Honza Tojnar – profil lyžaře

Registrován od 6.1.2010, vložil celkem 180 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 28.12.2023 18:06  
Super svezení od Pekla, Pařízkův kříž, Mariánskohorské boudy, Protrženku, po Pašerácké cestě, přes Kůrovec ke kiosku na Promenádě na polévku na Smědavě. Poté výjezd na Knajpu a sjezd zpáky do Pekla.

» Zobrazit GPX záznam trasy a polohu fotky na mapě

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 16.12.2023 18:58  
Včera rolba upravila trasu z Perninku na Jelení, tak jsem vystromečkoval sjezdovku pod nádražím a pokračoval po rozdupané žluté turistické značce až na Šupernbergskou cestu. Upraveno to bylo super, lesáci už mají pokáceno a dřevo leží vedle cesty.
Závěrečný úsek k hospodě Jelení už byla hančovačka podél silnice. Zpátky stejnou cestou, jen sjezd k vodárně, přes perninský les a perninský brod zpátky do penzionu Eret.
12:17
12:35
12:53
16:11

» Zobrazit GPX záznam trasy a polohu fotek na mapě

Západní Krušné hory
Vloženo 15.12.2023 20:05  
Vystartoval jsem z Perninku směr Červená jáma, Maringotky, rozcestí Pod Špičákem, Plešivec, Abertamy... Napadlo 3 až 5 cm nového sněhu, většina tras projetých rolbou 10. prosince už byla zavátá. Povrch však promrznul, takže bruslit se v pohodě dalo. Nicméně klasikáři lehčí to maj.
Před Plešivcem vítr do stopy nalámal několik smrčků, bez problémů se dají objet. Sjezdovky na Plešivci ještě nejedou, v dolních partiích čouhá tráva a kamení. Dojel jsem do Abertam, došel do bistra na oběd a sjel po cyklostezce do Perninku.

» Zobrazit GPX záznam trasy a polohu fotky na mapě

Západní Krušné hory
Vloženo 15.12.2023 2:56  
Zamračeno, mrholení sněženíčko, zkrátka paráda.
Z Perninku po pláních do údolí Bílé Bystřice.Za Perninským brodem ve stoupání údolím Černé občas nedovolilo bruslit. Dojel jsem až k Bludné, pokračoval do sedla Háje.
Tam naprosto v souladu s očekáváním sníh chyběl, viz foto.
Pak jsem se vyškrábal ke kapli Sv. Jana Nepomuckáho na Mílově. Mílovská silnice byla střídavě skvělá a odtátá.
Z Mysliven východně od Špičáku nádhera. Louky pod Maringotkama byly kličkovaná pro mne i pro rolbu.
Držet stopu směr Rýžovna byl docela problém. Odměna = krásná a milá obsulha pivovaru Rýžovna = důvod proč tam zajet.
Už za tmy jsem dojel do Perninku, čerstvě urolbovaný manšestr mne ale svedl obloukem k Albertamům.
Nakonec jsem se do Perninku dopotácel.
12:38
12:54
13:23

» Zobrazit GPX záznam trasy a polohu fotek na mapě

Západní Krušné hory
Vloženo 13.12.2023 22:40  
Po příjezdu do Perninku jsem zkusil místní osvětlený okruh. Parádní svezení, teplota sice nad nulou, ale stejně nádhera, super prolog.
17:00
17:00

» Zobrazit GPX záznam trasy a polohu fotek na mapě

Západní Krušné hory
Vloženo 10.12.2023 20:38  
Příjezd busem po jedenácté na Dlouhou Louku, v plánu sjet po flájském okruhu dolů a po jihobřežní cestě okolo Jelení hlavy na Klíny, možná až dolů do Litvínova. Plán mi ztěžoval těžký vlhký sníh, který svými 5-10 cm pokryl rolbovanou stopu. Do toho jemně pršelo, vůbec to nejelo. A když mi pod Velkým radním rybníkem praskl drátek poutka na hůlce, nezbylo než zahnout podíél plotu obory k Loučné. Bruslit se dalo jen výjmečně, lepší bylo i s hladkou skluznicí klasikovat. Na klasičkách bych si užil víc, ale nějak jsem to doplazil dom. Do Litvínova se dojet dalo, ale dlouho už to nevydrží. Fotky z rozcestí Flájský okruh - odb. na jihobřežní cestu kolem přehrady.
11:49
11:50

» Zobrazit GPX záznam trasy a polohu fotek na mapě

Východní Krušné hory
Vloženo 3.12.2023 18:32  
Z Dlouhé Louky jsem sjel k rozcestí mezi radními rybníky a projel celou magistrálu až na Cínovec. Těsně před vrchem Tří pánů padnul přes cestu mladý smrček, ale jde podjet. Nefičelo, tak jsem vybruslil na Kahleberg. Na focení to ani tam nebylo. Při cestě zpět začal fičák se sněhem, vrátil jsemse stejnou cestou na Douhou Louku a poté jsem si ověřil, že dojet se dá opravdu až do Litvínova. Jen doporučuji nejet to za tmy jako já, vúbec jsem neviděl po čem jedu a občas mi špička zajela do zmrzlejším rygolu. Ale ustál jsem to a dokonce jsem se bez sundání lyží dostal až domu. Musel jsem kličkovat a občas přejít na prasáka asfalt, ale na to už jsou mé práskačky zvyklé.

» Zobrazit GPX záznam trasy

Východní Krušné hory
Vloženo 2.12.2023 23:45  
Start Dlouhá Louka, hned po pár set metrech překvápko - mnohonásobně rolbou upravená zelená turistická značka v místě, kde se odpojuje od okruhu Vysoká mýť. Doufal jsem, že rolbař vytvořil kolečko okolo chatové osady Dlouhá Louka, tak jsem dobrovolně klesal níž a níž, bych jej probádal. Jenomže stopa skončila u baráčku se zaparkovanou rolbou, a při pozornějším prozkoumání byl manšestr narušen pouze jedním lyžařem, který si jej zřejmě upravil sám pro sebe.
Vrátil jsem se, za Vysokou mýtí popadaly stromky, pár metrů se musí soupažit. Pod vrchem Tří pánů nebyla urolbována pouze odbočka na Vilejšov. Vlhký padající sníh nejel. Na louce s větrníky vítr už stihnul stopu malinko zavát, stejně tak i na všech dalších odkrytých pláních. Pokračuji přes Trafo, Klínovčík, Vitišku a dopřávám si občerstvení na Štěničárně, kde fotím zasněženou škodovku s pražskou SPZ. Její řidič bude muset počkat na oblevu, ale možná jen šetří poplatky za parkování v hlavním městě.
Na Cínovci kupodivu foukalo jen minimálně, ale při cestě zpět od hotelu Pomezí už mi vítr hnal sníh do obličeje. Stopa přes golfové hřiště byla zafoukaná, zkouším objížďku kolem garáže cínovecké rolby a po příjezdové silnici. Je to určitě rychlejší, ale jezdí tam auta. Pokračuji zpět k Trafu, chci mimořádně zkusit sjezd do Hrobu. Začátek až ke sjezdovkám projet skialpinisty, za mikulovským slalomákem (vlek už jezdil, ale svahy moc upravené nebyly) začala řádná divočina. Kdosi tam přede mnou sjížděl, pár pěšáků dupalo, sněhu bylo relativně dost, ale sem tam jsem o něco zadrhnul. A dole, těsně před výjezdem lesa mi kameny ohoblovaly skluznici i hrany. Cesta mezi pastvinami už sjízdná nebyla, zbytek jsem musel dojít.
11:25
11:48
11:48
12:54

» Zobrazit GPX záznam trasy a všechny fotky (5)

Východní Krušné hory
Vloženo 29.1.2023 7:49  
Start z Nového Města přes Klínovčík, po magistrále na Cínovec, Pomezí a severní cestou přes Přední Cínovec na rozc. Pod Komárkou. Cenťák čerstvého přemrzlého sněhu ztěžoval bruslení v upravené stopě. Na červené značce v okolí Lysé hory je třeba dávat pozor (potok odnesl sníh, sem tam čouhá šutr). Zpátky Sedmihorskou cestou, magistrálu meztitím projely davy turistů, takže už to docela svištělo :-).
Východní Krušné hory
Vloženo 29.12.2021 20:14  
Po jedenácté jsme vyrazili od Bystřické přes Klínovčík na Cínovec, Kahleberg a zpět přes Vitišku dolů na stadion Nové Město. Sníh roztával pod nohama, v Německu to bylo kupodivu ještě horší než u nás (víc jezdila rolba). Při návratu do Čech jsem bruslil po 1 mm ledu na 1 mm vody, pod tím asfalt. Teď už asi jen asfalt, prší pořád.

Tož letos konečná. See you next year :-)
Východní Krušné hory
Vloženo 25.2.2021 21:31  
Po vybruslení z Karlovy Studánky jsem zkusil Kapitánskou cestu. Sněhu tam už moc nezbývá, plácal jsem se po tenkém ledě nebo špíně a jehličí. Trošku lepší je to až v nadm. výšce nad 1000 m. Od altánku jsem zkusil horem po Jelení cestě. Sníh tam poničily hluboké šlápoty, občas jsem málem zlámal lyže. Ve sjezdu zpět na Kapitánskou cestu už vykukují šutry a kořeny. Už bych tam nejezdil.
Hrubý Jeseník
Vloženo 23.2.2021 12:16  
Sklínka už na výjezdu z Karlovy Studánky. Od Hvězdy po Kapitánské střídavě led a měkký sníh s větvičkami a jehličím. Obrátil jsem to u altánku na rozcestníku Jelení cesta, protijedoucí lyžaři, kteří měli problém udržet se při sjezdu ve stopě, mne varovali, že dál je to ještě horší.
S dobrými hranami mi sjezd na Hvězdu přišel bezpečný, a se staženýma půlkama jsem zvládnul i cikcak sešup lesem do Studánky. V lese sníh rozměklý, na cestě (červená značka) zdupaný a zledovatělý, na sjezdovce led, tohle bych už sjíždět nedoporučoval.
Hrubý Jeseník
Vloženo 21.2.2021 20:26  
Zledovatělá a rychlá jízda po Kapitánské přes Ledový bufet na vršku sjezdovky Kopřivná (upraveno rolbou v pátek). Pod Vápennou, poté sjezd po louce do Malé Morávky a pár set metrů pěšky za školou k začátku stopy v místě, kde červená značka vstupuje do lesa. Rolba tam byla asi před týdnem, ale jelo se fajn, klidně i mimo stopu po loukách.
Severně od rozc. Pod Železným vrchem cesta poničená těžaři, ale sjízdná. Občas jsem se drhnul o větvičku či jehličí, celkově ovšem nádhera. Sjezd dolů do Studánky zledovatělý.
Hrubý Jeseník
Vloženo 18.2.2021 17:08  
Taje, sníh ubývá. Původní záměr objet kolečko Malá Hvězda, Suchá Rudná, Pod Železným vrchem, Školka, Hvězda jsme museli přehodnotit. Lázeňská cesta super, ale výjezd na Malou Hvězdu kazily koleje aut i kamení uprostřed cesty. Hned po odbočení z Malé Hvězdy se skutr upravující stopu občas dostal až na podklad. Místo sjezdu na Suchou Rudnou volba vrabce v hrsti - po cyklostezce do zatáčky hvězdovské silnice a přes Školku do Studánky. Pro bruslaře nic moc, ale klasici si tam ještě den dva užijí.
Hrubý Jeseník
Vloženo 17.2.2021 17:32  
Ze Studánky po červené na Hvězdu, odsud na Školku, kde parkovalo vozidlo pro lesácké koně, kteří stahovali klády těsně před výjezdem na louku Pod Železným vrchem. Potkali jsme je cestou na Ranou. Ani moc škody nenapáchali, navíc chvíli po nás (16:00) trasu zas upravila rolba. Teplota mírně nad nulou, mrholilo, ale jelo se docela dobře.
Hrubý Jeseník
Vloženo 16.2.2021 18:35  
Dnes opět z Karlovy Studánky přes Malou Hvězdu, Ovčí vrch a Školku dolů. Praděd dnes v oblacích, ale stopy v dobrém stavu, na Lázeňské pro klasiky po obou stranách, na hřebeni jen jedna.
Hrubý Jeseník
Vloženo 16.2.2021 9:45  
Pro nedostatek času jsem v pondělí před západem sluncestihnul objet jen Lázeňskou cestu (upravena včera po poledni) a přes vyhlídku Nad Ludvíkovem k Malé Hvězdě (místy tam už rolba drhla podklad) a přes Ovčí vrch (starší úprava, ale postačující) po žluté značce dolů do Studánky. Konečně počasí umožňovalo z různých míst vyhlídky nejen na Praděd, viz fotky.
Hrubý Jeseník
Vloženo 14.2.2021 21:10  
Nádherné počasí vybízelo k delšímu výletu. Vyjel jsem na Hvězdu a po Kapitánské, Jelení a Kmínkové cestě jsem dobruslil na rozc. Pod Vápennou. Upraveno rolbou včera odpoledne, a přestože už moc nesněžilo, sjezd od vršku sjezdovky Kopřivná byl pěkně zafoukaný. Pokračoval jsem do Karlova, silnice od Garáže byla poštěrkovaná. Částečně jsem to objel po paralelní cestě s minimem sněhu, ale urval jsem na ní hrot hůlky. Od Vodárny už se dalo jet bez problémů přes Mravencovku, Malý kotel k občerstvení na Alfrédce.
Omylem jsem na Mravencovku dojel trochu netradičně po červené Pod Ostružnou, Kutiště a Štěrkovec. Dalo se.
Na bus v M. Morávce U Rychty jsem sjel po ráno čerstvě urolbované trase po jižní straně Klobouku, přes Karlovo náměstí s dojezdem po zelené lyžařské značce přes čerstvě upravené sjezdovky. Nádhera.
Hrubý Jeseník
Vloženo 13.2.2021 23:11  
Vybruslil jsem z Karlovy Studánky na Lázeňskou cestu. Stopa tam byla zasněžená, ale na prašanu se dalo pomalu ale jistě sklouznout. Z Malé Hvězdy jsem pokračoval na Suchou Rudnou, rolbování tam přerušily popadané stromy. Sundat lyže a přeskákat :-). Následovala odměna - manšestr na Peryho okruzích. Objel jsem vše, krásné bruslení, výhledy... Z křižovatky Podlesí jsem přejel na rozc. Pod Železným vrchem a následoval bruslařský orgasmus až k rozc. U školky. Poté zápas s kolejema od aut až na Hvězdu a pohodový sjezd dolů do Studánky. Přestalo sněžit, zítra bude super jízda :-)
Hrubý Jeseník
Vloženo 12.2.2021 21:32  
Dnes jsem kroužíl po stopách na Ovčím vrchu. Lázeňskou cestu od Hvězdy upravenou rolbou pokrylo několik cm prašanu. Klasickou stopu někteří lidé udržovali projetím, jiní ji podupali. Bruslit šlo poměrně dobře, nicméně žádný let nehrozil, ani sjezdy ve stopě moc rychlé nebyly. Ale stejně - projetí v téměř pohádkové atmosféře. Až na úsek po silnici od školky na Hvězdu. Ten dnes projela rolba, ale chvíli nato tam projela asi vejtřaska. A těsně před Hvězdou mne málem přejela škoda s náhonem 4 kol, řidič si nejspíš krátil cestu do Suché Rudné. Teď večer to tam dle serveru Bile stopy rolba opet upravuje, projela i hreben a usek k Luvikovu.
Hrubý Jeseník
Vloženo 10.2.2021 19:46  
Rolba od Karlova navštívila Hvězdu naposledy 8.2., prašan ze včerejška asi sfoukal vítr a obnažil starý manšestr. Pár cm dnes napadlého čerstvého sněhu brzdilo bruslení natolik, že bylo rychlejší jet do kopce v klasické stopě. Normálně jsem se odrážel jakoby na mikrokontakt. A stejně jako včera ve vyšších partiích lyže přestaly drhnout a pěkně jsem se sklouznul.
Po cestě jsem navštívil ledový bar na vrchu sjezdovky Kopřivná, mají tam ledový pult i ledové sochy (viz fotky v příloze).
Ještě jsem se pomotal na stopách křížících sjezdovku a sjel dolů na bus.
Hrubý Jeseník
Vloženo 9.2.2021 19:14  
Z Karlovy Studánky prašanem na Hvězdu, pak po Kapitánské cestě do zazvonění budíku nařizujícímu návrat na večeři. Včerejší rolbování zasypal sníh, ale až k první odbočce Jelení cesty to uválcovali skialpinisté a i dál se po prašánku dobře bruslilo. Stopa na klasiku vypadala jako nová.
Přikládám dvě fotky z výjezdu od parkoviště.
Hrubý Jeseník
Vloženo 8.2.2021 21:43  
Dnes upravená magistrála z Ovčárny po 15:00 rozorána pěšáky. Naštěstí až na dva mířili všichni na Praděd, na Švýcárnu už to šlo. Vrátil jsem se na okruhy u Kurzovky, též dnes urolbované. Kroužilo tam jen pár běžkařů, manšestr už stihnul vymrznout, v zadních partiích jsem ho ojel jako první. Vydržel jsem tam téměř až do tmy. Počasí nádherné, viz fotky zpod Pradědu.
Hrubý Jeseník
Vloženo 8.2.2021 7:49  
Před setměním jsem vystromečkoval stoupání od lázní Karlova Studánka na modrou značku (Lázeňská). Led pokrytý 2-3 cm sněhu, vyčnívající šutry a kořeny mi naznačily, že dolů půjdu pěšky. Stihnul jsem jen okruh po žluté přes Ovčí vrch (stopy upravené skutrem, asi jako na lyžařský OB) a setmělo se. Při sestupu s čelovkou jsem několikrát hodil záda, přes noc ale napadlo spousta sněhu.
Hrubý Jeseník
Vloženo 5.2.2021 18:23  
Skate od Kliny Obora pres Klinskou branu, okruh Jeleni hlava, Mracnak a po zelene kam to pustilo (end v Rašově, pak peso dolu do Litvinova). I pres pomalejsi nataty snih a brzdici jehlici a spinu v lese pekne svezeni. Snehu je porad dost. Jeleni hlavu projela asi jen rolba s pasy. Bruslari v mekkem snehu zanechavaji hluboke ryhy. Dnes to nevadilo, ale kdyby to umrzlo, tak hrozi pady. Ale predpokladam, ze probehne dalsi uprava. Ctyri fotky stop do vsech smeru u Klinske brany.
Východní Krušné hory
Vloženo 9.2.2020 20:53  
Super svezení. Hladké lyže se musely vypořádat s nožně vyrobenou stopou od Zámečku přes jihobřežní cestu okolo Flájí. Rolbovka začala na Flájském okruhu, pokračoval jsem po cyklostezce směr Vrch Tří Pánů )sem tam vytáto) a přes pláń u vrtulníků na Nové Město. NA Pláni pod Bouřňákem už to bylo skoro po trávě, na Bystřickou jsem se musel dostat po vyrolbované stopě po louce směr Klínovčík. Všechny fotky na: https://photos.app.goo.gl/vqeUitkfvhZkaFNA8
13:45
14:13
15:13
16:00
Východní Krušné hory
Vloženo 16.12.2019 10:17  
Milan mne predbehnul. Na Fichtelbergu v sobotu skvele olyzivani, viz fotky.
Bruslit se dalo na okruzich areny, zatim zdarma, jen za parkovne. Dale byla asi upravena, sice zasnezena, ale bruslitelna stopa kolem Fichtelbergu (Hirschfalzhutte, Oberwiesenthal). Stopa na vrchol Fichtelbergu rovnez upravena, nahore castecne sfoukano a vycuhovaly kameny. Ficelo, lidi primerene zacatku sezony.

