Erasmus v Rakousku? Ráj nejen pro sportovce

Chcete vycestovat na semestr do zahraničí a využít stipendijní program své školy? Osvěžte si znalosti ve svém oboru a zjistěte, jak se studuje v Rakousku.

Pilujte jazyk a odbourávejte bariéry

Během studia budete číst a konverzovat v angličtině, a především také v němčině. Je to skvělá příležitost, jak se pořádně rozmluvit a prohloubit si odborné jazykové znalosti. Nemusíte ale zůstat jen u jednoho či dvou jazyků. Během semestru poznáte další zahraniční studenty z různých koutů světa, otevřou se vám tak nové možnosti v poznávání nových kultur a odbourávání jazykových bariér.

Výletujte a poznávejte okolí

Studentský život v zahraničí vám možná přinese i více volného času než doma. Ten můžete využít pro cestování a poznávání nových míst. Zajeďte se podívat do dalších rakouských měst a poznejte místní kulturu i historii. Vyrazte do přírody a načerpejte nové zážitky. Mezi nejkrásnější města patří Vídeň, Salzburg, Innsbruck, Graz či Hallstatt. Navštívíte je všechny?

hallstatt-jezero.jpg (45 KB)

Tip: Rozhodli jste se strávit semestr mimo Českou republiku? Během vyřizování formalit si naplánujte také finance a vyberte si před cestou dostatečnou hotovost. V Rakousku je mezinárodní měnou euro. Sledujte proto kurzovní lístek, který vám pomůže zorientovat se v aktuální situaci kurzů na trhu.

Sportujte a užívejte přírodu

Milujete sport? Rakousko je v tomto ohledu ideální destinací. Mezi ty nejoblíbenější sporty zde patří lyžování, snowboarding, pěší turistika, ale i vodní sporty. V rakouských Alpách jsou udržované sjezdovky, ale i běžecké stopy. V teplejších měsících se vydejte prozkoumávat horské trasy nebo cesty podél řek. Dopřejte si přírodní scenérie a načerpejte energii na další přednášky a semináře.
V Rakousku najdete řadu nádherných jezer, kde můžete sportovat i relaxovat. Nebo si půjčte kolo a vydejte se po cyklostezkách poznávat okolí.

Objevujte místní tradice a každoroční události

V říjnu se vydejte do Retzu na dýňové slavnosti. Dejte si dýňový guláš nebo palačinky a užijte si kulturní program. Jste tu v zimě? Nezapomeňte navštívit vánoční trhy. Do Vídně se sjíždí lidé z různých koutů světa, aby se podívali na nasvícené město a užili si vánoční speciality a atmosféru.
V květnu se těšte na svátek narcisů s průvodem v regionu Ausseerland, který je největším festivalem květin v celém Rakousku. V údolí Wachau na břehu Dunaje si v červnu můžete užít slavnosti slunovratu, které vyvrcholí zapalováním dřevěných hranic.

Dopřejte si místní kuchyni

Pokud víte, že by se vám stýskalo po české kuchyni, nezoufejte. Rakouská kuchyně je podobná té naší. Dejte si třeba vídeňský řízek s bramborem, na který narazíte téměř všude. Máte rádi polévky a omáčky? Typická je zde hovězí polévka, ale také vepřová pečeně s knedlíkem. Jestliže patříte mezi milovníky kvalitního sýra, vydejte se do Tyrolska, kde se na ně specializují. Oblíbené jsou tu také párky, teplé sekané a housky. Co se týče dezertů, vede v Rakousku štrúdl, švestkový koláč nebo kynuté buchty.

Tip: Máte zajištěný běžný účet, který vás podrží kdekoli v zahraničí? Založte si ho například v MONETA Money Bank a dopřejte si výběry ze zahraničních bankomatů zdarma.