Na lyže o Velikonocích

Bude se o Velikonocích lyžovat? Jak kde. Na jednu stranu platí, kde že loňské natožpak předloňské sněhy jsou. Na druhou stranu, je velmi pravděpodobné, že aspoň někde sníh vydrží. Kde je největší šance?

V posledních pěti letech se o Velikonocích lyžovat dalo. A to navíc několikrát nastal čas těchto svátků později v dubnu, než vychází termín letošních Velikonoc. Na druhou stranu sněhu teď na horách leží výrazně méně, než v minulých letech touto dobou.

Tento článek vychází dva týdny před Velikonocemi. Po několika dnech, kdy sníh z hor následkem oteplení rychle mizel. Zároveň ve chvíli, kdy se má dle předpovědi vrátit i do středních poloh možná poslední záchvěv zimy a sněhová nadílka. Dlouhodobější předpověď bude ale vždy nejistá.

Nevadí, na KamZaSněhem.cz můžete zároveň sledovat aktuální zpravodajství z českých hor a dle něho korigovat odhady v tomto článku.

Sjezdové lyžování odbydeme rychle, KamZaSněhem.cz je přeci jen primárně běžkařským webem. Sjezdaři však mají výhodu v podobě zásob technického sněhu na některých sjezdovkách. V každodenně aktualizovaném zpravodajství ze skiareálů v ČR najdete oficiální informace o provozu jednotlivých lyžařských středisek. Třeba ski areál Harrachov tvrdil, že minimálně do Velikonoc v provozu vydrží.

Jak jsou na tom běžkaři? Některá pohoří už jsou kompletně bez lyžovatelného sněhu, ale hory na severozápadní hranici ČR s Polskem stále lyžování umožňovaly, i když v některých případech hodně omezeně.

Jizerské hory

Již se lyžuje pouze v nejvyšších polohách. V posledních dnech měl největší úspěch úsek od Smědavy ke Knajpě a pak okruh přes Mariánskohorské boudy. I zde ale bylo občas potřeba přenést nějaké vytáté místo. Zprávy z Jizerské magistrály přidávají běžkaři každodenně. Pokud se tam pár dní nic neobjeví, sezóna skončila :-)

Překvapit ale může i polská část Jizerek - Jakuszyce, kde v nejvyšších polohách prý leželo o něco víc sněhu, než v českých Jizerkách.

Krkonoše

Nejvyšší české pohoří má výhodu nadmořské výšky, díky níž je asi právě zde největší šance na sklouznutí běžkařů o Velikonocích. Zpravidla se dá nejdéle lyžovat na hřebenech, na které vede nejznámější cesta z Horních Míseček. Před posledními teplými dny byly z upravovaných tratí v nejlepším stavu možná ty ve vyšších polohách nad Harrachovem, zejména Terex a cesta k Vosecké boudě. Plus závodní okruhy na Mísečkách, kde se poslední březnový víkend konaly závody. Sledujte zprávy z Krkonoš.

Orlické hory

Úseky tratí na hřebeni Orlických hor pokryté sněhem jsou sice už nesouvislé a lyžovat se tu dalo jen velmi omezeně, ale jako základ před dalším sněžením by mohly zafungovat dobře.

Jeseníky

Druhé nejvyšší pohoří ČR disponuje několika trasami, kde se často drží sníh nejdéle. Mezi nimi obvykle dominuje úsek mezi Švýcárnou a Ovčárnou pod Pradědem, kde nyní sníh také ještě leží. Přestože zprávy z jiných míst v Jeseníkách neznějí tak optimisticky. Ale i na Paprsku či v okolí Alfrédky leží sníh, který minimálně jako základ poslouží dobře.

Další pohoří

Jak to vypadá jinde:

  • v Beskydech sice ještě místy zbytky sněhu leží, ale na lyžování to už není,
  • Šumava sice v nejvyšších polohách ještě sníh má, ale pro běžkaře tyto centimetry slouží leda ke zmatení. Na hlavním hřebeni, kde ten sníh leží, se totiž nelyžuje,
  • Krušné hory jsou již bez sněhu, pokud bereme ten na běžkařských tratích.

Kam dál?

  • chcete vyrazit na hory o Velikononích na víc dní? Zde můžete vybírat ubytování na horách i jinde v ČR,
  • pokud chcete větší jistotu sněhu, ať už na běžkách nebo na sjezdovkách, vyjeďte na pár dní do Alp,
  • máte aktuálnější informace o sněhových podmínkách z některých z českých hor? Přidejte je na náš web,
  • vyrazíte o Velikonocích nebo před nimi na běžky? Podělte se také zde na KamZaSněhem.cz o vaše postřehy, kde ještě půjde lyžovat dál a kde už ne.