Nově GPS záznamy a lepší fotky na mapě

KamZaSněhem.cz vylepšuje práci s mapou a informacemi o poloze. Běžkaři nově mohou ke zprávám o aktuálních podmínkách připojit GPS záznam své trasy, včetně možnosti jednoduchého přidání záznamu z aplikace Strava. Z fotek automaticky zjišťujeme jejich polohu, ale umožňujeme i ruční úpravy pro přesné zobrazení na mapě. S čím dalším do nové sezóny přicházíme a jak to přesně funguje?

Od spuštění KamZaSněhem.cz v roce 2009 zde mohli lyžaři sdílet zprávy o aktuálních sněhových podmínkách jen v textové podobě. Čtyři roky zpátky přibyla jednoduchá možnost přidávat fotky. Další vylepšení jsme nasedli do testovacího provozu před minulou sezónou. V průběhu zimy (resp. spíše už jara) jsme v tichosti přidávali další funkcionality, jiné jsme dokončili až v létě. Je čas shrnout, co všechno KamZaSněhem.cz teď umí.

Fotky a vše okolo nich

Funkce typické pro různé fotogalerie tu nečekejte. Naším cílem je, aby fotky dávaly co nejvyšší přidanou hodnotu lyžařům. Aby i zpráva obsahující jen fotky a skoro žádný text nemusela znamenat “jen hezké obrázky”. Co všechno fotky na KamZaSněhem.cz umí:

  • z fotek automaticky zjišťujeme čas jejich pořízení. Ten pak nejen zobrazujeme, ale také podle něj fotky řadíme. Při přidávání fotek ke zprávě tedy není třeba řešit pořadí, ve kterém fotky přiložíte. Stejně se seřadí samy, nejstarší bude první. Pro pravidelné návštěvníky to není žádná novinka,
  • automaticky zjišťujeme i polohu, kde byla fotka pořízena - pokud to uživatel ve svém mobilu povolí, ukládají se totiž s fotkou i její GPS souřadnice. Podaří-li se GPS souřadnice z fotek získat, zobrazujeme pak i polohu fotek na zimní mapě od Mapy.cz. Ani toto není úplná novinka,
  • možnost dalších úprav je schovaná ve fotogalerii, která na detailu zprávy umožňuje vedle zobrazování fotek i jejich editaci. Zde je nově možné
    • upravit souřadnice fotky. To se hodí ve chvíli, kdy jsou u fotky uloženy chybné GPS údaje, což se mobilům nezřídka stává. Správné souřadnice je možné zadat ručně nebo vybrat kliknutím na mapě, ale nejčastěji se asi bude používat checkbox “Označit jako nepřesné”. Po jeho zaškrtnutí a uložení se fotka na mapě přestane zobrazovat,
    • smazat fotku, pokud byla nahrána omylem nebo duplicitně,
    • přidat ke každé fotce popisek, který se pak zobrazuje při procházení fotek ve fotogalerii. Uvidíme, jak bude tato celkem schovaná možnost využívána. Zatím ji najdete výjimečně, třeba u této zprávy z jarního lyžování.

Fotky jde ke zprávě přidat nejen při jejím vložení, ale i dodatečně, při následné editaci zprávy.

GPS záznamy tras

Kudy přesně ten lyžař jel? Co by se textem popisovalo zejména u delších výletů zdlouhavě a stejně by často nebyla zřejmá přesná trasa, to řekne GPS záznam zobrazený na mapě jasně. A pro lyžaře, který si svoji trasu trackuje pomocí GPS, to znamená méně práce:

  • ve formuláři pro vložení zprávy přiloží svůj záznam ve formátu GPX, to samé může udělat i dodatečně při editaci zprávy,
  • GPS záznam trasy se pak zobrazí na zimní mapě od Mapy.cz - na stejné mapě, na níž se zobrazují fotky.

Ukázka GPS záznamu a fotek na mapě

Takto může zobrazení fotek a GPS záznamu na mapě vypadat. Jde o statickou ukázku, v níž logicky nejde měnit rozlišení mapy ani zobrazit fotky v plné velikosti - to si ale můžete vyzkoušet na detailu této zprávy z jarního lyžování u Božího Daru.

Přidávání GPS záznamů ze Strava.com

Dobře, přidávání GPS záznamů ručně není úplně bezpracné. Zvlášť na mobilu může být získání GPX souboru trasy a jeho následné nahrání na KamZaSnehem.cz pěkná otrava. Zároveň víme, že množství lyžařů používá ke trackování svých aktivit či k jejich správě mobilní/webovou aplikaci Strava.com. Přidat záznam ze Stravy na KamZaSněhem.cz jde nově na pár kliků. Jak to funguje?