V nedeli ale strasne lilo, snad nejaky snih prezil. Bohuzel obleva pokracuje.
13:10
13:23
Západní Krušné hory
Vloženo 17.3.2019 15:39  
Na Cínovecké magistrále je pořád hodně sněhu a přes týden ještě malinko přisněžilo. Počasí krásně jarní, na krystalkách sněhu se dobře bruslilo. Cínovecká silnice je vytátá jen minimálně, stopy směr Kahleberg jsou dole posypané jehličím a nahoře podupané, ale sjízdné. Na Klínovčíku je pár míst kde si musíte dát bacha, ale stopa je přerušená až dole u Pěšorestu. Fotky: https://photos.app.goo.gl/xNapGHnnh3DtaY9h6
13:33
14:10
14:14
Východní Krušné hory
Vloženo 23.2.2019 17:35  
Dneska jsme zkusili přejet z Nové Vsi v Horách na Lesnou a zpět. Zledovatělý povrch zmrzlý po oblevě a včerejším dešti se dal očekávat, překvapila nás ale šíleně rozšlapaná silnička k Dřevařskému rybníku. Po louce za hřištěm se dalo dobruslit až k lesu, kde znám jednu pěknou pěšinu. Musíte se vyhnout pár padlým stromkům, ale dá se. Od Dřevařského rybníka děs běs, hlavně pro cestu dolů. Oddechli jsme si až na okruhu okolo Medvědí skály, i když i ten měl k ideálně připravené trase dost daleko. Skatová stopa byla pokryta přemrzlými hrudkami, ale dalo se. Sem tam bylo vytáto. Projeli jsme okruh Lesenská pláň k Eduardově skále, přejeli do hotelu Lesná, dokončili obklíčení Medvědí skály a sjeli zpět do Nové Vsi k hostinci U Lípy. Sjezd byl pomalý a dost o hubu, naštěstí se dalo objíždět mimo cestu lesem. Závěr silničky, dříve rolbované magistrály, byl samý led. Přes pláň k Nové Vsi se ještě jet dá, ale dlouho už tam sníh asi nevydrží.
Trasu jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/3pegk
Pár fotek: https://photos.app.goo.gl/zFyCZAv442wAGWpx5
12:36
16:31
16:42
Východní Krušné hory
Vloženo 2.2.2019 20:22  
Kdo se bojí či nebojí, nesmí dle LS Litvínov do lesa. Přesto se ke mně dostal report nějakého narušitele, který popisuje situaci mezi Zámečkem, jihobřežní cestou okolo Flájí a přejezd přes Flájský okruh, Vrch tří pánu na Nové Město. Poslal i odkaz na trasu: https://mapy.cz/s/3ntxR a fotky: https://photos.app.goo.gl/7MjKddz2q65QbMyHA
Mezi Zámečkem a silnicí na Jiřetín leží dva tři stromy, tak na hodinu odstraňování maximálně. Jihobřežní cesta je zasekaná více, ale oproti jiným letům je to pohoda. Nic co by hrozilo úrazem, a zase by trvalo jen pár hodin vše odklidit. Samozřejmě, že zákaz vstupu do lesa je elegantnější řešení. Flájský okruh, odbočka na Žebrácký roh i okruhy na Dlouhé Louce byly projety, moc lidí jsem nepotkal. A padlý strom ani jeden.
Východní Krušné hory
Vloženo 29.12.2018 20:25  
Dnes jsem si vyrazil zabruslit. Cínovecká magistrála byla v lepším stavu než přede dvěma dny. Dokonce na místě, kde jsem musel příkopovat, se dalo projet po milimetrové vrstvě ledu a sněhu (viz foto 1 nad Štěničárnou). V Německu projeto nádherně (fotky těsně za hranicí, směr Kahleberg a cesta na Lugstein).
14:02
14:26
14:26
Východní Krušné hory
Vloženo 28.12.2018 20:15  
Ověřování stavu sněhu jsem začal na silničce pod Zámečkem. Sněhu tam je poměrně dost, ale na bruslení nic moc - ledová krustička se bořila do měkkého podkladu. Překvapivě i jihobřežní flájská cesta byla vysněžená, samozřejmě kromě otevřených nábřeží, kde jsem místy musel objíždět i po trávě. Jak jsem se blížil Flájskému kruhu, situace se zlepšovala/zhoršovala/zlepšovala. Těšil jsem se na bruslení, ale většinou jsem musel jet soupaž a vyhýbat se vytátým místům, zejména na pasekách (viz foto 1). Ale sem tam jsem se sklouznul, v lese je sněhu dost (viz foto odb. Žebrácký roh).
Na silnici na Dlouhou Louku se dalo bruslit jen s obtížemi nebo vůbec. Odbočil jsem na Vrch Tří pánů (stopa různé kvality, ale sjízdná). Sníh skončil až za silnicí na Bouřňák, já se ale po příkopech a po okraji louky svezl až k trafu (pár metrů po trávě zanedbávám). Na louce směrem na Klínovčík končí sníh až těsně před nájezdem do lesa, možno objet podél chat + pár desítek metrů po trávě. Sjezd k Osecké upravený.
Zachmuřené fotky: https://photos.app.goo.gl/3weP5Hm7i5pMMJAy9
15:57
16:24
Východní Krušné hory
Vloženo 27.12.2018 20:45  
Po tajícím sněhu to překvapivě dobře klouzalo. Sluníčko odhalilo kameny cca 50 m pod vrcholem Klínovčíku a ve sjezdu od Vitišky. Cínovecká magistrála je ve velmi dobrém stavu, pouze za výjezdem nad Štěničárnu bylo nutno objet vytáté asfaltové plochy stopou v příkopě (viz dvě fotky kolem poledne a při návratu).
Hlavní výjezdovka na Kahleberg je i přes dupání pěšáků rovněž ve skvělé formě.
Trasu výletu: https://mapy.cz/s/3i7az
Pár fotek: https://photos.app.goo.gl/GgzVogTDZsWYz5vM9
13:50
13:50
15:22
15:22
Východní Krušné hory
Vloženo 15.12.2018 17:52  
Dnes konečně Cínovec. Rolba vyjela na Klínovčík netradičně za Oseckou boudou a nad železničním tunelem doprava. Za Klínovčíkem ve stopě na klasiku dřepěla panička na bobku a fotila děťátko na bobu. Otec zimními botami produpával manšestr. Na mé vysvětlení, že úprava stop stojí velké peníze, a že do upraveného záhonu by taky nelezli, chlápek nám všem lyžařům doporučil, ať si zaplatíme nějaký neveřejný okruh.
Hospodskému z Vytišky se zase nelíbilo, že mu najíždí stopu za jeho putykou, tak do země zasadil pár pražců a naskládal k nim dřevo, aby rolba neprojela a lyžaři projížděli okolo jeho vchodu. A přece se tam jezdí :-). Z Cínovecké magistrály jsem odbočil na paralelní elko, které se napojuje na Štěničárně. Okruh na Pramenáč byl rovněž upraven, stejně jako okruhy k Vápenici. Na cínoveckém golfáči jsem objížděl stopy plánované pro lednový závod v lyžařském orientačním běhu, proto dnes nedoplním odkaz na projetou trasu :-).
Na: https://photos.app.goo.gl/z92eRE733PdHaiHW9 jsem doplnil pár fotek z dneška.
13:29
13:32
Východní Krušné hory
Vloženo 14.12.2018 16:45  
Původně jsem mířil na Cínovec, kde musím dodělat mapu pro lednový lyžařský orienťák, ale tam rolba najede stopy až dnes v noci. Úzká stopa na klasiku směr Vytiška mne přiměla změnit směr, u Pěšorestu jsem se otočil směr Dlouhá Louka. U Trafa na mne čekal téměř neporušený urolbovaný manšestr, na obou stranách stopa pro klasiky. Pokračoval přes Vrch tří pánů, za ním až do sjezdu k rozc. Pod Vrchem 3 pánů jsem musel objíždět vyorané kamínky. Další šutry hrozí u rozcestí Vysoká Mýť. Dojel jsem k hospodě Na Rozcestí (zavřeno), spolknul jednu datli a pokračoval po flájské silnici k odbočce cyklostezky 23. Na louce u potoka Tří pánů rolba objíždí obloukem ďolík na cestě, pak jsem se stejnou cestou přes Bouřňák vrátil zpět.
Sníh se trošku bořil, lyže nejely, plíce nestíhaly, ruce nepíchaly… Zkrátka první lyžování jak má být :-).
Fotky jsem nahrál na: https://photos.app.goo.gl/z92eRE733PdHaiHW9, trasa výletu: https://mapy.cz/s/3gXpD
13:24
15:10
Východní Krušné hory
Vloženo 11.3.2018 15:39  
Dnes asi poslední lyžování letošní sezóny. Lyže jsem nasadil za Oseckou boudou a na Klínovčík jsem se dostal bez sundání (musel jsem ale párkrát ťapkat po listí/trávě). Od vrcholu už bylo sněhu dost, překvapivě i na louce nad Vitiškou. Asfaltka ku Moldavě je holá, spojka podél Mikulášky začíná trávníkem, pak je víceméně sjízdná. Na magistrále leželo místy překvapivě hodně sněhu, někde nepřekvapivě holo. Poprvé jsem ale lyže sundal u odbočky naučné stezky Cínovecké rašeliniště (200 m). Ve vrcholových partiích za Štěničárnou jsem si užil příkopů. Na silnici sníh končí hned za závorou, podél Grünwaldského rašeliniště se nedostanete ani k hranici. Projížďka byla super, sluníčko, minimum lidí… Bohužel byla na dlouhou dobu poslední. Pár dní se asi sníh udrží mezi Mikuláškou a odbočkou naučné stezky k rašeliništi, pak už ale finito.
Fotky jsem nahrál na: https://photos.app.goo.gl/Y1aKaHFheLuGGcDN2, trasa výletu: https://mapy.cz/s/2sqzq.
Východní Krušné hory
Vloženo 11.2.2018 20:48  
V neděli jsem vyrazil ověřit stav stop okolo Dlouhé Louky. Vyjel jsem za Oseckou boudou přes trafo, pláně pod Bouřňákem (tráva relativně zasněžené, ani při sjezdu nebyly problémy) větrníky (málo sněhu, ale dá se), Vrch tří pánů (na známých místech hrozí šutry) a po magistrále po silnici na Dlouhou Louku. Tam překvapivě bylo sněhu pomálu, sníh z asfaltu rychle odtává. Návrat úvozem po červené (super podmínky) zpátky na Nové Město. Ze sobotního výletu Vitiška - Cínovec jsem měl lepší pocity, ale nestěžuji si. Místy fakt parádní sklouznutí.
Fotky jsem nahrál na: https://photos.app.goo.gl/InDk7EPoTgv7VTqp2, trasa výletu: https://mapy.cz/s/2oc2G.
Východní Krušné hory
Vloženo 11.2.2018 20:29  
Po překonání kamení na Klínovčíku jsme se skvěle projeli po cínovecké magistrále, podél cínovecké meteostanice jsme přejeli do Němec. Průsek L1 je víceméně sjízdný, ale kamení na některých místech zůstává nepokryté. Opět jsem zkusil sjezd od Vitišky ke stadionu, čím dál horší podmínky, raději sundejte lyže. Úsek Vitiška - Cínovec je zřejmě nejlepší lyžovačka v naší oblasti Krušnohoří.
Fotky jsem nahrál na: https://photos.app.goo.gl/2PnxIl9Oa6Bt5kKw1, trasa výletu: https://mapy.cz/s/2obM4.
Východní Krušné hory
Vloženo 4.2.2018 20:26  
Včera od Cínovce dorazili na Bystřickou dva němečtí běžkaři, přes noc nasněžilo 3-5 cm, tak jsem dnes vyrazil na běžky. Nadílka nezasypala ani menší šutry, Klínovčík jsem raději jel jen nahoru. Cínovecká magistrála byla relativně dobře vysněžená, většinou jsem pod vrstvou čerstvého sněhu cítil ledovou krustu. Lidé už vydupali stopy po obou krajnicích, bohužel některé úseky byly zcela bez podkladu (upluženo na 1 cm sněhu), a hrozí tam brzké obnažení asfaltu.
Chtěl jsem si objet okruhy na golfáči u Krušnohorského dvora, pokud by byly upravené, ale našel jsem jen stopy od běžkařů. Po trávě se dalo docela dobře bruslit. Nakouknul jsem i k sousedům. Trasu na Kahleberg už davy umydlily, ale i na hlavním průseku jsem se překvapivě musel vyhýbat šutrům. Při cestě zpátky jsem zkusil alternativní sjezd od Vitišky směrem na stadion/Moldavu, ale skluznici jsem tam odřel taky. Pokud nepřijde intenzivní sněhová nadílka, tak konání Krušnohorské 30 příští týden moc reálně nevidím.
Fotky jsem nahrál na: https://photos.app.goo.gl/Ey2mcfdGFZkKC5wy2, dnešní trasa: https://mapy.cz/s/2n6gn.
Východní Krušné hory
Vloženo 3.2.2018 20:31  
Dnes jsem si říkal, že běžky nemá cenu tahat, a tajně jsem doufal, že svého rozhodnutí budu litovat. Nemusel jsem. Vystoupil jsem na zastávce u Zámečku, seběhl pár metrů po magistrále (sjízdná jen pro drsné klasiky), pak po silnici k začátku jihobřežní cesty podél obory. Zde bylo sněhu dost, někdo tam i běžkoval. Po ca 1 km ho ale šutry donutily vzít lyže do rukou. Nasadil je až po 2 km, těsně před nejnižším bodem Flájského okruhu. Tam už moc sněhu nebylo, a o kus dál ve stoupání už nebyl skoro vůbec. Sklouznout by se dalo až v lese, ale také ne bez přenášení. Chtěl jsem popoběhnout co nejvíce po okruhu, tak jsem neodbočil k lávce přes Flájský potok, a pak jsem se zamotal v kleči a bažinách. Cesta nad Flájským potokem mne dovedla na silnici na Dlouhou Louku. Vypadala sjízdně jak směrem na Žebrácký roh, tak nahoru. Vysápal jsem se do kopce nad silnicí, podél lesa projel stopu nějaký nadšenec. Pokračoval po lesních cestách ke Grünwaldskému rašeliništi. Tam odbočil ku Flájské silnici, u rezervace už se jet nedalo. Po panelce a přes Starou Myslivnu jsem doklusal do cíle na Bystřické.
Trasu jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/2mYyM, fotky na: https://photos.app.goo.gl/96bjXioloppa0i2m1.
Východní Krušné hory
Vloženo 28.1.2018 20:29  
Stejná trasa jako včera (Klíny hájovna – Nové Město), jen jsem se pustil přes Jelení hlavu, přestože jsem byl varován, že se tam musí 500 m přenášet. Přes noc sníh vytuhl a zledovatělé krystalky vydržely až do odpoledne, bruslil jsem mnohem rychleji. Přenášení před začátkem stoupání na Jelení hlavu ani nebylo nutné. Využil jsem stopy příkopem, cestičky do leva a polootevřené paseky. Ale ani pak jsem neměl vyhráno, musel jsem stromečkovat a klást lyže mezi kamení. Dolů by sjížděl jen sebevrah. Nahoře už sněhu bylo víc, ale šutry číhaly i tam.
Bacha jsem musel dát i ve sjezdu před přechodem silnice na Č. Jiřetín, poté jsem se super sklouznul po jižním břehu Flájské přehrady. Na exponovaných místech bohužel zbývá jen minimální film sněhové tříště. Jezírka na startu stoupání flájského okruhu zůstala nezměněna.
Po odbočení ze silnice na Dlouhou Louku směrem na Vrch Tří pánů se musí objíždět černoplocha, hned za ní ale následuje super stopa až k louce s potokem Tří pánů. S opatrností jsem dobruslil na nejvyšší bod louky u větrníků, kde začala kličkovaná mezi drny. Pláň na Bouřńáku nebyla lepší, a louka za silnicí na Bouřňák je už téměř bez sněhu. Nějak jsem sklouzal na pás sněhu podél chatek a kolem silnice se došoural až k trafu. Závěr kol tyčí na Klínovčík i odbočka na Oseckou boudu stále sjízdné.
Trasu jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/2m0wk, fotky na: https://photos.app.goo.gl/l4Ters7Fdz4joxkp2.
Východní Krušné hory
Vloženo 27.1.2018 22:01  
Od klínské hájovny (Obora) jsem zamířil na Klínskou bránu. Potkával jsem běžkaře v pláštěnkách, drobně mrholilo. Sníh byl měkký, ale pořád se dá bruslit. Manšestr samozřejmě nečekejte, občas je třeba pár metrů odsoupažit, ale dá se. Zajel jsem kousek k sousedům do Německa směrem k Schwartenbergloipe. Kvůli těžbě jsem k ní ani nedojel, náklaďáky obnažily asfalt. Na Jelení hlavu už nejspíš můžeme, soudím dle odstraněné zákazové pásky. Já jel po magistrále, kde v kopcích hrozí tráva ve středu cest, a na nezalesněných úsecích tají i okraje. Příjemně mne překvapil stav stopy kolem jižního břehu Flájí. Dvě stopy na klasiku, uprostřed prostor na bruslení a poměrně dost sněhu. Za odbočkou k Loučné je sněhu tradičně méně, ale projedete. Občas i kalužemi. Silnice na Dlouhou Louku OK, na magistrále směr Nové Město rolba bypassovala asfalt u potoka Tří pánů po louce. Další sněhová mezera je před Vrchem tří pánů, pak už OK. Pláň u větrníků překvapivě sjízdná, jenom louky pod Bouřňákem už byly hodně problémové. Je možno objet buď horem, nebo dolem ve stínu stromků u chat. Od trafa rolba jela po louce pod tyčemi. Já odbočil do lesa k Osecké chatě.
Trasu jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/2lUye, pořídil jsem i pár fotek: https://photos.app.goo.gl/WDhmrhzlFzQ87vg82.
Východní Krušné hory
Vloženo 25.1.2018 17:45  
Pro nedostatek času dnes opět 7.5 km od klínské hájovny (Obora) na Klínskou bránu a zpět. Sníh byl malinko tužší, hlavně cestou zpátky se jelo rychleji (oproti včerejšku o 3 minuty rychlejší čas). Trasu jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/2lE0q, v cíli jsem pořídil dvě fotky: https://photos.app.goo.gl/LtiSLF2AOJ7sCx7g2.
Východní Krušné hory
Vloženo 24.1.2018 19:17  
Ještě doplněk. Rolba sice upravila stopu z Klínské brány na Jelení hlavu, ale dneska je odbočka přehrazena páskou s logy Lesů ČR. Mám takový pocit že nás tam nechtějí. Magistrála směr Fláje se zdála OK.
Východní Krušné hory
Vloženo 24.1.2018 18:53  
Jen rychloprojížďka 7.5 km/42 minut od klínské hájovny (Obora) na Klínskou bránu a zpět:
https://mapy.cz/s/2luCN

