petr – profil lyžaře

Registrován od 20.2.2015, vložil celkem 176 zpráv.

Co dělám kromě lyžování?

Jsem pro cistou prirodu a mym nejvetsim zimnim nepritelem neni spatny pocasi nebo krvelacny medved, ale jedinci s malym prirozenim, kteri si tento handicap kompenzuji porizovanim drahych velkych hracek - v tomto pripade sneznych skutru. Podle me ty nemaji v nasich horach v dobe zimniho klidu co delat!!!! Asi tomu nerozumim nebo uz jsem stary, abych to pochopil :-( Nastesti moje velikost je OK:-)

Můj YouTube kanál nejen o lyžování

Vložené zprávy

Vloženo 29.1.2024 21:27  
Toblach. Nádherný den, počasí i stopy. Oblast, kam se vyplatí vyrazit aspoň na týden. Kvalitní stopy všech obtížností, vždy perfektní úprava, cena za den 10-12 Euro.
Dnes teplota ráno mínus, odpoledne lehce plus, stopa tvrdá a pevná.
Obrázky z dnešního dne:
https://youtu.be/yS_YUr7lVkg?si=92gF6lQnjAH0VQ7E
Itálie
Vloženo 28.1.2024 19:38  
Korutany - Falkert - Heidi Alm. Neplánovaně i na běžkách. Od loňska se Korutanech nezměnilo nic, kromě cen. Parkování vždy zdarma, poplatky za běžecké stopy mírně zdražily.
Odměnou jsou perfektně upravené stopy a minimum lidí. Dnes jsem jel Falkert, v týdnu Bad Kleinkirchheim, který využívá možnost zasněžování běžecké tratě na golfovém hřišti, a Turracher Hoehe. Všude perfektní podmínky, pouze sníh bez nebezpečí poškození lyží. Poslední 2 týdny převážně jasno, slunečná předpověď platí i pro následujících 14 dnů.
Obrázky z dnešního dne:
https://youtube.com/shorts/4SBaZ7smqrA?si=GZmXz_f0kVkv-CXh
Rakousko
Vloženo 10.4.2023 23:14  
Korutany - Gerlitzen - Turracher Hoehe. Vlastně jsem už ani žádný příspěvek dávat nechtěl. Ale po dvou zcela rozdílných dnech na lyžích a snowboardu to myslím stojí za to. Minimálně jako důkaz toho, že se najdou střediska, kde se dá jezdit na běžkách, lyžích a snowboardech od začátku zimní sezóny až do poloviny jara. A nad Turrachem ještě déle.
Dnes ráno lehce přimrznuté s popraškem 3 cm nočního sněhu. Stopy upraveny a bez běžkařů. Během dne teplo, v údolí (1750m) dokonce takové, že jsem běžky zrušil a dal přednost slunci, pivu a sjezdovkám... Ahoj v příští sezóně!
Odkaz na pár dnešních záběrů:
https://youtu.be/-ZNX1tiBAfQ
Rakousko
Vloženo 9.3.2023 21:04  
Planica. Byl jsem se minulý týden podívat na Mistrovství světa v klasickém lyžování a když jsem viděl ty hromady sněhu a úžasné stopy, věděl jsem, že se sem vrátím. Proti letošnímu lednu, kdy jsem tady byl naposledy, přibylo sněhu, technického i přírodního. Dopoledne ještě pevné, odpoledne už sníh trpěl sluncem. Ve vyšších polohách (Tamar) to bylo samozřejmě lepší, ve stinu stromů prakticky nestálo. Stopy perfektní, sice už ne 4-5 vedle sebe jako při závodech, ale stejně nebylo s kým závodit, lyžaře bych dokázal spočítat a žádná velká matematika by to nebyla. Parkování v Rateče, cesta do Nordic Centra je ještě uzavřená, protože se bourá a demontuje zázemí z MS. Přidal jsem ještě i okruhy v Rateče a podíval se i na italskou stranu. Dnes se neplatilo nikde nic a předpokládám, že tak už to tuto sezónu zůstane.
Přidávám odkaz na pár obrázků z dnešní nádherné lyžovačky:
https://youtu.be/p5VRRdZHKmM
Slovinsko
Vloženo 20.2.2023 23:59  
Falkert/Heidi Alm. Středisko, u kterého se vyplatí počkat na to správné počasí. Hlavně nesmí foukat vítr, protože to tam bývá jak na větrné hůrce. Co taky čekat od otevřeného kopce. Řídký modřínový porost žádnou ochranu neposkytuje a tak nezbývá, než čekat. Ranní stopa upravená, tvrdá po nočním mrazu a neskutečně rychlá. Rolbař některé zatáčky snad ani nemohl myslet vážně, takže místy i nebezpečná. Pro jistotu jednou nohou ve stopě a druhou připravenou plužit. Přežil jsem. Sněhu dostatek, stopa čistá a pevná. Potkal jsem 3 běžkaře, ale až v momentě, kdy jsem končil a přecházel na snowboard. I ten jsem po dvou hodinách vyměnil za skialpy. Proto říkám : 3 v jednom!
A tak nějak to vypafalo:
https://youtu.be/6vFwC_bULJ0
Rakousko
Vloženo 19.2.2023 14:21  
Ossiacher See. Dnes jen zkouška, jak to vypadá na pláních u jezera cca 500 metrů nad mořem. Tady se už dávno nic neupravuje, takže jen ve starých stopách, případně skate na čistých neposkvrnenych pláních. Ano, i takové se tady najdou. Nepotkal jsem ani nohu, ale ani já jsem se dlouho nezdrzel a dal tentokrát přednost opalovačce na terase (ve stínu 16, na slunci moc🤔) s výhledem do údolí a trojkombinaci televizní biatlon - slalom - knížka.
Rakousko
Vloženo 18.2.2023 14:06  
Gnesau. Měl to být den odpočinku. V rádiu říkali +12 a v noci určitě žádný mínus a tak se mi do nějaké měkoty ani moc nechtělo. Jenže ráno se zase vyazurovalo a tak jsem vše přehodnotil a nakonec se rozhodl pro domácí Gnesau. Jen 13 km od domu, blizko hlavní cesty na Turrach a hlavně je to mrazová kotlina, kde rozhlasové předpověďi tak úplně neplatí. A dobře jsrm udělal. V deset ještě krásně tvrdý podklad pro skate, sluníčko, lidi=0! Za hodinu a půl jsem měl přes 20km i s focením a přechody přes cesty. V zimě mají na křižovatkách s místními komunikacemu přednost lyžaři a všude mají sněhový pruh pro snadný přechod. Jenže slunce se neptá, a tak ubývá sněhu (na přechodech už není) a přibývá hromad hnoje. Holt jaro se blíží. Trochu jsem vyměkl I já a přidal sněhulákovi do kasičky cca 2 eura. Cca proto, že to bylo v těch jejich hooodne drobných centech, které mají větší hmotnost než hodnotu a kterými si pokladní v marketu obtěžovat netroufnete.
V závěru jsem ještě potkal s kamarády, kteří se po pěti letech nechali přesvědčit, že se vyplatí do Rakouska přibalit i běžky - učůrávali blahem. A to jsou z Liberce a nikdy nedali na Jizerky dopustit. Já ostatně taky ne, ale musí být stále nejlépe slunečné počasí, hodně sněhu, samozřejmě upraveného, bez skútrů, čtyřkolek, psího h...a ve stopě a hulváta pár metrů za ním....(trochu jsem se zasnil😊).
Přidávám pár dnešních fotek i odkaz, jak to vypadá v Gnesau v zimě:
https://youtu.be/d1-nWrenQZU
10:11
10:18
10:30
10:33

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Rakousko
Vloženo 18.2.2023 9:18  
Mallnitz. Další dobrodružství cca 100 km daleko. Vlastně nikoli dobrodružství, ale jistota. Mallnitz nabízí 26 km tratí proplétajících se městečkem, odkud zamíří do dvou údolí. Západní Tauerntal má modrou a červenou trať, severní Seebachtal zase nádhernou modrou, klikatící se v zprvu širokém údolí, které se od jezera Stappitzersee zužuje až po hradbu vysokých hor. Obě údolí spojuje 3,5 km dlouhá červená stopa vedoucí podél železniční trati, která zakrátko mizí v tunelu, aby se po pár kilometrech vynořila na druhé straně Taur v údolí Gastein. Tunel je jen železniční, auta najíždějí na speciální vagóny a za pár minut jsou na druhé straně hor. Červená stopa pak pokračuje nad silnicí kolem stanice lanovky na Ankogel dál na sever.
Úprava stop probíhá denně, 6 Euro/den jsem zaplatil dědovi hlídkujícího na parkovišti. Dědek se dal obejít a platit bych tedy nemusel, ale proč? Výhodný je kombiticket Sauna/laufen, kde za 21 Euro můžete do vyčerpání běžkovat a pak do 21 hodin plavat v bazénu nebo relaxovat v saunách!! Zkuste si to přepočítat na koruny, či dokonce představit v českých podmínkách. Nejde to! Stejně jako dvě termosky s čajem od provozovatele stop jen tak zapíchnuté do sněhu v lese uprostřed trati. U nás už by termosky pravděpodobně měly nové(ho) majitele.
JÁ jsem to opět kombinovat, dopoledne lyže na Ankoglu (2600m cca) a od jedné běžky. A to už byla dřina. Ale pokud ještě stále dávám přednost sjezdu na ranní tvrdé a perfektně upravené pistě , nezbývá než si na běžkách máknout. Ranní skate tady je úžasný, já už jsem raději zvolil klasiku na skinech.
Je tady teplo a sníh je v nižších pasážích těžký a mokrý, nejnižší okruh je už mimo provoz. Noční mráz pomalu ale jistě boj se sluncem prohrává, alespoň pro letošní zimu. Ale napřesrok....
Jinak naprostý souhlas a palec nahoru s dnešním komentářem od Pavise.
A ještě odkaz na obrázky z Mallnitz:
https://youtu.be/eJc32LfPmGY
Rakousko
Vloženo 16.2.2023 18:23  
Bodental. Krátká zastávka při návratu ze slovinskeho Krvavce (lyže). Bodental leží pod Loiblpas v nadmořské výšce pouhých cca 1000 m a přesto je zárukou spousty sněhu. To platilo i dnes, teplota minus 2, na slunku samozřejmě plus a měkčí, ale kolem 16 hodiny už to zase tuhlo. Ve stopě od rána jelo víc lidí než je tady zvykem (Korutany mají prázdniny), přesto stopa drží a pěkně vede. Pruh pro skate pevný, nikde se to nebořilo. Polovina okruhu vede lesem a proti včerejší Pokljuce je tady sníh čistý. Asi ty šišky a jehličí lepí na stromy lepším lepidlem😂.
Jezdí se tu za 7 Euro, ale dnes nic - kasa schovaná (fajront). Stopy se tady upravují denně a při čtení komentářů z domova si neodpustím poznámku - nebylo by dobré například v Jizerkach platit cca 2 Eura (50 Kč) /den, což je jedna točená Plzeň nebo půl krabičky cigaret (.. a kdo na to má?!?) a mít jistotu, že většina hlavních tratí bude na jedničku? Při pouhých 200 lidech by to pokrylo náklady na úpravu 50, možná i 100 kilometrů tratí, což by běžkaři určitě uvítali... Ale nevím, přece jen nejsem v Čechách.
Tak aspoň pro lepší náladu přidávám odkaz na krásu v Bodental:
https://youtu.be/rLzQDHr3qtc
14:32
14:32
14:46
14:48

» Zobrazit všechny fotky (celkem 5)

