Smrček – profil lyžaře

Registrován od 20.12.2018, vložil celkem 33 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 29.2.2024 22:32  
Tam už jedině pěšky. Bežkovat jde jen mezi Homoli a VD
(Odpověď na dotaz uživatele Sibyla z 29.2.: Prosím, jak vypadá úsek Pěticestí - Homole? Když se vyvezu lanovkou na Zakletý, budu moct u Pěticestí nasadit lyže a většinu trasy jet nebo je to pěškobus s lyžemi v ruce?)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 1.2.2024 12:59  
(Odpověď na dotaz uživatele KR z 1.2.: Prosím, když jsou ty závody, kde jinde se dá běžovat? Nějaké jiné fajn trasy? Děkuju)

Na druhé polovině hřebene od Homole po Annensky vrch. V sobotu to asi ještě trochu půjde, má pršet jen málo, na neděli hlásí už regulérní celodenní slejvák.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 27.1.2024 22:36  
Začátek v Petříkově. Od rozcestí Nad Petříkovem už celkem obstojné podmínky, od Černého potoka už s ohledem k současným podmínkám opravdu hezké svezení. Od cca 1000 výškových metrů celkem lepivý poprašek sněhu. Ve sjezdu ze Smrku pozor kousek za rozcestím Brousek, přes celou cestu vytáté místo od potůčk.

» Zobrazit GPX záznam trasy a polohu fotky na mapě

Rychlebské hory
Vloženo 21.1.2024 10:36  
Kolem Jeřábu, aneb vyrob si kameňačky snadno a rychle. Zlakala mě čerstvá úprava která svítila na Mapy.cz, ale v reálu to místy připomínalo spíš orbu. Doufal jsem že s nadmorskou vyskou se to zlepsi, ale kameny byly všude. Pokud tedy máte běžky kterým se chcete pomstit nebo ty kterým už to neublíží, tak můžu doporučit, jen pozor ve sjezdech.

» Zobrazit GPX záznam trasy a polohu fotky na mapě

Okolí Suchého vrchu a Čenkovic
Vloženo 2.1.2024 14:47  
Záleží co znamená v týdnu. Ve všední dny by neměl být problém zaparkovat jak v Luisine údolí, tak na Šerlichu. O víkendu je třeba být nahoře opravdu brzo ráno, jinak je parkování bez šance. Pozdeji už je lepší nechat se vyvést autobusem z Deštného. Třetí možnost je nechat auto u Šerlišskeho mlýna, ale to už může být na VD pro někoho daleko, navíc je to tam nyní podle mě nesjizdne (soudím podle toho jak to vypadalo v pátek kolem Šerlichu, kdy se to už fakt nedalo a radeji sem to otočil právě na VD)
(Odpověď na dotaz uživatele Ludva z 2.1.: Ahojte, v týdnu se chystám poprvé na běžky do Orlických hor. Chtěl bych se sjet podívat na VD. Kde je nejlepší nechat auto? Slyšel jsem tip na Luisino údolí, máte nějaké jiné?)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 9.12.2023 19:18  
Příjemné svezení kolem Kořence. Celkově pořád dobre, jen místy vymrzla stopa od vody zespodu. Výjimečně lezla hlína nebo nějaká ta větvička.
14:44
14:45

» Zobrazit GPX záznam trasy a polohu fotek na mapě

Drahanská vrchovina
Vloženo 4.12.2023 20:09  
Cesta na Mapy.cz značená jako běžkařská je jako ostatně všechny jiné cesty MENDELU bohužel vyhrnuta, ale s opatrností se na ni da s béčkovými lyžemi, s ještě větší opatrností je to díky vyhynutí ideální na skate.

» Zobrazit GPX záznam trasy

Brno
Vloženo 4.12.2023 20:06  
Skvělý víkend na Paprsků, spousta noveho sněhu, ale úprava byla i tak skvělá

