Redakce - Martin Sajal – profil lyžaře

Registrován od 28.10.2009, vložil celkem 519 zpráv.

Co dělám kromě lyžování?

Redakce je speciální uživatel. Nikde nelyžuje, jen surfuje po webu a když někde najde zajímavou aktualitu o stavu stop, zkopíruje ji sem a pokud možno uvede odkaz na zdroj. Podobně postupuje, když o sněhových podmínkách někde někde něco zaslechne. Doufáme, že tento uživatel zde bude působit jen dočasně, že brzy budeme mít dostatek aktualit od lyžařů :-) Tyto zprávy píše/vkládá Martin Sajal.

Martin Sajal - profil lyžaře

Vložené zprávy

Vloženo 29.2.2024 6:53  
Doplním rady ke sjezdu dolů do Rokytnice od Lovčenky lehkým selfpromem :-) KamZaSněhem.cz má i část věnovanou sjezdovkám a ze stránky s výpisem sjezdovek https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/krkonose/rokytnice-nad-jizerou/lanovky to vypadá, že kombinací modrých sjezdovek Turistická - Přibližovák - Dojezdová se dolů sjet dá. Názvy sjezdovek se kdyžtak na mapě zobrazí po nazoomování mapy. Rokytnické sjezdovky sice na jaře vytávají obvykle brzy, ale tohle jaro je specifické, pač sníh nemizí tolik kvůli sluníčku (na to bývá Rokytnice háklivá), ale kvůli tomu, že nebylo tolik a odnášely ho deště. Info, jak to dopadne reálně, je samozřejmě vítáno.
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 23.1.2024 10:48  
Sněhu je v okolí Kvildy málo, asi 10 cm - stopa na loukách mezi Kvildami vypadá dobře, mezi stromy je to horší - v lese je to o tom, že byste zničili lyže. Na Zadově je to horší než u Kvildy - některé trasy se nedají upravovat, výběr tras na Šumavě se zmenšil, lepší podmínky jsou u německých hranic - to je jen několik klíčových informací z reportáže v Událostech ČT viz https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/224411000110121/, čas okolo 39. Asi nejpřínosnější zpravodajství pro běžkaře, které jsem kdy v TV viděl.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 16.1.2024 7:56  
K dotazu na Krkonošský přejezd doplním: úsek Sněžka - Slezský dům se z převážné části překonává s běžkami v ruce. Teoreticky by byla možná varianta objet to po asfaltce polským územím, ale tam je dle map zákaz vstupu. Úsek Slezský dům - Luční bouda je technicky nenáročný a je krásný.

Se sjezdem ze Sněžky k Pomezním boudám nemám osobní zkušenost, ale před pár týdny jsem se o něm bavil s jedním krkonošským lyžařem. Pro něj jako pro technicky zdatného lyžaře zvyklého na krkonošské podmínky to trasa pro výlet na běžkách vhodná je. Ale asi se počítá s jejich občasným sundáváním a náročnost tam bude určitě vyšší, než třeba zmiňovaný úsek Luční bouda - Špindlerovka.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 14.1.2024 11:14  
(Odpověď na dotaz uživatele Andy z 14.1.: Nevíte jestli je letos zasněžován technickým sněhem běžkařský okruh na Výpichu v Praze ?)

Okruh již v provozu není. Projekt pražského skiparku skončil a nepočítá se s jeho pokračováním, naposledy fungoval někdy před covidem. Zrovna teď v pátek propadla doména, na níž ještě před pár měsíci běžel již neaktuální a poloprázdný web skiparku. Článek, který zde o Vypichu je, musím přepsat do minulého času...
Praha
Vloženo 11.1.2024 18:51  
K dění v Bedřichově:
- dle GPS záznamů se na spodní části 5 km okruhu pohybuje v posledních dnech pravidelně rolba (naposledy dnes odpoledne). Když se nepočítá část na stadionu, je tento úsek dlouhý cca 1,2 km,
- v sobotu a v neděli se konají v Bedřichově závody žactva, viz https://evidence.czech-ski.com/kalendar-a-vysledky/4077 a https://evidence.czech-ski.com/kalendar-a-vysledky/4079
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.1.2024 20:54  
Na Šumavě v noci a dnes přibylo dost sněhu. Běžkařů v okolí Kvildy moc nebylo a lyžovali ve stopách, které si sami vyjeli, říkají v reportáži z Událostí ČT viz https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/224411000110107/, v čase cca od 11 min. Ovšem reportáž natáčeli nejspíš dopoledne, protože odpoledne se v okolí Kvildy už objevily strojově upravené tratě. V okolí Zadova se upravovalo dokonce dopoledne.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 5.1.2024 20:44  
(Odpověď na dotaz uživatele Silvia z 4.1.: Dobrý večer, víte někdo, jak to aktuálně vypadá s běžeckými trasami v Jakušicích či Harachově? Díky)

V Jakuszycích v pátek ráno upravili hlavní trasy, něco přes 20 km. To naznačuje obstojné podmínky. (Nad Harrachovem se dá očekávat něco podobného, ale jen na výše položených trasách, kde proběhla úprava odpoledne)
Jakuszyce a okolí
Vloženo 30.12.2023 21:50  
(Odpověď na dotaz uživatele Helena z 28.12.: Poradíte kam s detmi, mensi okruh a sjízdny, nenáročný? Dekuji)

Za současných podmínek je nejlepší vyjet lanovkou z Dolní Moravy na Slaměnku a odtud vyrazit po magistrále na sever. Tak dlouho, jak to bude děti bavit, a aby se zvládly vrátit stejnou cestou zpět. Upraveno dnes večer. Za lepších sněhových podmínek bych doporučoval pokračovat dál dolů až do Dolní Moravy, ale tam teď chybí sníh.
Králický Sněžník
Vloženo 28.12.2023 18:04  
Do Bedřichova jsou přeloženy závody Českého poháru v běhu na lyžích. V pátek se jede intervalový závod klasicky, v sobotu volnou technikou. Propozice a další info je na https://evidence.czech-ski.com/kalendar-a-vysledky/4028, ale nic o startovních časech jednotlivých kategorií ani o trase závodního okruhu jsem tam zatím nenašel.

Edit: dle startovky se závodí na 1,7 km dlouhém okruhu, v pátek se startuje od 9:30 do cca 13:30 a ve startovce je nějakých 220 lyžařů a lyžařek.

(Odpověď na dotaz uživatele Martina z 28.12.: Nemáte někdo prosím podrobnější informace o těch zítřejších závodech v Bedrichove? Na internetu jsem nic nenašla. Díky)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 23.12.2023 11:36  
(Odpověď na dotaz uživatele Tomáš z 23.12.: Ahoj, nevíte, jestli Deštné projíždí dnes stopy? Díky)

Ano, Deštné aktuálně projíždí stopy. Patří mezi ty upravovatele, jejichž úpravy jsou online vidět i v průběhu akce. Na https://www.destne.info/#/bezky nebo na mapy.cz
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 14.12.2023 6:36  
K dotazu od Lucie na doporučenou trasu z Bedřichova: Když se podmínky v nižších polohách ukážou jako horší, dává mi smysl co nejrychleji zamířit do vyšších poloh, tj. tzv. velký okruh - Bedřichov → Kristiánov → Knajpa → Hřebínek → Bedřichov. Což je trasa dlouhá cca 25 km. Jde o západní polovinu výletu popsaného v tomto článku https://www.kamzasnehem.cz/video/smedava-2012-12. Občerstvení jsou na Nové Louce, na Knajpě a na Hřebínku. Při ještě horších podmínkách bývá slabší i úsek Krásná Máří - Hřebínek - Nová Louka a pak se většinou vyplatí jezdit nahoru i dolů přes Kristiánov. Naopak když by se podmínky ukázaly jako lepší (= vyrazila by tam znovu rolba - letos už tam jednou byla), stojí za to určitě i níže položený okruh okolo Josefodolské nádrže. Ten má asi 16 km.

Zprávy o aktuálních podmínkách z nižších poloh jsou určitě vítány.

Jinak pro zprávy na téma spolujízda na hory není tento web určen, ve zprávách o aktuálních podmínkách je pak horší přehled. Přesouvám je do obecné diskuze https://www.kamzasnehem.cz/diskuze
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 5.12.2023 6:30  
Na skate to bývá nejlepší:
- ve Hvězdě a na Ladronce
- v Letňanském lesoparku
- v Milíčovském lese (okolo hald a na cestě středem lesa)
Plus různé cyklostezky, ale pro ně to platí spíše těsně po sněžení.
Hostivař bývá na skate obvykle maximálně průměrná, v sobotu byla asi ještě dobrá, v pondělí jednoznačně špatná.
Praha
Vloženo 16.3.2023 21:02  
(Odpověď na dotaz uživatele Stanislav z 15.3.: ahoj lyzari, je to jeste na lyze?)

Obecně je. V okolí Klínovce dnes proběhla úprava, viz https://skimapa.cz/oblast/krusne-hory-zapad. Ale dá se očekávat, že to je spíš poslední záchvěv zimy. Úterní zpráva na http://www.krusnehoryaktivne.cz/ je primárně o tom, jak sníh odtává na většině míst. Pro cestu z dáli nejsou v této chvíli Krušné hory pro běžkaře vhodnou lokalitou.
Západní Krušné hory
Vloženo 15.3.2023 21:44  
Silnice je zavřená (a sjízdná na běžkách) pouze mezi Smědavou a Souší. Od Lázní Libverda na Smědavu v pohodě vyjedete po silnici přes Hejnice.

(Odpověď na dotaz uživatele Jarda z 15.3.: Dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit? Dá se nějak dostat na východisko tras na Smědavě?
Podle tohoto webu je silnice v tuto dobu obvykle zavřená.
https://www.kraj-lbc.cz/aktuality/silnice-sous-smedava-bude-uzavrena-do-jara-pristiho-roku-n1118937.htm

O víkendu se chystáme do Jizerek, ubytovaní jsme v Lázních Libverda. Rádi bychom se vydali na běžky, ale z této strany Jizerek to moc neznáme.)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.3.2023 6:39  
(Odpověď na dotaz uživatele Kavka z 9.3.: Zdravím, nevíte někdo prosím, kolik km okruh je na vysočina areně upraven ?)

Dle aktuálních informací k závodům, které se tento víkend ve Vysočina areně konají, to vychází na okruh 3,3 km. Viz https://www.stopaprozivot.cz/zavody/balikovna-ve-stope-zlate-lyze/propozice. I pro biatlon konaný minulý víkend, který byl z hlediska udržení sněhu prioritou, vychází tato délka jako dostačující. Pozor, arena je tento víkend pro veřejnost uzavřena, viz https://www.vysocina-arena.cz/kalendar/
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 10.3.2023 20:38  
Úbytek množství sněhu o několik centimetrů za den, běžkaři musí vyrážet na pěší vílety, stopy v okolí Kvildy zmizely, běžkaři už si nezalyžují ani ve vyšších polohách Šumavy, na meteostanici na Churáňově je výška krtin větší než výška sněhu, která je v zásadě nulová - takové pesimistické zprávy zazněly v dnešní reportáži na ČT24 - https://www.ceskatelevize.cz/porady/12026085531-byznys-ct24/223411058020310/, čas 20:08 (jako že po osmé hodině večer)

O Modravě se v té reportáži nemluvilo, ale zpráva z rána říkala "na Modravě nesouvislá vrstva sněhu do 5 cm…stav tras již není po dešti dobrý….mnoho vytátých míst…" Zdroj: https://bilastopa.cz/cs/modravsko-688/

(Odpověď na dotaz uživatele Tomáš Nečas z 10.3.: Jak to vypadá na Modravě? před 4 dny tam byla projetá stopa. Zítra má něco nasněžit, tak jestli tam je na Březník alespoň trochu základ, tak by to šlo?)
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 10.3.2023 17:58  
(Odpověď na dotaz uživatele Radek z 10.3.: Máte někdo aktuální informace? Mezivrší?)

Rolba z Říček dnes na Mezivrší byla a dojela až na Haničku viz https://www.destne.info/#/bezky, takže se dají očekávat obstojné podmínky. Samozřejmě zprávy reálných lyžařů se budou hodit, podmínky pátečního odpoledne byly nevyzpytatelné.
Luke: V Orlických si zajišťují GPS tracking roleb sami. Nejspíš bude rozbitý export na mapy.cz, dřív tam jejich záznamy byly.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 11.3.2023 6:43  
Dlouhá louka: 9.3.2023 napadlo dalších 10 cm, o úpravě na víkend rozhodneme dle vývoje počasí, v sobotu brzy ráno. - z http://kbstopa.cz/, ten běžící text nahoře na webu se fakt nedá číst, jinak bych to sem nekopíroval.
Východní Krušné hory
Vloženo 10.3.2023 20:40  
(Odpověď na dotaz uživatele Laďa z 9.3.: Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na Bedřichov v sobotu. Dá se tam pohnout na klasiku, nebo je tam plno lidí?
Děkuji Vám za info.)

Zpravidla bývá plno lidí, ale závisí na aktuálních podmínkách. Silně větrná předpověď by mohla znamenat relativně volnější tratě.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 25.2.2023 7:22  
(Odpověď na dotaz uživatele Štěpánka z 24.2.: Ahoj, prosím o info, dá se teď o víkendu v okolí Telecí na běžky, kde ještě je sníh? Díky.)

Leda kdyby napadl dostatek sněhu teď o víkendu. Na Vysočině sníh během tohoto týdne roztál a lyžovat se nedá.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 21.2.2023 20:47  
I na Bučině se musí přenášet množství vytátých míst. To říkali v reportáži o počasí na ČT24.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 17.2.2023 20:32  
Ještě včera byly tady nad Fryburkem běžecké stopy. Dnes už ale z nich skoro nic nezůstalo. Zimní sezóna zde pravděpodobně skončila. Ve vyšších polohách Šumavy sníh ještě drží.

Tohle říkali v dnešní reportáží na ČT24. Na kameře ale ještě zbytky stop vidět byly. Reportáž se dá dohledat zde https://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/223411058130217/, cca ve 20 hodin 9 minut.

20:09
Lipno
Vloženo 17.2.2023 20:25  
(Odpověď na dotaz uživatele alda z 17.2.: Pěkný den, bude se zase na víkend upravovat Brdská magistrála? děkuji A.)

S ohledem na zhoršené sněhové podmínky v tomto týdnu se o úpravě nedá uvažovat. To spíš o tom, že v sobotu všechen zbylý sníh zmizí.
Brdy a Hřebeny
Vloženo 17.2.2023 20:35  
(Odpověď na dotaz uživatele Karolína z 17.2.: Dobrý den, mohu poprosit o radu na nenáročnou trasu? Nejsme moc na sjezdy :) . Zítra nehlásí tedy nejlepší počasí, ale asi to zkusíme. Nejlépe se zastávkou na občerstvení. Jsme ubytováni za Sklářskou Porubou, plánujeme dojet směr Jakuszyce, ale nevíme, kde začít :). Děkuji :) .)

Pokud nebydlíte přímo v Porubě nedaleko stop, bude nejlepší začít na stadionu v Jakuszycích. S ohledem na preferenci zastávky na občerstvení bych asi doporučil stejnou trasu na Orle, jako jsem zde doporučoval včera jako odpověď na jiný dotaz.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 16.2.2023 19:29  
Dva tipy pro Šárku a mladého lyžaře začátečníka - obě trasy mají cca 12,5 km:

1) Jakuszyce Stadion - "vrstevnicová" cesta na Orle - nahoru na Rozdroże pod Cichą Równią - dolním duktem zpátky do Jakuszyc. Na mapě zde https://www.kamzasnehem.cz/clanky/mapa-bezeckych-trati-jakuszyce je podle čísel rozcestí 1 - 3 - 7 - 24 - 22 - 1. Nevýhoda: zmíněná trasa Jakuszyce - Orle je sice profilem ideální, ale bývá během dne dost frekventovaná. Já ji vyhledávám jen ve chvíli, kdy přijedu dříve po ránu. Výhody: žádný náročnější sjezd, možnost občerstvení na Orle

2) Jakuszyce Stadion - směrem na Porebu - za železnicí začít stoupat nahoru - do lomu - Rozdroże pod Cichą Równią - dolním duktem zpátky do Jakuszyc. Rozcestí na mapě: 1 - 21 - 25 - 28 - 22 - 1. Nevýhody: někdy méně sněhu a méně častá úprava, sjezd od lomu je takový středně náročný. Výhody: méně lidí, jinak žádný náročnější sjezd.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 10.2.2023 20:27  
V Roudnici se o víkendu budou konat závody v lyžařském orientačním běhu, pro něž a po nichž bude upraveno víc, než obvykle. Centrum je u buňky ČKS SKI Jilemnice „U ručiček“ (GPS: 50.6796244N,
15.5022776E) a v pokynech se píše mimo jiné: V prostoru je dostatek sněhu 40 – 70 cm. Stopy jsou vyjeté rolbou a skútrem, na loukách je místy velké množství stop od čtyřkolek, skútrů a lyžařů, které nejsou
zmapované. Vydolováno z webu závodů http://skstudenec.cz/index.php/category/oos/lob-2023/
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 10.2.2023 18:44  
V Adolfově se na závodních tratích (oblast Ruského kola) budou o víkendu konat po oba dny závody, víc se dá najít na https://zavody.czech-ski.com/event/details/17427. Tratě přístupné pro běžné návštěvníky pořád nějaké zbydou, jenom parkování bude asi naprostý masakr s ohledem na to, co je tu zmiňováno za "normální" situace.
Východní Krušné hory
Vloženo 10.2.2023 18:15  
(Odpověď na dotaz uživatele Lukas z 9.2.: Dobry den zítra jedu na Kvildu bezkovat , mohl by mi někdo prosím napsat 2 nejlepší trasy jaké jet ? Muže být i Modrava . Diky moc , na mapách jsem si něco našel šle přece jen preferuji zkušenost a doporučení.)

Závisí na preferencích každého lyžaře a tom, kolik chce ujet a jakým stylem. Za sebe bych doporučil Bučinu a Knížecí Pláně viz článek https://www.kamzasnehem.cz/video/bucina-2013-02 (jen to video bohužel někde umřelo), zejména v případě pěkného počasí to stojí za to, lidí tam bývá méně, pouze na klasiku. Úprava tam nebývá tak častá, ale před víkendem jí věřím. Přes prameny Vltavy na Březník je to taky krása, tam jezdívá lidí víc. Zpátky třeba přes Modrava. Kdo chce bruslit, tak asi směrem na Horskou Kvildu a k tratím na Zadově.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 6.2.2023 20:18  
(Odpověď na dotaz uživatele Hanka z 6.2.: Ahoj, ví někdo zda nebude omezená stopa pro běžkaře kvůli jizerské padesátce? Chystáme se ve středu 8.2. Děkuji)

Ve středu ještě k žádným omezením docházet nebude, to až během dalších dní. Zejména ta týkající se parkování a dopravy jsou popsána v dnešním článku na webu Jizerské OPS - https://www.jizerskaops.cz/turisticke-info/aktuality/informace-pro-navstevniky-bedrichova-v-dobe-konani-zavodu-jizerska-50-500cs.html Obecně platí, že každý den se najdou místa, kde si mohou zalyžovat i lyžaři, kteří se závodů neúčastní.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.2.2023 14:25  
(Odpověď na dotaz uživatele Pavel z 3.2.: Ahoj, najdu někde info o úpravách tras z Hrabětic do Lučan a Jablonce? Díky za odpověď.)

Samotného mě to překvapilo, ale na https://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory vyznačená úprava na trase Hrabětice - Maxov - Jablonec je. U úseku z Maxova do Lučan není vidět ani historiské datum úpravy, takže ten Skimapou sledován není.

Zprávy od lyžařů samozřejmě vítány.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.1.2023 20:30  
Vhodné nástupní místo, ze kterého je to blíž do Německa, je parkoviště na Mračném vrchu - tady https://mapy.cz/s/razapacese
Východní Krušné hory
Vloženo 26.1.2023 6:32  
Umístění tratí ve Svratce, o jejichž úpravě zde parádně informuje Leoš, je dobře vidět např. na mapě u této starší zprávy z prosince - https://www.kamzasnehem.cz/bezky/vylet/59812. Rujanou bude myšleno rekreační a školící středisko Rojana, na mapách zde https://mapy.cz/s/cejufelutu. A "pod Samopalem" je název těch tratí, pokud se nepletu
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 23.1.2023 19:41  
Mělo by jít pouze o přesun: Od nové sezóny 2022/2023 bude odstavná plocha z důvodu větší kapacity nově na louce za penzionem Rozcestí s vjezdem těsně pod penzionem po levé straně při příjezdu - to psali v prosinci na kbstopa.cz. A teď v neděli, když napadl první lyžovatelný sníh tohoto roku: placená odstavná plocha zatím zavřená.

Příští víkend to bude asi už po novu - tohle jsou aktuální informace z neděle: na tratích leží 10-15 cm hutného prachového sněhu. tratě dobře sjízdné zatím bez strojové úpravy. a v pondělí doplněno: o úpravě tratí na víkend rozhodneme po sněžení ve čtvrtek a pátek
Východní Krušné hory
Vloženo 14.1.2023 6:58  
Tak různě posbírané zprávy z okolí Pradědu: Skiareál začal posílat info "Opět je sjízdná běžecká stopa na Švýcárnu a Praděd" od středy 11.1 ráno. - čerpáno odtud https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded. Z Ovčárny na Praděd proběhl první pokus o úpravu rolbou již 10.1., naposledy tam byla rolba 13.1. Na Švýcárnu zajela 12.1. Vyčteno z jdemenabezky.cz

Další info už nechám na lyžařích. Tohle si sem taky trochu odkládám z důvodu, abych mohl pak uvést datum začátku plnohodnotné zimy do statistického článku https://www.kamzasnehem.cz/clanky/kdy-zacne-a-jaka-bude-zima. Teď už to doufejme zas neroztaje...
Hrubý Jeseník
Vloženo 8.1.2023 17:08  
Ve Val di Fiemme se lyžuje na technickém sněhu. To platí jak pro závodní tratě (Lago di Tesero) v nadmořské výšce 900-1000 metrů, tak pro úsek tratě Marcialongy z Lago di Tesero pod Alpe Cermis. Na stejnojmenné sjezdovce je taky technický sníh. Televizní kamery ukazovaly, že mimo tratě sice nějaký sníh leží, ale je to spíš zbytková a nesouvislá sněhová pokrývka. Zdroj: koukání na Tour de Ski v TV.
Itálie
Vloženo 8.1.2023 17:04  
V Pokljuce i za současné středoevropské sněhové bídy přírodní sníh je. Dnes do toho začalo mrholit. Pokljuka leží ve výšce okolo 1400 m n.m. Zdroj: koukání na biatlon v TV.
Slovinsko
Vloženo 8.1.2023 17:01  
Ani v Rakousku to není žádný zázrak - situaci můžou dokreslit informace o osudu plánovaných závodů v lyžařském orienťáku: "i v Rakousku po vánoční oblevě zmizel všechen sníh až do výšky asi 1.500 m. Ve středisku Ramsau, které je hostitelským centrem SP, zbyl jen asi 1,5 km dlouhý okruh z umělého sněhu. A tak plánované místo pro Světový pohár muselo být změněno. Jako nouzové řešení byla zvolena náhorní plošina Tauplitzalm, kde zůstala souvislá sněhová pokrývka a uspořádání závodů umožní." Zdroj: https://www.ski-o.cz/novinky-sekce-lob/svetovy-pohar-zacina-pristi-tyden-v-rakousku. Doplním, že stadion v Ramsau se nachází ve výšce cca 1100 m , Tauplitzalm má cca 1600 m.

Další závody, které se mají konat za 2 týdny v Abtenau nedaleko Salzburgu (výška od 800 m), jsou už zrušeny. Z důvodu úplné absence sněhu a nepříznivému výhledu.

Z Alp sem lyžaři píšou výjimečně, tak aspoň info z ne úplně profláklých internetových zdrojů ...

(Odpověď na dotaz uživatele Hanačík z 6.1.: Zdravím, nový sníh v nedohlednu, ...nezkoušel zatím někdo ve vyšších polohách u sousedů, Rakousko, Slovensko? snad napadne v dalších týdnech na horách i u nás. :))
Rakousko
Vloženo 8.1.2023 19:33  
Také bych začátečníkům v Orlických horách doporučil na prvním místě Orlické Záhoří. S doplněním, že tam ale problémy s nedostatkem sněhu bývají častější.

K tomu mohu doproučit několik úseků na trase tohoto výletu https://www.kamzasnehem.cz/video/hanicka-2013-03. Úsek mezi Haničkou a Mezivrším bude pro nezkušené běžkaře vhodný zejména v době, kdy není rychlý sníh - v takové době není kopec od Haničky náročný a v druhé půlce už je trasa na Mezivrší rovinatá. Parkoviště u Haničky je. Naopak chybějící nástup od parkoviště je nevýhodou okruhu z Pěticestí pod Homoli. Ale k Pěticestí se dá vyjel lanovkou z Říček. Dolů podle sněhových podmínek a rychlosti sněhu - pokud sníh není zmrzlý, sjezd zpátky do Říček není těžký.

Z parkoviště na Šerlichu je celkem rovinatá trasa směrem na sever, k Vrchmezí.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 8.1.2023 17:21  
(Odpověď na dotaz uživatele Lukas z 5.1.: Zustala jeste nekde po obleve nejaka stopa?Vzpada to,ze ani na Svycarnu se neda.Kolem Kurzovni boudy z web kamery jen asfalt.Nebo je to v lese jine?)