Rakousko
Vloženo 15.2.2023 21:46  
Pokljuka. Ještě nikdy jsem tu nebyl a tak sem byl hodně zvědavý, co toto vyhlášené středisko nabízí a jak si stojí ve srovnání s konkurencí v Planici.
Teplota nad nulou, slunce jak u nás v létě, ještě že tratě vedou pod třicetimetrovymi smrky, jejichž sníh brání měknutí sněhu. Ale i tak to bylo hodně těžký a po absolvování závodního okruhu jsem raději přezul že skejtů na klasiku. Větrná smršť, která se před 14i dny přehnala Evropou nevynechala ani Pokljuku. Polámané stromy, spousty větví, šišek a jehličí kvalitě tratí taky moc nepřidá. A taky jsem si myslel, že středisko je podstatně větší. Píšou 30, ale dnes bylo upraveno s bídou 20 kilometrů. Je zřejmé, že ta pravá zima je tady v prosinci a v lednu. Vyšší datum znamená vyšší teploty a dnešek to jen potvrdil. Ale i tak bylo vidět hodně sportovních skupin, klubů, tříd či jak to nazvat, kteří trénovali a makali. Středisko je zašité daleko od civilizace a nic jiného než běžkovat se tady stejně nedá. A dilema z úvodu? Za mě vyhrává Planica. A to jednoznačně.
V Pokljuce to dnes vypadalo takto:
https://youtu.be/5ZwMK0-kzNE
Slovinsko
Vloženo 13.2.2023 12:05  
Korutany - Gerlitzen a Gnesau . Ráno pár rychlých okruhů u parkoviště na severní straně areálu a taky v Gnesau Perfektně upraveno, příjemně tvrdý podklady pro skate a klasiku. Úplně sám, protože v Maďarsku, Slovinsku i ve Wídni skončily prázdniny a lidí ze stop i sjezdovek zmizeli. Ne všichni, samozřejmě. Teplota lehce pod nulou se drží celý den, na sluníčku teď v poledne v 1500 m.nm.ukazuje plus 10, +3(1700). Všude spousta přírodního sněhu, to platí pro celé Korutany. Stopy denně upraveny, tady zdarma, jinde za mírný poplatek. A tak to tady je s výjimkou pár dnů stále. Doporučuji vyzkoušet, jak vypadá pravá zima. Třeba tady viz odkaz:
https://youtu.be/vDdHqnbGwkU
Rakousko
Vloženo 6.2.2023 23:18  
Flattnitz v Korutanech. Menší středisko uprostřed hor. Mám to cca 40 km od baráku, ale pocit, že jsem na konci světa. Lanovka tady už leccos pamatuje a další dva vleky jsou také z řady veteránů. Včera sněžilo a foukalo a část stop byla zavátá. Naštěstí hned ráno vyjela rolba a upravila okruhy na skate. To úplně stačilo, protože se tady běhá téměř po rovině a bylo to tedy jen lehké vyklusání po dopoledni na sjezdovkách. Azuro, minus pět, lehký vítr, bez lidí. Asi tak:
https://youtu.be/35PGF39Bye0
Rakousko
Vloženo 4.2.2023 22:53  
Valbruna a Val Saisera. Je to Itálie, kousíček za Tarvisiem, ale klidně by to mohlo být ještě i Rakousko. A nebo taky Slovinsko. Pohybuji se na Trojmezí a toto údolí se zařezává do stejného skalního masívu jako pár kilometrů vzdálená Planica. Oproti větrnému dopolední ve Villachu se tady nehne ani list. Ne proto, že všechno listí opadalo, ale proto, že toto hluboké údolí je před větrem dokonale chráněno. A dál se už budu opakovat, spousta sněhu, perfektní stopy, slunce, usměvaví lidé (převážně už Italové). Pohodových necelých 20 kilometrů, I když zadarmo to tady není. Nemám tím na mysli 5 euro za vstup, spíše zpočátku prudce stoupající údolí Valbruna, kde to bez funění při stromečku nešlo. Navazující Val Saisera je už přívětivější hodně široké údolí. Hodnotím jako veliké velmi příjemné překvapení...
A tak nějak to vypadalo:
https://youtu.be/Qpm1rln0rGE
Itálie
Vloženo 4.2.2023 20:08  
Alpen Arena Villach. Malá ukázka toho, jak vypadá běžkování v šedesátitisícovém městě na hranici Rakouska, Itálie a Slovinska. Alpen Arena může být trochou zavádějící název, protože se tady věnují výhradně severské kombinaci skoky - běh. Perfektní každodenní úprava tratí, půjčovna vybavení, osvětlení pro večerní provoz, prostě dokonalost v každém detailu. Cena 8 euro za den se týká osvětlených okruhů, které jsou zasněžovány technickým sněhem, a zahrnuje i parkování a socialky. Přírodní tratě jsou zdarma.
Dnes teplota vystoupala nad nulu a bruslení díky měkčímu sněhu více bolelo, ale celodenní slunce jsme brali jako polečující okolnost. I tady včera a dnes hodně foukalo, některé okolní skiarealy dokonce museli omezit provoz lanovek, ale ve stopě to znát nebylo. Lidí sice více než bývá zvykem, ale v těchto pevných stopách a neuvěřitelně širokých skate pruzích se s nikým do konfliktu dostat nemůžete. A tady v Rakousku to snad ani nejde, protože ohleduplnost a tolerance jsou tady až neuvěřitelné.
Dal jsem si několik okruhů a samozřejmě si udělal čas i na pár obrázků. Tady jsou:
https://youtu.be/5CMzOOOkg2w
Rakousko
Vloženo 28.1.2023 10:34  
Běžecké tratě pod Gerlitzenem v Korutanech. Mínus pět stupňů, bezvětří, potkal jsem jednoho běžkaře!!! I když tady je to taky tím, že Gerlitzen je rájem pro touren ski, jak tady říkají výletům na skialpech. Nebe a dudy ve srovnání se sněhovou bídou v Čechách a na Moravě. Mimořádně bohatá sněhová nadílka i perfektní úpravy stop jsou balzámem na duši každého běžkaře. Upraveno je skutečně všude - Gerlitzen, Bad Kleinkirchheim, Turracher Hoehe, Haidi Alm, Hochrindl....a mohl bych pokračovat. Tak nezbývá doufat, že se to zlepší i doma.
Odkaz na obrázky z dnešního dne:
https://youtu.be/vDdHqnbGwkU
Rakousko
Vloženo 24.1.2023 19:33  
Bad Kleinkirchheim v Korutanech. Během posledních dnů v této oblasti napadlo 35-50 cm nového sněhu a ještě stále, i když jen drobně, sněží. Teplota lehce pod nulou, bezvětří, bez lidí. Běžecká trať vede údolím z Bad Kleinkirchheim východním směrem a dále pak po golfovém hřišti. Dvě luxusní stopy na každé straně a čtyři metry široký pruh na skate, denně upravovany. Poplatek 10€/den se platí v automatu nebo v Infocentru. Zahrnuje stopu, parkování i toalety (tady nemají rádi obechcávání čehokoli). Pohodových 30 kilometrů a těším se na další... A tady je pár obrázků:
https://youtu.be/Gu22kJB-Ooo
Rakousko
Vloženo 14.1.2023 17:28  
Prosecco a běžky. Že to nejde dohromady? To jsem si dříve taky myslel. Jenže v korutanském Turracher Hoehe to vidí jinak.
Dnes opět čerstvě vyřezaná stopa plus pruh na skate. Čerstvý sníh se proti předpovědi nekonal, ten malý poprašek ani nepočítám. Minus pět, slunečno a bezvětří. Sjezdovky plné, ale ve stopě zase téměř sám. Tedy stále to samé. Hlavním důvodem, proč tady píšu je nakonec hlavně ten chlast ve stopě a na sjezdovce. Viz odkaz:
https://youtu.be/-8BKdIY76m4
Rakousko
Vloženo 13.1.2023 0:39  
Turracher Hoehe. Středisko na hranici Korutan a Štýrska. Běžecké tratě leží ve výšce okolo 1700-1900 m.n.m., na cca patnácti kilometrech jsrm nasbíral 500 výškových metrů nahoru, to samé dolů. Teplota lehce pod nulou, tratě strojově upraveny, běžkaři počítání na prstech jedné ruky. Tady je jistota sněhu po celou sezónu, středisko každý rok zavírá jako poslední až po Velikonočních svátcích, v době, kdy se lyžuje už jen na ledovci.
Skvěle jsou samozřejmě i sjezdovky, teď poloprázdné. A tentokrát jsem měl radost i z toho, že se odpoledne slunko občas schovalo za mraky. Co kdyby v nich byl sníh?
...přidávám odkaz na dnešní obrázky
https://youtu.be/JJnbAM1Df9c
Rakousko
Vloženo 8.1.2023 21:28  
Přidávám ještě pár informací z okolí na základě toho, co jsem viděl nebo co viděli moji místní kamarádi :
Bad Kleinkirchheim, 1100 m.n.m, 6 km denně upravených stop, mix technický/přírodní sníh, 10 €/den (automat)
Gnesau, 950 m.n.m, 20 km stop upravených na začátku roku, jen přírodní sníh, ráno premrzle a rychlé, později teploty kolem nuly, 2€ dobrovolně do kasičky
Tauplitz pouze plošina Tauplitz Alm, 1600 m.n.m, ale ne všechny tratě, dole v Tauplitz od můstku v Kulm přes Bad Mitterndorf do Kanisch jsou ty nejhezčí tratě, ale tady je momentálně jaro
Planica (Slovinsko), tady je přírodní sníh a denně upravováno více než 25 km stop. Zaparkovat se dá hned u silnice v Rateče a vybrat si stopu k italským hranicím nebo nahoru do Nordic centra (ke skokanskym můstkům) a dál nahoru až ke skalam u chaty Tamar 1150 m.n.m , tam otočit a zpátky dolů, 8€/den (královský výběrčí daní na parkovišti nebo v NC)
Pokljuka podobné, ale méně tratí a horší dostupnost.
Rakousko
Vloženo 8.1.2023 20:56  
Vidím zprávy od Martina podle webu či televize a tak přidávám aktuální info z Korutan. Sníh tady je většinou technický jako např. v Bad Kleinkirchheim, kde stopy nemají chybu (pokud přehlednu 10 Euro/den). Ale dá se jezdit i na přírodním sněhu, který napadl před vanocemi - Gnesau má upraveno okruh 20 km. To jen z mého nejbližšího okolí. Předpověď říká 15-30 cm v příštím týdnu, což odpovídá předchozím zimám - loni napadlo 5.ledna více než 50cm. Já jsem dnes dal přednost sjezdovkám - končí tady zimní prázdniny a hory budou dalších 14 dnů prázdné. Kdo si umí udělat volno, ať neváhá, Slunečné Korutany jsou tajný tip pouhých 400 km od českých hranic.
A ještě přidávám odkaz na obrázky z dnešního dne, jen tak pro inspiraci (moje děti říkají PRO nasrání😂)
https://youtu.be/2AhIyPRdNJk
https://youtu.be/YfRblWvBH3s
Rakousko
Vloženo 23.12.2022 12:40  
Ano, i to je jedna z možných variant. Před dvěmi lety se nad Waldem ještě hodně těžilo a tomu odpovídal i stav lesních cest. Letos už je to lepší, už není co těžit :-). Samozřejmě pouze v případě, že je dost sněhu. Jen jste ve zmíněném okruhu přehodil pořadí - správně je Troják a potom až Tesák. Dál dolů do Rajnochovic trasa vede Pod Sochovou až do Rosošné. Ale to opravdu už bývá velký HARDCORE. Lepší je varianta z Tesák - Čerňava - a po silnici dolů do Rosošné. Bohužel ta cesta se dá použít pouze krátce, než ji lesní technika rozjezdí. Stejně to platí i o úseku Rajnochovice - Wald. Až po kostel se cesta pluží i sype, dál k Waldu jen pluží (ale později se trochu sype i tam). Takže na těchto úsecích někdy na lyžích, jindy s lyžemi (v ruce). Tajný tip (když napadne dost sněhu - nečekat a vyrazit) je Rosošné - po lesní cestě nahoru Pod Černou Bařinu - po zelené k Holubově chatě - po cestě dolů a pak zase nahoru až na Kelčský Javorník. Ale to to už chce dost sil i odvahy! Skol! :-)
Pozn.: Dokonce jsem našel i obrázky, ze kterých je vidět, jak trasa Wald - Lázy vypadala v době, o níž jste psal - leden 2021. Je to zajímavé srovnání. mrkněte sem:
https://www.youtube.com/watch?v=5M2mRpjKXLs

