Míša – profil lyžaře

Registrován od 18.12.2019, vložil celkem 29 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 19.1.2024 17:29  
Od Narodaku prvni kilometr horsi, za serpentinou zacina uprava, ale misty proleza teren v podstate az nahoru. Na svatecni lyze to neni, minimalne cestou dolu se nedaji neskrabnout. Dal Vrchmezi a Serlich v pohode, hezka divocina je to Polskem.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 18.1.2024 23:18  
@Roman: Souhlasím, že info pro pěší je nevýrazné, cedulky snadno k přehlídnutí a když už si jich někdo všimne, nepochopí (pokud v životě nestál na běžkách), proč je blbý, když na upravou trať vstupuje. Když tam bude cedule metr na metr a na ní napsáno, že úprava stojí prachy a že botama tu práci ničí a taky kazí zážitek ostatním a třeba i mapa, kudy chodit může, bylo by to lepší než ten titěrnej impotentní (sry) nápis Nevstupujte na upravené tratě. Nebo na častých místech vysvětlovač-vyhazovač - klidně budu za použití tratí platit, aby měl z čeho žít.
Ad úprava: V prosinci, kdy napadlo, byla úprava obvykle jen v pátek - upravit po víkendu by bylo určitě fajn. Taky přispívám a taky nebrečím, beru, co je a často je to super. Ale prostor pro zlepšení existuje. Taky by mohla být informace den předem, jestli a kdy se bude upravovat - např. teď spoléhám na to, že zítra dopo úprava proběhne a chystám se vyrazit, ale nevím, jestli nepřijedu do oranice. Kdyby šlo předvídat, že v místech se sněhem a v neextrémním počasí vyráží úterky a pátky v devět dopoledne rolby, bylo by to hodně dobrý.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 30.12.2023 10:02  
Asi bude stačit zodpovědět tu dvojku:) O víkendu nejste v OH nikdy sám a zejména ne o silvestrovském. Nejen běžkaři, ale i kupy pěších. Místa, kde by teoreticky mohlo být klidněji, jako třeba Čihalka, nemají sníh.
(Odpověď na dotaz uživatele Pavel z 29.12.: Ahojte zítra nebo v neděli plánuji jet do Orlických hor. Zajímají mě dvě věci.
1) Jakou trasu doporučíte na klasiku pro rekreačního běžkaře?
2) Jelikož je před Silvestrem, předpokládám, že tam je velké množství běžkařů - nebo se pletu?Rád si totiž vychutnávám na běžkách samotu. Takže jestli tam jsou davy, zvážil bych odložení.)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 15.12.2023 17:18  
Z Luisina po Homoli uprava na klasiku i skate, dal na Peticesti krasna stopa na klasiku od skutru na vychodni i zapadni ceste, na brusleni to ale neni, ledovy krivy podklad, viz fotka. Jediny bruslar, kteryho jsem potkala, makal soupaz ve stope. Snehu do 15 cm a jsou i prvni mista, kde leze teren, tak snad neco napadne.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 8.12.2023 17:56  
Serlisky mlyn - Serlich - VD - Vrchmezi
Vsude nova uprava a krasne podminky👍
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 21.1.2022 17:08  
Jo:)
(Odpověď na dotaz uživatele Marie z 21.1.: Ahoj, dá se sjet až k Národnímu domu? Díky.)

Dnes Nároďák - Šerlich - V. D. - vydatně dosněženo, krásně upraveno, velkoryse podupáno ... všechno, jak by člověk čekal, někdy bohudík, někdy bohužel, ale c'est la vie. Nádhera.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 14.1.2022 21:38  
Luisino údolí - Jelenka - Pěticestí. Všude bez větších problémů sjízdné, přestože sněhu je hraniční množství. To je vidět třeba na konci stoupání z Luisina u Jelenky, kde je prostředek vydřený na asfalt. Na hřebenu lepší, bunkrovka i severní trasa na/z Pěticestí ok.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 25.3.2021 19:33  
Šerlich - Deštná - Homole - bunkrovkou Pěticestí, přes Korunku zpět. Všude krásně sjízdné klasikou i skejtem (jen kolem V. Deštné rozryto od pěších, ale to je bohužel skoro zbytečné psát, je to pořád; nedaleko Korunky je zatím malé vytáté místo), od Jelenky přes Korunku na Pěticestí nová úprava.
Děkuju těm, kteří mají "pomáhat a chránit", že pomáhají a chrání jinde, kde je to potřeba, a neberou pár přespolním epidemiologicky neškodnou radost ze života. A té dnes bylo!
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 19.3.2021 19:10  
Zrovna jsem se probudila ve svém okrese bez hor, na sedačce u televize a zdálo se mi, že jedu od Čihalky po Knížecí a kusu Polomské, je tam asi 15 cm nového sněhu a prošlápnutá stopa na klasiku. Ten sen byl hodně hodně živej.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 24.2.2021 19:02  
Z Šerlišského Mlýna přes Sedloňovský vrch na Čihalku a čelem vzad.