Tady jde asi jen doplnit, že informace "stopa Ovčárna-Praděd-Švýcárna: Sjízdná - vyřezaná stopa" zasílaná skiareálem Praděd zmizela z importu dat od střediska viditelného na https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded během silvestrovského dne. O nějaký den později snížili uváděné množství sněhu mimo sjezdovky na 10 cm. Na běžky to tam nebude, začínat se bude znovu od nuly resp. nelyžovatelných zbytků sněhu. Tratě v lese v okolí Kurzovní obecně nemají vysokou odolnost proti nepříznivým podmínkám.
Hrubý Jeseník
Vloženo 31.12.2022 6:32  
(Odpověď na dotaz uživatele Karolína Šplíchalová z 30.12.: Zdravím chci se ještě jednou zeptat jak to vypadá z Masarycky na Velkou destnou děkuji hezky den)

Už ve čtvrtek to bylo špatné a dá se předpokládat, že teď to bude ještě horší a lepší je jít pěšky. "Od Šerlichu až po Velkou Deštnou jsou podmínky špatné, řada vytátých míst nebo ledová vrstva, navíc se tu během dne pohybuje hodně pěších turistů, kteří rozdupávají po lyžařské trase i ty poslední zbytky stop." - z týdenního souhrnu https://bezky.net/clanek/2049-aktualne-kvalitni-stopy-pouze-na-umelem-snehu
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 29.12.2022 7:44  
(Odpověď na dotaz uživatele Kavka z 27.12.: Skol, jak to prosim vypada ze Cervenohorskeho smer Praded, je dost snehu? A je to sjizdne, nebo led? Dik)

Mezi Švýcárnou a Pradědem to bude v pohodě určitě, dle jdemenabezky.cz upraveno naposled ve středu večer. Při současných možnostech to asi bude jedno z nejlepších lyžování na přírodním sněhu v ČR a na druhou stranu žádný zázrak... a z ČHS nahoru jsem zahlédl jeden středeční GPS záznam od lyžaře, takže sjízdné to nějak bude. Další info samozřejmě vítáno.
Hrubý Jeseník
Vloženo 11.12.2022 9:21  
V okolí Černé hory je upraveno cca 10 km běžeckých tratí.

Zdroj: info od skiareálu, viz https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/krkonose/cerna-hora-janske-lazne. GPSka v rolbě zapnutá zjevně nebyla, protože záznam úpravy se nikde najít nedá.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 12.5.2022 7:21  
Soušská silnice byla v horních partiích již o minulém víkendu prohrnutá a průjezdná na kole, alespoň to tak vypadá z tehdejší reportáže v ČT (myslím z pátku 6.5.) - https://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/222411000140506/cast/910628/. Dle tehdejšího odhadu měla být silnice otevřena i pro auta od zítřka, tedy pátku 13.

Jinak děkovačky Honzovi jsem přesunul do obecné diskuze - https://www.kamzasnehem.cz/diskuze. Jak jsou většinou zadány jako dotazy, tak zde by po čase samy zmizely
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 18.4.2022 7:21  
V neděli již prý byl sníh v okolí Smědavy v lepším stavu než v sobotu, ne tak zmzrlý. Sezóna tedy ještě úplně nekončí a tak jsem děkovačky Honzovi a příspěvky diskuzního charakteru přesunul do obecné diskuze https://www.kamzasnehem.cz/diskuze, ať mezi nimi zprávy o aktuálních podmínkách nezapadnou.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.4.2022 9:57  
Rolba z Deštného nakonec vyjela až v sobotu se svítáním, viz
https://www.destne.info/#/bezky

Naopak pro oblast upravovanou z Říček z dnešní zprávy na https://skiricky.cz/ plyne, že po poslední úpravě z 25.3. již další neproběhne.

(Odpověď na dotaz uživatele Mates z 30.3.: Skol, neví někdo jestli vyjede rolba o víkendu? Ještě to vypadá na dobrou lyzovačku, jestli padne co slibují;-) Dalo by se popřípadě ještě z parkoviště Haničky vyrazit? Předem dík za info)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 3.4.2022 6:49  
(Odpověď na dotaz uživatele Silvie z 2.4.: Ahojte! Nevíte nekdo prosim, jak to vypada v okoli Klinovce nebo Boziho daru? Klidne spis v lese, mam BC a chci vzit psa. Jde mi spis o snih nez o úpravu, diky moc!)

Do okolí Božího Daru a to asi někam ke Špičáku bych bez přehnaných očekávání klidně vyrazil. Bude to s občasným přenášením, ale bude to lyžování. Na základě toho, co píší na http://krusnehoryaktivne.cz/ (podle mě nejlepší "oficiální" zdroj v ČR, co se týče podrobnějšího popisu podmínek i okem lyžaře) i mého 10 dní starého pobytu na Božáku. Klínovec spíš ne, ale je pravda, že já ho tehdy vynechal hlavně kvůli jehličí, chybějící úpravě a neupravenému napojení na další trasy.
Západní Krušné hory
Vloženo 17.3.2022 18:41  
Z tohoto místa je nejlepší začít od Ručiček kousek směrem dolů k Harrachovu a pak odbočit na Kládovou cestu a po ní jet až na Krakonošovu snídani - úsek, co je na videu u tohoto článku https://www.kamzasnehem.cz/video/dvoracky-2013-04 v čase 0:20-0:45. Teď snad bude lepší počasí, než při natáčení tohoto videa :-) Od Krakonošovy snídaně bych pokračoval kousek nahoru k Vosecké boudě a pak odbočil na cestu Terex, po ní se dá jet až k silnici vedoucí do Polska. Obecně se vše od Ručiček směrem na sever a západ upravuje pro oba styly. Slušné to může být i z Ručiček na Čertovu horu (pokud proběhne úprava). Údolí Mumlavy se sice taky upravuje pro oba styly, ale bruslařskou část rádi a intenzivně využívají i pěší...
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 4.3.2022 19:43  
(Odpověď na dotaz uživatele Kristina z 4.3.: Dobrý den, neví prosím někdo, jak to vypadá mezi Cínovcem a Komáří Vížkou? Děkuji)

Při plánech na víkend tuto trasu vynechám. Poslední úprava 19.2. a dnes v komentáři na sociální síti "Málo sněhu a okolo sedmihurské vyhlídky bez sněhu. Tam to nemá cenu ani s dvojkama." Očekávaný stav s ohledem na zprávu níže z minulého týdne a denní teploty v první půlce tohoto týdne.
Východní Krušné hory
Vloženo 4.3.2022 21:12  
Dlouhá Louka: 3.3.2022 pozdě odpoledne upraveno, rolba najela 40 km, sněhu dostatek, tratě tam kde je upraveno, viz https://skimapa.cz/oblast/krusne-hory-vychod ve velmi dobrém stavu. odstavná plocha zmrzlá a v provozu. toto byla již úprava na víkend.

Zdroj: http://kbstopa.cz/, tam se to v běžícím textu těžko čte.
Východní Krušné hory
Vloženo 27.2.2022 11:53  
Okruh Mravenečník se upravuje, jen ne úplně nejčastěji. Stav úpravy je potřeba sledovat na jdemenabezky.cz, tato trasa patří mezi ty, kde se info o úpravě nedostává na mapy.cz a další místa. Aktuálně je tam vidět, že rolba právě v tuto chvíli začíná okruh upravovat, předtím tam byla ve středu 23.2. Po úpravě to tam bývá za slunečného počasí krásné, podobně jako při tomto výletu https://www.kamzasnehem.cz/bezky/vylet/51591
Hrubý Jeseník
Vloženo 25.2.2022 8:08  
(Odpověď na dotaz uživatele David z 24.2.: Ahoj,
jaký je prosím aktuální stav tratí v Jakušicích a v okolí? Dá se v pohodě přejet na Jizerku?
Díky.)

Dle čtvrteční zprávy od Pepy viz https://www.kamzasnehem.cz/bezky/vylet/53275 to je OK - projel přes nejníže položený úsek tratí i přes most. Jen pozor, chystá se tam Bieg Piastow viz http://bieg-piastow.pl/, i když na nejbližší víkend jsou v plánu jen malé závody, ty největší (kdy sem nezávodníkům fakt neodporučuji jezdit) budou až 4.-6.3.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 12.2.2022 8:19  
(Odpověď na dotaz uživatele Milan z 11.2.: Nevite, kdy se bude upravovat trasa na J50? V sobotu vecer nebo v nedeli rano? Ptam se, jestli jet zitra vecer lezdit mezi Sousi, Palicnikem a Morinou skate anebo radsi vyrazit do Jakusek... Diky!)

Hlavni rolbar Martin Kunc ted v radiu rikal, ze upravovat se bude vecer, aby trat mohla vymrznout.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 12.2.2022 6:37  
(Odpověď na dotaz uživatele Martin z 11.2.: Zdravím, dá se v rámci možností (sníh) přejet z Komárky do Tisé ?)

Nepřijde mi to jako dobrý nápad na tento víkend, na některých místech mohou lyže i překážet:

- já finálně odpískal i přejezd z Komárky do Adolfova, dle http://skimapa.cz/oblast/krusne-hory-vychod není upraveno
- z Adolfova do Krásného Lesa taktéž není upraveno, min. víkend bylo, ale dají se tu dohledat zprávy, že to bylo fakt špatné
- Krásný Les není nejnižším bodem na mapě, Petrovice jsou ještě níž. Tam rolba letos snad ještě nevyjela
- z jiných zpráv z Kručných plyne, že to, co napadlo v pátek, předtím v průbehu týdne odtálo
Východní Krušné hory
Vloženo 11.2.2022 17:31  
(Odpověď na dotaz uživatele Hana z 11.2.: Neví někdo jestli bude možné o víkendu běžkovat?)

Na Čertově Břemeni se tento víkend lyžovat nebude, není sníh. Nuly ve statistikách na https://www.pocasiceskasibir.cz/snih a zelená barva na kamerách mluví jasně.
Česká Sibiř - Čertovo břemeno
Vloženo 16.1.2022 10:45  
Běžkaři mají nyní v Jeseníkách jen omezené možnosti. K dispozici mají trasy jen v nejvyšších partiích hor. Běžecká stopa je upravena třeba od Ovčárny až na Švýcárnu, směrem na Červenohorské sedlo jsou podmínky pro běžkaře relativně dobré jen po Kamzík.

Zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/krasne-pocasi-perfektni-lyzovacka-lyzarske-arealy-praskaly-ve-svech-40384096. Kde jsou ty časy okolo Silvestra, kdy byly snad nejlepší podmínky v ČR právě zde...
Hrubý Jeseník
Vloženo 26.12.2021 10:27  
(Odpověď na dotaz uživatele JS z 25.12.: Dobrý den, byl jste někdo v posledních dnech na běžkách v Harrachově? Chci vyrazit terexem na Voseckou a možná pak na Labskou. Jak to vypadá se sněhem? Díky a krásné svátky.)

Zprostředkovaně na základě dojmů trénujícího lyžaře sledovaného na sportovní sociální síti - sněhu je minimálně na Terexu a výše dost, problémem je chybějící úprava: "Udělalo se nám (skoro) jasno
zato rolbaři v Harracově mají stále zatmění (úplné). Příležitost pro to vyšlápnout si letos poprvé na hřebeny nadýchat se trochu toho řídkého vzduchu." a odpoledne "rolbař pořád vyspává kocovinu asi, tak jsem nechal lyže v lyžárně, popadl hůlky a šel si zaběhat."
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 27.11.2021 14:15  
Praděd: Na běžkách je sjízdná trasa HS-sedýlko na Švýcárnu. Prozatím neupraveno strojově.
Zdroj: Skiareál Praděd prostřednictvím informací z kamer na Holidayinfo.cz

Běžecký areál Nová Ves: Napadlo prvních skoro 15 cm sněhu a jsou upraveny cca 2 km na loukách. Vzhledem k množství sněhu jsou okruhy upravené jen pro skate. Zdroj: Facebook Běžky Karlov - Nová Ves. Webkamera https://racamera.com/cs/webcam/1599473083
Hrubý Jeseník
Vloženo 12.5.2021 8:51  
Na Soušské silnici je na některých místech 10-40 cm sněhu, říká pán ze správy silnic. Na jiných místech je samozřejmě vytátý. Motorkáři, jejichž původní plán byl přejet od Smědavy k Souši, odhadují (patrně nepřesně) 50 cm až 1 m sněhu. Zprovoznění silnice pro automobilový provoz se očekává někdy na přelomu května a června, což je výrazné překonání historického rekordu (ten je 11.5.). V horních pasážích si pomohou odhrnutím části sněhu, níže nedaleko vodní nádrže Souš se prohrnovat nesmí.

Čerpáno z úterní reportáže na ČT, v čase od 1:05 na https://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/221411058130511/video/839457, záběrů na silnici tam je několik.

Jinak měl jsem dřív v plánu zdůraznit v pravidlech používání webu, že pro čistě děkovací zprávy bez informace o aktuálních sněhových podmínkách není tento web určen, ale na konci sezóny dává smysl udělat výjimku. I já se přidávám k děkovačce všem aktivním pisatelům a nejaktivnějšímu zvlášť. Honzo 1949, díky moc za pravidelné zpravodajství, gratuluji k úctyhodnému počtu km a těším se na pokračování v další sezóně. Z děkovných komentářů je vidět, že zprávy o aktuálních podmínkách opravdu pomáhají, a i mně to dodává energii KamZaSněhem.cz udržovat.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.4.2021 21:37  
(Odpověď na dotaz uživatele Dana z 26.4.: Rády bychom v útzerý 27/4 na běžky do Bedřichova- na klasiku-kde je t.č. nejlepší zaparkovat ?díky moc za odpověd.)

Aktuálně je nejlepší parkovat na centrálním parkovišti v Bedřichově nedaleko stadionu. V pondělí ráno se odtud dalo ještě v pohodě, zatímco Maliník už je delší dobu nevhodný.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.4.2021 21:33  
K sobotní úpravě ještě doplním, že na Pradědu byla rolba těsně po 9h ráno, těsně po 10h pak dorazila na Červenohorské sedlo. To lze vyčíst z mapy.cz, z BS to uživatel nepozná. Obecně tyto systémy fungují následovně:
- GPS zařízení v rolbě zároveň disponuje SIM kartou a datovým tarifem = záznam úpravy se může dostat na internet v daném čase
- GPS během úpravy na internet připojena není a na internet se údaje dostanou až při synchronizaci po úpravě (což je asi případ poslední akce na Pradědu)
- GPS v rolbě chybí, nebo ji nikdo nezapne = záznam se na mapové systémy nedostane. Alespoň před pár lety, kdy jsem se ještě v používaných systémech dobře orientoval, Bílé Stopy neuměly zveřejnit manuálně zadanou informaci o úpravě. Skimapa to uměla.
Z aktuálnějšího příspěvku od lyžaře Michala je stejnak poznat, že informace o průjezdu rolby nejsou všespásné. Zaznamená se i průjezd po úseku bez sněhu. Čím nechci tyto technologie kritizovat, jen je vhodné informace z nich doplňovat zprávami od lyžařů :-)

(Odpověď na dotaz uživatele d z 24.4.: Chci se zeptat na věrohodnost záznamů na adrese:
bilestopy.cz/map/area/jeseniky/praded
Dnes (24.4.2021) jsem se kolem 11:00 hod na adresu díval a mapa zela zcela prázdnotou. V 21:35 hod jsem se díval znovu a na mapě byl zeleně vyznačen úsek CHS - Švýcárna - Praděd. Zajímalo by mne, kdy se tedy reálný stav dostane na mapu. V reálném čase to dnes myslím nebylo.
Dále to dle mapy v 21:35 hod vypadalo, že úsek Ovčárna - rozcestník na Pradědu nebyl dnes ani několik dní nazpět projetý rolbou vůbec.
Tedy co za loterii rozhoduje o tom, kdy a kde se bude rolbovat.)
Hrubý Jeseník
Vloženo 16.4.2021 17:21  
U Buku i na uzke brusleni, nula (asi stupnu), 12-15 novyho
(Hlášeno cca v 15h od neznámého lyžaře, jehož MMS mi přišla do mailu :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.4.2021 20:42  
V Harrachově se ještě upravuje aspoň něco - biatlonové kolečko naposledy nejspíš dnes. Část "hlavních" tratí se byla naposledy upravena v sobotu: "Naposledy se upravilo vše od Vosecké boudy přes Kladovku, Ručičky a po Studenov. Bez stopy na klasiku, ale extra šířka pro bruslení." Rolba nemá GPS, takže na žádných mapách nemá cenu hledat. Zdroj: https://www.facebook.com/mestoharrachov/

Kdy byl naposledy upraven Terex, by se možná taky dalo najít tam, ale nevím, jestli to má smysl. Dřív v sezóně se Terex upravoval, posledních pár týdnů už ne. Sníh tam bude určitě.

Omlouvám se, že neodpovídám úplně na otázku, ale zpravodajové KamZaSněhem.cz z této části Krkonoš letos stejně skoro žádní nejsou :-) Nicméně zpráva odtud by určitě potěšila, na Pá/So o těchto končinách taky uvažuju...

(Odpověď na dotaz uživatele Zdeněk Kolář z 12.4.: Ahoooj, nevíte, jak vypadá Terex. Chci jet od Mumlavskejch směr snídaně na Voseckou a poté po Terexu až k celnici ?)
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 13.4.2021 21:35  
Ke zprávám úterních lyžařů doplním jen historické zkušenosti. Jako řidič, který na sněhu jezdí nerad, preferuji jednoznačně parkování na Souši před Jizerkou, silnice je tam širší a stoupavý úsek kratší. Silnice na Jizerku byla v sobotu ještě holá, ale od té doby sněžilo. Jizerka má zas výhodu, že tam jezdí asi víc lyžařů než na Souš a parkoviště je hned u stopy, takže volba skate/klasika se dá udělat až tam. Do oblasti Předělu/Paličníku může v této chvíli jezdit málo lyžařů a může to být v čerstvém sněhu makačka, kdy by 25 km znamenalo určitě větší úsilí, než 30 km běžně :-) Ale dle podmínek se dá operativně změnit plán a zůstat v oblasti mezi Jizerkou, Smědavou a Souší, přestože jinak je Paličník podle mě nejkrásnějším místem :-)

(Odpověď na dotaz uživatele Andy z 12.4.: Ahoj lyžaři,
ve středu se chystám že Souše či Jizerky na Smědavu, Paličník a zpět. Obvykle jezdím přes 30 km skate. Tahle trasa má kolem 25. Je to v těchto podmínkách ještě reálné nebo už by to bylo dlouhé trápení? :-) Doporučujete skate nebo klasiku? A jak to vypadá na silnici? Gumy už mám žel letní (letos tedy evidentně předčasně), řetězy samozřejmě v kufru a na sníh jsem z Vysočiny zvyklá. Ale předpokládám, že start ze Souše bude v téhle konstelaci asi bezpečnější varianta než silnička na Jizerku. Nebo je to obojí v pohodě?
Díky.
Andy)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.4.2021 20:49  
(Odpověď na dotaz uživatele tom z 13.4.: Ahoj nevíte , zda ještě v Polsku upravují tratě? Díky moc za jakoukoliv informaci. Rádi bychom ještě zkusili skate , ale u nás už se neupravuje....)

Ano, Jakuszyce ještě upravují. Poslední úprava nejspíš v pondělí, přenáší se na zimní mapy.cz. Něco víc v polštině se dá zjistit proklikáváním https://cs-cz.facebook.com/biegpiastow/. Při plánování výletu do Polska je dobré si předtím nastudovat, za jakých podmínek se tam (a zpátky) smí. A v případě návštěvy se zde podělit o aktuální info :-)
Jakuszyce a okolí
Vloženo 21.3.2021 8:10  
(Odpověď na dotaz uživatele Viktor z hor z 19.3.: JOPS upravuje od prosince luxusně a zaslouží si chválu velikou! Jen dotaz - je toto fórum na KamZaSněhem sledováno JOPS? Nebo psát pochvaly raději na jejich fb či ještě jinam?)

V minulých sezónách lidé z JOPS KamZaSněhem.cz alespoň občas sledovali. Na dotazy zde sice reagovali, ale jen výjimečně. Letos, kdy se tým JOPS myslím obměnil, si už nejsem jist, zda KamZaSněhem.cz sledují. Dotazy zde každopádně nezodpovídají. Myslím, že pochvaly i zde určitě potěší (zvlášť když jsou spojeny s něčím konkrétním), ale zásadní sdělení je lepší směřovat na jejich kontakty viz https://www.jizerskaops.cz/jizerska-ops/kontakt/ + pro uživatele FB asi i přes něj.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.3.2021 14:20  
Doplním komentář ke zprávě z "Rudolfova" pro uživatele, kteří nechtějí chodit někam na Facebook. Na fotce tam jsou policejní čtyřkolky z Čihadel, fotka je z dneška zdá se. V komentáři mimo jiné je: "Plus musíme říct, že pokud měl člověk čestné prohlášení, nebyl absolutně žádný problém, ani pokuty." Do katastru jaké obce patří Čihadla nebudu hledat, to si líp každý místní lyžař vyhodnotí sám.

Plus ještě sem vytahuju část zprávy ze středy od Pepana, která je teď utopená v obecné diskuzi: "Police kontroluje namátkově jak Kořenov a Jizerku, tak i Bedřichov. Já jsem z Kořenova, tak pro mě dnes super svezení na krásné stopě. ... OPS klobouk dolů, jsou borci !"
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.3.2021 9:00  
Zatím úpravy probíhají, naposledy v úterní večer, rozpis úpravy viz https://www.jizerskaops.cz/zimni-info/aktualni-uprava-stop-1/na-zitrejsi-rano-budou-pripraveny-trasy-329cs.html. Jinak dotazy na Jizerskou OPS je vhodnější pokládat přímo jim, na dotazy zde na KamZaSněhem.cz neodpovídají.

(Odpověď na dotaz uživatele Michal z 28.2.: Dotaz na OPS - s ohledem na stávající situaci a předpokládaný výrazný úbytek přespolních lyžařů jak vidíte další úpravu stop na Magistrále? Každopádně letošní kvalita jizerských dálnic byla tak jako v posledních letech 1A, velké díky celému týmu za tuto sezónu!)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.3.2021 8:37  
Potvrzení z médií, že v okolí Božího Daru se již upravovat nebude:

„Nebudeme upravovat ani běžecké stopy, aby to lidi nelákalo a nechtěli sem jezdit na hory,“ prozradil navíc starosta s tím, že město v současné době ani na úpravu stop nemá finance, které chybějí například kvůli propadu z poplatku za ubytované, protože jsou řadu měsíců uzavřeny klasické hotely a penziony. ...

Zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/pod-klinovec-se-nastehovali-prazaci-a-chystaji-lyzovacku-zni-v-bozim-daru-uzavrou-silnici-40352484 (ach jo, zas ty clickbaitové názvy článků, v tomhle případě navíc rozeštvávací...)
Západní Krušné hory
Vloženo 27.2.2021 7:52  
Z Dlouhé Louky: „Předčasně ukončujeme letošní sezónu a to již od dnešního dne tedy soboty 27.2.2021. i přes dostatek sněhu a mimořádnou sezónu na našich trasách již nebudeme upravovat a to ani na tento víkend.“ – zkopírováno z http://kbstopa.cz/ (jen zmenšeno z velkých písmen na malá, fakt se to blbě čte). Statistiky km najetých rolbou za tuto sezónu + možnost jak přispět najdete tamtéž.

Poslední úprava sezóny byla tedy tato – zkopírována starší zpráva ze stejného zdroje: „V noci na středu 24.2. upraven okruh Vilejšov a směr Žebrácký roh, Vrch tří pánů k vrtulím, červená cesta a okruh Fláje. sněhu je stále dostatek na všech trasách a okruzích areálu Dlouhá Louka. další předpokládaná úprava na víkend. po ránu sníh rychlejší vymrzlý od podkladu i při plusových teplotách, k poledni měkčí a pomalejší."
Východní Krušné hory
Vloženo 21.2.2021 10:06  
(Odpověď na dotaz uživatele David z 12.2.: Zdravím, plánujeme se dvěma přáteli poprvé jednodenní výlet na běžky ke konci února, kde budem všichni na tom stát téměř poprvé (v 15 jsem se na běžkách učil, ale od té doby na ně nestoupl) a mám problém s náplánováním trasy. Rozhodli jsme se jet do Špindlu, protože tam to známe všichni asi nejlépe, ale tím, že jsem nikdy na podobném výletu nebyl tak nevím jak dlouhou trať zvolit, aby nebyla moc krátká ale ani moc dlouhá. Všichni tři jsme sportovně zdatní, ale tím že na běžkách tolik neumíme tak nevím jak by měla vypadat přiměřeně dlouhá trasa na začátek nebo jak je to třeba se stopami (kde jsou, kde ne, kde tyto informaci najít a pod.).

Díky za jakoukoliv případnou odpověď, radu, či návrh! :))

Nejsem si úplně jistý, jestli je Špindl vhodný pro začátek. Ale pokud mám něco vybrat:

1) pro úplné začátečníky - trasa "Buď fit" v Labském dole. Od Dívčí lávky 3,5 km (a to samé zpět, tedy 7 km). Upravováno jen na klasiku, mírně stoupající až rovinaté. Přiložená fotka je odtud. Aktuální info o úpravě se zjišťuje blbě. K těm 7 km lze připočíst vzdálenost od parkoviště pod Medvědínem k Dívčí lávce. To se speciálně pro běžkaře neupravovalo, ale sjízdné bývá dobře. Všude jinde jsou docela kopce.
2) Ze Svatého Petra na Pláně a dál dle libosti. Součástí GPS záznamu https://www.strava.com/activities/1456151677. Zásadním otazníkem je úprava tratí. Ať už té ze Svatého Petra na Pláně, nebo i okruhů nahoře. Dle zkušeností z minulých let probíhala úprava silně nepravidelně a obvykle se nedá nic moc zjistit.
3) Když tam proběhne úprava, pěkná bývá trasa z Horních Míseček na Rovinku - je to okruh bez prudších kopců. Doporučoval bych nejvíc, nebýt toho, že je potřeba se nějak dostat ze Špindlu na Mísečky, což pro začátečníky není žádný med, nahoru po modré sjezdovce, nebo po jiné jen zřídka upravované trase.

Psáno dle zkušeností z minulých let, bez znalosti detailů o úpravě v sezóně pod vlivem pandemie, a jako dlouhodobá rada, bez ohledu na některá platná omezení.

» Zobrazit polohu fotky na mapě

Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 13.2.2021 22:59  
3 stopy budou všude na trati Jiz50, ale po skončení závodu má vyjet rolba a bruslení umožnit - dle https://www.jizerskaops.cz/zimni-info/aktualni-uprava-stop-1/zitra-se-jede-zavod-jizerska-50-ale-upraveny-budou-i-dalsi-trasy-313cs.html

(Odpověď na dotaz uživatele DanD z 13.2.: Nevíte, jestli se bude na neděli upravovat na 3 stopy v celé délce Jiz50, nebo v odlehlejsich pasážích bude středový pás a půjde odpoledne vzít i skaty, díky.)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.2.2021 22:28  
Na dostihovém závodišti v Chuchli již pár let běžkařský okruh není - viz např. článek https://www.kamzasnehem.cz/clanky/vypich-na-bezky-na-umely-snih

(Odpověď na dotaz uživatele PavlaF z 13.2.: Dobry den, netusite, zda se jezdi na dostihovem okruhu v Chuchli? Nedari se mi vygooglit info.
Dekuji!)
Praha
Vloženo 12.2.2021 8:19  
Bohužel na Stožecku je jen 5-15 cm sněhu a strojová úprava není možná. Zdroj: http://bilastopa.cz/cs/stozecko-strazensko-novopecko-200/. Potvrzuje se zkušenost zmíněná v článku https://www.kamzasnehem.cz/clanky/stozec-sumava, že s nedostatkem sněhu se zde bojuje častěji.

