Jirka 1960 – profil lyžaře

Registrován od 6.12.2023, vložil celkem 11 zpráv.

Co dělám kromě lyžování?

plavání, cyklistika, každý den nějaká sportovní aktivita

Vložené zprávy

Vloženo 8.2.2024 20:59  
Dnešek byl po dlouhé době skoro ideální pro bežkování. Napadlo asi 5 cm sněhu a včera rolby projely ještě použitelné tratě. V 10 hodin na Jizerce byla ještě skoro půlka parkoviště volná. Přijeli jsme bohužel zase jen ve dvou. Kdo by chtěl z Prahy do Jizerek ozvěte se mi na g_matejka@yahoo.com
Celou trasu byla zpočátku dobrá stopa až na potůček uprostřed Kasárnské silnice, který šlo jen s obtížemi obejít bez namočení lyží. Při návratu už byly stopy rozměklé a rozšlapané a dost to některým klouzalo do kopce. Podle hojného počtu dětí bylo znát, že má půl Prahy prázdniny. Do toho spousta Němců s dětmi (také prázdniny?). Mokře sněžit začalo až cca po 15 hodině.
Jel jsem Jezdeckou, Pod Černým vrchem, ke Knejpě, kolem Protržené na Smědavu a pak Promenádní cestou. Na Mariánskohorských boudách byl už vidět asfalt, ale šel obebejít. Kupodivu rolby projeli většinu tratí znovu před chvílí (podle mapy.cz), tak asi po našem odjezdu něco připadlo ale zítra má celý den pršet před víkendovou oblevou, takže nevím, kdo to zítra, tedy kromě Honzy 1949, využije.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.1.2024 20:36  
Za silného větru a sněhové krupice jsme v 8 hodin po zledovatělé silnici dorazili na téměř prázdné parkoviště Jizerka - Mořina. Opět jen ve dvou. Pokud chcete svézt do Jizerek a zpět (nejlépe ve všední den), pište na g_matejka@yahoo.com. Jel jsem klasikou Jezdeckou a pod Černým vrchem na Smědavu, pak na Černou Smědou, levým obloukem na Předěl - tam asi 300 m není stopa a jen led, opět levým obloukem na Paličník, též asi 500 m není stopa a jen led, na skále byla jen mlha, zpět protějšími oblouky to bylo bez vad, od kiosku k bunkru po Promenádní (paráda) a na Jizerku (kolem potoka jen led), zpět ke kiosku kolem Pešákovny a podruhé po Promenádní až na parkoviště nad Jizerkou. Stopa až na uvedené výjimky slušná, v místech, kde nebyla dnes rolba byl i prašan. Asi na dlouho poslední. Já sluníčko neviděl, jen občas se prosvětlilo, na to že byla asi nula byla dost zima, ale stálo to za to, i když mě to trochu klouzalo. Teď už bohužel začne období tepla a opalování se, ale pomalých stop a lepkavých klistrů.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 20.1.2024 20:37  
Den bylo opravdu krásný, slunečno a pěkný sníh, na druhou stranu místy více lidí než stromů. Jel jsem z Hrabětic kolem přehrady pod Královkou, na Novou Louku, Kristiánov, Točnu, Knejpu a zpět přes Čihadla, Kristiánov, na hráz přehrady a do Hrabětic. Stopa perfektní až na okolí hráze, kde to bylo propluhováno na led (jak i píše Andrej), raději jsem klouzal z kopce pešky. Na Knejpě to vypadalo, jako když za totáče přivezly banány.
Pokud se chcete se mnou svézt Octavií Scout do Jizerek a zpět (ideálně ve všední den), pište na g_matejka@yahoo.com. Chci jezdit jen za dobrých sněhových podmínek a slušného počasí, což dnes bylo na 100 %.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 17.1.2024 23:35  
Dnes byl ideální den pro běžkování. Po celou cestu z Bedřichova na Smědavu byla čerstvá a perfektní stopa pro klasiku. Ráno v 9 hodin v Bedřichově sluníčko a skoro jasno, to vydrželo až do poledne, kdy jsem dorazil na Knejpu. Slunce tam sice zakryla teplá fronta, ale začalo mírně sněžit až po 15:30, kdy už jsem byl na centrálním parkovišti (navzdory předpovědím). Na Smědavě měli velkou a dobrou i když drahou gulášovku s houskou (za 110 Kč). Opět jsem měl poloprázdné auto, kdo by se mnou chtěl jet z Prahy do Jizerek pište na g_matejka@yahoo.com.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 14.1.2024 22:28  
Dnes to bylo v okolí Bedřichova kvůli občasným sněhovým přehánkám a hlavně ledovému větru pro otrlejší lyžaře, přestože napadla tak maximálně polovina Nory (https://www.yr.no/en/forecast/daily-table/2-3079588/Czech%20Republic/Libereck%C3%BD%20kraj/Jablonec%20nad%20Nisou%20District/Bed%C5%99ichov) slibovaných 10 cm.
Tradiční stopy byly sice po ránu upraveny, ale brzo zaváty. Po dnešní zkušenosti OPS na pondělí už úpravu neslibuje, asi protože by to bylo kvůli větru a novému sněhu jen na chvíli a bude méně nadšenců.
Kdo by si chtěl spravit chuť a jet od středy počínaje prakticky jakýkoliv den z Prahy do Jizerek (a zpět) a nemá dopravu, může mi napsat na g_matejka@yahoo.com. V jedné osobě je to hladovou Octavií Scoutem dost neekonomické.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.12.2023 18:37  
Dnes jsme do Bedřichova dorazili až v 10 hodin. Maliník asi 7 aut, centrál asi na 50 %, teplota 0 st. a poměrně hustý mokrý sníh. Zprvu to klouzalo do kopce (zbytek modrého vosku z minulého týdne), ale pak asi po 2 km přestalo sněžit a od Nové louky už byla výborná stopa - ujetý a zmrzlý podklad a na to 1- 2 cm prašanu, takže to jelo klasikou i do kopce.
Za Kristiánovem jsme to vzali doleva na Točnu (tam jsme skoro nikoho nepotkali) a pak na Knajpu, a přes Kristiánov zase na parkoviště. Jediná místa, kde už chyběla stopa v jednom směru kvůli asfaltu byla Točna a Pod ptačími kupami.
Kdyby se ještě ukázalo na chvíli sluníčko jako minulý pátek, tak by to nemělo žádnou chybu. Po cestě z Čihadel jsem musel občas v zatáčkách přibrzdit levou nohou, protože ten ranní sníh už se uklouzal a jelo to jako blesk.
Dohromady asi 28 km. Pokud zase budou podobné ideální podmínky, rád bych si to ještě párkrát zopakoval či o málo prodloužil. Kdo se chce přidat jako spolujezdec do auta z Prahy pište na g_matejka@yahoo.com. Octavia Scout pobere celkem 4 lidi s lyžema, pro jednu osobu to není ekonomické.
Bedřichov a Jizerská magistrála