Z okna busu se zdálo, že sněhu je všude dost, ale je mokrý a rolba občas obnažila hlínu a kamení. Vyhnul jsem se všemu, ale raději si vemte horší lyže. 5°C, vlhko, mračna vůkol, ale sklouznutí pěkné. Sníh by měl do víkendu vydržet, snad přimrzne.
Východní Krušné hory
Vloženo 14.1.2018 20:38  
Dnes jsem vyjel busem ke hrázi Flájské přehrady, odkud jsem vyklusnul přes bývalé Fláje, křížek u křižovatky červené značky se silnicí na Dlouhou Louku, Grünwaldské rašeliniště a Starou Myslivnu do cíle v Bystřické boudě. Sněhu pomálu, hardcore běžkaři by se mohli sklouznout pouze v okolí rašeliniště, ale sníh byl zledovatělý a občas vytátý. Snad brzo napadne, ale nyní se v oblasti východního Krušnohoří opravdu běžkovat nedá.
Celý výklus jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/2jW5W, fotky na: https://photos.app.goo.gl/cmDmzjFooF3Vitv43.
Východní Krušné hory
Vloženo 31.12.2017 21:55  
Obleva přinesla déšť a odnesla většinu sněhu v naší oblasti. Přesto jsme zkusili trasu Klínovčík (sjízdné s obtížemi) – cínovecká magistrála – Hochmoor – biathlonová arena – Kahleberg a zpět přes golfové hřiště. Vodní lyžování střídaly úseky po ledu i totálně bez sněhu. Úsek na skále jsem musel objet po zbytku sněhu nad příkopem, ve kterém tekl rozvodněný potok. Podél lesa u rašeliniště Hochmoor se pořád dá projet, pokračovali jsme po Lugsteinweg, Schneise 28 k okruhům biathlon arény. Mají tam zakázaný vstup, tak tam krom nás nikdo nebyl. Vyjeli jsme na Kahleberg a z něj se po Schneise 30 vrátili na Cínovec. Lyže jsme sundali až po sjezdu z Klínovčíku nad Oseckou boudou.
Celý výlet jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/2hXD1, fotky na: https://photos.app.goo.gl/yOMRh8IWvO7lgMeu1.
Východní Krušné hory
Vloženo 31.12.2017 0:24  
Využil jsem stopy upravené mezi trafem a Cínovcem, super svezení. Čerstvě napadlý sníh brzdil skluz, ale stejně paráda. Na Cínovci podél rašeliniště Hochmoor byl sníh vytátý, louže jsem objel. Přejel jsem do Němec a po Lugsteinweg a červené značce jsem se dostal k zatáčce, ze které se dá dostat do Čech na Pašeráckou zatáčku. Raději jsem zůstal v Germánii, kde bylo najeto více stop, než sliboval altenberský web. Po I-Flügel a hlavní kahleberský průsek jsem dojel na vyhlídku, ze které nebylo nic vidět, a pak jsem se vrátil přes okruh podél golfáče na cínoveckou magistrálu (šíleně tam foukalo). Malinko přituhlo, návrat po cínovecké magistrále docela odsýpal. Zítra má přijít obleva, uvidíme.
Celý výlet jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/2hT8M, fotky na: https://photos.app.goo.gl/PPtcHt8S4rBoo4uI2.
Východní Krušné hory
Vloženo 29.12.2017 20:42  
Rolba z Dlouhé Louky projela co se dalo. Cínovecká mašina upravila stopy mezi Komáří Vížkou a Vitiškou (netestoval jsem, info z webu http://www.skimapa.cz).
Já vyrazil od trafa přes vyfoukané pláně pod Bouřňákem (tráva/drny, ale dalo se). Na louce s větrníky už bylo sněhu relativně dosti, ve stoupání i klesání na Vrch Tří pánů občas hrozí kamení, dá se objet.
Pod Vrchem Tří pánů jsem odbočil směrem na Vilejšov. Sněhu zde je méně, ale bez problémů sjízdné. Po silnici jsem vystoupal na Dlouhou Louku a po občerstvení Na Rozcestí se vydal zpět po červené značce, Vrch Tří pánů a Trafo na Bystřickou. Nádherné počasí, super fotky: https://photos.app.goo.gl/VlC6rjxn9FnIOj8b2. Celý výlet jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/2hLSS.
Východní Krušné hory
Vloženo 28.12.2017 23:09  
V Litvínově lilo jak z konve, moc se mi na běžky nechtělo. Cestou vlakem/busem v Mikulově už déšť přešel ve sněžení, a to vytrvalo po celý den. Napadlo přes deset čísel sněhu. Jel jsem přes Klínovčík na Cínovec. Nic nebylo strojově upraveno, ale bruslilo se mi skvěle. Po straně pěšáci vyšlapali stopu na klasiku. Proti větru přejel jsem do Němec. V ústrety mi vyjela rolba, směrem na Kahleberg jsem si užil čerstvého manšestru. Návrat po cínovecké magistrále, stále neprojeto.
Fotky najdete na: https://photos.app.goo.gl/YhzwcN6SGBcmnpBx1, celou trasu jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/2hFDB
Východní Krušné hory
Vloženo 23.12.2017 20:01  
Včera mezi 10:30 a 13:00 jsem projížděl stopy na Klínech. Po startu u hájovny Lesů ČR (autobusová zastávka Klíny, Obora) jsem hned na prvním stromě objevil ceduli „Zákaz vstupu do lesa (do 31. 1. 2018)“. Objel jsem žlutý okruh, dobruslil na Klínskou bránu a chvilku se ještě klouzal v lese před Desítkou. Sněhu tam je relativně dost, i když obleva stopy dost pochroumala. Měkký podklad malinko namrzal v úsecích ochlazovaných větrem, sem tam musíš projet louží anebo se vyhýbat pozůstatkům po odstraňování polomů. Žádnou strašlivou katastrofu jsem ale neviděl, pouze na odbočce na Mníšek leží padlý kmen, jako závora pro lyžaře a rolbaře. U silnice na Mníšek stopu trošku rozdupali pěšáci, horní parkoviště bylo vyhrnuté, jeho povrch je ale dost rozoraný.
Směrem na Klínskou bránu jsem nepotkal žádné velké šutry, vodní plochy a hlína se zatím dají objet. Omrknul jsem situaci na německé straně. Schwartenbergloipe projelo jen pár pěšáku, bez strojové úpravy.
Na Klíny jsem se vrátil přes pláň u větrníku. Mimořádně tam najeli několik okruhů po louce, v mlze jsem z nich ale moc neviděl. Sledoval jsem příjezdovou stopu rolby směrem od silnice na Klíny, podél asfaltky byla plná posypového štěrku. Za silnicí jsem trasu několikrát ztratil, na dojezdu ke Staré škole běžky opět trpěly po nánosech štěrku.
Fotky z téměř londýnské mlhy najdete na: https://photos.app.goo.gl/tc9wlZc2lJZ5S0Z72, trasa výletu: https://mapy.cz/s/2hd3J.
Východní Krušné hory
Vloženo 20.12.2017 19:55  
Dlouhá Louka dnes večer suprově projetá. Objel jsem část flájského okruhu a přes rozcestí pod Vrchem Tří Pánů, Vysokou Mýť zpět k parkovišti. Pak ještě kousek po silnici a zpět: https://mapy.cz/s/2gYYn.
Dle webu KBS i na Klínech upravili část okruhů (žlutý okruh za silnicí na Mníšek + cestu ke Klínské bráně). Doufejme, že urolbované stopy přežijí zítřejší oblevu ve zdraví.
Východní Krušné hory
Vloženo 13.12.2017 18:15  
Ve středu jsem si poprvé objel okruh L5 okolo hory Scharspitze východně od silnice na Altenberg. Z Cínovce není úplně jednoduché dostat se k výchozímu bodu. Musel jsem popojet po pláních nad Exulantenkirche v Zinnwald, poté jsem pěšky kličkoval mezi domky a ohradníky na červenou značku v údolí. Od okraje lesa už se dalo jet po zledovatělé stopě plné kamínků (upraveno 11. 12.). Sněhu zde není moc, ale žádné velké nebezpečí šutrů nehrozí. Po sjezdu k odbočce ke sjezdovce Geising (neprojetá) se jede chvilku po rovině, pak okruh stoupá ke křižovatce, kde si můžete vybrat buď výjezd prudkého kopce na Biwak Kuppe (normálně ho upravují), propojku k altenberské silnici (za ní navazuje I-Flügel), nebo stejně jako já urolbovanou pomalu stoupající Swartzwasserstrasse kolem vrcholu. Pokračoval jsem pěšky přes dvě silnice a areál bývalé celnice na Evasteig (v dolních partiích je hodně kamení). Od parkoviště u silnice na Rehefeld jsem použil Schneise 31, poničený koly auta. Zabočil jsem na modrou značku a pak po zelené odpíchal pár stovek metrů k hlavnímu kahleberskému průseku 30 (strašný led, bruslení skoro nemožné). Odskočil jsem si ještě k oboře s lamami (Lamagehege) a stejně jako včera jsem lyže sundal před přechodem přes silnici č.8.
Fotky najdete na: https://photos.app.goo.gl/sbhjIRPFbkbALBSH2, celou trasu jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/2gbDe
Východní Krušné hory
Vloženo 12.12.2017 20:35  
Už cestou od hotelu U lípy na start i cíl mého pinožení (golfáč na Cínovci) jsem sebou několikrát seknul na ledu. Hodlal jsem využít stopy najeté v Německu, dle reportu „als PDF-Datei“ na https://www.altenberg.de/wintersport-wetterbericht/ upravili v neděli 11. 12. Schneise 30 vedoucí na Kahleberg, spolu s ním rovnoběžný 31 k silnici do Altenbergu, a též na ně kolmé spojky I-Flügel, K-Flügel, + Evasteig od parkoviště u celnice. Informace nelhaly, jenže mrazivá noc a vítr natátý sníh ve stopách přetvořily v těžko sjízdnou drncací ledovku.
Vyjel jsem na Kahlberg, z něj sjel po modré směrem ku Altenbergu. Vyzkoušel jsem úzkou skútrem projetou odbočku podél kanálu přes I-Flügel na Evasteig. Po ní jsem sjel k parkovišti u bývalé celnice. Na cestě podél něj hrozilo kamení, stejně jako ve stoupání po K-Flügel. Odbočil na Schneise 31 a na jeho konci jsem si vyzkoušel píchání klečí po lyžařem projeté stopě až do zatáčky hlavní stopy na Kahleberg. Vrátil jsem se přes golfáč na cínoveckou magistrálu (upravena 8. 12.). Také tady se lyžař musí vypořádat s ledovkou. Úsek kousek Štěničárna - Mikuláška je rozrytý autem. Klínovčík byl relativně sjízdný, i když nějaké kamení ve stopě číhá. Sjel jsem na Bystřickou boudu (mají otevřeno pouze pá/so/ne). Po magistrále jsem dobruslil zpět na Cínovec.
Fotky najdete na: https://photos.app.goo.gl/ZEhQXcozxws7vlR93, celou trasu jsem nahrál na mapy.cz: https://mapy.cz/s/2g3ox
Východní Krušné hory
Vloženo 2.12.2017 20:59  
Netroufnul jsem si vytáhnout běžky, asi oprávněně. Dojel jsem busem na Pomezní boudu na Cínovci. Vyfotil jsem lávku přes silnici 8, popoběhl ke golfovému hřišti, kde je upraveno několik kratších okruhů. Po přejetí přes odpalovací louku jsem zjistil, že i v Německu se dá jezdit s odřenýma ušimaq/lyžema. Dře to, ale jde to.
Cínovecká magistrála je relativně sjízdná až k chatě Mikuláška. Dál už je na silnici asfalt, a cestu přes Klínovčík zneprůjezdňují šutry.
Fotky z přeběhu najdete na: https://photos.app.goo.gl/yAju5vFCanSnQO8s2
Ideálním řešením je zaparkovat na Cínovci/Altenbergu, a na horších lyžích se i projedete.
Východní Krušné hory
Vloženo 5.3.2017 21:11  
Dnes jsem začal stejně jako včera, od Osecké přes Klínovčík na Cínovec. Včerejší fotky zůstávají v platnosti, jen si z nich ve photoshopu vymažte sníh v příkopech a o pár metrů rozšiřte vytáté asfaltové plochy na Cínovecké magistrále. Vrátil jsem se na Štěničárnu, sjel k Vápenici a vybruslil po desítce kopec na Matčin díl. Občas mne vytáté prostředky cesty donutily do kopce soupažit. Včera jsem to sjel v pohodě, dnes už by to úplně bez problémů nebylo. Ani mírnější sjezd k Pašerácké zatáčce nebyl úplně jednoduchý, bylo třeba včas zpomalit před vytátými místy.
Sněhové pauzy se vyskytují i dál při sjezdu podél hraničního potoka, ale vzhledem k teplému počasí je okruh 10km překvapivě vysněžený, samozřejmě s výjimkou lesa. Pěšky jsem si odskočil i za potok do Němec, cesta na druhé straně potoka je už nepoužitelná. Stopu na Promenádní rozmršil nějaký debil autem. Vyrazil od Moldavy a zapadl. Já už ho nepotkal. V horní zalesněné části se jet nedá. Vyfotil jsem si zřícený přístřešek na křižovatce pod Moldavou a pokračoval směrem k novoměstskému stadionu.
Fotky najdete na: https://goo.gl/photos/ezHuQsa6dgAJpQFeA
Záznam trasy najdete na: https://mapy.cz/s/1rZHG
Východní Krušné hory
Vloženo 4.3.2017 22:11  
Doufal jsem, že v lese urolbované trasy v okolí Nového Města a Cínovce přežily deště i jarní teploty. Nemýlil jsem se. Vybruslil jsem od Osecké chaty lesem na magistrálu na Klínovčík, vše vysněžené. Kousek za Pěšorestem bacha na vytátý úsek, hlavně při sjezdu. Dalo se v pohodě jet na Vitišku, od ní se dá pokračovat jen na Cínovec. Sjezd dolů ke stadionu je vytátý, navíc tam od Moldavy nějaký pakoň projel autem. Cínovecká magistrála je až na pár míst zcela sjízdná, jen sem tam musíte do příkopu. Na výjezdu u golfového hřiště jsem zvolil relativně vysněženější stopu podél rašeliniště Hochmoor. Před Lugsteinem jsme soupažil podél vytáté asfaltky a pokračoval na Kahleberg (dvě silničky by slabší povahy s lepšími lyžemi přenášely). Z Kahlebergu jsem sjel horní cestou a vyzkoušel okruh Wuster Teich. Otočil jsem to na vytátých pasekách v sedle pod Giesshübel a vrátil se do Čech. Propojka do Pašerácké zatáčky nebyla sjízdná, ale přeťapal jsem jí. V Čechách už byly okruhy skoro super, samozřejmě až na jehličí a šišky. Od Vápenice jsem vystoupal ke Štěničárně a od ní přes Vitišku a Klínovčík zpět na Oseckou. Prima jarní svezení, doporučuji zítra vystrčit zadnici :-).
Fotky: https://goo.gl/photos/mUgE3JAuQbjHhUix7
Trasa výletu na mapách.cz:
https://mapy.cz/s/1rSdj
P.S: Potkal jsem skupinu co jela na těžko z Komárky na Klíny. Až na přenášení na loukách si trasu pochvalovali.
Východní Krušné hory
Vloženo 4.2.2017 20:51  
Z Nového Města přes Klínovčík, Cínovec do sedla pod Komárkou a zpěp. Tam po klasické červené značce - dle očekávání stopy blízko sebe, nedalo se moc buslit, ale odpíchal jsem to. Škoda že dost lidí sundavá lyže a rozdupává stopu. Zpátky po široké urolbované sedmihorské cestě a po klikatici stoupající jižním svahem Cínoveckého hřbetu. Ještě jsem si přidal urolbovaný obdélník k Cínoveckému rašeliništi. Jelo to pěkně.
Východní Krušné hory
Vloženo 8.1.2017 21:27  
V neděli jsme vystartovali z Dlouhé Louky před 11:00, parkoviště už bylo narvané. Chvilku před námi vyrazila rolba. Začali jsme flájským okruhem po směru hodinových ručiček, poté odbočili na vrch Tří pánů (pozor, super lyže si můžete poškrábat na kamíncích v ďolíku na louce po vrchem Tří pánů). Jinak všude se dalo skvěle bruslit, já osobně se téměř vůbec nebořil. Paralelní stopa z vrchu Tří pánů nebyla strojově projeta, tak jsme se zpět na Dlouhou Louku vrátili po hřebeni + oklikou přes Vysokou Mýť. Po občerstvení Na Rozcestí jsem ještě přejel na Bystřickou. Na pláni s větrníky vítr stopu zavál, ale ten kousek se dal odpíchat. Sníh na silnici od trafa byl prosolený s ledovým podkladem. Lyže dolů vůbec nejely. Naopak auta se jen těžko dostávala nahoru.
Pár fotek na Googl u: https://goo.gl/photos/52KnUwZmSbcJ2hzq6
Východní Krušné hory
Vloženo 7.1.2017 23:15  
Rolby KBS a Krušnohorského dvora upravily neskutečnou porci kilometrů mezi Lesnou, Novou Vsí , Klíny, Dlouhou Lokou a Komáří Vížkou (plus navazující okruhy). Já vystartoval z nádraží na Novém Městě a přes Vápenici sjel k německé hranici a na nejbližší lávce přejel za čáru na Kreuzweg a pokračoval směrem na Kahleberg. Na České straně se člověk občas probořil (první projetí rolby), hůlka se sem tam zapíchla hlouběji než by sis přál, ale projel jsem se krásně. Návrat po Cínovecké silnici, z Vitišky po traverzovce po louce na východní straně Klínovčíku (projeto pro blížící se K30), sjezd dolů rozdupaný člověkem, který si netroufal na plužení. Fotky z dnešní vyjížďky jsem nahrál na: https://goo.gl/photos/XQVMFs2BvFQynnnX8
Východní Krušné hory
Vloženo 30.12.2016 20:28  
Neveřil jsem, že je to sjízdné, tak jsem raději zvolil průzkumný výklus po trase Meziboří - Dlouhá Louka - Vrcg Tří Pánů - Nové Město Bystřická bouda. Pár nadšenců se klouzalo od Rozcestí k oboře, ale mně se nezdálo, že by z toho mohli mít dobrý pocit. O lyže nešlo, těch pár šrámů by snesly, ale jakýkoli sjezd byl o hubu. Led, koleje od aut... Doporučuji zatím pěší výlety :-(.
Východní Krušné hory
Vloženo 6.3.2016 19:10  
Dnes Achilles naháněl rolbu :-). Vyrazil jsem po manšestru směrem na Vysokou Mýť. Dostatek sněhu v lese dokonce umožnil vyříznutí stopy na klasiku. Od zatáčky na Vysoké Mýti až pod Vrch Tří pánů je třeba dávat pozor šutry. Sníh nepatrně vylepšil průjezd ďolíkem Radního potoka, flájská silnice byla měkká, ale upravená. Rolba mezitím stihla upravit i flájský okruh a Vlčí horu. Směr Loučná jsem jel po paralelní stopě, silničku poničilo nějaké auto.
Podél obory se jelo skvěle, při prvním průjezdu jsem potkal jen minimum vytátých míst, ale v nadmořské výšce pod 800 m už slunce ze sněhu stihlo vyrobit vodní břečku.
Kameny ve stoupání od nejnižšího bodu pořád ční, ale dá se jim vyhnout. Dál v lese už jich zbylo jen pár, i na loukách se daly v pohodě objet.
Rolba upravila silnici až k Vilejšovu, já se ale vrátil na Dlouhou Louku a dal si repete flájského okruhu. Kolem poledne už byl sníh dost natátý, lyže vůbec nejely. Ve stoupání na Dlouhou Louku jsem se pěkně vyšťavil. Na závěr jsem si znovu projel Vysokou Mýť a přes Vrch Tří pánů se protrápil k pláni u Vrtulí. Rolba dojela až k Trafu, ale asfaltka k Novému Městu byla vytátá natolik, že stejně jako včera jsem musel do škarpy.
Sluníčko vyšlo až k poledni, to už jsem nefotill. Dopolední fotky jsou dost šedivé: https://goo.gl/photos/WgwrNTYbhKqNDK7Z6
Východní Krušné hory
Vloženo 5.3.2016 20:43  
Skibusem jsem vyjel na Dlouhou Louku, poté jsem vyrazil na Flájský okruh směrem k Loučné. Až do nejnižšího bodu u přehrady se jelo super, jen se člověk nesměl zasnít ve stopě - hrozilo rozbití čumáku na vytátém asfaltu. Byl jsem rád, že jsem vyrazil po směru hodinových ručiček, ve stoupání jsem se dokázal vyhnout většině šutrů. Ve sjezdu by to bylo horší. Ale když jsem chytil bruslařský rytmus a nechal se unést, stejně jsem si štrejchnul.
Pokusil jsem se projet po rolbované flájské silnici na Žebrácký roh. Nedoporučuji. Silnice byla hodně vytátá, a na závěrečném 2 km úseku jsem si mnohokrát porasil lyže. Sněhu tam sice bylo až překvapivě dost (5-10 cm), jenže šutry se umí prosadit. Dojel jsem až na okruhy v Holzhau, k odbočce na Český Jiřetín. Dvě úzké stopy na klasiku těsně vedle sebe mne přinutily k návratu stejnou cestou.
Z Dlouhé Louky jsem se vrátil k přístřešku mezi Radními rybníky a přes tradičně vytátý ďolík Radního potoka jsem pokračoval na Vrch Tří pánů. Sem tam musíš dát nohy k sobě :-). Rolba se točila někde u rozcestníku na větrníkové pláni, ale dalo se dojet v pohodě až k Novému Městu. I louka pod Bouřňákem byla sjízdná. Od trafa jsem pokračoval na Klínovčík, a sjel okolo chat nad tunel a k Osecké boudě.
Dnešní fotky: https://goo.gl/photos/WpoGRktNC5Xu9TzW8
Východní Krušné hory
Vloženo 21.2.2016 8:48  
Tak předpověď bohužel vychází, od rána Litvínov +9°C, leje. nahoře je to podobné, pláň na Bouřňáku, kde jsem se včera bořil v 10 cm sněhu, se už zas zelená: http://pocasi.musicphoto.cz/snimek.php?kamera=hs.
Gratuluju všem, kteří stihli včerejší lyžovací okno :-).
Východní Krušné hory
Vloženo 20.2.2016 20:18  
V Litvínově pršelo, vyběhnul jsem si bez lyží přes Osek a Hrobskou sjezdovku na Bouřňák a Bystřickou boudu. Na sjezdovce leželo 3 do 5 cm sněhu, od cca 500 m n. m. sněžilo. Ve vrcholových partiích Bouřňáku leželo 10 i více cm, na klasičkách by se dalo. Padalo i večer kolem 18:00, ale předpověď na dnešní noc i zítřek straší s brutálním oteplením, 7°C a silný déšť. Zatím Litvínov +1°C a mokré sněžení. Fakt nevím, co zítra.
Východní Krušné hory
Vloženo 27.1.2016 17:46  
Dnes po práci jsem se zajel jen trošku sklouznout od myslivny (zast. Klíny, obora) na Klínskou bránu a zpět. Ve stínu lesa je sněhu relativně dost, ale každou mezerou mezi stromy se sluníčko prosazuje a vytváří místa pro přenášení lyží. Velké šutry hrozí v zatáčce nad Desítkou, s opatrností se ale dají objet. Podél hranice místy jedete po pásu zbylé břečky, občas louží, ale jezdit se stále dá. Pokud však v neděli zaprší, jak slibuje předpověď, nezbude nahoře už vůbec nic.
Fotky z dnešní pěkné jarní lyžovačky: https://goo.gl/photos/hdmecX41A4Z9tqeC7
Východní Krušné hory
Vloženo 24.1.2016 22:09  
Dnes po poledni jsem vystartoval od hájovny na Klínech směrem na Klínskou bránu. Trať perfektní po ranní úpravě. Ačkoli teplota vzduchu byla nad nulou, sníh byl až na pár natátých míst pěkně vymrzlý. Po magistrále se jelo skvěle, ale od rozcestí pod Jelení hlavou už se bruslilo hůře, rolba tam byla naposledy v pátek. Podobné to bylo i okolo flájské obory.
Okruh Fláje i pokračování směr Žebrácký roh už zase bylo super. Projetá byla i spojka z Vilejšova na Vrch Tří pánů.
V Německu u Holzhau najíždí dvě klasické stopy těsně vedle sebe, bruslit musíte velmi úzkým véčkem. V klesání k Teichhaus lidé vyplužili šutry, a v nejnižším bodě jsem musel jet po okraji vytáté cesty. K Rehefeldu jsem bruslil po paralelních skatovkách. V dolních partiích už zbylo jen málo sněhu. A musel jsem předjet i koňský povoz.
Soupaž jsem dojel na moldavské nádraží, sjel jsem na novoměstské okruhy, letos poprvé, a možná naposledy, projeté kvůli Krušnohorské třicítce. Pokud to neroztaje nebo nezapadá, doporučuji zajet si tam třeba příští víkend.
Dnešní fotky:
https://goo.gl/photos/x8g6DrPwH6yaHDMLA.
Východní Krušné hory
Vloženo 23.1.2016 19:12  
Dnes jsem mohl do stopy vyrazit až po obědě. Celé dopoledne jsem okukoval on-line teploměr na Klínech. Předpověd meteorologům vyšla. Z ranních -11°C se teplota postupně vyšplhala až nad nulu.
Z Nové Vsi v horách jsem došel k červené v Mikulovicích, abych ověřil, zda opravdu byla najeta luční spojka Mikulovice – Nová Ves U lípy. Stopy po úpravě jsem objevil, ale vzápětí ztratil, sněhová nadílka vše skryla. V mlze jsem se na pláni trošku motal. Pršelo a foukal nepříjemný vítr.
Z Nové Vsi k větrníkům byla cesta prohrnutá, ale napadlo deset čísel čerstvého mokrého sněhu. Skluz nic moc.
Od Kateřiny směrem na Mníšek byla prošláplá stopa od turistů, bruslit se dalo jen ztěžka. Za vietnamskou tržnicí na Mníšku už to bylo lepší, a na okruzích už lidi uválcovali i bruslařskou stopu. Konečně jsem se sklouznul po hnědém okruhu u hranice, stoupání po žlutém okruhu k myslivně a větrníku. Stihnul jsem objet ještě západní část velkého okruhu na Mračném vrchu, cíl u Staré školy.
Auta vracející se do Litvínova se musela popasovat s ledovkou, ne všichni to dali.
Východní Krušné hory
Vloženo 20.1.2016 22:19  
Dnes jsem se poprvé odhodlal vyrazit do hor po práci. Vybral jsem si Lesnou a busem po 15:18 jsem vyjel na Novou Ves rozcestí. Lyže bylo možno nazout až na odbočce červené z hlavní silnice. Web KBS sliboval upravené stoupání k Dřevařskému rybníku, celý den ale sněžilo. Bruslení v 5-10 cm nového prašanu bylo fyzicky malinko náročnější. Napojil jsem se na lesenské okruhy směr Červená jáma. Zde jsem očekával urolbovaný podklad, ale pod prašanem skoro nic nebylo. Dokonce se mi párkrát lyže zadrhla o asfalt. Vysvětlení jsem se dočkal záhy. Z protisměru se vyřítil traktor s radlicí, která sníh pouze shrnovala. Bruslit se sice dalo, ale mnohem hůř než před „úpravou“. Hroty hůlek se tupily o asfalt a sem tam byl povrch úplně bez sněhu. Klasici by samozřejmě měli smůlu.
Jel jsem dál po modré až k rozcestí s červenou značkou, kde jsem přestoupil na okruh Lesenská pláň. Ten už byl upravený, ikdyž zasypaný prašanem. Super svezení, byla tam i vyšláplá stopa na klasiku. Pod Eduardovou skálou jsem následoval stopu směrem k hájovně, pak jsem se napojil na modrou značku a k hotelu Lesná doklouzal po vyplužené silnici.
Vrátil jsem se na vrchol Lesné, omrknul lesní zkratku k hotelu (v lese super, na louce zaváto), poté jsem se chvilku motal po lesní propojce a přes Červenou jámu a Dřevařský rybník jsem se vrátil na Novou Ves.
Trasa projížďky (24 km): http://jdem.cz/bvasr9
A ještě pár fotek: https://goo.gl/photos/Th92MMywkka69FNn8
Východní Krušné hory
Vloženo 17.1.2016 21:14  
Jak píšu v dnešním reportu, stopa na Jiřetín byla už dnes zavátá. Předpokládám, že jí ale zas najedou. Včera byla i pro skate, profil - víceméně pořád z kopce.
Ze začátku nevede přímo po červené (ta je příliš strmá), odbočuje severozápadním směrem cca 150 m za rozc. pod Jelení hlavou, napojuje se na červenou a končí kde sníh dovolí. Pak se musí vzít lyže do rukou a přejít pěšky k začátku stopy směr Žebrácký roh (v ideálním případě míň než 1 km po silnici):
https://mapy.cz/s/pSnq
(Odpověď na dotaz uživatele Tonda z 17.1.: Dnes čtu na http://kbstopa.cz/ o nové trase Klínská brána-Český Jiřetín, upraveno rolbou. Netuší někdo, zda to je po červené turistické, nebo jinudy? Jaký má trať profil, jestli to je i na skate? A jak dál z Českého Jiřetína, na Žebrácký roh?)
Východní Krušné hory
Vloženo 17.1.2016 21:01  
Dnes jsem začal na Klínech od parkoviště P4 u horního větrníku (bylo plné aut). Foukalo, tak jsme se schovali v lesních stopách přes Klínskou bránu, Schwartenberg Loipe do Seiffenu. Jukli jsme ke Sportwelt centre a odsud jsme se vrátili přes Mníšek, hnědý okruh a přes silnici na Mračný vrch a po oranžovém kolečku zpět k parkovišti. Tratě byly opakovaně urolbovány, sněžení a vítr však na ně navršil několik cm sněhu. Ve stopě nevadil, malinko zpomaloval bruslení, ale tvrdý podklad byl pro skluz rozhodující.
Pokračoval jsem opět na Klínskou bránu, tentokráte po nově projeté stopě přes Jelení hlavu, která byla méně zafoukaná než tradiční magistrála podél hranice. Včera vyrolbovaná odbočka na Český Jiřetín již byla zcela zavátá. Dál ve směru Fláje byly stopy překryté prašanem, ale bruslit se dalo. Jihobřežní flájská cesta asi letos zůstane jen pro klasiku nebo soupaž.
Po Flájském okruhu i dál přes Vrch Tří pánů pěkné brusleníčko po prašanu, překvapivě i cesta přes pláň u větrníků byla docela v pohodě. Přes Bouřňák a Trafo jsem dorazil do cíle na Bystřické boudě. Trasa (41 km celkem):
http://jdem.cz/bu92c4,
Fotky:
https://goo.gl/photos/BBkZQ9DsDH8sB1wv8
Východní Krušné hory
Vloženo 16.1.2016 17:12  
Klíny i Dlouhá Louka hlásily upravené tratě. Nevěřil jsem předpovědi počasí a namazal parafinem -4°C, ale teploměr nahoře ukazoval -7. Silnice z Dlouhé Louky na Fláje už byla malinko zasněžená. Na flájském okruhu se mi při bruslení lyže trošku bořily do sněhu. Jihobřežní cestou okolo flájské přehrady nikdo nejel, museli jsme razit stopu. Naštěstí těsně před silnicí Klíny – Fláje nás potěšil manšestr klínské rolby. Ve stoupání nad silnici chyběl sníh, i dál po trase jsem se musel vyhýbat kamínkům či trávě.
Z Klínské brány jsem odbočil do Německa. Schwartenberg Loipe byla upravená, ale i tam se občas vynořil šutřík. Do Čech jsme se vrátili přes Mníšek, vše protaženo, ikdyž mírně zasněženo. Jeli jsme hnědý okruh podél hranice, a poté jsme po žlutém přejeli ke startovnímu bodu okruhů na Mračném vrchu. Směr dolů na Klíny byl právě čerstvě urolbován, začátek oranžové trasy byl hodně kamenitý. Proto jsme raději sjeli po modré spojce a hurá dolů k restauraci Stará škola.
Fotky z dneška:
https://goo.gl/photos/7bKyqsyYgw1odgRv5
Východní Krušné hory
Vloženo 11.1.2016 9:15  
To David: na vyjetí rolby je třeba min. 20 cm sněhu, jinak jen vyorá kamení a štěrk, který u nás tvoří podklad lesních cest a cyklostezek. V oblasti Seiffenu to ale pan Preussler, majitel penzionu Sportwelt, většinou nevydrží, vyráží hned, jakmile napadne prvních pár cm. Může si to dovolit zejména na okruzích, které vedou po loukách nad Seiffenem (Ortsloipe). Ikdyž občas se musím smát, když vidím klasickou stopu vyraženou ve stéblech trávy :-).
V Čechách už se ale též rolbovalo (vyasfaltovaná silnice Cínovec – Mikuláška), přičemž na německé straně hranice rolby ještě spí, ze stejných důvodů jako u nás. Výjimkou jsou zasněžované okruhy Biathlon Areny.
Východní Krušné hory
Vloženo 10.1.2016 20:37  
V neděli jsem začal opět od skibusu na Dlouhé Louce. Jen jsem si prověřil jak vypadá úsek k oboře a zpět přes Vlčí horu. Ani jednou jsem nešutroval. Něco překryla námraza, něco lidi odházeli.
Po krajnici jsem se propíchal na silnici směr Fláje, která je od 8. 1. uzavřená pro motorová vozidla. Někdo ale sesadil závoru, a auta tam zjevně pořád jezdí. Jedno jsem i vyfotil.
Napadlo mne vyzkoušet kam až se dá na hladkých lyžích dostat. Po silnici se dalo bruslit, jen místy bylo třeba vyhnout se asfaltu. Klasická stopa nebyla souvislá. Dojel jsem až k závoře na rozcestí 2 km od Žebráckého rohu. Dál už bych jel jen na klasičkách. Vrátil jsem se stejnou cestou a odbočil za Malým Radním rybníkem směrem na Vrch Tří pánů. Kamení mi nedovolilo bruslit, musel jsem soupaž.
Před Bouřňáckou plání jsem uhnul doleva, sjel ke Studánce a po krajnici jsem vystoupal k Bendlovce. Přešel jsem silnici a zkusil přejet plání k okruhům Baníku Osek (viděl jsem tam včera jít běžkaře). V mlze to nebylo úplně jednoduché, ale trefil jsem se. Okruhy na tzv. Dachsteinu doporučuji pouze pro adrenalinové sportovce. Jsou najety skútrem ve svahu nad nádražím Nové Město, v lese sněhu moc není, musíte se vyhýbat trávě a klackům. A je to pěkný kopec. Malý okruh je najet i na louce u lesa.
Po čočkovce na Bystřické jsem si ještě zajel na Cínovec. Než jsem se dostal na perfektně upravenou cínoveckou magistrálu, musel jsem vystoupat ne příliš vysněžený kopec na Klínovčík (spousta kamenů jak ve směru od trafa, tak od Vitišky). Pak ale následovalo perfektní svezení, velké díky Golf Cínovec.
Dnešní fotky: https://goo.gl/photos/7uEYb76rexk3d9VZA
Večer přišla obleva, sníh padal ze střech. Teď budeme s napětím čekat, co spadne z nebe. Má být kolem nuly, uvidíme, zda slibované srážky dostaneme ve formě deště, nebo sněhu.
Východní Krušné hory
Vloženo 9.1.2016 20:36  
Skibus na Dlouhou Louku jezdí So/Ne v 9:30 z nádraží Litvínov (9:35 Citadela, 9:50 Oisek). Nahoře krásné počasí, jezdil jsem skorookruh plot obory - Vlčí hora – louka pod penzionem Rozcestí. Občas skluznici pochroumal šutr, ale bruslit se dalo. Na asfaltce směrem k oboře docela perfektně. Klasici si stopy vybudovali sami, a to i na neupravené trase flájského okruhu. Jako bruslař jsem jim to nechtěl ničit.
Odpoledne jsem se vydal směr Vrch Tří pánů, z kopce mi to moc nejelo. Na magistrále je 5-10 cm sněhu, při bruslení jsem se potácel mezi dvěma vyjetými stopami a kamínky vyoranými cyklisty a chodci. S trochou opatrnosti se dalo. Klasici strach mít nemusí, stopa byla čistá.
Pláň u větrníků překvapivě nebyla vyfoukaná, kamení se dalo vyhnout. Tráva na pláni u Bouřňáku byla rovněž sjízdná.
Fotky z dnešní vyjížďky (36 km) jsem nahrál na: https://goo.gl/photos/tCKQBY3zBWWxZ9QL7
Dle informací od dalších lyžařů nejlepší svezení nabízí strojově upravená silnice Vitiška Cínovec. Zítra se tam vydám, snad to do té doby nezmrší čtyřkolkáři či motoristé.
Moje žena dnes sjela na práskačkách až do Litvínova. Měla na to lyže :-).
Východní Krušné hory
Vloženo 4.4.2015 21:17  
V zásadě potvrzuji Martinovo report, jen ho mírně rozšířím. V podvečer jsem vyrazil od zastávky Zámeček k přechodu flájské silnice, okolo obory. Všude pouze stopa vyjetá běžkaři ve 20 až 30 cm sněhu. Flájský okruh už byl urolbován, padlé stromky či vytátá místa se dala objet. Vzal jsem si práskačky a zkusil se doplazit co nejblíže Litvínovu. Už kousek pod odbočkou na Loučnou víceméně nemá cenu jet na lyžích, ale podařilo se mi sjet po modré značce a po okraji lesácké cesty asi 500 m nad Meziboří. Fotky si můžete prohlédnout na:
https://plus.google.com/photos/106210818202318735165/albums/6133953815956140785
Východní Krušné hory
Vloženo 24.3.2015 22:24  
Ještě to jde! Ikdyž to dře, resp. po trávě moc neklouže. Od obory na Klínskou bránu už je to jen pro otrlé, cca 30% cupitání po trávě. Souvislejších pár set metrů najdete za Desítkou a potom na žlutém okruhu, kde krásné svezení nabízí stoupák lesem směrem k silnici. Na pasece už je samozřejmě vytáto, také plynovod je bez sněhu. Překvapivě se dá lyžovat i na Mračném vrchu, jakž takž. Fotil jsem až při návratu od desítky: https://plus.google.com/photos/106210818202318735165/albums/6129895620150926865.
Východní Krušné hory
Vloženo 22.3.2015 20:09  
Moc na výběr už není, tak jsem dnes zopakoval mírně pozměněnou včerejší trasu. Ověřil jsem, že přes Jelení hlavy opravdu nemá cenu jezdit. Louka od Klínské brány už zítra bude beze sněhu a ve stoupání červené značky od jihu je na spoustě míst vytáté. Přes noc mrzlo, jelo to líp než v sobotu. Dokonce i drobně sněžilo. Na vrch Tří pánů jsem se tentokráte dostal objízné stopě paralelní s magistrálou. Ani tam už se už moc nesvezete. Na Nové Město jsem se chtěl dostat na lyžích, tak jsem ještě před vytátou plání s větrníky odbočil na cestu ke Grünwaldskému rašeliništi. Po pár set metrech v příkopu jsem odbočil doprava a nějak se prokličkoval na panelku. Ta byla relativně vysněžená, a z ní odbočovala stezka, která vede směrem k Myslivně. V lese bylo sněhu docela dost, ale na cestě občas chyběl. Následovalo další plazení příkopem, hupkání po trávě a pěší pochod dolů na Bystřickou boudu. Zkrátka lyžovačka jen pro nadšence :-).
Východní Krušné hory
Vloženo 21.3.2015 19:31  
Na první jarní lyžovačku jsem vystartoval kolem 10:30 od hájovny na Klínech. Překvapila mne docela promrzlá stopa. Na prosluněných pasekách se sníh už samozřejmě neudržel, ale vzal jsem si lyže, které umí po trávě i po kamení :-). Pokračoval jsem přes Klínskou bránu, po severní straně Jelení hlavy, kde je sněhu hodně a suprově jede. V lese občas drhne jehličí, musel jsem přeskákat i dost vytátých pasáží. Podél Flájí se jelo zas krásně, větší holina je až na flájském okruhu nad přehradou. Nemělo smysl pokračovat po holé asfaltce na Dlouhou Louku, odbočil jsem k vrchu Tří pánů. Po pár set metrech už jsem se musel plazit příkopy. Pak jsem se zas chvilkku sklouznul, na pláni s větrníky už sníh zmizel definitivně. Přezul jsem se a do Nového Města doběhnul s lyžema v rukách. I tak mne dnešní projížďka nadchla. Pár fotek: https://plus.google.com/photos/106210818202318735165/albums/6128744861218748337.
Východní Krušné hory
Vloženo 7.3.2015 18:12  
Dnešních 30 kiláků jarního lyžování jsem začal na peróně v Moldavě. Prostě vylezete z vlaku, nasadíte běžky, vyberete si z několika možných směrů, a vyrazíte :-). Já přejel kousek do Německa, kde nad Hraničním potokem čerstvě urolbovali stopu směr Zaunhaus. Při výjezdu z lesa na louku jsem musel přejít pár metrů po trávě, lyže jsem sundal až v nejnižím bodě před asfaltkou. Stopa podél Rašelinového potoka docela ušla, ikdyž v opačném směru si ve sjezdu musíte dát bacha na vytátá místa a šutry. Vybruslil jsem si na výhled na Kahlebergu, obkroužil okruh okolo vršku Gießhübel (místy vytáto, příští víkend asi už tudy jet nepůjde) a přejel přes silnici na můj oblíbený okruh pod Pöbelknochen a zpět pod Kahleberg. Nádherná lyžovačka, v lese ve stínu super skluz, na sluníčku prima makačka. Návrat přes golfáč na Cínovci a po silnici (upraveno dnes v noci, po poledni už samozřejmě rozježděno) a Klínovčík (kamení ve stopě se dá vyhnout) na Bystřickou boudu. Pár fotek najdete na: https://plus.google.com/photos/106210818202318735165/albums/6123525371181613601
Východní Krušné hory
Vloženo 4.3.2015 20:33  
Dnes jsem po práci obrazil k jihobřežní flájskou cestu. Oproti neděli se razantně změnily podmínky. Nasněžilo 10-15 cm prašanu, bruslit se dalo, ale vítr občas nafoukal návěje, občas sfoukal sníh až na led, takže to byl hodně náročný trénink. Člověk si odpočal jen při focení: https://plus.google.com/photos/106210818202318735165/albums/6122450661600324017.
Také o víkendu v pohodě vybruslitelná (vyplužená) silnička k zámečku Lichtenwald zapadla, navíc do ní teréňák vyjel hlubokou kolej, byla to dřina. Koleje traktoru na červené do Jiřetína jsou zaváté, ale čím víc se blížíte ke Klínům, tím se vám zlepšuje stopa na klasiku i na skate. Lidé to už docela ojezdili.
Východní Krušné hory
Vloženo 24.2.2015 20:23  
Včera dole v Litvínově pršelo, s obavami jsem dnes odpoledne vyjel na Klíny. Tam naštěstí pouze sněžilo, místy napadlo až 3 cm sněhu. Dnes večer rolba vyrazí utemovat co napadlo, a v pátek před závodem si to zopakuje. Neuhausenský okruh i stopy nad Klínami byly až na výjimky perfektně sjízdné. Opět jsem pořídil pár fotek:
http://skirogaining.krk-litvinov.cz/2015/cs/fotky_skirogaining
Východní Krušné hory
Vloženo 11.2.2015 21:38  
Start u hájovny na Klínech, stopy směr Desítka neupravené, ale promrzlé a pekelně místy pekelně rychlé. Hned za desítkou jsem odbočil do Němec, trasa pod Teichhübel je vyplužená a poničená auty, ale dá se. U Bad Einsiedel už to šlo, za Sportwelt se musí lesem soupažit, ale jakmile se dostanete na Ortsloipe, paráda: http://skirogaining.krk-litvinov.cz/2015/cs/fotky_skirogaining.
Sníh se zatím s oblevou vypořádal až překvapivě dobře, dokonce i na pláních u Seiffenu najely manšestr o šířce dvou roleb. Návratu přes Mníšek za tmy jsem se trošku bál, ale i po neupravené ledové krustě se dalo v pohodě bruslit. A z Mračného vrchu jsem už sjížděl po čerstvě upravené stopě.
Východní Krušné hory
Vloženo 25.1.2015 19:06  
Dnes jsem s GPS projížděl okruhy v Německu, fotil jsem pouze při návratu na Klíny, viz http://skirogaining.krk-litvinov.cz/2015/cs/fotky_skirogaining. U klínského parkoviště jsem se musel prokličkovat políčkem kamenů. Ve stoupání k větrníkům jsem se se svými skaty občas zapíchnul do sněhu po okraji. Sněhu je pořád málo. Přejel jsem do Němec na okruhy Teichhübel. Ojezdil jsem skoro všechna kolečka u Bad Einsiedlu, většinou urolbováno, v nižších partiích jsem musel dávat bacha na kamínky. Pak jsem se vrátil do Čech. Těsně za Desítkou ve směru Klíny číhají kameny. Pokračoval jsem rovně, na žlutém okruhu byla dokonce vyřízlá stopa na klasiku. Nejprve jsem chtěl jet až na Mníšek, ale na vršku nad odbočkou žlutého okruhu mne šutry vrátily zpět. Projel jsem si i okruhy na Mračném vrchu, z východiska směr Kostelní cesta se dá projet jen s obtížemi. Sjezd dolů na Klíny je také problematický. Hospoda Stará škola naopak OK :-). Jemně sněží, uvidíme jak moc sněhu napadne.
Východní Krušné hory
Vloženo 24.1.2015 18:04  
V rámci přípravy skirogainingového závodu jsem dnes vyrazil prozkoumat území Klíny Seiffen. Ještě bez běžek, potenciálně upravené stopy jsem obíhal po vedlejších cestách. Zaváté byly stopy podél obory (jihobřežní cesta Flájí) i zpět směr Klínská brána. Od Mračného vrchu k bráně už stopy na klasiku vydupali běžkaři. V Německu už se rolbaři snažili, upravili okruh pod Teichhübel i okruhy u Bad Einsiedel (občas na trávě). Dál na Sportwelt Seiffen neupraveno. Klínská rolba upravila pouze malé okruhy na Mračném vrchu a příjezd k nim. Občas vyryla hlínu a šutry, není dost sněhu na výřez stopy na klasiku, ale jezdit se dá. Vyfotil jsem přes 50 fotek a nacpal je do fotogalerie závodu:
http://skirogaining.krk-litvinov.cz/2015/cs/fotky_skirogaining
Východní Krušné hory
Vloženo 3.3.2014 9:49  
Pěšky do vytáté serpentiny nad Krausovými boudami a Modrým kamenem, odtud po okruhu na Světlé hoře (po zmrzlejším sněhu se jelo lépe než v sobotu), přes Černou boudu na vrchol Černé hory, dále přes Luční svážnici do sedla pod Kolínskou. Návrat na Hoffmanky opět po modré a žluté (vytátých úseků samozřejmě přibylo). Fotky naleznete na: http://jdem.cz/bac279.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 3.3.2014 9:41  
Za sněhem jsem od Hoffmannových bud musel vystoupat až pár set metrů za Zrcadlovky, do 1100 m. n. m. Malý okruh Černá hora byl super, sjezd po zelené od Pardubek končí asfaltem asi též ve výšce 1000-1100 m. Od Modrého kamene jsem přešel pěšky lesem do vytáté serpentiny nad Krausovými boudami. Po okruhu na Světlé hoře se dalo krásně bruslit, dokonce i po upravené rolbovce s vyřízlou stopou na klasiku. Na prudších úsecích slunce obnažilo kamení. Pokračoval jsem ve směru na Thamovky, přenos po modré a dál po mokrém sněhu přes pláně Kolínská, Pražská, Lučiny, Svornost a Liščí horu na Rozcestí. Ještě jsem si odskočil po modré a zelené do sedla pod Stohem. Návrat stejnou cestou pod Kolínskou a pak dolů po modré a žluté na Hoffmanky. Fotky naleznete na: httpshttp://jdem.cz/bac268
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 9.2.2014 22:43  
Od Hájenky v Pekle super stopa po červené. Z Knajpy přes tradičně vytátá a kamínky na Kůrovec (asfalt nad ním lze objet příkopem). Po panelce paráda, otočka na Jezdecké. Ze včerejška vím, že se dá jet v až k Václavíkově studánce, občas ale skluznici pobrousí kamení :-(.
Fotky: http://jdem.cz/9nh65
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.2.2014 10:51  
A jeste nedele:
http://jdem.cz/9mwm9
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 3.2.2014 10:49  
Fotografické doplnění zpravodajstvi Radka S. - sobota:
http://jdem.cz/9mwp4
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 13.1.2014 0:24  
Připadlo pár čísel, začal jsem svážnicí na Medvědín, pak sjel na okruhy a vyrazil na Rovinku. Bacha na šutry u před Labskou sjezdovkou, přeskakuje se pár potoků, ale dalo se. Vyrazil jsem okouknout druhou větev směr janova skála, ale nedostatek sněhu a šutry u Zákoutí a za odb. k chatě Tereza mne přinutily vrátit se zpět. Pak jsem jezdil sem a tam mezi Labskou sjezdovkou a zatáčkou Medvědínské svážnice. S batohem na zádech jsem sjel (po modré 13B) až do centra Špindlu. V některých prudších sjezdech vadily velké šutry.