(Odpověď na dotaz uživatele Jindra z 10.2.: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se budou zítra ráno upravovat některé běžkařské tratě v okolí Stožce. Děkuji za odpověď.)
Trojmezí a Stožec
Vloženo 10.2.2021 18:24  
Lyžuje se i v prostoru mezi Karlínem a Libní. Lyžaře jsem sice jen viděl z okna v 11. patře budovy na druhé straně Vltavy :-), ale zdálo se, že se pohybují někde v blízkosti cyklostezky a jeli klasickým stylem.
Praha
Vloženo 7.2.2021 7:44  
(Odpověď na dotaz uživatele Lukas z 6.2.: Ahoj, je trasa DL smer Flaje vpohode pro mirne pokrocile deti prosim? Pokud ne, jakou byste doporucili. Diky a zdravim,
Lukas)

Když není úplně rychlý sníh, tak pro mírně pokročilé asi ano. Pro úplné začátečníky je mým tipem okruh Vysoká mýť, který je rovinatější, trať je širší a jezdí tam nejmíň lyžařů.
Západní Krušné hory
Vloženo 5.2.2021 18:09  
(Odpověď na dotaz uživatele Karel z 5.2.: Zdravim poradil by jste mi někdo na běžkách jsme nikdy nebyli jen sjezdovky ale ty jsou zavřené tak chcem skusit něco jiného.
V neděli budeme v Rokytnici nad Jizerou kde se tam dá napojit na nějaký běžecký okruch idealně prkoviště a pujčovna běžek u startu. Předem vám moc děkuji za radu.)

Dokážu poradit aspoň částečně - z tratí popsaných u článku https://www.kamzasnehem.cz/video/dvoracky-2013-04 (který je sice víc o Harrachově, ale to nevadí) je blízko ta hřebenová mezi Ručičkami a Čertovou horou a tu bych doporučoval nejvíc. Podobně blízko je sice i okruh mezi Dvoračkami a Rezkem, ale ten bych pro první pokusy s běžkami nevolil.

Ohledně parkování, půjčoven a toho, jak se dostat na tratě, doporučuji kouknout na zimní mapy.cz - půjčovny nějaké na mapě nedaleko parkovišť pod sjezdovkami vidět jsou + co je upraveno, se tam taky ukáže. Třeba upraví i okruhy u kapličky na okraji Rokytnice, které mohou být vhodné pro začátek i pro start cesty na hřeben.
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 5.2.2021 17:40  
Teploty se drží stále nad 0 °C. Odtávají i poslední zbytky sněhu. Trasy jsou zcela neprůjezdné. - to se píše na https://certovo-bremeno.cz/bezkarske-trasy. Je u toho sice napsáno "Aktualizace 29. 01. 2021", ale evidentní je, že jen nedopatřením nedošlo k přepsání data. Tipoval bych 4.2.. Klikat na odkaz "Více na našem facebooku" nepomůže, žádný nový post tam není, ale když se člověk prokliká na komentář ke komentáři, má odpovědí ze 4.2. jasno: "sníh je pryč. Oteplilo se".

(Odpověď na dotaz uživatele Hanka z 5.2.: Ahoj, jaký je sníh na Čertově břemeni? Bude to o víkendu na běžky?)
Česká Sibiř - Čertovo břemeno
Vloženo 30.1.2021 12:06  
Ve východní části Krušných hor se na většině míst upravuje pro oba styly, tedy i pro skate. Z míst, která mám "naježděna" osobně, mohu doporučit např. cokoliv mezi Dlouhou Loukou a Cínovcem. Samozřejmě závisí na aktuálních sněhových podmínkách a úpravě.

Kde to na skate NENÍ:
- na Sněžníku. Ale od Tisé směrem k Petrovicím již bruslit lze - podrobněji to psal Petr zde https://www.kamzasnehem.cz/bezky/krusne-hory/tisa-decinsky-sneznik/trasy#otazky
- na některých tratích v Německu. Pouze na klasiku se upravuje významná část tratí v okolí Holzhau a úsek po bývalé železnici mezi Holzhau a Neurehefeldem/Moldavou.
Východní Krušné hory
Vloženo 26.1.2021 6:10  
Při ranní úpravě zajela rolba poprvé v této sezóně i ke Kuběnkově chatě, jinak toho bylo upraveno opravdu hodně, viz https://www.jizerskaops.cz/zimni-info/aktualni-uprava-stop-1/zitra-vyrazime-na-okruh-kolem-kubenkovy-chaty-291cs.html nebo http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory.

Komunikaci na téma dárcovské SMS přesouvám do obecné diskuze https://www.kamzasnehem.cz/diskuze, kde je možné dál lépe diskutovat, zvlášť když je to primárně k jiným oblastem. Jinak jak podpořit Jizerskou magistrálu najdete zde https://www.jizerskaops.cz/financovani/verejna-sbirka/
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 23.1.2021 21:25  
Pokud nejsou extrémní podmínky, silnice Dubí - Cínovec bych se nebál. Je bez záludných míst a bývá dobře udržovaná. Jako řidič, co nerad na sněhu, tam jezdím v době s větším množstvím sněhu rozhodně raději, než na Dlouhou Louku, Nové Město nebo Klíny.
Východní Krušné hory
Vloženo 21.1.2021 12:45  
(Odpověď na dotaz uživatele pavlina z 21.1.: Pěkný den, chtěla bych se informovat, zda je v Senohrabech nějaký okruh, je vhodné i pro začátečníky na klasiku, něco okolo 4-5km?:)) Odkud je to nejlepší a kde se dá zaparkovat. Díky moc za rady a porady, jedeme tam zítra poprvé :))

Pokud zrovna nebude sníh extra rychlý, tak mi okruhy v Senohrabech přijdou pro začátečníky OK. Ale i pokud by byl náhodou sníh třeba ráno zmrzlý a rychlý, dají se vybrat úseky, které jsou rovinaté a bezpečné. Okruhy mnohou mít dohromady zhruba těch 4-5km. O parkování se zde píše v několika nedávných zprávách (kde parkovat, kde naopak auta nerada vidí policie, nedává smysl to opakovat)
Ladův kraj
Vloženo 16.1.2021 16:51  
Jako Milíčovská homole je místními nazývána sestava tří kopců, která zde vznikla, když se stavělo Jižní Město. V článku https://www.kamzasnehem.cz/clanky/bezky-praha-jizni-mesto je to místo nazváno "haldy". Z těch 3 kopců je nejvyšší Milíčovský vrch (309 m) - viz https://mapy.cz/s/lusopelapa. Asfaltové cesty okolo hald zpravidla dobře ušlapou pěší a ušlapou lyžaři a proto se zde na pražské poměry bruslí velmi slušně. Strojově upravované to ale není.
Praha
Vloženo 15.1.2021 16:27  
Informace o rozsahu dnešní úpravy jsou na webu Čertova Břemene - https://certovo-bremeno.cz/bezkarske-trasy. Je upraveno více tras, než pro minulý víkend, ale okruh Chyšky - Nadějkov - Businy v seznamu upravených tras není.

Co se týče lyží, zkušenosti říkají, že do těchto míst je lepší "jedničkové" lyže nebrat - samozřejmě jsou úseky, kde vše bude OK, ale je zde dost míst, kde zde vedou trasy po polích a objevuje se hlína. Sněhu není zas tolik. Když pošle někdo z dnes lyžujících detaily, bude to samozřejmě lepší.

Hlavní trasy na Čertově břemeni se standardně upravují jak pro klasiku, tak pro bruslení. Trasy, které jsou na mapě https://certovo-bremeno.cz/download/prilohy/lyzoletak-mapa.pdf vyznačeny jako upravované rolbou, bývají i pro bruslení. Trasy upravované skútrem/čtyřkolkou pouze pro klasiku.

(Odpověď na dotaz uživatele Hana z 15.1.: Jak vypadají trasy v pátek dopoledne po předchozím větru? Je vyjetý okruh Chyšky - Nadějkov - Businy?)
(Odpověď na dotaz uživatele Petr z 15.1.: Chtěl bych se zeptat, jestli je na tratích dost sněhu i na "jedničkové" lyže, tj. jestli si nemám ničit nové lyže a vzít radši ty starší? Prosvítá ve stopě tráva nebo hůř hroudy a kameny? Pokud se podmínky liší, prosím o info, kde je to nejlepší. Předem díky za každou informaci.)
(Odpověď na dotaz uživatele Ondra z 15.1.: Které trasy jsou prosím vhodné pro skate nebo je zde upravována stopa pouze pro klasiku? Děkuji za reakci)
Česká Sibiř - Čertovo břemeno
Vloženo 15.1.2021 22:42  
Mapa okruhu ve Štiříně je vidět u příspěvku na FB Kamenice - https://www.facebook.com/Kamenice/posts/3487595074682953

(Odpověď na dotaz uživatele Kamila z 15.1.: Prosim kde se zacina na Stirinskem okruh?)
Ladův kraj
Vloženo 15.1.2021 6:49  
Přímo v Brdech (ani na Hřebenech) se běžkařské trasy strojově neupravují. Kdo má rád skate i na úsecích "přírodně upravených", může místy využívat asfaltových cest s uježděným sněhem. Na Hřebenech jsou vidět ukázky takových dvou úseků ve videu u článku https://www.kamzasnehem.cz/video/hrebeny-2013-01. Můj odhad ale je, že na obstojný skate v těchto místech to chce víc sněhu, než aktuálně napadlo.

Na Podbrdsku se ale nachází i "ski areál" Těškov, kde upravují za dobrých podmínek okruhy na polích a na loukách. Info se nachází na http://www.sparta-cycling.cz/ a tím, že jde primárně pro cyklisty, tak je pro ně při úpravě skate priorita. Jak to tam vypadalo před lety je vidět na starém videu zde https://www.kamzasnehem.cz/video/teskov-2013-01, ale to je z roku, který byl opravdu bohatý na sníh.
Brdy a Hřebeny
Vloženo 13.1.2021 6:17  
Na Dlouhé Louce upravují dle aktuálních podmínek, tedy když to má smysl, tak i v týdnu. Dává smysl sledovat Skimapu s GPS záznamem úpravy http://skimapa.cz/oblast/krusne-hory-vychod a web http://kbstopa.cz/ s podrobnostmi v textové podobě. Ideálně oba weby - např. teď na Skimapě už záznam z úpravy v noci na středu je, ale na kbstopa.cz zatím podrobnější info není (dost možná se rozhodovalo o úpravě na poslední chvíli dle podmínek).
Východní Krušné hory
Vloženo 11.1.2021 8:22  
Mostek pod Bukovcem (Karlovský most) spojující Orle a Jizerku je dle dohledaných informací stržen. Nový má být postaven až pro léto 2021. Zdroj: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/jizerske-hory-most-jizerka-orle-demolice.A200713_110251_liberec-zpravy_jape

(Odpověď na dotaz uživatele Ben z 10.1.: Skol, nejel jste o víkendu někdo z Harrachova (nádraží) směr Orle a přes mostek na Jizerku? Funguje mostek pod bukovcem?
dík za info BeB)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 9.1.2021 6:49  
(Odpověď na dotaz uživatele Leoš z 7.1.: Jak to vypadá z Haničky na Pěticestí? Dá se jet z parkoviště? Díky)

Už se dá, v pátek upraveno dle http://skimapa.cz/oblast/orlicke-hory - myslím, že se to objevilo až někdy později a jde tedy o večerní úpravu. Upraven je celý hřeben, to jen záznam z rolby ze Záhoří se nedostává na Skimapu. Ale tady https://www.destne.info/bezecketrate/ vidět je.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 9.1.2021 6:46  
Orlické Záhoří v pátek upraveno, osvětlený okruh se poprvé letos otevírá. Říkali to včera v Událostech ČT s tím, že rolba ze Záhoří upravila celkem 80 km (to je samozřejmě včetně cesty na hřebeny a části hřebenů). Ale směr Černá Voda myslím upravený není.

(Odpověď na dotaz uživatele Dušan z 9.1.: Prosím, jak to vypadá se sněhem v Orlickém záhoří?? Okolí jak je osvětlený okruh a směr Černá Voda...?)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 8.1.2021 15:07  
Včera se dalo obstojně lyžovat na loukách v údolí mezi Petrovicemi, Křeslicemi a Pitkovicemi. Dnes po poledni už to téměř nešlo. Pole od Petrovic směrem na Pitkovice je nepoužitelné úplně. - z rozhovoru s náhodně potkaným lyžařem, který se zrovna vracel z lyžování. Lyže měl klasičky.
Praha
Vloženo 8.1.2021 8:40  
Tratě byly dnes ráno upraveny ve větším rozsahu, přibylo např. Peklo, Protrženka, Hrabětice. Přesný rozsah úpravy na https://www.jizerskaops.cz/zimni-info/aktualni-uprava-stop-1/rano-budou-upraveny-stopy-267cs.html + již se objevilo na http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory

Zároveň jsem do obecné diskuze přesunul příspěvky týkající se spolujízdy na hory a prosím lyžaře, aby tuto záležitost neřešili formou dotazů a zpráv u běžných oblastí. Tento web komunikaci takového typu není stavěn a stal by se brzy nepřehledným. V obecné diskuzi https://www.kamzasnehem.cz/diskuze to nevadí, tam to nepřehledné může být :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 7.1.2021 20:13  
(Odpověď na dotaz uživatele Zdeněk Kolář z 5.1.: Ahoj, chtěl bych se zeptat, jakou trasou nejlépe vyrazit z Božího Daru. Jezdím pouze východní Krušné hory a zde to neznám.
Koukám na GISové podklady a lyžařská trasa číslo 9 se trvale neupravuje.... tzn. běhá touto trasou vůbec někdo? Jedná se o trasu Božák -> Na Pláni -> za Špičákem -> Přístřešek HS. Popř. mám se raději vydat jinou cestou. Poté bych chtěl dojet na Abertamy, Plešivec, Pernink, a pak na Blatnou a opět směr Božák. Prosím, pomozte mi s radou, jestli se mám vyhnout této cestě, nebo jí dáváte normálně?)

Zkušenosti mi říkají, že takovým trasám je vhodné se při delších výletech na cestě směrem tam vyhnout. Objížděl bych čímkoliv upraveným severně od této trasy - některé z možností jsou vidět na mém starším GPS záznamu https://www.strava.com/activities/2251961409, ale dle mapy s úpravou http://gis.kr-karlovarsky.cz/klm/
jsou použitelné i další trasy. Jinak Skimapa http://skimapa.cz/oblast/krusne-hory-zapad, kde je vidět i poslední historická úprava, ukazuje, že ta trasa se kdysi (2019) i upravovala. Ale kdo ví, jakou cestou ta data vznikla, technicky je možné je tam i naklikat ručně...

No a na cestě zpět, když zbydou síly, může být čas na experimenty. Myslím, že i já tehdy před 2 lety tu trasu cestou zpátky chtěl obhlédout, ale odbočka z rozcestí Přístřešek HS vypadala nepoužitelně.

Za upřesnění po vlastní zkušenosti budu určitě rád, v tom případě bych pak doplnil i mezi trvalé rady na https://www.kamzasnehem.cz/bezky/krusne-hory/klinovec-bozi-dar/trasy
Západní Krušné hory
Vloženo 5.1.2021 6:45  
V neděli 3.1. proběhla po nočním sněžení úprava vybraných tras skútrem/čtyřkolkou a to u Přebuzi, Abertam, okolí Božídarského Špičáku + Mysliven a Bublavy. Detaily a fotky na http://krusnehoryaktivne.cz/?p=14810

(Doplnění zprávy uživatele Ondřej z 5.1.: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3511005549018221&id=579936498791822) - odkazovat na detaily oficiální zprávy na jiném webu je v pořádku, ale pouhý link na jiné místo uživateli nic neřekne a takové zprávy by zde neměly mít místo. Na webu je víc fotek než na Facebooku, i proto raději odkazuji na web, jinak jde o jedno a totéž.
Západní Krušné hory
Vloženo 3.1.2021 20:58  
Úprava proběhne dnes večer na trase: Stadion - Nová Louka - Kristiánov - Čihadla - Kasárenská - Knížecí - Vlašský hřeben - Jizerská silnice - Mořina - Promenádní - Soušská - Kasárenská - Knajpa - Krásná Máří - Hřebínek - Přítok - Nová Louka - Bedřichov, stadion. Zdroj: https://www.jizerskaops.cz/zimni-info/aktualni-uprava-stop-1/vecer-upravime-trate-na-hladko-264cs.html. Úprava proběhne na hladko, bez stop na klasiku.

Sněhu není tolik, aby se tento web stal pro informování o podmínkách zbytečným ;-) Takže příspěvky na téma vztahu běžkařů a pěších jsem přesunul do obecné diskuze https://www.kamzasnehem.cz/diskuze, kde je možno diskutovat i nadále.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.1.2021 10:28  
Hlavní sjezdovka na Moninci není vhodným místem pro "zábavu na sněhu" - hlídá ji ostraha a návštěvníky na ni nepouští. Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/lyzarske-arealy-moninec-sankovani-sjezdovky-hory_2012301350_vtk
Moninec (Česká Sibiř)
Vloženo 29.12.2020 21:34  
Čerstvé oficiální info: "Ve vesnici je jen poprašek, ve vyšších polohách je sněhu trochu více, bohužel to stále na strojovou úpravu není. Na kamenačkách se to ve vyšších polohách především nad 1000 metrů dá 🎿 Je zde 10 až 15 čísel prašanu bez podkladu, takže když víc zaberte jste na štěrku, ale pro nadšence to je ..."
Zdroj: http://www.bezkydm.cz

(Odpověď na dotaz uživatele Sophie Habermann z 29.12.: Ahoj, nevíte, jak to vypadá na běžky z Dolní Moravy?
Děkuji)
Králický Sněžník
Vloženo 1.1.2021 10:32  
Na technickém sněhu v prostoru skiareálu je vybudována speciální trať pro běžkaře. Více viz https://www.kamzasnehem.cz/bezky/sumava/lipno
Lipno - Kramolín
Vloženo 29.12.2020 8:25  
Na technickém sněhu ve ski areálu Lipno byl vytvořen 5,5 km dlouhý okruh pro běžkaře, čímž se využil sníh nastříkaný primárně pro sjezdaře, kteří zde nyní kvůli opatřením proti epidemii lyžovat nemohou. Zdroj (= podrobnosti + mapka okruhu + fotka) na https://www.lipno.info/novinky/skiareal-lipno-je-otevren-bezkarum.html

Provozovatelé areálu zaslouží velkou pochvalu. Skiareálů, kde se dá nějak využít technický sníh, je sice více (viz článek https://www.kamzasnehem.cz/clanky/lyzarska-strediska-s-technickym-snehem), ale zde bylo zasněženo nejvíce sjezdovek s profilem asi nejvhodnějším pro běžkaře, a úprava okruhu je krásný bonus...
Lipno
Vloženo 28.12.2020 9:04  
Na Černé hoře je jedna jistota - kdyby nešlo lyžovat na přírodním sněhu, pořád je tu technický sníh na sjezdovce Anděl, která je v horní části poměrně mírná (jinak další střediska s technickým sněhem se nachází v seznamu https://www.kamzasnehem.cz/clanky/lyzarska-strediska-s-technickym-snehem). Na webu Skiresortu je zmíněno, že sněhu pro strojovou úpravu je ještě málo - "Jakmile to podmínky umožní a připadne sníh, upravíme také běžeckou trasu okolo Černé hory." - nicméně dá se očekávat, že na starších lyžích zde nějak lyžovat půjde...

(Odpověď na dotaz uživatele K. z 27.12.: Zdravím, je možné vyrazit na běžky na Černé hoře (nad Jánskými lázněmi). Jak to tam je se stopami? Aspoň pár km pro nenáročné lyžníky...Díky Kamila)
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 28.12.2020 8:28  
K dotazu na bobování doplním, že se nabízí využití uměle zasněžených pro sjezdaře uzavřených skiareálů - z těch, které byly před uzavřením v provozu, je to v Jizerkách Ještěd. Další podobné jsou v seznamu https://www.kamzasnehem.cz/clanky/lyzarska-strediska-s-technickym-snehem - včetně dvou skiareálů ve zmiňovaných středních Čechách. V jiných pohořích se nabízí využití těchto míst i pro běžkaře, ale v Jizerkách je naštěstí přírodní sníh lepší variantou :-)

(Odpověď na dotaz uživatele Daniela z 27.12.: Dobrý den běžkaři, nemáte prosím někdo přehled o sněhu pro dětské bobovani a stavení sněhuláků? Jsme z Středočeského kraje, rádi bychom si udělali výlet někam za bílou nádhernou.. děkuji!!)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.12.2020 20:15  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se lyžovalo i zde v Chotouni.
Chotouň u Prahy
Vloženo 26.12.2020 20:12  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se lyžovalo na 600 m dlouhé Horní červené sjezdovce.
Moninec (Česká Sibiř)
Vloženo 26.12.2020 20:09  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se lyžovalo na 550 m dlouhé červené sjezdovce
Potůčky
Vloženo 26.12.2020 19:49  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se lyžovalo na Klínovci na 3 sjezdovkách - Dámská, Pařezovka, Přemostěná, z nichž každá měří okolo 1,5 km + k tomu na nějakých spojkách.
Klínovec
Vloženo 26.12.2020 19:47  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. byla v provozu 300 m dlouhá modrá sjezdovka Novako I.
Boží Dar - Novako
Vloženo 26.12.2020 19:45  
Na Špičáku se v poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se lyžovalo na červených sjezdovkách Slalomová 1.úsek + U Zalomeného 2. úsek - dohromady mají skoro 1,5 km.
Železná Ruda - Špičák
Vloženo 26.12.2020 19:42  
Na Zadově se v poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. lyžovalo (a večer ještě lyžuje :-) na 800m dlouhé modré sjezdovce Pucalka + na dalších 2 kraťoučkých sjezdovkách. Je zde ale i přírodní sníh pro běžkaře, viz https://www.kamzasnehem.cz/bezky/sumava/zadov-kvilda
Zadov - Churáňov
Vloženo 26.12.2020 19:38  
Na Lipně se v poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. lyžovalo na 7 sjezdovkách, včetně nejdelších modrých Jezerní a Dámské - obě mají přes 1 km.
Lipno - Kramolín
Vloženo 26.12.2020 19:35  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se na Kvildě lyžovalo na 3 modrých sjezdovkách o délce do 300 m.
Kvilda
Vloženo 26.12.2020 19:33  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se lyžovalo na červené Hlavní sjezdovce dlouhé 1 km + v dětském parku.
Karolinka
Vloženo 26.12.2020 19:31  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se lyžovalo na modré sjezdovce Jižní II. a na červené FIS sjezdovce - obě jsou dlouhé něco pod 1 km.
Bílá
Vloženo 26.12.2020 19:28  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se lyžovalo na červené sjezdovce "Sportovní" o délce 500 m.
Hrubá Voda
Vloženo 26.12.2020 19:27  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se lyžovalo na modré sjezdovce dlouhé 560 m.
Branná
Vloženo 26.12.2020 18:52  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se lyžovalo na sjezdovkách Kopřivná I. a Kopřivná II. Delší z nich měří 1350 m.
Kopřivná
Vloženo 26.12.2020 18:50  
V poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. se lyžovalo na sjezdovkách Sportovní, Slunečná a Family. Dohromady cca 3 km sjezdovek.
Karlov - Malá Morávka
Vloženo 26.12.2020 18:47  
V Říčkách se v poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. lyžovalo na 1200 m dlouhé červené sjezdovce.
Říčky v Orlických horách
Vloženo 26.12.2020 18:46  
V Deštném se v poslední den provozu v roce 2020 tj. 26.12. lyžovalo na modré sjezdovce Marta dlouhé 900 m + na výukovém hřišti.
Deštné v Orlických horách
Vloženo 26.12.2020 18:42  
Ve Svatém Petru se v poslední dne provozu v roce 2020 tj. 26.12. lyžovalo na nejdelší modré sjezdovce jménem Turistická (2700 m) a na sjezdovce Hromovka II.(1500 m).
Špindlerův Mlýn - Svatý Petr
Vloženo 26.12.2020 18:39  
Poslední den lyžování v roce 2020 (= 26.12.) se lyžovalo na 600 m dlouhé sjezdovce Buky + v dětském parku.
Mladé Buky
Vloženo 26.12.2020 18:37  
Poslední den lyžování v roce 2020 (= 26.12.) byla otevřena sjezdovka Pomezky 1 dlouhá 1 km.
Malá Úpa
Vloženo 26.12.2020 18:34  
V Peci se poslední den lyžování v roce 2020 (= 26.12.) dalo lyžovat na sjezdovkách Javor 2, Smrk, Zahrádky (každá dlouhá cca 1 km) + na spojce "Lyžařská".
Pec pod Sněžkou
Vloženo 26.12.2020 18:30  
Poslední den lyžování v roce 2020 (= 26.12.) byla v provozu červená sjezdovka Anděl dlouhá 1100 m.
Černá hora - Janské Lázně
Vloženo 26.12.2020 18:28  
Poslední den lyžování v roce 2020 (= 26.12.) se úplně poprvé a zatím naposled lyžovalo na červené sjezdovce Nová Skalka o délce 1580 m.
Ještěd
Vloženo 26.12.2020 13:00  
Z Pradědu dnes hlásí: "Strojově upravená stopa od Ovčárny na sedýlko na Švýcárnu. Na Švýcárnu je možno na běžkách dojet." Zdroj: https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded - importovaná data ze skiareálu Praděd. Toto bude aktuálně asi jediná rozumná možnost pro běžkaře v Jeseníkách, upravené něco jiného těžko bude. Parkování asi na Hvězdě/na Ovčárně, z Červenohorského sedla viz popis v článku https://www.kamzasnehem.cz/video/ovcarna-svycarna-chs-2012-12 se teď nedá očekávat dostatek sněhu. Ale neznám informace o aktuálních omezeních.

