Zbyněk – profil lyžaře

Registrován od 16.12.2018, vložil celkem 111 zpráv.

Co dělám kromě lyžování?

Kolo, běhání, turistika, zahrada...

Vložené zprávy

Vloženo 28.1.2024 18:38  
Ahoj,

právě jsem přijel ze Šumavy z týdenní dovolené. Kolem Horské Kvildy je to vytáté. Sovislá pokrývka byla dnes ještě mezi Kvildou a Jezerní slatí. Dalo se celkem dobře bruslit po loukách, kde mi to přišlo i lepší, než po starém pásu od rolby. Předpokládá to ale teploty pod nulou.
Minulou neděli byly krásně upravené trasy ve Finsterau. Deštivé počasí ve středu a pátek se na kvalitě nejspíš projevilo, ale sjízdné to dle mě bude stále. Bučina měla včera stále přes 80 cm sněhu. Na lyžích se tam ale napřímo z Kvildy už nedá.

(Odpověď na dotaz uživatele Jana z 28.1.: Jak to vypadá se sněhem na skate? Máme jet 2.2.na Horskou Kvildu.Jsou lepší podmínky v Německu? Děkuji.)
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 28.1.2024 18:55  
Trochu se zpožděním:

Včera (a zřejmě i dnes) se dala na klasiku projet trasa Kvilda - magistrála - Lapka - Tetřeví cesta - Pramen Vltavy - Stráž - Bučina. Vyjma hodně špatného úseku od vyustění Tetřeví cesty k Holubí signálce (asi 1 km) sjízdné, pouze párkrát se musí přenášet, ale vždy jen pár metrů. Od Lapky po Stráž resp. vyústění Židovské cesty projeto rolbou, takže nečistoty zmizely. Stopy nebyly ledovaté vyjma závěru na Bučinu, kde už rolba nejela. Běžkovat se dalo i na trase Modrava - Březník - Černá hora, ale po úpravě to bylo v sobotu dost zmrzlé. Na Javoří Pilu vytáté a k Lovčí skále už to taky nemá smysl, pokud nenasněží. Přímá cesta z Kvildy na Bučinu špatná. První polovina vytátá nebo podmáčená, druhá po vichru silně znečištěná jehličím, šiškami atd, podobně jako jiné trasy neprojeté rolbou.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 8.12.2023 17:04  
Nové Dvorce
Od středy něco připadlo, ale taky tálo a na stopách je to vidět, nejvíc tam, kde jsou pošlapané od lesní zvěře. Na loukách pod lesem se jelo ale překvapivě dobře akorát poslední úsek k Nové zatáčce částečně zničilo auto. Lesní cesty nad Modrou studánkou projety auty, cca 100 metrů rozježděné harvestorem, částečně pošlapané, objevují se vytátá místa ... celkově teda nic moc. Kolečko mezi rybníkem a Dvorci horší, než louky pod lesem ,ale jetelné. Pěkný je kousek podél silnice.
JInak dnes vysoká vzdušná vlhkost a na stromech se začala tvořit námraza. Na Prabábě k poledni už sníh těžší vatovitý. V lese nad Kioskem je vidět nastupující obleva - prosakující špína, vytátá místa na cestách...

Zítra to bude nejspíš podobné dnešku, neděli bych už moc nevěřil.
Nízký Jeseník
Vloženo 4.12.2023 19:36  
Dnes ve včerejších stopách. Odspodu stále prosakuje voda, ale je to lepší, než včera, i sníh rychlejší. Kolem lesa k Nové zatáčce slušná stopa a poměrně dobré sklouznutí. I okruh kolem Břízek lepší, jak včera. Lesem od posedu k Modré studánce se taky dá, byť k ideálu to má daleko. Zkusil jsem vyšlapat ještě menší okruh mezi rybníkem a Novými Dvorci, jsou tam ale podmáčená nebo vyfoukaná místa. Z Nové zatáčky po asfatce také projeto běžkaři, v jakém je to stavu však netuším. Celkově rozhodně lepší svezení, než v neděli.
Nízký Jeseník
Vloženo 3.12.2023 18:59  
Pláně u Nových Dvorců

Sice něco připadlo, ale díky větru značně nesourodé. Chvíli se jede po krustě, chvíli v hlubokém sněhu i 40 cm, někde sfoukané až na hlínu/trávu. V průměru je tak 15-20 čísel. Sníh nahoře prašan, vespod vlhký - stále místy prosakuje voda. Projel jsem alespoň stopu podél lesa k Nové otáčce. Zkusil jsem i lesem kolem Lipinky, ale tam je to ještě horší. Občas málo sněhu, občas hluboké záměty a pasti v podobě nezmrzlých kaluží pod sněhem. V části od Modré studánky bude ještě zřejmě probíhat těžba, protože tam mají odstavenou techniku. U posedu na výjezdu z lesa nafoukané bariéry sněhu. Na páteřní cestě k Modré studánce nejprve silné záměty, pak lepší, ale i zde prosakuje do stopy voda. Kolem Břízek vyšlapaný okruh, ale stav nic moc. Nejlépe to nakonec jelo přes Prabábu dolů, kde je zmrzlejší podklad. Z desetistupňové škály bych dnes dal tak trojku.

Zítra asi zmrznou natátá místa ve stopě, takže odpadne protivné škrabání, ale na nějaké extra pěkné běžkování si tady musíme ještě počkat.
Nízký Jeseník
Vloženo 30.11.2023 17:07  
Dnes letošní premiéra. Na otevřených prostranstvích kolem deseti cm sněhu bez podkladu. Na zasetých polích lyže chytají o podklad, tam, kde je řepka, je to lepší. Na loukách zase prosakuje do stopy voda, jelikož zem není pod sněhem zmrzlá. Několikrát jsem musel seškrabávat přilepený mokrý sníh. Celkově teda nic moc. Dojel jsem nakonec až na Prabábu k lesu, byť sníh byl už dost tupý.

Na chodníčku pod Novou zatáčkou jsou před křížením cest spadené stromy a budou tam nejspíš celou zimu. Se sundanými lyžemi se dají ale lehce překročit. Kolem Lipinské křižovatky klasicky rozježděno teréňáky a čtyřkolkami všemi možnými směry.

Smysluplnější běžkování vidím až po další nadílce, což by mohlo být v neděli. Dnes to bylo spíš provětrání na čerstvém vzduchu v zasněžené krajině. Vzhledem k datu ale super.
Nízký Jeseník
Vloženo 15.2.2023 16:13  
Přes noc trochu přimrzlo, tak jsem zkusil bruslení po pláních. Jel jsem z Lipiny kolem vrtulí do Horní Loděnice, dále Hraničné Petrovice, variantou kolem rybníčku, Hamberku a Orlího vrchu k Jívové a nakonec okruh kolem Jívové (k rybníku, za hřbitovem, Střelnice).

Sněhu všude zatím dost tj 10-15 cm firnu. Některá místa jsou ale špatně promrzlá a lyže (a hlavně hůlky) se víc boří, někde to bylo parádně tvrdé. Nejlepší úsek asi pláně nad Loděnicí směr Petrovice, Jívová. Obecně kolem lesa a remízků je to měkčí. Přes oranici hrbolatější (hroudy lezou jen symbolicky).

Celý výlet pod mrakem, místy s mlhou (kolem Petrovic orientace docela obtížná). Díky tomu zůstala ale teplota těsně pod nulou až do 11 hodin. Zítra to ještě půjde, ale chce to vyrazit brzo.
Nízký Jeseník
Vloženo 10.2.2023 17:39  
Dnes ve včerejších stopách. Slunečno, -5°C, skoro bezvětří, stopy zafoukané jen na pár kratších úsecích. Akorát na loukách asi na deseti místech stopy přejeté napříč traktorem. Jinak skoro ideál. Člověk ani nemusí jezdit na hory.

Níže už to taková sláva není. Louka kolem Břízek rozježděná auty a na Prabábě ve středových partiích začíná vykukovat tráva. Tady sníh vydrží maximálně do neděle. Nahoře je pořád minimálně čtvrt metru, tak snad zůstane alespoň něco jako základ.
Nízký Jeseník
Vloženo 9.2.2023 20:28  
Nové Dvorce - Dálov

Azuro,cca minus 5°C. Stopy ze včerejška vydržely a trochu i vymrzly. Dnes to bylo za odměnu
9:42
10:15
10:19
10:27

» Zobrazit všechny fotky (celkem 9)

Nízký Jeseník
Vloženo 8.2.2023 22:21  
Nové Dvorce - Dálov
Po větrných dnech stopy na pláních zafoukané a musí se znovu prošlápnout. Sypkého sněhu už moc nezbylo, ale hlavně při kraji lesa a remízků se dá vyšlápnout slušná stopa. Projel jsem okruh mezi hřištěm u Dálova a Loděnickým rybníkem, a pak od rybníka k Novým Dvorcům. Snad to chviličku vydrží. Okruh v lese kolem Lipinky částečně poničený od aut a traktoru, ale svézt se dá. Ve středních partiích obou cest je stopa stále slušná. Prabába stále sjízdná až na okraj lesa.
Nízký Jeseník
Vloženo 5.2.2023 17:19  
Z Nových Dvorců kolem lesa k Modré studánce, okruh Lipinka, po louce do Nové zatáčky a kolem Břízek na Šternberk.

Sněhu nahoře podle očekávání dost. Na loukách a polích 25-30 cm, z toho 2-7 cm prašanu, pod kterým je zfirnovatělý sníh různé konzistence. Dá se poměrně lehce vyšlápnout plytká stopa. Cesta od Jezírka k Modré studánce rozježděná od aut, na povrchu krusta - nic moc. Od odbočky na Nové Dvorce bez kolejí od aut. Sníh různorodý, místy na povrchu krusta, místy i 20 cm kyprého sněhu. Toho je někde ke 40 cm celkem. Na cestě k Lipince na dvou místech spadené stromy (lze objet), jinak dobré.
Výška cca 500 m n.m. byla zřejmě hraniční mezi sněhem a deštěm při pátečních srážkách, takže sněhu rychle ubývá. Kolem Hřbitova jen 5-7 čísel půl na půl firn a nahoře prašan. Otázkou tedy je, jak vypadá např asfaltka kolem Kukačky. Prabába (louka) nicmeně jde sjet v pohodě až k bývalé školce a kolem lesa je celkem slušná stopa. Do čtvrtka budou nejspíš podmínky dobré, pak se uvidí dle vývoje počasí (prognózy momentálně teda nic moc).
Nízký Jeseník
Vloženo 28.1.2023 22:40  
Souhlas s Honzou (mimochodem, viděli jsme ho projíždět u odbočky na Paličník).

Na loukách kolem Jizerky dnes zmrzlé krusta. V lese po Jizerské silnici už méně ledovaté, na bruslení velmi slušné. Osmička kolem Předělu po úpravě parádní. Jelo to pěkně na klasiku i skate. Sněhu dostatek, podklad nikde neleze. Nejlepší je zadní část kolem Klínového vrchu, kde třeba na rozdíl od Jizerky připadlo 1-2 cm sněhu. Dle mě v současné době nejlepší úsek z celých Jizerek.

Šli jsme ještě kousek směr Tišina. Zde pouze vyšlapaná stopa, ale sněhu hodně, klidně by šla i úprava strojově. Na závěr jsem si dal z Jizerky asi dva km (a zpátky) po Panelové cestě ve vyšlapané stopě střídavé kvality a užil si absolutního klidu. Stopa pokračovala dál a pravděpodobně se někde napojuje na Lasičí cestu. Jinak lidí přiměřeně víkendu. Mezi Předělem, Písčinami a Paličníkem běžkařů celkem málo.

Počasí mrazivé cca mínus 5°C, mlha, syrovina, ale překvapivě skoro bezvětří.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.1.2023 9:05  
Včera návštěva Polska.
Dolů k Jizeře nesjízdné úseky - lezou kameny. Za mostem prvních cca 200 m vytátá cesta, výše sjízdné byť občas leze podklad. Na Orle rozšmajdaná stopa, dále na Jakuszyce úpraveno rolbou, ale velmi špinavé s hlínou a kamínky. Zde bych nevzal ani horší lyže. My jeli vlevo po Stara droga celna. Stopa jen od lidí a hodně poničená, v horní partii už celkem OK. Od vrcholu stoupání strojová stopa. Jeli jsme k lomu, oba dukty a následně přes Cicha Rownia a Samolot zpět na Orle. Pozor ve sjezdu v serpentinách lezou kameny, s opatrností jde ale sjet až na Orle. Celkově v Polsku sněhové podmínky horší, než na české straně. Musí se vyskakovat ze stopy kvůli vylézajícímu podkladu, ale zajezdit se v horních partiích dá, zejména oba dukty jsou slušné.

Lidí hodně včetně pěších, mlha mrazivo. Stoupání od řeky zpět na Jizeru se dalo překvapivě celé na běžkách.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 26.1.2023 17:58  
Z Jizerky na Mořinu vytátá místa, ale jde objet (s opatrností lze i sjíždět). K bunkru pěkné, na Vlašský hřeben nic moc - uplužené a lezou kameny. Dolů tudy je to o odření běžek - nedopoporučuji. Lépe je využít cyklotrasu 3022 na Promedádní, kde je stopa luxusní (a nejlepší v okolí Jizerky). Knížecí včetně Hraniční a Soušské ke Smědavě velmi pěkná. Dál jsme jeli osmičku přes Předěl. Zde sice jen vyšlapaná stopa, ale povětšinou (vyjma prudších rozplužených úseků) pěkná. Sníh kvalitní prašan a hlavně je ho tu hodně, odhadem ke třiceti centimetrům. Škoda, že OPS tuhle část neupravila, na druhou stranu jsme potkali minimum lidí. Jizerská silnice už umydlená, ale dojet se dá v pohodě až na Jizerku (na loukách pod Pešákovnou několik vytátých míst).