Fotky na Picase: https://picasaweb.google.com/106210818202318735165/2014_01_Misecky#
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 13.1.2014 0:16  
Na Medvědín urolbováno, pak po červené přes Šmídovu vyhlídku, mým skatům se to nelíbilo :-). Přes Vrbatovku po zledovatělé stopě na Labskou boudu, odtud po modré na rozc. 4 pánů - dobře se bruslilo. Sjezd v Vosecké a pět - odhadem týden neprojeto, ale dalo se. Návrat na Mísečky a pokus o projetí 10 km okruhu - zatím nedoporučuju. Na závěr svážnice Medvědín - lahůdka. Fotky na Picase: https://picasaweb.google.com/106210818202318735165/2014_U_Kotle#
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 8.12.2013 18:17  
Ráno jsem na webu zjistil, že Němci urolbovali stopy aspoň v okolí
Kahlebergu. Bohužel neprotáhli příjezdové trasy od Moldavy. SC Bouřňák
sice podle včerejších informací mělo rovněž začít projíždět, bohužel, pry kvůli zákazu domluvenému s lesáky (zákaz rolbování do 15.12.), vůbec nevyrazili. Na web napsali, že nejezdí kvůli silnému větru, ačkoliv panovalo bezvětří.

Ke skatovým tratím v Německu jsem musel podstoupit asi hodinovou anabázi po
neupravených cestách přes Vitišku a Cínoveckou magistrálu. Zbylo mi jen 45 minut na bruslení a následoval 50 minutový návrat zpět. Bruslit se dalo jen na pár set metrech cínovecké silnice, nechtěl jsem ničit stopy na klasiku. Ale projetí to bylo pěkné, viz fotky:
https://picasaweb.google.com/106210818202318735165/Nove_Mesto_Kahleberg
Východní Krušné hory
Vloženo 7.12.2013 21:56  
Dnes mi ujel vlak na Moldavu, potrestal jsem se výšlapem přímo z Litvínova. Žlutá nad Loučkami byla v pohodě, ikdyž směrem dolů bych to jel velmi nerad. Místy čouhají kameny a při plužení by se lyže asi dostaly až na štěrk.
Od rozcestí Hvězda přibylo sněhu, závěje byly produpány jedním pěšákem. Podařilo se mi tam prošlápnout lyži. Skluznice ji ale dokázala udržet pohromadě, tak jsem pokračoval dál. Okruhy na Dlouhé Louce projedou až v noci, stopy od turistů vydržely pouze v úvozech. na hřebenovce přes Vrch tří pánů je vítr místy zafoukával. Pláň s větrníky byla sfoukaná, stejně jako tráva pod Bouřňákem, ale jet se tam pořád dalo. Skončil jsem v hospodě Bystřická bouda. Fotky jsem dal na Picasu: http://sux.cz/3017
Východní Krušné hory
Vloženo 14.4.2013 18:12  
Dnes jsem vyrazil ze zastávky Nové Město. Na loukách u stadionu sníh rychle mizí, ale jet se dá. V lese je sněhu pořád hodně, na rolbovaných cestác se drží a odtává pouze v prudkých kopcích nebo na pasekách či jiných místech, na která praží slunce. Cesta k Vitišce byla vytátá dole i nahoře na pláni, na louce pod Klínovčíkem překvapivě stále zůstává sjízdný pruh na vrchol. Cínovecká magistrála za Mikuláškou je už zasněžena jen symbolicky, na holinách je sníh pouze v příkopě a před Pankiho vyhlídkou už ani tam. Naopak za vyhlídkou je celá vozovka vysněžena až k Štěničárně a dál. Spousta sněhu je i ve sjezdu na Vápenici. Stopa do kopce za Vápenicí je vysněžená jen dole, v prudkém svahu odtál středový pruh a zbylý led asi brzo skončí taky. Přejel jsem z Pašerácké zatáčky do Němec, ověřil si, že okruh Wüster Teich opravdu není sjízdný. Sníh de facto končí v sedle Gießhügel a zas se objevuje až před křižovatkou na Zaunhaus. Cesta dolů vypadala vysněženě, ale i nahoru se dalo v pohodě bruslit, jen byl otřeba se vyhýbat kamenům a překonat jedno úplně holé místo. Zajel jsem i za altenberskou silnici. Silničku na Schellerhau poničil traktor, ale bruslit se po ní dalo, stejně jako po stopě Pöbelknochen. Výraznější potíže (suchá panelka) nastaly až za křižovatkou s okruhem Osterzgebirge. Turistická cesta na Altenberg už je zcela holá, po SV lyžařské trase se bruslilo až na pár výjimek přijatelně. Vyjel jsem si po modré na Kahleberg a po páteřním průseku zamířil k Cínovci. Sněhu už tam moc nezbývá, na webu Altenberg už vyhlásili konec zimní sezóny. Na cínovecké pláni jsem musel šlapat po trávě, jet se dalo až na východním okraji rašeliniště. K Pašerácké zatáčce jsem zkusil sjet po červené německé značce, ale sjízdná byla až skoro úplně dole v lese. Sjezd podél hraničního potoka po české straně brzdilo jehličí, za zatáčkou u Zaunhaus už zítra nic nezbyde. Dostatek sněhu je až v lese od odbočky Promenády k Vápenici. Červená značka přes Černé vody je na otevřených úsecích nesjízdná. Po sněhu zasypaném jehličí jsem se dotrápil zpět ke stadionu a na vlak.
Nevím, nevím, zda se příští víkend ještě půjde někde sklouznout. Snad ještě nasněží :-).
Trasa z dneška na cykloserveru: http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/?d=114815#pos=50.73743P13.73016P13, fotky na Picase: https://picasaweb.google.com/tojnar/2013_04_14_Nove_Mesto
Východní Krušné hory
Vloženo 13.4.2013 15:37  
Dnes jsem si přivstal, abych stihnul první ranní bus na Klíny, a co nevíce si užil skluzu po tuhém firnu. Povzbuzen včerejším průzkumem, zamířil jsem směr Mníšek po stopě podél Svídnice. Vzal jsem si „potravní lyže“, ale kupodivu zbytkové pruhy sněhu mi dovolily svézt se i podél červené značky před vietnamskou tržnicí (dnes asi naposledy). Po drnech jsem musel přecupitat pouze pár metrů. Za silnicí už to bylo horší, ale ani tam jsem běžky nesundaval a těšil se na lesní úseky před Novou Vsí. Po překonání pár set metrů vytátého a traktorem rozrytého sněhu jsem se dočkal. Sníh, který před týdnem upravila rolba a následně pokropil déšť, přes noc nádherně zfirnovatěl. Paráda :-). Po sněhu se dalo dopíchat až k větrníkům na Strážném vrchu, dál se musí pěšky. S lyžemi v rukách jsem nejprve kvůli focení vystoupal na vrchol Strážného vrchu, pak seběhl ke zrušené hospodě Na Výšině, a nazul je až za Mikulovicemi, v místě, kde červená značka vchází do lesa. Silnička k vysílači Jedlák byla bez sněhu, ale příkopem se jakžtakž jet dalo. Za rozc. Dřevařský rybník už jsem si i zabruslil, jen jsem se občas musel vyhnout kamení či pruhům asfaltu. Pak jsem se napojil na okruh Červená jáma (pod Medvědí skalou a Liščím vrchem). Sněhu je tam zatím dost, bohužel firn už mezitím na slunci povolil. V závěrečném stoupání podél vedení na Lesnou, ani nahoře na pláni, už z rolbovaných stop moc nezbylo. Sem tam jsem musel po trávě, ale běžky jsem zul až na parkovišti před hotelem Lesná. Poobědval jsem a vrátil se mírně modifikovanou trasou na Novou Ves na bus.
Trasa z dneška na cykloserveru: http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/?d=114702#pos=50.60462P13.48679P13, a spousta fotek: https://picasaweb.google.com/tojnar/2013_04_13_Lesna.
Východní Krušné hory
Vloženo 12.4.2013 17:51  
Celý týden bylo nad nulou, několikrát dokonce docela hustě zapršelo. Přesto jsem dnes po práci vyrazil na běžky ve víře, že stopy, které na Klínech pečlivě a kvalitně upravovali po celou zimu, přece musí něco vydržet. A nemýlil jsem se :-). Měl jsem jen hodinu času na rychloprůzkum míst, kde sníh mizí nejrychleji. Vystartoval jsem nahoře u hájovny Lesů ČR. Sjezd ke hranici občas zpestřovala tráva, ale lesní úsek před zatáčkou U Desítky byl až na posledních pár metrů překvapivě dobře sjízdný (jehličím se nezabývám). Projel jsem se podél hraničního toku Svídnice a hnědém okruhu. I zde si lyžaři musí dát pozor na vytáté úseky, zejména pokud při sjezdu balí foťák :-). Kupodivu i tradiční rybník dole na odbočce červené značky/plynovodu bylo možno překonat na lyžích. Na pláních před Mníškem jsem sníh neočekával, oprávněně :-). Po plynovodu už se dá jet jen směrem vzhůru, čeká vás tam střídavě natátý led, ledová tříšť s vodou a holé plochy s kamením. Velký (oranžový) okruh na Mračném vrchu vypadal též vysněženě, dokonce i v dolních partiích Kostelní cesty. Ještě zákres trasy na Cykloserveru: http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/?d=114635#pos=50.63833P13.51898P15 a fotodůkazy, že si nevymýšlím: https://picasaweb.google.com/tojnar/04_12_2013_Pruzkum_Kliny.
Východní Krušné hory
Vloženo 7.4.2013 18:43  
Vystartovali jsme z parkoviště u Staré školy na Klínech, vystoupali podél větrníku na Mračný vrch, po oranžovém okruhu sjeli k přechodu přes silnici Klíny - Mníšek a po hnědém okruhu a červené značce se dostali na Mníšek. Vše perfektně vysněženo i urolbováno. Na loukách před i za Mníškem bylo už sněhu méně, ale pořád dostatek i pro pěkné lyže. Při vjezdu do lesa je třeba dát pozor, stopu tam poničil nějaký traktor. Naštěstí jen pár set metrů, pak odbočil směr Jeřabina. Cesta na Novou Ves ke kravínům už se neupravuje, rolba jezdí lesem směrem na Kopřivník a pak uhýbá na pláně Strážného vrchu. Tam už sněhu moc nezbývá, silnice mezi větrnými elektrárnamy byla vyfrézovaná, ale dalo se jet po vedlejší pastvině. Jsou tam ale šutry, které se mi při zpátečním sjezdu podepsaly na skluznici :-(. Asfaltka do vesnice už byla úplně holá a pokračování rolby za novoveskou silnicí se nám najít nepovedlo. Chvíli jsme jí zkoušeli hledat na pláni nad Výšinou i na pastvinách za Novou Vsí, ale našli jsme jen šipky značení. Asi začíná až někde za Mikulovicemi. Vrátili jsme se stejnou cestou, já vybruslil po červené značce (po plynovodu) a sjel po hnědém okruhu na stopu ke Klínské bráně. Po cestě jsem se musel vyhnout několika kamenům. Já si ještě přidal smyčku přes Jelení hlavu, poté jsme se okolo hájovny a horního parkoviště vrátili do cíle. Sluncem zalité fotky máte na: https://picasaweb.google.com/tojnar/2013_04_07_Nova_Ves.