(Odpověď na dotaz uživatele Ondřej z 22.12.: to Petr:
Cesta z Rajnochovic nahoru je pěkná, lze udělat i okruh - Rajnochovice - Wald - Tesák - Troják - Rajnochovice, ale trochu do toho zasahuje "údržba" lesních cest.
Pokoušeli jsme se o absolvování cca 2 roky zpět a cesta kolem hotelu Wald k hřebeni byla upravená pluhem až na kamenitý podklad - někam nad Bílovou - takže až tam pěšky s běžkami v ruce, přitom to je značené v mapách jako upravovaná běžkařská trasa, sněhu bylo tou dobou hodně.
Sjezd z Tesáku dolů - lesem v hlubokých závějích sněhu, sem tam v té závěji byl neviditelný, spadlý strom. Cesta po úbočí dolů pak opět shrnutá pluhem, tentokrát ne na kamení, ale na led a lehce posypaná štěrkem. Takže se nedalo jet, ani moc jít pěšky, jak to klouzalo.
Nečekám v Hostýnkách upravené stopy, ono tam je pak i tak nějak klidněji a je to moc příjemné prostředí, ale kdyby byla alespoň nějaká malá snaha o sjízdnost, bylo by to určitě příjemnější.)
Hostýnské vrchy
Vloženo 22.12.2022 1:23  
Rajnochovice - Wald - Lázy. Trochu mi vrtaly v hlavě ty pochvalné příspěvky, což mi k Hostýnkám moc nesedí. Jsem tady totiž doma. Stopy se tady deset let neupravují, co si běžkaři neprošlapou, to nemají. Prudké sjezdy tady taky nejsou pro každého, což mi i dnes potvrdili dva běžkaři s lyžemi v ruce u Čečetkova. Řádění kůrovce navíc obnažilo hřeben - více větru, více závějí. Posledním trumfem by mohla být modrá obloha se sluncem, ale ani to se dnes nekonalo. Nejlepším úsekem tak jednoznačně bylo stoupání na magistrálu z údolí Rajnochovic od hotelu Wald. Tento úsek ale nikdo nevyhledává, přede mnou letos jel jediný člověk (soudím podle stop). Není to totiž taková výšková pohodička jako hřebenovka Troják - Lázy, ale pořád do kopce. Přitom se pořád jede po krásné široké lesní cestě a na polovině trasy lze i bruslit!!! O obráceném směru zpátky do údolí už ani nemluvím. Doporučuji změnit zažité výchozí body Tesák a Troják, určitě se to vyplatí.
V žádném případě nechci naše kopce pomlouvat, jen chci podotknout, že i přes spoustu sněhu na začátku sezóny, to do ideálu má daleko. Z pohledu backcountry super, z pohledu sportovního "stopového" běžkaře přesně naopak. A pak si vyberte...
Je dobře, že se tady objeví více příspěvků z dané lokality. Aspoň si případný výletník udělá představu o tom, co může očekávat. Já to prostě vidím takto...
...a přidávám i důkazní materiály😉:
https://youtu.be/H6joEZ27Qas
Hostýnské vrchy
Vloženo 19.12.2022 20:00  
Maleník. Jihozápadní část podbeskydskeé pahorkatiny. Asi 20 km dlouhá vrchovina podél Moravské brány prudce padající k řece Bečvě, na jedné straně hrad Helfštýn, na opačném konci pak Hranická propast. A mezi tím spousta upravených lesní cest převážně s asfaltovým povrchem. Spousta sněhu, upraveno pro bruslení, klasika prošlápnutá, nikde ani noha. Mám pocit, že to tady pořádně neznají ani místní. Odpoledne 21 km, občas vykouklo sluníčko, bezvětří. Jedno z největších překvapení posledních několika let. Přidávám odkaz na obrázky z dnešního výšlapu:
https://youtu.be/8xYQHNTWu6Q
Hostýnské vrchy
Vloženo 17.12.2022 17:42  
Cyklostezka Bečva. Všude spousta sněhu. Nechtěl jsrm riskovat Hostynskou magistrálu, raději počkám do zítřka, to už určitě bude prošlápnutá (se strojovou úpravou už pár let nepočítám).
Dnes jsem zvolil kousek cyklostezky Bečva ze Skaličky k Hustopečim. Výsledkem je 21 kilometrů, z toho na12km jsem si zabruslil. Nepotkal jsem ani nohu, i u jezer leží cca 20 cm sněhu a i když jsem musel prošlapávat jen asi 4 km, celkem jsem si máknul.
Nicméně se mi opět potvrdilo, že není třeba jezdit nikam daleko na hory, protože díky sněhové nadílce se dá vyřádit i kousek od baráku.
Přidávám odkaz na pár dnešních záběrů, sice bez sluníčka, zato s hromadou sněhu:
https://youtu.be/jqEbqt6XY1U
Hostýnské vrchy
Vloženo 13.12.2022 19:38  
Upravených stop zatím ještě moc není. Tak to berte jako důkaz, že to jde i bez stopy. Na dohled od Kelčského Javorníku, cca 350 metrů nad mořem, 15 cm sněhu, bezvětří, 4 stupně pod nulou.
A zítra už do stopy (dnes vytvořené).
A trošku atmosféry dávám tady:
https://youtu.be/JnbSD7p-Lws
Hostýnské vrchy
Vloženo 21.3.2022 10:56  
Korutany, závěr uplynulého týdne. Níže položená střediska už sezónu ukončila - Dreilanderek (750-1500 mnm.) a Hochrindl (1540-1800mnm), ale část běžeckých okruhů se stále ještě dá. Sice se už strojově neupravuje, protože by nebylo pro koho, ale svezení zvláště dopoledne je perfektní. Odpoledne už to skoroitalské slunce vyhrává na celé čáře.
Gerlitzen (1150-1911mnm). Tady by se taky ještě dalo, okruh na severní straně (1200mnm) má sněhu stále dost, ale není už upravovaný a díky tomu, že vede lesem, přibývá i hodně jehličí. Takže tady jsem nepotkal ani nohu!
Turracher Hoehe (1400-2200) má podmínky stále vynikající a strojově upravované, hlavně kolem Černého jezera (1850mnm). Platí stejné - nikde ani noha! Tady sezóna končí o Velikonocích a myslím, že do té doby běžky stále pojedou.
Tentokrát už jsem ani nic nefotil, tak jen pro představu o stavu sněhu a vytíženosti areálů přidávám odkaz na pár záběrů z 17-18.3.
https://www.youtube.com/watch?v=4jd3tRetpxk
Rakousko
Vloženo 14.2.2022 20:05  
Arnoldstein. Údolí pod Dreilanderek - trojmezí Rakouska, Slovinska a Itálie. Teplota pod nulou, slunečno, bezvětří... Omlouvám se, že se stále opakuji, ale opět bezchybně. Až mě mrzí, když čtu komentáře z českých hor. Často se objevují výrazy jako např. neupravené, pěšáci, čtyřkolky, málo sněhu, bruslaři ve stopě pro klasiky, psi, večerní jezdci bez čelovky, obsazená parkoviště....
Jsem v Rakousku od 3.ledna a s ničím takovým jsem se ještě nesetkal. Někde bude asi chyba. Ale na rakouské straně to nebude...
Ale dost bylo nářků. Pro spravení nálady i jako tip na zimní dovolenou přidávám již třicátý odkaz na další středisko v Korutanech.
https://youtu.be/uDCkq2yPA-s
Rakousko
Vloženo 11.2.2022 20:45  
Planica. Dnes to chtělo nějakou změnu. Planica je 45 km přes kopec a bylo potřeba ji zkusit. Příští rok hostí Mistrovství světa v lyžování, tak by to mělo stát za to. A taky, že jo. Perfektní tratě, stopy, sníh, počasí, prostředí...všechno. Typově je to podobné Bodental, jen trochu větší a dominantou skokanskych můstků. Prostě TOP! Více v odkazu:
https://youtu.be/HOBKKrrm8Lk
Slovinsko
Vloženo 10.2.2022 18:58  
Gnesau - Gerlitzen. Nádherné počasí v Korutanech pokračuje. Sněžilo naposledy 5.ledna, ale spadlo tolik sněhu, že to vydrží ještě dlouho. Stopy upravené a pevné, teplota na lehkou bundu. Náhled je zde:
https://youtu.be/WzKOCdN5qH0
...a pokud je to z běžek málo, pak platí i odkaz z minulého měsíce, podmínky se tady fakt nemění :
https://youtu.be/d1-nWrenQZU
Rakousko
Vloženo 10.2.2022 13:41  
Weissensee. Lyžování, běžkování a bruslení na největší přírodní dráze v Evropě. Jako vždy perfektní úprava a jedinečný zážitek. Slunce už má sílu, ale do údolí se dostane jen na pár hodin. Teplota minus, pocitově hooodně plus. Více viz odkaz
https://youtu.be/KRFWdgpsTG0
Rakousko
Vloženo 22.1.2022 17:16  
Ossiacher See. Rovina mezi Feldkirchen a jezerem. Upravený okruh pro oba styly, perfektní. I v nadmořské výšce 500 metrů nad mořem je stále ještě 30 cm sněhu, který tady padal 5.ledna. Lidí minimum, jasno, - 6°, bezvětří. Obrázky viz odkaz:
https://youtu.be/u2mI0Hs0FQM
Rakousko
Vloženo 21.1.2022 15:44  
Heidi Alm. I v Rakousku vždy všechno nemusí vyjít. Třeba jako dnes vítr. Ale to se dalo na hoře bez stromů očekávat. I tak pěkné svezení v malém středisku v 1800 metrech nad mořem s výhledem jaký doma nemám. Více ve videu
https://youtu.be/-F96ja-JGVU
Rakousko
Vloženo 21.1.2022 15:37  
Turracher Hoehe. Další tip pro ty, kterým se do auta vejdou kromě sjezdovek i běžky. Platí, co minule - podmínky stoprocentní.
https://youtu.be/-Kt6_adeE8w
Rakousko
Vloženo 18.1.2022 21:41  
Tropolach je místo, odkud se zvedá lanovka Millenium Express na Nassfeld. A právě v okolí Tropolachu je několik tratí jako součást nekonečného údolí Gailtal (cca 100km), které začíná kousek od Silianu na západě a končí v Hermagoru. Sněhu neskutečně moc, teplota odhadem 5-7 pod nulou (ve stinu to fakt bylo znát). A úprava tratí? Posuďte sami:
https://youtu.be/PlfkkKEMljw
Rakousko
Vloženo 16.1.2022 21:01  
Hochrindl. Malé středisko nad Feldkirchenem. Předpisově upravené tratě různých obtížností a vedle nich upravený chodník pro pěší (wanderveg). Furt se ještě máme co učit. Jinak spousta sněhu, teplota ve stinu minus, na slunci dooost plus, dal jsem okruhy skate i klasicky, nadřený jak Bulhar, ale nešlo nevyužít tu nádheru....
Prostě jen další tip pro ty, co v jarní prázdniny zamíří na jih. Třeba i sem:
https://youtu.be/GnaNa0a-Js8
Rakousko
Vloženo 11.1.2022 21:21  
Bodental. Super, bomba, TOP! Jiné slovo mě nenapadá. Více v popisku videa
https://youtu.be/rLzQDHr3qtc
Rakousko
Vloženo 10.1.2022 21:16  
Pattergassen. Ráno skate, odpoledne klasika. Opět pěkné a bez připomínek. Sice kratší než obvykle, ale jako bonus cca kilometrový okruh hned na okraji vesnice. Romantika v zapadajícím slunci.
https://youtu.be/3Nd6Fs_qRTs
Rakousko
Vloženo 10.1.2022 18:47  
Gnesau. Přidávám další prověřený tip pro případný výlet do Rakous. Spešl na běžky sem pravděpodobně nikdo z Česka nepojede, protože doma máme tratí nespočet. Horší je to však se sněhem. A toho je teď v Rakousku více než dost. Proto by bylo chybou nepřibalit k sjezdovkám i běžky a třeba zkusit některý z tipů.
Gnesau jsem na netu nikde nenašel. Asi proto, že jsem ten název neznal a nebylo co guglit. Ale ani tak nic moc nenajdete. Ovšem stačí se dívat během jízdy autem kolem sebe. To pak nejde si nevšimnout krásné trati u silnice.....a druhý den ji vyzkoušet tak, jako já. Jasno, pod nulou, bezvětří, upraveno 20 km stop v krásné přírodě...nevím, co dodat.
Stačí kliknout na odkaz, tam je toho vice:
https://youtu.be/d1-nWrenQZU
Rakousko
Vloženo 9.1.2022 21:10  
Bad Kleinkirchheim. Zkusil jsem další středisko a v něm samozřejmě i běžecké tratě. Kromě toho, že před třemi dny tady napadlo cca 60cm nového sněhu, mají zdejší tratě už připravený solidní základ, takže teď se jezdí na cca 1 metr vysokém náspu, který vyčnívá nad okolní krajinu. To proto, aby tratě dlouho vydržely a přečkaly výkyvy počasí. Tady není okruh, vlastně jen trasa tam a zpět (6,7 km). Jednou klasika, jednou skate. 6 €/den, parking zdarma, takže připočteno stejně jako u nás v Česku. Nádherné podmínky. Takže jako tip pro zpestření dovolené určitě doporučuji.
Obrázky pod odkazem :
https://youtu.be/ygcVBHWI3X8
Rakousko
Vloženo 8.1.2022 22:58  
Spittal na Drávě, chcete-li Spittal a.d. Drau. Pod střediskem Goldek na kraji města jsem objevil krásný nenáročný okruh a přezutí ze sjezdovek na běžky, které do zahraničí vždycky vozím s sebou, trvalo jen pár minut...
Jasno, bezvětří, 30 cm přemrzlého sněhu, to skoro zní jako provokace. Ale byly to letos konečně první běžky, tak si to snad zasloužím...
Pár obrázků najdete tady:
https://youtu.be/bEa3M6SD6FQ
Rakousko
Vloženo 14.2.2021 14:15  
Untere Těšice oder South Tyrol? Toť otázka. Jen tím chci naznačit, že pokud vyjde počasí, krásně je všude. A po včerejším zasněženém dni jsme si to Tyrolsko udělali kolem baráku. Na tratích okolo Strážného jsme potkali více běžkařů než obvykle, ale v tomto nádherném dni by bylo divné, kdyby tomu tak nebylo. Nádhera!
https://youtu.be/JHeUfK1pWEY
Hostýnské vrchy
Vloženo 13.2.2021 21:31  
Dolní Těšice. Dnes bylo vše přizpůsobené dětem. Minus čtyři stupně, zataženo, sněžení, během dne připadlo minimálně 5 cm luxusního prašanu, pod ním je vrstva pevného a tvrdého sněhu, ideální podmínky. Naběháno skoro 30 km, včetně svařáku i Bombardína. Slunce si necháme na zítra - tak mimořádné podmínky tady už dlouho nebyly. Zkrátka a dobře, Jizerskou 50 si dokážeme vytvořit kousek ta barákem a bez stresu.
Obrázky jsou tentokrát spíše soukromého charakteru, ale ta pravá zima na nich opravdu je:
https://youtu.be/0mXXdSmR6YQ
Hostýnské vrchy
Vloženo 12.2.2021 16:24  
Dolní Těšice, okruhy kolem Strážného, všude dostatek sněhu, kilometry stop a spousta prostoru pro další kilometry. Vynikající je i cyklostezka Bečva že Skaličky do Hustopeč.
Pro inspiraci: https://youtu.be/DvKazqlZz8Y
Hostýnské vrchy
Vloženo 8.2.2021 19:53  
Dolní Těšice. 5 - 10 cm nového sněhu na zmrzlém podkladu, bez větru i bez slunce, slušné výhledy na Oderské a Hostýnské vrchy i Beskydy, nikde ani noha. Start od dančí obory, prošlápnutá stopa - okruh 6 km, bez jediného škrábnutí lyží. Spousta prostoru s netknutým sněhem, který čeká na nové stopy. Tip na pěkné lyžování mimo narvaná střediska a jen pár kilometrů od Hranic, Valmezu či Bystřice pod Hostýnem
Pár obrázků zde:
https://youtu.be/t64wRzxVLZM
Hostýnské vrchy
Vloženo 1.2.2021 21:17  
Velké Karlovice (Miloňov - Horal). Nádherné pondělí, ráno - 14°C, v poledne lehce pod nulou. Stopa vymrzlá a hodně rychlá, spousta ledu, upraveno pravděpodobně v pátek, možná v sobotu ráno a bylo to znát. Bruslení bylo za trest, klasiku (30km) hodnotím za tři. Středisko, které chce přitáhnout a udržet návštěvníky by se mělo o tratě starat podstatně lépe. Tím spíše, když se jedná o region, kde prostředky zjevně nechybí. V podstatě bych mohl zkopírovat svůj příspěvek z 12.2.2019 a trvat na něm, včetně dodatku, že díky úžasnému počasí, to stálo za to. Viz krátké video
https://youtu.be/UFJQgZC9Zko
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 17.1.2021 20:49  
Cyklostezka Bečva!? Ne, to není vtip. Jen mě při ranním podhorském běžkování na cyklostezce nad Kunovicemi napadlo, že vždycky není třeba nezbytných 30 cm sněhu, bez kterých je Hostýnská magistrála utrpením, ale stačí i pouhých pět. A ty zaručeně budou na cyklostezce. A taky, že byly. K ranním šestnácti pohodovým kilometrům cestou necestou poměrně snadno a rychle přibylo dalších šestnáct na trase Skalička - Choryně, tentokrát v rychlém bruslařském tempu. A na celé trase jsem byl jediný s lyžemi na nohou! Důkaz, že vždycky není nutné strávit desítky minut v autě cestou do vyhlášených a přeplněných lyžařských středisek. Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe.
A i v tom svižném tempu jsem si udělal pár obrázků. Na památku. Holt na cyklostezce se zase tak často nelyžuje :-)
https://youtu.be/6nH5npBsYoU
Hostýnské vrchy
Vloženo 17.1.2021 19:18  
Hostýnky to tentokrát přímo nebyly, i když byly nadohled, vzdušnou čarou cca 2 km. Dopolední výšlap kolem Kelče, cca 400 metrů nad mořem, - 8°C, 10-15 cm prašanu, 14 km o samotě... I to je někdy třeba.. Posuďte sami :
https://youtu.be/MtCwOD5J2g4
Hostýnské vrchy
Vloženo 16.1.2021 21:59  
Hostýnské vrchy, Wald - Lázy. Deset pohodových kilometrů s dětmi. Poprvé na běžkách - klobouk dolů. Teplota pod nulou, za poslední dva dny připadlo cca 5 cm sněhu. Horní část skvělá, bohužel spodní část lesáci nepochopitelně strhli pluhem???? Cestu, kterou nepoužívají a kde by i po projetí těžké lesní techniky zůstal uprostřed dostatečně široký pruh hlubokého sněhu pro lyžaře, téměř zneprůjezdnili! Holt je vidět, že Arcibiskupství nejenže neumí správně hospodařit s lesními porosty, ale ani to obyčejné selské myšlení jim zkrátka nejde. Přitom to chce jen trošku tolerance a vzájemného pochopeni... Škoda...
Přesto se nám to líbilo a zítra repete 👍
Hostýnské vrchy
Vloženo 15.1.2021 16:54  
Pustevny. Ráno z Trojanovice (parking 80,-) přes Velkou sjezdovku panenským sněhem s náznakem zapadané stopy vytuněné pěšákem... Celkem dřina, ale v polovině stoupání mě předjela rolba a pak už to šlo v "ještě teplé stopě" samo. Sněhu hodně, cca 30 cm, na klasiku paráda, bruslařům tu dřinu v měkkém čerstvě upraveném sněhu přeji! Na těchto tratích je mezi stopami max 1,5 metru, více lesní cesty neumožňují. Takže pokud vám ta šířka stačí, bruslete. Pokud ne, vys....te se na to! Ničíte práci rolbařů a neděláte radost klasikům... Pro úplnost já jezdím oba styly...
Pustevny - Radegast nádherné, mínus pět stupňů, opět čerstvě upraveno (vydrželo cca hodinu - pěšáci). Od Radegast dál už šlo lidí méně (v tom měkkém sněhu ta dřina není pro každého) a svezení parádní. Dolů po Knížecí cestě. Nádherných 26 km.
Upraveno je dle mapy vše, takže víkend bude stát za to (než se parkoviště zaplní).
Pár obrázků viz odkaz:
https://youtu.be/bWek6OVmbhE
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 14.1.2021 19:21  
V lese je málo sněhu a rozbitý terén. Doporučuji jen Troják - Bludný, kde se jede po silnici nebo po loukách, případně viz můj dnešní příspěvek.
(Odpověď na dotaz uživatele Dudmenn z 14.1.: Zdravím předem Děkuji za informaci (Bezkar , Poleno) ohledně sněhu na trase Tesak-Hostyn-Trojak a taky, že od Trojáku po rozhlednu je sněhu dost. Jak to ale vypadá ze sněhem od rozhledny na Lázy ??? Je tato cesta, převážně lesem sjízdná. V sobotu chtěl vyzkoušet. Předem Děkuji za info.)
Hostýnské vrchy
Vloženo 14.1.2021 19:11  
Trasa Wald - Lázy a zpět. Netradiční způsob, jak se dostat na Hostýnskou magistrálu. Na této straně pohoří jsou kůrovcové smrky téměř vyteženy a lesáci za sebou dokonce i uklidili - lesní cesty srovnali pluhem tak, že jsou krásně rovné, ani stopy po vyjetých kolejích. Dole sněhu cca 10 cm, první kilometr opatrně s ohledem na doznívající těžbu. Postupně sněhu přibývalo, občas byla cítit přejetá větev, nic tragického. Nahoře v Lázech sněhu více, takže jsem zkusil i část hlavní magistrály, ale kousek před Čečetkovem jsem to otočil. Špatné. Tato část je poměrně rozbitá, s vyjetymi kolejemi a potřebuje mnohem více sněhu. Takže zpět k Waldu. Překvapivě dobré třinácti kilometrové svezení. Pokud ještě trochu nasněží, je to tajný tip pro běžky v Hostýnských kopcích. A bez lidí!!!!
....a pro názornost pár obrázků
https://youtu.be/5M2mRpjKXLs
Hostýnské vrchy
Vloženo 8.1.2021 19:30  
Plán "v pátek tam nikdo nebude" nevyšel. Parkoviště plná jako o víkendu, dokonce se parkovalo I na Palaši. Zakázat vjezd nahoru!!!! Úprava tratí I sníh bez připomínek, na Paprsku to ani jinak nebývá. Zítra pojede i lanovka z Velkého Vrbna, nechejte auta dole a dejte se stopou Miliře, stejně jako my dnes!!! Pár obrázků z luxusního dne viz odkaz
https://youtu.be/Tnwwx59KzCo
Rychlebské hory
Vloženo 26.2.2020 20:16  
Když už pro všechny, tak aspoň celé:
https://www.jizerskaops.cz/magistrala/pravidla-pohybu/
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 23.2.2020 14:50  
Všude, v Beskydech, Tatrách, Alpách, na Kavkaze....se jezdí vpravo. A předpokládám, že by toto pravidlo mělo platit k na Benecku.
Občas narážím na jedince, který jede vlevo a zdůvodňuje to tím, že jede z kopce a tedy má přednost. To je pozůstatek z dob komunistických, kdy rolba bylo sprosté slovo a úprava tratí sci-fi. Tehdy terénem často vedla opravdu jen jedna prošlápnutá stopa, ve které bylo brzdění z kopce problém a logicky ze stopy vystupoval stoupající běžkař. Dnes je všude na upravených tratích místa dost a proto platí pravidlo pravé ruky, tedy stopa na pravé straně trati má přednost.