Oproti dnům minulým celý den mlha, ale bezvětří. Teplota cca -5°C.

Ještě na doplnění.
V úterý jsme jeli okruh kolem Protržené přehrady a kousek (Pašerácká cesta) byl poničen teréňákem. Stopa zůstala povětšinou netknutá, v bruslařdkém pásu ale zůstaly koleje, naštěstí díky nižší vrstvě sněhu ne příliš hluboké. Jinak je tahle trasa slušná, jen od Mariánskohorských boud směr Kneipa rozbředlý sníh s vytátým místem na začátku lesa.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.1.2023 17:41  
Včera projeto. Vzhledem k velké frekvenci běžkařů stopy umydlené, místy chyběla na jedné straně úplně. Pod stromy nebo na přímém slunci stopy zledovatělé nebo rozbředlé. Spíše jde o kratší několikametrové úseky. Sjízdné vše v pohodě včetně Blaťáku a Máří. Nejlepší stopy v horních partiích.
(Odpověď na dotaz uživatele Vasek z 26.1.: Prosím o info nevíte jak vypadá velký kolečko ? Nová louka - Hřebínek - Čihadla - Rozmezí - Nová louka)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.1.2023 17:33  
Na Souši méně sněhu - bodá se do asfaltu. Čím výše, tím lépe. Asfalt nelezl nikde, Stopa (v pondělí) pěkná. Kasárenská hodně slušná i včera. Štolpišská taky OK, jen u Smědavy vytátý kousek cca 20 metrů.

(Odpověď na dotaz uživatele Mirda z 26.1.: Nevíte, jak to vypadá ze Souše ke Knajpě?)
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 21.12.2022 17:30  
Lipina - Kukačka - Modrá studánka - chata Lipinka a zpět se zakončením u Třech dubů

Ke křižovatce pěkná stopa kolem zahrad, dál kolem svodidel trochu krokolomné, ale dalo se projet celé. Stopa po vrstevnici ke Kukačce částečně rozbitá auty (hlavně v zatáčkách), větší část ale hezká stopa, tak 3:1 ve prospěch pěkných úseků. Spojnice po žluté TZ k Modré studánce pošlapaná od zvěře, ale celkem pevná. Do kopce OK, dolů přiměřeně rychlé. Studená cesta ke Studánce - stopa pěkná. Nahoře hustá mlha a větrno. Stopy na loukách zafoukané. Okruh kolem Lipinky v dobrém stavu. Návrat stejnou cestou.

V horních partiích padá do stop občas námraza ze stromů, stopám to ale neuškodilo, spíš naopak. Někde napadané listí a obaly od bukvic, jak je to ale namrzlé, nemá to na jízdu příliš vliv. Kdo se nenechal odradit vizuálně nevlídným počasím, byl odměněn parádní lyžovačkou, o stupeň lepší, jak v pondělí. Sníh stále suchý, teplota něco pod nulou celou dobu. Mazal jsem fialový mínus 1 - mínus 3.

Trasu doporučuji i proto, že kolem Kukačky vůbec nefoukalo. Na Prabábě vítr taky slabší, takže stopy se zachovaly i na louce.
Nízký Jeseník
Vloženo 19.12.2022 17:21  
Dnes zatím nejlepší svezení letošní zimy. Stopy tvrdší, rychlejší. Kolem Lipinky překvapivě dobré, přímá trasa od Modré studánky znovu trochu poničena auty. Po loukách kolem lesa taky dobré. To je ale nejspíš minulost. Kolem jedenácté hodiny se zvedl silný nárazový vítr a stopy na otevřených místech začínaly brát za své. Na Prabábě foukalo jen slabě a stopy zůstaly netknuté.

-10°C, pod mrakem a ani živáčka.
Nízký Jeseník
Vloženo 18.12.2022 18:13  
Dnes jsem prošlápl stopu z Nových Dvorců kolem lesa k posedu. Stopu kolem chaty Lipinka zničilo auto a nová se nedá pořádně vytlačit kvůli utaženému sněhu podvozkem. Sjízdné to ale je. Páteřní trasa od Modré studánky poničena jen na pár místech. V dobrém stavu je louka do Nové zatáčky. Odtud k Lipinskému hřbitovu kolem Břízek stopa rozšlapaná, ale jak je to tvrdší než včera, tak se v tom jakž takž dá jet. Přes Prabábu k vysílači vlevo dobré a od vysílače ke Třem dubům vyjma kousku rozrytého od prasat překvapivě pěkná stopa. Takhle jsem se tam nesvezl už roky.

Bez slunce, mlhavo, vítr mírný, teplota optimální okolo mínus 5°C.
Nízký Jeseník
Vloženo 17.12.2022 20:14  
Ráno start z Lipiny kolem hřitova, dolů kolem svodidel po nahrnutém sněhu od pluhu (celkem to šlo) a dále kolem Kukačky, po žluté k Modré studánce a zpět vrchem do Nové zatáčky a po loukách na Šternberk.

V Lipině 20 cm, nahoře čtvrt metru. V lese méně, ale i tak dost. Ke Kukačce to jelo dobře, bohužel kousek před chatou proti mně téréňák, tak nevím, co z té stopy nakonec zbylo. To samé auto projelo i vrstevnici z Nové zatáčky ke Studánce a směr Dálov. Vyšlapal jsem ještě okruh kolem Lipinky a po louce od posedu k Nové zatáčce. Na loukách podmínky těžké. Nahoře větrem utužená krustička, pod ní prašan a vespod vlhký sníh. Stopu jsem razil až ke Třem dubům (v lese trochu záměty a rozryté od prasat, ale dalo se projet). Sjel jsem v pohodě až do půli cesty ke Kiosku, dál jsem si netroufl. Ještě u Třech dubů dobře 15 čísel. Na to, že je sobota a tolik sněhu bylo naposledy někdy v únoru 2021, jsem nepotkal ani jednoho běžkaře. Připadal jsem si jak někde na Yukonu v Kanadě :-).
Nízký Jeseník
Vloženo 15.12.2022 18:35  
Dnes první testovací jízda.
Na otevřených plochách kolem Modré studánky cca 12-15 cm prašanu, v lese méně. Je to ale bez podkladu, takže se co chvíli škrtne na poli o hlínu, v lese o kamení. Na loukách celkem dobré. Nejlepší úsek od posedu k Nové zatáčce a louka nad Novými Dvorci. Sjízdné jsou i louky v nižších polohách (Břízky, Prabába) byť sněhu je tam méně. Končil jsem na kraji lesa u bývalé lesní školky, dál jsem si netroufl. Jinak pěkný zimní den s teplotou něco pod nulou. Pokud zítra něco připadne, bude víkend na běžkování OK.
Nízký Jeseník
Vloženo 20.11.2022 21:36  
Informace hlavně pro místní:
Dnes jsme šli pěšky z Rabštejna do Rýmařova. Na loukách mezi Výhledy a Kamennou horou 5-10 cm sněhu (prašan s námrazou) bez podkladu. Na první sklouznutí by to i šlo. Teoreticky by mohlo ještě něco připadnout. V lese jen poprašek.
10:31
10:40
10:48
Hrubý Jeseník
Vloženo 1.3.2022 12:17  
Karlosi, díky za to upřesnění. Určitě to ocení i ostatní. Teď při zvětšení vidím, že je stopa vedená po souběžné cestě. Škoda, že to nezmínili v popisu, já si toho v reálu vůbec nevšiml.
Hrubý Jeseník
Vloženo 28.2.2022 21:38  
Přejezd z Hvězdy do Rýmařova

Kapitánská cesta po sobotní úpravě v dobrém stavu. Na zmrzlém podkladu 2-5 cm prašanu. Pod vysokými stromy trochu ledovaté a trochu nečistoty (hlavně šišky), celkově ale dobré obzvlášť nad 1000 m n.m. Sjezd pomalejší, takže se dalo ve stopě, až na prudký závěr nad Vápennou. Tady pozor na ledové plotny. Jedna zákeřná je těsně nad prudkou levotočivou zatáčkou. Na Karlov k výhledům na sjezdovky dobré, pak v lese ale hodně špatné - led a nečistoty. Cestou dvě vytátá místa, druhé s kameny, raději jsem přenesl. Závěr silně zledovatělý, sundal jsem cca 100 metrů před závorou. Silnice pře Karlov většinou čistá bez ledu, přes 50% jsem projel na lyžích. Na Mravencovku nic extra, ale díky slabé vrstvě prašanu výrazně lepší, jak před dvěma týdny. Na Alfrédku jsem jel delší variantou kolem Malého Kotle. Stopa dobrá čistá, odraz ale tutový nebyl (mazal jsem červené Toko 0 - -10°C). Traverz parádní, ke konci menší záměty. Vrstevnice výborná s prašanem. Sjezd ke Žlutému potoku optimální- ani příliš rychlý, ani pomalý. Trochu zmrzlejší sníh byl až ke konci. Na jdemenaběžky jsem zaznamenal informaci, že stopa ke Šradé jedli je obnovená a v dobrém stavu, tak to zkusil a opět se nechal nachytat. Stopa je jen k Hubertovi, dál rozježděné lesáky. Alespoň na to trochu připadlo, tak to není tak ledovaté a prostředkem je vyšlapaná nerovná stopa, takže projet jde, ale žádný extra zážitek to není. Na Žďárský potok opět skútrová stopa, ale dost ledovatá, louky zafoukané, ale jde pěkně bruslit po pláních (řekl bych, že je to skoro ideální stav). Protější svahy směrem k Výhledům opticky vypadají dobře, zde se sníh asi do víkendu udrží. Do Staré Vsi ke hřišti už vytátá místa, zatím ale projet jde bez sundávání. K Javoru OK, Janovický les ledovatý a silně znečištěný, překvapivě jsem ale projel celé na lyžích, byť je to na hraně a určitě na horší lyže. Sníh je až k silnici (Nové Pole), dál zeleno a hnědo - de facto nesjízdé. Já jel dál, protože mi nic jiného nezbývalo. Zpočátku šlo prokličkova mezi hroudami po úzkém pásu sněhu, ten pak ale zmizel úplně a bylo nutné jít pěšky potoční nivou. Za průchozím lesíkem opět vysněžený pás kolem potoka - dojel jsem až k vytátému mostku. Ke stadionu skoro bez sněhu a i na okruzích velká bída, ale k nemocnici jsem nějak dojel.

Celý den bylo pod nulou, vítr snesitelný (v lese skoro nepostřehnutelný), občas slunce, občas mraky. Lidí málo. Prvního běžkaře jsem potkal až před Alfrédkoua od Žďárského potoka taky nikdo. Z Rýmařova do Staré Vsi to už nedoporučuji zkoušet a louky nad hřištěm nad St. Vsí taky nejspíš v týdnu vezmou za své, pokud nepřipadne. V polohách nad 800 m n.m. se sníh do víkendu udrží.

Tady je trasa: https://mapy.cz/s/jodemegufu
a tady pár infobodů (nevím, jak to uložit přímo do trasy): https://mapy.cz/s/pasemagone
Hrubý Jeseník
Vloženo 16.2.2022 22:23  
Dnes jsem jel trasu na rozhraní Hrubého a Nízkého Jeseníku a to z Hvězdy na Rannou, Čerťák, Avalanche, Nová Ves a Stará Ves do Rýmařova.

Z Hvězdy se musí první km po dříve vyplužené silnici. Tento úsek je ve všech zdrojích uváděn jako upravovaná trasa, ale není tomu tak a nikdy nebylo. Nicméně dalo se jet soupaží po silně zledovatělém středu nebo okrajích. Sjezd směr Ranná ledovatý, špinavý, málo sněhu. V jednom místě lezly pěkné šutry. Jen pro otrlé. Úprava tu nebyla asi týden, ale moc se s tím dělat nedá. Od rozcestí Pod železným křížem už paráda. Čistá tvrdá a dobře zachovalá stopa (až na kratičký průjezd lesem). Já bruslil po pláních po zmrzlém firnu (výška cca 20-25 cm). K železničnímu přejezdu u Nové Rudné pokrývka slábne (louky nalevo tj východně už hodně flekaté). Dál na Čerťák zase lepší. Po hřebenu jsem pokračoval k horní stanici bývalé sjezdovky. Zde už hodně vytáté, musel jsem kličkovat. "Sjezdovka" skoro bez sněhu - podařilo se mi projet kolem silnice s kličkováním až k Moravici, ale pěšky by to bylo asi rychlejší. Od hotelu Avalanche po loukách na Novou Ves. Zprvu fleky bez sněhu (hlavně vytáté meze), výše sněhu dost. Kopec mi teda vzal většinu sil. Před těmi skoro deseti lety se mi to zdálo o něco lehčí :-). Z Nové Vsi jsem jel přes Štěrkovec ledovatou a špinavou stopou na stadionek. Pozor dejte na začátku od parkoviště k hospodě. Je tam pěkná rolbovaná stopa, ale plná drobných kamínků... Následně jsem sjel po loukách do Staré Vsi. Sníh postupně změkl a ztěžkl. Ze Staré Vsi na Výhledy jsem se raději držel bruslařského pásu, který byl přece jen tvrdší, než sníh ve volném terénu. I tak to byla docela dřina. Z Výhledů na Kamennou horu dobré, sjezd zpočátku OK, od louky s výhledem už oraniště bez úpravy (tady je asi lepší vzít to po louce a propojkou do Janovického lesa). Závěr do Rýmařova už těžký mokrý sníh, přenášet se však nemuselo nikde.