Nádherný den, slunce, sníh sice postupně natával a zpomaloval, ale celkově parádní výlet.
Zákres dnešní vyjížďky najdete na Cykloserveru: http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=114276.
Východní Krušné hory
Vloženo 6.4.2013 17:09  
V okolí Altenbergu upravili před víkendem docela dost stop. Byla mlha, foťák jsem nechal v autě. Projetou trasu najdete na Cykloserveru: http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/?d=114191#pos=50.75655P13.71334P14. Vyrazil jsem z parkoviště u golfového hřiště na Cínovci, tradičně vyjel na Kahleberg, objel Šibeniční rybníky a pokračoval směrem na okruh Pöbelknochen. Tentokráte jsem vysoupažil až na vrchol a z něj jsem sjel po průseku severozápadním směrem na žlutou značku před Schellerhau. Celý okruh Pöbelknochen byl nádherně upraven rolbou. Obkroužil jsem též okruh okolo vrchu Wolfhügel. Bruslařskou stopu tam brzdilo cca 10 cm sněhu, takže jsem si víc máknul, ale pořád v pohodě sjízdné. Návrat zpět po stopě jižně od Pöbelknochen, okolo chaty Paradies a pod Kahlebergem a Lugsteinem k parkovišti.
Východní Krušné hory
Vloženo 1.4.2013 21:44  
V Litvínově napadly 2 -3 cm nového sněhu, na Novém Městě ale pět až deset. Bouřňáci dodrželi slib, že už letos nebudou rolbovat. Nicméně nově napadlý prašan moc bruslení nepřekážel, a klasici si stopu udělali sami :-). Nějak jsem si nestačil naplánovat kam pojedu, tak jsem se motal jak mne napadlo. Záznam mého dnešního pohybu jsem zakreslil na cykloserver: http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=113919
Nejprve jsem musel vyřídit koledu na Bystřické boudě, poté jsem vyrazil na Promenádu, a v jejím nejnižším bodě přejel do Německa s tím, že tam třeba bude něco najeto. A nemýlil jsem se, rolba tam byla min. v neděli v noci, 2 cm prašanu ve stopě vůbec nevadily :-). Zaunhaus jsem letos poprvé projel bez zouvání lyží. Těsně za ním jsem se musel vyhnout pár kamínkům, ale pak to bylo OK, jak okruh okolo Wuster Teich, tak jižní oblouk okruhu Pöbelknochen na Altenberg. Pak jsem projel pod Kahlebergem a chvilku si pobloudil po Zinnwald, kde jsem hledal hledal jsem lamy, dokud jsem je nenašel :-).
Návrat po cínovecké magistrále i bez rolby výtečně upravily davy turistů. Cíl tradičně na Bystřické boudě – dnes bohužel naposledy. Fotky viz: https://picasaweb.google.com/tojnar/2013_04_01.
Východní Krušné hory
Vloženo 31.3.2013 18:16  
Dnes jsem vystartoval z Dlouhé Louky a po úboční cestě na Vrch tří pánů, Vitišku a Cínovec jsem dorazil na Komáří Vížku. V pátek upravené stopy již byly zasypány jedním až dvěma cm čerstvého sněhu, navíc foukal ne sice nesnesitelný, ale přece jen svižný vítr, který zejména na pláních tratě ještě více zafoukával. Jelikož jsem se nechtěl utavit, namazal jsem si běžky vysokofluorovým parafinem, a nelitoval jsem. Po čerstvém prašanu mi to jelo skvěle, ve sjezdech dokonce rychleji než v klasické stopě.
Na louce za hotelem Golf se mi stopa občas ztrácela. Před hotelem Na Pomezí jsem byl rád, že znám cestu a že není mlha, ale za lávkou přes silnici od Dubí jsem stopu stejně ztratil. Soupažil jsem podél spoře zasněžené silnice a předčasně odbočil k barákům na Husově vrchu, přitom jsem měl vytrvat na modré značce a ze silnice odbočit až u tyčového značení, kde v pátek projela rolba. Na loukách už její stopy vítr úspěšně zafoukal, ale lesní úseky nabízí nádherné svezení pro klasiky i bruslaře. Silnice pod Komárkou je holá, cesta na vrchol je kvůli kamenům a ostrůvkům holého asfaltu vhodná jen pro „práskačky“.
Při zpáteční cestě už bylo v okolí Cínovce vše zaváté, jenom Cínovecká magistrála zůstala parádně sjízdná. Skončil jsem tradičně na Bystřické. Fotky najdete na:
https://picasaweb.google.com/tojnar/2013_03_31_Komari_Vizka .
Východní Krušné hory
Vloženo 30.3.2013 19:14  
Dnes jsem si naplánoval okruh z Dlouhé Louky přes Žebrácký roh, Holzhau (Fischerbaude) a po zrušené trati na Moldavu, Bystřickou boudu, Vrch Tří pánů zpět na Dlouhou Louku. Do upravené stopy padal čerstvý sníh, který zpomaloval skluz, ale nijak drasticky. Rolba upravila klasickou trasu na Žebrácký roh, odbočkou po červené značce se vydalo jen pár nadšenců. Projeta je i spojka přes býv. Vilejšov pod Vrch Tří pánů. Na německé straně asi upravovali tratě o chvilku dříve, tudíž na nich měli nasypáno pár centimetrů navíc, ale pořád v pohodě. Projel jsem si lesní okruh nad Holzhau a poté jsem se po neprojetém průseku a cestě #58, kde přede mnou jel pouze koňský povoz, napojil na silnici spojující Torfhaus a stopy upravené na náspu bývalé železnice. Po ní jsem musel chvilku soupažit, jsou tam dvě klasické stopy velmi blízko sebe. U odbočky do Čech (směr stará Moldava) jsem se svezl po asfaltce určené pro bruslaře. Sněhu tam moc nebylo, hrotům mých hůlek se tímto omlouvám :-), ale jet se dalo. Za Skibanhoff byla chvilku stopa vhodná i pro bruslení, dál jsem pokračoval po paralelní cestě pro skate (upravena asi v pátek, už byla docela dost rozdupaná). Pod hraničním mostem na Moldavě jsem váhal, zda nesundat lyže, ale nakonec jsem tu hlínu a kamení nějak přeskákal. Od nádraží mne rolbou upravená stopa dovedla přes stadion na Novém Městě na oběd v Bystřické boudě. Nějak jsem se tam zakecal, hrozilo, že nestihnu odjezd skibusu z Dlouhé Louky. Makal jsem, ale v duchu jsem se smiřoval s tím, že 8 km a 150 m převýšení nejspíš za 53 minut nestihnu. Naštěstí silnice k transformátoru byla sjízdná, rovněž nejkratší trasa na Dlouhou Louku po červené značce byla urolbovaná, nakonec jsem to zvládnul za 34 minut, s plným žaludkem docela výkon :-).
Dnešní poněkud zamračené fotky najdete na: https://picasaweb.google.com/tojnar/2013_03_30_Holzhau.
Východní Krušné hory
Vloženo 24.3.2013 18:27  
I dnes jsem zamířil do Německa, trasu vyjížďky jsem zakreslil na web Cykloserver: http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/?d=113440#pos=50.74710P13.71042P13 a fotky umístil tradičně na: https://picasaweb.google.com/tojnar/2013_03_24_Pobelknochen.
Začal jsem stejně jako včera, přes stadion a směrem na Moldavu, tentokrát jsem ovšem odbočil na Vápenici. Sníh byl po nočních třeskutých mrazech tupý, hlavně ve stínu, ale během dne se díky zářícímu slunci vylepšoval. Prudký a dlouhý stoupák po červené značce jsem v pohodě vyjel a po odpočinku ve sjezdu do Pašerácké zatáčky jsem přejel na německou stranu hranice (spojka je na soupaž oběma směry). Zaskočil jsem si na Kahleberg, poté objel stopy okolo Šibeničních rybníků a pokračoval směrem na okruh Pöbelknochen. Obkroužil jsem jeho severní část až k Schellerhau - všude super stopy. Po sjezdu přes Pöbelbach jsem se dostal na okruh okolo vrchu Wolfhügel, kde už v lese leželo poměrně dost jehličí a větviček, ale pořád bezproblémové bruslení. Přes Gabelweg a Pašeráckou zatáčku jsem se vrátil do Čech. Cesta podél hraničního potoka byla překvapivě perfektně vysněžená, dokonce ani v zatáčce u Zaunhausu jsem žádné kameny nepotkal. Na závěr jsem projel Promenádou, stadionem a skončil na Bystřické boudě.
Východní Krušné hory
Vloženo 23.3.2013 20:15  
Dnes jsem se vyvezl vlakem na Nové Město, abych obhlédnul stav stop v okolí stadionu a také tratě v Německu. Abych si usnadnil vysvětlování kudy jsem jel, zakreslil jsem svůj výlet na web Cykloserver - http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/?d=113440#pos=50.76513P13.68828P13. Fotky z výletu najdete na: https://picasaweb.google.com/tojnar/2013_03_23_Schellerhau.
Hned po výstupu z vlaku jsem byl jsem nadšený. Svítilo sluníčko, vše bylo nádherně vyrolbováno, stopa tvrdá a rychlá, ale ne zledovatělá, zkrátka paráda. Ze stadionu jsem zamířil směrem k Moldavě, odbočil na Promenádu a z ní těsně za potokem Divoká Bystřice přejel přes Hraniční potok do Německa, bez zouvání :-). I tam mne čekal nádherný manšestr, pouze na silnici u Zaunhausu bylo nutno sundat lyže, silnice byla vytátá. Hned za Zaunhausem hrozí několik kamenných polí, nebezpečné jsou ale jen v opačném směru z kopce. Já pospíchal nahoru podél hranice a dál nad Wuster Teich a po Gabelweg k altenberské silnici. Neue straße byla projetá jen lyžaři, ve směru na Schellerhau zas najely stopy na klasiku moc blízko u sebe, ale s trochou šikovnosti se mezi nimi bruslit dá. Na pláních nad Schellerhau tradičně foukalo, občas jsem přejížděl přes návěje, ale dobruslil jsem až k otočce nad sjezdovkou v Neuschellerhau. Cestou zpět jsem odbočil dolů doprava na můj oblíbený okruh Pöbelknochen a po něm se dostal ke spojce podél altenberské silnice k parkovišti pod Kahlebergem. Na jeho vrchol jsem vystoupal oklikou (severovýchodní cesta je méně rozdupaná).
Vrátil jsem se přes Cínovec, Vitišku a Klínovčík na Bystřickou boudu. Jelo to hodně rychle, 5 km z Cínovce k Vitišce jsem ujel za 15 minut, na Bystřickou jsem dorazil za 21 minut.
Východní Krušné hory
Vloženo 16.3.2013 16:09  
Dnes jsem vyjel skibusem na Dlouhou Louku. Všechny stopy tam byly upravené, já si dal tři měřené Flájské okruhy (11 km). Na sluníčku mi lyže docela jely, ale jakmile jsem se dostal do stínu lesů u Flájí, skluz byl najednou jen minimální. Dosažené časy tedy nic moc, mezi 43-45 minutami. Na závěr jsem si okruh objel ještě jednou volným tempem a pořídil pár fotek: https://picasaweb.google.com/tojnar/03_16_2013_Dlouha_Louka.
Východní Krušné hory
Vloženo 15.3.2013 20:06  
Do rána v Litvínově napadly 1-2 cm sněhu, vše ale přes den zas odtálo. Na odpolední běžky jsem vyrážel s vědomím, že na Klínech tahle vrstva asi vydrží. Jenže k mému údivu manšestr na tratích zaválo min. deset centimetrů prašanu, tzn. včerejší úprava jakoby se nekonala. Milovník přírody ve mně byl potěšen, ale mé sportovní nitro brblalo, že v takových podmínkách asi na Klínskou bránu a zpět za hodinu dojet nestihnu a zpáteční bus mi ujede. Lyže mi však jely výborně, od Staré pošty až k silnici jsem vybruslil poměrně svižně, skluz byl na prašanu až překvapivě dobrý. Kameny na lesní cestě před rozcestníkem U Desítky byly zasněženy, pěkně velký kámen jsem minul až dál, v dolíku u potoka, další zahrozily v zatáčce před otočkou na Klínské bráně (7 km/33 minut). Cestou zpátky jsem si pěkně zrasoval levou lyži o již zmíněný kámen u potoka, ze směru od brány vůbec nebyl vidět :-(. Dolů k zastávce jsem dojel v čase 1:01, uf! :-)
Dnes večer by klínské okruhy měly být opět upraveny rolbou, zítra nás čeká další super lyžovačka :-).
Východní Krušné hory
Vloženo 14.3.2013 22:42  
Můj synátor začal na Klínech u hájovny a jel přes Klínskou bránu po hraniční traverzovce, pokračoval po jihobřežním okraji Flájí a podél obory k Loučné a sjel dolů k rozcestí Hvězda a ještě kousek níž na Litvínov, kde ho kameny donutily sundat lyže. Také on fotil: https://picasaweb.google.com/tojnar/03_14_2013_Honzik02.
Východní Krušné hory
Vloženo 14.3.2013 22:04  
Nová sněhová nadílka mne spolu s předpovědí počasí a slibem úpravy stop nalákaly vzít si dovolenou. S foťákem v batohu jsem vyrazil od Staré pošty a cestou jsem pilně fotil: https://picasaweb.google.com/tojnar/03_14_2013_Kliny_Bystricka .
Manšestr ve stoupání na Mračný vrch se malinko bořil, ale jelo se mi dobře. První šutry jsem potkal až v lese před Desítkou a pak v dolících cestou na Klínskou bránu. Objel jsem si vyrolbované účko přes Jelení hlavu a po traverzovce podél hranice ke Klínské bráně a zpět po traverzovce k odbočce na Fláje. Sem už rolba nedojela, pouze nějaký skutr, v jehož úzké stopě jsem jakž takž i bruslil. Stejné to bylo až k flájské silnici a také za ní podél jižního břehu Flájské přehrady. Až Flájský okruh byl už upraven rolbou z Dlouhé Louky. Jel jsem po něm ke křižovatce na Žebrácký roh (stopa též upravena) a dále k odbočce na Vrch tří pánů. V dolíku před odbočkou žluté značky na Dlouhou Louku číhá pěkné stádečko kamenů. Další šutry pohrozily až na pláni u větrníků. Odtamtud už jsem sjel do Nového Města a okolo Bouřňáku k trafu. Rolbovaná stopa končila před silnicí do Hrobu, Bouřňáci slibují úpravy až na dnešní večer. A opravdu, cesta přes Klínovčík ani stopy na lyžařském stadionu v Novém Městě strojově upraveny nebyly. Výlet jsem zakončil tradičně v Bystřické boudě.
Východní Krušné hory
Vloženo 11.3.2013 19:47  
Dnes jsem zajel zkontrolovat stav stop v areálech Klíny-Seiffen. Mrzne, takže většina stop je poničena zmrzlými rýhami vytvořenými lyžaři bruslícími při oblevě, cestu zpestřují kameny, drny, tráva a led. Start od Staré pošty přes větrník, kvůli obavě ze zmrzlé a rychlé stopy jsem na Mníšek sjel po žlutém a hnědém okruhu. Na loukách a na cestě v údolí Svídnice zbyl jen led a drny. Bruslit se sice dalo, ale byly to tance na ledě. Rolba už tam nebyla hodně dlouho. Odbočil jsem za silnici směr Sportwelt Seiffen, roněž neupraveno. Stopy v okolí Bad Einsiedel vypadaly podobně, navíc byly hodně podupány pěšáky. Schwartenbergloipe byla rovněž ve špatném stavu, ale aspoň jsem se už klouzal po sněhu. Většinu trasy jsem soupažil ve zmrzlé stopě, i do poměrně prudkých kopců se tak jelo lépe než při bruslení po rýhách. Od Klínské brány byla stopa méně rozrytá, ale logicky přibylo vytátých míst a kamení. Musel jsem jet odně opatrně. Na Mračném vrchu jsem si ještě objel modrý okruh (vypadal docela dobře) a západní část zeleného okruhu. Kostelní cetu zničil někdo nějakým autem, sjezd dolů do Klínů byl drsný, ale pořád ještě zvládnutelný. Bez důkladného nasněžení tu ale lyžování bude vhodné jen pro blázny a fanatiky.
Východní Krušné hory
Vloženo 11.3.2013 11:07  
Z Nového Města přes stadion, na Vitišku - cesta nahoru už hodně kamenitá. Cínovecká magistrála ještě v pohodě, ale sníh odtává. Pokud nenasněží, vzniknou tam do přístího víkendu holiny. Sopy směr Kahleberg natáté, ale v pohodě, jen tradiční přenášení přes silnici k biathlon aréně.
Východní Krušné hory
Vloženo 9.3.2013 20:48  
Na webu skiareáku Klíny inzerovali páteční úpravu stop, tak jsem si po ránu přivstal a v 8:14 vystartoval u Staré pošty po netknutém a docela i pevném manšestru. Cestou na Klínskou bránu jsem minul několik ošklivých šutrů (7 km/34 min.). Pokračoval jsem přes Jelení hlavu, kde se rolba otáčela a dál už jsem se bořil po týden staré rolbovce k flájské silnici (11 km/57 min.). Za silnicí byla stopa kupodivu pevnější. Za hodin ua čtvrt jsem se napojil na Flájský okruh (14 km), rovněž čerstvě upravený rolbou. Po něm jsem jel až k odbočce na Vrch Tří pánů a dál přes větrníkovou pláň (vše upraveno). Až na pláních pod Bouřňákem hodně chyběl sníh. Silnici u trafa (24 km) jsem přelézal v čase 2hod. 10 minut. Na sjezdu z Klínovčíku k Vitišce jsem potkal dost nepříjemných kamenů, silnice na Cínovec byla v pohodě. Po 3 hodinách jsem dojel k lávce přes cínoveckou silnici (31 km). Zkoušel jsem popojet ještě pár set metrů po dlouho neupravované cestě směr Komáří Vížka, ale pak jsem se raději vrátil a najezdil pár km na rolbou upravených tratích v okolí Kahlebergu. S návratem po cínovecké silnici přes Vitišku a cílem tradičně na Bystřické boudě jsem ujel celkem 50 km.
Východní Krušné hory
Vloženo 8.3.2013 17:53  
Ve středu to moc nejelo, ale dneska to nejelo tuplem. Klíny stará pošta - Klínská brána 35 minut a zpátky 30. Snih odpovídal počasí, byl měkký, bořil se, každé sklouznutí si člověk musel odpracovat. Stav stop se samozřejmě zhoršil, na některých místech už po mně lyže vrhaly vyčítavé pohledy :-). Zítra odpoledne se má zas ochladit a dokonce nasněžit. Třeba si sezónu ještě prodloužíme.
Východní Krušné hory
Vloženo 6.3.2013 20:17  
Start z Klínů od hájovny, v měkké stopě do kopce okolo vodárny lyže moc nejely, málem jsem umřel :-). Nahoře za silnicí už to bylo lepší, na Klínskou bránu jsem dobruslil za 29 minut (7 km). Pokračoval jsem dál, na otevřených pláních nahřátý sníh brzdil, v lese jel docela dobře. Po 52 minutách jsem obracel u silnice na Fláje (12 km) a vrátil se přes Jelení hlavu na Klínskou bránu - krásně vyrolbováno. K večeru stopa začínala tuhnout a jelo se líp. Podíval jsem se i kousek do Německa, ale hned po pár metrech mne zarazila vyplužená asfaltka, takže jsem zdejší okruhy vůbec nezkoušel a vrátil se stejnou cestou podél hranice. Ještě jsem si přidal smyčku po hnědém okruhu směr Mníšek
(stoupák po plynovodu na tupém sněhu byl zážitek). Na Klíny jsem sjel po klasickém okruhu (modrá značka). Celá cesta byla sjízdná s dobrými lyžemi, jen občas si člověk musel dát bacha. Pár fotek z trasy najdete na:
https://picasaweb.google.com/tojnar/Kliny_2013_03_06.
Východní Krušné hory
Vloženo 12.1.2013 20:37  
Pěší průzkum z Litvínova po zelené na Klíny. Na běžky se dá postavit de facto až na Klínech na louce za Emeranem II. Klasicky se dá vyjet až na mračný vrch, ale překonáváš potoky atp.
Kámoš zkoušel projet podél Flájské přehrady na Dlouhou Louku. Podél obory občas zadrhával. Chtělo by to dosněžit :-(.
Východní Krušné hory
Vloženo 6.1.2013 15:35  
Dole v Litvínově mrholilo až pršelo celou noc i dopoledne, takže naděje na svezení byla minimální. Přesto jsem s běžkama v rukách a lyžákama v batohu vyběhnul směr Dlouhá Louka. První sněhový jazyk přes cestu jsem potkal až nad rozc. Hvězda (707 m.n.m.), jinak byla cesta téměř holá. Doufal jsem, že se snad sklouznu jakmile doběhnu k rolbované stopě u flájské obory. A opravdu tam nějaký sníh zbyl. Vybruslil jsem až na Loučnou, sjezd dolů ztěžovaly „medvědí stopy“ uprostřed cesty.
Pokračoval jsem směr Dlouhá Louka (kličkovaná po zbytcích sněhu). Původní záměr objet celý flájský okruh jsem po pár set metrech popojíždění příkopem podél plotu obory zavrhnul. Neviděl jsem před sebou žádnou souvislejší vysněženou stopu a předpokládám, že ani v nižších polohách to nebylo lepší. Na asfaltce i paralelním průseku na Dlouhou Louku ležely jen poslední zbytky, ale lyže jsem sundal až před hospodou Na rozcestí. Zavřeno :-(. Foukala docela vichřice, přezul jsem se a seběhl s běžkama v rukách do Loučné na autobus. Běžkařská pauza potrvá dokud pořádně nenasněží.
Východní Krušné hory
Vloženo 25.12.2012 13:44  
Ranní bus mne vysadil v 8:20 na Klínech. Stopa naposledy upravená 23. 12. byla zledovatělá a rychlá až moc, bohužel v lese do ní na mnohých místech napadalo jehličí, listí, větvičky a kousek za starou poštou i jedna silná větev. Celkově se jelo o dost pomaleji, na Klínskou bránu mi to trvalo 37 minut. Pokračoval jsem do Německa (Schwertweg a standardky udržované z Bad Einsiedel). Situace tam byla obdobná jako v Čechách. Projel jsem okolo parkoviště v Bad Einsiedel a rozhodl se prozkoumat pláně nad Seiffenem. Když jsem jel okolo areálu Sportwelt poprvé, měli tam pouze dva dny starou rolbovanou stopu. Za silnicí do Seiffenu pokračovala lesem, kde se nejprve nedalo jet kvůli jehličí, pak bylo nutné buď prohančovat podél silnice soupaž, nebo přejít s lyžemi v rukách pár set metrů po asfaltu. Na loukách bylo málo sněhu, ale rolba jej relativně dobře upravila a nebylo tam svinstvo jako v lese :-). Dobruslil jsem ale jen kilák a půl podél lesa na kopci Ahornberg, pak už končil sníh. Při návratu jsem už měl od Sportweltu čerstvý manšestr.
V dolíku před Mníškem je po oblevě o jedno přeskakování potoku navíc, po červené značce etylenovodu až ke startu klínských okruhů to pěkně odsýpalo, zmrzlá stopa bez jehličí. Nakonec jsme objel lesní okruhy na Mračném vrchu - i zde to drhne. Mně to nevadilo, užíval jsem si sluníčka nad inverzí, která leží nad celým Mosteckem.
Východní Krušné hory
Vloženo 23.12.2012 15:12  
Protože noci sněžilo (v Litvínově napadlo deset, na horách 15-20 cm nového sněhu), stopy upravené včera jsou dnes již zase zapadané. Já optimista vyrazil na skatech z nádraží Nové Město a chtěl jsem dojet na Klíny. Přes stadion projel skutr, dál směr Vitiška už bylo zaváto. Přes Klínovčík je již vyšlapaná stopa na klasiku, od trafa jsem si kousek zabruslil po čerstvě najetém pásu pro sjezdaře. Končí na Bouřňáku. Odsud jsem hančoval po pláni až na stopu od turistů a po soupažil přes větrníky, Vrch tří pánů na křižovatku se silnicí od Flájí. Po ní se dalo jakžtakž bruslit, pokud se tedy boření do krusty dá tak nazývat :-).
Na Dlouhé Louce je na bruslení najet pouze okruh přes Vlčí horu (necelé 3 km). Jet na Klíny jsem si netroufnul, rozhodnul jsem se sjet podél Loučné do Litvínova. Přede mnou už předtím jeli dva lyžaři, jejich stopy mi spíš vadily. Jednou se mi ledový povrch probořil, zadržel jednu nohu a už jsem ležel :-). Sjel jsem na rozcestí Hvězda a pak ještě cca 1 km po žluté na Litvínov. Zbylé cca 2,5 km jsem raději šel s lyžemi v rukách. Ale na práskačkách by se asi dalo dojet až úplně dolů na Loučky. Suším sebe i zmoklé věci a doufám, že déšť nenapáchá větší škody. Pokud se předpověď vyplní a přestane pršet zítra ráno, mělo by to být v pohodě.
Východní Krušné hory
Vloženo 22.12.2012 19:03  