(Odpověď na dotaz uživatele Kateřina z 23.2.: Připojuji se k Horalce s dotazem, proč se na Benecku jezdí vlevo? A případně kam až toto pravidlo platí - tj. kde se přejíždí do pravé stopy?
Předem děkuji nějaké dobré duši za odpověď.)
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 15.2.2020 17:48  
Pustevny. Okruhy Mír, Radhošť, Velká sjezdovka, Zmrzlý a Skalíkova louka. Celkem 45 km. Start ráno před osmou od chaty Mír, první v nádherně vyfrézované stopě (ještě byla teplá 😅), teplota +0, červený Swix, během dne párkrát domazáno.
Z Pusteven na Radhošť, bez stopy s 1-2 cm nočního sněhu. Tady úprava moc nedává smysl, vyjel jsem stopu na úplném okraji cca 10 metrů široké dálnice na vrchol a při cestě zpět, tedy za cca 30 minut, bylo vše rozšlapáno prvními pěšími vypatlanci. Hnus, velebnosti, chce se mi blejt🤮.
Okruh přes Velkou sjezdovku jsem otočil po čtyřech kilometrech v nadmořské výšce cca 800 metrů, kousek za místem, kde končila luxusní stopa. Rolba jela až dolů už bez stopovače. Sněhu rapidně zbývalo, zato se množila tmavá místa a šutry. Otočit a zpět nahoru v neposkvrněné stopě.
Kolem Zmrzlého proti směru hodinových ručiček, sjezd ve stopě bez komplikací, na úbočí směrem k Frenštátu v dolní části dva potoky, pouze překročení bez lyží, horni část už opět s dostatkem sněhu. Na tomto okruhu jsem dnes potkal asi nejvíc lidí.
Skalíkova louka okolo poledne pořád pěkná, tady hlavní proudy taky nejedou.
Sjezd k Míru už v těžším mokrém sněhu, stopa od rána dost utrpěla, ale pořád hodně dobré, i když pomalejší. 1,5 km před chatou Mír stopa končí, až k chatě pouze uhlazeno, sjízdné po závoru. Tedy aspoň pro mě, nikoli pro spousty dalších, jejichž lyže při dojezdu zpívaly. Nebo plakaly?
Obecně se dá říci, že od 800 metrů nahoru nebyl problém, sníh, slunce, perfektní úprava. Nejel jsem závodní okruhy, kde problémy nepředpokládám, ani Martiňák, z důvodu větší hustoty obyvatelstva😅
Dnes prostě krásný den viz
https://youtu.be/wu1vShTxgUM
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 13.2.2020 22:09  
Nová Ves - Alfredka - Skřítek - Rabštejn a zpět. Všude dostatek sněhu, lyže bez škrábnuti. Ráno v půl deváté hodně pod nulou, modrý swix. Od rozhledny po Mravencovku ve stopě od traktoru, ale nebyl to žádný problém. K Alfrédce po magistrále po včerejší úpravě jako první, pod 1 cm poprašku pevný pruh na skate nebo perfektní stopa, nahoře místy zafoukaná, ale stále velmi dobře použitelná. Pouze první potok ve stoupání bylo nutné překročit. Přes Žlutý potok na Skřítek a dál na Hvězdu a Rabštejn. Sjezd k Rabštejnu má méně sněhu, ale většinou rolba vyorala jen listí a stačí se jen dívat před sebe a jízda je bez škrábnutí. Zpět na Skřítek podél silnice po modré, která se neupravuje a jen prošlapává, bez problémů. Přidal jsem k okruh kolem Závory a upravený je i delší okruh přes Klepáčov.
Zpět na Alfrédku stoupáním ke Ztraceným kamenům. Tento směr jsem volil záměrně z obavy před obvykle vypluženými ledovými plotnami a šutry. Obavy byly zbytečné, sněhu spousta a dá se to jet obousměrně, jen pozor na stopy od pěšáků, tedy od lyžařů, kteří si dolů netroufli a nahoru se nechtěli dřít a lyže sundali.
Přidal jsem i okruh kolem Ostružné a přes Alfrédku, Malý Kotel a Mravencovku dojel k autu pod rozhlednu v Nové Vsi. Krásných 60 km.
Předpokládám, že zítra budou zase upravovat stopy a doporučuji vyrazit. Sněhu spousta, není třeba se bát ani k ty nejlepší lyže a prostě si to užít.
...a tak nějak dnes bylo:
https://youtu.be/OKIe_XW8trU
Hrubý Jeseník
Vloženo 8.2.2020 17:19  
Z Hynčic nahoru a přes černou sjezdovku k Zatáčce smrti. Hodně úseků s kameny, nahoru se dá prokličkovat, dolů ani omylem. Jesení spojka kolem Prudkého potoka až na jedno místo dobrá. Čím víc nahoru, tím více sněhu i pohody. Přes 7 cest a Mokřiny zpět k Zatáčce smrti, konec sjezdu opět opatrně kvůli kamenů. Dál přes Padesátky (bezpečný směr opět pouze nahoru) na Návrší. Po černou sjezdovku nic moc, pak už v pohodě. Sjezd zpátky do Hynčic se zvýšenou opatrností. Hodnocení: 60%, sněhu podstatně méně než včera na Paprsku, což je zejména ve sjezdech podstatný problém...naštěstí aspoň počasí nemělo chybu, viz odkaz
https://youtu.be/-LTYar9-EcA
Králický Sněžník
Vloženo 7.2.2020 19:24  
Paprsek. Velké Vrbno - Pralinka - Velký Šengen - Pohádka - Milíře - Velké Vrbno. Celkem 36 km. Nádhera, spousta sněhu, spíše vlhkého, tedy klasika s červeným Swixem, něco upraveno dnes, něco včera, ale všechno bez problémů. Na skate přece jen poněkud měkčí. Celý den lehce sněžilo.
Třebaže Paprsek upozorňuje na nevhodnost výjezdu autem až chatě, opět jsem u Medvědí boudy viděl klouzající debily, samozřejmě bez řetězů... Přitom Milíře je jedna z nejhezčích tras, po níž se z parkoviště u lomu dá dostat až nahoru po nádherně upravené široké ceste(2 stopy + pruh skate). A nikde ani noha. Jenže je to do kopce, 200m převýšení a sedmi kilometrech! A to je pro hodně značkově oděných a vyzbrojených "sportovců" těžký oříšek.
Hrubý Jeseník
Vloženo 6.2.2020 19:49  
Pustevny - Radhošť - Martiňák - Pustevny. Teplota pod nulou, zataženo, vrchol v mracích. Všechny stopy poražený, ale:
- až k Radegastovi pole neorané, ráj pěšáků, dál na Radhošť dvě krásné stopy a široký pruh na bruslení (a pro pěšáky) s čerstvým sněhem, který ještě nestihl ztvrdnout a skate je spíše za trest
- sjezd od Maměnky směr Martiňák se ještě dá, ale brzy bude vyplužený
- na trase jsou desítky metrů, kde nešel použít stopovač a cesta je pouze uhlazená
- dva potoky přes cestu, nutno se rozhodnout, zda-li přejet kolmo nebo překročit, obojí je na hraně a nutno dávat pozor
- v druhé polovině trasy se stopy musely podělit o asfaltovou cestu s potokem a místy potok vyhrává
- cca 200 metrů před Martiňákem jsem to otočil, sněhu méně a o to více šutrů
Shrnuto: Sníh sice napadl, ale jen ve vyšších polohách, Rožnov je zelený. Martiňák je na hraně, předpokládám že stejně tak i Mír, sjezdu do Trojanovic nevěřím už vůbec. Za mě dnes jen 60%
14:42
15:03
19:47
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 31.1.2020 20:11  
Livigno. Týden v oblasti na sjezdovkách i na běžkách. Pět dnů azuro a slunce, jeden den zamračeno a jeden den sněžení, připadlo cca 15 cm sněhu. Vždy perfektní úprava stop, okruh má většinou 1-2 klasické stopy a široký pruh na luxusní skate s pevným podkladem. Pouze po sněžení jsem zvolil klasiku na kratších běžkách mé drahé polovičky, ale i to se vyplatilo. Na trase 25 km s převýšením cca 200 m jsem klasicky držel tempo se dvěmi bruslaři, jejichž outfity hrály barvami a nápisy Ski firem, tedy zkušenými borci. Bylo vidět, že stále se sypající sníh jim nic nedá zadarmo.... Ale ani tento počasím ne zrovna ideální den nemusí končit špatně, jak lze vidět z obrázků v odkazu:
https://youtu.be/pP8VGDbTDTc

A pro zlepšení nálady z letošní tragické české zimy přidávám i pár obrázků ze sjezdovek. Uznávám, že je to slabá náplast, ale kdo ví, jestli to už nebude letos vše...
https://youtu.be/_fztZ9p_ask
Itálie
Vloženo 29.1.2020 8:54  
Santa Caterina. Další středisko, které jsem znal jen ze sjezdovek. Teď je třeba vyzkoušet i běžecké tratě. Ráno na poloprázdných sjezdovkách opět nemělo chybu. Santa Caterina leží "na konci světa" s jedinou přístupovou cestou z Bormia, horská cesta přes Passo Fabia je v zimě zasypána metry sněhu podobně jako Passo Stelvio a Forcola. Poloze střediska odpovídá i nízký počet lyžařů.
A stejné je to i na běžkách. Běžecký areál leží v údolí a stopy se kroutí kolem potoka Gavia. Profily tratí se výrazně liší od Livigna, dokonce i modré okruhy nejsou vyložené placky a mají znatelné převýšení. Červená stopa je ještě výživnější a černou jsem úplně vynechal. Za těch pár dní už mám něco v nohách a na skate lyžích by to byla sebevražda. Podmínky opět více než ideální, perfektní úprava i počasí, poplatek 7€/den. Dvacet kilometrů muselo stačit abychom stihli ještě poslední disciplínu dne - relax v úžasných starých Bagni Vecchi nad Bormiem...
Pár obrázků viz odkaz:
https://youtu.be/m0UfWMK-0GM
Itálie
Vloženo 26.1.2020 13:40  
Livigno. Není co dodat... Perfektní
https://youtu.be/h3J5KC5ubT0
Itálie
Vloženo 23.1.2020 19:23  
Troják - Lázy. Překvapivě pěkné svezení. Podle stop tudy projelo hodně lyžařů. Až mě zarazilo, vlastně spíše naštvalo, že o tom tady nikdo v minulých dnech neinformoval. Ale už jsem si zvykl, že současní lidé plný servis vyžadují, ale na zpětnou vazbu zapomínají. Ale to by byl dlouhý komentář....
Jasno, slunce, minus dva stupně, bezvětří. Troják - Bludný (plus okruh po louce u Bludného) bez kompromisů, sněhu dostatek. Sjezd Bludný směr Lázy bez problémů, cca po 200 metrech pod smrky sněhu méně, ale stále s lyžemi na nohou. Úsek je cca 150 m a dá se zvládnout. Dále okruh na louce Končiny, kolem Čečetkova a sjezd k Leskovému (doporučuji to pustit a neplužit!!!). Dále už přede mnou jelo čím dál míň lidí, od odbočky k Waldu směr Lázy už jen jeden bojovník, zřejmě partyzán. Zkusil jsem i trasu k Waldu, ale po cca 200 metrech se těží dřevo, takže tudy ne! Otočit a zpátky na Troják. Celkem 17 km, volným tempem 10 km/hod. Hostýnky jsou o turistice, nikoli o výkonu. Pokud to máte na Troják blízko, vyrazte v pátek či v sobotu. Má to smysl a sníh dlouho nevydrží...
Že nekecám, viz odkaz
https://youtu.be/kKw7XMAFlps
Hostýnské vrchy
Vloženo 22.1.2020 19:46  
Pustevny - Martiňák a zpět, závodní okruh a část stopy pod Velkou sjezdovku, 30 km klasicky. Vše skvěle upraveno, stopy pevné a odolávající bruslařům, sněhu dostatek, teplota lehce pod nulou pro fialový Swix. Ráno jasno, odpoledne zataženo, kolem čtvrté začal poletovat jemný mokrý hnus, později přešel ve sněžení. Free ledové sochy jako bonus. Pro zimní inspiraci viz odkaz
https://youtu.be/Odv5hqr6iHk
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 21.1.2020 20:36  
Paprsek. Ze spodního parkoviště přes Milíře k Císařské boudě.Upraveno zřejmě včera, ale téměř netknuté dokonalé stopy. Je vidět,že tudy se moc lidí nevydává. Dále okruh Pohádka, trochu horší a více rozbité, větší množství běžkařů je druhý den po úpravě stopy znát. Po pivu na Paprsku ještě Pralinka. I tady dostatek sněhu a skvělé svezení. Sjezd trasou Milíře k parkovišti bez problémů, otázkou je, jak dlouho to s předpokládanými teplými dny vydrží...
Dnes lehce pod nulou, fialový vosk byla trefa. Pár záběrů z 35-i kilometrů té dnešní inverzní nádhery viz odkaz:
https://youtu.be/7l2S48WzvyI
Rychlebské hory
Vloženo 20.1.2020 20:53  
Pustevny - Skalíkova louka - chata Mír - Pustevny. Přestože jsem přijel až odpoledne, do luxusní stopy jsem nastoupil jak první. Stopovače zvedli cca kilometr před chatou Mír, dál jen kvalitní manžestr. Připadlo cca 10 cm sněhu, jako v pohádce, potkal jsem pět běžkařů. Skate bez poškození stop na obou stranách lesní cesty je nereálný. Naopak skate na širokém úseku Pustevny - Radhošť nemá chybu.
Pár obrázků viz odkaz:
https://youtu.be/DGodRPchMMA
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 9.1.2020 0:33  
Při té vší bídě, kterou mám zatím letošní zima v našich horách nadělila, mám skoro strach podělit se o zážitky z dalšího úžasného dne v Rakousku, bohužel posledniho (i já si totiž musím taky někdy vydělávat na chléb vezdejší). Ale nepodělit se, by bylo mnohem horší.
Pragraten leží na samém konci údolí Virgental cca 1500 mnm. Za ním už je jen hřeben a na jeho druhé, italské straně začíná údolí Ahrntal se středisky Klausberg a Spikeboden a samozřejmě i desítkami běžeckých tratí, které jsem už před lety vyzkoušel. Pragraten nabízí cca 30 km tratí všech obtížností kroutících se podél řeky resp tady ještě potoka Isel. Teplota 5 pod nulou, polojasno, bezvětří, metr sněhu....ani noha, ostatně více na krátkém videu.
https://youtu.be/3H94lkWzYGI
Rakousko
Vloženo 5.1.2020 23:47  
Dnes St. Jakob in Defereggentall. Je to údolí řeky Swarzach a začíná pod hřebenem, který je odděluje od italské Anterselvy, známé především biatlonem.
Silný vítr odstavil lanovky a původní plán sjezdovky jsme změnili na běžky. Opět se běhá podél potoka a některé trasy míří i výše. Na výběr modré, červené i černé obtížnosti, všude čerstvě upraveno pro oba styly. V údolí je cca 50 km tratí v nadmořské výšce 1200 - 1550m, jedna černá se ve dvou kilometrech nad mořem kroutí přes hranici na italskou stranu. Jistota sněhu je tady téměř 100%, strach z poškrábání skluznice tady neznají,
ceny přijatelné. Dali jsme 17 km s převýšením necelých 300 metrů a zbytek dne si užívali v nepochopitelném bezvětří na snowboardech
Video viz odkaz
https://youtu.be/y4qYBJHHnDI
11:22
23:44
Rakousko
Vloženo 4.1.2020 17:47  
Vypadá to, že doma se jen tak sněhu nedočkáme a proto jsem využil ponovoročního odlivu turistů z hor a vyrazil opět do Rakouska. Dalším místem na mapě s označením "VYZKOUŠENO" byly Vysoké Taury, přesně Virgen ve stejnojmenném údolí. Okruhy třech obtížností kolem říčky Isel byly perfektně upraveny skate/klasik, teplota lehce pod nulou, bohužel nízké lednové slunce se do těchto hluboce zaříznutých údolí téměř nedostane. Přesto maximální spokojenost i vyčerpání.. :-)
Odkaz na video:
https://youtu.be/KrVF-ekf380
13:06
Rakousko
Vloženo 1.4.2019 19:56  
"Bílé stopy" říkaly jasně, že se neupravuje! A nekecaly! Nutno dodat, že pro těch pár nadšenců, které jsem na Mořině potkal, by se to určitě nevyplatilo. Ráno zmrzlé, skate velká bída, klasika ok, ale nejlépe s tuleni na odrazu, případně s klistry. Sranda končila ve sjezdech, tam byla adrenalinu hromada, pluh na zmrzlé oranici moc nefunguje. Nejlépe vyjet kolem desáté, kdy už slunce ledovou krustu narušilo. Sněhu je všude metr, a pěkná je i stopa kolem silnice Polubný - Mořina. Myslím, že podobné to bude na všech přístupech - Souš, Martinske údolí i z okolí Josefova... Díky za úpravu a do příští sezóny Skol!
https://m.youtube.com/watch?v=ycFWcWoVVnk
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 31.3.2019 20:03  
Ráno jsem se nechal v Jakuszycich zlákat luxusními pěti stopami vedle sebe. Brzy bylo jasné, že je to jediná upravená část střediska a jen pro závody. Nu což. Lyže už byly nasazený a tak soupaž na Cichu a pak pořád dolů až na Orle. Trochu o hubu, brzdit polopluhem ve zmrzlé oranici moc nešlo, ale pádu na led v padesatikilometrove rychlosti jsem se vyhnul. Přechod hranice ok, 200m na polské straně a 50 m na české s lyžemi v ruce, protože to už bylo na hodně úzkém pruhu sněhu, vlevo potok na lesni cestě, vpravo Jizera. Dál vedle upravené stopy (celý den skate) k Promenádě. Zpátky na Mořinu už to měklo, ale v pohodě. Stejně OK to bylo i z Orle na stadion Jakuszyce. Ale to jsem netušil, že největší šok a zklamání dne mě teprve čeká - kobiety v jednodilnych plavkách v sauně!!!!
Pro představu, kolik ještě leží v Jizerkach sněhu :
https://m.youtube.com/watch?v=mg8HMcb2mRg
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 31.3.2019 8:37  
Neupravené!!!! A po včerejšku rozryte jak od divokých sviní! Vždy jsem to tady jen chválil, ale dnes ani omylem. Dole závody klasik, uzavřené. Ostatní klasik ujde, ale skate hnus, snad až to trochu změně...
Jakuszyce a okolí
Vloženo 30.3.2019 18:39  
V 5:30 určitě nevyjíždím, v sedm stačí. Vše upraveno, ráno zmrzlé a rychlé, během dne slunce a teplo udělalo své. Jehličí nejvíce u odbočky na Harrachov, jinak krásné jarní lyžování, téměř 50 km skate včetně charitativních 6 km Biegu Piastow.
Přidávám pár pohyblivých obrázků
https://m.youtube.com/watch?v=CawXNodNduQ
Jakuszyce a okolí
Vloženo 15.3.2019 20:24  
Po ranních kilometrech jsem oblékl suché nepropocené svršky, přezul na skate a přidal ještě 15 km kolem Červených skal. V noci připadlo 15-20 cm, ale klobouk dolů, rolby byly slyšet celý den a Poláci upravili všechny tratě, jako poslední Orle👍👍. Dole cca 800 m.n.m. znatelné oteplení, nahoře spousta sněhu. Zřejmě tím, že to upravují denně a zjevně to umí, bylo i skate vynikající. Za mě jednoznačně nejlepší úprava a zážitek za 4 dny v Jizerkach...
a pár postřehů :
https://m.youtube.com/watch?v=xH9YtFd2lrk
Jakuszyce a okolí
Vloženo 15.3.2019 11:30  
Ráno v 8, prázdné parkoviště, rolby v provozu, upraveno prvních cca 20 km, v 11 hodin přibylo spousta dalších upravených kilometrů a ukázalo se i slunce. Bezkonkurenční!!!
Jakuszyce a okolí
Vloženo 14.3.2019 17:22  
Zdá se, že zimní příběh ještě nekončí. Dnes z Jezerka na Smědavu po "ještě teplé stopě" od rolby. Sjezd od Jezdecké na Souš v pěti cm sněhu, podél přehrady nahoru ke studánce v pásu po čtyřkolce. Byl jsem tady sám a bral jsem to jako romantiku bez lidí, takže upravená stopa mi v těchto místech vůbec nechyběla. Předpokládám,že tyto méně vytížené trasy se budou upravovat na víkend. Okolo druhé hodiny začalo silně sněžit, takže i vzhledem k minimalnimu počtu běžkařů by práce rolby mimo hlavní trasy byly vyhozené. Jinak to nemělo chybu, zima jako v pohádce. Nejhorší část byla od bufetu Promenáda kolem rašeliny zpět na Jezerku, mimo jiné i kvůli sílícímu větru, před kterým se v této části nedá schovat...
A tak nějak to dnes vypadalo:
https://m.youtube.com/watch?v=ZMFIUC6elJ0
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.3.2019 21:26  
Bedřichov - Olivetka - Hřebínek -Kristianov - NL - Bedřichov. Trochu alchymie s mazáním (vyleštěná stopa s čerstvým popraškem) a se zlomenou hůlkou (návrat od přehrady přes Maliník a druhý pokus). Ráno nula, ve 14 hodin plus pět. Ale fajn...
https://m.youtube.com/watch?v=_QrCPsha3eI
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 12.3.2019 21:45  
Jen je svému příspěvku přidávám odkaz na pohyblivé obrázky. Fakt to dnes nemělo chybu
https://m.youtube.com/watch?v=preOtXJiDK0
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 12.3.2019 19:17  
Skate Bedřichov, Kristianov, Knajpa, Smědava, Točna, NL, Bedřichov. Vše upraveno, stopy bez jehličí a větviček, trocha sněhu+OPS=luxus! Teplota +-0. Velmi vydařený den👍
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 21.2.2019 16:32  
Pustevny. Radhošť a zpět. Upraveno rolbou bez stopovače, který tady v davu pěšáků stejně nemá smysl. Mokrý sníh na pevném podkladu, dobré svezení i na skate. Závodní okruh upraven jen v délce 3 km, opět bez stopovače. Asi příprava na možné sněžení. Dal jsem si ho v celé délce a nestálo to za nic - jehličí, větvičky, vršky ulámaných smrků těsně vedle stopy...
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 13.2.2019 19:26  
Velké Karlovice. Na zpáteční cestě ze Slovenska jsem byl v podstatě jenom zvědavý, jestli to bude stejně špatné jako včera. NEBYLO!!! Karlovice opět potěšily. Dvě stopy vedle sebe projety od Pepin centra, celým údolím, k Horalu a nahoru k tabulím, kde bylo vidět, že pokračovala ještě dál směrem k Bumbálce! Dal jsem si 16 km Babská - Miloňov a zpět a to skate na backcountry lyžích! Ten včerejší absťák byl prostě moc silný. Dnes to tady nemělo chybu a hluboká poklona!!
Bonusem pak byly poslední 3 km v "ještě teplé" stopě vytvořené vracející se rolbou. Bohužel teplota stále stoupala, vzduchem létaly drobné dešťové kapky a ani výhled na další dny moc optimistický není. Proto držím palce, ať počasí neohrozí víkendovou Karlovskou 50. Mimochodem, ten název jsem nikdy nepochopil a stále mě lehce irituje. Řekl bych, že správně by bylo "Karlovická 50"!? Ale hádat se nebudu. Valaši mají tvrdé palice!😀
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 13.2.2019 19:01  
Slovenské Javorníky: Melocík - Kasárna. Podle webu Žilinské župy byla stopa upravená 4. resp. 7.2. a kvalita těmto údajům odpovídá. Nejdříve neúspěšný pokus Melocík - Semeteš. Ten skončil u kapličky Velké Rovné, k níž se jede po zasněžené silnici se sněhovým popraškem. Stopa vedla dál metr vysokými návějemi a dva rozladění vracející se běžkaři mě přesvědčili, že dál to nemá smysl. Takže zpět k Melocíku a opačným směrem k moravské hranici. Stopa občas viditelná, prošlápnutá, vymrzlá nebo zafoukaná. Typické Javorníky s velkým převýšením, prudkými stoupáními a stejně prudkými sjezdy. Tolik pluhů a stromečků jsem si letos ještě nikde neužil. Nicméně vše rozhodl sílící vítr a mizerná viditelnost, od nadmořské výšky 900 metrů už to bylo vyloženě o ničem. Tato trasa je jedna z těch, jejichž hlavními trumfy jsou výhledy. Ty se dnes nekonal a proto jsem to pod Čemerkou otočil a rychle zpět. Zvažoval jsem ještě pokus dostat se na Kasárna z jiné strany, z Makovského průsmyku, ale tam bylo počasí ještě horší. I tak poctivých 16 km backcountry 👍
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 12.2.2019 19:37  
Velké Karlovice. Naprosto jiné pocity z dnešních 25i kilometrů proti neděli. V neděli jsem jen chválil, dnes není co. Nejdřive Miloňov - Babská a zpět volnou technikou. Těšil jsem se, jak si zabruslím na přimrzlém podkladě pokrytém 3-5 cm prašanu, ale ouha. Stopy se tady upravovaly naposledy ze soboty na neděli. Povrch byl díky noční teplotě pod bodem mrazu skutečně pevný, ale zamrzly v něm veškeré nerovnosti, vytvořené během posledních dnů. Pod prašanem pochopitelně nebylo nic vidět a bylo téměř nemožné spolehnout se na skluz lyže po odrazu opačné nohy. Lyže se okamžitě svezly do nejbližší rýhy a veškerou pozornost a energii jsem musel soustředit na udržení rovnováhy. Možná to navenek nebylo až tak patrné, ale častokrát to bylo vysloveně o hubu. Vyměnil jsem lyže i boty a dal si to ještě jednou klasicky. Výsledkem je rychlejší tempo klasicky než při skate, což je samo o sobě zarážející.
Nechápu, proč resort, který má díky své poloze a profilu tratí ideální šanci být jedním z top středisek u nás, nedokáže během jarních prázdnin, tedy vrcholu zimní sezóny, upravit aspoň jednu stopu v každém směru. Je snad 150-200 běžkařů, které jsem odhadem potkal, málo na úpravu alespoň nejfrekventovanější části trati Machůzky-Razula? Nebo se upravuje jen když zaplatíme stovku parkovného? Vím, že úprava stop není levná, ale tímto přístupem těžko přesvědčíte běžkaře, aby vám poslali příspěvek na úpravu tratí, jak je na svých cedulích vyzýváte! Zaplatím rád a dělám to i jinde, ale musím vědět za co. První krok je vždy na provozovateli tratí. Velké Karlovice mám rád a mám to sem jen pár desítek kilometrů. Představa, že přijedu z daleka, zaplatím si ne zrovna levný týden lyžařského pobytu a budu se trápit jako dnes, mě děsí a moc lituji ty, kteří to právě udělali.
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 11.2.2019 12:45  
Jak vypadá celá trasa, nevím. Včera jsem zkoušel vyslapnout kousek od Horalu směr Razula, ale rychle jsem to zabalil. Jen prošlápnutá stopa. Vrstevnice budou dobré, ale stoupání a hlavně klesání nic moc.
(Odpověď na dotaz uživatele kuty z 11.2.: horní stanice Razuly - Bařinka - Lemešná - Kasárna