Celou dobu jsem bruslil (nebo se o to alespoň pokoušel). Teplota z rána kolem nuly, k poledni už dost nad nulou. Chvíli mraky, chvíli mlha, chvíli slunce. Vitr snesitelný. První běžkaře jsem potkal na Nové Vsi. Odpoledne ve Šternberku skoro 10°C, večer dešťové přeháňky. Kolem Rýmařova, Moravice, Staré Vsi to určitě sleze, výše se sníh zřejmě udrží, ale bude to chtít alespoň pár cm nového.
Hrubý Jeseník
Vloženo 14.2.2022 21:06  
Dnes přejezd z Hvězdy do Rýmařova po Kapitánské cestě, Karlov a Alfrédku - taková klasika let minulých.

Na Hvězdě silný vítr. Stopa plná větviček, jehličí a šišek, tak jsem raději jel mimo. Od prvního rozcestí (Kapitánská c.) nečistot méně, ale k ideálu to mělo pořád daleko. Nad hranicí 1000 m čistá stopa s prašanem - velmi pěkné svezení. Později zase přibylo nečistot, ale už ne tolik a hlína zatím neleze. Závěr sjezdu na rozc. Pod Vápennou velmi nepříjemný.Ledovaté se šlápotami od pěších, plužil jsem ze všech sil. Dál na Karlov nic moc - nečistoty, stopa umydlená nebo ledovatá. Hlína a kameny zatím ale nelezou. Sjezd do Karlova v podobném stavu jako ten předchozí. Silnice přes Karlov k vodárně totálně zledovatělá s kolejemi od aut, že bylo obtížné tudy projít pěšky. Prostě jako někde v Rusku. Od vodárny na Mravencovku tradiční bída. Stopa umydlená, špinavá, pás na bruslení úzký, zkosený nebo do oblouku a pošlapaný od lidí. Od Mravencovky k Alfrédce (po zelené) povětšinou čisté, sníh ale divný, nedalo se odrazit. Mohéristi by nejspíš byli spokojení, já to musel odedřít rukama. Chuť jsem si spravil na vrstevnici k Zeleným kamenům. Stopa i po víkendu celkem slušná, čistá, prašan - jelo se tu hezky. Klesání ke Žlutému potoku výrazně příjemnější, než ta předešlá ačkoliv k optimu tomu ještě cosi chybělo. Od Žlutého potoka stopa od skútru, která vydržela asi půl km. Dál katastrofa. Cesta je vyplužená lesáky a to tak prasácky, že jet tudy bylo o zdraví lyží i sebe (koleje, led, hroudy a všechno zmzlé na kost). Od Škaredé jedle opět celkem pěkná skútrová stopa, která se na Žďárském potoce mění na rolbovanou. Na osluněných místech stopa natátá a zmrzlá, i tak to ale ještě bralo. Sjezd do Staré Vsi OK. Janovický les dle očekávání horší, ale projet se zatím dá. Závěr do Rýmařova (Nové Pole) překvapivě dobrý. Občas nějaký hnědý flíček vykukuje, nic zásadního to však zatím není. Na loukách nad Rýmařovem mraky stop, některé vypadaly zcela nové.Měl jsem ještě trochu času, tak jsem vyšlápl k hornoměstské silnici a za ní po louce dojel k vodárně. Tady je už sněhu méně a objevuje se tráva, ale projet se zatím dá. Stopa, co kopíruje okraj lesa - Stráleckého údolí bude zřejmě zasněžená dobře.

Teplota lehce pod nulou (kolem Rýmařova k poledni spíš kolem nuly), hodně větrno pouze v první fázi od Hvězdy po Kapitánské. Nejlepší úseky byly vrcholová partie Kapitánské cesty a vrstevnice od Alfrédky k Zeleným kamenům a docela slušné to bylo vlastně celé od Škaredé jedle až do Rýmařova vyjma Janovického lesa. Nejhorší pak vyplužená cesta od Žlutého potoka (zde letošní zimu už nedoporučuji jezdit) a partie kolem Karlova.

Ještě chci upozornit na nepravdivé informace ze servru jdemenaběžky, kde třeba ta vyplužená cesta je popsaná "stav dobrý" a i jiné cesty vůbec neodpovídají. Např mezi Novou Vsí, Mravencovkou a Karlovem mají označeno vše jako dobré nebo skvělé, přitom dle kolegy níže jsou tam stopy ve špatném stavu či dokonce úprava chybí úplně...
Hrubý Jeseník
Vloženo 12.2.2022 19:38  
Dnes jsem ráno běžel trasu Těšíkov - Oldřichovský kopec - Lipina a sníh zmizel i z vrcholových partií kolem vrtulí. I pohled na hřeben H. Petrovice - Jívová ukazuje hnědou barvu. Přestože ráno lehce přimrzlo, v některých místech prosakuje voda. Sníh zůstává nesouvisle pouze při krajích lesa a mezi remízky. Nejvíc ho je od vrtulí k rybníčku za Lipinou.

Pro Miru:
Pokud si chceš zasjezdovat, tak je to stále možné akorát v průjezdu remízkem (u horních včel) si musíš nahodit asi 10 metrů - leze podloží. Jinak do pondělka večer by to mělo vydržet.
Nízký Jeseník
Vloženo 10.2.2022 16:24  
Při pohledu z okna směr Roudná:
První, druhé a třetí pole vytáté, čtvrté pole (louky kolem Chabičova) roztály během dne. Louky pod Ostrou horou zatím opticky zasněžené.

V terénu:
Louka od Rasovny po Stachovský kravín vytátá, krávy na pastvě. Louky pod Oldřichovským kopcem vytáté. Trochu sněhu se drží jen při kraji lesa a mezi remízky. U vrtulí asi sníh zatím bude, ale nebyl jsem tam. Na Prabábě podle očekávání ani flíček. Teplota ve městě během dne 10°C, v Lipině dopoledne 4,5°C.

Jestli ví někdo, jak to vypadá nahoře na pláních (Dálov, Petrovice, Jívová), tak sem napište.
Nízký Jeseník
Vloženo 8.2.2022 20:53  
Dnes jsem po delší pauze vyrazil opět z Nových Dvorců. Pláně pokryté odhadem 15 cm silnou krustou, na ní do jednoho cm prašanu. Lyže na tom ale držely překvapivě dobře a povětšinou se dala vytlačit mělká stopa. Lesní cesty u Modré studánky rozježděné a rozšlapané a všechno zmrzlé. Stopa se tu vyjížděla blbě, tak jsem se držel raději na loukách a polích. Zde jsem běžkoval bez většího úsilí. Návrat do Šternberka po ose. Do Nové zatáčky bez problémů, chodníček pod silnicí na hraně, ale projel jsem. Louka k Břízkám vysněžená dobře, dál už padesát na padesát. Prabába (louka) z 90% bez sněhu. Podařilo se mi ale krajem po zbytcích sněhu dojet až pod vysílač. Posledních sto metrů po louce a zbytek cesty do města pěšky.
Teplota nahoře kolem nuly, dole odměk. Trochu foukalo, ale nic hrozného. U Jezírka jsem zkoušel i bruslení a docela to šlo, jen to trochu brzdil občasný nafoukaný poprašek.
Možná šlo o poslední letošní lyžovačku (klasikou) u nás. Vzhledem k přicházejícímu oteplení sníh pod 500 m n.m. s jistotou nevydrží. Jestli něco zůstane nahoře, toť otázka.
Nízký Jeseník
Vloženo 29.1.2022 23:52  
Jestli to bylo na mě, tak jsem byl do dneška v Krušných horách. Jakmile to půjde, pokusím se dodat aktuální info.
(Odpověď na dotaz uživatele Zdeněk z 23.1.: Zbyňku, co je s tebou? Ozvi se!)
Nízký Jeseník
Vloženo 24.1.2022 23:22  
H. Blatná - Abertamy - bufet - hřebenovka - Mrtvý Rybník - Myslivny - Milov - Bludná - H. Blatná

Sníh zfirnovatělý, ráno zmrzlý, později měkčí vlhký, ale na klasiku rozhodně na klistry. Stopy po víkendové úpravě někde v lepším, někde v horším stavu. Od Perninku k bufetu a cca od Mrtvého rybníka po Myslivny docela dobré, exponované úseky na loukách nic moc. Na bruslení tvrdé a dobré, lepší jak na klasiku.Od Mysliven po Milov (ke kapličce) celkem pěkné svezení. Zde jsme potkali rolbu z Božího Daru. Jeli jsme se podívat k hranicím a dále na Bludnou. Po úpavě na klasiku lepší odraz, ale pomalejší, bruslení náročnější. Od Bludné rolba pokračovala k bufetu a zpět na Boží Dar, my jeli na Blatnou po starší rozmydlené stopě, na loukách mlha a špatná orientace. Teplota dnes po celý den kolem nuly a nefoukalo. Zítra se má lehce ochladit, tak to možná pojede trochu rychleji. I tak vcelku povedený den.
Západní Krušné hory
Vloženo 23.1.2022 23:08  
Horní Blatná - Pernink -Jelení - Chaloupky - U závory U seníku - Nejdek

V lese stopy v dobrém stavu, louky zafoukané, ale během dne nejspíš znovu projeto rolbou. Hlavně ráno docela větrno. Úprava končí na Severní louce, kde je vyjeté malé kolečko. Dál na Nejdek trochu divočina, sjet se s opatrností dalo kousek pod rozcestí U vodárny. Teplota celou dobu kolem nuly, sníh vlhký. V Horní Blatné odpoledne a večer mlhavo a drobné mžení. Sněhu dost až na pár krátkých úseků, kde rolba nemohla vytlačit stopu.
Západní Krušné hory
Vloženo 16.12.2021 11:36  
Dnes dopoledne jsem udělal průzkum terénu.

Prabába les - nesouvislé zbytky rozbředlého sněhu. Prabába louka - sníh pouze ve středové ušlapané cestě a nesouvisle kolem remízků. Louka od křižovatky k Břízkám bez sněhu. Západní svah Oldřichovského kopce už se taky začíná zelenat. Nahoře ještě sníh bude v souvislé vrstvě, ale jelikož se má ochladit až v pondělí, tak to přes víkend zřejmě všechno roztaje. Letošní Vánoce tak pravděpodobně budou i ve výškách kolem 600 m n.m. bez sněhu.
Nízký Jeseník
Vloženo 13.12.2021 17:56  
Nové Dvorce
Ráno na loukách vlhnoucí prašan, postupem času se kvalita zhoršovala. Sníh nelepil, ale ani to extra nejelo (mazal jsem fialový swix). Stopy zatím v ucházející kvalitě a sněhu stále dost (nahoře cca 15 cm). V lese kolem Modré studánky cesty rozježděné auty. O stopě se tu moc mluvit nedá, je to ale poměrně tvrdé. Na cestě kolem Lipinky to vypadalo, že se stopa prozatím zachovala, ale nejel jsem tudy. Sjet se dá v pohodě k bývalé lesní školce byť přes Prabábu sníh už hodně těžký a v poloviční vrstvě, co nahoře. Pokud přes noc trochu přimrzne, tak to zítra ještě půjde.
Nízký Jeseník
Vloženo 12.12.2021 18:39  
Dnes na loukách mezi Dálovem a Novými Dvorci paráda. Téměř bezvětří, slunečno, prašan. Sněhu stále 20 cm. Člověk ani nemusí do hor. Sněhu tam stejně o moc víc není a stopy máme taky vcelku slušné. Škoda jen, že se má oteplit.
Nízký Jeseník
Vloženo 10.12.2021 20:10  
Lipina - Kukačka - Modrá studánka a po loukách na Šternberk

Během včerejška připadlo 5-10 cm. Prošlápl jsem stopu kolem svodidel do Černé zatáčky a pokračoval po Kukaččí cestě. Zde podmínky horší, než jsem čekal. Koleje od aut, prostředek většinou nerovný a méně sněhu (tak 10 cm) bez podkladu, takže se celou dobu píchá do asfaltu. Stopa ale použitelná je. Za Kukačkou už sněhu víc. Od vyústění cesty na silnici jsem pokračoval propojkou a po louce k Modré studánce. Na loukách a polích čtvrt metru sněhu. Ještě byly patrné stopy ze středy, tak jsem toho využil a prošlápl menší okruh mezi Modrou studánkou a Novou zatáčkou a pokračoval kolem Břízek a přes Prabábu. Sníh vlhčí prašan, po jedenácté a s klesající výškou rychle vlhl, na Prabábě kolem poledne už těžký sněhulákový sníh. Dojel jsem až za Tři duby. Zde se pokrývka rychle tenčí. Potkal jsem letos prvního lyžaře. Tímto ještě jednou zdravím Aleše.
Nízký Jeseník
Vloženo 8.12.2021 18:42  
Dnes to správné zimní počasí: kolem - 5°C, azuro, prašan. Stopy ze včerejška v dobrém stavu (zafoukaný částečně pouze úsek od posedu k Nové zatáčce. Jelo to pěkně. Pár čísel navíc a dal bych jedničku s hvězdičkou. Zítra má sněžit a každý centimetr se bude hodit.
Nízký Jeseník
Vloženo 7.12.2021 13:42  
Na loukách mezi Novými Dvorci a Dálovem 10-15 cm, na chráněných místech kolem lesa a remízků i víc. Stopa se dělala trochu hůř, neboť pod sypkou vrstvou je méně kompaktní prolamující se krusta. Jako podklad ale lepší, jak nic. Sníh tupý. Dá se i po poli, pokud není hluboká orba, na pěkně zavláčených rovných polích i lepší, jak na loukách. Zkusil jsem i lesem kolem Lipinky, ale nic moc. Koleje od aut a prostředek velmi nerovný. Na pár místech lezou kameny. Jiné lesní cesty jsem raději ani nezkoušel. Kolem jedenácté to začalo "tahat" za nohy, tak jsem to vzal na Šternberk. Opatrně jsem projel traverz pod Novou zatáčkou, dál na loukách k Břízkám sněhu pořád dost, od Břízek ke křižovatce a přes Prabábu do 10 cm bez podkladu, ale dojet se dá až k bývalé lesní školce.