(Odpověď na dotaz uživatele Pavlina z 25.12.: Ahoj! Zitra chceme jet na bezky - klasiky/skate - směrem Praděd (ale jsme flexibilní). Kde byste doporučili bezkovat a kde nejlépe zaparkovat? Moc děkuji za rady & doporučení...)
Hrubý Jeseník
Vloženo 26.12.2020 13:06  
Na Zadově – Churáňově je sněhu do 14 cm, z toho nového: do 7 cm, v lyžařských stopách: do 10 cm. Sníh je prachový. 25. 12. 2020 odpoledna byly rolbou upraveny trasy v celkové délce 5 km v těchto úsecích:
– Zadov (U Lenců) – Pláně – s odbočkou ke skok. můstku,
– Churáňovské louky (horní),
– Lyžařský stadion Churáňov.
Kvalita stop je místy zhoršená kvůli nižší sněhové pokrývce.
Zdroj: http://bilastopa.cz/cs/aktualne-ze-zadova-churanova-a-novych-huti-z-26-12-2020/
Zpráva z rána 25.12. na stejném webu ještě hlásila, že sněhu je do 10 cm a stopy jsou zatím strojově neupravitelné.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 26.12.2020 10:08  
(Odpověď na dotaz uživatele matyas z 25.12.: Ahoj, da se bezkovat ve Vysocina Arene ted, nebo je zavrena? Na jejich strankach o tom nic neni...)

Snímky z webkamer naznačují, že ve Vysočina Areně není dostatek sněhu. Přiložený snímek zkopírovaný z https://racamera.com/cs/webcam/1342345150 je z poledne dne 25.12. Takže se zdá, že předvánoční teplotní rekordy dosavadní technický sníh zlikvidovaly podobně jako na jiných místech kompletně, a začalo se zasněžovat od nuly. Dle dnešního pohledu na webkameru je na stadionu již více sněhu, ale na lyžování to zatím není. Poslední článek na webu https://www.vysocina-arena.cz/2020/12/02/aktualne-z-vysocina-areny/ je 3 týdny starý. Jak to bude s přístupností areny po nastříkání dostatku sněhu, asi řekne později provozovatel... Na jaře, kdy poprvé koronavirus do ČR přišel, byla Vysočina Arena tehdy platnými opatřeními uzavřena, viz archivní článek https://www.kamzasnehem.cz/clanky/sezona-se-blizi-ke-konci
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 15.10.2020 8:35  
Různě posbírané zprávy z okolí Pradědu:

Na běžkách je sjízdná trasa Ovčárna - Švýcárna, prozatím bez strojové úpravy. (Zdroj: Panorama ČT dnes ráno).
S největší pravděpodobností / pokud se nezmění podmínky/ bude na víkend strojově upravena běžecká stopa z Ovčárny až na Švýcárnu. ... Okýnko je na Švýcárně otevřeno. (Zdroj: https://www.figura.cz/)
Ale přesto už něco upraveno je: "prozatím jen z Ovčárny ke Sporthotelu Kurzovní." - to psala ve středu večer Renata z týmu Figura v komentáři hluboko schovaném na jejich Facebooku.

Další zprávy od lyžařů jsou samozřejmě vítány, stejně tak zde nechám někomu aktuálně lyžujícímu dotaz k Červenohorskému sedlu, to přece jenom leží o dost níže a i ze zkušeností popsaných v https://www.kamzasnehem.cz/video/ovcarna-svycarna-chs-2012-12 vím, že na okraji sezóny při podmínkách jako v těchto dnech se směrem k sedlu často situace zhoršuje...
Hrubý Jeseník
Vloženo 10.4.2020 14:00  
Provoz vleků na Pradědu byl obnoven ve středu a každým dnem jsou do provozu přidávány další vleky a sjezdovky - aktuální stav na https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded/lanovky.

S ohledem na aktuální omezení je přeprava na vlecích povolena pouze s min. 2m rozestupem na nástupišti, ochranou úst a nosu na nástupišti. A užitím rukavic po celou dobu jízdy na vleku - dle https://www.figura.cz/, kde jsou i další podrobnosti.
Praděd
Vloženo 3.4.2020 13:48  
(Odpověď na dotaz uživatele Filip z 3.4.: Skol,
myslíte že je riziko jezdit teď o víkendu na běžky do Krkonoš? Budou prudit? A je možný někde zaparkovat?)

Komplikace bude v tom, že Liberecký kraj a policie osadí příjezdové cesty k vyhledávaným atrakcím zákazovými značkami. - cituji z https://www.seznamzpravy.cz/clanek/znamou-lyzarku-rozzlobil-zakaz-vstupu-do-prirody-buzerace-mocnych-rika-97683. Součástí článku je i seznam postižených míst, ve kterém se nachází i Mísečky (a z jiné části Krkonoš Harrachov i Rokytnice).
(prosím zde toto opatření nekomentovat - a kdyby přece jen někdo měl tuto potřebu, tak jen v obecné diskuzi https://www.kamzasnehem.cz/diskuze )
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 2.4.2020 7:38  
(Odpověď na dotaz uživatele Tuhon z 2.4.: Ahoj, ještě se chci letos odhodlat a vyjet poprvé. Chtel bych dat auto na Jizerku a jet skate po promenadni ke kiosku a zpet a tak parkret opakovat. Je to dobry napad a pujde to ještě realzovat? Jinak diky vsem za perfektni informace, hodnoceni a slusnost. skol)

Pozor, na Jizerku se autem zajet nedá, viz dřívější zprávy zde + info na http://www.korenov.cz/aktualneweb.html: "Rozhodnutí o uzavření komunikace Polubný - Jizerka pro běžný provoz". Dle zpráv níže lyžaři parkují např. v Kořenově. Ve čtvrtek ještě lyžovat půjde, jak vyplývá ze zpráv od Pavise a Lenky, jen neumím odhadnout, jaké to bude na skate.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.4.2020 7:30  
Pozor, od 1. dubna je uzavřena silnice přes Červenohorské sedlo. Mohou tam jen linkové autobusy. Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3070160-posledni-etapa-rekonstrukce-silnice-pres-cervenohorske-sedlo-bude-cely-duben-zavrena. = částečná odpověď na dotaz týkající lyžování v okolí Pradědu.
Hrubý Jeseník
Vloženo 27.3.2020 7:52  
Okruh přes Knejpu, Mar. boudy, Protrženku - jen zprostředkovaně na základě shlédnutí GPS záznamu z lyžování ze středy, ale snad lepší než nic: Nějak se to projet dalo, nástup byl možný i z Pekla.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.3.2020 8:41  
Aktualizace pro Alfrédku: v neděli 15.3. už nebude otevřen stánek u Alfrédky ani s pultovým prodejem přes okénko. Od neděle 15.3. bude provoz stánku pro zimní sezonu 2020 ukončen. Zdroj: http://www.alfredka.cz/
Hrubý Jeseník
Vloženo 14.3.2020 22:19  
"Z důvodu snížení koncentrace lidí uzavíráme po dohodě s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou od 15.3.2020 - 00:00 hodin parkoviště „Jizerka - Mořina“. Vedení obce: Luboš Marek, starosta, Stanislav Pelc, místostarosta" - to se objevilo na http://www.korenov.cz/, odpoledne to tam nebylo. Edit: podobně Souš a info na https://mesto-desna.cz/. Zde již zmíněné doporučení k uzavření dalších parkovišť se nachází na https://www.jizerskaops.cz/turisticke-info/aktuality/omezeni-na-jizerske-magistrale-236cs.html (v těch "spodních" novinkách, co se k nim na mobilu každý nedoscrolluje, protože se nemění tak často, ale taky se to tam objevilo později...)

Vše netýkající se podmínek a dalších konkrétních informací budu nadále přesouvat do obecné diskuze https://www.kamzasnehem.cz/diskuze
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 14.3.2020 17:18  
V neděli již v Bedřichově nebude možné parkovat: "Na základě doporučení krajského krizového výboru dojde dnes 14.3.2020 o půlnoci k uzavření všech parkovišť v Bedřichově." Zdroj: http://www.bedrichov.cz/aktualne-1/oznameni/uzavreni-vsech-parkovist-v-bedrichove-od-pulnoci-v-sobotu-1432020-1294cs.html
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 14.3.2020 6:29  
Strojová úprava Jizerské magistrály byla pro tuto zimní sezónu ukončena, úprava v pátek ráno byla poslední. Je popsaná na https://www.jizerskaops.cz/zimni-info/zimni-aktuality/ranni-vyjezd-234cs.html a znázorněná na http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory (úprava v oblasti Předělu + Jizerská silnice jsou tam asi znázorněny chybně, ale zas odtud po pár dnech vše nezmizí jako na Bílých stopách, kde zas asi není vyznačena úprava Soušské silnice). Ukončení úpravy souvisí s vydaným preventivním opatřením proti šíření koronaviru, viz https://www.jizerskaops.cz/zimni-info/zimni-aktuality/prerusujeme-strojovou-upravu-jizerske-magistraly-235cs.html

Případné komentáře na toto téma prosím směřujte do obecné diskuze https://www.kamzasnehem.cz/diskuze, kam již bylo pár zpráv na toto téma přesunuto, aby zde nezapadly užitečné zprávy o aktuální situaci na tratích, které sem samozřejmě pište dál. Jak se situace vyvíjí i v jiných oblastech je srhnuto v https://www.kamzasnehem.cz/clanky/sezona-se-blizi-ke-konci
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.3.2020 21:15  
Vysočina arena je až do odvolání (a doby, kdy roztaje zbylý sníh) uzavřena, viz http://www.vysocina-arena.cz/cz/clanek-vysocina-arena-uzavrena-579.html
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 13.3.2020 18:37  
Stejně jako v jiných střediscích, z důvodu nařízení vlády je od 14.3.2020 provoz skiareálu ukončen.

Při té příležitosti ještě doplním, že 5 "recenzí" z ledna níže bylo vloženo z jedné a té samé IP adresy, o jejich autentičnosti si tedy může udělat obrázek každý sám...
Moninec (Česká Sibiř)
Vloženo 13.3.2020 18:22  
Poslední úprava této sezóny právě probíhá na Dolní Moravě: "V důsledku posledních událostí a uzavření lyžařského areálu od zítřejšího dne, dnes naposledy upravíme běžecké stopy. Po včerejším teplém větru se jejich stav opět zhoršil. Upraven bude okruh Zbojnická, i když spodní partie již za moc nestojí, Jesenická magistrála, která je sjízdná tak 2 až 3 kilometry od závory a pravděpodobně bude upravena ještě spojka Jasaní a Vojenská. Nyní již začíná ve vyšších polohách přimrzat, takže to zítra bude trochu fičák ⛷ Ti kdo si neužili letos moc bruslení, tak na zítra by to měla být jedinečná příležitost." - z http://bezkydm.cz/
Králický Sněžník
Vloženo 13.3.2020 17:08  
V okolí Černé hory je upraveno cca 15 km tratí. Provoz kabinkové lanové dráhy z Janských Lázní na Černou horu bude zachován do neděle 15. 3. 2020. Kabinková lanovka bude o víkendu přepravovat pouze pěší a běžkaře. (provoz skiareálu pro sjezdaře bude stejně jako na jiných místech s ohledem na vyhlášená opatření proti koronaviru počínaje sobotou ukončen). Zdroj: https://www.skiresort.cz/informace/novinky/lyzarsky-provoz-konci-kabinkova-lanovka-jezdi-do-n_96/
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 10.3.2020 8:24  
Jizerská OPS v noci na úterý upravila hlavní trasy viz https://www.jizerskaops.cz/zimni-info/zimni-aktuality/dnes-v-noci-dame-repete-233cs.html, já jsem zas teď popřesouval několik diskuzních příspěvků na téma rozježděné stopy a klasici vs. bruslaři do obecné diskuze https://www.kamzasnehem.cz/diskuze, ať zde pod nimi cenné zprávy o podmínkách od nedělních lyžařů nezapadnou ;-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.3.2020 8:35  
(Odpověď na dotaz uživatele Market z 8.3.: Prosím o tip na pěknou nenáročnou bežeckou trasu se 7letou holčinou v okolí Ramzové.Děkuji.)

Přímo u Ramzové už si nejsem jistý, dlouho se tam neupravovalo, asi moc sněhu nebude. Paprsek je vzdušnou čarou nedaleko, jen je třeba se nahoru přes Petříkov nějak vydrápat (nebo vyjet z Velkého Vrbna lanovkou, ale to už je zas dál od Ramzové). A na Paprsku jet po magistrále z Paprsku k Císařské boudě (nejkratší, nejširší, nejrovnější), nebo okruh Pralinka po směru hodinových ručiček (pro lyžaře, co stojí poprvé na běžkách, to asi není, nějaké sjezdy tam jsou, ale ne moc náročné)
Hrubý Jeseník
Vloženo 10.3.2020 8:31  
(Odpověď na dotaz uživatele Miroslav Rajci z 8.3.: Zdravím všechny, chtěl bych poprosit radu kam se dá ještě na klasiku pro začátečníky? Nějaké pěkné projetí nic moc kopce. Děkuji za odpovědi a rady :))

1) Paprsek - když se člověk dostane nahoru lanovkou, větším kopcům se vyhne. Něco víc je na https://www.kamzasnehem.cz/video/paprsek-2012-12
2) pod Pradědem (Ovčárna - Švýcárna) - dostatečně široké a bez větších kopců, ale někdy tam může být moc lidí včetně převahy pěších
3) Dolní Morava, teď už je asi lepší pro začátečníky se nechat nahoru vyvézt lanovkou
Hrubý Jeseník
Vloženo 6.3.2020 12:41  
Na Paprsku určitě ještě lyžovat jde,jsou upravené asi menší desítky km tratí, něco z toho i dnes. Jaká místa jsou v horším stavu by musel napsat někdo, kdo tam byl... pokud tam vyrazíte, zkuste to :-)

(Odpověď na dotaz uživatele beda z 6.3.: Dobrý den, jak to vypadá dnes s běžkařskými stopami? Dá se ještě v rychlebských horách běžkovat?)
Rychlebské hory
Vloženo 6.3.2020 22:17  
"Ve čtvrtek jsme jeli z Kvildy na pramen Vltavy, ze začátku to bylo ještě dobré, ale pak se začaly objevovat vytáté fleky." - z rozhovoru s lyžařem. "Ve středu jsme upravili trasy směrem k hranicím, ale pokud nepřipadne sníh, další úprava nemá smysl." - z rozhovoru se starostou Kvildy. Volný přepis z reportáže z pořadu o počasí na ČT.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 6.3.2020 12:54  
(Odpověď na dotaz uživatele Adéla z 4.3.: Všechny zdravím, mohli byste mi někdo poradit kam na běžky o víkendu co nejblíže u Jindřichova?
Za radu budu moc vděčná 😊)

Mým favoritem by byl nástup na běžky v Hraběticích u kapličky, s tím že bych počkal, jestli Jizerská OPS vyhlásí, že tam v noci na sobotu pošle rolbu. Nastupoval jsem tam v neděli, viz zpráva někde hlouběji. Z parkoviště jsem viděl, že pár lyžařů pokračovalo i dál k Maxovu, ale já na další průzkum už neměl síly:-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.3.2020 19:51  
(Odpověď na dotaz uživatele JFk z 3.3.: Nemáte někdo čerstvé info o stavu na promenádní a kolem jizerky ? Asi tam něco připadlo, že ? Vyjede OPS už teď a nebo až k ránu - až to pořádně promrzne ? Díky)

Něco připadlo,rolby pojedou v noci - před chvílí zveřejněno viz https://www.jizerskaops.cz/zimni-info/zimni-aktuality/teploty-klesaji-k-nule-v-noci-upravime-227cs.html

Mimo jiné se tam píše i o trvalé změně do konce sezóny: Vládní silnice z Maliníku až k Černé Nise byla již z provozních důvodů prohrnuta, proto sem rolby již sjíždět nebudou.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 17.2.2020 6:43  
O lyžování v okolí velké Deštné: "sjezdu z Velke Destne jsem videl hned dva... (pěší turisty šlapající ve stopě na klasiku). Ale i tak patek az nedele skvele podminky" - to píše Bacour. "O víkendu tam jezdim maximálně navečer, když začínají všichni odjíždět. Včera (=v sobotu) od 17 do 20 a bylo to nádherný. Nikdo nikde. Užil jsem si to parádně." - od Honzy.

Vykopírované ze zpráv na téma soužití běžkařů a pěších turistů v okolí Velké Deštné. Příspěvky na toto téma jsem přesunul do obecné diskuze https://www.kamzasnehem.cz/diskuze, tam se i pro účel takového diskutování logičtěji řadí, zatímco zde by mezi zapadly nimi zprávy o aktuálních podmínkách...
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 15.2.2020 5:58  
Z Cinovce na Vitisku a dál k trafu u Noveho Mesta upraveno v pátek. Nic víc na české straně dle FB upravovatelu strojove upravit nelze. Za hranicemi v Altenbergu je upraveno asi víc.

(Odpověď na dotaz uživatele Lenka z 14.2.: Cinovec? Aktualni informace o uprave a stavu trati?)
Východní Krušné hory
Vloženo 14.2.2020 21:30  
Trasy směrem k Předělu, Paličníku a Smrku na víkend upraveny budou, jak je psáno v čerstvě zveřejněné zprávě na webu Jizerské OPS - https://www.jizerskaops.cz/zimni-info/zimni-aktuality/uprava-na-vikend-209cs.html. Tato místa patří mezi méně upravovaná a častěji se stává, že úprava probíhá jen před víkendem.

(Odpověď na dotaz uživatele Mirek1959 z 13.2.: Dneska jsem byl skate okruh Souš,Smědava,Předěl,Písčiny, Paličník a zpět. Sněhu všude dostatek, nepochopím proč se neupravuje trasa Předěl, Písčiny, Paličník. Bude na víkend upravená??? Nejlepší byl upravený základní okruh. Děkuji za info)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 14.2.2020 21:43  
K trasám blízko Erlebachovy boudy doplním ještě zkušenosti z lyžování 2 roky zpátky:
1) tohle zmiňoval už PetrM: trasa od Špindlerovy boudy k Moravské boudě, stejně tak i silnička někam k parkovišti na začátkem sáňkařské dráhy, prostě tohle https://mapy.cz/s/2sPXX. Celkem něco přes 3 km, 1-2 stopy po stranách + mezi tím se asi dá bruslit do té doby, než to rozdupou pěší.
2) ještě je rozumně dostupné trasa "Buď fit" v Labském dole - od Dívčí lávky cca 4km proti proudu Labe. Upravuje se jen pro klasiku.
Aktuální podmínky na obou těchto trasách se hledají těžko, takže napsání zprávy, jaké to tam bylo, určitě potěší. Další možnosti lyžování na upravených tratích už jsou vzdálenější, jak na Mísečky tak na Pláně sebere dost času se tam vydrápat.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 12.2.2020 9:09  
Mapu tratí s názvy jednotlivých rozcestí se mi na internetu najít nepodařilo. Našel jsem ji ale mezi svými fotkami z lyžování a protože názvy rozcestí nejsou moc čitelné, tak jsem je ručně přepsal. Beta verze zde https://www.kamzasnehem.cz/clanky/mapa-bezeckych-trati-jakuszyce. Po doladění zveřejním víc viditelně na https://www.kamzasnehem.cz/bezky/jizerske-hory/jakuszyce/trasy. Zatím jsou pojmenována ta rozcestí, jejichž jména byla v té mapě, nebo je znám i bez toho. I některé další body budou asi mít své jméno podle popisů tras na https://www.jakuszyce.info.pl/trasybiegowe.php (to je ten zdroj, který zmiňovali Luděk a Pavel), ale je asi třeba ověřit v terénu :-)

(Odpověď na dotaz uživatele Nyvla z 11.2.: Take jsem kdysi hledal legendu, ktera by popisovala ciselne body na mape, ale dodnes se me ji nepodarilo najit. Pokud ji nekdo objevil, tak prosim o info, kde je mozne ji stahnout. Dekuji)
Jakuszyce a okolí
Vloženo 7.2.2020 20:30  
Sníh díky oblevě na hodně místech roztál. Během pondělí a úterý před závodem napadlo cca 15-20 cm sněhu. Vrstva sněhu je ovlivněna tím, jestli zůstal nějaký podklad, a tím, zda je sníh vyfoukaný (louky) nebo ne. Některá místa mají sněhu minimum (meze, zídky, kamenné kupy, vyfoukaná místa apod.). Drtivé většině
problematických míst se dá s předvídavostí vyhnout. Stopy jsou vyjeté v menší vrstvě sněhu, takže nejsou zřetelné jako kdyby bylo 30 cm hlubokého sněhu. Zároveň je v prostoru luk velké množství stop od lyžařů.

Z pokynů závodů v lyžařském orientačním běhu, které se budou konat o víkendu v prostoru okolo Štěpánky. Převzato z webu - http://skstudenec.cz/index.php/oos/lob2020/aktualni-informace-pred-zavodem/
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 7.2.2020 9:00  
Javorníky: Ratrak vyšiel do terénu aj dnes ráno z Melocíka smerem na Kasárne a pripravuje trasu na v poradí deviaty ročník Prechodu Beskydsko-javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou. Ten bude v sobotu 8. februára na trase z Melocíka na Makov Kasárne a naspäť.

Z tiskové zprávy Žilinské Župy, viz http://www.zilinskazupa.sk/sk/aktuality/aktuality/bezkarska-sezona-pomaly-rozbieha-2.html (tam jsou i další detaily o akci). Pre fanúšikov bežeckého lyžovania sú všetky čerstvé informácie dostupné na webovej stránke kraja v sekcii Bežkoservis. - http://www.zilinskazupa.sk/nas-kraj/krasy-zaujimavosti-kraja/lyziarska-turistika/bezkoservis/
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 7.2.2020 8:54  
1) Na Pustevnách jsou na skate vhodné všechny trasy, kromě trasy na Martiňák a k chatě Mír včetně spojky přes Skalíkovu louku, jak píšou i na webu Pusteven - https://www.pustevny.cz/bezky/: "Trasy na Martiňák, chatu Mír a Skalíkovu louku jsou upravovány pouze pro klasickou techniku běhu. I jednotlivec, který přes vyřezané stopy bruslí, je dokáže značně poničit. Apelujeme na dodržování tohoto pravidla. Ostatní upravované trasy jsou upravovány jak pro klasiku, tak pro bruslení." Trasa na Radhošť bývá hodně využívána i pěšími a tedy mnohdy rozdupána, dává smysl tam vyrážet brzy po úpravě. Na sportovní skate bývá nejlepší závodní okruh, ten mívá i nejlepší sněhové podmínky.
2) Lysá hora z Papežova, ale také brzy po úpravě, protože část trasy využívají i pěší. Za dobrých sněhových podmínek jsou na skate použitelné i další napojené trasy, viz moje zpráva z 2.1 a GPS popř. tehdejší GPS záznam https://www.strava.com/activities/3062563948.
3) určitě Velké Karlovice, pokud je tam dost sněhu
Případně mě mohou doplnit místní znalci :-)
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 6.2.2020 19:29  
Je-li nezbytné dojet k tratím v neděli autem, tak se nabízí asi nejvíc:
1) parkovat v Hraběticích a jet směrem ke Královce nebo k Josefodolské přehradě
2) zaparkovat na Souši - to je ale dobré spíš pro kratší výlety, protože všemi směry brzy narazíte na trať Jizerské 50
3) parkovat na Mariánské hoře a odtud jet k Peklu nebo na Protrženou přehradu. Při pozdějším příjezdu už by mohli být závodníci pryč i z úseku z Knajpy po Kasárenské
4) parkovat v Kořenově/u Václavíkovy studánky - odtud se dá na Jizerku (Mořinu) k parkovišti, sjet dolů od parkoviště na Jizerku je možné i mimo závodní trať (před lety vyzkoušeno), odtud po Jizerské silnici a z ní odbočit k Předělu a Smrku, tam se dá podniknout i delší výlet

(Odpověď na dotaz uživatele Dáša z 6.2.: Prosím o tip kde je možné vyrazit v neděli mimo závod a kde nechat auto, moc děkuji. DV)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.2.2020 18:54  
V pátek večer se ze stadionu jet dá - časový limit Bedřichovské 30 startující ve 12h vyprší dle https://jiz50.cz/proposition.front.race/detail/5 v 16h, pak by měly být tratě volně přístupné. Poté už se konají jen sprinty v prostoru stadionu viz https://jiz50.cz/cms.front.page/page/46, těm se půjde nějak vyhnout. Nicméně kdybych tam jel autem,tak radši nastupuji z Maliníku, parkoviště u stadionu může být plné.

(Odpověď na dotaz uživatele Petra z 6.2.: Omlouvám se, pokud už dotaz padl a přehlédla jsem ho - nevíte prosím, jestli je možné jet v pátek večer ze stadionu malé kolečko přes Novou Louku, Hřebínek, Točnou, Kristiánov a zpět nebo je parkoviště/trasa uzavřeno/a. Děkuji!)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 5.2.2020 21:34  
Sněžení pomohlo do té míry, že pořadatelé závodů v lyžařském orientačním běhu, které se tam mají o víkendu konat, se rozhodli akci nerušit. Takže nějak lyžovat půjde. Zdroj: web zavodů http://skstudenec.cz/index.php/category/oos/lob2020/ - v pátek tam třeba přibude info o množství sněhu.

(Odpověď na dotaz uživatele Martin z 5.2.: Dáte prosím někdo info, jak "pomohlo" aktuální sněžení stopám kolem Štěpánky/Hvězdy? Dá se dojet až do Vysokýho? Díky MH)
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 5.2.2020 21:24  
Úsek z Ramzové ke Vřesové studánce se neupravuje (z Ramzové na Šerák si eventuelně můžete pomoci lanovkou nebo stoupáním po okraji sjezdovky). Od Vřesové studánky na Červenohorské sedlo se upravuje celkem často, z Červenohorského sedla k Pradědu se upravuje ještě častěji.

(Odpověď na dotaz uživatele David z 5.2.: Dobrý den. Trasa z Ramzový na Praděd přes Červenohorské sedlo se asi neupravuje nevíte? Děkuji za odpověd.)
Hrubý Jeseník
Vloženo 1.2.2020 20:05  
Dnes se jel Orlický půlmaraton. Podmínky okomentovali jeho vítězové: "Myslím si, že je dobře, že se startovalo ještě poměrně brzy. Ta teplota nad nulou dělá s tratí divy, odpoledne už by nebylo na čem jet. Ale takhle trať vypadala vzhledem k podmínkám skvěle, organizátoři odvedli velký kus práce, aby byla pro závod připravená," nechal se slyšet v cíli Jakub Gräf. Mezi ženami byla nejrychlejší Kristýna Kolínová a trať si pochvalovala: "Já si ráno připravila svoje nejlepší lyže a když jsem cestou sem viděla, jak to vypadá se sněhem, začala jsem se o ně fakt bát. Ale pak na trati jsem byla příjemně překvapená, že to vypadalo takhle dobře." Převzato z https://www.ski-tour.cz/clanky/6115-sobotni-orlicky-pulmaraton-zna-sve-viteze-nejrychlejsi-jsou-graf-a-kolinova.