Ahoj, nevíte někdo jak to aktuálně vypadá na téhle trase? Podle info na netu se neupravuje rolbou, ale jestli je projeto, není to samý polom atd... Dík za info!)
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 10.2.2019 18:25  
Velké Karlovice. Pepin centrum - Horal a zpět. Úprava na jedničku, slunečno, proti předpovědi jen mírný větřík, dopoledne pevná a rychlá stopa, odpoledne mokrá a pomalá, lidí málo (na Karlovice🤔)... Jen mě překvapilo, že se tu (na webu) včera neobjevil žádný příspěvek. Pomohlo by to... 😕Ale i přesto, že to byl dnes výlet naslepo, nemělo to chybu...
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 8.2.2019 16:47  
Přímo na Horní Bečvě nic není. Výjimkou bývala prošlápnutá stopa začínající na vrcholu sjezdovky u Sachovy studánky. Ta byla někdy i upravená skútrem. Ale sněhu je hodně a možná se dá narazit a na nějakou jinou "lidovou tvořivost" a jet po ní, kam až tě dovede. Nebo zvolit jistotu na Pustevnách, Bílé, Soláni či ve Velkých Karlovicích. Všude je to jen pár kilometrů
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 8.2.2019 16:38  
Beskydy ani Javorníky se až na pár výjimek pro skate neupravují. Tyto hory mají jiný, podstatně náročnější profil než třeba Jizerky nebo Šumava, proto je zde klasický styl vhodnější. Nejbližší skate od Kohútky je ve Velkých Karlovicích.
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 8.2.2019 16:34  
Na skate mohu doporučit pouze závodní okruh 5 km. Obecně jsou cesty v Beskydech úzké a upravovány na dvě stopy klasický, takže pruh uprostřed je poměrně úzký. Ale pokud sneseš nevraživé pohledy, nadávky nebo dokonce inzultace klasiků za zo, že jim ničíš stopu, můžeš bruslit prakticky všude.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 6.2.2019 19:55  
Dolní Těšice. Včera i dnes jasno, ráno hluboko pod nulou, poledne kolem nuly, bezvětří, spousta stop kolem Strážného, cca 10-15 cm sněhu dlouho nevydrží. I tak každý den po práci krásných 25 km. Důkaz, že když napadne, není třeba jezdit daleko do hor...
14:52
15:01
Hostýnské vrchy
Vloženo 6.2.2019 19:44  
Viz odkaz
http://www.hm52.cz
Odpověď na dotaz uživatele Pavel z 6.2.: Jak daleko je prosím z Tesáku na Hostýn na běžkách? Popř. z Trojáku na Hostýn a nebo Tesák-Troják, děkuji Pavel.)
Hostýnské vrchy
Vloženo 6.2.2019 19:43  
V odkazu najdete všechny trasy v Hostýnskách, nejsou náročné. Hlavní je hřebenovka a často na ní budete zápasit z vyfoukanymi místy a naopak s návějemi, užijete si upravenou stopu a jindy zase budete proklínat stopu rozbitou od jiných běžkařů nebo lesní techniky.
http://www.hm52.cz
Hostýnské vrchy
Vloženo 30.1.2019 18:46  
Valašské Meziříčí. Po ranních dvaceti kilometrech v Dolních Těšicích jsem se nechal nalákat rádiem Orion na upravené stopy v Podlesí. Nejdřive jsem se projel po hřebeni z Malé Lhoty přes Velkou Lhotu a dal po modré značce směr Rožnov. U tabulí V Javoří otočka a zase zpět. Hodně sněhu, stopa pouze prošlápnutá, těžká turistika. Počasí na jedničku.
V Podlesí jsem nejdříve projel spodní krátkou trasu (2km) a potom vystoupal podél penzionu na horní cestu Podlesí - Veselá. Stopy upravený skutrem, fold dvě, nahoře jedna, stoupačku už stihl těsně přede mnou zprasit traktor a polovinu horní trasy zase hnědá škodovka s jihočeskou značkou a s povolením vjezdu za sklem! Asi někdo z lesáků, protože si musel otevřít táborů. Tyčka mě svrběla v ruce, když mě ten ko..t míjel a kur...l stopu. Naprostá arogance a bezohlednost. Jinak jako krátké svezení po návratu ze zaměstnání dostačující. Bohužel na severní straně kopce a tedy stále ve stínu...
https://m.youtube.com/watch?v=rHTB21qvW9E
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 30.1.2019 11:36  
Dolní Těšice. Ráno minus devět, v poledne minus čtyři, 10 cm přemrzlého sněhu, asi 10 km prošlápnutých stop z Dolních Tešic směrem na Skaličku i na Kelč. Slunečno, bezvětří. Škoda v takovém počasí někam nevyběhnout, kamkoli, třeba na nejbližší louky a pole...
https://m.youtube.com/watch?v=DvKazqlZz8Y
Hostýnské vrchy
Vloženo 26.1.2019 20:44  
Zděchov - Pulčín. Spousta sněhu, lehké sněžení, tři stupně pod nulou, stopa projeta včera, jen pár běžkařů, projel jsem většinu trasy Zděchovské třicítky až do Pulčína a okolo Šernklavy. Stopa projeta zřejmě i do Valašské Senice a po hřebeni směr Kohútka, jak daleko, netuším... Pěkných, ale prudkých odpoledních 20 km jako naprostý kontrast se čtvrtečními rovnými pláněmi v Rakousku.
https://m.youtube.com/watch?v=uWrDOx_zIbw
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 25.1.2019 0:59  
LUNGAU. Ještě jednou na běžkách. Platí to, co v předchozím příspěvku - bez chyby! Denně upravené stopy, alpské scenérie, bez lidí. Tentokrát trasa údolím Murtall že Stranach u St. Michael im Lungau do Mur a zpět. Tam a zpět 28 km s převýšením necelých 100 metrů. A označeno jako červená trasa, tedy mittel - středně těžká! 😊Pro běžkaře z Beskyd skoro nepochopitelné, pro většinu tras v Rakouských údolích pravidlo. Poplatek 3 Euro/den, 10 Euro/týden spíše symbolický a vzhledem ke kvalitě stop až směšně nízký. Parkování samozřejmě zdarma. Doporučuji všem, kdo si myslí, že na běžkách se jezdí jen v České republice. Neskutečné zážitky z Alp na běžkách nikomu naše hory určitě nezprotiví, ale zcela jistě otevřou oči. Za mě určitě jednička s hvězdičkou!
...A krátký náhled viz odkaz:
https://m.youtube.com/watch?v=3BypynKfaTw
Rakousko
Vloženo 20.1.2019 21:17  
LUNGAU. Aspoň na pár dnů musím vyrazit na běžky i do zahraničí. A to hlavně tehdy, když mám pocit, že stopy v Čechách i na Moravě jsou upraveny na jedničku. A prakticky téměř vždy musím aspoň pro sebe své hodnocení popravit. Velké díky všem, kteří se u nás o stopy starají, a nic jim těmito řádky nevytýkám. Ba právě naopak chválím jejich umění často uplest z ho...a bič. A pro všechny naříkače, stěžovatele a chytrolíny: zajeďte se podívat kousek za hranice!
Po včerejších úžasných Velkých Karlovicích jsem dnes vyrazil do regionu Lungau v Rakousku, hranice Korutany/Salzburgsko. Cca 100 km upravovaných stop, namátkou jsem vybral 10 km okruh u St. Andra, kousek od Tamsweg. Spousta sněhu, 6 pod nou, slunečno, bezvětří. A tak to tam vypadalo:
https://m.youtube.com/watch?v=uAjNXgVag9w
Rakousko
Vloženo 19.1.2019 20:02  
Velké Karlovice. Krásný den, slunečno, teplota - 7 až - 2, bezvětří. Lidí mraky, převážně v úseku Machůzky - Gálik, kde je naštěstí několik stop vedle sebe, takže jsem žádné vypjaté situace nezaznamenal. Do kopců k Horalu nebo nad Machůzky se naprosté většině běžkařů nechtělo a díky tomu jsou tam stopy nejhezčí. Klasika a modrý swix bez problémů. Přezul jsem i lyže na skate, ale vzdal jsem to hned na oválu u Pepiša. Zmrzlý a poměrně nerovný povrch za moc nestál. Podobně to vidím i na většině tras v Karlovicích, kde je skate pruh vtěsnán mezi dvě klasické stopy a je poměrně úzký. Pokud máte klasiky na háku a nevadí vám, že jim občas, vlastně hodně často, nabouráte stopu, bruslete. Já tentokrát doporučuji klasiku!
A tak nějak to tam dnes vypadalo :
https://m.youtube.com/watch?v=gM0tqANYBRM
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 12.1.2019 18:45  
Tesák (pro Pavlu). Z autobusu s lyžemi v ruce po silnici směr Bystřice, po cca 150m doprava na lesní asfaltovou cestu. Tady už na lyžích a po cca 300 metrech je rozcestník, Čerňava je doleva. Mírný okruh bez plužení či stromečku, pěkných 6km(neměřil jsem, odhaduji). Je to jediný okruh, jinak je to všude tam a zpět.
Hostýnské vrchy
Vloženo 12.1.2019 8:26  
Dolní Těšice, dnes ráno ideální podmínky pro kondiční i turistické svezení. Více na:
https://motopospa.webgarden.cz/rubriky/vitejte-v-mem-svete/ski-classics-dolni-tesice
Hostýnské vrchy
Vloženo 11.1.2019 19:21  
Tesák - Hostýn - Rusava. Magistrála upravena předevčírem, pravděpodobně jen utažena rolbou, stopovač jen na pár metrech. Nevadí, domácí jsou zvyklí a stopu si prošlápli i v hromadách navátého sněhu. Holt hřebenovka. Ale jinak nádhera jako v pohádce. Prachový sníh, pár stupňů pod nulou, polojasno, bezvětří. 20 kilometrů turistiky a kochání se. Vhodný protiklad k ranním kondičním deseti kilometrům v Dolních Těšicích. Posuďte sami:
https://m.youtube.com/watch?v=G2YAPd6G414
Hostýnské vrchy
Vloženo 10.1.2019 11:05  
Dolní Těšice, v noci mrzlo, stopy pevné a rychlé. Několikrát jsem projel okruhy 2 a 3 v obou směrech, nečekaných ranních 13 km. Lehce sněží a mrzne, předpokládám, že do soboty to tady vydrží.
9:56
10:03
Hostýnské vrchy
Vloženo 7.1.2019 13:57  
Dolní Těšice, prošlápnuté 3 okruhy, celkem 7 km, všechny vedou po ozimech, takže i když sněhu není jako v Alpách, na dobré svezení to stačí, nikde žádné kameny, bez obav o lyže.
Aktuální video z dnešního rána: https://www.youtube.com/watch?v=ygVah6ZrtmM
Odkaz na aktuální info: https://motopospa.webgarden.cz/rubriky/vitejte-v-mem-svete/ski-classics-dolni-tesice
Hostýnské vrchy
Vloženo 5.3.2018 19:19  
Dolní Těšice. Rychlé info pro všechny, kteří dnešnímu dni už nevěřili. Ráno -5, dopoledne pořád pod nulou, slunečno, rychlá stopa, 15 km za hodinu a čtvrť, příjemné protažení před odpolední směnou. Zítra určitě repete. Video v odkazu