Zítra slibují nižší teploty, tak pokud se stopy nezafoukají, bude to fajn.

Na mapě je vyznačeno, kde jsem navrchu prošlápl stopu: https://mapy.cz/s/huloturuza
Nízký Jeseník
Vloženo 5.12.2021 19:38  
Nad Šternberkem napadlo přes noc 6-7 cm (měřeno odborně prstem) vlhkého vatovitého sněhu. Do cca 530 m n.m. bez základu, výše slabá nesouvislá vrstva firnu. Přes den spíš tálo, takže sněhu bude zítra méně. Pokud půjdou teploty pod nulu, tak to nahoře asi bude sjízdné. Jinak je to zatím pořád lepší na běhání.
Nízký Jeseník
Vloženo 30.11.2021 18:02  
Dnes na loukách větrno, včerejší stopy částečně zafoukané. Celkově o stupeň horší, jak v pondělí. Sníh víc vlhne odspodu a po desáté dopoledne začal i díky drobnému sněžení lepit. Sněhu zatím stále dost (např. u Břízek 15 cm). Odpoledne asi něco připadlo, zítra a ve čtvrtek zase roztaje, ale nahoře by to mohlo vydržet. Stejně jako včera nikde nikdo.
P.S.: sněhové podmínky plus mínus stejné jako na fotkách u příspěvků z Drahanské vysočiny.
Nízký Jeseník
Vloženo 29.11.2021 20:08  
Nové Dvorce - Jezírko
Na loukách ráno 20 cm prašanu. Odspoda to trochu taje, ale celkově dobré. V lese kolem Modré studánky vytáté koleje od aut, prostředek nerovný, pod zbytky porostu sněhu málo - lezou kameny. Nazpět jsem se rozhodl zkusit to od Studánky po žluté kolem Kukačky a nebyl to nejlepší nápad. Hned pod MS leze makadam, spojovačka mezi asfaltkami ušlapaná od pěších, kde sníh okamžitě taje až na podloží, zbytek cesty zarostlý trávou - nějak jsem projel, ale nic moc. Od Kukačky na Ecce Homo rozšlapaná a nerovná slabá vrstva těžkého sněhu, mnohdy jen 2-3 cm, leze asfalt. Tudy rozhodně nedoporučuji. Přepajdal jsem to k silnici, pak pěšky na křižovatku a přes Prabábu k lesu zase na běžkách. Tady 10-15 cm a celkem to šlo, byť díky mokrému sněhu to moc nejelo ani z kopce.
Zítra to bude nahoře asi dobré, tak kdo může, vyrazte před oblevou.

Na závěr si neodpustím jednu úvahu:
Když jsem jedinkrát v životě vyrazil na běžky v listopadu, tak zima pak nebyla nic extra... tak doufejme, že letos to bude lepší.
Nízký Jeseník
Vloženo 27.11.2021 20:17  
Nad Šternberkem napadlo 7-10 cm mokrého sněhu, na Dálově asi víc. Během dne sníh odtával, hlavně odspodu, jak zem není ještě zmrzlá. V lese nesjízdné - lezou kameny a hlína. Na loukách pro skalní lyžaře s odřenýma ušima by se běžkovat dalo nicméně stopy jsem neviděl.
Nízký Jeseník
Vloženo 20.2.2021 20:01  
Dnes ráno opět bruslení po pláních. Z Nových Dvorců jsem jel ke hřišti, pak dokola kolem rybníčků přes Dálovský ledovec, následně výběžek louky směr Dětřichov a kolem Kukaččího lesa zpět do Dálova a Dvorců. Za státní silnicí jsem pokračoval kolem vrtulí a Oldřichovského kopce na Lipinu.

Celkově to hodnotím lepší, jak včera. Ráno bylo cca - 3°C a krusta byla krásně promrzlá a k tomu inverzní počasí (nad 500 m n.m. azuro) a bezvětří. Hlavně na "ledovci" to bylo parádní a jako bonus výhledy na hřeben Jeseníků, Roudnou nebo Suchý vrch. Pár problematických míst (za Jezírkem, Dvorce - vrtule - Ol. kopec) se našlo, ale přenášet jsem nemusel nikde. Firn vydržel zmrzlý zhruba do desáté, pak to začalo měknout. V Lipině v 10:30 + 2°C. Na Prabábě už pouze zbytky rozbředlého sněhu. Tady to asi zítra sleze úplně.
Nízký Jeseník
Vloženo 19.2.2021 13:43  
Po shlédnití předpovědi jsem se rozhodl ještě to jednou zkusit, a to tentokrát bruslením.

Vyjel jsem z Nových Dvorců na Dálov, pak směr Dětřichov a objel Kukaččí les. Sníh (co do výšky i konzistence) tak na hraně, ale krusta zatím držela a jelo to hezky.

Za Kukaččím lesem pole po obou stranách cesty. Zprava se nejprve opatrně dalo jet, pak kousek louky a hluboká oranice. Tu jsem objel zleva a kolem potůčku dojel do Horní Loděnice. Hned za mostkem vlevo na polní cestu a přes zavláčené pole na křižovatku Bruntál x Opava. Potud to šlo.

Za křižovatkou podél statkové cesty směr Petrovice ale bída. Málo sněhu, leze tráva a hroudy. Sjel jsem k lesu vlevo, a dál k lesíku u přejezdu a vrátil se na statkovou cestu. Odtud na Hraničné Petrovice ještě horší. Vpravo oranice, kde je víc hlíny, jak sněhu = nesjízdné, vlevo pole za zmrzla na hranici sjízdnosti pro otrlé. Přejezd z Ondrášova na Jívovou tudy už nedoporučuji. Já pokračoval na opačnou stranu. Kolem remízku ke statku v Loděnici sníh naštěstí byl,

Následně jsem to vzal od hřiště zadem kolem vrtulí. Sníh tu rychle mizel a taky měkl, tak jsem byl nucen přejít z bruslení na klasiku a využíval přitom zasněžených kolejí. Za lesáckou chatou slušná vrstva nafoukaného sněhu a vysněžené až k turistickému rozcestníku. Pak opět lesk a bída kurtizán. Částečně se dá využít statková cesta (šutry nelezou), zbytek pajdání mezi hroudami. Louky kolem Oldřichovského kopce o stupeň lepší. Nová terexovka odtátá, dá se příkopou, pak už dobré. Sjezd do Lipiny k chatám bez problému. Na Prabábě víc sněhu, jak na pláních nad Loděnicí, takže jsem sjel celou louku v pohodě a na půl cesty ke Třem dubům to zabalil.

Pokud přes noc trochu přimrzne a přes den bude podobně jak dnes, dalo by se i zítra. Chce to ale zvolit trošku jinou a kratší trasu nebo vyjet dřív. Dnes po desáté sníh už hodně mokrý, ačkoliv v jedenáct v Lipině ukazoval teploměr pouze půl stupně nad nulou.

Experimentální trasa zde: https://mapy.cz/s/logukotupo
Nízký Jeseník
Vloženo 17.2.2021 13:47  
Prošlápli jsme okruh mezi Dálovským jezírkem, hřištěm a rybníkem. Sníh zmrzlý a na něm trochu čerstvého prašanu. U Jezírka mlha, že by se tu bál i Rákosníček. Drobné mrznoucí mrholení kolem jedenácté přešlo v husté sněžení. Nahoře se teplota držela pod nulou a jelo to parádně. V nižších polohách (Břízky, Prabába) sníh už vatovitý, ale i tak pěkné loučení s letošní "domácí" sezónou.
Nízký Jeseník
Vloženo 16.2.2021 18:19  
Nové Dvorce

Zataženo, mlha, vítr. Stopy zapadamé dvěma cm sněhu a na většině míst zafoukané. V prašanu se ale jezdilo i tak pěkně. Zpět po Studené cestě plítká stopa na nerovném podkladu, jelo to ale vcelku dobře. Na pár místech lezou kameny. Louky u Břízek a přes Prabábu díky novému sněhu lepší, jak včera. Dnes ještě poctivý zimní den s teplotami pod nulou.
Nízký Jeseník
Vloženo 15.2.2021 21:45  
Dnes ještě lepší, jak včera. Jel jsem až na Dálovský ledovec krajem kolem lesa k Březince. Vrcholová partie sfoukaná, jinak ale paráda, sněhu dost. Azuro a bezvětří. Ráno cca -12°C, pocitově lehce pod nulou. Od Modré studánky na Šternberk (po loukách) už celkem bída. Stopa rozšmatlaná, sníh v odpoledním slunci měkl (ač bylo pořád dost pod nulou) a objevují se hroudy a tráva. V Nové zatáčce jsem nakoukl kousek do lesa. Stopa je tu plítká a nerovná, ale tvrdá a vymrzlá - dobré na soupaž. Kolem Lipinské křižovatky a přes Prabábu stopa drnovka. Po víkendu asi vše zmizí.
Nízký Jeseník
Vloženo 14.2.2021 20:18  
Ještě pár ilustračních fotek z dnešního běžkování u Dálova.
Nízký Jeseník
Vloženo 14.2.2021 15:05  
Nejblíže to máte na Novou Ves. Zde bývají najety okruhy v lese i na loukách (pěkný přírodní stadionek) a pak se upravuje z Nové Vsi na Mravencovku. Je to oblíbená trasa v mírném terénu. Zpět to lze vzít nad Karlovem přes Jelení. Trasy z Mravencovky jinak dál pokračují na Alfrédku, což je do kopce, pak přijde pěkné svezení po rovině směr Zelené kameny nebo okruh Ostružná.

Další možností je zajet na Hvězdu a vydat se po Lázeňské cestě na Malou hvězdu a Anenský vrch nebo na opačnou stranu a podívat se do Rýmařova popř Staré Vsi, kde jsou pěkné trasy směr Kamenná hora, Horní Město nebo kolem Ptáčníka na Žďárský potok a Skřítek. Tady doporučuji vyhnout se jindy vděčnému úseku od Škaredé jedle na Žlutý potok, kde je nyní cesta proplužena.

(Odpověď na dotaz uživatele Jirka z 13.2.: Dobrý večer,
Chci se zeptat jestli mate nějaké doporučení pro začínající běžkaře, kam vyrazit. Příští víkend se chystáme na chatu do Dolní Moravice a nevíme kam vyrazit... popřípadě jestli dáte nějaké rady a tipy. Dekuji za odpověď.)
Hrubý Jeseník
Vloženo 14.2.2021 14:39  
Nové Dvorce - Dálov

Včera připadly asi 2 cm sněhu a navrch námraza, což stačilo na to, aby se stav stop zlepšil o 100%. Sníh pokryl krustu, led a nerovnosti, dala se vytlačit i mělčí stopa akorát se rychleji rozšmatle. Tam, kde je oranice, stále lezou hroudy a kameny. Nejhorší je to mezi Jezírkem a vysílačem. Louky v pohodě. Pěkná stopa se podařila od hřiště k rybníku a dál ke Dvorcům. Páteřní cesta od posedu k Modré studánce projeta traktorem, stopa mělčí rozmydlená, ale celkem rychlá.
V Nové zatáčce stálo 8 aut, nějak zvlášť super mi to tam ale nepřišlo. Jinak jsem potkal asi 10 běžkařů, vesměs až po jedenácté hodině. Jezdil jsem jen na loukách.
Pokud jde o počasí, tak dnes asi nejhezčí zimní den z letošního roku.
Nízký Jeseník
Vloženo 12.2.2021 22:00  
Dnes po obědě ze Staré Vsi na Žďárský potok, Zelené kameny, Alfrédku, Novou Ves a zpět do Staré Vsi.

Ráno a vlastně celý den poměrně větrno a mrazivo (od -8 po -12°C na Alfrédce). Kolem druhé pak i kratší sněhové přeháňky.

Ze Staré Vsi místy zafoukané, dále ze Žďárského potoka na Žlutý potok vzdálenější levou variantou blíže silnici 11. Ačkoliv po celé délce koleje od aut, stopu to téměř nepoškodilo, byla v pěkném stavu.

Od Žlutého potoka projeto dnes ráno rolbou. Stopa jako nová už ale nevypadala, jelikož si ji pro sebe zabralo několik bruslařů, kterým nestačí skoro 2 m pás vedle. Jinak se mi moc nepodařilo na kopec namazat. V30 nedržel a měkčí taky ne, takže dřina rukama :-). Na rovině to jelo solidně byť sníh pomalejší.

Na Mravencovku kolem Malého kotle to moc nejelo, z Mravencovky na Novou Ves po lyžařské paráda. Pocitově nejlepší skluz i odraz dneska.