Nedělní závod však byli organizátoři nuceni kvůli nepříznivým podmínkám zrušit.

Zprávu níže bych býval přesunul do obecné diskuze, kdyby se tam neřešilo něco jiného.

(Odpověď na dotaz uživatele Vojta z 1.2.: Zdravím všechny běžkaře z Orlických Hor a okolí tak se vaz chci zeptat jak jste si uzlu tuhle velmi má snih bohatou zimu a 14 denní bezkovani v OH. :(
.
Tohle je fakt smutné :()
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 1.2.2020 19:30  
Po úpravě v pátek za bažinou ve Studeném údolí několik desítek metrů stopa plná hlíny a kamení.

Z příspěvku Roberta Tišera, který primárně obsahoval podněty ke zlepšení práce Jizerské OPS. Tento příspěvek i reakce na něj jsem přesunul do obecné diskuze https://www.kamzasnehem.cz/diskuze, kde je možné diskutovat dále, zde by došlo jen k odsouvání zpráv o podmínkách, které mají speciálně pro tyto dny velký význam...
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.1.2020 7:06  
Po zamrzlé Lipenské přehradě se dá jezdit (na vlastní nebezpečí) na běžkách. Zdroj: říkali to v televizi :-) (Události ČT) + nový web dálkových bruslařů http://www.dalkovebrusleni.cz/2020/01/26/na-lipne-jen-na-prohrnutem-okruhu/, kde je i fotka sice týkající se ledu, ale ukazující i množství sněhu.
Lipno
Vloženo 23.1.2020 7:26  
K dotazu na trasu od Melocika na Kasárna, který zmizel společně se zadáním odpovědi vložené asi s dobrým úmyslem, ale ve výsledku i se špatným odkazem - dle zpráv na https://nabezky.sk/ byla trasa strojově upravena v úterý a na tomto webu jsou od té doby i další 3 zprávy od lyžařů, takže trasa sjízdná bude a asi i dobře. Detaily zpráv jsou na daném webu přístupné jen těm uživatelům, kteří sami píšou zprávy, nebo jsou ochotni za jejich zobrazení zaplatit.
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 17.1.2020 6:48  
Aktuální stav sněhu na Jahodové louce u Božího Daru - závod v LOB (plánovaný na pondělí 20.1.) bohužel neumožňuje. Sněhové podmínky v biatlonovém areálu Eduardu jsou naštěstí příznivé a biatlonisté velmi vstřícní = tam se pondělní závod přesouvá. V areálu Fichtelberg se uskuteční jeden závod LOB a to ve středu. - Tyto informace o sněhových podmínkách jsou čerpány ze stránek závodů v lyžařském orientačním běhu v rámci Her IX. zimní olympiády dětí a mládeže, které se mají konat příští týden - https://mlokml.cz/odm2020/
Západní Krušné hory
Vloženo 15.1.2020 7:18  
Park Frymburk má 30cm - 40 cm technického sněhu a otevřeny všechny sjezdovky a vleky včetně dětského parku.
Frymburk
Vloženo 5.1.2020 16:59  
Nejbližším nástupním místem na běžky z Klepáčova je Skřítek - umístění na mapce je vidět třeba zde https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/klepacov/lanovky. Pro začátečnice je ideální na začátek nějaký úsek po rovině - a jeden pěkný je tam mezi rozcestím Pod Ztracenými kameny a Alfrédkou. Nevýhodou je prudší kopec, který se ze Skřítku musí vylézt Pod Ztracené kameny a pak se dostat zas nějak dolů - ale i tak mi to přijde za současných sněhových podmínek jako ideální varianta, kdyžtak ho půjdete pěšky. Za dobrých sněhových podmínek by pro začátečníky měly být vhodné i některé z okruhů na Skřítky západně od silnice. Tam to ale se sněhem bude asi horší. Případně se podělte, jaké to bylo, díky.
Hrubý Jeseník
Vloženo 5.1.2020 10:00  
První letošní úprava na Dlouhé Louce: 4.1. večer částečně upraveno na skate: okruh louky, Vlčí hora, Loučná, Úvoz a směr Vrch tří pánů, vše jen na starší lyže. Nečekejte zázraky ale na současný stav maximum možného. Míst dobré, místy horší. - převzato z http://kbstopa.cz/, doplňující zprávy od lyžařů jsou samozřejmě vítány.

Zároveň lyžaře prosím, aby sem nepsali komentáře, které neobsahují zprávy o aktuálních podmínkách. Takové budou od této chvíle v souladu s podmínkami používání tohoto webu přesouvány do obecné diskuze https://www.kamzasnehem.cz/diskuze, ničemu nepomohou a jen znepřehlední web pro další uživatele.
Východní Krušné hory
Vloženo 4.1.2020 19:24  
Nedělní Bedřichovská pětihodinovka neznamená pro "běžné" lyžaře žádné omezení. Jde o závod dvojic, jehož se účastní max. 300 závodníků, startují intervalově a každá dvojice si podle svého zvolí dle závodní mapy http://www.b5h.cz/data/2020_zima/mapa_B5h_2020.jpg, které kontroly objede - takže se závodníci po Jizerkách dobře rozptýlí. Pozn. že je kontrola na mapě vyznačena neznamená, že tam musí být sníh a že kontrola v terénu skutečně bude.

(Odpověď na dotaz uživatele Daniel z 4.1.: Dobrý večer,chci se zeptat jestli se zítra může jít na běžky když tam je ta pětihodinový a nejsem přihlášen, děkuji za odpověď)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.1.2020 19:55  
Na Mísečkách je aktuálně upraveno cca 8 km tratí. Při živém rozhovoru do večerních Událostí ČT bylo vidět, že stopy na klasiku i prostor na bruslení jsou na stadionu v dobrém stavu. Zároveň šéf stadionu říkal, že s ohledem na horší sněhové podmínky se nedá upravovat každý den.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 1.1.2020 19:27  
Horní části Čenkovic se upravované tratě dotýkají. Přímo do centra obce pod lanovky nevedou, ale na zmíněné místo to není daleko pěšky. Také se dá vyjet nahoru lanovkou na Bukovou horu, přes níž upravovaná trať vede. Je to kdyžtak dobře vidět na mapce sjezdovek skiareálu Čenkovice na https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/orlicke-hory/cenkovice-cervena-voda/lanovky, kde jsou upravované trasy vyznačeny také.
Okolí Suchého vrchu a Čenkovic
Vloženo 1.1.2020 21:18  
Dle lyžaře ze Slovenska to byla v pondělí paráda. Detaily a fotky na https://nabezky.sk/node/124113

Odpověď na dotaz uživatele Víťa z 1.1.: Ahoj,nevíte někdo v jakém stavu jsou stopy Z Kasáren směrem na Melocík ?
Díky za info)
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 31.12.2019 8:03  
V pondělí večer proběhla v okolí Dolní Moravy další úprava tratí - dle jejího rozsahu to vypadá, že z mé včerejší zprávy již nejsou platné 3 ze 4 fotek, ale upozornění na horší místa stále ano, stejně tak info, kde se nedala vyříznout stopa na klasiku - do většiny těchto míst rolba znovu nejela. A pozitivní součástí zprávy na http://bezkydm.cz/ je i následující: "Upravili jsme dnes také okruh Zbojnická, kde jsou vrchní partie i na klasiku, spodní pouze na bruslení."
Králický Sněžník
Vloženo 29.12.2019 21:34  
Z Kohutky smer Kasarne sjizdne, projeto od lyzaru. Dle zpravy od kolegu ze Slovenska na https://nabezky.sk/node/77

(Odpověď na dotaz uživatele SP z 29.12.: Nevite jaky je stav bezeckych tras na Kohutce?)
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 28.12.2019 20:58  
V okolí Božího Daru se dá lyžovat zatím jen ve stopách vyjetých od lyžařů a jsou doporučeny starší lyže, pokud tedy bereme jen území ČR. Ale dle fotek i textu na webu První Krušnohorské http://krusnehoryaktivne.cz/ je vidět, že pár kilometrů je upraveno kousek za hranicemi u Fichtelbergu.

(Odpověď na dotaz uživatele Lukáš z 28.12.: Dobře den, chci se zeptat jak to vypadá s běžkováním v Božím Daru, jsou už upravené stopy ? Díky za odpověď)
Západní Krušné hory
Vloženo 27.12.2019 21:41  
Na Pustevny je nejlepší jet autem přes sedlo Soláň, viz mapa https://mapy.cz/s/dunaluvece, a zaparkovat nahoře na Pustevnách. Parkoviště stojí 150 Kč na den, je dost velké, ale o víkendech a svátcích se může v průběhu dne komplet zaplnit. Při letošních podmínkách budou Pustevny asi největší jistotou, dnes se tam lyžovalo slušně, viz moje zpráva níže. Ale dává mi smysl sledovat i podmínky na hřebeni Javorníků, ty jsou přeci jen blíž.

(Odpověď na dotaz uživatele tonyro z 27.12.: budem vo veľkých karloviciach na druhý týždeň, ako -odkiaľ sa autom-lanovkou dostanem niekde smer pustevny, aby som pobežkoval klasiku ? kde zaparkovať? v karloviciach to asi nebude možné, preto radšej odskočím na pustevny.)
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 25.12.2019 19:27  
Dnes proběhla úprava nejvýše položených tratí na Paprsku: "Rolba jela k Císařské boudě, dále na Pohádku a Pohádkou zpátky na Rampu a Malý Šengen, je to projeté bez stopy." - z http://www.paprsek.cz/. Na Paprsku nejde o první úpravu této sezóny, rolba vyjela už před cca 10 dny před posledním oteplením.
Rychlebské hory
Vloženo 24.12.2019 12:39  
Oteplení ukončilo lyžování na technickém sněhu velmi rychle, bylo to někdy před týdnem. Nicméně nějaký sníh na sjezdovce Pod lany zůstává (je tam o něco víc bílé, než zelené a hnědé dohromady) a tento sníh dobře slouží dětem pro sáňkování a bobování.
Ještěd
Vloženo 24.12.2019 11:48  
Podmínky v nejvyšších polohách se už 2 dny zlepšují. V okolí Pradědu je pravděpodobně čerstvě upravena trasa z Ovčárny na Švýcárnu a hlásí (pravděpodobně lehce nadsazených) 40-60 cm sněhu, v pondělí to bylo 20-40 cm. Zdroj: https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded tedy HolidayInfo, ale lepší než nic. Na kamerách byl dnes dopoledne spatřen sníh cca od 900 m n.m. (ČHS, Ramzová - mezistanice, nahoře v Koutech), naopak v nižších polohách byly poslední srážky ještě dešťové (např. Karlov, Kopřivná, Filipovice).
Hrubý Jeseník
Vloženo 22.12.2019 8:45  
V Orlických horách to na běžky není, sníh je pouze na sjezdovkách - umělý nastříkaný v době před oteplením. Jakkoliv je tato odpověď psaná jen na základě zkušeností ze sousedních pohoří a pohybu v nadmořských výškách odpovídajících hřebeni Orlických hor, v nichž v posledních dnech sníh odtával, můžu si tím být celkem jistý.

(Odpověď na dotaz uživatele Petr z 21.12.: Nemate nekdo info?)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 13.12.2019 6:56  
Ještě aktuálnější info, kde je okolo Černé hory upraveno: Skůtrem od Sokolské boudy k vysílači na skate a pak na svážnici pod Černou boudou ke sjezdovce, kde je stopa. Ostatní místa jsou bohužel rozjetá od traktoru nebo aut. (od Davida, převzato komentáře na https://www.facebook.com/Kamzasnehem/, fotka je z pondělí nebo úterý, s komentářem že dnes je to stejné)
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 13.12.2019 7:22  
Na mapu jsem nakreslil, kde lyžaři v posledních dnech jezdí - viz https://mapy.cz/s/monugocure - čerpáno z GPS záznamů různě viditelných. Na stadiónu jsem detaily nekreslil a nástup je na Mísečkách z parkoviště. Plus v minulých dnech byly zaznamenány i výjezdy z Míseček na Vrbatku. Za přiloženou fotku děkujeme Kateřině, je to ta níže zmíněná převzatá z https://www.facebook.com/Kamzasnehem/. Další zprávy vítány :-)

(Odpověď na dotaz uživatele Xay z 12.12.: Skol! Kateřina, odkud jsi vyjížděla? Kde bylo těch 4 km projetých skutrem? Díky)
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 13.12.2019 6:39  
Z Černé hory ke mně teď doputovalo info z uplynulého víkendu od lyžařky, která s lyžařským oddílem jezdila po kratším úseku od vysílače, pak dolů okolo Černé boudy a dál cca 800 m po vrstevnicové cestě někam nad Pardubické boudy. Jak to vypadá teď těžko říct, tipuji že horší to nebude, protože od pondělka už takové teplo nebylo, ale čerstvější zpráva by se samozřejmě hodila...

"My jsme jezdili pouze kolem a pod Černou horou směrem k těm Pardubickým boudám. Skoro celou sobotu nahoře sněžilo, takže to bylo super, ale do poloviny lanovky pršelo. Jinak v sobotu odpoledne se docela oteplilo, takže to tálo a v neděli taktéž. Jinak pár běžkařů tam bylo, ale většinou jsme si to ujezdili my. Skůtry a auta tam akorát dělaly paseku. Kluci v sobotu odpoledne jeli směrem na Pražskou a Kolínskou, prý dobré kromě nějakého místa."

(Odpověď na dotaz uživatele Petr z 13.12.: Nevite někdo prosím zda je možnost jít na běžky na Černé hoře,třeba jen kolečko okolo vysílače případně svážnice?Díky za případné info.Petr)
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 24.10.2019 18:30  
V Livignu je od soboty 19. října v provozu 2,5 dlouhý okruh, na který byl navezen sníh uchovaný z předchozí zimy. V tiskové zprávě se píše, že trať je denně otevřena od 7.30 do 17.30 hod. s tím, že od rána do půl jedné je plně vyhrazena tréninkům profesionálních běžců na lyžích. Jak je vidět z fotek nejspíš ze středečního rána, které byly dodány společně s tiskovou zprávou, na okruhu se dá bruslit i jet klasikou.

Další zajímavosti o lyžování v Livignu na začátku sezóny jsou v článku - https://www.kamzasnehem.cz/clanky/livigno-prvni-snih
8:09
8:19
8:28
8:43

» Zobrazit všechny fotky (celkem 7)

Itálie
Vloženo 12.4.2019 16:18  
Tam, kde bude upraveno, to podle mě na skate bude slušné. A upraveno bude, hurá - na Skimapě http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory se dnes odpoledne začal objevovat záznam pohybu rolby. Vyjela z Jizerky k bunkru, dále po Knížecí, Jezdecké, Kasárenské na Knajpu a uvidíme, kam zamíří dál, jestli zvládne i tu Souš :-)

(Odpověď na dotaz uživatele Mira z 12.4.: Ahoj myslite ze to jeste zitra bude na skate - treba ze Souse...

Diky moc)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.4.2019 20:32  
V Jakuszycích dnes proběhla úprava tratí - dle zprávy http://bieg-piastow.pl/bieg-piastow-jakuszyce-polana-jakuszycka-513/n se oproti poslední úpravě (např. viz GPS záznam mé předchozí úpravy) už neuprovovalo na trasách, kde se to dalo očekávat, protože tam už v sobotu bylo sněhu méně - tedy upraveno nebude směrem na Porebu (jediná upravená trasa směrem na východ vede do lomu), ani vrstevnicovka Jakuszyce - Orle, ani "klikatice" přes rozcestí 10 a 11a.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 11.4.2019 20:23  
Mezi Ovčárnou a Švýcárnou se nakonec ještě upravuje: "10.4.strojově upravená běžecká stopa na Švýcárnu.Budeme i dále upravovat" - to se píše v přebíraných zprávách od skiareálu Praděd, viz https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded
Hrubý Jeseník
Vloženo 11.4.2019 20:25  
Poslední úprava asi na celé Šumavě proběhla v pátek 5.4. - v sobotu 6.4. hlásili: "včera byla upravena trasa Modrava – Březník – 7,5 km, jedná se o poslední strojovou úpravu této sezóny… sněhová pokrývka souvislá, kromě úseku u Modravského mostu, ostatní trasy již hodně vytáté" - zdroj: http://bilastopa.cz/cs/modravsko-384/
Modravsko a Srní
Vloženo 25.3.2019 20:25  
Tratě na Mísečkách byly na neděli upraveny pro mistrovství republiky lyžařů, v hlavních kategoriích se jelo 30 resp. 50 km klasicky a tyto kategorie závodily na 10 km okruhu. Zdroj: https://www.czech-ski.com/beh-na-lyzich/domaci/mistri-novak-s-hyncicovou-si-podmanili-i-hancuv-memorial + detaily zjištěné z výsledků.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 25.3.2019 20:16  
Dotaz k otvírací době občerstvení na Hřebínku se stal po víkendu neaktuálním - navíc na tabuli měli v sobotu napsáno, že je otevřeno do neděle 24.3. Tedy nezmění-li se nic, další víkend už bude zavřeno.

(Odpověď na dotaz uživatele Daniela z 22.3.: Prosím, od kolika hodin má otevřeno o víkendu občerstvení na Hřebínku? Díky.)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 17.3.2019 18:13  
Celá trasa Krkonošské 70 ze Špindlu k Černé hoře v sobotu krásně upravena - tvrdý podklad, jelo to rychle. Otázka ale je, co s tím udělalo nedělní sluníčko a teplo.

Z rozhovoru s kamarádem, který se závodu účastnil. Kdo chce znát přesnou trasu, najde ji třeba na tomto GPS záznamu - https://www.strava.com/activities/2216778503
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 28.2.2019 14:35  
U Nové Vsi u Rýmařova je na tratích sněhu dost, ale také dost jehličí. Účastníci závodů v lyžařském orientačním běhu, které se tam budou konat o víkendu, mají zvážit použití dvojkových lyží - "Pořadatelé po dnešní práci v terénu konstatují, že závody se uskuteční dle rozpisu. Sněhu je v prostoru dostatek, nicméně teplé počasí posledních dnů značně zašpinilo sníh jehličím, což je místy problematické. Proto si pro jistotu připravte i dvojkové (horší) lyže" - zdroj: http://www.ski-o.cz/novinky-sekce-lob/posledni-zavodni-vikend-bude-dle-planu
Hrubý Jeseník
Vloženo 21.2.2019 20:15  
Na Knajpě a na Hřebínku jsou nově umístěny automatizované externí defibrilátory. Více v článku
https://www.kamzasnehem.cz/clanky/defibrilatory-na-jizerske-magistrale
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.2.2019 20:51  
Některé úseky mezi Špindlerovou boudou a Sněžkou jsou nebezpečně zledovatělé - až tak, že tam došlo ke zranění, o kterém píší i zpravodajské weby: "muž na běžkách v pátek před polednem uklouzl během traversu pod Malým Šišákem a sjel asi sto metrů z prudkého srázu. ... před několika dny se vytvořil mokrý sníh, který však dnes v noci umrzl a na mnoha místech jsou tak cesty silně zledovatělé, varoval náčelník Pavel Jirsa."

Zdroj: https://krkonossky.denik.cz/nehody/bezkar-na-zledovatele-ceste-uklouzl-a-tezce-se-zranil-20190215.html

Že se stane něco právě na této cestě mě ani nepřekvapuje, jde o neupravovanou trasu a to místo je zrádné. Loni v březnu mě tam zastihly podobné podmínky.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 25.1.2019 9:44  
Dne 22. 1. 2019 rozhodl orgán státní správy lesů o dočasném zákazu vstupu do lesa na pozemcích ve vlastnictví Náboženské matice spravované Arcibiskupstvím pražským ve správním území obcí Nové Hamry, Vysoká Pec, Nejdek a Přebuz.

Přesnější výčet tras, které byly takto postiženy, najdete na http://krusnehoryaktivne.cz/
Tisková zpráva Náboženské matice k zákazu vstupu do lesa, která byla zaslána i našemu webu, se nachází tamtéž.

Prosíme lyžaře, aby tuto záležitost zde nijak nekomentovali a psali sem pouze zprávy obsahující informace o sněhových podmínkách (aktuální zprávy o odklízení polomů apod. na tratích samozřejmě nevadí). Jen tak může tento web plnit svůj účel. Děkujeme.
Západní Krušné hory
Vloženo 20.1.2019 10:37  
Tyto zprávy ze soboty kopíruji z oblasti o Jizerské magistrále https://www.kamzasnehem.cz/bezky/jizerske-hory/bedrichov-jizerska-magistrala, ale víc se týkají Cínovce, Altenbergu a Dlouhé Louky

Pavel - Vloženo 19.1.2019 22:53
To Norrøna (asi to patří jinam):
Na Cínovci na dnešek z nepochopitelných důvodů neupravili, ale kolem Dlouhé louky to bylo super. Nicméně Jizerky jsou nejlepší! Mj. taky proto, že je na ně spoleh.

Norrøna - Vloženo 19.1.2019 18:32
Dobrý deň všetkým. V Bedřichove som často, naposled vo štvrtok odpoludnia a chcem Vám napísať, že ste najlepšie stredisko široko ďaleko. Dnes ma sestra prehovorila skúsiť Altenberg/Cínovec. Vraj 60 km tratí. Neviem kde, všetko označené Loipe bolo neupravené a dalo sa len po wanderweg bez úpravy na klasiku a aby sme vobec ubehli 16 km tak sme behali do hviezdice, ani mapa, niektoré úseky 2x. Ste borci a všade Vás chválim, aj v rodných Tatrách a hneď idem poslať príspevok, veľké ďakujem.
Východní Krušné hory
Vloženo 11.1.2019 11:40  
Mapa s aktuální úpravou v Lužických horách bohužel neexistuje. Nejkompletnější zdroj informací o podmínkách a úpravě v Lužických horách je KamZaSněhem.cz - jde o jedinou oblast, kde prostřednictvím našeho webu informují i upravovatelé - Ski Polevsko, ale i další.

Odkazy na užitečné weby jsou na https://www.kamzasnehem.cz/bezky/luzicke-hory/luzicke-hory/trasy - nějaké popisy tratí jsou na webu Ski Polevsko. Pro plánování výletu v Lužických horách bych jako lyžař z dáli asi použil zimní verzi mapy.cz + zprávy na KamZaSněhem.cz a snažil si to spojit.
Lužické hory
Vloženo 11.1.2019 10:02  
Sněhu je víc, než by se hodilo, a některá místa jsou v podstatě zavalena :-) Tady je podrobnější info, které rozšiřuje včerejší zprávy od lyžařů (díky za ně!):

Z webu zrušené Krušnohorské 30 - https://www.k30.cz/ - "Obec Moldava a HS Bouřňák nás důrazně požádaly o zrušení vikendoveho závodu z důvodu totálního kolapsu v obci. Nejprve musi zajistit dostupnost pro obyvatele a až v poslední radě budou rozšiřovat komunikace a frázovat parkoviště. Nefunguje ani železnice. Apeluji na nás, abychom nevjížděli na hory a neparkovali tam, dokud obec nezveřejní informaci, ze jsou parkoviště odklizena a připravena. Na cestě od trafa k nádraží jsou duny od 0,5 do 2m. Nelze se tam přepravovat ani skutrem. Na víkend se ani nebudou upravovat běžecké trasy pro veřejnost."

Na Dlouhou Louku v pátek nejezdit: "úprava tratí proběhne v noci na sobotu včetně úpravy odstavných ploch, během pátku prosíme nejezděte a nekomplikujte už tak složitou situaci, nezaparkujete a překážíte technice." - z webu http://kbstopa.cz/, kde se dá asi časem čekat podrobjší info před sobotou.
Východní Krušné hory
Vloženo 9.1.2019 8:26  
Z plánované úpravy pro středeční ráno dle https://www.jizerskaops.cz/zimni-info/zimni-aktuality/ve-stredu-rano-znovu-vyrazime-67cs.html se už něco z toho na Skimapě http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory objevilo a něco ještě ne.

Několik zpráv diskuzního charakteru jsem přesunul do obecné diskuze https://www.kamzasnehem.cz/diskuze, jedna z nich od Davida z úterka obsahovala i část týkající se podmínek: "Kvalita stopy odpovídala povětrnostním podmínkám. Klasické kolečko kolem Josefodolske přehrady." - ale aby byla udržena kontinuita, přesunul jsem ji taky.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.1.2019 22:05  
Přestože třeba v rakouských Alpách je sněhu někde až moc, ve Val di Fiemme neleží v údolí vůbec žádný přírodní sníh. Při Tour de Ski se závodilo na umělém sněhu - na stadionu se kroužilo na okruhu dlouhém 2,5 km + vysněžena je trasa odtud pod sjezdovku Alpe Cermis dlouhá necelých 5 km.
Itálie
Vloženo 5.1.2019 18:29  
V Chuchli se naposledy lyžovalo začátkem března 2017. Už se tam s lyžováním nepočítá - pražský "ski park" byl od minulé sezóny přesunut na Vypich, jehož se týká i moje odpověď na předchozí dotaz. Ani tam se však lyžovat nedá - z aktuálního pohledu na kameru je vidět, že sněhu od rána výrazněji ubylo. Nejvíc ho leží v okolí sněhového děla, takže se během některé z minulých nocí evidentně snažili zasněžovat, ale i tyto zbytky sněhu nejspíš během neděle roztají kompletně.

(Odpověď na dotaz uživatele Jitka z 5.1.: Ahoj, nevíte, jestli je otevřen ski park v Chuchli? Díky moc, Jitka)
Praha
Vloženo 26.12.2018 17:13  
Vhodným nástupním bodem pro nástup na běžky z okolí Rokytnice je parkoviště u Haničky. Jde tedy o stejné místo, které je popsáno u tohoto staršího výletu https://www.kamzasnehem.cz/video/hanicka-2013-03. Napadne-li sněhu ještě více, nebo napíše-li sem někdo, že je to sjízdné, dá se nastoupit na běžky přímo z Rokytnice.