https://m.youtube.com/watch?v=4P25Gjz8Diw
Hostýnské vrchy
Vloženo 4.3.2018 7:42  
Dolní Těšice. Aktuální informace z dnešního rána viz odkaz níže. Vypadá to, stejně jako včera, na nádherný den na běžkách i bez nich.

http://motopospa.webgarden.cz/rubriky/vitejte-v-mem-svete/ski-classics-dolni-tesice
Hostýnské vrchy
Vloženo 3.3.2018 17:37  
Dolní Těšice. Pořád hodně dobré. Dnes slunečno, teplota -5, přemrzlý sníh, pěkná stopa i klasika. Najeto 25 km bez omezování. Bonusem je tento víkend rybolov na dírky na přehradě Skalička. Nevšední zážitek a spousta nadšenců. Dnešek na jedničku...
Hostýnské vrchy
Vloženo 2.3.2018 20:33  
Dolní Těšice. Vzhledem k tomu, že jsem se z Tesáku vrátil víceméně nasraný, projel jsem se ještě hodinu po tratích v Tešicich. Přímé srovnání je vždycky nejlepší. Tady dnes bylo nejvíce sněhu, něco málo připadlo, něco nafoukalo, červený okruh je bez jediné chyby, žlutý z původních 4,2 km zkrácený na 2,5 km s nástupem od přehrady Skalička nebo jako loni. Spodní část je trochu změněna. Jasný vítěz dnešního dne a stejně tak i volba na víkend. Mapa viz odkaz

http://motopospa.webgarden.cz/rubriky/vitejte-v-mem-svete/ski-classics-dolni-tesice
Hostýnské vrchy
Vloženo 2.3.2018 20:23  
Tesák - Skalný. Když už jsem tady byl, zkusil jsem i druhou stranu. Přes Tři kameny směrem k Hostýnu. Začátek ještě ušel, pokud pominu ledové stoupání na Kačeři, ale o Třech kamenů bída. Nejdříve jsem zkusil směr Troják, ale půl kilometru mi stačilo, abych věděl, že tudy určitě ne. Ostatně mi to potvrdil bi jeden pěšák. Druhý směr k Hostýnu jsem ukončil před Klapinovem, takže plánovaný Skalný dnes ani omylem. Sněhu málo nebo naopak hodně nafoukaného, spousta větví, větviček a jehličí, o hubu! Suverénně nejhorší kilometry letošní zimy. Projet se to určitě dá, ale zcela bez radosti. A kvůli zářezu do pažby, resp.běžky to nemá smysl. Nedoporučuji!!! Ostatně terén je vidět na videu v odkazu.

https://m.youtube.com/watch?v=toFro0Zg_dU
Hostýnské vrchy
Vloženo 2.3.2018 20:10  
Tesák, okruh kolem Čerňavy. Prošlápnutá stopa pořád drží, letos asi nejlepší trasa v Hostýnkách. S teplotou okolo minus osmi a čerstvým centimetrovým popraškem to bylo celkem slušné včetně posledního úseku po silnici z Rajnochovic. Zkusil jsem to i nahoru přes Cvičák směrem na Rosošné, ale po pár metrech jsem to obrátil.

https://m.youtube.com/watch?v=hKntOWmF3VA
Hostýnské vrchy
Vloženo 28.2.2018 17:48  
Dolní Těšice. Čtu zprávy o ledových plotnách, o místech s obnaženým asfaltem, stížnosti na pěšáky a psy, remcání nad jehličím ve stopách a nad nedostatečnou úpravou stop. Do toho teplota kolem minus deseti, kterou nepříjemný vítr pocitově sráží ještě mnohem níž. Po dvou dnech se dostavil běžecký absťák a proto rychle do stopy. V Tešicich nic z toho, o čem jsem se zmínil v úvodu nehrozí. Všude dostatek sněhu, projeta horní část žlutého okruhu tentokrát v protisměru. Z kopce se silným SV větrem v zadech podél silnice k přehradě Skalička, nahoru pak podél lesa a v úplném bezvětří. Sluníčko hodně pomohlo tak, že místo plánované hodiny, jsem přidal dalších krásných 20 km. A předpokládám, že do konce týdne se podmínky nezmění. Okruh jsem 50/50 klasika/skate. A samozřejmě se dá prošlápnout cokoli nového.... Video z dnešního dne v odkazu:

https://m.youtube.com/watch?v=GGw1IronOz4
Hostýnské vrchy
Vloženo 25.2.2018 15:50  
Nová Lhota - Velká Javořina a zpět. Slunečno, větrno, zima jak v ruským filmu (špatným). Stopa často zafoukaná, není se čemu divit. Vítr silný, místy nepříjemný, že jsem nefotil ani netočil. V odkazu video cca 4 týdny staré pro představu, jak nádherná muze být zima v Bílých Karpatech. Dnes to vypadalo podobně, jen vetší zima.

https://m.youtube.com/watch?t=86s&v=WOtCh-E-Ogs
Bílé Karpaty
Vloženo 24.2.2018 15:58  
Dolní Těšice. Dnes naběháno krásných 20 km. Většinou slunečno, 5-6 stupňů pod nulou. Vítr v posledních dvou dnech nafoukal sníh, jak uznal za vhodné, ale díky tomu bylo možné oživit loňské okruhy. Celý fialový a horní polovinu žlutého. Nástup je vhodný u kapličky na začátku obce, u chátrajícího statku nebo u přehrady Skalička. Všude je podkladem tráva nebo ozimy, zmrzlý tvrdý snih, jel jsem klasiku, ale na mnoha místech jsem neodolal a vybruslil si. Teď se dívám z okna, jak krásně sněží - zřejmě příprava na běžkařskou neděli... Dnešní video viz odkaz

https://m.youtube.com/results?q=by%20Pospa%20-%20Dolní%20Tesice&sm=12
Hostýnské vrchy
Vloženo 4.3.2018 7:16  
Okruh vypadá hezky jen na mapě. Jet se to samozřejmě dá, ale raději v opačném směru, tedy z Kubikova vrchu po silnici se strojově udržovanými stopami směr Hlavina. Pak odbočka vpravo a pořád dolů ke Skiland. Tady se už neupravuje, pouze prošlapává. Od Skilandu cca 1 km po silnici, pokud je sníh, tak OK. Pokud není, smůla, lyže do ruky, protože vedle silnice místo, a tedy ani stopa není. Nad přehradou prudce doprava a po žluté nahoru, až na hřeben k rozcestí Růžek. Toto je nejhorší úsek, prudký, po klikaté rozbité lesní cestě, hlubokým úvozem a zbytek mezi stromy. Opačně ani omylem. Dál na Kubikuv vrch prošlápnutá stopa. Celkem je to 16 km turistiky, nic kondičního.
Bílé Karpaty
Vloženo 23.2.2018 20:14  
Morávka - Sviňorky. Z příspěvku se mi ztratil odkaz na dnešní video. Řekne to víc, než pouhá písmenka. Takže druhý pokus:

https://m.youtube.com/watch?v=LtPaDTmtpZU
Slezské Beskydy a Jablunkovsko
Vloženo 23.2.2018 20:10  
Morávka - Sviňorky. Okruh kolem Travného. Pět pod nulou, v lese nefoukalo.Nahoře spousta sněhu, dole dostatek. Okruh upraven stařenkou Lavinou, stopa vpravo, vlevo skate. V místních podmínkách luxus, i když se stopa občas zavlni. Do kopce to nevadí, v rychlosti z kopce je to místy jako nácvik slalomu na běžkách. Vysvětluji si to tak, že se rolbař v těchto místech ne zcela věnoval řízení, protože měl hlavu v záklonu pro snadnější aplikaci slivovice. Na zdraví!!!
Slezské Beskydy a Jablunkovsko
Vloženo 20.2.2018 13:08  
Dolní Těšice. Včera i dnes ranní klasika v přemrzlé (-8) a rychlé stopě. Sněhu dostatek, po včerejším slunci občas vykoukne kousek trávy, ale pořád na áčkové lyže. Bez lidí, jen zajíci a srnky. Objevilo se pár dalších stop, ne okruhy, spíše turistických, spojující Kelč a Skaličku... krátké vide v odkazu
https://www.youtube.com/watch?v=cv_EG8vjv9k
Hostýnské vrchy
Vloženo 20.2.2018 13:16  
Čeladná. Odpoledne na golfovém hřišti, slunečno, teplota pod nulou, připraveny všechny tři okruhy klasika i skate, vstup 200,- Kč/os, v ceně čaj i šatny. Pěkné svezení na tratích s různou obtížností. Jediná malá kaňka na kráse je způsobena způsobem úpravy tratí. Ne rolba jako na horách, ale válec, který dělá vlny a ty se další úpravou zvýrazňují. Není to nic hrozného, ale nejde si toho nevšimnout. Ale jinak hodně dobré.
https://www.youtube.com/watch?v=TBkLq35l8vw
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 18.2.2018 18:46  
Dolní Těšice. V noci připadlo 2 cm sněhu, což stopě určitě neublížilo. V noci minus, ráno stopa i na novém sněhu s fialovým voskem příjemně rychlá. Kolem jedenácté přemazáno červeným a bez problémů. Celkem luxusních 30 km, nebýt povinností byla by to klasická padesátka jako řemen.
Hostýnské vrchy
Vloženo 17.2.2018 9:10  
Dolní Těšice. Prošlápnutá stopa po loukách, dostatek sněhu i na áčkové lyže. Na starý pevný podklad napadlo 3-5 cm prašanu, teplota pod nulou, modrý Swix. Okruh měří 5 km, nástup v nejvyšším bodě Dolních Tesic směr na Horní Těšice. Parkování na silnici s nulovým provozem. Stopa vede podél daňčí obory směrem na Kelč kolem vrcholu Strážné 399m.
Žádné davy lidí, přeplněná parkoviště a stresy. Jen běžky a klid. A pokud zvládnete okruh 10x, nemusíte ani do Jizerek...
Hostýnské vrchy
Vloženo 20.2.2018 13:25  
Osttirol. Po dopolední Granzlandloipe v Gaital jsme se cestou domů nechali zlákat upravenými okruhy údolí Hochpustertal mezi vesnicemi Tassenbach a Strassen. Jeden placatý, druhý s mírným převýšením, oba modré, klasika i široký skate, perfektní sníh i úprava, dál vede stopa do Leizen (30km) a kousek za něj. bylo vidět, že je čerstvě upravená bez jediného škrábnutí lyží. Lákavé, ale 700 km domů byl pádný argument, proč až někdy příště. Běžkařské nebe...
Video z obou oblastí v příloze