Na stadionku, v lese i na loukách krásné nové stopy, lidí jako i jinde málo. Nakonec jsem to vzal po loukách freeride na Starou Ves a naprostá paráda. Louky zcela rovné bez zámětů, na firnu do deseti cm prašanu, takže se dala vytlačit stopa srovnatelná se strojovou. Bez nějakého většího úsilí jsem sjel do Staré Vsi a lyže sundával až před školou.
Hrubý Jeseník
Vloženo 11.2.2021 19:26  
Tak jsem byl prubnout to naše ledové království.
Vyrážel jsem z Lipiny od hřbitova. Krajem podél plotu to jde přepajdat na křižovatku. Louka je jinak zledovatělá a skoro bez sněhu. Další plán byl jet kolem Kukačky, ale silnice je vyplužená a posypaná až ke krajnici, tak jsem to vzal nahoru kolem Břízek. Po hranu jen tráva a led, dál už byl i sníh. Propojovací chodníček do Nové zatáčky paradoxně průjezdný. Dál po Studené cestě k Modré studánce mělká stopa v rámci podmínek. Alespoň tu byl sníh a občas se dalo i hezky sklouznout. Je nutné ale překonat 4 nebo 5 kratších zledovatělých úseků. Páteřní cesta od Studánky k posedu vypadala sjízdně, já to vzal ale kolem lesa, kde se střídaly plotny se sněhovými úseky. U průchozího remízku jsem jel směrem k rybníku a kolem dalšího remízku k Novým Dvorcům a zpět k průchozímu remízku. Tady to celkem šlo, tak jsem to dal ještě dvakrát. Pak jsem pokračoval kolem lesa. K modré TZ jakž takž, dál bída - málo sněhu, lezou hroudy. Za rohem lesa překvapivě dobré, louka od posedu k Nové zatáčce naopak špatná, ledovatá skoro bez sněhu. Kolem Břízek tentokrát druhou stranou blíže silnici, ale moc jsem si nepomohl. Klesání na křižovatku ve znamení hledání alespoň trochy sněhu mezi trávou ledem a hroudami - jen pro otrlé. Ke hřbitovu kolem plotu a přes Prabábu krajem lesa. Docela bída, ale dojel jsem až k vysílači. Ještě jsem zkusil pokračovat ke Třem dubům, ale v polovině to zabalil - lezlo kamení.

Celkově tedy nic extra, ale vzhledem k tomu, že jsem podobný stav čekal, mi to až tak hrozné nepřišlo. Prostě taková běžkařská turistika na čerstvém vzduchu. Mám obavu, že lepší to tuto zimu už nebude.
Nízký Jeseník
Vloženo 10.2.2021 12:48  
Vhodná je třeba Lázeňská cesta (modrá TZ) z Hvězdy na Malou Hvězdu. Stopa začíná hned za silnicí naproti parkoviště na Hvězdě. Je to rovina. Případně můžete zkusit dojet až na Anenský vrch. To už je trochu kopcovitější. Sledujte https://bilestopy.cz/map/area/jeseniky/ případně http://www.peras-ski.cz/ a https://lbt-v-okoli-vrbna-pod-pradedem.webnode.cz/ . Rolba tam projela tuším v pondělí a zdá se, že z Rudné protahují i dnes.

(Odpověď na dotaz uživatele Markéta z 10.2.: Dobrý den, prosím o tip na nenáročnou procházku na běžkách v okolí Karlovic, Karlovy Studánky, Vrbna pod Pradědem. Nejlépe zpět k výchozímu bodu (automobil).)
Hrubý Jeseník
Vloženo 9.2.2021 19:35  
Podle SKI Karlov v tomto úseku probíhá těžba, tak to bude nejspíš důvod toho přerušení. Jak to vypadá v reálu ale netuším.

(Odpověď na dotaz uživatele Radka z 9.2.: Ahoj, neví někdo, jak to vypadá na trase z Malé Morávky na Hvězdu od rozcestníku Ranná až Pod železným vrchem? Projetá stopa je v tom úseku přerušena.
Díky za odpověď R.)
Hrubý Jeseník
Vloženo 9.2.2021 19:33  
Stará Ves - Výhledy - Kamenná hora - Janovický les - Stará Ves + kolečka na Výhledech a pod Kamennou horou

Trasa upravena rolbou včera, na ní cca 4 cm prašanu a vespod slušná vrstva firnu. Na otevřených místech zaváté, zafoukávalo se i během dne. Na Výhledy jsme šlapali první, dál pak potkávali projíždějící běžkaře, takže stopa se průběžně udržuje. Sněhu překvapivě dost, nahoře (Výhledy, Kamenná hora) odhadem čtvrt metru. Pouze přes Janovický les sněhu málo a pod ním led. Rolba to pouze utáhla a bylo to rozšmajdané a rozježděné. Šutry nebo hlína ale nelezou. Zbylá část trasy OK. Sníh tupější, pomalý, sjezdy bezpečné. Do kopce to drželo dobře na modrý extra.
Parádní zimní atmosféra a pěkná lyžovačka.

Ještě jak tu byly zmiňovány ty Guntramovice, tak mají z dneška novou aktualizaci: http://www.skiguntramovice.cz/aktualita/20/
Hrubý Jeseník
Vloženo 8.2.2021 20:59  
Ivono, byl jsem se dnes proběhnout nad Lipinu, Těšíkov a na běžky to není. V noci spíš padal zmrzlý déšť a ta trocha sněhu, co spadla k ránu je sfoukaná. Na povrchu je slabá ledovo-firnová krusta a na ní poprašek prachového sněhu. Hřeben MB - Petrovice - Jívová bude to samé. Sníh je jen kolem lesa a remízků. Jako základ to bude dobré, ale chtělo by to navrch alespoň 5 cm. V lese sněhu o něco víc, ale i tak bída.
(Odpověď na dotaz uživatele Ivona z 8.2.: Ahoj,
nevíte někdo,prosím, jak vypadá trasa Domašov nad Bystřicí-Jívová-Pohorany-Sv.Kopeček?Díky za info.)
Hrubý Jeseník
Vloženo 8.2.2021 19:47  
Na svých stránkách mají info z 6.2., že jsou tratě nesjízdné. Otevřená prostranství budou pravděpodobně sfoukaná.
(Odpověď na dotaz uživatele Ika z 8.2.: Zdar
Nevíte zdali je upravena stopa u areálu v Budisove-Guntramovicich? Dik)
Nízký Jeseník
Vloženo 7.2.2021 19:20  
Dnes odpoledne pěšky.

Lesní cesty nad Šternberkem (Zámecká, Kukaččí, Prabába) posypané 1-3 cm sněhu, místy sfoukané na led. Hodně nečistot (obaly od bukvic, drobné větvičky). Mezi Lipinskou křižovatkou a hřbitovem silný vichr, že byl problém vůbec jít. Všechen sníh je smetený, louky jsou holé. Pokud nenapadne tak 10cm a nepřestane foukat, nemá smysl o běžkování vůbec uvažovat.
Nízký Jeseník
Vloženo 2.2.2021 18:01  
Po včerejší trase.
Lehce pod nulou, mlha, větrno, občasné namzající mrholení. Stopám to ale neuškodilo, spíš naopak - ztvrdly a jelo to hezky. Fialový speciál bral vyjma dvou nejprudších úseků hezky i ve stoupáních. Nebýt debilních kolejí všude možně, tak dnes za jedna. Nad Šternberkem v letošní zimě zatím asi nejlepší sklouznutí.
Nízký Jeseník
Vloženo 1.2.2021 21:15  
Lipina - Oldřichovský kopec - vrtule - Slunečná a zpět

Na povrchu zmrzlá centimetrová krusta, pod kterou je přemrzlý sypký sníh, tedy přesně opačně, než by člověk potřeboval. Na bruslení měkké, na klasiku se obtížněji vytlačuje stopa, ale vyšlápnout se přece jen dá. Celková výška sněhu asi 10 cm. Vyjel jsem dvě menší kolečka - kolem Oldřichovského kopce a na loukách za Slunečnou. Přejezd mezi nimi po poli moc ideální není - lezou hroudy. Další problém je přejíždění vyplužených cest u vrtulí a kolejí od všech možných strojů. Dvě místa jsou i nebezpečná. Na louce za poslední vrtulí nad prameništěm Sprchového potoka je napříč hluboká zledovatělá kolej a u ptačích hnízd pod Oldřichovským kopcem je na cestě vytátá odvodňovací srážka a na ni navazující hluboká příkopa - nelze přejet, nutno překročit! Sjezd do Lipiny k chatám na tomhle sněhu taky dost problematický, ale nakonec jsem to zvládl bez pádu. Jinak paráda včetně počasí (slunečno, skoro bezvětří), že se mi ani nechtělo domů. Zítra to ještě půjde, pak asi konečná.
Nízký Jeseník
Vloženo 29.1.2021 17:36  
Autobusem na Šerlich, odkud začala luxusní nová stopa od rolby k Velké Deštné (projety obě cesty. Strojovka pokračuje k Homoli a dál přes Korunku na Záhoří. Já jel na Pěticestí levou variantou. Okruh kolem Tetřevce celý týden neupraven, ale dalo se, stopa prošláplá od běžkařů. Zde také (kolem poledne) začalo sněžit. Z Pěticestí na Mezivrší rozplužené a rozšmajdané od běžkařů a pěších - nic moc. Na Anenský vrch o chloupek lepší. Tahle strana se neupravovala už týden a je to znát. Buď mají v Říčkách porouchanou rolbu nebo na to prdí... Zpět na Mezivrší a přes Komáří vrch na Pěticestí (dle mě lepší, než "upravovaná" souběžná cesta). Sjezd do Záhoří v již částečně zasněžené stopě pomalejší, ale stále v prašanu. Dole na loukách vata a vydatné chumelení.

Mazal jsem VR50 - celkem to šlo.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 28.1.2021 16:05  
K ránu pěkný samec, louky zafoukané. Ze Záhoří směr Homole běžkaři prošláplá stopa ve včerejší strojovce. Nad serpentinami ke Korunce a dál k Homoli velmi pěkné. Pak na Pěticestí levou variantou už stopa horší, někde zafoukané a rozplužené. Na bruslení tento úsek nedoporučuji do další úpravy. Sjezd na Záhoří paráda - jelo to tak akorát. Na loukách pod lesem stále luxusní stopa.

Podmínky trochu komplikované. Sníh někde vata, někde mýdlo, někde prašan. Jemně padal mrznoucí déšť, na hřebenu kolem jedné začalo sněžit. Nemazal jsem nic a celkem to šlo. Většinou mlha, slunko nevykouklo ani na okamžik. Odpoledne dole kolem nuly.

Lidí málo - do dvaceti běžkařů včetně cca deseti postávajících na Pěticestí... např. od Homole na Pěticestí nikdo.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 27.1.2021 23:38  
Orlické Záhoří - Jelenka - Luisino Údolí - Deštné - Bunkrovka - Šerlich - pod Velkou Deštnou - Bedřichovka - Orlické Záhoří

K ránu opět něco připadlo. Dole cca 3 cm, ve vyšších polohách dvojnásobek. Stopa se ale v prašanu prošlapávala dobře, takže až po Homoli paráda a pouze dva běžkaři. U Korunky prohrnutá skládka na rozcestí, zřejmě z důvodu přibližování dříví, naštěstí běžkařské trasy nedotknuty.

Od Homole k Jelence díky většímu počtu lidí a nočnímu větru stopa trochu horší kvality a sníh trochu lepil.

Jelenka - Luisnino Údolí - Deštně stopa nic moc. Rozježděné, pod stromy méně sněhu, sjezd po sjezdovce náročný (občas plotny nebo hlubší sníh).

Výstup po Bunkrovce těžký, sníh spíš umydlený, s vyšší nadmořskou výškou lepší. Stopa vyjma louku celkem slušná.

Na Šerlich (Masaryčku) střídavě lepší a horší kousky (nejhorší klasicky les přes Bukačku).

Šerlich - bufet pod Velkou Deštnou - Jelenka trochu rozmydlené, ale dalo se, následný sjezd na Bedřichovku poněkud pankový. K hranici vysokého lesa OK, pak ale adrenalin až dolů. Vyplužené, sníh zmzrlý, špinavý, naštěstí kameny nelezou. I tak ale spíš pro otrlé.

Z Bedřichovky čerstvá stopa od rolby až do Záhoří (včetně osvětleného okruhu). Stopa byla odpoledne pěkně vymrzlá a dolů to hezky svištělo.

Počasí na hřebenu a jižní straně (Deštné, Luisino Údolí) nevlídné - mlha, vysoká vzušná vlhkost, syrovina), na severní straně (Záhoří) o poznání příjemněji, byť teplota (celý den lehce pod nulou) plus minus stejná.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 26.1.2021 19:38  
Dnes ze Záhoří po čerstvé stopě od rolby na Pěticestí. Zde se rolba točila a jela zpět (projela i cestu od Korunky k Homoli. My pokračovali směr Zdobnice a posléze přes sjezdovky v Říčkách na Mezivrší. Tady starší stopa trochu zasněžená, ale lehce jetelná (prašan). Lidí tu zřejmě moc neprojelo, takže kvalita zůstala slušná. Z Mezivrší na Pěticestí většinou rozmydlené, dál po Bunkrovce trochu zafoukané, ale celkově OK. Luxusní stopa ke Korunce a k Záhoří. Pěkné nové stopy i na loukách. Dnes asi lepší na klasiku, než bruslení.

Cekově dnes málo lidí (např. Pěticestí - sjezdovky - Mezivrší nikdo). Teplota po celý den lehce pod nulou. Určitě na pevné vosky. Já mazal VR45, někde to smekalo, někde OK. Bufet na Pěticestí zavřený.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 25.1.2021 19:41  
Šerlich - směr Čihalka - Vrchmezí - Šerlich - Homole - Orlické Záhoří

Po odbočku k Šerlišskému mlýnu nic moc (hlavně kolem Bukačky), pak ale pěkná stopa byť lehce zapadaná. Ten centimetr nebo dva stopám velmi prospělo. Dojeli jsme na skládku dřeva cca 4 km před Čihalkou a zde odbočili vpravo propojkou na Vrchmezí. I tady překvapivě pěkná stopa ve starší úpravě od rolby a nula lidí. Na Vrchmezí taky slušná stopa. Z Vrchmezí zpět na Šerlich a pravou variantou na Velko Deštnou. Následný úsek Jelenka - Homole - Orlické Záhoří neměl chybu , především od vysílače ke křižovatce na Pěticestí. Jen od Jelenky k Homoli pravá stopa už rozglajdaná, ale dalo se v levé (po druhé odpoledne liduprázno). Pozor pouze v závěru klesání lesem k Záhoří - ledovaté a leze podklad. Na loukách nad Záhoří čerstvá stopa od rolby.

