybniste.cz/aktuality/do-rybniste-bezky.html

Od soboty až do příští neděle 24.1. probíhá individuální závod Virtuální závod Polevská lyže. Více na www.skipolevsko.

Informace o aktuální údržbě také na www.kamzasnehem.cz. Aktuální online data z GPS ze čtyř skútrů (Okrouhlá, Ski Polevsko, na Luži a ve Cvikově) na www.bilestopy.cz.
Za podporu děkujeme Svazek obcí Novoborska, Liberecký kraj a dalším drobným dárcům, kteří již přispěli na základě výzvy Ski Polevsko https://skipolevsko.estranky.cz/clanky/aktuality/byli-jste-spokojeni-s-upravou-trati-v-okoli-polevska--zde-je-navod-jak-nas-muzete-podporit..html
SKOL!
Lužické hory
Vloženo 18.1.2021 19:48  
Shrnutí z víkendu: v Lužických horách strojově upraveno přes 100 km běžkařských tras. K tradičním tratím v okolí Polevska a Okrouhlé, kolem Luže se přidaly tratě na Cvikovsku, kolem Prysku, cyklostezka Varhany byla sjízdná a projetá skútrem celá z Práchně až do České Lípy. Nová místa: trasy v okolí Rybniště až do Podluží a do Krásné Lípy a na Kamennou Horku. Nově trasy ve Svojkově. Snad jsme na nic nezapomněli.
Od soboty až do příští neděle 24.1. probíhá individuální závod Polevská lyže. Více na www.skipolevsko.

DNES projety trasy v Okrouhlé. V pondělí večer byl skútrem upraven ovál v Novém Boru včetně cyklostezky do Sloupu. Na oválu možná klasika i skate = městské lyžování se světlem z pouličních lamp.
V úterý dopoledne i přes avizované sněžení bude dopoledne upravena trasa z Polevska na Jedličnou a dále tzv. trojka kolem Medvědí hůrky a navazující pětka přes Polevský vrch a Ledovec ke Kapličce. Odstraněn bude spadlý strom U Jezírka.
Z úterý na středu po sněžení předpokládáme úpravu okruhu na skate rolbou na Polevském vrchu, ve středu odpoledne bude upravena trojka, pětka a Kočárovka.
POZOR: pod novým těžkým sněhem hrozí riziko pádu větví a stromů.
SKOL!
Lužické hory
Vloženo 14.1.2021 22:13  
Běžkaři, od soboty 16.1. do neděle 24.1. si nenechte ujít Virtuální závod Polevská lyže .
Ti co nemají sportovní hodinky či jiné aplikace mohou využít kontrolního měření během soboty a neděle. V sobotu i v neděli bude trať závodu upravena ráno do 10 hodin. Více na https://skipolevsko.estranky.cz/clanky/polevska-lyze.html
Lužické hory
Vloženo 14.1.2021 22:11  
Po dnešním sněžení napadlo dalších 15-20 cm sněhu. Zima jak má být!
Upraveno okolí Polevska včetně Kočárovky (na posledních 500m u SVoru se těží!), Okrouhlé, dále tratě v okolí Luže a Šébru, okruhy ve Cvikově. Večer upraven rolbou okruh na skate na Polevském vrchu. Večer rovněž upraven býv. cyklistický ovál a cyklostezka do Sloupu. Ráno kolem osmé vyrazí Skůtr Ski Polevsko z Jeldičné po trase Lužické magistrály na Kočárovku a dále na Novou Huť. Ráno bude upravena "trojka" kolem Medvědí hůrky a "pětka" přes Polevský vrch a Ledovec nad sjezdovkou ke Kapličce. Zde navazující tratě na Prácheň.
V pátek a na víkend má být kromě výše uvedeného upravena také cyklostezka Varhany, okruhy kolem Prysku a tratě v okolí Rybniště.
Online informace ze skútrů Ski Polevsko, z Luže, ze Cvikova a z Okrouhlé najdete na www.bilestopy.cz
14:04
14:04
14:55
14:55

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6) + jejich polohy na mapě

Lužické hory
Vloženo 12.1.2021 21:53  
NAPADL DALŠÍ SNÍH, místy 10-15 cm. PROBÍHÁ ÚPRAVA, PŘIPRAVUJEME VIRTUÁLNÍ POLEVSKOU LYŽI NA VÍKEND. AKTUÁLNÍ ÚPRAVA NA WWW.BILESTOPY.CZ
✅ dnes skútr Obec Okrouhlá uválcoval trasu z Okrouhlé ke Kapličce a dál k vysílači na Práchni
✅ pan Horák upravil trasu od chaty Luž po Hřebenovce pod Ptačinec až na Šébr a kolem Pěnkavčího vrchu k Jánovi a zpět k chatě Luž. Vše je již zakresleno na www.bilestopy.cz
✅ zítra odpoledne vyrazí skútr Ski Polevsko z Polevska na Jedličnou a upraví tzv. trojku kolem Medvědí hůrky a navazující pětku přes Polevský vrch a Ledovec ke Kapličce
✅ jeden ze skútrů nám o víkendu přímo na trati vypověděl službu, zítra ráno ho odvážíme z Polevska na opravu
✅ na víkend plánujeme spolu s Sjezdovka & Bikepark Polevsko úpravu okruhu pro skate na Polevském vrchu a na Ledovci
✅ z důvodu velkého množství parkujících aut připravuje Obec Polevsko rozšíření odstavných ploch na území obce. Již nyní můžete využít kromě parkoviště na Jedličné a U Kapličky také tyto plochy: u forabalového hřiště, u základní školy, pod kostelem, na návsi u obecního úřadu a hospody na křižovatce nebo u sjezdovky. Na dodržování pravidel silničního provozu bude o víkendu dbát policie ČR.
✅ pokud ještě připadne další sníh, pokusíme se na víkend upravit tratě na býv. cyklistickém oválu v Novém Boru a cyklostezku do Sloupu.
✅ od soboty 16.1. do příští soboty bude probíhat virtuální závod POLEVSKÁ LYŽE. Podrobnosti ve středu večer na webu www.skipolevsko.cz.
SKOL!
Lužické hory