https://www.youtube.com/watch?v=9ARWoKt8TWM
Rakousko
Vloženo 16.2.2018 15:12  
Obertilliach - Maria Luggau. Stejný region (Gailtal), ale tentokrát opačným směrem po proudu potoka Gail. Tam a zpět 26 km, trať je značena jako černá, tedy těžká, ale je to spíše kvůli celkové délce a celkovému převýšení. Spád má mírný, plužení i prudší stoupání se najdou, ale žádná hrůza. Nicméně 13 km a stále do kopce, určitě dá zabrat. Opět spousta sněhu, jasné slunce a čistá obloha, -10 stupňů, jel jsem skate - široké a pohodlné, bezpečné míjení, pokud už vůbec někoho potkáte...
odkaz na video:
https://www.youtube.com/watch?v=kuZ2g_RkqhE
Rakousko
Vloženo 15.2.2018 8:05  
Sillian. Po lyžování na sjezdovkách jsem neodolal nádherné stopě vedoucí údolím Hochpustertal. Zvolil jsem směr k italským hranicím a ještě asi 3 km za ně. Otočka a zase zpět. Na výběr je modrá trasa kopírující silnici nebo červená, který zabíhá dál do lesů. Zkusil jsem obě a bez jediné chybičky. Teplota kolem minus deseti, slunečno bez mraků, pravá Itálie. Zvolil jsem skate variantu. Na závěr ještě 3 okruhy na stadionu v Sillian. Najeto 20 km, potkal jsem pět lyžařů.
Tratě pokračují dalších 40 km podél Drávy do Lienz a opět stopy pro klasiku i skate. Běžkařské nebe! Doporučuji...
Rakousko
Vloženo 12.2.2018 7:49  
Obertilliach, jihovýchodní Tyrolsko. Asi 100 km tratí, některé mají samozřejmě část stopy společné, ale vybere si každý. Start v biatlon centru a vzhůru k nejvyššímu bodu, který spojuje obě údolí Gailtal a Lesachtal. Tratě kopírují stejnojmenné potoky a silnici, zaříznuté mezi vysokými horami. Popsat to jde těžko, perfektní stopa, která drží jak kolejnice, všude prostor na skate, téměř bez lidí, 150 cm sněhu s horní vrstvou prasanu. Šest pod nulou, luxus na druhou...
Rakousko
Vloženo 9.2.2018 21:12  
Troják. Web z Trojaku dnes hlásil něco o částečně upravené Hostýnské magistrále. Protože bydlím de facto pod kopce a protože (a hlavně) jim po dlouholetých zkušenostech vůbec nevěřím, jel jsem to omrknout a tady je výsledek: Slovo částečně upraveno tady znamená nastartovanou rolbu nebo skútr před barákem. Stopa ani omylem!!! Pouze prošlápnutá od lidí. Troják - Maruška celkem dobré, dál na Bludný částečně po zpluhovane cestě s dvěmi cm sněhu, který brzy zmizí a částečně po loukách, sem tam krtek. Dál k Čečetkovu tragédie. Sníh zůstal na stromech a trasa se dokur...á od lesní techniky. Hnus! Otočka a druhý směr k Hostynu. 2,5 km po loukách celkem ušel, v lese opět bída. I tak to bylo těžko uvěřitelnych 15 km.
Hostýnky pouze pro otrlého a s lyžemi, které jsou už po smrti.
A web ski areálu Troják berte s veeelkou rezervou!
Hostýnské vrchy
Vloženo 5.2.2018 16:14  
Velké Karlovice. Návrat z luxusního běžkování v Kremnických vrchoch jsem záměrně volil pře Velké Karlovice, abych se ujistil, že tady sníh není. Od Horalu až po hospodu U Pepina není po sněhu téměř ani památky a na jakýkoli výlet na běžkách je ztráta času. Na slovenské straně kousek nad Makovem jsem zahlédl dva běžkaře scházející po lesní cestě - s lyžemi v ruce. Sněhu opravdu velmi málo, pod stromy vůbec. Pokud se něco velkého nestane, pak Velké Karlovice určitě ne.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 5.2.2018 16:42  
Slovensko - Skalka u Kremnice.
Asi jsem nezvolil správně oblast, ale ačkoli se mi to zdá zcela nepochopitelné, Slovensko na tomto webu chybí!? Vycházím tedy z posledního dostupného státního uspořádání Rakousko-Uhersko, který tuto oblast zahrnoval :-)
Skalka v Kremnických vrchoch je běžkařský ráj a zřejmě jedno z TOP center tohoto sportu na Slovensku. Projel jsem severní i jižní okruh a část závodních stop na vrcholu střediska. 850-1250 m.n.m.všude krásné stopy, většinou dvě a 1-2 skate pruhy uprostřed. Přírodní sníh, bez ledu i ve sjezdech, výborný profil tratí bez zbytečného plužení a stomečku v opačném směru, parkoviště plná, ale ve stopách klid. Sobota + neděle, 2 x 30 km. Příjezdové cesty vzorně pluženy i posypány, bez parkovného, dobrovolný příspěvek na úpravy stop 2 Eura.
Doporučuji!!!
Rakousko
Vloženo 26.1.2018 22:41  
Nová Lhota - Stará Myjava. Po včerejším mimořádně povedeném svezení tentokrát po silnici dolů na Slovensku stranu. Stále krásné rychlé dvě stopy a široký skatepruh. Odbočka vpravo až ke sjezdovce pouze prošlápnutá stopa, k přehradě po zasněžené silnici. Od přehrady nahoru na Krůžok po žluté stromečkem, hardcore v hlubokém sněhu. Dál ke Kubikovu vrchu zase v prošlápnuté stopě a dolů do Nové Lhoty. Zajímavý okruh, ale daleko větší dřina než včera...
Bílé Karpaty
Vloženo 25.1.2018 22:19  
Nová Lhota - Velká Javořina trasa projeta rolbou, na rovných úsecích stopa a na stoupáních i sjezdech bez stopy (je vidět, že tady někdo myslí). Hodně sněhu, teplota pár stupňů po nulou, modrý swix držel. Na exponovaných místech hodně větrno, v lese v pohodě. Holubyho chata otevřená, nádherné výhledy z Velké Javořiny na Moravu i Slovensko. Na zpáteční cestě ještě přidáno deset km dolů na Myjavu. Na silnici dvě nádherné stopy a široký skate pruh uprostřed pro dva bruslaře. Nevídané!!!!
Vzhledem k letošní sněhové bídě v Beskydech je doslova šok! Naštěstí v dobrém smyslu...
Bílé Karpaty
Vloženo 24.1.2018 20:44  
Pustevny. Od Ráztoky nahoru po zelené k Velké sjezdovce první dva kilometry větší či menší tragédie. Sněhu málo, ale s opatrností to šlo nejprve ve stopě od aut, s vyšší nadmořskou výškou se to výrazně lepšilo. Opačný směr, tedy sjezd k Raztoce ani omylem. Od Velké sjezdovky na Pustevny čerstvá stopa. Měl jsem tu čest jako první...nádhera. Silný vítr, cca 70 km/h, jak Alča Zárybnicka předpovídala mě nepustil na Radhošť, ale jen na závodní okruh přes Tanečnícu. Tady mezi stromy sice foukalo taky, ale přijatelně. Opět čerstvá stopa, bez lidí a psů, protože v takovém čase by ani psa nevyhnal...
Zpět přes hospodu v nové stanici lanovky a stany s ledovými sochami a dál dolů sjezd po silnici do Trojanovic. Trojanovice cca plus 2-5 stupňů, těžká mokrá kaše, od cca 800 m.n.m už krásný zmrzlý snih.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 23.1.2018 20:22  
Čeladná. Upraveno 10 km žlutého a červeného okruhu. Sněhu max 10 cm,ale na golfovém hřišti to bohatě stačí. Stopa i skate, +1 stupeň, překvapivě příjemné odpoledne.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 20.1.2018 20:16  
Rýmařov Ski centrum směrem na Starou Ves a Žďárský potok, stopa projeta v pátek skútrem a během dne prošlápnutá běžkaři. Sněhu 15-20 cm, na pár místech podél Novopolského potoka stopa vlhne zespodu, ale jen kosmetická záležitost. Dále na Kamennou horu sněhu přibývá, lyžařů ne. Zpet do Rýmařova, 17,5 km nádhery. Prašan, modrý Swix
Druhé kolo z Rýmařova podél silnice směr Horní
Město, kolem Hornoměstské zatáčky dál na Skály a Stříbrné Hory a po magistrále opět na Kamennou horu. Zpět téměř stejné trase se zajížďkou do Horního města. Stopa projeta včera skútrem, lyžařů ještě méně než na první trase. Sněhu místy i půl metru, naštěstí pod stopou a těsně vedle ní pevný podklad pro hole a pro odraz. 18 km nádherného svezení, které možná stálo více energie než má oblíbená Skřítek - Karlov, ale zase bohatě vykoupeno minimem běžkařů. Doporučuji...
Nízký Jeseník
Vloženo 14.1.2018 16:42  
Nová Ves - Alfrédka- Skřítek a zpět + Ostružná. Jako v pohádce, spousta sněhu, v sobotu i v neděli upraveno, lehký poprašek nového sněhu, zima jak má být. Dva stupně pod nulou,v sobotu nahoře trochu foukalo, v neděli klid. Parkoviště plná, na trasách taky více lidí než obvykle, ale bez problémů. Až na jednoho debila jedoucího zarputile vlevo a řvoucího na všechny ostatní "stopa" nebo "uhni" podle toho jestli míjel nebo se chystal předjíždět. Doufám, že se našel někdo méně odolný než já, kdo to nevydržel a shodil ho že stopy!!!
Hrubý Jeseník
Vloženo 30.12.2017 18:51  
Pustevny - Martiňák. Čerstvy sníh cca 20 cm, dvě stopy na klasiku, uprostřed pruh na skate, ale poměrně úzký s odrazy až ve stopách - nepříjemné pro bruslaře i klasiky. Ale jinak nádhera, jako v Mrazikovi, 2-4 stupně pod nulou, plné parkoviště...
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 26.12.2017 18:19  
Skřítek -Žluty potok - stoupání Nad Skřítkem hodně ledu, sněhu méně, sjezd ke Zluťáku rychlý, poslední pasáž o hubu, zmrzlá oranice z minulého dne, hodně lidí odeplo lyže a posledních 150 m sešlo po svých...
Žlutý potok - Alfrédka - pěkné, tvrdé, rychlé
Okruh kolem Ostružné - proti včerejšku o 100% lepší, tentokrát celý okruh skate, pevné a rychlé
Alfrédka - Skřítek - za zmínku stojí sjezd od Zelených kamenů ke Žlutému potoku - rychlé a v pluhu, velká dřina pro nohy..
Parkoviště na Skřítku v deset ráno 6 aut, v jednu plné, teplota v noci dost pod nulou, přes den kolem nuly, foukalo pouze na otevřeném prostoru u Ostružné...
Hrubý Jeseník
Vloženo 25.12.2017 19:18  
Nová Ves - Mravencovka - po lesní cestě se zmrzlým podkladem, vhodné pro bruslení. Mravencovka -Alfrédka (okruh) - čerstvá stopa, dobré pro klasiku i bruslení, sjezd od Malého kotle hodně rychlý. Pod Ostružnou (okruh) - snehu hodně, také upraveno (až na Skřítek), ale vhodné pouze pro klasiku. Pruh pro skate také upravený, ale měkký, lyže se bořily a hůlky mizely hluboko ve sněhu, špatné... Teplota pár stupňů nad nulou, sníh rychle mizí, téměř bez lidí...
Hrubý Jeseník
Vloženo 21.12.2017 22:12  
Nová ves - mravencovka - Malý Kotel - Alfrédka - Ostružná - Pod Ztracenými kameny a zpět. Stopa cca 2 dny stará včetně skate, hodně sněhu, během dne intenzivní sněžení a vítr = stopa na exponovaných místech zmizela. Bez lidí, luxusních 33 km. Pokud se na bilestopy.cz objeví zelená čára označení úpravy stop, jedeme znovu...:-)
Hrubý Jeseník
Vloženo 21.12.2017 22:03  
Ovčárna - Švýcárna - Praděd - Kurzovní. Spousta sněhu, upraveno pro klasiku i skate, odpoledne rozoráno od pěšáků a skůtrů - skate za trest. Okruhy pod Kurzovní luxusní celý den, bez lidí.
Hrubý Jeseník
Vloženo 17.12.2017 18:09  
Paprsek. Pralinka, Pohádka, Šengeny, vše jako uprostřed pravé zimy. Stopy upraveny, teplota těsně pod nulou, krásný čerstvý sníh. Stopa až k dolnímu parkovišti. Tady to nikdy nezklamalo. Borůvkové knedlíky byl bonus navíc. Palec nahoru!!!
Rychlebské hory
Vloženo 2.12.2017 8:04  
Rychlá reakce na pár dotazů:
- trasa je jiná než vloni, vybíráme louky, pastviny a pole s travnatým podkladem. Na oranici by bylo třeba mnohem více sněhu
- výchozí bod je nejvyšší místo v Dolních Tesicich, směr Horní Těšice. Parkovani u silnice.
- stopa, dnes už stopy, vedou podél ohrady daňčí obory směrem ke Kelči
- aktuální teplota -7, oblačno, rychlý premrzly sníh,
Hostýnské vrchy
Vloženo 1.12.2017 18:17  
Dolní Těšice.
A je to tady. Nadšení z prvního sněhu! Napadlo 10-15 cm sněhu, místy navazovat i 20! Proslapnuty okruh kolem Strážného (399 m) v délce 2,75 km. Sníh čerstvý premrzly, podklad tráva, na poli ozimy, bez kamenů - pro jedničkové lyže bez problémů. Dnes nádherné výhledy na Radhošť, Hostýnské vrchy s Keltským Javorníkem, Oderské vrchy i Jeseníky!
Nástup na okruh v nejvyšším bodě obce Dolní Těšice, podél daňčí obory. Teď naprosté jasno, teplota -2! Ráno to bude vynikající svezení a určitě to bude důstojně zahájení sezóny.
Hostýnské vrchy
Vloženo 28.3.2017 14:47  
Rien in Taufers, Kasern. Maličký kousek z běžkařského ráje Dolomiti Classics v severní Itálii, která už sice nepatří k Dolomitům, ale spíše k tyrolským Alpám a k Riesenfernergruppe. Nad Brunneckem se do skal zakusují dvě údolí - díky biatlonu populární Anterselva a námi vybrané Ahrntal. Bylo to spíše jen takové vyklusání po dopoledním nenažraném polykání kilometrů na perfektních sjezdovkách v Klausbergu a Spikebodenu. I navzdory jarnímu počasí a teplotám vysoko přes deset stupňů se tady dá perfektně běžkovat. Určitě je to bomba po ránu, kdy v 1600 m,n,m teplota padala pod nulu a 5km a 10 km stopy byly upravené, pevné a rychlé. Nicméně za dva dny jsme potkali 4 běžkaře, nezaplatili ani Euro (Pay a Park automaty už byly odvezeny), v odpoledním mokré stopě neřešili mazání a prostě jen jezdili a jezdili. Určitě se sem vyplatí vyrazit, ceny za bydlení od 20Euro/os/noc, běžky 6Euro/den + další slevy. Desítky kilometrů stop (v sezonu, nejlépe únor) s mírným profilem. Běhá se tu výhradně po trasách lemujících údolní cesty a jen občas některá stopa zamíří výš než je obvyklé. Pro běžce odkojené Jeseníky a Beskydami je to tady jako na Hané a denní nájezdy se dají počítat v desítkách kilometrů. Horká tip pro příští sezónu!!!
Itálie
Vloženo 16.3.2017 22:19  
Start v 11 z Modravy na Březník. Čerstvě upraveno, hodně sněhu - mokreho, ve stínu vydržel zmrzlý celý den, hodně lidí. Z Březníku kolem Černé hory k Pramenům Vltavy opět dobrý, potom zpět k Červenohorské nádrži a do Modravy. Žádná místa bez sněhu, vše příjemné a bezpečné, ale v mokrém sněhu dřina. Dnešních 40 km úplně stačilo
Modravsko a Srní
Vloženo 16.3.2017 22:02  
Kvilda -Filipova Huť - Horská Kvilda - Kvilda. Ráno 7-9 hod. Zmrzlý sníh na skate, místy o hubu, zvláště pod stromy, kde je spousta ledu. Z Filipovy Hutě na H. Kvildu hodně přenášení, od Zlaté Stezky až po Vydří most bez sněhu. Dál do Kvildy čtyři stopy, zmrzlé a rychlé, odpoledne mokré a těžké. Při stávajících předpovědích tato trasa nebude mít smysl.
Modravsko a Srní
Vloženo 16.3.2017 21:51  
Kvilda - Bučina - Knížecí pláně - Pramen Vltavy - Kvilda. Upraveno strojově, spousta sněhu, i když mokreho, žádná křížová místa. Málo lidí.
Modravsko a Srní
Vloženo 18.2.2017 17:08  
Velké Karlovice. V pátek po týdnu zmizelo slunce a dopoledne poletovalo něco mezi vodou a sněhem. Nicméně stop byly dostatečně pevné a stále dobré. V noci na sobotu připadlo 3-5 cm sněhu. Kolem jedenácté protaženy stopy na magistrále s výjimkou úseku Razula - Babská a skate pruhu po celé délce. Teplota 3-5 nad nulou. Hodně lidí, těžký sníh, pro skate opravdu dřina, 20 km na ukončení mimořádného týdne muselo stačit. U Galiku se vše připravuje na noční běh. Využil jsem možnosti testování Fisher. Karlovice doporučuji i pro příští týden, i když předpovědi straší vysokými teplotami. Nezbývá než doufat, že aspoň v noci teploty spadnou pod nulu a tratě ještě dlouho vydrží.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 16.2.2017 20:30  
Oprava: hospoda se jmenuje U Pepiša (editor si občas dělá co chce) a je cca 200 m od kruhového objezdu. Je to první místo pro nástup na magistrálu. K mazání: já celý den pouze zažehlený sjezdový parafin pro skate nebo lauf. Pro klasiku bych zřejmě volil červený vosk, odpoledne možná i klistr. Ale tomu se vyhýbám, protože od něj bývám jak prase. Ale to už je jiný příběh.... Skol!