Kde půjčit běžky bohužel nevím, ale třeba mě někdo doplní.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 26.12.2018 18:47  
Předvánoční obleva odložila start zimní sezóny na Bouřňáku. Původně bylo v plánu spustit vleky v pátek 21.12., ale fotky na https://www.facebook.com/SC-Bou%C5%99%C5%88%C3%A1k-235846291326/ ukazují, že počasí bylo proti. Čerpáno z webu http://www.scbournak.cz/

Zároveň v této sezoně už nenajdete na KamZaSněhem.cz oficiální informace o provozu sjezdovek na Bouřňáku, v datech dodávaných centrálním dodavatelem již toto středisko chybí.
Bouřňák - Mikulov
Vloženo 9.12.2018 13:41  
Na kameře na Horních Mísečkách byli dnes dopoledne spatřeni lyžaři, kteří křižovali sjezdovku a stoupali zhruba směrem od stadionu k budovám na Horních Mísečkách, pak asi pokračovali směrem na Vbatovku. Jestli měli na nohách běžky nebo skialpy se poznat nedalo. Každopádně zde a výše asi nějak lyžovat půjde, přestože níže položené v kamery v Krkonoších neukazovaly zatím téměř žádný přírodní sníh.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 9.12.2018 13:03  
Na lanovce na Bílé jsou vidět mnohé prázdné sedačky, lyžuje se bez front. Ačkoliv na kamerách je vidět jen technický sníh, ráno zde sněžilo. Otevřených sjezdovek i vleků je více, viz https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/beskydy/bila/lanovky
Bílá
Vloženo 9.12.2018 12:58  
Fronta na vlek na Monínci není dnes žádná, případně je kraťoučká. Info z pohledu na kamery.
Moninec (Česká Sibiř)
Vloženo 9.12.2018 12:55  
Ve Svatém Petru, kde je otevřená modrá sjezdovka, se dle pohledu na kameru lyžuje zcela bez front. Lanovky jezdí 2, viz https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/krkonose/spindleruv-mlyn-svaty-petr/lanovky
Špindlerův Mlýn - Svatý Petr
Vloženo 3.12.2018 11:36  
Italské Livigno je teď asi jedním z míst s nejlepšími podmínkami pro lyžování v Evropě:

- v pátek a neděli tam byl zahájen seriál Ski Classics, závodníci kroužili na 6 km okruhu
- sobotní závod hobíků se ale konal na delším okruhu
- v tiskové zprávě se píše o běžkařských tratích: Na začátku listopadu se okruh zvětšil na 22 km a od prosince se rozroste na 30 km. Běžecké tratě začínají v centru města a vedou do oblastí oblastí Forcola a Alpe Vago.
- z pohledu v televizi to vypadalo, že tam skutečně je bílo. Někde jsem viděl číslo 26 cm, To by mohlo odpovídat množství sněhu v údolí.
Itálie
Vloženo 3.12.2018 10:59  
Ve slovinské Pokljuce, kde začaly závody světového poháru v biatlonu, se závodí na umělém sněhu (do něhož je zamíchána trocha sněhu přírodního). Mimo tratě se nacházejí jen zbytky staršího sněhu s množstvím holých míst.
Slovinsko
Vloženo 3.12.2018 20:13  
Náhorní plošina Tauplitzalm - Sněhové podmínky jsou dobré, nicméně na závodní lyže to rozhodně není.

To je hlášení od reprezentantů v LOB, kteří zde byli na soustředění - http://team.ski-o.cz/za-prvnim-snehem-jsme-se-opet-vydali-na-tauplitzalm/
Rakousko
Vloženo 27.11.2018 14:50  
První upravené tratě na českém území v této sezóně jsou tady! Dnes odpoledne bylo upraveno cca 7 km tratí v okolí Zadova, konkrétně jde o tyto úseky:

– Zadov (U Lenců) – Pláně – s odbočkou ke skok. můstku,
– Churáňovské louky,
– Lyžařský stadion.

Sněhu je 10 až 15 centimetrů, lepší je vyrazit s horšími lyžemi.

Více na http://bilastopa.cz/cs/aktualne-ze-zadova-churanova-a-novych-huti-z-27-11-2018/
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 27.4.2018 20:55  
Na Lipně a v okolí již delší dobu lyžovat nelze. Obecně jde o oblast, která je poměrně nízko položena a sněhové podmínky tam nebývají příliš stabilní. Návštěvu je vhodné plánovat spíše do hlavní části zimní sezóny resp. plánovat ji až dle aktuálních podmínek.
Lipno
Vloženo 1.4.2018 9:02  
Přidávám páteční fotky z trasy Ovčárna-Švýcárna-ČHS + pokračování na Vřesovou studánku (kde byla také dobře upravená stopa) jel jsem až na Ramzovou ale od Vřesové studánky na Keprník už je to tradičně trasa spíš pro skialpinisty či cross country běžkaře i když o sníh i zde nouze nebylo.

Fotky od Petra z připojené FB skupiny jsou na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/900900246748229/
Hrubý Jeseník
Vloženo 31.3.2018 8:36  
Schöneben dnes. Moc hezký výlet. Jel jsem nejdrive na Hochficht a pak Grünwald a zpět.

Fotky z přidružené FB skupiny od od ابو مصعد التثيكي jsou na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/900365626801691/
Trojmezí a Stožec
Vloženo 31.3.2018 8:30  
Nádrž Dlouhé Stráně....upravená stopa..nahoře stále sněhu dost.

Od Ivety z připojené FB skupiny, fotky na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/900349470136640/
Hrubý Jeseník
Vloženo 31.3.2018 8:28  
Nová Ves - Mravencovka - Alfredka - Pod zelenými kameny a zpět + okruh kolem Ostružné. Ráno pěkně tvrdé, k poledni to měklo. Za Z. kameny je to už špatné a do Mravencovky taky. Lepší je delší cesta na Alfredku, není tak rozbitá. Jinak dneska to projížděla rolba, ale jak je to měkké, tak s tím nic moc neudělala.

Od Jakuba z připojené FB skupiny, fotky jsou na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/900284080143179/

Ještě z diskuze:
Miloslav: žel rolba jela až po deváté a nemrzlo to,a kratší byla v pohodě, než stopu proplužila po hodině paní a po obědě to prý vedle rozšlapali
Jakub: Já to právě jel odpoledne dolů a byla víc rozbitá než dlouhá, kterou jel kolega.
Hrubý Jeseník
Vloženo 31.3.2018 8:22  
Nová Ves, Alfrédka, okruh Ostružná dnes teda už hodně teplo, NV-Štěrkovec už špatné,Mravencovka-Alfrédka, žel lidé za 2-3hodiny rozpluží a prý i rozšlapou

Od Miloslava z připojené FB skupiny - fotky na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/900390693465851/
Hrubý Jeseník
Vloženo 4.3.2018 22:27  
I tak se dá proběhnout na běžkách v okoli Nasavrk u Chrudimi - to ukazují fotky od Soni na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/885058754999045/
Železné hory
Vloženo 4.3.2018 22:24  
Z Paprsku na okruh Velký Šengen dnes dopoledne. Super počasí a stopa. Fotky: https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/884916358346618/ (Od Tomáše z připojené FB skupiny)
Rychlebské hory
Vloženo 4.3.2018 22:19  
Dnes Nové město na moravě- Tři studně-Fryšava-Samotín-Kuklík- Studnice-Rokytno a zpět, modro, rychlý přemrzlý prašan, -5°C, sněhu 20 cm.

Od Petra z připojené FB skupiny, fotky na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/884972325007688/
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 4.3.2018 22:17  
Dnešní okolí Skřítku - stopa upravená rolbou.Trochu to podkluzovalo,stopa je přemrzlá.Ale jinak super lidí tak akorát.Mohlo by to ještě vydržet,ale uvidíme podle počasí..

Od Martina z připojené FB skupiny, fotky na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/884964651675122/
Hrubý Jeseník
Vloženo 4.3.2018 22:13  
Polka, Knížecí Pláně - Bučina: luxus.

Od Blanky z připojené FB skupiny, fotky na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/884396638398590/

(Odpověď na dotaz uživatele Jiří z 2.3.: Nevíte někdo prosím, jaký je aktuální stav stop na okruhu západně od Strážného (Kořenný, Polka, Ždárské sedýlko, Ždárské jezírko...)? Za případnou informaci děkuji.)
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 28.2.2018 20:33  
Tam plánuji jet taky, ale až o týden později, takže aktuální zprávu uvítám :-) Ale zároveň vím, že odtud za celých 8 let existence webu nikdo nenapsal. Tak aspoň posílám odkaz na web sáňkařské dráhy, jejíž provozovatelé trasu upravují a zde http://www.sankarska-draha.cz/bezecka-trasa-bud-fit/ píšou, kde se dá zjistit aktuální info.

(Odpověď na dotaz uživatele Martina z 27.2.: Dobrý den,
chtěli bychom o víkendu jet na běžky do Špindlu a máme naplánovanou trasu směrem k Labskému dolu.
Máte prosím někdo nějaké zprávy či info?
Děkuji za odpoved.)
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 28.2.2018 21:37  
Kasarne - Kohoutka. 10 centi noveho snehu. - zpráva ze soboty od Jana z připojené FB skupiny, 2 fotky jsou na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/880328685472052/

(Odpověď na dotaz uživatele Maroš z 28.2.: Prosím o info v jakém stavu je stopa Kohůtka - Velký Javorník
Děkuji)
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 21.2.2018 22:09  
Poslední úprava proběhla po sněžení ze soboty na neděli, detaily na https://lyzovani.nmnm.cz/.

Aby zprávy o aktuálních podmínkách nezapadly mezi příspěvky diskusního charakteru, přesunul jsem všechny zprávy neobsahující nic o aktuálních podmínkách do obecné diskuze http://www.kamzasnehem.cz/diskuze, tam jemožné diskutovat dále.

z přesunutých zpráv ješte bylo info o podmínkách na začátku této: Jan, vloženo 19.2.2018 20:21: v neděli stopy už nic moc, ale zalyžovali jsme si dobře
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 13.2.2018 7:38  
Na webu JOPS to sice ještě napsané není, ale v noci na úterý byly upraveny téměř celé Jizerky. Takže můžete kouknout na http://www.skimapa.cz/oblast/jizerske-hory + si domyslet úpravu všeho okolo Předělu + Soušská silnice + Jizerská silnice + Václavíkova studánka. Takže dotaz níže se stal naštěstí bezpředmětným :-)

(Odpověď na dotaz uživatele ferda z 12.2.: ahoj, Má cenu zítra jet z Bedřichova na klasiku, s tím, že ještě něco připadne a OPS upravovat nebude? Díky)

A ještě k druhému dotazu - zprávy z úseku Harrachov - Orle - Jizerka jsou na http://www.kamzasnehem.cz/bezky/jizerske-hory/jakuszyce z neděle i starší. Úpravu úseku od hranice na Harrachovem na Orle lze sledovat na Skimapě. Petersone, ve zmíněném směru bych se nebál.

(Odpověď na dotaz uživatele Peterson z 13.2.: Zdravím, mám dotaz, nevíte někdo jaká je situace na klasiku z Harrachova nad vlakovým nádražím směrem na Orle a pak směr osada Jizerka? Chtěl bych si dát zítra přejezd z Harrachova do Bedřichova. Děkuji za info)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 9.2.2018 20:24  
Lesná - na okruzích cca 1,5 km od areálu lesná směr medvědí skála jsou cca na 4 kilometrech optimální podmínky na běžecké lyžování. nutno přejít po silnici směrem na vysílač jedlák a za závorou v lesné cca 250 metrů už můžete využít okruhy na pravé stráně cca 4 km. cesta rovně podél vysokého napětí jsou podmínky špatné (kamenité podloží)

Zkopírováno z http://kbstopa.cz/, označení "optimální podmínky" bude nejspíš relativní = s ohledem na aktuální možnosti ve východní části Krušných hor
Východní Krušné hory
Vloženo 9.2.2018 14:32  
Trasa z Javorového na Ostrý je sjízdná, viz zpráva v sousední oblasti - http://www.kamzasnehem.cz/bezky/beskydy/moravskoslezske-beskydy. Sem (do sekce Slezské Beskydy a Jablunkovsko) by měly správně patřit jen zprávy ze Slezských Beskyd a Jablunkovské vrchoviny, ale asi to Jablunkovsko v názvu nebylo šťastně zvoleno, protože starších zpráv z Javorového vrchu tu taky pár je... přes léto s tím zkusíme něco udělat.

(Odpověď na dotaz uživatele Pavla z 9.2.: Nevíte jak to vypadá z Javorového na Ostrý a Kozinec?)
Slezské Beskydy a Jablunkovsko
Vloženo 3.2.2018 7:48  
Dle sněhových podmínek nebude možné upravit trasy na Vysokém Hřebeni - tohle psali v pátek večer na webu Jizerské ops. Já jel kus té trasy před týdnem v pátek viz zpráva někde hlouběji a už tehdy to za moc nestálo, od té doby bylo teplo a sněžilo jen málo.

(Odpověď na dotaz uživatele Kuba z 2.2.: Ahoj,

pls jak to vypadá mezi Hašlerovou chatou a Maliníkem?

Díky

J.)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.2.2018 17:32  
V okolí Bukové hory se ve čtvrtek konal závod v lyžařském orientačním běhu v rámci zimní olympiády dětí a mládeže. 5minutová reportáž z ní je k vidění na
http://www.ceskatelevize.cz/porady/12155278473-hry-viii-zimni-olympiady-deti-a-mladeze-2018/218471291371092-lyzarsky-orientacni-beh/, o sněhových podmínkách taky něco ukazuje.

Pro závod byly upraveny minimálně ty tratě, co jsou vyznačeny v mapě, která je součástí článku na http://o-news.cz/prelozeny-zavod-jako-vrchol-zodm/
Okolí Suchého vrchu a Čenkovic
Vloženo 2.2.2018 11:04  
Dbejte zvýšené opatrnosti v těchto úsecích, kde není moc sněhu a hrozí poškození lyží: Paličník - cca 100m od výrazného stromu nalevo až ke kontrole na vrcholu stoupání, Olivetská hora - cca 100m poslední část kopce a rovinka k rozcestí, plus ve sjezdu na konci lesa, Kanál - Vládní - cca 100m poslední část stoupání před napojením od Kanálu na Vládní - to je parádní popis podmínek z webu závodu Boboloppet, který se jeden v Jizerkách v sobotu. Zdroj: https://www.boboloppet.com/

Mapa trasy závodu je na https://www.boboloppet.com/products/mapa-trasy-2018/ - dá se čekat, že vše bude v sobotu upraveno. Těmto místům se oproti původním plánům trasa vyhnula, protože tam jsou podmínky ještě horší: "Vynecháváme Hrabětice a Josefodolskou přehradu (jede se rovnou na Novou Louku a Kristiánov), druhá změna je při návratu od Knajpy, kdy se jede znovu na Rozmezí, dolů na Kristiánov a pak na Hřebínek přes Panelku."

Závod startuje v Bedřichově, účastní se 200 závodníků a startuje se intervalově ze běžného provozu tratí, tedy pro další lyžaře by to nemělo znamenat větší omezení, naopak tratě budou upravené i tam, kam by jinak asi rolba nejela.

Jinak ještě jsem přesunul pár zpráv neobsahujících info o sněhových podmínkách do http://www.kamzasnehem.cz/diskuze, tam je možné diskutovat dál, zatímco zde by jinak hodnotné zprávy o podmínkách zapadly.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 31.1.2018 9:00  
Dle zprávy z webu Jizreské OPS se kvůli aktuálním podmínkám v místě neporařilo v úterý upravit okruh přes Protrženou přehradu. V pátek tam byl všude sněhu dostatek, takže bych sázel na nějaký velmi krátký problematický úsek. To abych napsal i něco o aktuálních podmínkách.

Pár zpráv z úterka, které s aktuálními podmínkami neměly nic společného, jsem přesunul do obecné diskuze http://www.kamzasnehem.cz/diskuze - tam klidně diskutujte dál, sem patří jen zprávy primárně o sněhových podmínkách a stavu tratí. Děkuji za pochopení.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.1.2018 20:29  
Jilemnice Hraběnka....zmrzlé s hliněnými partiemi... kamenačky - od Peera z připojené FB skupiny, kde jsou i fotky - https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/862769397227981/
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 2.2.2018 16:09  
Díky za pošťouchnutí. Že je to rozdělení nešťastné kvůli Velkým Karlovicím, odkud bývá tak půlka zpráv z této oblasti, jsem si v létě při rozmýšlení kudy dál taky uvědomil. Takže jsem doplnil do popisku Javorníků, že zprávy z Karlovic patří pod Vsetínské Beskydy (přejmenoval jsem poté, co mě upozornil místní patriot, že oficiální název se změnil). Pokud se na příští sezónu podaří spustit novou vylepšenou verzi webu, tyhle dvě oblasti spojíme do jedné.

(Odpověď na dotaz uživatele konarix z 22.1.: Technická pro Martina Sajala: Bylo by dobré v popisce stanovit, zda oblíbenou údolní magistrálu ve Velkých Karlovicích řadit pod Javorníky nebo Vsetínské vrchy - trať Karlovské 50 totiž plusmínus sleduje geomorfologickou hranici v linii Vsetínské Bečvy. Já ze zvyku dávám tyto zprávy pod VV.)
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 24.1.2018 8:43  
Co bylo upraveno pro nedělní závody v lyžařském orientačním běhu s centrem na Silberhütte , najdete na mapě v článku http://o-news.cz/spickove-loby-na-zapade-cech/ - je tedy vidět, že úprava sahala až do ČR na Zlatý potok.
Český les
Vloženo 21.1.2018 8:55  
info ze Zdaru nad Sazavou, spousta pekne upravenych trati vrchnim expertem Pepou Holemarem na uzemi celeho mesta. Moznost klasika i skate. - od Davida + Foto z Radkovy louky nad Skiarealem Pilak je na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/859146844256903/

Jinak množství užitečných informací o úpravě tratí je k nalezení na http://www.ski-zdarsko.cz/informace-o-uprave-lyzarskych-bezeckych-trati-str-8-1-8-2.html
Žďársko
Vloženo 21.1.2018 8:47  
Na Silberhütte se v sobotu a v neděli konají mezinárodní závody v lyžařském orientačním běhu.

Fotky od Hřeba jsou na https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/859114450926809/, je tam vyfocená i sobotní mapa, z níž je poznat, co všechno bylo projeté - a nedělní závod by se měl konat na ještě větším prostoru, takže i mapa bude větší.
Český les
Vloženo 20.1.2018 21:16  
Ski aréna Litohrady se opět po roce otevřela veřejnosti - od Radka z připojené FB skupiny, kde jsou u fotky: https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/859000380938216/
Podorlicko
Vloženo 20.1.2018 20:22  
Dnes Vysočina, Tři studně, Kadov, Studnice, Maršovice, Ski hotel, Vlachovice, většinou strojová stopa, sněhu dost, paráda, hobík.

Od Jiřího z přidružené FB skupiny, kde jsou i fotky - https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/859039400934314/
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 20.1.2018 20:13  
Dnes klasicky Krušné hory: z B. Daru na Fichtelberg, dolů na Oberwiesenthal, okruhy pod stadionem a zpet pres Tellerhauser a na Bozi Dar. Cerstvy prasan, pomalejsi snih, ale dobra strojova uprava po cele trase. Vyborne drzely tuhe vosky (VG35 Base Binder Green + vrstvy blue, blue extra a posledni tenoucka fialka)

Od Martina z přidružené FB skupiny, kde jsou i fotky - https://www.facebook.com/groups/kamzasnehem/permalink/858963277608593/
Západní Krušné hory
Vloženo 17.1.2018 7:00  
Fotky z úterka jsou přesdíleny na https://www.facebook.com/Kamzasnehe­m/posts/1789923507745062 , tam by to měli vidět všichni - "chyba" je na naší straně, ještě asi musíme chvíli počkat, aby fotky vkládáné od lyžařů do naší FB skupiny byly vidět pro všechny...

Jinak v noci na středu byla upravena i Olivetská, kde předtím rolba dlouho nebyla, hurá... akt. stav na http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory

(Odpověď na dotaz uživatele newli z 16.1.: to garret: Ten facebookovy link mi nefunguje - nejde to nejak odemknout pro vsechny? FB nemam ....)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 12.1.2018 16:01  
Mezi Jelenkou a Homolí projela rolba pravděpodobně před pár minutami, na https://www.destne.info/bezecketrate/ už to naskočilo. Nicméně detaily od nějakého lyžaře asi budou mít větší hodnotu, než moje zpráva :-)

(Odpověď na dotaz uživatele Mira U. z 12.1.: Nevite prosim nekdo jestli bude na zitra upraveny usek mezi jelenkou a homoli? Diky)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 12.1.2018 7:35  
Závody v lyžařském orientačním běhu, které se měly tento víkend konat v Roudnici v Krkonoších (Vítkovice, Aldrov, atd.), byly na poslední chvíli zrušeny s tímto komentářem:

"Strojová úprava stop je za současných podmínek nemožná. Skútr i rolba se propadají do mokrého podkladu a na mnoha místech míchají bláto se sněhem. Vzhledem k tomu, že i v pátek má být teplota kolem nuly a zem pod sněhem je prosáklá vodou není už naděje, že by se to mělo zlepšit."

Zdroj: http://skstudenec.cz/index.php/oos/lob2018/pozor-attention-zavod-zrusen-event-cancelled/
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 8.1.2018 21:09  
Pár zpráv z dnešního odpoledne, které byly diskusního charakteru, jsem přesunul do obecné diskuze http://www.kamzasnehem.cz/diskuze - tam klidně diskutujte dál, sem patří jen zprávy primárně o sněhových podmínkách a stavu tratí. Děkuji za pochopení.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.1.2018 8:09  
Středeční úpravu již asi nemá cenu řešit, vše zapadalo novým sněhem. Se zobrazením úpravy na Skimapě asi byly/jsou nějaké problémy. Dle http://www.jizerskaops.cz/ mají rolby projet hlavní trasy opět dnes tj. ve čtvrtek dopoledne.

Zároveň jsem přesunul příspěvky na téma pěší návštěvníci běžkařských tras do obecné diskuze http://www.kamzasnehem.cz/diskuze - tam klidně diskutujte dál, zde by se mezi těmito příspěvky ztrácely zprávy o podmínkách a úpravě, které se přeci jen hodí víc.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 30.12.2017 18:07  
Jakuszyce ráno od 7:45 téměř prázdné, nahoře na Samolotu minimum lidí a parádně upraveno. Až při návratu po vrstevnicové cestě od Orle okolo 9:30 se začali rojit lidi. - z rozhovoru s kamarádem, který tam dnes ráno byl. Davy lidí tam byly až později.

Co jsem psal o mapě úpravy tratí v Jakuszycích před pár dny, to už neplatí - sledujte http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory-jakuszyce, hurá!
Jakuszyce a okolí
Vloženo 29.12.2017 21:34  
Ve Velkých Kralovicích dle Skimapy http://skimapa.cz/oblast/valassko-horni-vsacko už něco málo upraveno je - myslím, že se to tam objevilo odpoledne, že dopoledne tam ještě nic nebylo. Pokud tam vyrazíte, určitě budeme rádi za detailnější a aktuálnější zprávu, tipuji že minimálně ve stopách od lyžařů půjde jet i dál.

(Odpověď na dotaz uživatele Kača z 29.12.: Ahojte,,, nevíte někdo aktuální stav sněhu ve Velkých Karlovicích k dnešnímu dni? Rádi bychom na běžky alespon z Machůzek na Galík,ale nikde není nic zaktualizováno, ikdyž sněžilo vydatně.

díky)
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 27.12.2017 20:30  
Z Mladých buků bych určitě zamířil na Černou horu - nahoře by měly být podmínky velmi dobré, viz zpráva od Tomáše níže, a dají se odtud dělat jak krátké tak velmi dlouhé výlety. Já obvykle parkuji u Hoffmanek - https://mapy.cz/s/2hxoq, jestli je ale trasa i nyní sjízdná už odtud nevím - a někdo zas preferuje cestu nahoru lanovkou, k tomu je lepší hlavní kabinka z Jánských Lázní. Jestli tam vyrazíte, podělte se pak o dojmy, jak to vypadalo.

(Odpověď na dotaz uživatele Lenka z 27.12.: Dobrý den, jedeme zítra ráno do Mladých Buků,
poradíte prosím znalci, kam nejblíž na běžky? ať netrávíme den v autě. Mladé Buky prý dle hotelu sníh na běžky nemají. Děkuji moc Lenka)
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 26.12.2017 20:10  
Dle online pozorování GPS záznamu se rolba v údolí dostala zhruba do poloviny trasy mezi Vilemínkou a spodní stanicí lanovky Sněžník, tj. nedojela tak nízko jako při poslední úpravě. Tam musela být rolba někdy odpoledne, k večeru byla spatřena na Slamníku a pak zamířila přes rozcestí U sedmi cest a U čtyř rohů na Vyhlídku, tedy k vrcholu lanovky U slona. Otázka je, jestli vyrazí ještě někam, každopádně vyrazila dříve, než původně dle zprávy na http://www.bezkydm.cz/ plánovali:

"Tak vánoční obleva dala sněhu trochu zabrat :-o Ve vesnici už sníh není, takže stopy okolo Větrného vrchu nejsou již sjízdné. Ostatní sjízdné je, kvalita je v nižších polohách trochu horší (přemrzlý sníh), ve vyšších polohách je to lepší. Stopy upravíme dle vývoje počasí, něco možná zítra, pokud sníh povolí, vše pravděpodobně v pátek po čtvrteční sněhové nadílce, kterou nám předpovídají"

(Odpověď na dotaz uživatele JJ z 26.12.: Zdravím! Nebyl prosím někdo v posledních dnech nad Dolní Moravou? Díky za každé info! J.)
Králický Sněžník
Vloženo 23.12.2017 21:54  
Osvětlený okruh v Orlickém Záhoří je ode dneška v provozu. Trať je dlouhá 5 km (dle webu 4,5 km) a nachází se mezi Bedřichovkou a Orlickým Záhořím. Osvětluje ji 160 světel, vybudováno bylo i parkoviště pro 65 aut. Sněhu je aktuálně 25 cm, údržba se plánuje každý den.

Čerpáno z reportáže v Událostech ČT: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/217411000101223, od času 43 tedy jako poslední zpráva + info na webu http://orlickezahori.eu/index.php/orlicke-zahori/aktuality/aktuality-v-obci/473-od-23-12-2017-v-provozu-osvetleny-bezecky-okruh-ski-arena-orlicke-zahori
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 22.12.2017 22:33  
To dnes v 19:20 nevěděli ani ti nejpovolanější - z webu Jizerské OPS: "V tuto chvíli to bohužel nelze s jistotou určit, rozhodnutí padne až v nočních hodinách." Takže doporučuji sledovat Skimapu -
http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory - a dle ní to vypadá, že první rolba už vyrazila.

