Nejznámější výrobci střešních boxů

Velká trojka Hakr, Neumann a Thule. Jména, se kterými se zákonitě setká každý, kdo se rozhodne pořídit si střešní box nebo jiné příslušenství pomáhající s uchycením a převozem nákladu na střeše auta.

Co se ale za názvy Hakr, Neumann a Thule vlastně skrývá? Odkud tyto firmy jsou a jak vznikly? Na čem je postaven jejich sortiment?

Pojďme se společně podívat do světa střešních boxů a lidí, kteří je na trh dodávají.

Moravský Hakr

Majitelé brněnské firmy Hakr to před téměř třiceti lety vzali pořádně od podlahy. A možná ještě kus pod ní – první produkty firmy vznikaly ve sklepě. Psal se tehdy rok 1992 a výrobky, kterými se snažila firma prorazit na trh, byly nosiče na kola. Jak jinak než výhradně pro vozy Škoda.

U těch ale dlouho nezůstalo. Už za pár měsíců přišla zimní sezóna a sortiment se rozšířil o praktické nosiče na lyže. A protože si i ony držely vysokou kvalitu a příznivou cenu, Hakr se poměrně rychle postavil na pevné nohy. Výroba se proto postupně stěhovala do stále větších prostor, tím správným zázemím se nakonec ukázal Újezd u Brna.

Dnes firma kromě střešních boxů vyrábí atestované a certifikované střešní nosiče, nosiče lyží, nosiče kol na střechu i na tažné zařízení nebo sněhové řetězy. Střešní boxy Hakr si přitom stále drží vysokou kvalitu v příjemné cenové hladině – ty nejdražší autoboxy Hakr se pohybují okolo 6 tisíc korun.

Sázkou na jistotu jsou řady boxů Magic Line, jejichž objem může dosahovat až 450 litrů.

Český Neumann

Zlaté české ručičky stojí také za další firmou vyrábějící kvalitní střešní boxy a jiné autodoplňky – Neumann. Právě Neumann je přitom jednou z prvních firem, která se do střešních boxů a nosičů pustila, historie firmy sahá už do první poloviny devadesátých let.

Sídlo firmy je dnes v pražském Braníku, její výrobní část pak najdeme v obci Tuchlovice blízko Kladna. Kromě produkce vlastních výrobků se firma také zabývá prodejem specializovaného příslušenství. I zde patří k naprosté špičce.

Materiály použité pro výrobu produktů Neumann zamezují poškozování střešních boxů vlivem teplot či UV záření, jednotlivé kousky jsou přitom testovány a certifikovány zkušebnami TÜV. Na nových modelech firma spolupracuje s designéry tak, aby jejich nabídka přilákala zákazníky nejen aerodynamickými vlastnostmi, ale i moderním vzhledem.

V poslední době jsou velmi oblíbenými modely Adventure a Eldorado ve středních (330–460 litrů), ale i těch největší (až 630 litrů) velikostech.

Švédský reprezentant Thule

Více než 70 let zkušeností, kvalitní použité materiály, jednoduchá instalace, široká nabídka. Tak by šlo ve zkratce popsat celosvětového lídra trhu, švédského Thule.

Pravda, za jejich střešní boxy si oproti českým ekvivalentům připlatíte. Pokud ale hledáte perfektní kombinaci designu, materiálů, bezpečnosti a jednoduchosti v používání, mělo by být zakoupení produktů Thule sázkou na jistotu.

Švédská firma se dle svých slov specializuje na řešení, která zákazníkům umožňují vést aktivní život na cestách – bez zbytečných kompromisů. To mimo jiné znamená mimořádně jednoduchou instalaci doplňků. Z vlastní zkušeností víme, že střešní box je připevněný doslova za pár minut.

A znamená to také širokou nabídku, ve které se kromě autoboxů nachází střešní nosiče, příčníky, nosiče kol, lyží, košů na střechu. Kromě toho firma vyrábí například kočárky určené pro pravidelně běhající rodiče nebo třeba rozložitelné střešní stany. A mnoho dalšího.

Každopádně, střešní boxy od Thule opravdu vynikají kvalitou. Prodávají se přitom v nejrůznějších velikostech včetně extrémně prostorných XXL modelů – bez problémů tak seženete krátké kousky od 155 cm i velké rakve s délkou 215 cm.

Bezpečná volba

Ať už za vámi autobox cestuje ze Švédska, nebo od Kladna či Brna, nejdůležitější je, aby splňoval všechny bezpečnostní zásady a sloužil přesně podle vašich představ. Což sortiment firem Hakr, Neumann i Thule plní na jedničku.

Ať se tedy rozhodnete pro střešní box kteréhokoli z těchto výrobců, špatně neuděláte.