Na běžky do Červené Vody

Poznejte kouzelnou krajinu v okolí Červené Vody: na běžkách, na lyžích, na kole i pěšky. Obec Červená Voda je skvělým výchozím místem, odkud lze snadno vyrazit za turistickými cíli v zimě i létě. Na běžkách si to zde ale vyloženě užijete.

Místní krajina je výjimečná a klidná. Nadchne vás Národní přírodní rezervace Králický Sněžník, ptačí oblast NATURA 2000 i čtyři přírodní parky: Buková hora – Suchý vrch, Králický Sněžník, Orlice a Jeřáb.

Tipy pro lyžaře a běžkaře

V okolí Červené Vody vám v zimním období doporučujeme vyzkoušet místní lyžařské areály. Sjezdovky pravděpodobně nebudou přeplněny, jako vyhlášená lyžařská střediska v nedalekých Jeseníkách a Orlických horách, a skvěle si zde zalyžujete.

V okolí Jeřábu pak doporučujeme v zimním období vyzkoušet upravované běžkařské trasy. Obec Červená Voda zde spravuje přes 48 km lyžařských běžeckých tratí. Úpravy tras provádí novou rolbou pro běžkařské trasy, jejíž pohyb můžete sledovat na pravidelně aktualizovaných zimních mapách mapy.cz. Zde na KamZaSněhem.cz se mohou lyžaři o sněhových podmínkách v okolí Jeřábu navzájem informovat zprávami řazenými do oblasti Kralického Sněžníku. Od něho je masiv Jeřábu sice oddělen údolím řeky Moravy a čistě geograficky do něj nepatří, ale obě pohoří leží blízko sebe v západní části Jesenické hornatiny.

Projekt Pořízení nové rolby pro úpravu běžeckých tratí v okolí Jeřábu byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Nová rolba v Červené Vodě

Běžkařské stopy v okolí Červené Vody a Jeřábu

V okolí Jeřábu na Červenovodsku můžete na běžky vyrazit hned na několik běžeckých tras:

  1. Běžkařský okruh za fotbalovým hřištěm v Červené Vodě
  2. Běžkařský okruh za sportovní halou v Červené Vodě
  3. Běžecká stopa pod rozhlednou Křížová hora
  4. Trasa pro běžky směr Červená Voda - Severomoravská Chata
  5. Trasa pro běžky směr Dolní Hedeč - Horní Orlice - Severomoravská Chata
  6. Bílá stopa Písařov - Severomoravská Chata

Rozhledna Křížová hora

Turisticky zajímavá oblast v zimě i v létě

Ať už se do Červené Vody vydáte v zimě nebo v létě, za návštěvu určitě stojí rozhledna na Křížové hoře, rozhledna na Suchém vrchu, Kaple Nejsvětější Trojice nebo Farní kostel sv. Matouše či památník malíře Ignáce Umlaufa. Za přírodními krásami můžete zamířit do místních přírodních parků a za historií vás dovedou vojenské tvrze, pevnosti a sruby v blízkém okolí. Okolí Červené Vody nabízí ve svazích okolních hor a vrchů také hodně tras pro silniční i horskou cyklistiku.

Další tipy na výlety v okolí Červené Vody najdete na stránkách obce: https://cervenavoda.cz/tipy-na-vylety

FB fb.com/obeccervenavoda
IG @cervenavoda
www.cervenavoda.cz