Vypich = lyžování v Praze na umělém sněhu

Centrum pražského lyžování na technickém sněhu se od roku 2018 přesunulo z Chuchle na Vypich. Má to nějaké výhody i v době, kdy zrovna v Praze napadne přírodní sníh? A kde všude se na umělém sněhu lyžovalo v Praze v minulosti?

Aby se v Praze dalo lyžovat, nemusí sněžit. Stačí, když pořádně mrzne. Vypich a Velká Chuchle nejsou jedinými místy, kde se v Praze v posledních letech dalo lyžovat i bez přírodního sněhu. Pojďme si pražské lyžování na technickém sněhu projít směrem od současnosti do minulosti.

Současnost = Skipark Praha na Vypichu

Uměle zasněžovaný běžkařský okruh se nachází na Praze 6 nedaleko velké křižovatky na Vypichu, konkrétně na prostranství mezi oborou Hvězda a ulicemi Bělohorská, Ankarská a Na Vypichu, kde se nachází i půjčovna a “hlavní vstup” na běžkařskou trať. GPS souřadnice tohoto místa jsou 50.0814772N, 14.3435619E. Veřejnou dopravou se ke skiparku dá dojet tramvají nebo autobusem do zastávek Vypich či Obora Hvězda.

Na Vypichu se poprvé lyžovalo v únoru 2018. Během jeho první (v Praze relativně teplé) zimy okruh dosáhl maximální délky okolo 300 metrů a lyžovat se zde dalo i v druhé polovině března.

V roce 2019 byl skipark uveden do provozu 22. ledna. Potenciál Vypichu se naplno ukázal ale až na začátku února, kdy v Praze napadlo největší množství přírodního sněhu za poslední 3 roky. Díky tomu se podařilo upravený okruh prodloužit až na celkovou rekordní délku 2,3 km.

Ani to ale není vše. Skipark je totiž umístěn v těsné blízkosti obory Hvězda. Do ní mohou při dostatku přírodního sněhu zamířit lyžaři, kteří chtějí kroužení po upraveném okruhu na chvíli vyměnit za lyžování ve stopách vyjetých od dalších běžkařů či za bruslení po hlavních cestách v oboře. Hvězda i díky své na Prahu slušné nadmořské výšce patří mezi místa, kde mohou lyžaři nasadit běžky nejdříve. I když to na druhé straně metropole často vypadá, že sněhu ještě nenapadl dostatek, pak se objeví zprávy, že ve Hvězdě se už lyžuje…

Komu by nestačila kombinace okruhu ve skiparku a obory Hvězda, stačí mu dvakrát překonat hlavní silnici a dostane se na Ladronku. I ta patří mezi lokality, kde lyžaři po každém větším sněžení vyjezdí množství stop.

Ve skiparku na Vypichu také funguje

  • půjčovna běžek a dalšího vybavení
  • lyžařská škola
  • umělé osvětlení, díky němuž se zde dá pohodlně lyžovat i za tmy

Detaily a informace o aktuální situaci hledejte

  • zejména na webu Skiparku Praha - dozvíte se tu mimo jiné o aktuální délce okruhu, konání různých akcí (při nichž může být přístup pro “veřejnost” omezen) a navíc je areál snímán webkamerou
  • zde na KamZaSněhem.cz v části Praha se často objevují zprávy lyžařů o podmínkách v okolí ve Hvězdě či na Ladronce. Přímo ze skiparku zde tolik zpráv nebývá, ale budeme rádi, když se zde podělíte třeba o detaily, které se na web skiparku nevejdou.

Dostihové závodiště v Chuchli

Ve Velké Chuchli se dalo vyrazit na běžkách na uměle vysněžený okruh během 6 zim - skipark zde fungoval od roku 2012 do roku 2017. Nejdelší byl okruh v roce 2012, to měřil 800 metrů. Tehdy se ještě nacházel uprostřed dostihového oválu, v posledních letech už byl situován na jeho okraji.

V roce 2014 měla Chuchle "konkurenci”. V únoru po dobu konání zimních olympijských her v Soči se na Letenské pláni nacházel Olympijský park, jehož součástí byl i okruh pro běžkaře, který měřil 400 metrů.

Lyžování na sněhu zbylém ze závodů Tour de Ski

V zimě 2010/2011 se nikde v Praze na technickém sněhu lyžovat nedalo, ale myslím, že běžkařům to tehdy nijak nevadilo. Přírodní sníh totiž tehdy v Praze napadl už v prosinci a vydržel do ledna, jak se dá najít v archivu zpráv ze sezóny 2010/2011. Několik předcházejících sezón ale lyžaři na technický sníh vyrazit mohli.

V Praze se totiž konala tři roky po sobě sprinterská etapa zařazena do tehdy populárního seriálu závodů Tour de Ski. Vždy na umělém sněhu, který pak v Praze zůstal a posloužil běžkařům.

Poprvé lyžaři závodili dokonce na Hradčanském náměstí a to 30.12.2007. Sníh byl pak odvezen na cyklostezku u Vltavy na Praze 6 v Sedlci. Trať zde měřila 700 metrů, jak tehdy psali na webu Prahy 6. Mimochodem ten rok se v ČR konalo dokonce 5 etap Tour de Ski (ty zbylé v Novém Městě na Moravě) a celkovým vítězem se stal Lukáš Bauer.

O rok později 29.12.2008 se sprinterský závod konal na Výstavišti. Běžkaři z řad veřejnosti si měli možnost trať vyzkoušet jeden den, pak byl sníh přesunut do Stromovky, kde byla vytvořena 1000 metrů dlouhá trať, jak se dá najít v archivu ČT24.

Naposledy zavítala Tour de Ski na Strahov, kde se závod konal 4.1.2010. Závodní okruh dlouhý asi 500 metrů zůstal v provozu na stejném místě téměř po celý leden. Ten rok již KamZaSněhem.cz bylo v provozu, takže nějaké zprávy se dají najít v archivu.

Žluté lázně - dávná minulost

Naopak v lednu a únoru 2009 ještě tento web neexistoval a tak jsem svoje zprávy o možnosti vyrazit na běžky do Žlutých lázní v Podolí musel dohledávat jinde. Tehdejší web Žlutých lázní, kde se zpráva o upravených stopách nacházela na adrese www.o2zlutelazne.cz/aktualita/detail/16 :-), je už dávnou minulostí.

31. 1. 2019 jsem svoji návštěvu zhodnotil takto: “Byl jsem tam v sobotu ještě před „slavnostním“ otevřením. Okruh je dlouhý 480 metrů, převýšení tak 2 metry. Upraveno na na bruslení i na klasiku (1 stopa). Za to dopoledne tam moc lidí nebylo, v jednu chvíli jsem tam byl sám a maximum bylo 7 lidí najednou.” Tento den vstup nebyl zpoplatěn, ale jinak se zde (narozdíl od všech pozdějších pražských možností lyžování na umělém sněhu) platilo, což jsem si také poznamenal: “Vstupné lidové a na Valentýna zase zdarma :-)”

Žluté Lázně možná fungovaly pro bežkaře ještě nějakou sezónu předtím, každopádně další rok už se tam nelyžovalo.