Vyzkoušejte lyžařský orienťák na Cínovci

O víkendu 26.-27. ledna se v Krušných horách v okolí Cínovce budou konat závody v lyžařském orientačním běhu. Jeden den na české straně, druhý v Německu u Altenbergu - v místech, kam mnozí lyžaři běžně jezdí. Nabízí se možnost spojit výlet s účastí na závodě, při němž se dostanete i do míst, kam byste jinak asi nezajeli.

Podobně jako v orientačním běhu, cílem závodníků v lyžařském orienťáku je projet všechny kontrolní body vyznačené na mapě a co nejrychleji se dostat do cíle. Přestože se používá speciální podrobná mapa, orientovat se v ní je pro začátečníky jednodušší, než v mapě pro pěší orienťák. Na rozdíl od něj se závodníci nepohybují po lese, ale jen po běžkařských tratích a dalších stopách připravených organizátory.

Závody zpravidla obsahují úseky vedoucí po standardních běžkařských tratích, které bývají doplněny dalšími stopami připravenými přímo pro závod, ať už vytvořenými skútrem nebo vyšlápnutými pouze od lyžařů. Slovem “stopa” v tomto smyslu však není myšlena strojová stopa na klasiku. Závodníci při lyžařském orientačním běhu využívají volný styl – tedy bruslí, kde to jde, a v užších stopách volí nejčastěji soupaž. Což neznamená, že by se závodu nemohl účastnit lyžař jedoucí klasikou, jenom si moc neužije jízdy ve strojové stopě.

Startuje se intervalově, takže nehrozí žádná tlačenice na začátku. Závody podle jejich typu trvají od cca 20 minut pro nejrychlejší závodníky při sprintu až po cca 2 hodiny pro pomalejší lyžaře v některých kategoriích při závodě na klasické trati. To je jeden z rozdílů oproti dlouhým orientačním závodům typu Bedřichovská pětihodinovka. Jiná je i mapa - podrobnější a přesnější, vytvořená přímo pro závod. Zde je ukázka:

Mapa pro LOB - Altenberg 2011

Ukázka mapy (vypůjčená z Mrazákova blogu) pochází z roku 2011, kdy se jely v okolí Altenbergu poslední závody. Na podobné mapě se asi uskuteční nedělní závod na klasické trati, který se pojede na německé straně. Vedle úseků na známých lyžařských trasách v okolí kopce Kahleberg se závodníci podívají i do prostoru biatlonového areálu, který jinak není úplně běžně přístupný. V ukázkové mapě se nacházejí v prostoru biatlonového areálu kontroly 21 až 23. Kdo chce vidět některé části závodního prostoru na starém 6 let starém videu, může kouknout na dvě videa z lyžování Altenbergu. K nim se hodí doplnit, že závod se nebude konat v celém prostoru tratí v okolí Altenbergu, ale jen jižně od silnice z Altenbergu na Zaunhaus a západně od hlavní silnice z Altenbergu na Cínovec.

Sobotní závod ve sprintu bude kratší a pojede se na české straně, zejména v prostoru golfového hřiště na Cínovci a v okolí hotelu Krušnohorský dvůr, který bude po oba dny centrem závodů.

Podrobnosti najdete na webu závodů. Přihlášky za nejlevnější stanové sice končí již 13. ledna, ale tento termín se týká primárně závodníků startujících v kategoriích zařazených do Českého poháru. Do kategorie Open, určené primárně veřejnosti a lyžařům bez zkušeností s LOB, se dá za stejné startovné přihlásit i později. Je samozřejmě na závodníkovi, jestli se zúčastní celého závodního víkendu, nebo přijede jen na jeden den.

Jaké je doporučené vybavení pro lyžařský orienťák?

  • Lyže raději starší – zkušenosti říkají, že při závodě v neznámém terénu a závodním zápalu se často chytne nějaký škrábanec. I když závod na golfovém hřišti bude pravděpodobně z tohoto pohledu patřit mezi bezpečnější, zvlášť když se podíváte na aktuální podmínky v Krušných horách, které jsou v době vydání článku zapadané sněhem…
  • Samozřejmě i hůlky.
  • Pro sledování mapy za jízdy není dobré ji mít v kapse. S použitím speciálního mapníku pro LOB je závod mnohem větším zážitkem. Ale kdo ho nesežene nebo si ho nechce pro první pokus s LOBy kupovat, může si vyrobit provizorní mapník v podobě průhledných desek zavěšených na krku. Proti mapě v kapse je i toto řešení o třídu jinde.
  • Speciální Sportident čip na označování průjezdu kontrolními body. Pravidelní závodníci mají svoje vlastní, ale čip se dá zapůjčit u i pořadatelů.

Pokud vás lyžařský orientační běh zaujal, ale do Krušných hor to máte daleko, nebo se vám nehodí termín, můžete zajet na jiné závody. Už o víkendu 12. až 13. ledna se pojedou “LOBy” u Nového Města na Moravě ve Vysočina Aréně a okolí (web závodů). Na začátku března pak sezóna bude zakončena závody v okolí Nové Vsi u Rýmařova. Nejvíce o tomto sportu najdete na stránkách sekce lyžařského orientačního běhu.