Dnes jsem najel vic jak 60 km z Klinu az na parkoviste pod Komarkou a zpet s cilem na Bystricke boude.
Na zledovately podklad napadlo par centaku cerstveho snehu, ktery brzdil skluz a zbezpecnil sjezdy. Drobne snezilo skoro celou trasu. Vyrazel jsem kolem 8:30, Klinaci stihli upravit jen nejblizsi okruhy. Za silnici jsem se svezl po mansestru jen jen po zlutem okruhu, magistrala smer Klinska brana byla projeta naposledy ve ctvrtek. Pokracovani smer Flaje zustava neprojeto uz pres tyden. Ale mozna, ze v tuto chvili uz je vse rovnez perfektne upraveno.
Jihobrezni stopou okolo prehrady asi nikdo minuly vikend nejel, pod prasanem vznikla zajimava neporusena ledova krusta, po ktere se dalo krasne bruslit. Tesil jsem se na mansestr Flajskeho okruhu, ale marne. Rolba z Dlouhe Louky nevyjela, asi kvuli predpovedi snezeni. Snad to projede aspon pred ohlasenym destem. Na Dlouhe Louce jsem si dal coko a pokracoval pres Vysokou Myt, Vrch tri panu, Nove Mesto, Vitisku na Cinovec a dal smer Komari Vizka. Bylo to vse projete na skate, ale nejspis nekdy v tydnu. Byla to makacka, stopa nebyla idealni, ale je dobre, ze uz se da jakztakz dobruslit i na Komarku. Teda skoro, posledni kilak pred hlavni silnici byl vypluzeny temer az na asfalt. Sel jsem jeste omrknout, zda najdu avizovanou stopu protazenou smer Fojtovice, ale nic jsem nenasel.
Zitra navleknu skafandr a pujdu se podivat co dest udela s tratemi na Klinech :-).
Východní Krušné hory
Vloženo 21.12.2012 19:44  
Dneska jsem si vyjel na Kliny. Zacal jsem dole U stare skoly, po oranzovem okruhu byla stopa cerstve upravena (pry ve ctvrtek) a super rychla. Za silnici stopu ponicil nejaky magor v aute/ctyrkolce, ja nastesi odbocil k vetrne elektrarna smerem na Desitku a on jel opacnym smerem. Pekne to odsypalo, na Klinskou branu (7 km) jsem dorazil za pul hodiny . Takhle rychle jsem to nikdy nejel, ani opacnym smerem z kopce :-). Pri sjezdu na Kliny bylo treba davat bacha na zamrzle ryhy po lyzarich bruslicich v tajicim snehu, ale ani za soumraku nebyl problem bezpecne sjet dolu.
Východní Krušné hory
Vloženo 19.12.2012 19:58  
Objel jsem si dnes 16 km na Klínech a okolí. Vystartoval jsem po trase horní větrná elektrárna Klíny - U desítky - Klínská brána. Na stopy upravené o víkendu napadly 2-3 cm sněhu, ale bruslit se dalo v pohodě a pár lidí již tam přede mnou bylo. I stopy na klasiku byly projeté. Z Klínské brány na Fláje už jelo jen pár lidí klasicky. Pokračoval jsem do Němeka, tam teď téměř nikdo nelyžuje. Přes Steinhübel jsem zamířil na Bad Einsiedel a před ním uhnul podél plynovodu (píchal jsem soupaž po rozdupané stopě na klasiku). Na pláni u Deutscheinsiedel už to byla paráda. Mnohoproudovka skate/klasika vede až do Čech, jen těsně před hranicí ji přerušuje potok. Zpět na Klíny po červené značce byl rovněž v pohodě, bohužel oranžový okruh za silnicí byl poničen jeepem. Ten u altánu zabočil na zelený okruh, sjezd dolů už byl naštěstí OK. Dojel jsem až na konec stopy u hotelu Emeran, občas už se tam objevovalo bláto.
Východní Krušné hory
Vloženo 17.12.2012 22:01  
V rámci pořádání skirogainingového závodu jsme objeli všechny stopy v rozsáhlé oblasti Klíny - Seiffen - Holzhau, Dlouhá Louka.
Na Klínech je projeto vše (klasika/skate), stejně tak Seiffen. Holzhau většinou jen na klasiku, na skate jen některé stopy v okolí lyžařského střediska. Okolí Dlouhé Louky bylo nově upraveno až v sobotu odpoledne, resp. v neděli. Najet je Flájský okruh s odbočkou na Loučnou - doporučuji - tam se dá dobruslit tak jednou za dva tři roky :-). V neděli byl urolbován okruh směr Žebrácký roh. Naopak směrem k Nověmu Městu lze bruslit pouze přes Vysokou Mýť a po magistrále na Vrch Tří pánů. Bouřňácká rolba je rozbitá, přes pláně s věrtrnými elektrárnami se dá jen klasicky. Paralelní stopu z Vrchu Tří pánu na Vysokou Mýť prošlápli jen pořadatelé a závodníci skirogainingu (na klasiku). Ale výjimečně (já to teda zažil poprvé) si můžete zabruslit též po zelené značce z křižovatky pod Vrchem Tří pánů dolů směrem na Býv. osadu Vilejšov.
Východní Krušné hory
Vloženo 17.12.2012 22:11  
V pátek 7.12. byly projety okruhy v Zwieslerwaldhaus včetně propojky z Čech od Debrníku. V sobotu jsme si zabruslili po rolbovaném okruhu Debrník - Polom, Rudská křižovatka. Pokus vyrazit až na Prášily skončil kousek za býv. obcí Hůrka (cyklostezka proplužená až na zem). Vrátili jsme se zpět a pokračovali přes Gerlovu huť, Nový Brunst a pod Pancířem do Žel. Rudy. Vše perfektně upravené, jen poslední kus sjezdu z Hoffmanek po modré značce už manšestr stačily podupat pěšáci.
Železnorudsko
Vloženo 8.1.2012 22:30  
Dnes jsem dojel na Horu Sv. Kateriny. Od plynárny jsem sjel po zasněžené louce na žlutou značku (téměř nesjízdné) a po ní do Nové Vsi. Po louce jsem vystoupal k červené značce směr Mníšek. V sobotu jí projela rolba, ale nasněžilo a tak tam zbyla pouze stopa po max. dvou klasických běžkařích, tu ale na pláni před Mníškem vítr zafoukal.
V Mníšku za benzinkou už byla klínská rolba dnes ráno, takže pár set metrů se jelo líp. Pak jsem odbočil směrem do Německa. Hned za hranicí se musí překonat úzký potok, sníh tam byl mokrý a neupravený. Projel jsem okolo Seiffenského skiareálu a omrknul okolní pláně. Upravené ještě nebyly, ale kupodivu se na nich dalo i bruslit, ikdyž s námahou. Vrátil jsem se do Čech a po Kostelní cestě, která mezitím stihla zapadat, a okruhu na Mračném vrchu sjel dolů na Klíny.
Východní Krušné hory
Vloženo 7.1.2012 21:57  
V Litvínově leje, ale o 150 metrů výše hustě sněží. Všichni rolbaři (Bouřňáku, Dlouhá Louka i Klíny) dodrželi slib daný na web a ráno urolbovali téměř všechny tratě, které však rychle zasypával sníh. Přesto se dalo docela dobře bruslit. Projel jsem od Nového Města kolem Bouřňáku, přes Vrch Tří pánů (odb. na Vysokou Mýť nebyla projeta). Cestu směrem k pohraničnímu přechodu Žebrácký roh blokuje padlý smrk, já pokračoval po flájském okruhu a po jižním břehu Flájské přehrady na Klínskou bránu. Všechno rovněž prorolbováno :-). Na chvilku jsem zaskočil k sousedům do Německa. Na Schwartenbergloipe asi rolby vyrazily už včera večer, nános sněhu tam byl o dost mohutnější. Přes desítku a kolem klínských větrníků jsem sjel až k hotelu Emeran.
Na webu
http://skirogaining.tojnar.cz/ se můžete doklikat na fotky z výletu.
Východní Krušné hory
Vloženo 26.12.2011 23:01  
Dnes jsem vystartoval z Klínů. Úplně všechny okruhy tam byly perfektně upravené na skate, já ale měl v plánu ověřit co obleva provedla
s okruhy okolo Seiffenu, které vedou převážně po loukách. Obavy se bohužel naplnily, kličkoval jsem mezi ostrůvky trávy a bořil se do zbytků vlhkého sněhu. Při návratu do Čech jsem si protrpěl vodní lyžování kalužemi u Mníšku, chuť jsem si spravil zase až na klínských tratích. Bohužel sjezd k parkovišti rozdupal nějaký pakoň na koni :-(.
Východní Krušné hory
Vloženo 26.12.2011 0:11  
Předpověď slibovala skutečnou teplotu -1°C, pocitovou -8°C a vítr 25 km/hod. Dnešní info na webu skiareálu Klíny k tomu hlásilo: "V pátek večer byly upraveny okruhy na Mračném vrchu + trasy Klíny - Mníšek a Klíny - přes Klínskou bránu k přehradě Fláje - Jihobřežní. Po sobotní noční vichřici je stopa zavátá." Vlak na Moldavu vezl pouze čtyři běžkaře.
Vyrazil jsem kolmo vzhůru nad Bystřickou boudy. Cestou ke Stalince se dalo docela dobře bruslit, nedávno to asi uplužili. Ani po Oldřišská pláň se nebořila. Pokračoval jsem po žluté značce k Žebráckému rohu ověřit, zda je upravená stopa na Dlouhou Louku. Byla, ale už zase stihla zavát. Na německé straně se snaží víc, mají tam čerstvě urolbováno trasu Holzhau-Moldava, jen směrem na Jiřetín dnes nevyjeli.
Já se musel trápit nahoru k flájské silnici. I ta byla pokryta mohutnými závějemi. Trochu lépe se jelo až na flájském okruhu, jenže pouze k bráně směrem na Klíny. Jihobřežní cestu přede mnou projel pouze nějaký skutr, a při návratu podél plotu loučenské obory (projeto jen turisty klasiky) jsem musel zápasit s tradičními sněhovými dunami.
Zkusil jsem (už potmě) sjet po modré a žluté do Litvínova. Kupodivu jsem se dostal docela daleko, až do horní zatáčky nad Loučkami.
Východní Krušné hory
Vloženo 22.12.2011 22:33  
V rámci přípravy 2. česko-německého skirogainingu http://skirogaining.tojnar.cz/ jsem se projel z Klínů, kde včera poprvé upravili okruhy na Mračném vrchu směrem ke Klínské bráně a Německem směrem na Deutscheisiedel. V Čechách stopy do rána stihly zapadat, Němci poctivě rolbovali i dopoledne. Super projížďka. Na výše zmíněném webu máte i pár fotek.
Východní Krušné hory
Vloženo 22.12.2011 22:27  
V noci z pátka na sobotu rolbař poprvé upravil tratě v okolí Nového Města. Ze stadionu se dalo bruslit po pětikilometrovém okruhu a závodních tratích.
Bohužel v úterý mi kámoš hlásil, že okruh od Vitišky až k Vápenici zničil traktor s pluhem :-(.
Východní Krušné hory
Vloženo 15.3.2011 21:55  
Vyrazil jsem z Klínů okolo větrníku (sníh relativně v pohodě), přešel přes silnici, svezl se kousek po ethylenovodu a odbočil doprava po žlutém okruhu a na téčku zabočil směr Mníšek. Obrátil jsem se zas na křižovatce s červenou značkou. Sjezd od Kostelní cesty už je komplet vytátý.
Vrátil jsem se stejnou cestou a přes Desítku dojel na Klínskou bránu. Kromě notoricky známých brzdných úseků to překvapivě jelo, hlavně na úsecích s pomalu odtávající ledovou krustou.
Východní Krušné hory
Vloženo 13.3.2011 18:41  
V neděli jsem vyrazil z Nového Města, postupně vám popíšu stav jednotlivých úseků, kterými jsem projel. Jedná se o odhad stavu příští víkend za předpokladu, že se počasí nezmění. Tzn. že nenaprší/nenasněží:
1) Stadion - Vitiška - nutný 1 bypass a jedno přenášení
2) Vitiška - golfové hřiště Cínovec - 4 bypassy, 4 přenášení
3) mezi golfáčem a rašeliništěm Hochmoor - sníh rychle mizí, bude nutno přenášet
4) sjezd dolů po červené a nad Schwartze Teichem k altenberské silnici - bez problému, jen sem tam jehličí
5) za silnicí k pláním u Schellerhau - OK, ale v závěru neupraveno, rozdupáno a na pláních nutný přenos
6) stopa podél lesa a východním svahem Pöbelknochen až ke křižovatce s jižním obchvatem kopce - paráda
7) k parkovišti pod Kahlebergem - místy jehličí, 2x nutno sundat lyže, jinak nádhera
8) Okruh Osterzgebirge na Pöbelknochen - dole už sníh mizí, nahoře drhne jehličí, zbytek super
9) zas k parkovišti - viz bod 7)
10) stopy pod Kahlebergem, na jeho vrchol a dolů okolo Schwartze Teich po modré a kousek po okruhu Wuster Teich - natáté, ale jinak super
11) zpět po magistrále na Cínovec a přes Vitišku a Klínovčík na Bystřickou boudu - natáté, ale super
Východní Krušné hory
Vloženo 12.3.2011 20:15  
Po výjezdu ze stadionu na Novém Městě jsem musel šlapat po jehličí před starým trafem i na vjezdu na Promenádu. V ďolíku jsem přelezl přes potok (trocha akrobacie) a pokračoval Německem. Zaunhaus už v této sezóně na lyžích neprojedeš, vytátá byla i cesta těsně za ním. A v lese pro změnu jehličí. Na sluníčku to moc nejelo, ale na spoustě míst se zrnitým sněhem naopak parádně.
Nadjel jsem Schwartze Teich a zamířil směrem na Schelllerhau, odbočil na jižní stopu na kopci Pöbelknochen a poté projel podél altenberské silnice na parkoviště pod Kahlebergem. Zpátky na novoměstské nádraží jsem se dostal po cínovecké magistrále přes stadion. Celou cestu jsem potkával vytáté úseky. Lepší už to nebude.
Východní Krušné hory
Vloženo 10.3.2011 21:02  
Po práci jsem se vyvezl busem na Klíny. Od hospody Stará škola jsem vystoupal k silnici na Mníšek. Dole byl sníh špinavý a plný větviček, v lese to bylo lepší. Objel jsem tříkilometrový zelený okruh, v jehož nejnižším bodě už je lepší lyže třeba sundat, a přesunul se za silnici. Popojel jsem kousek po ethylenovodu a odbočil doprava po červené (hnědý okruh). Na křižovatce ve tvaru T jsem se dal doleva do kopce a dojel až k obrátce na křižovatce s červenou značkou na Mníšek. Navracel jsem se stejnou cestou a pokračoval přes Desítku a Klínskou bránu (občas až moc větví a jehličí) k úpatí kopce Pestrý, kde jsem to zas otočil. K parkovišti u startu klínských okruhů jsem dobruslil po žlutém okruhu kolem myslivny a vrtulníku. Docela pěkné předjarní lyžování, drsňáci s práskačkama jako já ani nemusí lyže zouvat :-).
Východní Krušné hory
Vloženo 9.3.2011 22:18  
V neděli jsem nejprve objel okruh na Pramenáči, pokochal se tam vyhlídkami a přejel pod Kahleberg a za altenberskou silnici omrknout Šibeniční rybníky a sousedící rezervaci. Po super stopě jsem objel kopec Pöbelknochen kolem dokola a vrátil se podél silnice na Altenberg, pod Kahlebergem a po cínovecké magistrále na Bystřickou.
Na fotky z nádherného víkendu se doklikáte na mém webu http://www.tojnar.cz/?page=ski_krusnohori/ski_krusnohori Ski v Krušnohoří
Východní Krušné hory
Vloženo 9.3.2011 22:15  
Se zpožděním zpracovávám víkendové lyžování. V sobotu jsem se svezl z Nového Města přes Mikulášku, Cínovec a Kahleberg. Zajel jsem se podívat na dolní část bobové dráhy a sjezdovky na kopci Raupennest, pak jsem si boční zledovatělou sjedovku vybruslil až nahoru. Poté jsem sjel podél kanálu k silnici a za ní k Velkému Šibeničnímu rybníku (Grosse Galgenteich). Většinou tam sníh brzo roztaje, letos ale rolbované cesty zůstávají sjízdné i v březnu. Sníh byl skvělý, zrnitý, jelo se mi výborně. Zejména v čerstvě upravené stopě na Pöbelknochen jsem vrněl blahem.
Před vrcholem Pöbelknochen jsem uhnul doprava na Schellerhau, projel se po zbytcích sněhu (a místy po trávě) na vytátých pláních, poté jsem projel smyčku k Wolfshugel, vrátil se od jihozápadu na Pöbelknochen a pokračoval podél silnice na Altenberg a přes ní na Kahleberg, cínoveckou magistrálu a oběd na Mikulášce.
Po obědě jsem objel okruh na Pramenáči ke Štěničárně, z ní přes Vápenici a Pašeráckou zatáčku na Promenádu. Přidal jsem si ještě výjezd na Moldavu, sjezd (neupravenou stopou) podél Hemmschuh, přes potok zas na Promenádu a po pětikilometrovém okruhu ke starému trafu, na Vitišku a přes Klínovčík na Bystřickou, kde jsem přenocoval.
Východní Krušné hory
Vloženo 4.3.2011 19:16  
V úterý byly klínské okruhy uúraveny rolbou a i ve čtvrtek se po nich dalo skvěle jet. Samozřejmě, sníh už dlouho nepadal, narozdíl od jehličí. To občas drhne.
Ale svezení to bylo pěkné. Vyrazil jsem po ethylenovodu směrem na Mníšek, pod kopcem jsem prudce zahnul doprava po hnědém okruhu a pokračoval podél hranice až na Klínskou bránu. Návrat až za soumraku.
Východní Krušné hory
Vloženo 27.2.2011 22:28  
Z Nového Města jsem jel přes stadion na Mikulášku, odbočil na stopu na Pramenáč a dál po cínovecké magistrále k přechodu do Německa a na Kahleberg. Super lyžovačka, pár cm nového sněhu spolu s námrazou dokonce vytvořily o chloupek lepší podmínky než před 14 dni. Sníh byl skvělý, nádherně klouzal, jen na některých místech chyběl a občas se jelo po ledu. Vrátil jsem se rovnou po cínovecké magistrále a přes Klínovčík na mňamku v Bystřické boudě.
Východní Krušné hory
Vloženo 26.2.2011 22:24  
Na okruzích na Klínech občas vyčuhovaly kamínky. Přejel jsem směr Mníšek a po zbytcích urolbovaného sněhu (často po trávě či hlíně) mířil k Bad Einsiedel. Bohužel tam zrovna probíhal závod psích spřežení, raději jsem se Klínskou branou vrátil do Čech. V lese za posezením U desítky byla stopa vyjehličená, ale jinde se jelo super. Po obědě jsem objel ještě tři oranžová kola a sjel dolů k chatě Emeran.
Východní Krušné hory
Vloženo 21.2.2011 15:53  
Klínský okruh od Chaty Emeran II (od sjezdovky přes silnici) okolo hospody Stará škola, pak nahoru okolo Větrníku po nejdelším oranžovém okruhu okolo Mračného vrchu a od Staré školy zpátky k chatě Emeran II (6.7 km/180 m převýšení). Testováno 22x během dvanáctihodinového závodu Klínská noc :-). Samotný závod s okruhy nic neudělal, pouze na výjezdu k větrníku jsem potkal pár kamenů ležících na sněhu. Rolba od pátku upravovala trať závodu, předpokládám, že stopy směrem na Mníšek a za Klínskou bránu projedou před víkendem. Ověřím.
Východní Krušné hory
Vloženo 16.2.2011 21:18  
Dnes jsem se projel od cínoveckého golfového hřiště na německou stranu. Pro lepší orientaci v mém popisu mrkněte na můj web, kde mám odkaz na plánek stop v okolí Schellerhau.
Vyjel jsem na Kahleberg, pak dolů a dál na okruhy za silnicí Altenberg - Rehefeld. Perfektně upravený byl celý okruh okolo kopce Pöbelknochen. Stopa Osterzgebirge, která vede paralelně se silnicí, byla též super, až na jeden lesní sjezd těsně za chatou Paradies, kde doporučuji sundat lyže. Z parkoviště SV od vrcholu Kahlebergu jsem namísto strmého a vypluženého průseku Schneise 31 raději zvolil návrat po pozvolnějších a vysněženějších cestách Evasteig a Moorweg. K hraničnímu přechodu jsem dobruslil po klasické hlavní Kahleberské magistrále.
Východní Krušné hory
Vloženo 13.2.2011 21:41  
Dnes jsem vystartoval z Nového Města přes Bouřňák. Na pláních už zase leží aspoň minimální vrstvička sněhu, ale jede se tam převážně po trávě a ledu. Nejkritičtější místo na pláni u větrníků jsem zčásti odpíchal ve strouze po pravé straně vytáté kamenité cesty. Spíš jsem ale měl volit pocukrovanou trávu nalevo u tyčového značení. Dál směrem na Vrch Tří pánů už cesty byly vysněžené, tedy spíše vyledované, akorát na cestě k Vysoké Mýti jsem zadrhnul o kámen ukrytý v ledu. Stoupání na Dlouhou Louku OK, až silnice na výjezdu z lesa byla nesjízdná.
Na rozcestí to se sněhem též vypadalo bledě, ale jet se dalo. Čerstvý sníh brzdil, led urychloval :-). Pokusil jsem se projet jihobřežní cestou Flájské přehrady. Věděl jsem, že jsou tam polomy, ale nebyly zas tak strašné. Dokonce se tam i dalo bruslit, ikdyž stylem hodně náročným na koordinaci pohybů, takové šlapání vody. Za flájskou silnicí už byla trasa projetá rolbou, ne ovšem čerstvě. Špičky lyží se mi občas zapíchly do zledovatělých šlápot pěších turistů. Také čerstvého sněhu tam bylo víc, chvílemi se mi zdálo, že se vůbec nemohu pohnout z místa. Od Klínské brány už stopa byla excelentní. Dobruslil jsem až na žluté bruslařské kolečko a svezl se po něm až k výchozímu bodu všech klínských okruhů. Na nich jsem si ještě objel nejprve zelený 3 km okruh a několikrát i modrý (1.6 km), vše perfektně sjízdné.
Kdo hledá, třeba v mých minulých reportech, najde si na mém webu i fotky z dneška.
Východní Krušné hory
Vloženo 12.2.2011 21:41  
Za krásného slunečného počasí jsem po perfektně vymrzlém manšestru projel z Nového Města na Mikulášku a tam odbočil na čerstvě vyrolbovanou cestu na Pramenáč. Musel jsem sice objet pár vytátých úseků a občas se vyhnout kamení, ale projížďka to byla suprová.
Včera v noci nejprve pršelo, pak začalo mrznout a napadlo sotva pár cm nového sněhu. I to však díky úpravě rolbou s stačilo pokrýt špínu a jehličí. Po cínovecké magistrále to svištělo jedna radost. Zpět jsem už jel rovnou nejkratší cestou na Bystřickou boudu. Nádherné fotky z výletu jsem zas umístil na svůj web http://www.tojnar.cz/?page=ski_krusnohori/ski_krusnohori
Východní Krušné hory
Vloženo 11.2.2011 22:26  
Na Klínských běžkařských okruzích dnes neapnovaly ideální podmínky, přes několikametrový pás jehličí v lese nahoře u silnice nebylo vůbec lehké přejet. Ale většina 4.7 km okruhu byla poměrně dobře upravená, i mé práskačky jely super. Bohužel skoro celou dobu pršelo, nicméně stopy ještě nějaký čas vydrží.
Východní Krušné hory
Vloženo 10.2.2011 21:20  
Vyrazil jsem dnes z parkoviště u golfového hřiště na Cínovci, sjel dolů okolo rašeliniště Hochmoor a vystoupal na křižovatku pod Kahlebergem a pokračoval dál k obrátce u silnice na Rehefeld. Poté okruhem okolo Wuster Teich a zpět po magistrále pod Kahlebergem zas na Cínovec. Většinou perfektně urolbované zmrzlé tratě, akorát v lese drhlo jehličí. Místy mi běžky zastavily úplně. Přes vytáté příjezdové asfaltky k biathlon areně bylo nutno lyže poponést.
Východní Krušné hory
Vloženo 6.2.2011 21:48  
V neděli jsem dojel vlakem na Moldavu, prošel pod mostem do Německa a po náspu bývalé železnice zamířil směr Teichhaus. Stopy tak týden neupravované, plné jehličí, šišek. Paralelní skatové cesty byly buď upraveny před týdnem nebo vůbec (mají tam též polomy).
Klasická cesta z Teichhausu na Jiřetín (Alte Torfstrasse) byla bez sněhu. Musel jsem popojet o kus dál na Holzhau k široké Neue Torfstrasse a vybruslil na křižovatku před penzionem Torfhaus. Na Žebrácký roh jsem jel přímější cestou Moorweg a ušetřil tak metry délkové i výškové. Je tam ovšem horší stopa než oklikou kolem Torfhausu. Šotolinka k flájské silnici byla místy vytátá, dokonce jsem i jednou sundal lyže. A nejspíš už se to bude jen horšit. Až na Dlouhou Louku byla silnice sjízdná, jen pár míst v ďolících jsem musel objet soupaž. Fotky stavu stop projetých tento víkend a plánek stop na německé straně najdete na mém webu:

http://www.tojnar.cz/?page=ski_krusnohori/ski_krusnohori
Východní Krušné hory
Vloženo 5.2.2011 18:05  
Vyrazil jsem z Nového Města směrem na Moldavu k Promenádě. Foukal vítr a bylo nad nulou. Na loukách byl sníh čistý, v lese ale lyže drhly o jehličí a popadané větve. Z promenády jsem přes potok přejel do Německa, kde jsem očekával lepší stopy. Oprávněně. Do Čech jsem se vrátil po průpojném průseku do Pašerácké zatáčky, musel jsem podlézat padlé stromy a objíždět vytáté ostrovy trávy. Pokračoval jsem po desítkovém okruhu spodem až k Vápenici. Na bruslení to moc nebylo, ani stopy na klasiku nebyly nic moc. Od minulého víkendu, kdy se na nich jela Krušnohorská třicítka, jen absorbovaly jehličí. Po 5 km okruhu, kde také straší jehličí a větvičky smrčků, jsem se kolem starého trafa vrátil na stadion. Takové pohodové předjarní lyžování :-).
Fotky dnešních stop najdete na mém webu Ski v Krušnohoří
Východní Krušné hory
Vloženo 9.1.2011 22:00  
Stejně jakjo včera jsem vyjel k rozcestí pod Kahlebergem, ale tentokráte jsem po německé straně dojel až do Zaunhausu. Vše upravené na skate, dokonce i kopec nahoru na Moldavu. Abych nemusel vzít lyže do rukou, odsoupažil jsem kousek kolmo ke kolejím moldavského nádraží, po peroně a ještě silničku za nádražím. Ta byla zledovatělá, než zas nasněží, je lepší používat stopu podél kolejí. Kousek pod přejezdem jsem zkusil odbočku směrem k závodním okruhům. Byla dobře projetá, neboť po ní všichni přede mnou jeli dvakrát (obraceli se u potoka). Já už těch pár metrů k okruhům odpíchal. Okruhy již několik dní neupravovali. Z bufáče jsem se vrátil stejnou cestou jako v sobotu večer, přes Cínovec. Jelo to pěkně, ikdyž na zmrzlém sněhu lyže sem tam ustřelovaly. Sníh na německé straně poměrně dost odtál, některé cesty jsou dokonce v současné době nesjízdné.
Východní Krušné hory
Vloženo 9.1.2011 21:57  
V sobotu jsem od Altenbergu vybruslil po jižním obchvatu Kahlebergu, soupaž přejel po bývalé skimagistrále nad biathlon arenou, přecupital posypanou a nesjízdnou příjezdovou cestu ke střelnici a pokračoval dolů až k rozcestí nad Schwartzer Teich. Objel jsem část okruhu najetého u Wüster Teich, který se napojuje na sjezd do Zaunhausu. Po lávce jsem překonal hraniční potok a ověřil si, že na české straně rolba ještě nefunguje. Klasickou stopou jsem se protrápil až k Promenádě a chtěl ověřit její průjezdnost. Vy to raději ještě nějakou dobu nezkoušejte, teda pokud nemáte dobrodružnou povahu a nebojíte se zlomení lyží. Prořízka tam ještě nezačala, musel jsem několikrát kličkovat mezi kořeny, překonávat dolíky a boule, popř. prolézat větvovím. Zpět do Altenbergu jsem se vrátil po cínovecké magistrále a před Kahlebergem odbočil dolů doprava. S čelovkou to po umrzlé stopě jelo moc pěkně.
Východní Krušné hory
Vloženo 2.1.2011 20:26  
Dnes jsem si napolánoval vyfotit jak pokročily práce na odstraňování polomů na Novém Městě. Od stadionu jsme vystoupali na Vitišku, po magistrále dobruslili ke Štěničárně a odtud dolů soupaž k rozcestí Vápenice. Na okruzích byly stopy najety pouze nožmo, ale stromy už byly z velké části prořezány. Neprostupná barikáda leží pod Vápenicí směrem k Promenádě, ze směru od Moldavy se na Promenádu musíte dostat bypassem, a nejvíc zasekaný je úsek mezi křižovatkou pod Vitiškou (odb. ke stadionu) a starým trafem. Projet se tudy ale dá, jen musíte potlačit strach ze zlomení lyží v křivolakých objížďkách lesními rygoly :-). Na mém webu najdete
odkaz na kompletní fotodokumentaci polomů.
Východní Krušné hory
Vloženo 1.1.2011 17:48  
Novoroční projížďka vedla z Nového města přes trafo, pláně pod Bouřňákem, odskok na Vrch tří pánu a na smyčku na Grünwaldské rašeliniště a přes louku k benzince, cílová stanice Bystřická bouda. Foukal nepříjemný vítr. Do vyrolbované stopy navál pár cm sněhu, který brzdil skluz, ale na zledovatělých úsecích to zas jelo jak blázen.
Východní Krušné hory
Vloženo 31.12.2010 17:02  
Na Silvestra jsem sjel z Dlouhé Louky silnicí dolů po flájském okruhu (celý upravený), pokračoval podél plotu obory nahoru a pak sjel do Litvínova (stopa od lyžařů).
Východní Krušné hory
Vloženo 30.12.2010 20:54  
Opět z Nového Města, ale před Vrchem tří pánů jsem odbočil doprava na nově upravenou smyčku, která vede na severozápad, překračuje Flájský potok a u Grünwaldského rašeliniště se otáčí a vrací po panelce směrem k pláni s vrtulníky. Upravena byla předevčírem, jelo se po ní pěkně, neboť se po ní evidentně sklouzlo jen pár lyžařů. Přesto již dneska jsem tam potkal rolbu zas. Zrušila téměř nedotčenou stopu po levé straně cesty a vyřízla novou při pravé krajnici :-).
Přes Vrch tří pánů jsem po magistrále a zasněžené silnici dojel na Dlouhou Louku a sjel do Litvínova. Přes padlý strom se už dá projet, jeho větve někdo olámal. Raději bych ale zůstal nahoře na sluníčku (-5°C). Dole řádí hnusná inverze s teplotou minus deset :-(.
Východní Krušné hory
Vloženo 29.12.2010 20:36  
Z Nového Města nádherné bruslení na Cínovec, okolo Lugsteinu a na vyhlídku Kahleberg,
Vracel jsem se přes hranici a po magistrále přes Klínovčík, pláně pod Bouřňákem a pokračoval přes Vrch tří pánů, Vysokou Mýť na Dlouhou Louku. Tam jsem objel 12 km flájského okruhu. Všechny stopy báječně upravené a krásně promrzlé :-). Nakonec jsem za svitu zapadajícího slunce sjel domů do Litvínova. Během sjezdu neupraveným sypkým prašanem mi byla zima a musel jsem překonat jeden padlý strom.
Východní Krušné hory
Vloženo 28.12.2010 21:58  
Okruhy na Novém Městě pořád blokují padlé stromy, rolba tedy raději najíždí stopy jinde. Upravená byla magistrála od Cínovce přes Vitišku a Klínovčík, včera projeli i okruh okolo Pramenáče přes Jedlovku. Dnes už byl zase zavátý :-(.
Vyjeli jsme k Vitišce a pokračovali směrem na Cínovec a zpět. Rolba právě uhlazovala magistrálu i paralelní "elko" ke Štěničárně pod Pramenáčem.
Svítilo sluníčko, sníh byl přemrzlý a bořil se. Občas to jelo, občas ne.
Fotky dnešních stop najdete na http://www.tojnar.cz/.
Východní Krušné hory
Vloženo 27.12.2010 18:26  
Dnes jsme jeli z Klínů do Německa. Letos totiž začali rolbovat trasu směrem na Mníšek a Bad Einsiedel, odkud vychází několik pěkných lyžařských okruhů (a dá se odtamtud dojet až do Seiffenu či Hory Svaté Kateřiny). Stopy, které na Mračném vrchu najela rolba včera, už dnes byly zasypány cca 5 cenťáky sněhu, a prašan skluz lyží trošičku přibržďoval.
Těsně za hranicí nejspíš upravovali tratě i ráno, jelikož byly jen jemně pocukrovány. Otevřenější úseky ale i tam vítr stihnul zafoukat. Navíc rolba objela pouze pětikilometrový (oranžový) okruh, všude jinde byly stopy produpány nožmo. Na klasiku super, ale i soupažení na hladkých lyžích do kopce má něco do sebe :-).
Dopíchal jsem se podél hranice až k přejezdu kousek od rezervace Černý rybník. Turisté tam prošlapali pouze červenou značku do Klínů, směr Dlouhá Louka stále čeká na protažení.
Východní Krušné hory
Vloženo 26.12.2010 17:48  
V neděli jsme znovu navštívili běžkařské okruhy na Klínech. Věřil jsem, že budou opět perfektně upravené, ale mýlil jsem se. Rolba musela kromě projíždění tratí také prořezávat polomy, do příjezdu skibusu stihli najet jen stoupací cestu po modré turistické značce k okruhům. Nástup z horního parkoviště k silnici na Mníšek přišel na řadu až odpoledne, ale vybruslit se to dalo. Prostě takový trénink síly a vůle, bez zastavení vyjet 80 metrů výškových ve stopě zasypané vrstvou prašanu, do které se člověk občas zabořil až 20 cenťáků hluboko. Nejdelší oranžový okruh (4.7 km/120 m převýšení) jsem absolvoval 10x. Během dne jej rolba několikrát upravila. Myslím dost zbytečně, protože čerstvou nevymrzlou stopu lyžaři velice rychle rozrochali :-(. Ale zajezdil jsem si skvěle :-).
Východní Krušné hory
Vloženo 25.12.2010 19:37  
Během Vánoc v Krušných horách padal sníh i stromy. Web Sportcentra Bouřňák hlásil, že okruhy na Novém Městě nejsou projeté, čeká se až padlé kmeny prořežou. Proto jsme vyrazili raději na Moldavu a doufali, že na německé straně bude situace lepší. A skutečně také byla, přestože rolbař vůbec nevyjel. Začátek byl poněkud divočejší, jelikož dolů od celnice před námi nikdo nejel. Ale prorážet prašan z kopce není taková tragédie a za Zaunhasem už se dalo v pohodě bruslit. Stopa byla zapadaná, ale bořil jsem se pouze 10-15 cm. Stejné to bylo po celé trase kolem biatlon areny a cestou na Cínovec. Moc lidí jsme ve stopě nepotkali.
Na otevřenějších úsecích, zejména na cínovecké golfové pláni, foukal hodně nepříjemný vítr, který bičoval tváře krupkami sněhu. Mně ale ke spokojenosti stačilo, že cínovecká silnice byla jen minimálně zafoukaná. Po sjezdu z Vitišky jsem si vyfotil popadané stromy, které blokují vjezd na novoměstské okruhy. Fotky z dnešního výletu najdete na http://www.tojnar.cz/
Východní Krušné hory
Vloženo 22.12.2010 20:00  
Dnes jsme si vyjeli na Klíny. Web sliboval, že "trasy Klíny-Mníšek-Seiffen + Klíny-Klínská brána byly upraveny v neděli rolbou, jsou lehce zaváté, ale sjízdné." Bohužel jsme tomu uvěřili a vyrazili se směrem na Klínskou bránu podívat. Sjeli jsme z kopce, zjistili, že se tam bruslit nedá, a pak jsme ztracenou výšku těžko dobývali zpět. Zato okruhy byly upravené excelentně. Manšestr byl pěkně promrzlý a měl po straně vyraženou stopu, ve které to z kopce pěkně svištělo. Vynikající pobrusleníčko, Jeden padlý strom se dal překonat bez sundání lyží.
Východní Krušné hory
Vloženo 19.12.2010 22:04  
Ve sjezdu dolů do Zaunhausu jsou opět vyjety pouze dvě stopy na klasiku těsně vedle sebe. Na louce v údolí těsně před lávkou je vyrolbovaný okruh s manšetrem pro bruslaře. Nahoru podél potoka už se dalo krásně bruslit. Vyjeli jsme si k silnici Altenberg - Zaunhaus, která byla výjimečně vysněžená. Poté jsme vybruslili zpět směrem k biathlon aréně. Některé stopy letos přestali rolbovat, ale uvnitř stadionu bylo vše nádherně upraveno. Stopy na Kahleberg jsou teď také úplně jinak. Nejfrekventovanější magistrála je v celé své délce projetá jen lidma a paralelní stopa v závěrečném úseku k vyhlídce, kudy jsem v minulosti vůbec nejezdil, jelikož bývala pouze pro klasiku, je dnes projetá rolbou.
Už za tmy jsem se vrátil na Nové Město po cínovecké magistrále, která mezitím stačila výtečně vymrznout, takže cesta perfektně odsýpala.
Východní Krušné hory
Vloženo 18.12.2010 19:47  
Z Litvínova teď o víkendech jezdí zdarma skibus na Klíny (odj. 8:45 z nádraží). Původní plán dojet až na Dlouhou Louku nevyšel, ráno v devět ještě tu trasu nestihli projet (dodělali to během dne), tak jsme si zakroužili po zdejších okruzích. Vystartovali jsme do mlhy, která se ale záhy rozplynula a my si užívali kýčovitě zimní svezení a ještě prvenství ve stopě :-). Přestože rolba stopu projela již několikrát, lyže se do prašanu dost zabořovaly. Lyže i hůlky vrzaly, sklouznutí bylo nutné zejména v kopcích pořádně podpořit rukama. Mezi pátým a šestým okruhem nám stopu přehradil středně velký smrček. Fotky z okruhů najdete na:
http://www.tojnar.cz/
Východní Krušné hory
Vloženo 17.3.2010 20:39  
A příznivější podmínky přišly hned dnes. Na Dlouhé Louce panovalo bezvětří, + 2.5°C a sluníčko. Rolbou pro bruslení se dvěma stopami na klasiku byly projety tratě Vysoká mýť, Vrch tří pánů, Bouřňák a celá magistrála. Boční obchvat Vrchu tří pánů byl projet pouze skutrem s jednou stopou na klasiku uprostřed. Flájská silnice byla rovněž vzorně upravená.
Východní Krušné hory
Vloženo 16.3.2010 21:48  
Já věděl, že je blbost jezdit dnes na Dlouhou Louku jen kvůli tomu abych si potvrdil, že po vánici jsou stopy skutečně zaváté. Zkusili jsme flájský okruh. Na klasičkách by to šlo, ikdyž stopy okamžitě po našem průjezdu bleskurychle likvidoval vítr. Pár bruslařských temp se nám předvést povedlo, ale raději jsme to u plotu obory obrátili a počkáme na příznivější podmínky.
Východní Krušné hory
Vloženo 14.3.2010 22:39  
Předpověď větru slibovala na neděli hodně drsné zážitky, pro jistotu jsme zvolili flájský okruh, kde tolik nefouká. Rolba tentokráte vyjela dříve, takže všude kde stopu chladil vítr, stačil manšestr umrznout. Tzn. směrem k oboře, podél plotu i okolo flájské přehrady se jelo rychle, jenže jakmile jsem opustil pobřežní cestu a zajel do lesa, sníh šíleně zpomalil. Ve druhém kole trošku polevil vítr, ale podmínky se nezlepšovaly. Potěšující bylo, že celé dopoledne se po trasách pohyboval skutr, který průběžně uhlazoval stopu na bruslení. Ve třetí jízdě už stopa vytuhla a já se mohl perfektně sklouznout téměř po celé trase.
Z Dlouhé Louky jsem pokračoval na Vysokou mýť, Vrch tří pánů, pláně s větrníky na úpatí Klínovčíku, odkud jsem sjel k Bystřické boudě. Vše perfektně upravené, akorát pod Bouřňákem a hlavně u trafa na Novém Městě hodně fičelo, což ovšem 500 metrů od hospody přece nikoho nerozhází :-).
Východní Krušné hory
Vloženo 13.3.2010 23:04  
Skibus nás vyvezl na Dlouhou Louku. Kolem jedenácté jsme vystartovali do pěkně nepříjemného větru. Jen těsně před námi vyrazila rolba. Na čerstvém manšestru se ale jelo pomaleji než těsně vedle něj, kde vítr vyfoukal umrzlou středeční stopu. Dolů k přehradě, nahoru po flájské silnici až k odbočce na Vrch tří pánů to pěkně odsýpalo, ale dál k odbočce žluté a červené tur. značky na Dl. Louku už byla stopa hodně zafoukaná. Pak už to zase bylo přes Vrch tří pánů, pláně s větrníky a pod Bouřňákem téměř perfektní.
Východní Krušné hory
Vloženo 13.3.2010 23:03  
Odpolední výjezd po práci, 16 km z Dlouhé Louky přes Vysokou mýť, Vrch tří pánů na pláně pod Bouřňákem a po hřebenovce a flájské silnici zpět do výchozího bodu. Čerstvě vyrolbováno, super sníh, teplota těsně nad nulou, sníh zmrzlý, místy pomalejší, ale většinou šum svistu :-)
Východní Krušné hory
Vloženo 13.3.2010 23:02  
V neděli jsme stihli jen krátký výlet nahoře po Oldřišské pláni. Na flájské silnici i na pláních bylo turisty najeto několik stop pro klasiku.
Východní Krušné hory
Vloženo 13.3.2010 23:00  
Přestože napadlo docela dost nového sněhu, pod prašanem zbyl přemrzlý rychlý podklad, na kterém se dalo perfektně bruslit. Vystartovali jsme z Moldavy pod vrchem Hemschuh na Rehefeld-Zaunhaus, kde bývají najeté dvě stopy na klasiku. Dnes nebyly, rolbař se probudil pozdě a minul nás v protisměru těsně pod Moldavou. Na první upravené stopy jsme narazili až u biatlonového stadionu. I magistrála na Kahleberg nebyla upravená pro bruslaře až nahoru. Zpátky jsme se vrátili přes Velký Lugstein, Pašeráckou zatáčku, kopec Na Skále, stadion na Novém Městě na Bystřickou boudu. Na Moldavu jsme se prohančovali podél trati, krásný výlet s čelovkami.
Východní Krušné hory
Vloženo 17.2.2010 22:40  
I na Dlouhé Louce už malinko stopa zapadává námrazou sfoukanou ze stromů. Asi nejvíce na propojce pod Vrchem tří pánů, kde navíc jsou dvě klasické stopy moc blízko u sebe. Jinak byl ale po celé trase přes Vysokou Mýť - pláň s větrníky - Bouřňák a zpět přes Vrch tří pánů, silnici od Flájí pro bruslaře krásně urolbovaný tvrdý podklad. A stopy na klasiku po obou stranách samozřejmostí.
Východní Krušné hory
Vloženo 16.2.2010 19:11  
Právě jsem se vrátil z Dlouhé Louky, kde jsem si perfektně zabruslil na výtečně připravené trati podél obory až k silnici na Klíny a pak zpět po flájském okruhu a silnici od Moldavy. Střed cesty nádherně uválcovaný, -7°C, občas iu slunko vylezlo. Paráda.
Východní Krušné hory
Vloženo 10.2.2010 19:14  
Zopakoval jsem si výjezd do kopečků nad Loučkami. V lese nad Bezručovkou řádí lesáci, ale projet se dá. Cyklostezka k vodárně byla proplužená a posypaná čerstvým prašanem, cesta nahoru po žluté značce dokonce vypadala jakoby po ní před časem projel skutr. Nevím kde se tu vzal, možná tu úřadoval nějaký myslivec, nebo jen moje bujná fantasie. Každopádně na krátkých brusličkách to docela odsýpalo, ikdyž to byla dřina.
Východní Krušné hory
Vloženo 8.2.2010 18:51  
Teplota minus osm až minus devět, slunečno a přemrzlý sníh. Jel jsem z Dlouhé Louky od penzionu rozcestí směr Vysoká Mýť a po traverzovce pod Vrchem tří pánů na Bouřňák. Odtud k transformátoru a zpět po hřebenovce přes Vrch tří pánů k flájské sinici a po ní na parkoviště. Vše vzorně urolbované se dvěma strojově vyřízlými stopami na klasiku. Super lyžovačka. Ve srovnání s Vysočinou, kde jsem strávil minulý víkend (oblast Tři Studně), jsou krušnohorské tratě o několik řádů kvalitnější.
Východní Krušné hory
Vloženo 27.1.2010 18:25  
Dnes odpoledne jsem prověřil flájský okruh na Dlouhé Louce, včetně odbočky směr Klíny (po jihobřežní cestě okolo obory). Otáčel jsem se u silnice. Výborné bruslení, po okrajích jedna až dvě stopy na klasiku. Bylo trochu chladněji, -9°C, sníh byl rychlý.
Východní Krušné hory
Vloženo 26.1.2010 21:26  
Dnes po práci jsem vyrazil na Dlouhou Louku. -6°C, sluníčko, idylka. Absolvoval jsme 20 kilometrů přes Vysokou Mýť, Vrch Tří Pánů, smyčku směrem ke Grünwaldskému rašeliništi, benzinku na Nové Městě, pláň s vrtulníky (kupodivu bez kamínků) a rovně k silnici na Dlouhou Louku. Všude se dalo bezvadně bruslit, s výjimkou cesty k rašeliništi, která byla poničená traktorem. Ale klasická stopa byla perfektní i tam. Pro ilustraci pár fotek:
http://picasaweb.google.cz/tojnar/01_26_10_chot
Východní Krušné hory
Vloženo 25.1.2010 9:37  
Sněhu je v Jeseníkách poměrně dost. Z Vrbna pod Pradědem můžete vyrazit po červené směrem na Annaberg. Jenom až k Mirkovu pramenu je silnička posypaná, až zhruba od začátku lesa se dá bruslit i klasikovat.
Hrubý Jeseník
Vloženo 25.1.2010 9:29  
Ve Vrbně pod Pradědem se konaly závody v lyžařském orientačním běhu. Pořadatelé najeli stopy v bezprostředním okolí městečka, přímo na loukách nad místním hřbitovem. Jsou bezvadně upravené rolbou, popř. skutrem, ale všechny si mohou projet pouze hodně zdatní jedinci.Ti, kteří nechtějí drásat kolmo do svahu a sjíždět prudké sešupy s remízky, se ale mohou sklouznout po relativní rovině v bezprostřední blízkosti hřbitova.
Hrubý Jeseník
Vloženo 13.1.2010 22:37  
Po dlouhé době sníh zasypal nejen Krušné hory, ale i podhůří, takže bylo možné na starších lyžích dojet od nás z Litvínova až do chemičky v Záluží. Chodníky občas drhly, silnice bylo nutno přenášet, ale kolem Pilařského rybníka nebo na cyklostezce pod Bílým Sloupem se bruslilo perfektně. Horší už to bylo na pláních u petrochemie, v hlubokém sněhu jsem musel pořádně zabrat rukama. Ale běžky jsem sundal až před budovou výzkumáku, ve kterém pracuji.
Nepředpokládám, že někoho nalákám zrovna na tuto trasu, ale napsat jsem to musel :-).
Východní Krušné hory
Vloženo 10.1.2010 23:09  
Magistrálu z Dlouhé Louky na Vrch tří pánů už po včerejším řádění čtyřkolkářů skůtry vyhladily. Sníh se trošku bořil, ale bruslit se dalo. Na pláni u větrníků přibylo pár čísel sněhu, šutry tam ale nepřestávají skluznice ohrožovat.
Bouřňácká rolba včera poprvé upravila okruhy na Novém Městě. Jenže již den na to je až ke křižovatce Vápenice poničilo několik mysliveckých teréňáků a dupání bot zelených mužíčků.
V pašerácké zatáčce jsme opustili Čechy a přešli do Německa, kde již bylo téměř vše vzorně urolbované. A co je potěšující, i cesty, které loni byly projížděny pouze pro klasiky, např. od Zaunhausu směr biatlonový stadion, nebo Skiwanderweg Wolfshügel směrem na Schönfeld, jsou letos upraveny i pro skate. Jenom ve sjezdu od moldavského hraničního přechodu zůstává dvoustopá tradice zachována a výšlap do kopce dá rukám bruslaře zabrat.
Pokračoval jsem po paralelních bruslařských cestách podél zrušené železniční trati (byly dost rozdupané, popř. se na nich rolba min. dva dny neukázala). Od pěšího hraničního přechodu obědoví turisté vyjeli stopu až k začátku obce Moldava, dál byl nesjízdný asfalt. Pro postup na Dlouhou Louku jsem zvolil drsnou hančovačku do kopce přes Oldříšskou pláň. Sníh se sice moc nebořil, ale na klasičkách bych se nadřel míň. Silnice od Flájí už byla pro skate ideální. Čerstvě (asi dnes ráno) vyrolbováno s vrstvou čerstvého prašanu, na kterém to odsýpalo, dokud mi síly stačily. No, ke konci už nestačily :-). Již za tmy jsem sjel až domů do Litvínova. Bez problémů i bez čelovky (rudá záře nad Litvínovem mi ji nahradila). Šutrů jsem potkal minimum.
Východní Krušné hory
Vloženo 9.1.2010 22:35  
Dnes poprvé vyrazil na Dlouhou Louku skibus. Vyhnal jsem na mráz celou rodinku. Já objížděl kontroly, ostatní až na pár zadrhnutí v zatáčce pod Markovým kopcem bez problémů sjeli rovnou do Litvínova.
Znovu jsem projel flájský okruh a přidal pár hančovaček mimo hlavní cesty. Veškeré kamení už je pod sněhem, bohužel prašan pohřbil i noční práci rolby. Přesto se mi bruslilo perfektně.
Z Dlouhé Louky jsem se vydal směrem na Vysokou Mýť. Začátek je urolbován, pak projet skůtrem. Osečtí lyžaři odvedli skvělou práci, když pročistili obchvat podél Vrchu tří
pánů, který byl ještě před Vánoci kvůli popadaným stromům téměř neprůjezdný. Hlavní magistrálu poničily tři čtyřkolky a na pláni u větrníků byl sníh odfoukaný. Po louce se jet dalo, ale asi lépe pro klasiky.
Svůj dnešní pohyb jsem zdokumentoval fotoaparátem na webu skirogainingu:
http://skirogaining.tojnar.cz/cs/prostor_zavodu_01_09
Východní Krušné hory
Vloženo 7.1.2010 19:57  
Na Dlouhé Louce svítilo sluníčko:
http://skirogaining.tojnar.cz/cs/dlouha_louka_01_07