Dnes velmi pěkné svezení na klasiku (daleko lepší na namazání, než včera) i bruslení a málo lidí. Teplota celý den lehce pod nulou.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 24.1.2021 16:14  
Polsko - Spalona

Čerstvě upravené stopy buď z dnešního rána nebo včera večer. Sněhu celkem dost. Některé úseky trochu zledovatělé, povětšinou ale stopa pěkná... nicméně namazat na klasiku dost obtížné. Na bruslení skoro ideální podmínky. Kolem poledne už docela větrno, většina trasy je ale schovaná v lese, což je výhoda. Trasy jsou zde (nečekaně) pěkně široké, ale náročné. Minusem je obrovský počet lidí, zejména pěšáků, kteří se běžkažům často motají pod lyže, navíc Poláci jsou dost neukáznění. Většina jich ale chodí na rozhlednu Jagodna, pravá strana okruhu (červená?) o dost klidnější (nevýhodou je pak drsné stoupání na Jagodnou). Úplně nejlepší byla však propojka okruhu, kde byl lepší sníh a takřka netknutá stopa.

Cekově to hodnotím jako zajímavou alternativu k české straně, zejména pak ve větrném počasí. Z Orlického Záhoří je to na Spalonu cca 5 km.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 20.1.2021 14:11  
Lipina - Kukačka - Modrá studánka - po žluté zpět na Kukačku - Prabába - Kiosek

Ráno sníh mokrý, těžký. Louky zafoukané. V lese překvapivě ještě dobré, byť stopa pomalá. Nahoře o něco lepší sníh. nelepilo se to, ani nestřílelo (měl jsem ze včerejška modrý extra). Ještě jsem dojel až ke Kiosku bez sundávání. Nakonec teda docela dobrá a na nějaký čas poslední lyžovačka nad Šternberkem. V poledne ve městě + 4°C.
Nízký Jeseník
Vloženo 19.1.2021 19:09  
Přes noc připadly další 3-4 cm sněhu. Podařilo se mi vyjet celkem slušnou stopu kolem Kukačky, akorát je to měkké, jak je to při kraji cesty těsně u příkopy. Sníh trochu vlhký, tupější. Kolem Modré studánky kvalita sněhu lepší nicméně při poledni už taky lehce začal lepit. Okolo Břízek a přes Prabábu stále udržované stopy běžkaři. Nakonec jsem sjel bez přenášení až ke Kiosku.
Nízký Jeseník
Vloženo 17.1.2021 18:51  
Dnes z Lipiny kolem Kukačky k silnici, nahoru k Modré studánce, dvě kolečka a zpět po loukách kolem Břízek.

Ke Kukačce umydlené, na odraz horší. Od Kukačky k silnici stopa zničená autem. V druhé polovině tohoto úseku se mi podařilo vyjet novou stopu kolel příkopy. Když se to zedvakrát projede, bude to dobré. Na spojovačce ke Studánce koleje od auta, tak jsem raději odbočil na louku a prorazil novou stopu podél lesa. Mezi Modrou studánkou, chatou Lipinka a posedem stopy poznamenané víkendem, ale stále použitelné. Rozšlapané nebo rozježděné tady není nic. Celkem slušná stopa je na poli podél lesa (od modré TZ) a dál přes louku do Nové zatáčky. Stopy jsou vyjeté až k lesu nad Šternberk. Se dvěma krátkými přenášeními jsem sjel až na Kiosek. Vycházková cesta k Zelené budce s minimem sněhu, ale jak je to ušlapané a uježděné od bob, dá se projet a kameny jdou dobře vidět.

Jinak ideální podmínky. Ráno -8°C, téměř nefoukalo, slunečno, sníh prachový. A tolik běžkařů jsem naposledy v těchhle končinách potkal v minulém tisíciletí :-).
Nízký Jeseník
Vloženo 15.1.2021 19:52  
Ve stopách 1-2 cm, nahoře i 3. Stopy na otevřených prostranstvích částečně zafoukané, ale daly se obnovit. Ke Kukačce trochu pošlapané a poněkud rozmydlené. Dál lepší. Slušné je to kolem Lipinky. Studená cesta také prošláplá, stopa spíš průměr. Nějaké stopy jsou i přes Prabábu, ale jak už nejezdí Standa Tesař, tak to není ono. Jinak na Prabábě tak 15 cm. Foukalo (únosně) jen nahoře. Celkově pěkné zimní podmínky.
Nízký Jeseník
Vloženo 14.1.2021 15:39  
Nad Šternberkem připadlo 5-10 cm sněhu. Prošlápli jsme Kukaččí cestu, dále pak propojku k Modré studánce, okruh kolem Lipinky a po loukách zpět ke Šternberku.

Kolem Kukačky se píchá do asfaltu, jinak ale stopa dobrá. Nahoře 15-20 cm sněhu, takže jsou sjízdné i lesní cesty, dokonce jsme projeli i pěšinu pod Novou zatáčkou. Jen na polích to stále dře - chybí podklad. Jinak konečně pořádné zimní podmínky.
Nízký Jeseník
Vloženo 13.1.2021 13:01  
Po omrknutí situace dnes dopoledne to vypadá nad Šternberkem následovně:

Na otevřených prostranstvích větrno, stopy, které jsem projížděl v pondělí jsou zafoukané. Vzhledem k tomu, že připadlo jen 1-2 cm, jsou lesní úseky stále nesjízdné. Na Kukaččí cestě leží cca 3 cm sněhu a pod tím 1 cm firnu. Zámecká cesta je na tom ještě hůř - 2 cm bez podkladu. Pokud nepřipadne, nemá moc smysl za současného stavu vyjíždět. Na běhání je počasí ale parádní :-).
Nízký Jeseník
Vloženo 13.1.2021 12:53  
Třeba Nová Ves. Tam bude ale asi o víkendu mrak lidí. Pokud by do té doby připadlo a upravili rolbou, tak je ideální Rýmařov nebo ze Žďárského potoka kolem Škaredé jedle k rozcestí Žlutý potok a zpět.
(Odpověď na dotaz uživatele Rene z 13.1.: Diky za typ na Zbojnicky okruh. Já jsem myslel něco hodně nenáročneho po rovině tak 5 km. Rene)
Hrubý Jeseník
Vloženo 10.1.2021 18:11  
Z Prabáby do Dálova a zpět.

Ráno lehce pod nulou, na Prabábě promrzlé a překvapivě dobré i na těch 5 cm. Na Lipinské křižovatce mraky lidí (převážně sánkující děti s rodiči) a to bylo teprve půl desáté. Za Břízkami už klid. Projel jsem stopu zprava kolem silnice - celkem dobré. Lesní propojka do Nové zatáčky pěšky, pak kolečko na loukách paráda - nejlepší úsek trasy. Dál k Jezírku už rozglajdané a leze podklad. Celkově už ty partie přes pole nejsou nic moc a kromě hlíny občas lezou i kameny. Na loukách je to ale zatím dobré a místy i pěkné sklouznutí. K poledni sníh zvlhl a začal "tahat". Kdo vyjel odpoledne, asi si moc nezajezdil.Mohlo by konečně trochu víc mrznout, jak nám slibují meteorologové už asi tři dny. Mimo rodinek a omladiny u Jezírka jsem potkal jen jednu běžkařku.
Nízký Jeseník
Vloženo 8.1.2021 18:10  
Ráno autobusem 8:40 od nemocnice, zpět po poledni z Dálova.

Na otevřených prostranstvích sněhu cca 10 cm. Zem není zmrzlá, takže na polích se sem tam škrtá o hlínu. Na pár místech pod sněhem voda. Políčko nad Novými Dvorci špatné - moc velké hroudy, pole mezi Jezírkem a Loděnickým rybníkem celkem OK. Docela dobrá i louka mezi Novou zatáčkou a cílem Ecce Homo. Lesní cesty nesjízdné.
Na první běžkování to celkem šlo, ale chtělo by, aby zem promzla a napadly 2-3 cm, pak to bude dobré. Zatím na horší lyže.

Vyjetá stopa tady: https://mapy.cz/s/mepogukesu
Nízký Jeseník
Vloženo 9.2.2020 19:34  
Nová Ves - Alfrédka (po zelené) - okruh Ostružná - Nová Ves (po červené)

Z Nové Vsi mělčí, trochu rozmydlená stopa, občas nečistoty, zpočátku odraz hůlek z asfaltu, ale dá se. Prudké stoupání po zelené nic moc - bez stopovače a hodně kamení a hlíny. Sjezd tudy ne! Od hranice vysokého lesa k Alfrédce už dobré, i když sem tam se musí kvůli nečistotám ze stopy vyskočit. Na okruhu kolem Ostružné ve střední části ve stopě hodně kamenů, jinak ale svezení pěkné a prakticky bez lidí. Magistrála k Zeleným kamenům vypadala ve výborném stavu. Zpět kolem Malého kotle lepší jak "zelená", ale i zde ve spodních partiích lezou kameny! Naštěstí to dnes dolů moc rychle nejelo.

Celé dopoledne lehce pod nulou. Mazal jsem fialový swix. Do poloviny stoupání k Alfrédce odraz nic moc, výše už dobré. Celkově o něco horší, než když jsem tuhle trasu jel začátkem ledna, hlavně víc kamení. Chtělo by to pár čísel navíc. Kolem Rýmařova nesouvislá pokrývka. Parkoviště na Nové Vsi už o půl desáté skoro plné.
Hrubý Jeseník
Vloženo 31.1.2020 20:30  
Pokud by se výhledově nějak zásadně změnily podmínky tak nenáročný a málo frekventovaný je např. okruh kolem Chalupské slati. Pak se mi to hodně líbilo v okolí Stožce, ale se sněhem to tam bývá slabší. Většina lehčích tras jako z Modravy na Březník, Javoří Pilu, z Kvildy na Prameny nebo louky u Kvild jsou dost navštěvované.
(Odpověď na dotaz uživatele Andrea z 27.1.: Dobrý den. Nevíte někdo, kam by se dalo jet s dětmi na běžky na Šumavě? Raději bych něco klidnějšího a méně náročného (Spíše procházka na běžkách). Díky)
Modravsko a Srní
Vloženo 31.1.2020 12:15  
Nevím jak je to letos, ale z Modravy na Rybárnu a Tříjezerní slať se souběžně s lyžařskou stopou udržovala pluhováním i cesta pro pěší.
(Odpověď na dotaz uživatele Kateřina z 30.1.: Dobrý den, chci se pouze zeptat. Plánujeme jít na běžky z Modravy okruh na Tříjezerní slať, půjde s námi ale kamarádka, která na běžkách nejezdí a chtěla by jít pěšky. Je možné jít na Tříjezerní slať mimo stopu? Děkuji za reakce)
Modravsko a Srní
Vloženo 31.1.2020 12:10  
Zadov + 5°C
Běžkování v břečkosněhu od Lenců na Pláně. Za silnicí jsem na louce při kraji lesa vyšlápl malé kolečko asi 600 metrů. Víc se nedalo, není tu už sníh. Se sebezapřením jsem vydržel na lyžích slabou hodinu a půl. V jedenáct hodin už stav cesty kolem Kobyly na hranici únosnosti.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 30.1.2020 23:16  
Zadov - Horská Kvilda - Kvilda - Tetřeví cesta - Prameny Vltavy- Črená hora - Filipova Huť - Horská Kvilda - Zadov

Dnes super den. Po Kvildu stopa turistiská (vyjma úvodu od Lenců k Pláním, kde projela rolba), dále už frézovaná stopa ze včerejška. Od Pramenů čerstvá stopa od rolby až skoro do Filipovy Huti. Dál opět turistická stopa až na Zadov. Pozor při sjezdu z Hřebenovky na Zadov (V Polcích/zelená TZ) v jednom místě kameny. Nejlepší úsek byl přejezd Černé hory (asi nejlepší, co jsem tu kdy zažil), Tetřeví cesta také výborná.Sníh různorodý od prašanu (Černá hora) po vatu na loukách u Kvildy/ Horské Kvildy. Snad to zítra ještě půjde.

Trasa zde: https://mapy.cz/s/fesokenozu
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 29.1.2020 20:04  
Na Zadově napadlo od včerejšího rána do dnešního dopoledne cca 15 cm, na Bučině zhruba dvojnásobek. Jeli jsme Churáňov - Horská Kvilda - Kvilda - Prameny - Stráž -Knížecí Pláně a zpět s variantou přes Tetřeví cestu.