(Odpověď na dotaz uživatele Michal z 22.12.: Zdravím, jen malý bezvýznamný dotaz... chci jen ráno do stopy a zajímá mě, zda bude protaženo. :-))
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 22.12.2017 21:52  
Skipark Frymburk aktuálně hlásí 30 až 60 cm technického a přírodního sněhu, otevřen bude v pondělí 25.12.2017 - otevřené budou všechny sjezdovky i vleky.
Frymburk
Vloženo 21.12.2017 14:59  
K zodpovězenému dotazu výše doplním, že mapu s AKTUÁLNĚ UPRAVENÝMI trasami v Jakuszycích asi nikde najít nejde. Loni GPS záznamy někde zobrazovány byly, letos tam ještě žádný záznam nebyl, tak ani nemá cenu psát kde...

Až do Jakuszyc pojedu, tak zas zkusím projezdit s GPSkou co nejvíc upraveného, ale za současných podmínek stejně těžko zvládnu všechno :-) Škoda že záznamy z roleb nejsou na http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory-jakuszyce, přitom to dávné jednání s provozovateli tratí prý vypadalo nadějně a technicky na to připraveni jsou :-(
Jakuszyce a okolí
Vloženo 16.12.2017 22:01  
Ze Špindlerovky na Labskou? No není to pro každého. Mám jednu takovou speciální tabulku a v ní vidím, že z této trasy už psalo za 8 let zprávu asi 8 lyžařů :-) Takže tam zjevně někdo jezdí a nejspíš to nejvíc vystihuje poslední ze zpráv: "Turistika dobrá, požitek z jízdy moc ne:)". Upravené stopy tam určitě nečekejte.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 15.12.2017 20:48  
Dle čerstvé informace z FB Jizerské OPS bude na Hřebínku o víkendu poprvé otevřeno.

Jinak dle plánu úpravy na webu Jizerské OPS http://www.jizerskaops.cz/ v noci rolba zajede na spoustu míst, kde tuto zimu ještě nebyla - např. Mariánskohorské boudy, Hrabětice, Studené údolí, atd.

(Odpověď na dotaz uživatele Honza z 15.12.: Dobrý den, chci se jet v neděli brouzdat na celý den nad Bedřichov. Napište prosím někdo, jestli je už otevřeno na Hřebínku, Knajpa. Abych věděl kolik toho s sebou tahat. Dík)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.12.2017 20:53  
Dle GPS záznamů (i předchozí zprávy od Petra) to vypadá, že rolby v Harrachově letos poprvé vyjely - dá se to zjistit na http://bilestopy.cz/cs/krkonose/harrachov. Vhodné brát s rezervou, občas tam něco ulítne, občas GPSsku nezapnou... takže je ideální po každém lyžování napsat zprávu :-)

(Odpověď na dotaz uživatele Johanka z 15.12.: Ahoj, nevíte někdo, kde lze zjistit zda rolbaři vyjeli a jaké trasy upravili v oblasti Harrachova. Minulý rok jezdili velice zřídka a někdy se v hlubokém sněhu nedalo vůbec bruslit a nebylo se kde nachytřit dopředu.
Díky za informace Johana)
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 10.12.2017 22:24  
Úsek mezi Moldavou a Flájemi se dokonce dostal do večerních událostí ČT a do mnoha článků - zajel a zapadl tam totiž v sobotu večer autobus :-) Viz https://zpravy.idnes.cz/evakuace-seniori-zapadly-autobus-krusne-hory-fok-/krimi.aspx?c=A171210_112946_krimi_mav - na mapce tam mají vyznačeno, že k "problému" došlo v místě, kudy už vedou stopy, ale kdo ví, jak je ta mapka přesná, ve článcích ani v TV nikdo běžkařskou trasu nezmiňoval :-) Píše se tam i "Jen za uplynulý týden jsme na té samé silnici řešili pět zapadlých osobních automobilů.", což možná vysvětluje i to auto objevené Otakarem.
Východní Krušné hory
Vloženo 6.12.2017 22:17  
Úsek Švýcárna - Červenohorské sedlo: Dostalo se k nám oficiální upozornění na omezení pohybu turistů na značené trase v oblasti chaty Švýcárna, z něhož vybíráme:

"Lesy České republiky, s. p. upozorňují na stále trvající omezení pro pohybu turistů po cestě, vedoucí od chaty Švýcárna směrem na Petrovku a Kouty nad Desnou. Oprava cesty byla plánována na léto a podzimroku 2017. Smluvní dodavatel vzhledem k náročnosti výstavby zadané práce nedokončil včas a část štětované cesty tak bude dokončována ještě v roce 2018. Úsek cca 300m Jesenické magistrály pod Rozcestím „Slatě“, je tedy uzavřen, neprobíhá zde strojová úprava běžeckých tras a je životu nebezpečné se v tomto prostoru pohybovat! ... Náhradní trasy:
Turisté mohou využít při cestě od Chaty Švýcárna do Koutů nad Desnou náhradní trasu po ČERVENÉ turistické značce, směrem na Červenohorské sedlo - přes Malý Jezerník."

Komentář redakce KamZaSněhem.cz: Jde mimo jiné o sjezd natočený i ve videu http://www.kamzasnehem.cz/video/ovcarna-svycarna-chs-2012-12, v tom z roku 2012 je v čase cca 2:20. Tento úsek byl už v minulosti za horších sněhových podmínek plný šutrů.
Hrubý Jeseník
Vloženo 1.12.2017 17:57  
Pokud by někdo chtěl vystoupat na hřeben na běžkách z Říček, může se mu hodit tohle info ze skiareálu: "Prosíme víkendové návštěvníky Ski centra, kteří se nemohou dočkat prvního kontaktu se sněhem a vytáhnou skialpy, lyže, snowboardy, aby používali modrou sjezdovku, kde jsme včera upravili tři pruhy." Žádné další oficiální info o stavu tratí na hřebeni Orlických hor jsem nenašel.

Zkoumal jsem to trochu i z důvodu, abych zprávu na téma psi ve stopě nepsal jen tak - takže všechny zprávy na téma psi jsem přesunul do obecné diskuze na http://www.kamzasnehem.cz/diskuze, zde by zabíraly v tuto chvíli místo zprávám o podmínkách, které pomohou víc (v tuto chvíli několikanásobně). O psech klidně dál diskutujte, ale v té obecné diskuzi

Jo a píšu to pod Deštné, protože o psech se psalo v části o Deštném. Pokud se někdy podaří spustit novou verzi KamZaSněhem.cz, oblasti Deštné a Říčky spojíme, ale teď by to udělalo víc škody než užitku :-)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 26.11.2017 1:06  
V Jizerkách sněhu od st ubylo, ze stadionu Bedřichov to už nešlo,start až nad Blatným rybníkem přes Kristiánov-Rozmezí-Čihadla-Knajpu-Kasárenskou-Kiosek-Promenáda-před Bunkrem nahoru-Knížecí-Kasárenská a zpět. většinou měkké,skate 0,pokus o klasiku&soupaž, místy vyjeté koleje od aut,pěšáci rádi dupou pouze vyšláplou stopou . Promenáda mi přišla opět prohrnutá,měla cca 5cm,ale díky mejdlové a tužší stopě nejhezčí a nejrychlejší svezení,soupaž nad Kioskem,až k 1.odbočce na Knížecí. po 14h nazpět nahoře lehce sněžilo až nad Kristiánov Bedřichov jemný déšť.

Zdroj: z FB od Tomáše, jinak Tomáš je lyžařský nadšenec, který vyráží i za podmínek, kdy by o tom průměrný lyžař ani neuvažoval :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 20.11.2017 20:27  
Ráno v Bedřichově zimní pohádka. Kolem stadionu cca 10 čísel, nahoře až 30! Začátek byl opravdu idylický - našlápli jsme si krásnou stopu, ani koleje od aut téměř nebyly. Traverz vyloženě pochutnání. Cestou zpět od Buku už stopy celkem rozšlapané od bruslařů (chudáci) a smekajících klasiků. Sníh krásný, ale odspodu hooodně mokrý. Ale dá se z parkoviště. Zítra hlásí oteplení i nahoře, tak pokud můžete, vyražte co nejdřív! - ze zprávy Zuzky Kocumové, fotky jsou na https://www.facebook.com/sporticus.cz/
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 17.11.2017 20:10  
Na vrcholu Černé hory jsou upraveny 2-3 km tratí. Říkali to ve zprávách :-) Zdroj - Seznam zprávy: https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/lyzarska-sezona-zacala-na-cerne-hore-v-krkonosich-se-ode-dneska-lyzuje-39930
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 12.11.2017 17:12  
Dnešní první kilometry na Jizerce. Cca 10 cm sněhu, 25 km, jedno škrábnutí. Počet lyžařů - 4 :) Nejlepší podmínky na Promenádní, dalo se objet kolečko kolem bufetu a zpět po silnici na Jizerku. - od Zuzky Kocumové, pár fotek je na https://www.facebook.com/sporticus.cz/
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 12.11.2017 12:36  
Lyžovat už se dá i na Pradědu: "Sjízdná trasa Figura - Švýcárna. Prozatím strojově neupraveno. Stopu upravíme jak to bude možné." -zdroj: importovaná data ze skiareálů, http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded
Hrubý Jeseník
Vloženo 11.11.2017 20:30  
Vodovodní na Mísečky je to opravdu jen na kameňačky zatím. Od Zubra nahoru po silnici je to dobré. Z Míseček na Vrbatku taky sněhu poměrně dost. Nikde nic neleze.Ovšem nahoře, hlavně od Český b. na Sněžné jámy je to hodně vyfoukané. Tedy určitě raději horší lyže. - to doplňuje Petr na FB ke své dnešní zprávě (každopádně díky za ni). Fotky jsou nasdíleny i na https://www.facebook.com/Kamzasnehem/ - tam se k nim dostanou i neuživatelé Facebooku
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 30.10.2017 20:54  
V Krkonoších se dá lyžovat! Z Míseček po svážnici a pak po sjezdovce na Medvědín, dál na Vrbatovku, Labskou a Českou budku - prostě to co je vyznačeno na téhle mapce https://www.facebook.com/petr.masek.33/media_set?set=a.10210020827823347.1073742035.1415657290&type=3 projel Petr, který přispěl fotkami na náš FB https://www.facebook.com/Kamzasnehem/ a na FB komentoval svoji trasu takhle: "Myslel jsem, že to bude horší a že budu muset výš. Nakonec to už 900m nad Zubrem frčelo. Sněhu poměrně dost. Nechytl jsem ani jeden kámen, ani jeden nový škrábanec. Ale určitě je to na lyže starší, navíc podmínky se budou rychle zhoršovat..."
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 2.5.2017 8:00  
"Od cca 700 m začíná sníh, kterého s rostoucí nadmořskou výškou velmi rychle přibývá. V 900 m v okolí Medvědí boudy leží 30 cm sněhu, v 1000 m na Paprsku je 40 cm sněhu a jsou urolbovány stopy." - to je konstatování pořadatelů závodů v orientačním běhu, které se mají konat na Paprsku za 2 týdny, pokud tedy sníh roztaje. Na webu závodů http://paprsek2017.ssu.cz/ je i pár fotek ze soboty
Rychlebské hory
Vloženo 27.4.2017 7:39  
O stavu cesty z Míseček k Vrbatově boudě a dál k Labské - z mnoha příspěvků na toto téma vytahuji pro přehlednost fakta:

Včera jsem tam byla a cesta je pouze vypluhovaná na Vrbotovu boudu. Od Mohyly k Labské je no­rmálně sníh. (Karolína, vloženo 26.4.2017 9:58)

V sobotu jsem byla na bezkach a bylo to prima. Snehu vsude hromady. (Anonymous, vloženo 23.4.2017 18:23)

Zprávy, které byly ponejvíce diskusního charakteru, přesouvám do obecné diskuse http://www.kamzasnehem.cz/diskuze, kde je možno diskutovat dál dle libosti. Zde mezi "běžnými zprávami" by jinak mohly zapadnout jiné zprávy, které se aktuálním podmínkám věnují.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 20.4.2017 9:22  
Na trase z Ovčárny na Švýcárnu je úprava plánována před víkendem. Jak to bude s přístupností z Červnenohorského sedla těžko říct, středeční zprávy byly jen o tom, že je kvůli silnému sněžení uzavřena i silnice přes sedlo :-) Zdroj: importovaná data z Pradědu http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded. Každopádně ve středu večer bylo nového sněhu, že zapadla i rolba: https://www.novinky.cz/domaci/435513-snih-odrizl-od-sveta-vysilac-na-pradedu-zapadla-i-rolba.html Informace z www.figura.cz "Cesta na Švýcárnu je prohrnuta a je schůdná pro pěší turisty a sjízdná na horských kolech." platila asi naposled v první půlce velikonočních prázdnin.
Hrubý Jeseník
Vloženo 10.3.2017 19:24  
Technického sněhu je na Bílé relativně dost, jsou otevřeny všechny sjezdovky, takže i příští týden by mělo jít lyžovat. A to přesto, že z přírodního sněhu mimo sjezdovky už jsou jen zbytky.

(Odpověď na dotaz uživatele Daniela z 3.3.: 13.3-17.3 bude v provozu lyzovani?)
Bílá
Vloženo 9.3.2017 20:23  
"Přestože na dnešek připadl nový sníh, tak se dá lyžovat pouze ve Vysočina areně u Nového Města na Moravě, kde už se často propadají hůlky pod úroveň terénu." - převzato z předvíkendového reportu na http://bezky.net/clanek/1060-o-vikendu-bude-jeste-sance-si-kvalitne-zalyzovat. Upravuje se jen 2 - 2,5 km tratí, jak se píše na https://lyzovani.nmnm.cz/lyzovani-tydnu-od-6-3/

(Odpověď na dotaz uživatele Eva z 9.3.: Jak to vypada v teto oblasti se snehem?
Slo by jeste v sobotu?)
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 9.3.2017 8:11  
Poslední úprava proběhla v noci z úterka na středu, posledním úsekem projetým rolbou byla Olivetská hora a cesta na Maliník.

Jinak příspěvky na téma kdo má ve stopě přednost jsou přesunuty do obecné diskuse http://www.kamzasnehem.cz/diskuze, protože neobsahují nic o aktuálních podmínkách.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.2.2017 7:50  
Na Dlouhé Louce upravili 40 km tratí již v pátek ráno. Dle očekávání záznam na http://skimapa.cz/oblast/krusne-hory-vychod ukazuje, že rolba nejela ani na Žebrácký roh, ani na pláň s větrníky směrem k Novému Městu. Na obou místech se dalo tušit už o minulém víkendu, že tam při dešti sníh brzy zmizí. Více např. o vytátých místech na http://kbstopa.cz/
Východní Krušné hory
Vloženo 21.2.2017 7:25  
O víkendu se v okolí Maxova (Horního i Dolního) konaly závody v lyžařském orientačním běhu. Na loukách i v lesích bylo tedy vyjeto výrazně větší množství stop než obvykle. Jejich mapy se dají najít v článku na http://o-news.cz/loby-na-maxov/ Otázkou je, zda už vše nezlikvidoval déšť a obleva, už v neděli se prý kvalita sněhu zhoršovala.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.2.2017 21:28  
Celá trasa Jizerské 50 a něco navíc se v neděli večer dle webu Jizerské OPS upravuje, takže v pondělí již zas bude upraveno i na bruslení.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 16.2.2017 20:21  
V oblasti "okolí Prahy" bych asi s ohledem na teploty posledních dní a deštivou předpověď nehledal. Při o trochu lepší předpovědi bych navrhoval okolí Lomnice nad Popelkou, ta je dosažitelná vlakem, riziko deště i v sobotu je ale větší... kdyžtak zprávy a odkaz na lokální web je na http://www.kamzasnehem.cz/bezky/krkonose/podkrkonosi-jilemnice-vrchlabi. Takže bych asi volil Jizerky - z vlaku v Kořenově je to k upraveným stopám tak 1,5 km a Jizerská 50 se jede až v neděli. Ale spíš bych volil polské Jakuszyce http://www.kamzasnehem.cz/bezky/jizerske-hory/jakuszyce o 2 stanice dál po stejné vlakové trati, tam je zastávka přímo u upravených stop.

(Odpověď na dotaz uživatele Bára z 15.2.: Ahoj,
Neměl byste někdo radu, kam za sněhem teď v sobotu 18.2.? Vyrážíme se skautským oddílem, tedy něco méně náročného (kolem 10km), co nejblíže Prahy (ale samozřejmě by šly i jizerky apod, pokud to spoje dovolí) a aby se tam bylo možné dopravit nejlépe vlakem, popř. busem (ale bude nás tak 15, tak aby nas i s běžkami vzali)
Díky)
Střední Čechy
Vloženo 15.2.2017 22:01  
V pátek dopoledne z Maliníku vyrazit lze, ten den také parkoviště (bude-li místo) může využít i veřejnost. Tratě, kde se v tu chvíli nezávodí, pro veřejnost otevřeny jsou. Ve 13:00 startuje Bedřichovská 30, kudy je vedena trasa, je vidět na http://www.jiz50.cz/cms.front.maps/. S jakým předstihem před závodem již nebude povoleno na trať vstupovat by musel napsat někdo jiný, to nevím. Kdykoliv bez problému určitě bude krátký výlet po trase typu Maliník - Pod Přehradou - Závory - popř. ještě kus dál až k trase závodu.

O víkendu pak veřejnost v Bedřichově nezaparkuje, podrobněji na http://www.bedrichov.cz/jizerska-50/. Přímo na tratě závodu "běžní lyžaři" v tu chvíli nemohou, píší to zde http://www.jiz50.cz/cms.front.page/page/54. Z několik let staré zkušenosti vím, že ve východní části Jizerek jsme si během J50 hezky zalyžovali po trase Martinské údolí - Mořina - Jizerka - Jizerská silnice - Předěl a cokoliv za ním. Z Mořiny na Jizerku sice trať J50 vede, ale běžný lyžař může jet mimo ni.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.2.2017 17:40  
Dnešní závody Senohrabská 15 se měly konat v Senohrabech na Vávorvě palouku. Třemblaty - Zvánovice byl pouze připravený náhradní prostor a na webu info o změně neměli, takže se podle všeho závodilo v Senohrabech.

(Odpověď na dotaz uživatele Tomas z 11.2.: Tremblaty - Zvanovice jsou zavody?)
Ladův kraj
Vloženo 11.2.2017 17:47  
Pohodlně to půjde bez lanovky na Dlouhé Stráně těžko. Sice to odhaduji z pořádné dálky, ale tipuji, že minimálně ten nejspodnější úsek bude podobně nepoužitelný jako je ve zprávě z 29.12.2011 zde http://www.kamzasnehem.cz/bezky/jeseniky/hruby-jesenik?rok=2011_2012. Nebylo to jediné hodnocení tohoto typu.
Hrubý Jeseník
Vloženo 28.1.2017 17:44  
Vysoký hřeben je trasa vedoucí z Maliníku po hřebeni jihovýchodním směrem, nad sjezdovkami skiareálu Bedřichov, přes vrchol Vysoký hřeben k Hašlerově chatě. Upravena byla v pátek 27.1. Jde o trasu, kde se počítá s používáním jak ze strany lyžařů, tak pěších.

(Odpověď na dotaz uživatele Jbc z 28.1.: Kocour: kde je Vysoký hřeben?)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.1.2017 20:48  
Fláje se dají objet delším okruhem přes Český Jiřetín, trasou třeba jako je na tomto videu http://www.kamzasnehem.cz/video/flaje-holzhau-2013-03 (v Holzhau není třeba objídžět celý areál, trasa vede podél hranice celou dobu). Spojka do Českého Jiřetína by se narozdíl od doby, kdy vzniklo video, již měla upravovat - na http://skimapa.cz/oblast/krusne-hory-vychod je vidět, že rolba tam byla před minulým víkendem. Pak se musí kousek pěšky přes Jiřetín a po silnici v Německu, ale je to pár stovek metrů a pak už začínají tratě areálu Holzhau.
Východní Krušné hory
Vloženo 19.1.2017 22:27  
V Lomnici nad Popelkou opravili rozbitou rolbu velmi rychle a dnes už je upravená celá Lomnická magistrála. Zdroj: http://www.lsklomnice.cz/magistrala
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 16.1.2017 22:24  
K úpravě v neděli nad ránem se ještě hodí dodat, že oproti původním plánům z webu JOPS dle GPS záznamů nejspíš neproběhla úprava z Předělu na Písčiny.

Jinak hodnotící komentáře k víkendové úpravě tratí jsem přesunul do obecné diskuse na http://www.kamzasnehem.cz/diskuze, tam je lepší prostor na argumentaci, zatímco zde spíše odsouvá přínosné zprávy o aktuálním stavu.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 14.1.2017 15:50  
V Seefeldu napadlo přes noc a dnes přes 30 cm sněhu a sněžilo až tak moc, že Kaiser Maximilian Lauf se v televizi sledovat nedal, kromě startu a finiše. Letadlo, které bylo potřeba k přenosu signálu z trati, nemohlo kvůli nulové viditelnosti vzlétnout. I nejlepší závodníci měli stopy hodně zapadané a museli se brodit čerstvým sněhem.
Rakousko
Vloženo 13.1.2017 7:47  
Info o úpravě v Novém Městě bude asi nejlepší hledat na Skimapě http://skimapa.cz/oblast/krusne-hory-vychod - naposledy projiížděno ve čtvrtek. A už v sobotu, kdy jsem tam byl (viz zpráva z 7.1.2017 18:51 psaná pod mou druhou identitiou :-) působily některé okruhy v Novém Městě jako projeté rolbou vícekrát. Pro nezávodníky: závody se tam konají v sobotu i v neděli, trasa je vidět na http://www.k30.cz/.

(Odpověď na dotaz uživatele jivi z 12.1.: Tusi nekdo jak je upraven stadion Nove Mesto, kde najdu nejake info o stavu... upraveno asi bude, o vikendo jsou zavody K15-30.)
Východní Krušné hory
Vloženo 10.1.2017 8:01  
Ve Val di Fiemme (cca 900 m n.m.) přírodní sníh není. Při poslední etapě Tour de Ski jeli lyžaři ze stadionu Lago di Tesero pod sjezdovku Alpe Cermis po pásu umělého sněhu a i sjezdovka byla jen nastříkaná, vedle ní v lese žádný sníh nebyl.
Itálie
Vloženo 6.1.2017 21:09  
Dnes byl upraven rolbou pro klasiku i bruslení úsek Vitiška - Cínovec a slibována na dnešek je i úprava z Cínovce na Komáří Vížku. Zdroj: web hotelu Krušnohorský dvůr - http://krusnohorskydvur.cz/, úsek Vitiška - Cínovec už je vidět i na http://skimapa.cz/oblast/krusne-hory-vychod, kde postupně naskakují i další úseky upravené středisky KBS.
Východní Krušné hory
Vloženo 5.1.2017 20:54  
Na Jihlavsku je upraven pro oba styly okruh Vysoká, zítra se plánuje úprava okruhu Nový Hojkov - podrobnosti na www.lyzarskejihlavsko.cz popř. na https://www.facebook.com/lyzarskejihlavsko, kde je i pár fotek.
Jihlavsko a Telčsko
Vloženo 5.1.2017 20:19  
Dle situace v Praze to vidím i u Kladna spíše bídně (je to ale odhad od stolu), nicméně web dálkových bruslařů http://brusleni.e-zpravy.cz/article.php?id=541 doporučuje Záplavy/Turyňský rybník mezi Kamennými Žehrovicemi a Srby jako ideální pro dvojboj: brusle i běžky - je tam prý skvěle hladký led pod cca 6cm sněhu.

(Odpověď na dotaz uživatele Pepan z 4.1.: Kladno - nevi nekdo, zda se da nekde kolem Kladna sklouznout? Diky.)
Střední Čechy
Vloženo 4.1.2017 8:24  
Od nočního závodu v Bedřichově uplynulo tolik času a napadlo tolik sněhu, že s aktuálními podmínkami nemají komentáře na toto téma nic společného. Všechny zprávy na toto téma jsem přesunul do obecné diskuse http://www.kamzasnehem.cz/diskuze, kde je možno dál diskutovat dle libosti a místo určené pro zprávy o aktuálních podmínkách zůstane dál přehledné... děkuji za pochopení.

Zde nechávám část zprávy od pisatele "lyžař" z 3.1.2017 17:28, která se podmínek týkala:

včera při tot chumelenici a sněhu projeta trasa bedrichov - NL - rozmezí - knajpa - kůrovec- hraniční - promenáda - mořina - vlašák - knížecí - smědava - knajpa - rozmezí - kristiánov - NL - bedřichov.
nový sníh , který nejede, stopa jakž takž jel jsem dopoledne, takže zapadáno jak jsem se vracel stopa lepší, skejt horší. Nahoru ze Smědavy na Pavlinu louku byl od plužení jen rygol takže stopa až po bunkr nebyla, pokud se to neupraví bude se tam hůř vyhýbat. Jinak všude bez problémů. Od Kristiánova už byl uježděný i střed na skejt jak vyjeli lidi. Takže doporučuji vyjet spíše na klasiku, protože tu si užijete náramně
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 31.12.2016 20:14  
Z Jizerky k hranici by dle záznamu z rolby mělo být upraveno z pátku (ovšem ten úsek bývá často problematický), ke stavu tratí v Polsku se váže čerstvá zpráva na http://www.kamzasnehem.cz/bezky/jizerske-hory/jakuszyce

(Odpověď na dotaz uživatele Kuba z 30.12.: Ahoj, nevíte někdo jak je to se stopami v Polsku a dál na Harrachov, dá se tam dojet rsp. dobruslit?)

Diskusi na téma "proč je někde jen 1 stopa na klasiku" jsem přehodil do obecné diskuse http://www.kamzasnehem.cz/diskuze, zprávy o sněhových podmínkách se pak budou hledat snáze.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 30.12.2016 8:20  
(Odpověď na dotaz uživatele cinox z 29.12.: Zdravím všechny. Prosím - nevíte někdo, jak je použitelná trasa "Předěl - Tišina" pro klasiku i skate? Děkuju za odpovědi!)

Záznam na Skimapě http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory ukazuje, že dnes v noci došlo ke změně a je poprvé v této sezóně upraveno až na Tišinu. Dá se očekávat, že bude upraveno pro oba styly.

