Lyžařská střediska s technickým sněhem

Na horách je jen málo sněhu a skiareály uzavřené kvůli koronaviru jsou nepoužitelné? Ne tak úplně. Přírodního sněhu přibylo a na některých místech už umožňuje vyrazit běžkařům do stop. A přestože vleky stojí, technický sníh na sjezdovkách se dá využít i jinak. Ve kterých skiareálech ho najdete?

KamZaSněhem.cz je asi jediným webem, kde se dají najít slušné informace o podmínkách jak pro běžecké, tak sjezdové lyžování. Využívají ho primárně běžkaři, kteří se zde navzájem informují o sněhových podmínkách. Ale máme i informace o provozu skiareálů v ČR, které přebíráme od našeho partnera.

Skiareály byly naposledy v provozu v sobotu 26. prosince 2020, pak se na základě nařízení vlády vleky zastavily. Lyžovalo se primárně na technickém sněhu. Vypsali jsme si tedy skiareály, které zůstaly otevřené v poslední možný den provozu včetně toho, na kterých sjezdovkách se lyžovalo, a tedy by na nich mělo ležet nejvíc sněhu. Když vleky nejezdí, může tento sníh udělat radost někomu jinému - sáňkujícím či bobujícím dětem nebo i běžkařům.

Na stránkách jednotlivých skiareálů kromě informace, které sjezdovky byly otevřeny, najdete i zimní mapy každého lyžařského střediska.  Na mapě se můžete podívat, kde přesně se daná sjezovka nachází, případně jak je ve kterém úseku strmá. Mírnější úseky některých modrých sjezdovek využívají rádi někteří běžkaři pro trénink, pokud nemají lepší možnost... Využít případně můžete i tuto informační stránku o českých skiareálech.

Níže uvedené informace jsou samozřejmě bez záruky, dohromady byly dávány přepisováním přebíraných dat. Zároveň nemusí být kompletní - jednak některé skiareály sice nebyly v sobotu v provozu, ale probíhalo v nich zasněžování, a za druhé existuje množství skiarelů v ČR, ke kterým data nedostáváme.

Následuje seznam středisek dle jednotlivých pohoří doplněný o informace, jaké podmínky zde měli v posledních dnech běžkaři.

Jizerské hory

V provozu byl skiareál Ještěd, kde na jediný den otevřeli novou sjezdovku Nová Skalka.

Pro běžkaře však dává jednoznačně větší smysl vyrazit na Jizerskou magistrálu, která sice ještě nemůže být strojově upravena, ale lyžovat se dá. Ostatně můžete se podívat na množství reportů od lyžařů.

Krkonoše

Otevřena byla následující střediska:

Zpráv od běžkařů z Krkonoš sice zatím moc není, ale i zde půjde ve vyšších polohách lyžovat na přírodním sněhu. Jistotou může být vrchol Černé hory, kde kdyby nestačil přírodní sníh, pořád je tam uměle zasněžená sjezdovka...

Orlické hory

Do posledního dne fungovaly skiareály:

Podle množství zpráv od běžkařů z Orlických hor to vypadá, že hřebeny jsou zatím na běžkách nesjízdné. V jiných horách by se počet zpráv rovný nule dal vysvětlit tím, že místní lyžaři KamZaSněhem.cz zatím nevyužívají, ale v Orlických horách se nám zpravidla dařilo...

Jeseníky

Lyžovalo se ve skiareálech:

  • Karlov
  • Kopřivná
  • Branná
  • Hrubá Voda (která sem tedy se svoji polohou v Oderských vrších nedaleko Olomouce úplně nepatří, ale kam jinam s tímto střediskem :-)

Na běžkách se dá lyžovat na přírodním sněhu zatím spíš omezeně, ale brzy by se to mělo zlepšit. Nicméně jak se dá najít mezi zprávami od běžkařů z Jeseníků, v okolí Pradědu už dokonce proběhla úprava.

Beskydy

V provozu byla střediska:

Šumava

Šumava by si tentokrát asi zasloužila uvedení na prvním místě. To z důvodu, že zde zatím leží přírodního sněhu nejvíc. Mezi zprávami od běžkařů ze Šumavy se dá dozvědět i to, že na Zadově proběhla první úprava "restartované" zimy už 25.12. 2020. Skiareály byly otevřené tyto:

Pro úplnost dodáváme, že nadále zůstvá v provozu skiareál Hochficht na rakouské straně Šumavy. Ale do Rakouska se stejně nesmí...

Krušné hory

V Krušných horách jezdily vleky ve skiareálech:

V Krušných horách máme zprávy od běžkařů zatím jen z východní části Krušných hor, kde omezeně lyžovat jde. Ale ve výše položené západní části pohoří se dá očekávat totéž...

Střední Čechy 

Ve středních Čechách se dá s jistotou napsat, že zde zatím žádný "lyžovatelný" přírodní sníh neleží. Ale zasněžené skiareály se zde nacházejí:

  • Monínec (aktualizace 30.12.: hlavní sjezdovka je hlídána ostrahou a návštěvníci na ni nejsou vpuštěni)
  • Chotouň