» Zobrazit GPX záznam trasy

Rychlebské hory
Vloženo 19.3.2023 19:40  
Víkendový přejezd hřebene se spaním na Pradědu. V sobotu ráno nás zachránila lenost a to, že jsem na Ramzovou dorazili vlakem až o půl desáté. Dole nám nerudná obsluha ohlásila, že lanovka kvůli větru jezdí celý den jen na Černavu, jeli jsme tedy alespoň tam, zatímco jiní běžkaři smutně vyrazili po červené značce na Šerák, tak my jsem navštívili WC, což byla druhá záchrana. Když jsem vyšli, tak jsem si všimli, že obsluha dělá koridor ze zábradlí u turniketu, borec byl ještě nerudnější než jeho kolega dole, ale po křížovém výslechu z něj vypadlo, že snad za půl hodiny až hodinu by se mohlo jet, lanovka se rozjela za tři minuty... Nahoře tomu nasadil korunu poslední borec, který při výstupu lanovku ještě zrychli a málem nás vzal na druhé kolo. Dál už nádhera v mezích jarního lyžování, hlavně firn, na Keprníku vymrzlo, k Vřesovce zase firn. Od Vřesovky celkem obstojná úprava, která do sedla rychle měkla. Ze sedla vzhůru zase trasa hezky tvrdla, ale davy z ní dělaly oraniště. V neděli jsme pokračovali přes Vysokou Holi, kde pomalu měknula ledová krusta (sněhu hodně málo, za pár dní už asi začne přenášení). Za Holí už byly sněhu opět hromady a krásně se jelo po lehce změknutém povrchu s celkem obstojným podkladem. Od Jelení studánky na Alfrédku už bylo v lese dost špíny, ale dalo se až k bývalému vleku, tam jsme narazili na polom a raději to vzali pěšky. Od Alfrédky už na to jaké bylo teplo hezká úprava, a to až Pod Ztracené Kameny, kde jsme to opět přenášeli. Nad Skřítekm jsme to ještě obuli, abychom to ukončili stylově, ale už to bylo o lyže. Za celý víkend jsem nikde lyže neškrábli, ale hlavně kolem Skřítku už to bylo dost štěstí.
18.3. 15:31
10:28
10:28
Hrubý Jeseník
Vloženo 7.3.2023 23:36  
Jedině tak, že na Pánském Poli sedneš na autobus. ;-)
(Odpověď na dotaz uživatele Petr z 7.3.: Prosím nevíte někdo sjízdnost z pěticestí do Rokytnice na vlak? Děkuji moc.)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 17.2.2023 14:05  
(Odpověď na dotaz uživatele Veronika z 17.2.: A vypadá to, že sníh by mohl vydržet i do zítra? Předem díky!)

Jako kde? Na hřebenu bude sníh alespoň do konce března, nižší polohy po té slibované minimálně týdenní oblevě skončí asi zřejmě jak v lednu a bude to už spíš na kolo. Ale máme teprve půlku února, tak třeba i v podhůří ještě napadne...
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 6.2.2023 10:56  
Včera byl na DM Zbojnický okruh krásně upravený od rolby, po té náloži prašanu je to pořád trochu měkčí a pomalejší, ale i tak nádherné svezení.