Od Mlýna dost lidí, ale včerejší stopa pořád ještě pěkná, stopa čistá. Na Čihalku pak klid a stopa skoro netknutá. Ve sjezdu na křížení Polomské a Knížecí je asi 300 m úsek větviček a všeho možného, jet se tam spíš nedá, přejít jo. Knížecí z 90% krásná, z 10 % chlorofyl. Asi ve 2/3 cesty směrem k Čihalce ve sjezdu vykukuje asfalt, místy hodně nenápadně, tam je to při nepozornosti o lyže. Ale jinak hezké svezení bez lidí - doporučuju využít, dokud tam je ještě sníh. Z vrchu sjezdovky bylo vidět, že kolem chaty Čihalka roztál sníh, takže je tam víc místa na parkování.

Jinak ještě přidám zkušenost s běžkami s mohérovým pásem: Na skiny jsem přešla na začátku letošní sezóny, vyzkoušela jsem je ve všech možných podmínkách - u nás v nížině na polích a lukách, na horách v mrazu i teď v jarní břečce. V tom posledně jmenovaném mám dojem, že o něco líp stoupá klistr, skin docela podkluzuje. Ale když si představím to patlání s klistrem, pojedu radši s citem na skinu.
Jinak ale kožich funguje skvěle, jistý odraz a dobrý skluz. Ve skluzu ani sjezdu nemám dojem, že by brzdil, jak bývá někdy kritizován. Ostatně můj přecitlivělý pud sebezáchovy by to v cestách dolů jen ocenil, mám ale pocit, že když je rychlý povrch, jede rychle i kožich. Mazací běžky mám od té doby na půdě jen jako zálohu - skiny jsou fantastické v tom, že je člověk hodí na sníh a jede. Jednou za 14 dní ty chlupy vyčistím a kromě standardního parafinování skluznice nic dalšího nevyžadují. Za mě výborná zkušenost.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 19.2.2021 18:26  
Z Destneho od Narodaku pres Serlich a Luisino ke Kozimu chlivku. Pekna cerstva uprava, dole v Destnem i kolem sjezdovek uz misty leze teren, ale vikend tipuju jeste v pohode.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 16.2.2021 16:54  
Luisino - Peticesti
Krome bunkrovky z Peticesti vsude cerstva uprava, super.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 27.1.2021 20:45  
jeste fotka
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 27.1.2021 20:44  
Cihalka k rozcesti pod Vrchmezim, krasne upraveno, bez vetvicek, v pohode na klasiku i brusleni, s minimem lidi.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 22.1.2021 17:03  
Šerlišský mlýn - Šerlich - V. Deštná, zpět Polskem přes Vrchmezí. Před Šerlichem v lese hodně větviček, v Polsku historická úprava, tam to na bruslení není, ale na klasiku v pohodě (a bez lidí), u nás upraveno čerstvě, super svezení.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 11.1.2021 22:18  
Zdravím, dnes Světlá a Černá hora. Začátek okruhu kolem Světlé hory trochu projetý (bohužel také autem) kus za Pardubické boudy, ale je to úzké a bez stopy. Stoupání od Krausovek bez úpravy, asi 3 km před Václavákem je stopa od lidí, bohužel hůlky musí do vysoké vrstvy sněhu. Na skejt to tam není vůbec. Malý okruh kolem ČH vypadal hodně podobně, ani jsem ho nezkoušela. Od Václaváku kolem Černé boudy nahoru je to umydlené, sjezd jen pro zdatné a duševně odolné běžkaře. Jediné, kde je to pěkné, je ten kousíček cesty k vysílači. Resort uvádí na stránkách, že upravuje, ale bohužel. Sněhu je přitom dost. V podstatě to dnes byly vyhozené peníze za parkování a lanovku, protože tak jako na ČH to vypadá na kdejakých polích pod horama - mám zprávu, že např. v okolí Hostinného se dá docela dobře zajezdit.
11:43
12:21
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 8.1.2021 18:21  
Ahoj - parkování na Šerlichu, odtamtud přes V. Deštnou na Pěticestí a zpátky (severní i jižní cesta od Homole jsou ok); nebo zaparkovat u Šerl. mlýna, na Šerlich, Deštnou a zas třeba Pěticestí, nebo nechat auto v Deštném u Nároďáku, nastoupat na Sedloňovksý vrch, Šerlich, Luisino údolí, Kozí chlívek a ten kousek přes vesnici k autu pěšky. Poslední okruh chce už sníh i v nižších polohách.
(Odpověď na dotaz uživatele Petra z 8.1.: Ahoj, pořadí mi prosím někdo okruh na bezky v Orlickych horách tak 20-30km. Raději upravenou trasu na bruslení. Kde je nejlepší parkovat? Děkuji)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 5.3.2020 11:08  
Pocasi nadherny, nahore krasne bilo... ale ze Serlicha totalne umydleno, lyze jezdily do vsech stran a bylo hrozne tezky je udrzet. Uprava uz dlouho zadna, ale i kdyz rolba vyjede, nema do ceho vyriznout stopu, povrch je tvrdy, v dolnich partiich ledovaty. Kdyby ovsem stopa byla, dalo by se jet porad soupaz, je to rychly jako blesk. Puvodni plan Serlich - Peticesti zredukovan navratem hned z V. Destne, dnes tedy "rekord" v ujetych km. Asi je to lepsi na brusleni. Pozor na asfaltove plešky smerem na V.D. po siroke ceste.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 2.3.2020 18:19  
Z Hoffmanek pres Zrcadla na ČH, svaznici a po c.h.silnici dolu - snehu dost i dole, akorat pred Vendlovkou neprijemna mista hlavne pro sjezd, viz fotka. S mazanim horor, jinak super.