  • aktivity ze Stravy se ve formuláři pro vložení zprávy přidávají na samostatné záložce,
  • lyžař, který zatím nemá propojený svůj účet na KamZaSněhem.cz s účtem na Stravě, zde vidí tlačítko “Connect with Strava”. Pomocí něho účty propojí = povolí KamZaSněhem.cz, aby mohlo na vyžádání číst data ze Stravy,
  • lyžař s propojeným účtem uvidí ve formuláři v poli “Strava aktivita” seznam svých aktivit na Stravě za několik posledních dní. Jsme běžkařský web, takže zde zobrazujeme jen aktivity typu “Nordic ski” a “Backcountry ski”. Zde zvolí aktivitu, kterou chce na KamZaSněhem.cz vložit,
  • po výběru aktivity se předvyplní pole “Jaké to tam bylo” (tedy text připravované zprávy) popisem aktivity na Stravě, pokud tedy aktivita svůj popis má. Zároveň se v případě, že jsou k aktivitě na Stravě připojeny fotky, zobrazí checkbox “Přidat fotky”. Lyžař si tak může sám určit, jestli text ze Stravy využije nebo napíše jiný, a jestli stejné fotky nahraje i na KamZaSněhem.cz,
  • po kliku na tlačítko “Přidat zprávu” dojde ke vložení zprávy s GPS záznamem. Od té chvíli se zpráva chová jako každá jiná (tedy ji jde editovat, dodatečně přidat fotky atd.). Případné změny na Stravě už se do zprávy na KamZaSněhem.cz nepromítnou.

Synchronizace GPS záznamu a fotek

Zobrazit GPS záznam na mapě umí kdekdo. Zobrazit umístění fotek taky. Ale řekli jsme si, že chceme víc, protože část lyžařů pořizuje GPS záznam trasy jiným zařízením než fotky. Typicky trasu měří sportovními hodinkami, které jsou přesnější. Fotí pak mobilem nebo foťákem, kde GPS není zapnutá, nebo občas “ulítává” - pak by se fotky do mapy nedostaly vůbec, nebo se zobrazovaly na nesprávném místě. Takto se chová např. zmiňovaná Strava.
KamZaSněhem.cz se snaží určit správnou polohu fotky tak, že zjistí čas jejího pořízení a přiřadí jí GPS souřadnice místa, na němž se lyžař v dané chvíli nacházel dle GPS záznamu.

A to je všechno?

Není, ale všechny drobné změny nemá smysl popisovat. Nové stránky s mapami oblastí je také zbytečné rozebírat, zůstávají zatím v rozpracované beta verzi.

Spousta nových technikálií. Co to pro mě znamená, když na lyžích nefotím a trasu pomocí GPS nezaznamenávám, ptají se možná někteří lyžaři, kteří dosud na KamZaSněhem.cz přispívali textovými zprávami. Pro takové pisatale se ale nic nemění. Jsme a dále budeme rádi za každou užitečnou zprávu o aktuálních podmínkách. Bez ohledu na to, jestli obsahuje fotky, GPS záznam, nebo je pouze textová. Jen přidáváme nové možnosti…

Jak to vzniklo + další možnosti spolupráce

Všechna výše popsaná vylepšení vznikla v rámci bakalářské práce realizované na VŠE. Poděkování si tedy zaslouží zejména student Lukáš, kterého navržené téma práce zaujalo a na několik měsíců posílil tým KamZaSněhem.cz, který by jinak čas na tak rozsáhlé úpravy těžko někdy našel. Podrobnější článek o spolupráci v rámci bakalářky se chystá - pokud se ho podaří dokončit, doplním sem odkaz.

Prostor pro další podobnou spolupráci je zde i do budoucna, možnosti jsou popsané na stránce k tomu určené. Zapojení dalších členů lyžařské komunity uvítáme i v jiné oblasti, než je programování. Příkladem je oblast správy sociálních sítí, kterým se několik let také věnoval zástupce komunity, nyní je však tento prostor znovu volný.

Když jsme u těch možností spolupráce: na zmiňované stránce se píše i o možné spolupráci s upravovateli tratí. Ti určitě mohou také využívat možnosti vkládání GPS záznamů na KamZaSněhem.cz pro ukázku toho, kudy projela rolba.či skútr. Ambice konkurovat zavedeným systémům pro přenos GPS záznamů z rolby na mapu nemáme, ale pro “malé” a příležitostné upravovatele to třeba zajímavé být může.