Stožec a okolí: méně známá Šumava

Stožecko v jihovýchodní části Šumavy zůstává stranou pozornosti většiny lyžařů. Je pravda, že častěji bojuje s nedostatkem sněhu. Když ale přijde bohatší zima, míst s tolika různorodými možnostmi výletů na běžkách v ČR moc nenajdete.

Upozornění na úvod: Přestože se nacházíte na webu, jehož hlavním účelem je sdílení zpráv o aktuálních podmínkách pro lyžování, tento článek patří do jeho dlouhodobé části a nevěnuje se aktuální sněhové situaci.

Základ článku sepsal lyžař Zbyněk po týdenní dovolené ve Stožci v roce 2017 a něco doplnil zakladetel KamZaSněhem.cz Martin na základě zkušeností z několika dávných pobytů v těchto místech.

Kam vyrazit ze Stožce

Co do množství tras má Stožec opravdu výbornou pozici, srovnatelnou snad jen s Kvildou a Jizerkou v Jizerských horách. Jezdit se dá všemi směry bez nutnosti měnit výchozí místo po celý týden. V Novém Údolí se pak dá navázat na stopy v Německu. Plusem je i možnost využití vlaku, který jezdí po trase Nové Údolí - Stožec - Nová Pec. Taková podpora jinde na Šumavě chybí, snad vyjma autobusové linky Železná Ruda - Prášily - Hartmanice. Též se mi líbil "obchvat" Stožce, kdy lze objet horní polovinu vesnice v upravené stopě (s jedním nebo dvěma přenášeními přes silnici).

Co se týká samotných stop, tak byly ve slušné kvalitě srovnatelné s jinými i známějšími lokalitami. Někde (častěji) jsou frézované dvě stopy na klasiku, jinde jedna stopa + pás na bruslení (zřejmě záleží, která rolba upravuje). Pás na bruslení mně někde přišel úzký (pro jízdu do kopce). Stopy nebyly nikde poničené čtyřkolkami, skútry nebo rozdupané od koní, pouze v některých případech pás na bruslení pošlapaný od pěších výletníků.

Profil tratí je pestrý. Najdou se tu krátká prudká i táhlejší stoupání stejně jako rovinky např. kolem Schwarzenberského kanálu nebo vděčná trasa Stožec - Volary. I krajinářsky je to oblast zajímavá. Střídají se lesy a louky, ve východní části převažují lesnaté partie. Další výhodou je málo lidí. V neděli jsme potkali tak 50, 60 běžkařů, ve všedních dnech během dovolené na přelomu ledna a února jen kolem deseti a jednou dokonce vůbec nikoho.

Pro ty, kteří chtějí spíš trénovat, se kolem Stožce na loukách upravovaly tři malé okruhy. Jeden je hned u vesnice za hřištěm (cca 1-1,5 km), další menší cestou k Ministerce/Černému kříži a poslední podél silnice na České Žleby (1-2 km). Kolečka byla upravená na klasiku i bruslení.

Minusem Stožecka jsou díky srážkovému stínu a nižší nadmořské výšce (Stožec leží lehce pod 800 m, nejvýše položené Plešné jezero1090 metrů nad mořem) horší sněhové podmínky, což je pro běžkování zásadní. Riziko, že tu sníh v zimě nebude, je reálné. Přesto si myslím, že takhle lokalita za vícedenní návštěvu stojí.

"Tajemné" sousední Německo

Jak je již výše zmíněno, za hranicemi v Německu se nachází množství dalších běžkařských tratí (jakkoliv pro rok 2021 jsou dostupné složitě). Hranice se nejčastěji překonávají na přechodu Nové Údolí - Haidmühle, ale dá se použít i přechod MlakaBischofsreut. Přesné informace o lyžování v těchto místech se hledají těžko, jak ostatně ukazuje i tato diskuze.

Martin: Koukám na mapy.cz, že v německém Haidmühle určitě nemají všechny trasy. (Jedním z důkazů popis a mapka výletu na Bílé Stopě, kde je popisována i níže diskutovaná trasa podél hranic.)

Zbyněk: My jeli jen trasu podél hranic, ale několikrát z ní odbočovaly stopy do vnitrozemí. Podle směrovníků šlo o zřejmě na sebe navazující okruhy. Mapy jsem si nikde nevšiml. Zde bylo upravené i na bruslení (příhraniční trasa jen na klasiku). Trochu minusem cesty Nové Údolí - Haidmühle - Mlaka je, že nikde nejsou ukazatele na ČR. Jeli jsme tedy intuitivně a tlačili se na rozcestích vpravo. Např v Haidmuhle se musí asi 200 metrů po silnici (stopa, co logicky pokračovala hned za silnicí, vedla do vnitrozemí. U Bischofsreutu byla orientace nejhorší, naštěstí nějaká dobrá duše na správné ukazatele dopsala ručně CZ, jinak bychom se tam asi zamotali.

Martin: Je to tak, v Haidmühle jsou okruhy. U Bischofsreutu resp. Philippsreutu jsme se tehdy taky skoro ztratili. Koukám, že na webu Haidmühle se sice objevují aktuality o úpravě tratí, ale o plánku tratí píší pouze to, že dá se získat v infocentru. ... Doplnění po 4 letech: Na jedné divně přeložené stránce jsem nakonec plánek okruhů v Haidmühle našel (je třeba kliknout na první mapku).

Kde hledat aktuální informace