» Zobrazit GPX záznam trasy

Králický Sněžník
Vloženo 10.12.2022 9:56  
(Odpověď na dotaz uživatele Profík28 z 9.12.: Zdravím , jak to vypadá s úpravou tras od šerlichu po pěticestí ? Díky moc .)
Stojove nejdriv v příštím týdnu. V Říčkach to mají tradičně dost v paží, takže tam podle mě nejdřív příští čtvrtek večer. V Deštné jsem zaslechl v televizi, že musí počkat až bude dost snehu na nájezd od sjezdovek k Luisinu údolí, aby nevyorali do stopy hlínu. Každopádně příští vikend se zahajuje sjezdovkova sezóna, takže bude podle mě upraveno, aby otevirali s plnou paradou.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 21.11.2022 16:56  
Dnes sem měl cestu kolem Orlických hor, tak jsme do auta přihodil běžky. Cítil jsme se jako blázen, ale už v Deštné jsem nabyl optimismu, silnice na Šerlich vypadala jako uprostřed zimy. Nahoře jsem nazul kameňačky hned u auta a vydal se kolem VD. Hůlky šly až na asfalt, ale podklad je díky "úpravě" pěšáků z 99 % podržel. I tak jsem raději zvolil cestu z prava, kde asfalt skoro není. Celou cestu jsem si proražel sám a překvapivě bez kamenů, ty byly jen u rozhledny, takže tu doporučuji vynechat nebo dojít pěšky. Většina trasy měla 10 až 15 cm sněhu. Jen u srubu u VD byla cesta vyfoukana, ale na obou stranach byla spousta prostoru na pohodlne objetí. Dolů tedy klasický po červené, jelo to celkem i z kopce. Jel jsem klasiku, ale šlo by i hezky bruslit, jak jsem si vyzkoušel z kopce. Takže jestli vám už chyby zima tak klidně vyrazte, do víkendu to vydrží, pak to rozdupou pěšáci. Vracel jsem se přes Záhoří, což byla chyba, mrak byl zasekly o hřeben od Polska a vsechen snih padal hlavne tam a silnice podle toho vypadala, na druhou stranu tak možná půjde lyžovat i na tamním okruhu.
11:51
12:09
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 9.4.2022 8:45  
Právě podle webu vyjela rolba z Deštného, takže na této straně hřebene by mělo být o víkendu dobrý bezkovani. V Říčkach na to už kašlou (ostatně jako skoro celou sezónu). Takže bych se držel jen od Vrchmezi po Homoli.
(Odpověď na dotaz uživatele Honza z 6.4.: Ahoj, jak vidíte tento víkend? Bude ještě rozumně sjízdny hřeben Šerlich-Peticesti?)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 24.3.2022 16:59  
V pohodě jetelené, na víkend bude určitě i upraveno, samozřejmě je třeba počítat s tim, že už je to jarní, takže občas víc jehličí a ráno led a postupem dne firn. Navíc na další víkend zatím vypadá předpověď luxusně, zima ještě rozhodně, alespoň na hřebeni, nekončí.
(Odpověď na dotaz uživatele Anička z 24.3.: Nevíte někdo, jak to vypadá Peticesti-Homole-Velka destna-masarykova chata? Děkuji)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 1.3.2022 16:15  
Bez urážky, ale proč plevelíš fórum, když jsi našel že je upraveno? Do mapy se propisují data z GPS, nikdo to tam nedává ručně, takže pokud to hlásí projeto, tak je projeto.
(Odpověď na dotaz uživatele Milan z 1.3.: Ahoj, nevíte zda je dnes upravena trasa z Masaryčky směr na Polomský kopec? Na stránkách se to tváří, že je trasa čerstvě projetá, ale raději se chci zeptat zda tam dnes někdo nebyl. Díky za info ;))
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 10.2.2022 9:43  
Dojet i zaparkovat se dá, ale pokud člověk nedojed brzo ráno, tak už nezaparkuje. Nejlepší je sednout v Deštném na bus, člověk se nemusí bát kdo mu odře auto a ještě k tomu má zadarmo skvělý sjezd až do Deštného.

(Odpověď na dotaz uživatele Ester z 9.2.: Dobrý den všem. Chtěla bych se zeptat jak to vypadá s parkováním na mezivrší. Dá se tam vůbec s touto nadílkou sněhu zajet autem a zvolit jako výchozí bod? Děkuji za zprávu. E.)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 2.2.2022 19:55  
Do Rokytnice určitě, i když z úpravy už nic nezbylo. K Zemské bráně se upravuje jen po Bartošovice, dál je to pravý zimní kros.
(Odpověď na dotaz uživatele Arnie z 30.1.: Ahoj, nevíte prosím někdo zda je z Haničky možno dojet na běžkách až na pašeráckou lávku u zemské brány, nebo až dolů do Rokytnice..? Děkuji.)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 19.1.2022 11:18  
Tato debata je tu každý rok. Já jsem z 90 % běžkař, ale občas si chci zajít na hřeben i pěšky a třeba na VD nebo na Annu se prostě jinak než ve stopě dostat nedá. Uvědomme si laskavě, že na hřeben se chodilo v zimě běžně pešky nejen před úpravou, ale ještě dávno před tím, než do Českého království přivezl kníže Harrach první lyže. Ty zákazové cedulky u nástupu do stop jsou sice hezké, ale nejsou vynutitelné, bůh ví kdo je tam píchnul (nejspíš militantní běžkař, který předchozí roky ničil značení pod VD), v zákoně oporu nemají nikdo se jimi nemusí řídit. Nakonec ale stačí jen trocha tolerance ode všech zúčastněných a případně trocha vysvětlování (naposledy jsem se taky málem neudržel nad Pšonkama, co si dělali pěšinku ve stopě na klasiku, nakonec se ukázalo, že mi chtěli uhnout při bruslení a vůbec netušili k čemu ty vyřezané stopy jsou, když jsem jel nazpět, tak ušli hezky spořádaně a ještě mě zdravili). Navíc v té stopě tím vysvětlováním pomůžete víc než tady, sem fakt pěšáci nechodí číst si vaše nářky. Redakci prosím, ať tady tu debatu nechá alespoň týden, týká se to Orlických hor, tak ať má každý čas si to přečíst, jinak tu za dva týdny máme tu stejnou zbytečnou hádku.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 12.12.2021 23:15  
Dneska z Útěchova do Vranova po trase pro běžkaře jak je vyznačená na Mapy.cz. Až do Vranova příjemné svezení s celkem solidně vyšláplou stopou, jen v jednom sjezdu byl pod sněhem schovaný klacek a pěkně jsem se natáhl. Kolem Vranova silnice prohrnutá, takže se sice dalo krásně bruslit, ale někde lezl štěrk. Cestou spousta dalších běžkařů. Uvidíme co obleva, ale minimálně dva tři dny by to mohlo ještě být fajn.
Na jih a východ od Brna
Vloženo 2.12.2021 18:07  
Příjemné svezení ze sedla na Bukovku a zpět, obleva byla poznat jen pár metrů za parkovištěm, pak už jen nádherná zima. Navíc jsem vychytal skútr co upravoval cestu, takže skvělé svezení. Upraveno bylo až po horní stanici lanovky na Bukovce. Snih byl pomalejší a místy se to i trochu bořilo, ale na začátek prosince neskutečné podmínky.
15:22
15:25
15:27