Po Knížecí Pláně ve vyšlapané stopě od lyžařů, ale svezení v prašanu dobré. Na loukách větrno, stopy se zafoukávaly. Z Knížecích Plání čerstvě vyřízlá stopa od rolby z Borových Lad. Strojovka pokračovala i dál z Bučiny přes Signálku a Tetřeví cestu na Magistrálu. Odtud už v rozkvedlané a částečně zaváté a zasněžené stopě zpět na Zadov. V závěru přívaly lepivého sněhu. Až na ten závěr paráda. Bučina, Prameny Vltavy přes půl metru sněhu.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 28.1.2020 18:07  
Na Zadově dnes povětšinou silné sněhové přeháňky, takže jsme nakonec po půl třetí vyrazili ze stadionku přes Churáňovsjý vrch a dále po modré na Zlatou studnu, Zhůří a zpět po stejné cestě.
Nejhorší je lesní úsek modré hned za Churáňovem, kde je na asfaltu jen slabá vrstvička. Dál jakž takž sjízdné. U Mezilesní slaťi dva krátké úseky, kde leze kamení, pak už dobré a sněhu relativně dost až na poslední dva km před Zhůřím, kde je opět asi jen 2-5 cm sněhu. Klouzalo to ale dobře. Na otevřených prostranstvích vichr, v lese OK. K večeru připadlo asi 10 cm sněhu.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 27.1.2020 21:59  
Modrava - Březník - Prameny - Holubí skála - Bučina - Černá hora - Modrava

Ráno lehce pod nulou, sníh zmrzlý, na povrchu slabá krusta, později teploty nad nulou,mokrý hrubozrnný sníh. Podmínky těžké, obtížné na namazání. Stopa povětšinou špinavá, občas nutné objet nebo přenést. Nejlepší úsek asi Černá hora - Černohorská nádrž - Modravský most (až na dva úseky, kde je lepší lyže přenést), nejhorší asi signálka kolem Holubí skály - Bučina - Stráž. Při návratu na Modravu stopa už dost rozmatlaná. Mlhavo, hospada naBřezníku zavřená, Alpská vyhlídka na Bučině otevřená.
Na Zadově sjízdný jen stadionek a horní partie churáňovských luk (níže krtince a tráva). V lese hlína, kameny, led = nesjízdné.
Modravsko a Srní
Vloženo 24.1.2020 14:24  
Nové Dvorce - Dálov
Dnes "sibiř" (mráz, vítr, mlha), ale jinak excelentní podmínky. Stopa vydržela a taky trochu vymrzla, takže na skluz paráda a ve stoupáních taky drží. Nejlepší je úsek kolem silnice, jak je cíl Ecce Homo. Za tři hodiny jsem ujel lehce přes třicet km, což normálně nedám ani ve strojových stopách :-). Kdyby to takhle vypadalo příští týden na Šumavě, byl bych spokojený na 100%... No, kdo to o víkendu nezkusí, je u mě blázen :-).
Nízký Jeseník
Vloženo 22.1.2020 18:26  
Stopy dnes částečně zafoukané (hlavně kolem Jezírka pěkně protahovalo), ale za těchhle podmínek není problém si bez většího úsilí vyjet novou. Jinak na tu letošní bídu super běžkování, lepší než mnohde na horách. Jestli vydrží teploty pod nulou, tak to půjde i o víkendu. Stejně jako včera, i dnes mlhavo.
Nízký Jeseník
Vloženo 21.1.2020 17:55  
Jestli si chce někdo zaběžkovat, tak docela slušné podmínky jsou od cíle Ecce Homo po Dálovské jezírko. Sněhu sice není moc, ale na sklouznutí to stačí. Nejlepší jsou zavláčená pole, kde je pod sněhem zmrzlý podklad. Opticky pěkně to vypadalo i dál směr Kukaččí les nebo Vrtule, tam jsem ale nejezdil. Celý den lehce pod nulou, mlhavo.
Nízký Jeseník
Vloženo 7.1.2020 16:25  
Nová Ves - Alfrédka - Josefínka a zpět

Nová Ves - Mravencovka (po asfaltce):
Na uježděné a ušlapané cestě pár cm sněhu. Stopa velmi mělká nebo žádná, podklad ale neleze. První půlku se píchá do asfaltu, pak je to lepší. Na bruslení tento úsek lepší, než na klasiku.

Mravencovka - Afrédka (po zelené):
Z Karlova včera jela rolba (úprava začíná právě od Mravencovky). Spodní úsek utažen bez stopovače, na cestě hodně kamení a čtyři strouhy. Nahoru se to dá prokličkovat, sjíždět tudy ale nedoporučuji v žádném případě. Za třetím "brodem" začíná krásná stopa. Rovina k Alfrédce zase trochu horší, ale špatné úseky se dají objet.

Mravencovka - Alfrédka (po červené kolem Malého kotle):
70% cesty krásná stopa, spodek jen utažen, ale sjezd bez problémů, jen na pár místech je nutno ze stopy vyskočit.

Okruh kolem Ostružné:
První a poslední třetina parádní čistá stopa, v prostřední partii ve stopách nečistoty (tráva, hlína, občas kámen), ale vše lze objet.

Magistrála:
Standardní úprava (dvě stopy a široký pás) v dobré kvalitě, sněhu zde tak 20-25 cm.

Sníh výborný suchý, zmzlý, teplota lehce pod nulou, azuro. Lidí málo. Bufet na Alfrédce otevřený út-ne 10-16 hod. Vzhledem k současné sněhové bídě to hodnotím jako super výlet.
9:46
10:13
10:14
10:16

» Zobrazit všechny fotky (celkem 9)

Hrubý Jeseník
Vloženo 19.3.2019 21:18  
Dnes po měsíci opět ve stopě. Z Nové Vsi na Mravencovku nic moc. Málo sněhu s ledem a špínou. První kilometr je už na hraně (tady to do víkendu určitě nevydrží). Dál k Mravencovce přece jen lepší. Odtud po zelené TZ pěkná vyřízlá stopa, občas špinavá (ale nic hrozného) s tradičním vytátým místem v polovině stoupání. Od Alfrédky okruh Ostružná i směr Zelené kameny skvělé podmínky jak na klasiku tak především na bruslení. Díky klesající teplotě (po čtvrté hodině na Alfrédce těsně pod nulou) byly tratě tvrdé a rychlé. Sjezd kolem Malého kotle rychlé mimo stopu, ve stopě pomalejší a cukavé. Sníh se během výletu měnil několikrát, ale bylo to celé na tuhý vosk. Lidí jsme potkali asi sedm.
Hrubý Jeseník
Vloženo 24.2.2019 22:41  
Dnes přejezd z Hvězdy do Rýmařova, zřejmě poslední v letošní sezóně.

Vyráželi jsme za teploty cca 0°C. Stopa zmrzlá, pod stromy hodně znečištěné jehličím. Mimo vysoký smrkový les čisté a super na skluz i odraz. Sjezd na rozcestí Karlov/M. Morávka příjemný, vcelku rychlý a jelo to dobře i po jehličí. Poslední kilometr klesání do Karlova problematický - málo sněhu, led, špína... Asi dvacet nejhorších metrů jsem raději přenesl. Karlovem k vodárně se musí asi 1 km pěšky, silnice je ledovatá, je to nepříjemné. Od vodárny na Mravencovku ledovaté a špinavé nicméně stříbrný červený swix v kombinaci s nalepeným jehličím fungoval, takže jsem to zvladl celé ve stopě. Dolů to ale tudy nedoporučuji... Od Mravencovky kolem Malého kotle už poměrně čisté a sněhové, sníh se ale postupně měnil, takže jsem musel přemazávat. K Alfrédce super sníh, od Alfrédky (+ 1,5°C) k Zeleným kamenům tvrdé, rychlé, umydlené, na odraz nic moc, takže většinou soupaž. Na bruslení ale výborné a platí to v podstatě o celé trase... Sjezd ke Žlutému potoku rychlý ale bezpečný. Kolem potoka ke Škaredé jedli velmi příjemné (i tady stále 30-50 cm), Žďárský potok - Ptáčník - Stará Ves už sníh poměrně mokrý, ale stopa tvrdá. Sníh zatím drží i na jižních svazích. Přes Janovický les špinavější, ale dá se, z Nového Pole do Rýmařova občas vykukuje hlína, ale zatím překvapivě souvislé, takže jsme dojeli až k nemocnici bez sundávání. Nakonec lepší, jak jsem čekal a od Malého kotle vyjma Janovický les stopa víceméně čistá. Kopce na opačné straně k Ondřejovu a Stránskému z pola bez sněhu, a směrem na Jamartice, Štáhle a Břidličnou sníh zmizel docela. Oblevu příští týden určitě nepřežije Nové Pole a osluněné svahy kolem Staré Vsi, od Žďárského potoka by to mohlo vydržet.
Hrubý Jeseník
Vloženo 13.2.2019 22:34  
Rýmařov odpoledne + 1°C, mokrý sníh. Stopa na Starou Ves celkem rychlá, umydlená. Mazáno červeným swix stříbro - moc nebral, přemazáno červený extra - to už bylo lepší. Dál směr Výhledy sníh víc vatovitý a tupější- na odraz dobré, na skluz trochu horší, okruh na Výhledech částečně zafoukaný, ale celkově dobré. To samé kolečko pod Kamennou horou. Subjektivně nejlepší stopa byla mezi Výhledy a Kamennou horou. Sjezd na Janovice přiměřeně rychlý a bezpečný. Nahoře mlha a velmi jemné mžení, které člověk ani nevnímal. Všeho všudy jsme potkali asi 15 běžkařů. Nakonec z toho byla ještě pěkná lyžovačka, lepší, než jsem čekal.
Hrubý Jeseník
Vloženo 12.2.2019 22:25  
Mám informaci od známého, že dnes projížděli stopy na Rýmařovsku a jelo se výborně. Sněhu zatím dost a včera prý připadlo 10 cm nového.
Hrubý Jeseník
Vloženo 7.2.2019 13:58  
Dálov - Nové Dvorce

Oproti včerejšku výrazně lepší. Stopa sice místy poněkud rozglajdaná, ale vymrzlá, takže se tolik nebortí a je to také o dost rychlejší. Jel jsem to samé co včera + Dálovské jezírko. Kolem Jezírka je malý, ale hezký okruh (asi nejlepší stopa vůbec). Okruh kolem Břízek pod Novou zatáčkou taky slušný, pěkná stopa je i kolem hřbitova, níže k vysílači už rozježděné. Sjel jsem v pohodě až na Kiosek, ačkoliv koryto k Vyhlídce bylo dnes docela ostré :-). Včera v 11 na Dálově už vata , dnes po dvanácté nad městem pořád prašan.
1 - Dálovské jezírko, 2 - nad Modrou studánkou, 3 - nad Novou zatáčkou, 4 - k Loděnickému rybníku, 5 - nad Loděnickým rybníkem, 6 - k chatě Lipinka
9:17
9:29
9:46
10:05

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Nízký Jeseník
Vloženo 6.2.2019 17:50  
Stopy po včerejšku hodně měkké, při odrazu se to boří a uhýbá do stran - chybí podklad a sníh odspodu natává. Nejlepší Nová zatáčka - posed. Ráno prašan, kolem jedenácté už vata. Zítra a snad i v pátek to ještě půjde, víkendu už moc šancí nedávám.
Nízký Jeseník
Vloženo 5.2.2019 15:49  
Kolem Nových Dvorců, Dálova je na loukách 30-40 cm čerstvého prašanu, v lese podle místa 10-25 cm většinou bez podkladu, ale kameny lezou jen vyjímečně. Prošlápl jsem stopu po loukách mezi Novou zatáčkou a Modrou studánkou + kolečko nad Loděnickým rybníkem a pak menší okruh v lese kolem chaty Lipinka. Tady při nájezdu od Modré studánky velká rozbředlá kaluž - nutno obejít/objet po bariéře. Vytátá místa jsou občas i na loukách, někde jsem narazil i na tekoucí vodu - zem není promrzlá. Ve stopě se dá dojet až k lesu na Prabábě. Problematická je pouze pěšina pod Novou zatáčkou. Celý den azuro (k poledni sníh vatovatěl) a skoro bezvětří, takže paráda až na tu dřinu.
Nízký Jeseník
Vloženo 30.1.2019 20:40  
Dnes jsme jeli tohle: https://mapy.cz/zimni?planovani-trasy&x=15.2734054&y=50.8544288&z=12&rc=9ihm2xaECU9iX8Sxa1JG3Qwa5ZmB.atflMycsn5ocxaE2h&rs=coor&rs=coor&rs=coor&rs=coor&rs=coor&rs=coor&ri=&ri=&ri=&ri=&ri=&ri=&mrp=%7B%22c%22%3A141%7D&rt=&rt=&rt=&rt=&rt=&rt=&xc=%5B%5D
Super sníh, stopa i počasí... a na téhle trase minimum lidí.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 25.1.2019 23:16  
Pro Me2d, ale i další, co preferují skate a plánují navštívit Železnorudsko:

Zajeďte si do Německa do střediska Bodenmais/Bretterschachten. Tam si zabruslíte a nebudete ničit stopy klasikům. Ze Železné Rudy je to asi 17 km autem. Tratě nadstandartně upravované, pěkné výhledy, výborné sněhové podmínky. Dá se vyjet i na nejvyšší vrchol Šumavy Velký Javor. Nevýhodou je, že se za vstup platí (ale ne moc), že tam bývá více lidí a na můj vkus je to takové moc "umělé", ale ne každému to vadí.
Železnorudsko
Vloženo 23.1.2019 16:09  
Dnes freeride bruslení z Lipiny směr vrtule. První kilometr celkem opruz (kopec, ledový protivítr a krusta ne všude pevná). Po projetí lesíka u vysílače (Oldřichovský kopec) ale paráda. Firnové pole tvrdé a na něm centimetr námrazy, takže rozhodně lepší podmínky, jak v sobotu. Akorát počasí nic moc - hustá mlha a dost větrno. Dál jsem jel kolem Slunečné na okraj Těšíkova, k farmě a následně po zelené TZ směr Kyselka. Na louce nad Kyselkou jsem udělal kolečko a vrátil se druhou stranou Slunečné k vrtulím. Tady vítr i mlha slabší, zase občas měkčí podklad. Trochu jsem ještě pojezdil kolem větrníků a vrátil se stejnou cestou zpět. Na to, že jsem to chtěl na začátku otočit, jsem si nakonec docela vyhověl, takže komu nevadí "sibiř" má použitelnou alternativu ke klasickým stopám.
Nízký Jeseník
Vloženo 22.1.2019 21:10  
Dnes odpoledne Rýmařov - Nové Pole - Javor - Výhledy - Kamenná hora - Stříbrné Hory - Rýmařov

Stopy stále ve výborném stavu a ze stadionku čerstvě najetý okruh nad Stráleckým údolím, tady je to asi úplně nejlepší. V Janovickém lese trochu nečistoty ve stopě, jinak vše OK. Celou dobu azuro a mrazivo (po Ondřejov mlha) a jen slabý větřík.
Hrubý Jeseník
Vloženo 20.1.2019 20:31  
Dnes Rýmařov - Stará Ves - Žďárský potok - Kamenná hora - Horní Město - Rýmařov

Vyjma Ž. potok - Výhledy (zelená TZ) a kousíčku u Skal stopy ve výborném stavu, tvrdé, vymrzlé. Na fialový speciál to do kopce trošku střílelo, ale nepřemazával jsem. Chvíli (kolem jedenácté) slunečno, zbytek pod mrakem, ale bezvětří. Nad Rýmařovem je rolbou vyjetá stopa i nad Stráleckým údolím podél lesa. Zde nikdo nejezdí a stopa je ve výtečném stavu. Nedoporučuji ale sjíždět do údolí k bývalému areálu - v lese to nevypadalo nic moc. Na Žďárském potoce výborná dršťková polívka.
9:57
10:04
10:38
10:40

» Zobrazit všechny fotky (celkem 12)

Hrubý Jeseník
Vloženo 19.1.2019 20:36  
Tak nám začala bruslařská sezóna. Jel jsem z Lipiny od chat na Oldřichovský kopec, vrtule, Horní Loděnici, Hraničné Petrovice do Jívové a zpět.