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 16.2.2017 20:19  
Velké Karlovice. Dnes den stejný jako ty předchozí. Čerstvě upravené stopy na magistrále od hospody U Pelíšky až po Horal. K tomu několik okruhů na kilometrovém dostihovém oválu a nově taky na kilometrovém okruhu od kruhového objezdu směr Soláň. Ráno pevné a primrzle, odpoledne měkké, ale stále luxusní. 42 km v nohách je důkazem. K dotazu, zda má smysl Bumbálka - Kohútka nebo Soláň - Třeštík, případně Vsacký Cab, mohu po týdenním pobytu v této oblasti a nájezdem více jak 200 km prohlásit, že NEMÁ!!! Všechny zmíněné hřebenovky mají staré ledové stopy, nebezpečná ledová místa, hodně jehličí a šišek a úprava se ani zdaleka nepřibližuje tomu, jak to vypadá dole ve Velkých Karlovicích. Komu je 21 km na magistrále málo, ať si to dá 2x. Hřebenovky jsou hardcore pro drsňáky a turisty, kteří to prostě MUSÍ DAT. Ale s kvalitním běžkovánim to při stávajících podmínkách nemá nic společného. Proto znovu doporučuji Velké Karlovice. Já určitě zůstanu do soboty, kdy se navíc jede akce Night Ski po setmění a čelovkami.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 15.2.2017 22:59  
Velké Karlovice. Ski ráj pokračuje. V noci mrzne a po ránu trháme rychlostní rekordy. Slunce svítí a hřeje i tady a hlavní trasa Karlovice - Horal je v poledne hodně měkká. Ale i přesto stále několik výborných stop v každém směru, plus skate. Trasy vedoucí po hřebenech jsou celý den ve stínu stromů a taky se na nich pohybuje jen pár lidí. Proto jsou OK, včetně sjezdů, které nejsou ledové. Karlovice tedy stále na jedničku.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 13.2.2017 19:23  
Velké Karlovice. Po včerejším průseru na Solàni stačilo popojet 8 km a byl jsem v jiném světě. Dvě až čtyři strojově upravované stopy, pruhy na skate, luxusní podmínky, na jedničku. Slunečno bez mraků, dopoledne příjemné a rychlé, odpoledne při pěti stupních na nulou lehce povolilo, kolem tří odpoledne už zase přituhlo. Mazání jen parafín, téměř 40 km skate nebo soupaž. Je zřejmé, že to tady myslí vážně a chtějí, aby se sem lidé vraceli. Já se teda určitě vrátím. A to hned zítra...:-)
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 12.2.2017 13:57  
Soláň - Vsacký Cáb. Hnus, hnus, hnus. Stopa zmrzlá, obrovská ledová koryta s vystupujícími kameny, bez možnosti bezpečného úniku mezi stromy. Cokoli namažete, se oblepí jehličím. Není možnost plužení, protože úzký pruh mezi ledovými stopami je určen pro pěší a podle toho vypadá. Pro drsňáky nepříjemné, pro běžné běžkaře nebezpečné. To je hodnocení prakticky všech lidí, které jsem na trase potkal a společně si s nimi zanadával. Jednoznačně nejhorší zážitek několika posledních let.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 12.2.2017 13:44  
Dolní Těšice. Pořád dobrý. Teplota v noci minus pět, přes den vyšplhala na +2. Sníh měkne, skate jen dopoledne, později se to boří, zvláště ve stoupání. Dvě paralelní stopy, pravá původní už hluboká a tvrdá, levá nová pěkná na slušné vrstvě sněhu. Podle předpovědi vyšších teplot a sluníčka tady sníh dlouho nevydrží tak rychle najezdit co se dá...
Hostýnské vrchy
Vloženo 9.2.2017 13:48  
Ski Classics Dolní Těšice. Dnes jsem dal 5x žlutý okruh a byly to velmi příjemné dvě hodiny na běžkách. Minus pět stupňů, občas sluníčko, stopa tvrdá, ale pevná, na cca polovině okruhu přibyla druhá paralelní stopa, která díky promrzlé vrstvě sněhu není tak hluboká. A aby to nebylo málo, celý okruh je při těchto podmínkách vhodný i pro skate. Sníh je pevný a nehoří se, já jsem to probruslil 3x!!! Podle mnohých komentářů třeba z Orlických hor, kde se to hemží stížnostmi na pěšáky, psy, skútry, čtyřkolky, na nebezpečná ledová místa, na trávu, jehličí a kamení, jsem si připadal jako v jiném světě. Nic z toho se tady nekonalo, jen sníh, asi pět krtků a sem tam osamělý list přinesený do stopy větrem z blízkého lesa. Občas stopu použil zajíc, ale bobky jsou jediným nebezpečím, které tady číhá. Shrnuto: pěkný, rychlé, bezpečné. Doporučuji.
Aktuální info na www.motopospa.webgarden.cz/rubriky/vitejte-v-mem-svete/ski-classics-dolni-tesice
Hostýnské vrchy
Vloženo 2.2.2017 12:29  
Dolní Těšice. Po dvoudenním vydatném sněžení se jezdí zatím jen žlutý okruh. Ráno -4, přes den lehce nad nulou. Uprostřed pracovního týdne nikde nikdo, sám jak voják v poli. Těžký na mazání, já jsem zvolil sjezdový parafín - z kopce super, do kopce většinou soupaž (ať si nohy taky trochu odpočinou:-)...)
Hostýnské vrchy
Vloženo 29.1.2017 21:02  
Dolní Těšice - Skalička. Slunečno, pár stupňů pod nulou, zmrzlý rychlý sníh stále v dostatečném množství. Dnes několik lyžařů v obou směrech a všichni spokojení a překvapení jako já včera. Na několika místech vyjety paralelní stopy, zejména ve sjezdech, kde si někteří očividně nevěřili a taky na cca 100 metrech, kde to nepochopil magor s traktorem
Hostýnské vrchy
Vloženo 28.1.2017 14:27  
Dolní Těšice - Skalička (nad přehradou). Pro mne největší překvapení letošní zimy. Pár místních nadšenců udržuje a prošlapává 6 km dlouhý okruh c celkovým převýšením 130m. Nástup u cedule začátek obce Dolní Těšice úvozem vlevo dolů, kde po cca 50m začíná okruh v místě zvaném Paseky. Proti směru hodinových ručiček kopíruje les a remízky. Příjemné sjezdy střídají pohodová stoupání. Překvapivě dostatek sněhu (5-20cm) na travnatém podkladu. Žádné kamínky, bez problémů i pro àčkové lyže. Bufet na přehradě v provozu včetně rybolovu na šířkách. Stopy je v provozu už čtvrtý víkend a doufám, že ještě nějakou dobu vydrží. V nadmořské výšce 270-350 m nad mořem a pouhých 10 km od Hranic je to fakt bomba. Dnes slunečno, -4, zmrzlý rychlý sníh. Dál jsem 4 okruhy a zítra určitě repete
Hostýnské vrchy
Vloženo 26.1.2017 20:14  
Červenohorské sedlo - Švýcárna - Praděd a zpět. Luxusní svezení, dvě stopy + střed na skate, 70-100 cm sněhu, modré nebe nad inverznimy mraky. Lepší už to být nemůže
Hrubý Jeseník
Vloženo 26.1.2017 20:10  
Zpatky jsem jel sešupem že Ztracených kamenů Nad Skřítek, ale lepší je to jet opačně. Tvrdé koryto, občas led a spousta stop po nouzových opuštění trati. Já jsem to dal, ale bez radosti. Jinak hodně dobrý...
Nízký Jeseník
Vloženo 26.1.2017 20:05  
Skřítek - žlutý potok - Alfréda bez chyby. Spousty sněhu, dobrá stopy, občas jehličí (ty stromy za to fakt nemůžou
Nízký Jeseník
Vloženo 26.1.2017 20:28  
Oderské vrchy. Kozlov - Pramen Odry - Fidlův kopec - a dál volně ve vojenském prostoru Libavá. Stopy vyjeté od běžkařů, cca 30 cm sněhu v lese, na loukách nafoukáno víc. Cca 20 km zcela bez lidí a sluncem nad hlavou. V případě tvorby vlastní nové stopy slušná makačka, ale i tak dobrý pro ty, co ještě tuto lokalitu nezkusil. V týdnu bych vojáky asi nedráždil, o víkendech je vstup povolen. Sice jen omezeně po cestách, ale stopy jsou vyjeté i jinde. Žádná strelba, ani svištící kulky nad hlavou se nekonala
Nízký Jeseník
Vloženo 8.1.2017 17:41  
Oblast Tauplitz - Bad Mitterndorf - Ödensee. Všechny stopy upraveny a vzhledem ke sněžení v posledních dnech upravované i během dne. Spousty čerstvého přírodního sněhu a vhledem k datu nikde ani noha. Denní paušál do 5€, levné a přitom luxusní ubytování v údolí. 400 km z Brna - bezkonkurenční lyžování. Za dva dny 75 km s minimálním převýšením. Doporučuji.
Rakousko
Vloženo 20.2.2016 16:58  
Dnes od Raztoky po Knizeci na Pustevny, ujeto rolbou bez stopy (diky pěšákum to stejne nema cenu), ale pekny svezeni. Dole mokry snih, nahore uz kolem nuly. Dal sportovni okruh 5 km -vice lidi, snehu dost, stopa dobra. Dolu do Trojanovic pres Velkou sjezdovku, az na posledni km sjezdu, kde uz lezly sutry, dobry. Lepsi je zvolit opacny smer a dolu pak po Knizeci - je mirnejsi a dele odolava rostoucim teplotam. Jinak opet diky domacim za super upravu!!!
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 14.2.2016 17:17  
Pustevny - Mir - Skalikova - Pustevny. Konec dobry, vsechno dobry:-) . Ke kvalitne upravenym stopam behem celeho vikendu (od ctvrtku) se pridalo i slunicko!!!! Nadherna nedele, 4-6 stupnu nad nulou, tezsi snih, ale fakt parada. Letosni jednicka s hvezdickou:-)
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 14.2.2016 17:12  
Dušna - Vsacky Cab. Dle webu V.Cab upravenych 5 km. Skutecnost uplne jina - z Dusne cesta rozjezdena auty a snehu minimum. Vhodne pro zoufalce a pro spravce webu. Ostuda!!!
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 13.2.2016 18:50  
Pustevny - Zmrzly - Skalikova. Novy snih, dve predpisove upravene stopy, mezi nimi mekci stred na skate (drina, ale dobre mi tak:-) ). Teplota +-0, obcas snezeni, slunce ani omylem. Presto vsechno super svezeni, zitra repete:-)
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 11.2.2016 19:12  
Pustevny - Martinak - kolem Zmrzleho. Dnes napadlo hodne noveho snehu (20-30cm, nemeril jsem to), jako v pohadce, behem dne upraveny vsechny trasy - velka poklona:-) . teplota +-0, mnozstvi lidi +-0, ale o vikendu se to zmeni. Doprucuju!!!!
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 23.1.2016 18:44  
Pustevny- Skalikova louka - chata Mir - Radhost - Pustevny. Nadherna luxusni stopa (1*), bez kaminku, vetvicek a jehlici. Premrzly snih -4 az -8°C. Rano slunicko, po obede se zatahlo. Zadne zaveje a zavate stopy. Pouze Radhost - Pustevny bez stopy s cca milionem pesich navstevniku. Na Pustevnach masakr lidi - zitra konci ledove sochy.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 22.1.2016 20:17  
Nalakalo me dnesni info o nove stope od hotelu Duo Horni Becva. Nastup jsem dal ze Sachovy Studanky. Po zjevnem nezajmu vlekaru o spolupraci jsem si vyslapl sjezdovku a hledal spojeni na avizovanou stopu. Neznaly teto oblasti by ji nemusel najit. Cca 20 m pred koncem vleku se vydate ze sjezdovky vlevo po malo znatelnem chodniku a po cca 150 m vylezete z lesa a na louce pod sebou uz stopu uvidite. Krome toho tam uz zustaly i stopy po mne:-) No a pak uz po vyjete trase. 20-30cm snehu, stopa vyjeta skutrem. Neni to okruh, ale tam, otocka a zpet. Profil typu stop v okoli Bile - az moc casto stromeckem nahoru nebo pluhem dolu po lesnich cestam s neprijemnymi ostrymi vracaky, ktere muzou byt pro superamatery oriskem. Na louce nad Sachovkou je projety okruh, ale pri jeho tvorbe to chtelo trochu premyslet - ty polomery zatacek ve klesajicich usecich fakt nejsou pro bezneho bezkare:-(. Hodnoceni (jako ve skole): napad a iniciativa = 1, profil trati a radost z jizdy = 3, provedeni stopy a mysleni autora = 4! Abych nezapomnel: Prestoze jsem jel po nove vytvorene stope jako druhy, uz do ni vjel nejaky ocas na sneznym skutru!!!! Prosim, noste s sebou cukr a kdyz nekde uvidite stat snezny skutr, nasypte ho do benzinove nadrze:-)
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 4.3.2015 19:29  
Paprsek. V 9.30 lanovkou nahoru (asi starnu...) a jako druhy jsem se vydal na Pralinku. Druhy proto, ze jako prvni jela rolba a upravovala 5 cm cerstvyho prasanu. Ne odpoledne na zaver sichty, aby to pres noc zapadalo nebo zafoukalo, ale RANO. Panove z jinych arealu - berte si priklad. Jel jsem tedy vse, co bylo upraveno - Maly Sengen, Petrikov i k Ostruzniku. Nadhera. Mix stareho a noveho snehu za rolbou bez problemu, problem jen v cerstve nedotcene kruste. Mazal jsem do plusu, ale cely den bylo spise -0. Odpoledne videno par pokusu na Smrk, ale mych 30km uz stacilo. Zaverecny sjezd na parkplatz po zelene znacce a malovani stopy po nedotcenych loukach kolem silnice uz byl jen bonbonek na zaver. Minimum lidi, slunicko a spousta snehu = jedte na Paprsel!
Rychlebské hory
Vloženo 3.3.2015 19:50  
Dolni Morava od Slona nahoru lanovkou a dal Pod Chlumem a cely okruh Slamnik plus okruh Mokriny. V noci pripadlo 5 a nahore skoro 10 cm snehu. Vetsinu trasy jsem jel sam a jako prvni v nedotcenem cerstvem snehu. Stopa zadna, na otevrenych mistech az pulmetrove naveje, v lese krasny rovny povrch. Pekny svezeni, ale drina. Proslapavace stop i vymenu lyzi na 45.kilometru jako u Bauera bych uvital:-) Podle stop to dnes odhaduju na max. 10 bezkaru v teto casti Kralicaku. Kdyz pripocitam cerstvy snih a vitr, ktery stopy zafoukava, jsou to asi ty hlavni duvody, proc nebylo upraveno. Ale v druhym okne cucim na bilestopy.cz a tam hlasi vse upraveno v poslednich 24 hodinach. Mozna vecer vyjeli a nebo ze by kec???
Králický Sněžník
Vloženo 1.3.2015 20:07  
Pustevny. V sobotu kolem Zmrzleho a potom Skalikova louka. Cerstve upravene stopy, lehce nad nulou, nizke mraky bez slunicka. Kolem Skalikovy chaty krasne rozhrnuty snih, ktery tam pravidelne dela velky jazyky, dve krasny stopy, ktery kazi pouze bruslari - myslim, ze na metrove sirce mezi stopama se bruslit neda bez toho, aby to odnesly i stopy pro klasiku, ale to at si v palici srovna kazdy sam.
Nedele se slunickem a neprijemnym vetrem -okruh pres Velkou sjezdovku (na teto strane nefoukalo) na rychlejsim povrchu i v cerstve vyriznute stope, diky tomu byl pro vetsinu lyzaru sjezd od Velke sjezdovky dolu problem. Jedna perfektni stopa, ale do te si troufnul malokdo a na druhe strane neco ne moc povedenyho, rekl bych blba pulstopa. Takze mala sirka a brzdit se dalo pouze pulpluhem. Mozna by to chtelo v rolbe trochu premyslet a aspon v prudkych zatackach stopu vynechat!!! Zpatky nahoru po Knizeci ceste bez problemu.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 21.2.2015 21:26  
Velke Karlovice. Pred i po dnesni Karlovske 50 asi nejluxusnejsi svezeni. Vsude 3-4 perfektni stopy, slunicko, spousta snehu, atmosfera...proste bomba. Krome zavodni trati jsem projel i Horal-Dupacka-Makovsky prusmyk-Horal a taky super a navic liduprazdne. Stopy tady dela nekdo, kdo premysli a sam si bezky obcas obuje. Klobouk dolu! Karlovice proste nezklamaly - zitra repete:-)
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 20.2.2015 21:25  
Jeste jednou Mosty, tentokrat uz jako registrovany. Prekvapilo me minimum bezkaru, za cely den by stacily prsty na obou rukach. Nejvice jich krouzilo u hrbitova v Jablunkove, na ostastnich mistech behem dne jsem jich potkal minimum. I to je duvod, pro pochybuju o serioznosti informaci o upravach stop v tomto regionu. A pri tom bych se tak rad mylil...:-)
Slezské Beskydy a Jablunkovsko