O mrazu -9°C už se ale z obrázků nedovíte. Oproti včerejšku jsem zabrousil i kus podél jižního břehu přehrady. Otočil jsem to u potoka pod Jelením vrchem, jelo se tam mnohem hůř než na opačnou stranu. Tam už jsem totiž věděl, kde číhá kamení. Sníh byl přemrzlý a pomalý. A já byl na tom stejně :-).
Východní Krušné hory
Vloženo 6.1.2010 20:43  
Jeste ten odkaz:
http://skirogaining.tojnar.cz/cs/dlouha_louka_01_06
Východní Krušné hory
Vloženo 6.1.2010 20:42  
Dnes jsem vyrazil na Dlouhou Louku, neboť tam rolba měla upravit 12 km okruh. A skutečně jej upravila, navíc i jihobřežní cestu okolo Flájské přehrady. Bruslit se dalo všude, stopa na klasiku byla místy rozbitá, ale většinou docela ušla. Podél loučenské obory hůlky zvonily o asfalt, dole u přehrady a hlavně ve stoupání
od ní pod sněhem číhaly pěkně ostré šutříky, ale při troše opatrnosti a na starých lyžích se jelo skvěle. Doporučuju jet po směru hodinových ručiček, tzn. začít směrem na Loučnou. Sjezd v opačném směru by vaše skluznice řádně ohobloval. Zkrátka ještě pár cm by to chtělo.
Fotky najdete webu skirogainingu, který se koná za týden 16.1.
Východní Krušné hory