Jak jednoduše přispět na úpravu stop

Pro běžkaře je tu čerstvá novinka, která zjednodušuje možnost příspěvků na úpravu běžkařských tras. Nový web www.PrispevkyNaBezky.cz shromažďuje platební údaje spolků, které tratě upravují. Díky tomuto rozcestníku je možné třeba přímo ze stopy přes mobil poděkovat formou převodem na účet.

Na stránkách člověk nalezne jednoduchý přehled tratí a areálů v Česku, kde po rozkliknutí zjistí, kdo za jejich údržbou stojí. Pomocí QR kódu pro převod nebo čísla účtu pak může napřímo vybranou organizaci finančně podpořit. 

Web www.PrispevkyNaBezky.cz je vlastně takový rozcestník, kde jsou relevantní informace na jednom místě, jednoduše přístupné, online. Informace k platbě na zmíněném webu vedou přímo na účet spolku a vypadají tak, jako na následujícím obrázku. Příklad pro úpravu běžeckých tratí Jizerské hory.

Jak přispět na úpravu tratí v Jizerkách

„Miluju běžky, je to pro mě jeden z nejlepších aktivních odpočinků. Systém a informace na příspěvky mi nepřišly vůbec moderní, tak jsem přemýšlel, jak pomoci a stav zlepšit“ říká programátor a sportovec Vojta Uhlíř, který dobročinný web PrispevkyNaBezky.cz vytvořil.

Zatímco v Rakousku či Německu se za upravené běžkařské tratě běžně platí, v Česku platba za užití tratí povinná není. Milovníci běžkování mohou dobrovolně přispět, ale informace o sbírkách a možnostech podpory se dost různí nebo jsou těžko dohledatelné.

Někde využívají dobrovolníky s kasičkami, prodávají nálepky a známky v infocentrech nebo nabízí dárcovské SMS, takzvané DMSky. Jinde ani člověk nezjistí, komu a kam poděkovat a přispět za upravenou trať. Přitom 1 kilometr práce rolby stojí více jak 240 Kč! Za celou sezónu se náklady pohybují ve statisících až milionech korun. Proto vznikl tento web, který chce současný stav pomoci vylepšit.

Podobné projekty v minulosti ukázaly, že dobrovolné financování v Česků může fungovat a dokáží pomoci celému oboru. Podle prvních reakcí na sociálních sítích už i tento projekt nachází u lidí odezvu. Podívejte se také na web www.prispevkynabezky.cz.

Reference:

prispevky-na-bezky-reference.jpg (69 KB)

Příspěvky na běžky