Jak vybrat snowboard

Správný výběr snowboardu je velmi důležitý proces, jelikož hlavní parametry jako jsou délka, šířka či prohnutí snowboardu nelze nikterak přenastavit. Také je důležité si uvědomit, pro koho snowboard vybíráme. Jiný snowboard potřebuje lehký junior, křehká dívka či starší aktivní sportovec. Pojďme si projít základní parametry snowboardů, které nám výběr usnadní.

Délka snowboardu

Bezpochyby velmi zásadním parametrem při výběru snowboardu je jeho délka. Při výběru správné délky je potřeba se zaměřit zejména na hmotnost a výšku jezdce a také na preferovaný styl jízdy. Pokud preferujete freestyle (jízda především ve snowparku) bude vhodné zvolit o něco kratší snowboard, naopak vyznavači freeridu (jízda ve volném terénu a v hlubokém sněhu) ocení o něco delší snowboard. Pro jízdu převážně po sjezdovkách můžeme využít obecnou poučku, která praví, že správná délka snowboardu je někde mezi bradou a nosem. Tento fakt platí při standardní váze jezdce. V případě nižší než obvyklé váhy je vhodné koukat spíše po kratším snowboardu a naopak.

Existují samozřejmě výjimky, kdy snowboard nesplňuje výše daná kritéria, a přesto je pro vás ten správný a vhodný. Jedná se o v poslední době rozšiřující se kategorii snowboardů, které jsou kratší, širší a velmi univerzální. Rozložení sil i hmotnosti jsou posunuty více k patce snowboardu a ten si tak zachovává i přes svou kratší délku skvělé vlastnosti i v hlubokém sněhu. Vhodným příkladem této kategorie je snowboard RIDE WARPIG.

Photo S.jpg (40 KB)

Šířka snowboardu

Správná šířka snowboardu je kromě stylu jízdy závislá zejména na velikosti snowboardových bot. Pokud máme snowboardové boty velikosti 44 EU (US 10) a větší, budeme vybírat širší snowboard s označením WIDE, který poznáme podle písmena W u dané délky snowboardu. 158W tedy znamená snowboard o délce 158cm v široké verzi WIDE.

Kromě dvou kategorií šířky snowboardů STANDARD a WIDE existují samozřejmě i další kategorie a označení šířky snowboardů. Setkat se můžeme například s označením MID WIDE či EXTRA WIDE, které doplňují základní rozdělení šířky. Velký výběr nestandardních délek i šířek snowboardu nalezneme zejména u značky GOOD BOARDS.

Prohnutí snowboardu

Velké téma posledních let je pak tzv. prohnutí nebo průhyb snowboardu. Snowboardy můžeme rozdělit do čtyř základních skupin. CAMBER, ROCKER, FLAT a HYBRID. CAMBER poznáte podle toho, že se skluznice dotýká podložky pouze v místě patky a špičky. Prohnutí ROCKER je opačné prohnutí a nejlépe si jeho tvar představíme jako klasický banán, proto se mu tak i přezdívá. FLAT jak už sám název napovídá není vlastně žádné prohnutí, ale rovná základna a snowboard se tak dotýká povrchu celou plochou skluznice mezi špičkou a patkou. Poslední skupinou prohnutí je pak tvar HYBRID, který v sobě kombinuje všechny ostatní prohnutí. Typickým příkladem je GULLWING od značky NITRO.

Čistý CAMBER se vyznačuje vysokým popem (odezvou) a skvělým hraněním. Tvar ROCKER bude vyhovovat zejména začátečníkům, kterým dokáže odpustit mnoho chyb při přechodu z hrany na hranu. FLAT se podobně jako ROCKER hodí pro začátečníky a také na freestylově zaměřené snowboardy do snowparku. Při správné kombinaci pak nejvšestrannější volbu představuje HYBRID, který je skvělým All-mountain snowboardem do všech podmínek.

Tuhost snowboardu (flexe)

Tuhost neboli flexe snowboardu určuje do jakých podmínek a pro koho je snowboard určen. Měkčí snowboard je vhodný pro začátečníky nebo do snowparku pro zdolávání překážek. Tvrdší snowboard je naopak určen pro zkušené jezdce, kteří dokážou ovládat svůj snowboard za všech podmínek a vyhledávají prkno, které bude stabilní při vysokých rychlostech. Tuhost je závislá na použitém materiálu jádra snowboardu a také případných výztuh. Nejlevnější snowboardy využívají pěnové jádro, které není příliš kvalitní a má špatné vlastnosti. Snowboardy ověřených značek však používají dřevěná jádra různých typů pro dosažení optimální flexe. Pro zvýšení torzní tuhosti se přidávají karbonové či kevlarové výztuhy.

NickiAntognini_ReverseMag-81 (1).jpg (61 KB)