» Zobrazit polohy fotek na mapě

Okolí Suchého vrchu a Čenkovic
Vloženo 1.12.2021 22:30  
Podle webu říček chystají víkendovou úpravu rolbou i z jejich strany a to o Homole po Mezivrší.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 14.4.2021 15:14  
Volal jsem na infocentrum v Deštěném, úprava určitě proběhne. Zatím nejsou schopni říct přesně kdy, odvíjí se to od sněžení, předpoklad je pátek ráno.

(Odpověď na dotaz uživatele Marek z 13.4.: Dobrý den, nevíte jak to bude s úpravou stop okolo VD a okolí. Popřípadě v jakém stavu jsou stopy na bruslení a klasiku po chumelení. Vzhledem k návratu zimy by byla velká škoda to ještě nevyužít. Děkuji za odpověď.)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 8.1.2021 11:25  
Šerliškský mlýn, Šerlich, Mezivrší, už asi půjde i Luisino údolí a Panské pole. Skicentra v Říčkách a v Deštném.
(Odpověď na dotaz uživatele David z 8.1.: Ahoj, prosím o doporučení nástupního místa do stop, moc díky.)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 15.10.2020 8:52  
Na FB stránkách Kurzovní jsou i fotky z včerejší úpravy. Aktuálně do toho prý zapršelo, ale úprava na víkend stále platí.
https://www.facebook.com/kurzovni
Hrubý Jeseník
Vloženo 1.2.2019 10:22  
Vyjížďka ze Soběšic k Buku a Melatínem do Bílovic. Až k Jezírku v podstatě bez stopy udupané od pěších ale jelo se dobře. U Jezírka to vypadalo na pěknou stopu kolem el. vedení, ta však záhy zmizela protože ji rozoral někdo kdo jel z opačné strany z kopce a když se mu to moc rozjelo, tak to zkoušel vyplužit. Melatínem nádherné svezení, až k rybníčku hezká stopa po levé straně, zde jsem narazil na dvě holky na koních které z toho dělali oranisko, chtěl jsem jim něco říct, ale jsem rád že jsem to neudělal, protože bych byl za vola. Celý zbytek cesty totiž zbytky stopy vedly tu vlevo, tu vpravo a většinou prostředkem. Rád bych si zanadával na pěšáky nebo na koňáky, ale když si vyrobíme stopu křížem krážem bez rozmyslu tak si za to můžeme sami že nám ji ničí. Snažil jsem se tak projet alespoň něco při kraji. V Bílovicích se dalo jet jen kousek, pak už to bylo prosolené. Celkově moc hezké svezení, spousta sněhu, uvidíme co s tím udělá sobotní obleva a déšť.
Brno
Vloženo 20.12.2018 22:49  
Dneska jsem se vydal od vrchní stanice lanovky v Deštné přes Luisino Údolí na Velkou Deštnou, přes Šerlich na Polomské Sedlo a zpět dolů do Deštné. Na celé trase je úprava rolbou stále poznat, ale stopa na klasiku občas mizí, na hřebenu zafoukáním, dole od těch co testují co všechno jejich auto vyjede. Na hřebenu panuje regulérní zima, dole je to trochu horší ale na jedničkových lyžích jsem si dojel v podstatě až k silnic v Deštné.
Hřeben Orlických Hor