Které lyže budou vyhovovat vašemu stylu?

Chystáte se letošní zimu na hory, ale trápíte se s výběrem vhodného typu sjezdových lyží? Poradíme vám, které lyže jsou ideální na upravené sjezdovky a které si poradí i s náročným terénem a čerstvým prašanem.

Před výběrem lyží

Než se rozhodnete koupit sjezdové lyže, zodpovězte si několik základních otázek:

  • Jsem začátečník, nebo pokročilý lyžař?
  • V jakém terénu budu nejčastěji lyžovat?
  • Preferuji krátké, nebo dlouhé obloučky? Pomalejší, nebo rychlejší styl jízdy?

kabinka-s-lyzemi.jpg (36 KB)

All round a all mountain

Sháníte univerzální sjezdové lyže, na kterých si lyžování užijete doslova po celý den? Zvolte lyže all mountain nebo all round – klasické lyže, které tolerují začátečnické chyby a naopak podpoří zkušené lyžaře. Díky širšímu středu, měkkosti a tvaru vykrojení se s nimi dají dělat krásné střední obloučky. Zajezdíte si na nich jak na ranní upravené sjezdovce, tak na odpoledním rozježděném sněhu.

Crossové lyže

Podobně jako předešlé typy sjezdových lyží i crossové lyže můžete vzít na sjezdovku kdykoliv během dne a nezklamou vás. Nejčastěji jsou konstruovány pro střední oblouky a střední rychlosti. Hodí se pro jízdu na upravené sjezdovce, díky širšímu středu s nimi ale můžete vyrazit i na krátkou projížďku mimo trať – poskytnou vám potřebnou stabilitu a jejich měkká špička eliminuje vibrace v horším terénu.

Slalomky

Kratší a výrazněji krojené slalomky jsou určeny pro jízdu v obloucích o kratších rádiích, a to téměř výhradně na upravených sjezdovkách. Pro dokonalý požitek z jízdy je důležitá délka lyží – převyšovat byste je měli o 10–20 centimetrů. Obecně platí, že kratší lyže jsou vhodné pro začátečníky, zatímco delší lyže by si měli nazout technicky zdatní lyžaři, kteří je zvládnou udržet pod kontrolou.  

heureka-lyze-vyber.jpg (45 KB)

Obřačky

Jízdu v dlouhých obloucích si užijete díky obřačkám, jejichž výborné jízdní vlastnosti plně doceníte ve vysokých rychlostech. Vzhledem k velkému rádiu, který může dosahovat až 35 metrů, s nimi vyrazte na dostatečně široké a především liduprázdné sjezdovky. Jedná se o specifický typ lyží, který neoplývá příliš dobrou ovladatelností, proto by si je měli pořizovat jen zkušení a technicky zdatní lyžaři.

Lyže na freestyle a freeride

Freestylové a freeridové lyže vynikají svou odolností, stabilitou a především dobrou ovladatelností. Přesto se v mnoha ohledech liší. Freestylové lyže patří do snowparku, kde oceníte jejich speciální konstrukci – konkrétně posunuté těžiště, které umožňuje ovládat lyže nejen na zemi, ale i ve vzduchu. Freeridové lyže vám oproti tomu dovolí jízdu mimo upravenou sjezdovku. Typická je pro ně kratší délka a větší šířka, díky čemuž jsou lyže snadno ovladatelné a stabilní i v měkkém prašanu.

Při výběru sjezdových lyží se zaměřte také na důležité konstrukční parametry, jako je délka, šířka a rádius. Ideální lyže pro sebe i pro ostatní členy rodiny naleznete na Heurece, kde si zvolíte požadovaný typ lyží a další vlastnosti, které vám nabídku produktů zúží a usnadní vám tak finální výběr. 

heureka-lyze-hodnoceni.jpg (25 KB)

V domácím prostředí si je letos kvůli omezení možná nevyzkoušíte, hlavu však věšet úplně nemusíte. Na jednodenní lyžovačku můžete za aktuální situace vyrazit stále do Rakouska, na delší lyžovačku pak do Švýcarska. Pokud zamýšlíte do zahraničí na takovou lyžovačku vyrazit, rozhodně nezapomeňte na cestovní pojištění, zvlášť v této době, by se mohly léčebné výlohy prodražit.