Kvalita krusty není všude stejná, někde na můj vkus moc ledovaté, někde (při krajích lesa) měkké, ale celkově dobré a docela rovné, i sjezdy bezpečné. Nejlepší asi ve vrcholových otevřených partiích. Občas byla k vidění stará zmrzlá stopa, snad by se v ní i dalo jet, slušné mi to v tomto směru přišlo od petrovických vrtulí do Jívové. Slunečno, mrazivo, takřka bezvětří, bílé pláně s jiskřícím sněhem a nikde nikdo - připadal jsem si jako někde v Laponsku. Výhledy také pěkné. Byly krásně vidět hřebeny Jeseníků s Pradědem, Slunečná, Malý a Velký Roudný nebo Červená hora. Kriticky hodnotím pouze svůj fyzický výkon... holt bruslit po dvou letech není jen tak :-). Dole na Prabábě, jak se láme terén, už leze tráva, ale zatím se dá sjet až k lesu. Za celý výlet jsem potkal jednoho běžkaře u Jívové a pak jednoho šternberáka u loděnických vrtulí.
Nízký Jeseník
Vloženo 16.1.2019 13:34  
Zdravím,
ze Staré Vsi můžete jet kolem Ptáčníka na Žďárský potok a dále kolem Škaredé jedle na rozc. Žlutý potok. Odtud buď stejnou cestou podél potoka nebo přes kopec blíže silnici zpět na Žďárský potok. Lze také pokračovat na Skřítek nebo přes Zelené kameny na Alfrédku. Tady už je ale náročné stoupání.
Další možností ze Staré Vsi je vyrazit na druhou stranu na Výhledy, Kamennou horu, Horní Město, Rýmařov. Vyjma stoupání na Kamennou horu jde o lehký terén s minimem lyžařů. Nedoporučuji ale za větrného počasí. Stav stop můžete sledovat tady: http://bilestopy.cz/cs/vychodnijeseniky/rymarov Pár fotek z této lokality: https://plus.google.com/photos/100963182590207801178/albums/6529564753882147713
(Odpověď na dotaz uživatele Vít z 16.1.: Ahoj ,
Chtěl bych v pátek 18.1.vyrazit z Staré Vsi někam na běžky .Nikdy jsem tam nebyl .Prosím o nějaký typ na upravenou stopu pro začátečníky .Díky)
Hrubý Jeseník
Vloženo 15.1.2019 14:28  
Od nedělního večera připadlo tak 7 cm. Ke Kukačce stopa dobrá, dál totální oraniště, navíc je to ztvrdé a nedá se v tom pořádně jet - nedoporučuji. Spojovačka k Modré studánce zmizela, prošlápl jsem novou, ale dlouho to asi nevydrží. Nahoře chumelenice a silný vítr. Okruh kolem Lipinky jakž takž. Hlavně ze strany od chaty trochu divočina. Místy nebylo vůbec vidět kudy jet. Jiný běžkař pak obnovil stopu kolem lesa mezi posedem a modrou TZ a tato stopa je slušná. Po jedenácté to začalo docela lepit, tak jsem to vzal zpátky po žluté TZ a moc dobrý nápad to nebyl. Studená cesta plná kolejí, o nějakém běžkování se nedá moc mluvit. Propojka ke Kukačce o něco lepší. Dál už OK až na ten lepivý sníh. Vydržela i stopa kolem svodidel, přes Prabábu ale vše zafoukané, tak jsem si prošlápl novou. Kupodivu to šlo pěkně, sníh se moc nebořil, ani nelepil. S jedním přenášením jsem pak sjel až ke Kiosku. Nahoře minimálně čtvrt metru, dole 5-10 cm sněhulákového sněhu.
Nízký Jeseník
Vloženo 14.1.2019 16:57  
Tentokrát jsem šel běhat a vzal to zároveň jako průzkum stavu sněhu po oblevě a včerejším dešti.
Nad Šternberkem (Kiosek) spíš jen zbytky mokrého sněhu (nesjízdné). Dál a výš od města sněhu přibývá a mění se na jemný vatovitý. Od 500 m n.m. možná i níže v noci něco připadlo (potvrdila to i webkamera v Domašově n.B.) a u lipinského hřbitova určitě 15 cm je. Běžel jsem dál v koleji auta na křižovatku a po Ecce Homu do Černé zatáčky. Stopa směr Kukačka přežila a i když je trochu zapadaná, půjde ji použít (pokud ji někdo nezničí). Sněhu dost a držel se i v korunách, což je dobré znamení. Také tu na rozdíl od otevřených prostranství moc nefoukalo. Při seběhu do Krvavé zatáčky se vrstva sněhu rychle ztenčuje a od 400 m n.m. je to tak na hranici sjízdnosti. Haná komplet bez sněhu.
Nízký Jeseník
Vloženo 12.1.2019 12:29  
I vzhledem k avizované oblevě jsem vyrážel do stopy už 7:45. Přes noc napadly asi 3 cm spíše vatovitého sněhu, takže to trochu lepilo (nahoře více, vrstevnice kolem Kukačky lepší). Projel jsem vše, co bylo najeto v předešlých dnech. Stopy zatím ve slušném stavu, nezafoukané. Oblačno, mlha, teplota se držela lehce pod nulou. Dole sníh umydlenější tj. lepší na skluz, horší na odraz. Nakonec jsem dojel bez sundávání lyží až na Kiosek (zítra už to asi nepůjde, v lese nad Šternberkem sníh odtává). Na to, že je sobota, jsem potkal všehovšudy jen čtyři lyžaře a to až při návratu domů.
Nízký Jeseník
Vloženo 11.1.2019 20:09  
Dnes po středeční trase. Stopa ke Kukačce slušná. dál k silnici dost poničené lesní technikou, propojovačka k Modré studánce dobrá (na Mirkovo přání jsme to protáhli přímo po lesní cestě). Okruh kolem Lipinky také poničený klaďákem, ale ne tolik, dá se. Prošlápli jsme ještě stopu po loukách krajem lesa a přes Novou zatáčku a Prabábu se vrátili domů. Nad křižovatkou vyšlápnuté kolečko - celkem dobré, Prabába nic moc. S jedním přenášením jsme sjeli až ke Kiosku. Tady je to ale už na hraně. Nahoře 15-20 cm, bezvětří, od lehkého sněžení po skoro jasno. Teplota něco málo pod nulou.
9:12
9:37
9:51
10:03

» Zobrazit všechny fotky (celkem 9)

Nízký Jeseník
Vloženo 9.1.2019 14:43  
Jel jsem dnes z Lipiny k silnici a podél svodidel do Černé zatáčky. Zde jsem narazil na stopu ze včerejška a pokračoval po ní po vrstevnici kolem Kukačky až k silnici pod Dálov. Sníh mokrý hrubozrný o síle 5-10 cm. Od Kukačky sněhu více a hlavně se úplně změnila struktura na jemnou pomalou vatu. Stopa průměr, ale v těchto podmínkách to ani moc lépe vyjet nejde. Až na zatáčky úplně rozježděné auty nakonec ale vcelku dobré. Od silnice jsem prošlapal stopu k Modré studánce a dál okruh kolem chaty Lipinka. Nahoře mlha, trochu větrno a drobné sněžení (vata). Výška sněhu asi 15 cm, kameny nelezou, jen někde (hlavně na loukách) stopa natává od země (stále ještě chybí pořádný podklad). Zpět jsem jel stejnou cestou. Na Prabábě jen jedna hodně měkká stopa středem. Suma sumárum dnes docela dřina, ale zimní atmosféra úžasná. Teplota kolem nuly, ve Šternberku + 3°C.
Nízký Jeseník
Vloženo 6.1.2019 17:15  
Přejezd z Hvězdy na Rýmařov
Kapitánská cesta větrno, částečně zafoukané, na skluz ale slušné, na odraz ještě lepší, sjezdy bezpečné. To samé i od vodárny na Mravencovku. Tam projety všechny cesty rolbou a díky závětří ve velice slušném stavu. Stopy rychlé, vymrzlé. Jeli jsme na Karlov a dále přes Jelení na Novou Ves. V úseku Nad Karlovem - Jelení je několik vytátých míst, které lze objet, v jednom případě překročit. Jinak OK. Pokračovali jsme přes stadion na Janovice chvíli v turistické stopě, posléze freeride. Pláně byly pokryté tenkou krustou, která se nebořila, takže i tady bez problémů. Z Janovic kousek pěšky a kousek (zám. parkem) na běžkách na Nové Pole a nakonec do Rýmařova na stadion v turistické stopě vyjeté po zafoukané úpravě skútrem. Tady je méně sněhu a občas prosakuje zespodu voda, ale hroudy nelezou a s opatrností je to i na lepší lyže. Teplota lehce pod nulou, místy drobné sněžení. Nad 800 m n.m. odhadem 30 cm sněhu, nad 1000 m n.m. bude přes 50 cm. Mazal jsem červené Toko univerzál a ve stoupáních držel parádně. Pro mě zatím nejlepší letošní svezení.
Hrubý Jeseník
Vloženo 4.1.2019 13:23  
Dnes ráno jsem udělal průzkum v okolí Dálova (Modré studánky). Leží 5-10 cm prachového sněhu bez podkladu. V lese nesjízdné (kameny), pole (řepka) sjízdné velmi problematicky (hroudy, hrbolaté), louky přece jen o něco lepší. Vyjel jsem provizorní kolečko viz. https://mapy.cz/s/3j1rE . Na tu bídu nakonec spokojenost a dalo se i trochu sklouznout. Nejvíc sněhu je podél silnice. Pak jsem pokračoval kolem Břízek a přes Prabábu. Zde plus mínus stejně sněhu jako nahoře a jakás takás stopa, takže jsem v pohodě dojel až k bývalé Vlčkově školce. Zatím je to ale rozhodně na "kameňačky".
Nízký Jeseník
Vloženo 18.12.2018 16:30  
Dnes přejezd z Hvězdy do Rýmařova. Kapitánská cesta na jedničku s hvězdičkou, níže nad Karlovem už málo sněhu a lezou kameny. S opatrností se dá sjet až k potoku. Z Karlova na Mravencovku totálně zničené klaďákem, který ve své destrukční činnosti pokračoval dál na Starou Ves. Nahoru to až tolik nevadilo, i vzhledem k tomu, že dnes lyže držely jak přibité, ale dolů na Karlov nedoporučuji do nové úpravy! Co nezničil klaďák, tak dokonaly čtyřkolky, takže z Mravencovky zůstala neporušená pouze cesta na Alfrédku kolem Malého kotle. My jeli na Novou Ves po vyšlápnuté stopě - nic moc, ale lepší, jak to oraniště. Okruhy na stadionku na loukách v perfektním stavu, v lese neprojeto. Pokračovali jsme po hezké turistické stopě, která oproti předpokladu nesměrovala na Starou Ves, ale Rýmařov. Idylka trvala snad tři km, než opět zaúřadovali lesáci, závěr jsme si tak prošlápli sami a končili nakonec v Rýmařově u Lidlu. Zde už bylo málo sněhu a sem tam vykukovaly hroudy. Až na úsek Karlov - Nová Ves pěkné svezení v teplotách lehce pod nulou a bezvětří, a v poslední třetině i pod modrou oblohou. Mazal jsem fialový swix a drželnečekaně dobře i v prudších stoupáních. Když nepočítám pár dětí na stadionku, tak jsme potkali na Mravencovce asi pět běžkařů a to bylo za celý den vše.
Hrubý Jeseník
Vloženo 16.12.2018 19:42  
Nová Ves - Zelené kameny a zpět
Dnes zahájené sezóny. Sníh prašan, nahoře na vrstevnici asi 30 cm, dole zhruba polovina. Projetý je i okruh kolem Ostružné. Stopa slušná (občas trochu zafoukaná) a drželo to i ve stoupáních. Na bruslení dobré mezi Alfrédkou a Zelenými kameny (rychlé, tvrdé). Na Alfrédce -9°C, mlhavo, frišno, bezvětří... prostě pravá zima.
Pozor: bufet na Alfrédce od 28.12. v provozu, údajně až do konce zimy!
Hrubý Jeseník