14:09
15:55
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 27.2.2020 22:14  
Černá hora a okolí - sněhu hromada, kolem poledne začala řádit rolba i se stopovačem, takže to bude na víkend hezký. Konečně je už protažený celý malý okruh. Podle množství sněhu v Jánkách zřejmě bude v pohodě i nástup na Hoffmankách.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 3.2.2020 17:50  
Cerna hora a Svetla hora: Svetelsky okruh sjizdny od Vaclavaku ke Krausovym boudam. Krome 1. kilometru, kde je obcas jehlici a sisky, pekne. U Krausovek konci snih. Cerna ok. Vsude starsi uprava.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 30.1.2020 14:17  
Ještě fotky k příspěvku.
(Včera měl výročí Alfons Alzheimer. A zase si nikdo nevzpomněl....)
9:29
11:53
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 30.1.2020 14:16  
Šerlich - Pěticestí (bunkrovkou): Něco přisněžilo, vítr zavál stopy, ale ranní ptáčata (dnes výjimečně vč. mě) stopu prošlápla. Jenom pozor na široké (levé) cestě ze Šerlichu na V. Deštnou, uprostřed je místy odfoukáno až na asfalt, pro skejtaře bude asi lepší řešení jet druhou cestou. Jinak super, Orlický vypadají ve formě, ještě to dnes před maratonem a oblevou využijte. Úplná zimní pohádka.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 22.1.2020 18:02  
Nároďák - V. Deštná: Od Nároďáku se to už plus minus dá, i když množství sněhu je na hraně a celkem často kamínky + vykukuje terén. (Viz fotka.) Rolba upravila bunkrovku už odspod, strojová stopa začíná asi po 4 km, ale nedá se v ní jet pořád, tráva atd. Pak dobrý. Vrchmezí je o skluznice, Polsko neupraveno (ani by to vzhledem k nedostatečnému množství sněhu nešlo), vyšlapaná romantika a nutná uwaga maximalna (fotka s větvemi). Před Šerlichem leze podklad, na V. Deštnou je to luxus.
10:36
12:05
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 10.1.2020 17:29  
Žalý: Vesměs bída, několik cm mokrého sněhu, místy louže, některé cesty už skoro nesjízdné, viz fotka, jinde je to lepší, ale na nějakou extázi to tady v oblasti není nikde.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 5.1.2020 22:19  
Šerlich - V. Deštná - Homole: Bez úpravy, úplně všude pošlapáno od pěších, takže pro bruslaře asi tvrdý chleba, stopa na klasiku mělká od lidí, ale lepší, než nic. Sněhu dost, nikde nic nečouhá.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 2.1.2020 19:15  
Č. hora: Nově zrolbováno, stopa na vršku všude (viz 27.12.) až ke Kolínské boudě, podmínky super, ani v tom teple (dnes nahoře devět) to nebylo rozbředlé ani po noci ledovaté.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 27.12.2019 17:52  
Černá hora: Jela jsem hledat stopy, takže info hlavně o nich (pro bruslaře je to tam všude super). Pěkná stopa na klasiku je od Sokolské boudy kousek za paraglajd, k vysílači, pak na svážnici zpod Černé bd. ke sjezdovce, a dolů ke Kolínské bd. Odtamtud směrem k Vodovodu vyšlapaná lidmi. Kolem Pražské bd. zmrazky a tráva, jinde ale čisto, bílo, nádhera. Vážení přátelé, ano.
(Na fotce i snímek cesty pod lanovkou, taky vyhlížím možnost nástupu na Hoffmankách, vypadá to zatím na hodně málo sněhu v nižších partiích. Ale Honza tady píše, že to jde, to by bylo great.)
13:47
15:25
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 18.12.2019 20:38  
Černá hora: Jak jsem v dubnu Krkonoše opouštěla, tak jsem je dnes zase našla - celkem skromné, ale dostatečné množství firnu, občas jehličí. Starší úprava na vršku, spíš pro bruslení. Stopa na klasiku jen asi 1 km od Sokolské boudy, končí kousek za paraglidem. Zbytek malého okruhu není upravený a na běžkách by to asi nešlo projet, viz fotka. Ke vysílači a Kolínské boudě totéž, bruslení ok, stopa na klasiku není. Dokud něco nepřipadne, tak s tím rolbaři asi nic nevymyslí. Pozor na příležitostné kousky štěrku mezi Černou a Kolínskou boudou. (Od Hoffmanek podle mě nastoupit nejde, cesty dole holé, v lese skoro nic a podle napojení pod ČH od Zrcadlovek není žádná úprava.)

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně