Výběr vtipných zpráv od lyžařů

Za víc než 10 let existence webu lyžaři na KamZaSněhem.cz vložili přes 16 tisíc zpráv o sněhových podmínkách. Některé z nich byly nejen užitečné, ale zároveň vtipné. Podívejte se na (před)silvestrovský výběr zpráv, které pobavily.

Zejména v okrajových částech sezóny občas dochází i na upravených tratích ke střetu zájmů lyžařů a motoristů :-(

Lesy ČR opět nezklamaly a poslaly do obory borce s teréňákem, pořádně rozježděné jsou i poslední zhruba čtyři kilometry okruhu, potkal jsem tam i chlapa s terénní audinou, ve které venčil nějakou bloncku, to se mi už chtělo brečet…

Setkání řidiče a lyžaře dokáže někdy podráždit nervy... O to větší respekt si zaslouží traktorista, který zareagoval na zprávu od lyžaře s takovouto noblesou (a podepsal se jako Blb s traktorem):

Vážený pane Jiří, věřte, že mi nečinilo žádnou radost pluhování Vládní cesty, bylo to ovšem na žádost Povodí Labe, které cestu používá ke služebním účelům. Vím, že to bylo v nevhodnou dobu, ale já o těchto věcech nerozhoduji. To, že jsem polekal kolegu lyžaře mě velice mrzí a omlouvám se za to. Jinak děkuji za přání, já Vám také přeji hodně štěstí do Nového roku.
(Odpověď na dotaz uživatele Jirka z 28.12.: Dnes skvěle upravená trasa z Bedřichovského stadionu. Jenom jsem nepochopil blba s traktorem, který navzdory desítkám lyžařů jedoucích z Maliníku proplužil Vládní cestu až na asfalt. Navíc sjel z cesty do příkopu, kde chybělo 10 čísel, aby sundal lyžaře, co se mu vyhýbal. … )

Jak je vidět, v ČR se občas stane, že dojde k neradosti lyžařů občas k vypluhování zasněžené cesty. Ale něco je možné asi jenom v Polsku:

Odpoledne to bylo celkem ok, dokonce to i slušně jelo. Pak to ale projel sypač..... jo, čtete dobře, Dolním Duktem a dál do lomu. Potkal jsem ho na křižovatce, a nebyl jsem si jistej, jestli se mně to nezdá. Normální oranžovej sypač ze silnice, radlici neměl ani úplně dole, takže to úplně neprotáh, ale zato to celý posypal pískem. Vždycky jsem se divil, co dělaj silničáři, když je v zimě nebejvá vidět. Tak už to vím.

Ale jindy zas zapadá sněhem komunikace určená motorovým vozidlům. I když zrovna tato zpráva nepochází ze dne, kdy se po Praze dalo jezdit nejlépe na lyžích, takže možná byla označena za fake news a smazána:

Václavské náměstí - krásně upraveno. Sice pořád sněží, ale rolbaři si dali práci, všude manšestr a hlavně ani noha. Dal jsem si dnes tři kolečka a nepotkal jsem ani jednoho lyžaře. Na závěr jsem skočil na klobásu ke stánku. Doporučuji a díky rolbařům za jejich práci!

Celkem obvyklá informace o podmínkách na Jizerské Magistrále se dá napsat i takovouhle formou:

Ahoj všem, výstředním pracháčům doporučuji nechat se vysadit vrtulníkem Na Knajpě a zvolit směr výletu Jizerka. Všechno super sjízdné, ráno to jelo parádně, odpoledne už si slunce vybralo svoji daň v podobě měknoucího podkladu. Pro běžkaře bez vrtulníku se nabízí alternativa autem na parkoviště Jizerka - Mořina. Ale chce si to přivstat, ráno kolem 9,00 už většinou plno. Pro většinový zbytek lyžařských nadšenců, s nástupním místem v Bedřichově, už doporučuji zvážit volbu lyží. Dnes jsem to odjel na A-čkových Atomikách, ale kolem Krásný Máří už mi jich bylo líto. Na sněhu už je dost bordelu a místy už je vidět přes nano vrstvu ledu asfalt. I přes nějaké ty výhrady to bylo dnes super svezení. Ahoj

Je to tak, v Krkonoších se zjišťují informace o stavu stop celkem složitě. A mimochodem, že spoléhat na klasickou stopu of Hoffmanek není dobré, se píše i v nejnovějším článku v Radách a tipech o lyžování okolo Černé hory.

Letos by se příznivcům klasiky v Krkonoších hodily služby indiánského stopaře. Žádný se sem ale otužovat nepřijel, takže jsem po dlouhém marném vyhlížení stopy od Hoffmanek zavolala na turistické informace a takto jsem pochodila: 1) Stopa je na krkonošské magistrále, jinak spíš ne. 2) Je to možná proto, že mají nové(ho) rolbaře a ti nechtějí nebo neumějí používat stopovač. (??) 3) Hlavně se o to ani moc nesnaží, protože, cituji, "z běžkařů skiresort nic nemá". (Co parkování? Občerstvení?) Tak ze mě dnes měli, když bylo třeba dostat se nějak rozumně stopě blíž. Mé hrdosti ani peněžence cesta lanovkou nijak smrtelně neublížila. Nahoře všechno rozryté rolbami a lidmi, dál už ale samá pozitiva a sociální jistoty. Na Magistrále pod Černou boudou se vlnila pěkná stopa. Směrem na Kolínskou boudu a Liščí hřeben už to bylo luxusní svezení. Mrzí mě jen, že jsem si nevzala nůši, dal by se z trasy nasbírat materiál na zátop. Snad to ještě zapadá. A snad se kluci z Krkonoš zeptají v Orlických horách, jak tam zvládají udržovat pro neperspektivní šílence desítky kilometrů stop. Ale i tak to bylo dneska moc hezký.

Když bude někdo psát zprávu podobnou té následující, měl by správně přidat i něco o aktuálních podmínkách, jinak se vystavuje riziku, že bude zpráva přesunuta do obecné diskuze.

Protože jsou zítra Vánoce mám připravený extra dárek s romantickým obědem pro první slečnu, která se zítra vydá na Jizerskou magistrálu. Sraz je v 10h na Hřebínku a dál přes Holubník či Sv. Máří na Kristiánov a Novou Louku. Krásné Vánoce a šťastný nový rok všem a běžkařkám zvlášť :-)

To je vše a i my přejeme všem lyžařům šťastný Nový rok.