V Livignu se začalo lyžovat

Zatímco u nás ještě vládlo babí léto, v italském Livignu se od 19. října dá lyžovat. Běžkařský okruh dlouhý 2,5 km využívá sníh uchovaný z minulé sezóny.

Livigno je tak prvním místem, kde se dá v Evropě lyžovat, nepočítáme-li ledovce, sníh ve speciálních tunelech a nejspíš i nějaká místa ve vzdálené Skandinávii. Pro Česko statistiky z minulých let říkají, že si na sníh umožňující lyžování pravděpodobně ještě pár týdnů počkáme.

Okruh pro běžkaře v Livignu mohl vyrůst díky speciální technice snowfarm, která dokáže uchovat přírodní sníh z minulé zimy i přes letní měsíce. Trať je denně otevřena od 7.30 do 17.30 hod. s tím, že od rána do půl jedné je plně vyhrazena tréninkům profesionálních běžců na lyžích. Nebude tak náhoda, pokud na ní zahlédnete italské, německé, ale i české reprezentanty, kteří před pár dny o odjezdu do Livigna také informovali. Odpoledne mají možnost vyrazit do stopy i hobby běžkaři. Dostupnost tratě snadno zkontrolujete u vstupu ve Via Vinecc na světelné tabuli. Na fotky z prvního týdne lyžování se můžete podívat u stručné novinky z Livigna mezi lyžařskými zprávami z Itálie.

Okruh je v plánu postupně prodlužovat. V ideálním případě se běžkaři budou časem moci vydat na tratě dlouhé 30 km. Samozřejmě závisí na tom, kolik sněhu nadělí matka příroda. To se odhadovat moc nedá, ale v průměru platí, že Livigno mívá na začátku sezóny jedny z nejlepších podmínek - například loni jsem ve zprávě při příležitosti zahájení seriálu Ski Classics na začátku prosince uváděl následující:

  • závodníci kroužili na 6 km okruhu, sobotní závod hobíků se ale konal na delším okruhu,
  • v tiskové zprávě se píše o běžkařských tratích: Na začátku listopadu se okruh zvětšil na 22 km a od prosince se rozroste na 30 km,
  • z pohledu v televizi to vypadalo, že tam skutečně je bílo. Někde jsem viděl číslo 26 cm, to by mohlo odpovídat množství sněhu v údolí.

Sezóna lyžařských závodů začne v Livignu i letos. O posledním listopadovém víkendu se tu uskuteční rovnou dva. Jubilejní 30. ročník letos oslaví La Sgambeda, 30kilometrový závod volnou technikou pro všechny nadšené amatéry, který se uskuteční v sobotu 30. listopadu. Zkrátka nepřijdou ani děti, pro něž je přichystán závod Minisgambeda.

Před La Sgambedou se v bílé stopě o den dříve, 29. listopadu, představí profesionální běžkaři v zahajovacím týmovém závodě seriálu dálkových běhu na lyžích Visma Ski Classics na 15 km klasickou technikou, na jehož startovací listině nebudou chybět ani čeští lyžaři.

Co se týče sjezdového lyžování v Livignu, oficiální zahájení zimní sezóny proběhne 30. listopadu. Na lyžaře zde čeká 115 kilometrů sjezdovek, které začínají ve výšce 1816 m. n. m. a končí až ve 2900 m. n. m. Areály Carosello 3000 a Mottolino dohromady nabízí 12 černých, 37 červených a 29 modrých sjezdovek, které obsluhuje 6 kabinkových lanovek (Carosello 3000 I a II, Mottolino, Livigno Centre Tagliede I a II, Cassana), 14 sedačkových lanovek a 11 lyžařských vleků. Stejně jako každý rok Livigno přichází s tradiční akcí Skipass zdarma. Ten můžete získat při ubytování minimálně na čtyři noci ve vybraných hotelech či na sedm nocí ve vybraných apartmánech v období od 30. listopadu do 20. prosince 2019, akce pak platí i na konci sezóny.

Livigno je oblíbeným cílem i pro zájezdy cestovních kanceláří - hledat je můžete zde.