Objevte kouzlo sněžnic. Užijte si turistiku pohodlně také v zimě

Sněžnice se odjakživa využívaly ke snadnějšímu pohybu hlubokým sněhem, a to především v severských oblastech, kde trvala sněhová pokrývka dlouhou dobu. Díky tomu, že sněžnice umožňují pohodlnější a stabilnější pohyb sněhem, se v posledních letech staly populárními i pro čistě rekreační a turistické účely. Kde si můžete vyzkoušet turistiku na sněžnicích, aniž byste museli cestovat daleko do Skandinávie nebo do Alp?

 Sněžnice od Ötziho až po současnost

Co vás možná překvapí, je fakt, že sněžnice zdaleka nejsou vymožeností moderní společnosti, ale byly tu téměř „odjakživa“. Různé národy používaly různé tvary a modely sněžnic pravděpodobně již před naším letopočtem. Primitivní rámy vyplněné síťovinou jim umožňovaly se efektivněji pohybovat a obstarávat si potravu.

Dnes je kromě lesníků a pracovníků v zimním terénu využívají především turisté. Bambusová či dřevěná konstrukce byla nahrazena kovovým, případně plastovým rámem a výrobci postupně vyvinuli dva typy vázání: pevné a s volnou patou. Díky těmto možnostem je chůze na sněžnicích v současnosti velmi oblíbeným a příjemným sportem. Není třeba vyhledávat upravované trasy jako na lyžích, není třeba se učit žádné speciální dovednosti. Výlet v zimní přírodě si tak užijete sami i jako celá rodina s dětmi.

Kam a kdy se na sněžnice vydat

Než se vydáte vstříc dobrodružství na sněžnicích, je důležité sledovat počasí. V českých nížinách sněhu v posledních letech mnoho není, ale stačí se vydat do českých hor nebo pohraničí a vyzkoušet třeba polskou stranu Krkonoš, Krušné hory, Šumavu nebo vyjet do vzdálenější slovenské Malé či Velké Fatry.

Pro vyzkoušení si pohybu na sněžnicích jsou nejlepší české hory. Nabízejí různorodý terén od mírného po náročnější, sněžnice si tady také můžete nejprve půjčit a otestovat. Malá a Velká Fatra pak nabízejí úchvatné výhledy, avšak pouze jako odměnu za náročnější výstupy. Ve slovenských horách jsou také rozmístěné horské „útulny“, které fungují celoročně a můžete v nich při přechodu hřebene nebo v nouzi složit hlavu.

Buďte připraveni

Při pohybu na sněžnicích je nutné zapojit i ruce. Je sice dobré si vyzkoušet chůzi bez holí, abyste věděli, že vám sněžnice opravdu sedí a v terénu drží, na výlety si je ale nezapomeňte přibalit – nejlépe ty teleskopické, které si přizpůsobíte podle výšky i terénu. Vybavte se pohodlným a prodyšným oblečením podobně jako na běžky nebo na skialpy a svou pozornost zaměřte na výběr bot. Ty musejí být pevné a vyšší, aby na nich vázání sněžnic sedělo, ale neškrtilo vám nohy – tak byste si v extrémním případě mohli přivodit až omrzliny.

V rámci cesty také nezapomeňte na cestovní pojištění, které zahrnuje i takový sport, jakým je chůze na sněžnicích. Ty totiž umožňují pohodlně sejít ze značených cest a pohybovat se v oblastech, které mohou pojišťovny označovat jako rizikové. U ČSOB Pojišťovny máte možnost si k cestovnímu pojištění také připojistit domácnost, abyste si mohli dobrodružství za hranicemi užít beze strachu o to, co jste zanechali doma. Sjednejte si cestovní pojištění online do pár minut nebo kontaktujte specialisty ČSOB Pojišťovny na cestovní pojištění a zeptejte se na to, co vás zajímá.