Na běžky do Štýrska

Štýrsko je známé jako Zelené srdce Rakouska. S prvním sněhem se promění v pohádkovou krajinu, která je doslova rájem pro každého, kdo se oddává některému ze zimních sportů. Obzvláště pro milovníky bílé stopy je nabídka zcela výjimečná.

Dlouhodobě potvrzovaná kvalita mnoha běžkařských oblasti s perfektním zázemím v podobě ubytovacích zařízení se zaměřením na běžkaře je garancí skvělé zimní dovolené. Celkem 15 vyhlášených běžkařských oblastí nabízí to nejlepší od naprostých začátečníků až po zkušené a náročné běžkaře, kteří hledají nové zážitky a možnosti posunout své dovednosti na vyšší úroveň.

Štýrsko je eldorádo pro běžaře
Štýrsko je eldorádo pro běžaře © Steiermark Tourismus -photo-austria

Začátečníci

Říká se, že kdo umí chodit, ten zvládne i běh na lyžích. Předpokladem, jako u mnoha jiných sportů, je správné zvládnutí základní techniky. Pro začínající a méně pokročilé je k dipozici řada běžkařských škol.

Biatlon

Chtěli byste si vyzkoušet tuto v poslední době nebývale populární sportovní disciplínu, kde se běh na lyžích kombinuje se střelbou? Pro zájemce jsou v nabídce individuální biatlonové kurzy v následujících střediscích: Ramsau am Dachstein, St. Jakob im Walde, Trofaiach a v běžkařském centru Weirerteich v regionu Murau.

Zastávka u Grundlsee v oblasti Ausseerland-Salzkammergut
Zastávka u Grundlsee v oblasti Ausseerland-Salzkammergut © Steiermark Tourismus - Tom-Lamm

Večerní běžkování

Zimní měsíce jsou typické i krátkými dny. Kdo se rád sklouzne i za tmy, pro toho je tu nabídka večerního běžkování při umělém osvětlení v následujích oblastech: Ramsau am Dachstein (4km), Jogllandloipe v St. Jakob im Walde (4km), Weirerteichloipe v regionu Murau (4km), Krumpenloipe u Trofaiachu (2,5 km).

S běžkami na ledovec

V nadmořské výšce 2700 m n.m. nabízí zcela unikátní zážitek, nejdelší ledovcová stopa na světě – Dachsteinpanoramaloipe, která v délce 15 km nabídne výhledy na úchvatná panoramata horského masivu Dachstein. Místní stopy jsou často využívány profesionálními sportovci k tréninku, ale na své si přijdou i amatérští běžkaři. To nikde jinde nezažijete.

Tréninkové běžkařské centrum na ledovci Dachstein
Tréninkové běžkařské centrum na ledovci Dachstein © Steiermark Tourismus - Herbert Raffalt

Více o informací možnostech běžeckého lyžování ve Štýrsku