Jinak bylo upraveno snad vše, co v předchozích dnech + kromě Tišiny poprvé okruh okolo vodní nádrže Bedřichov a Studené údolí.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.12.2016 11:31  
"V noci upravila rolba problematický úsek Bedřichov - Nová Louka - Hřebínek. Ostatní trasy jsou stále v dobrém stavu." - to je dnešní zpráva z webu Jizerské OPS. Jak to bude vypadat po svátcích těžko odhadovat, předpověď zatím slibuje srážky a docela teplo hlavně na neděli a pondělí, Jizerky mohou být pod i nad hranicí sněžení. Takže zprávy od lyžařů, co vyrazí v neděli a v pondělí, budou zvlášť cenné.

(Odpověď na dotaz uživatele Jaroslav Polák z 24.12.: Prosím jak to ted aktuálně vypadá ve stopě? Myslíte, že sníh vydrží do středy? - to bych si chtěl vzít volno a ject na Jizerky. Diky Jarda)

Jinak jakkoli je užitečná osvěta - když je proříznuta jen jedna stopa a zbytek trati je upraven pro bruslaře, má přednost lyžař jedoucí vpravo, bez ohledu na to, jede-li z kopce nebo do kopce. - tak příspěvky jen na toto téma přesouvám do obecné diskuse http://www.kamzasnehem.cz/diskuze. Tam je možné dál diskutovat, tady bychom tím jen znepřehledňovali aktuální zprávy.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.12.2016 10:02  
Zpráva z Pusteven: "Pro běžkaře strojově upravená trasa na Martiňák a Stand. běž.trať, Radhošť, část okruhu přes V.sjezd." a ta úprava se asi konala buď v pátek, nebo v noci na sobotu. Zdroj - importovaná data ze skiareálu na http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/beskydy/pustevny
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 21.12.2016 17:47  
Ve Vysočina Areně se ještě ve středu ukončují úklidové práce po Světovém poháru v biatlonu, od čtvrtka do neděle budou novoměstské tratě vyhrazeny v určitých hodinách veřejnosti - viz http://www.vysocina-arena.cz/cz/hodinyproverejnost.html
Můžete si tedy vyzkoušet, na jak náročných tratích biatlonisté závodili :-)
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 21.12.2016 17:54  
Ve francouzském La Clusaz nebyl o víkendu vůbec žádný přírodní sníh. Závodníci světového poháru kroužili po cca 2km dlouhém okruhu z umělého sněhu. Okruh je poměrně náročný, při klasickém stylu Sundby ukázal, že volba soupaže nebyla ideální a do kopců dost ztrácel oproti lyžařům s namazanými lyžemi.
Francie
Vloženo 17.12.2016 22:15  
Ze stadionu na Orle upraveno před několika dny, z Orle po hraniční p­řechod Jizerka-Orle neupraveno, stopy od pěšáků, vytátá místa. Lépe zvolit pěší trasu z Orle po zel­ené kolem Graniczniku-je prošlapaná (0.9 km). Od mostu přes Jizeru projeto dnes skútrem, ale stopy o­d pěšáků.

- jen sem kopírují část zprávy od Blanky z http://www.kamzasnehem.cz/bezky/jizerske-hory/bedrichov-jizerska-magistrala, protože pro Jakuszyce je tohle hodně přínosná zpráva
Jakuszyce a okolí
Vloženo 12.12.2016 22:23  
Ani Slovinské Pokljuce se nevyhla současná sněhová bída v Alpách. Biatlonisté na závodech světového poháru lyžovali na umělém sněhu, přírodního sněhu tam bylo minimum a přes víkend díky vysokým teplotám spíš mizel.
Slovinsko
Vloženo 10.12.2016 7:55  
Záznam úpravy v noci z pátku na sobotu je vidět na http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory a znamená to tedy, že úsek z Točny přes Krásnou Máří na Žďárek se nepodařilo upravit kvůli nedostatku sněhu, jak ostatně předpovídal Jurik včera.

Zbytek úpravy odpovídá plánu zkopírovanému z webu Jizerské OPS: "Jizerka - Promenádní - Smědava – Kasárenská - Knajpa – Štolpišská - Smědava - Knížecí - Václavíkova studánka – Jizerka.
Bedřichov - Nová Louka – Hřebínek - Bílé Buky – Kristiánov - Rozmezí - Knajpa - Čihadla - Krásná Máří – Hřebínek - Nová Louka - Bedřichov + 5km okruh, Valešovka - Jablonecká chata - Hrabětice. Hrabětická louka dle podmínek.
Dále bylo upraveno z Kořenova - Polubný - Jizerka – Martinské údolí." (tam v rolbě GPS není, takže i na Skimapě chybí, a to je asi úprava už z pátku)

A ještě jedna věc - snad se nebudou zlobit ti pisatelé, jejichž zprávy aktuální informace o podmínkách neobsahovaly - takové zprávy byly v rámci testování nové obecné diskuse přesunuty do ní, na adresu http://www.kamzasnehem.cz/diskuze. Věříme, že díky tomu bude zpravodajství o aktuálních podmínkách přehlednější.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.12.2016 10:02  
Pustevny hlásí dnes ráno o páteční úpravě: "včera byla pro běžkaře strojově upravená trasa na Martiňák a 2 km standardní běžecká trať."
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 8.12.2016 20:45  
Dnešní zpráva z Pusteven o včerejší tedy středeční úpravě: "Pro běžkaře včera strojově upravená
standardní běžecká trať a Martiňák." Zdroj tradiční - import http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/beskydy/pustevny
Na webu k tomu ještě doplňují "Okruh kolem Zmrzlého a trasa Okruh přes Velkou sjezdovku byly upravené pro bruslení v úterý"
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 3.12.2016 10:46  
V Livignu je sněhu rozhodně méně než v severovýchodní části ČR, přírodní tam není v podstatě žádný. Při dnešním závodě La Sgambeda závodníci krouží na uměle nastříkaném 6km dlouhém okruhu. Sníh na něm vypadá ale kvalitně, v některých místech je trať dost široká a stop vedle sebe opravdu hodně.
Itálie
Vloženo 3.12.2016 9:59  
Pustevny hlásí: "Dnes pro běžkaře strojově upravená
trasa na Radhošť pro bruslení." Zdroj: Importovaná data ze střediska Pustevny, viz http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/beskydy/pustevny
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 3.12.2016 9:52  
Upravovatelé z Ovčárny hlásí: "Je rolbou upravená stopa na Švýcárnu a Praděd. Praděd = ideální podmínky pro běžecké lyžování." Zdroj tradiční, import ze středisek.

Jak to vypadá dál a Červenohorské sedlo, to už musí napsat sami lyžaři :-)
Hrubý Jeseník
Vloženo 2.12.2016 15:10  
Plán úpravy v pátek večer převzatý z webu Jizerské OPS:

"Ve večerních hodinách proběhne úprava:
Rolba z Jizerky: Jizerka - Kasárenská - Smědava - Knížecí - Vlašský hřeben - Jizerka
Z Bedřichova je upraven závodní 5km okruh a 4km okruh (trasa loňské J50), dále se počítá s úpravou malého okruhu (Bílé buky) skútrem.
Upozornění – na některých úsecích stále probíhá těžba dřeva, proto je možné se na lesních cestách setkat s lidmi a technikou z Lesů ČR. Stále také trvá lovecká sezóna. Prosíme tedy o ohleduplnost a pochopení. Na některých místech se mohou objevit mokrá místa. Dbejte prosím zvýšené opatrnosti."

Pro lyžaře, kteří zde teď jen komentují a zprávy o aktuálních podmínkách nedávají:
1) vysvětlení - OPS musí v současné situaci (první sníh bez podkladu) nejprve projednat úpravu s Lesy ČR, otestovat co rolba udělá atd. - proto nešlo vyjet dřív
2) prosba - komentářů pouze hodnotících přístup apod. bez zprávy o akt. podmínkách se zkuste prosím vyvarovat, zpravodajství o akt. podmínkách je pak nepřehledné
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.12.2016 10:01  
Ranní Info z Pradědu "na víkend upravíme strojově stopu na Švýcárnu. Již pracujeme na úpravě." Téměř jistě je tím myšleno stopu z Ovčárny na Švýcárnu. Zdroj: importovaná data z http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded
Hrubý Jeseník
Vloženo 2.12.2016 12:53  
Na Paprsku jsou už upraveny první tratě, z Paprsku do Petříkova - dnešní zpráva o včerejší úpravě: "Včera rolba vyjela na Petříkov a na víkend je v plánu upravit Petříkov Pralinku." Zdroj: http://www.paprsek.cz/
Rychlebské hory
Vloženo 1.12.2016 20:23  
Dle záznamu na http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory má rolba v Bedřichově za sebou první testovací vyjížďku po 5km závodním okruhu. Závěry z toho zatím žádné nedělejme (nemuselo nutně jít přímo o úpravu, po níž bude trať použitelná pro lyžaře) a vyčkejme na zprávy od Jizerské OPS, ale vypadá to nadějně - na webu JOPS psali "S povolením Lesů ČR, s.p. a Správy CHKO JH se plánuje první letošní úprava z Bedřichova i Jizerky. O tom kdy a v jakém rozsahu úprava proběhne, budeme informovat ..."
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.12.2016 13:41  
"Na starých běžkách je sjízdná trasa Figura - sedýlko a Švýcárna." - to je dnešní novinka, která se k nám dostala automatickým importem informací od z lyžařských středisek, viz http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded
Hrubý Jeseník
Vloženo 27.11.2016 9:46  
Potvrzením toho, že i Alpy zasáhlo oteplení předchozích 2 týdnů a sněhu zbylo minimum, je švýcarská Pontresina (cca 1800 m n. m.), kde se dnes jede prolog Ski classics. Závodníci krouží na cca 1,5 km dlouhém okruhu z uměle nastříkaného sněhu a nikdo si prý nebere ty nejlepší lyže, protože na trati jsou i kamínky.
Švýcarsko
Vloženo 12.11.2016 9:53  
Takhle to dnes vypadalo mezi chatou Švýcarna a rozcestim pod Pradedem. Jezil tam i skutr a utuzoval podklad. Z Ovcarny na vrchol Pradedu to same. Kolem Cervenohorskeho sedla ja uz taky tak patnáct prašanu a mrzne!
- od Aleše, který nám přes FB poslal i fotku, viz https://www.facebook.com/Kamzasnehem/

(Odpověď na dotaz uživatele Aladin z 10.11.: Jak to vypadá na Pradědu, byli jste tam teď někdo? Dá se jezdit mezi ovčárnou a švýcarnou? Díky za jakékoliv info...dle webkamer to vypadá, že by sním mohl stačit:-))
Hrubý Jeseník
Vloženo 10.11.2016 17:36  
Souhrn různě posbíraných zpráv:

Dnes už se jeden nadšenec proháněl na Knejpě, ale ještě to není ani na kamenačky (od Vítka, napsal ním na FB https://www.facebook.com/Kamzasnehem/)

V Bedřichově na stadionu je tak 6 cm sněhu a nejspíš celý den sněží (dle https://www.facebook.com/skiservismara/)

Zuzka Kocumová už stála na lyžích ve středu na Nové Louce, album fotek na FB je nazvané "první symbolické lyže" a z komentářů plyne, že je to na kameňačky a jejich ani ne plnohodnotné použití
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.3.2016 18:09  
Pátráme po majiteli nalezeného foťáku (EDIT: majitel foťáku je již nalezen)

Včera, v neděli 27.3.2016, cca v 11:30, na trase mezi Luční Boudou a Slezským domem (směr na Sněžku), mne zastavila paní s tím, že v daném místě z dvojice upadl pán na běžkách a na místě pádu našli potom fotoaparát. Nasměrovala mne na slečnu v bílé bundě (ukazovala mi ji asi na kilometrovou vzdálenost ). No, cestou na Sněžku jsem jich oslovil 7, ale žádná nebyla ta pravá :). Ze 170 fotografií z uvedeného dne (jiné tam nejsou) jsem vybral jednu a vytáhl postavy, které jsou snad majitelem fotoaparátu - fotka je zveřejněna na https://www.facebook.com/Kamzasnehem/. Toto nám napsal Petr Vítek.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 25.3.2016 9:10  
Dnes tj. v pátek před 9. hodinou lyžování bez fronty na lanovku. Sníh je prý ráno a na začátku dopoledne zmrzlý, ale pak rychle měkne. Bílá velmi pravděpodobně ukončí provoz na konci velikonoc. Na velikonoční pondělí je slibováno lyžování pro děti a ženy zdarma. Vše zapsáno z reportáže v ČT dnes ráno.
Bílá
Vloženo 3.3.2016 20:34  
Na tratích KBS je v průměru něco přes 10 cm sněhu. Nejvíce tratí je upraveno v okolí Dlouhé Louky a Lesné. Sněhu není tolik, aby šlo stopy na klasiku vyříznout všude. Více na http://kbstopa.cz/ - období beze sněhu využili k vylepšení webu a již jsou tam dostupné podrobnější informace o úpravě než v minulosti.

Jinak komentáře bez vztahu ke sněhovým podmínkám s ohledem na pravidla musím mazat, komentáře ke Skimapě je možno směřovat např. na https://www.facebook.com/skimapa/
Východní Krušné hory
Vloženo 29.2.2016 22:46  
Dle radaru sněžení zasáhlo trochu více jihovýchod Prahy než zbytek. Na zahradě tu máme snad 10 cm vlhkého sněhu a sněžení už pomalu ustává. Myslím, že na kameňačkách to v úterý určitě někdo zkusí, problém bude, že tomu čerstvému sněhu úplně chybí podklad. S novými lyžemi bych to určitě neriskoval, v Chuchli už provoz SkiParku ukončili a to je jediné místo, kde by se jinak dalo uvažovat o úpravě a použití nových lyží za těchto podmínek.

(Odpověď na dotaz uživatele Adam Novak z 29.2.: Jak to vidíte po dnešním sněžení v Praze? Kde byse dalo? Upravené tratě asi nikde že? Jen nechci nic se sterkem či kamením. Mám nové lyže. Díky. Adam)
Praha
Vloženo 26.2.2016 18:54  
Severně od Kvildy bych se osobně bál s ohledem na to, že odtamtud byla přesnuta trať Šumavského skimaratonu, který se jede o víkendu jižně od Kvildy (Modrava - Černá hora - Kvilda). Více viz http://stopaprozivot.cz/clanky-stopy-pro-zivot/aktualni-informace/10482-aktuality-pred-sumavakem


(Odpověď na dotaz uživatele Veah z 26.2.: Hodi sem pls nekdo aktualni info z Kvildy? Je to upraveny i na skate. Diky moc)
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 25.2.2016 20:25  
Tratě ve Vysočina Aréně v Novém Městě na Moravě jsou po deštích z neděle a pondělka pro veřejnost dočasně uzavřené - sníh tam je, ale je třeba tratě šetřit na víkendové MČR žactva v biatlonu, jak píší na http://lyzovani.nmnm.cz/.

Kdo by si pak na tratích chtěl zajezdit v neděli odpoledne, může se přihlásit na MČR v lyžařském orientačním běhu, které se tam také pojede. Fotky novoměststkých tratí z pondělka jsou na webu mistrovství - http://osn-cz.eu/LOB/2016/02/23/trate-jsou-sjizdne/
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 25.2.2016 20:19  
Byla zveřejněna upravená trasa Biegu Piastow, který se bude konat příští víkend (5.-6.3. - ale doplňkové závody v Jakuszycích začínají už tento víkend). Trasa a fotky asi ze středy jsou vidět na webu zde http://www.bieg-piastow.pl/index.php/38-bieg-piastow-cross-country-ski-festival/843-main-race-54-km-snow-conditions

Odvodil bych si z toho, že v nejníže položených pasážích (trasa z Jakuszyc na Porebu) bude sněhu méně, když se těm místům závod nakonec vyhýbá.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 19.2.2016 22:11  
Plán úpravy na noc z pátku na sobotu (dle http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory už probíhající) je zveřejněn viz níže, rozbruslené klasické stopy tedy už nejsou aktuální a prosím tímto pisatele, aby tento web používali pouze pro zprávy o aktuálních podmínkách a ne k obecné diskusi jako ta v posleních hodinách, pak se zde užitečné zprávy o podmínkách ztrácejí. Děkuji

Na víkend bude upraveno:

Bedřichov, stadion - Nová Louka - Kristiánov - Bílé Buky - Krásná Máří - Rozmezí - Knajpa - Josefův Důl, Peklo - Mariánská hora - Smědava - Knížecí - Jizerka - Promenádní - Smědava - Knajpa - Rozmezí - Kristiánov - Nová Louka - Bedřichov, stadion

Bedřichov, Maliník - Vládní - kolem Černé Nisy - Závory - Přítok - Gregorův kříž - Olivetská - Hřebínek - Nová Louka - Studené údolí - Josefodolská přehrada - Kristiánov - Nová Louka - Bedřichov

Jizerka - Jizerská - Smědava - Předěl - Písčiny - Smědava - Kasárenská - Knajpa - Mariánskohorské boudy - Protržená přehrada - Pašerácká - Soušská - Václavíkova studánka - Jizerka

Zdroj: http://www.jizerskaops.cz/
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.2.2016 13:36  
Na Paprsku se podmínky výrazně zhoršily: "Včerejší silný déšť vzal veškerou naději na uspořádání víkendového JeLyMana. Na velké části trati bohužel přes noc roztál sníh, ve stoupáních a sjezdech tečou doslova potoky vody, a proto musel být závod přeložen na nový termín. Závod se uskuteční o posledním březnovém víkendu." - více + foto na http://www.ski-tour.cz/cs/informace/aktuality/342_jelyman-odlozen-presouva-se-na-konec-brezna
Rychlebské hory
Vloženo 12.2.2016 20:10  
od žst Harrachov na hranice kousek pěšky, pak po nově upravené cestě do Jakuszyc, pod Cicha Równia, Orle a spodní cestou zas k vlaku. Jelo se dobře. - dnešní zpráva zkopírovaná z Harrachovské části našeho webu.

Včera v Jakuszycích šutry na tratích nad harrachovským nádražím. - zpráva z FB
Jakuszyce a okolí
Vloženo 12.2.2016 20:07  
Jeďte co nejvýš, je málo sněhu. Nejlepší podmínky byly dnes na nejvýše položených tratích v Harrachově, Alfrédka - Vosecká - Ručičky. Doporučuji horší lyže, v nižších polohách občas pod 5 cm nového sněhu překvapí šutr, zvlášť tam, kde to přeryla rolba. - doporučení pro zítřejší výlet od důvěryhodného zdroje na FB.
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 11.2.2016 22:07  
V Beskydech napadlo v posledních dnech hodně sněhu a to znamená, že sobotní Karlovská 50 ve Velkých Karlovicích se bude konat. Viz http://www.karlovska50.cz/cs/informace/aktuality/121_karlovska-50-se-pojede-na-okruzich-padesatka-bude-mit-40-km - pojede se na okruhu dlouhém 11 km
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 30.1.2016 20:48  
Podminky paradni. Z Jezernu slate na Kvildu dobre, na prameny Vltavy krasne stopy, jen lehce spinave od jehličí, na Cernou horu super, smerem k ptaci nadrzi, v nejprudsim useku stopa rozbita. Na ztraceny a Březník super. Kolem Modravskeho potoka na Modravu krasna stopa. Snehu v techto mistech dost i na lepsi lyze. Z Modravy na Filipku to docela slo. Pres Filipku taky, ale snehu mene. Na Horskou Kvildu uz obcas asfalt. Z Horske Kvildy na Jezerni slat snehu malo, ale dnes to ještě slo, ale pokud se neochladi tak to roztaje a bude se muset po trávě. Celkove super podmínky - zpráva od Ferdinanda, který napsal na náš FB.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 29.1.2016 7:31  
Na Pustevnách byly donedávna upraveny desítky kilometrů tratí, ale teď už to tak není. Pouze 8km z Pusteven na Radhošť a zpět má dostatek sněhu a plánuje se jak na sobotu tak na neděli úprava na klasiku. Na ostatních místech se podmínky zejména dnes v noci výrazněji zhoršily a jsou tam místa bez sněhu. Toto je hrubý přepis informací z rozhovoru s provozovatelem areálu na Pustevnách v dnešním ranním Studiu 6 České televize.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 29.1.2016 7:33  
Ve Vesci už nezbyl ždáný sníh, na Ještědském hřebeni hodně ubyl a stav běžkařských tratí na Ještědu je velmi špatný. Toto je hrubý přepis informací z rozhovoru s provozovatelem areálu na Ještědu v dnešním ranním Studiu 6 České televize.
Ještěd, Liberec, Jablonec a okolí
Vloženo 28.1.2016 20:51  
Rolby jsou v terénu, předběžný plán úpravy z webu JOPS níže a jak to reálně dopadne bude vidět po úpravě na Skimapě.

Z Bedřichova: Nová Louka - Kristiánov - Rozmezí - Knajpa - Smědava - Čihadla - Krásná Máří (dle možností) - Bílé Buky - Kristiánov - Nová Louka - Bedřichov, stadion

Z Jizerky: Jezdecká - Knížecí - Václavíkova Studánka, - Darrská - Soušská - Hraniční, Promenádní - Jizerská

Skútr dále upraví trasu na klasiku: Mariánská hora - Mariánskohorské boudy - Protržená přehrada
Upravené trasy v Jizerských horách naleznete také na http://skimapa.cz/oblast/jizerske-hory
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.1.2016 18:54  
V noci ze čtvrtka na pátek možná proběhne úprava tratí, Jizerská OPS to ještě upřesní. Ze zprávy na jejich webu se zdá, že zvažují, zda by úprava za těchto podmínek pomohla, nebo naopak uškodila.

Prosíme všechny lyžaře, aby sem psali pouze zprávy informující o aktuálních podmínkách na tratích. Tento web neslouží jako obecné diskusní fórum a není na to stavěn. Příspěvky pouze hodnotící práci někoho apod. jen znepřehledňují orientaci mezi užitečnými zprávami od lyžařů. Proto jsem byl nucen několik dnešních zpráv nesouvisejích s aktuálními podmínkami smazat (resp. jsou zkopírovány do http://www.kamzasnehem.cz/odkladiste).
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 16.1.2016 20:42  
V Beskydech je to se sněhem zatím slabota. Upravovat dnes zkoušeli na Bílé a těžko říct, co si z této zprávy přesně odnést: "Dnes jsme projeli rolbou modrý běžecký okruh č.2 a bohužel ještě několik centimetrů sněhu je zapotřebí." Čerpáno z http://www.skibila.cz/cs/zima/aktuality/#aktualita-1 a stav tam zůstává jako "nesjízdné"

(Odpověď na dotaz uživatele Honza z 15.1.: Zdravim, je možno říci jake jsou podmínky pro běžecké lyžování v Beskydech? Děkuji)
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 16.1.2016 20:33  
Podle zpráv Horské slubžy Brdy to tam bude použitelné tak nějak částečně. Viz včerejší a dnešní zprávy na http://www.brdskelisty.cz/aktualni-zpravodajstvi/

(Odpověď na dotaz uživatele Honza Šotola z 16.1.: Nevíte někdo, jak to vypadá na Brdech reálně se sněhem? Na sněhové mapě CHMU.cz se zdá, že by tam mohlo být přes 30cm. Ale je to použitelný?)
Brdy a Hřebeny
Vloženo 15.1.2016 22:37  
Plán úprav na sobotu dle aktuální zprávy na webu Jizerské OPS: Z Bedřichova: Stadion - Nová Louka - Kristiánov - Bílé buky - Hřebínek - Olivetská hora - Vládní - Bedřichov.
Z Bedřichova: Stadion - Nová Louka - Hřebínek - Krásná Máří - Kneipa - Josefův Důl, Peklo - Kneipa - Smědava - Rozmezí - Kristiánov - Nová Louka - Bedřichov, stadion.
Z Jizerky: Mořina - Panský dům - Promenádní - Smědava - Předěl - Písčiny - Smědava - Knížecí - Soušská silnice - Darrská cesta - Václavikova studánka - Jizerka

A proč to sem taky píšu? Abych zároveň požádal lyžaře, kteří nepíšou nic o aktuálních podmínkách, ale jen hodnotí něčí práci, aby se takových komentářů zdrželi. Na takové názorové výměny není tento web dělaný, znepřehledňují ho a odsouvají ty zprávy, které lyžařům zjišťujícím aktuální stav stop a sněhu opravdu pomohou. Děkuji.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 9.1.2016 18:02  
"Hřebenovka Praha - Sv.Ján - Malý Tok je sjízdná v úseku Nepomuk od vodárny, Malá Praha, Praha, sedlo Sv.Ján a na Malý Tok, rovněž i dále k Brdcům. Sněhu je málo, ale je pevný, ..." - to hlásí nadšenci z Horské služby Brdy na http://www.brdskelisty.cz/aktualni-zpravodajstvi/snehove-zpravodajstvi-912016.html

(Odpověď na dotaz uživatele Jitka z 9.1.: Byl někdo na Brdech na běžkách? Chtěla bych vyrazit v neděli 10.1.
Díky
Jitka)
Brdy a Hřebeny
Vloženo 8.1.2016 20:44  
DLOUHÁ LOUKA 8.1.2016 UPRAVENO SKÚTREM NA BRUSLENÍ OKRUHY LOUKA, OKRUH VLČÍ HORA 4 KM. - to je aktuální info na http://kbstopa.cz/
Východní Krušné hory
Vloženo 8.1.2016 20:21  
Lyžuje se, ale bez stojové úpravy. Jak říká automatický překladač z polštiny: "A máme sníh na trasách :-) stejně jako 29 listopadu loňského roku :-) ale moje již lze poczłapać lyžování :-)" kopírováno z https://www.facebook.com/biegpiastow/?fref=ts a je tam i pár fotek
Jakuszyce a okolí
Vloženo 7.1.2016 7:41  
běžkaři se objevili na Trojmezí, neboli v přírodním parku Hostivař – Záběhlice. Na loukách a po cestě u Botiče je vyjetá stopa. - ze zprávy na http://desitka.cz/text-prvni-bezkari-vyjeli-na-trojmezi/, stejně jako jinde jsou doporučeny lyže kameňačky
Praha
Vloženo 6.1.2016 19:42  
Někdo lyžoval na cyklotrase Kbely - Čakovice v Letňansko-Kbelském lesoparku ... možná by to na kameňačkách šlo. - z FB zkopírovaná zpráva od cyklistky, která tamtudy projížděla
Praha
Vloženo 6.1.2016 23:21  
V Golf Resortu Ostravice je zejména díky umělému sněhu upravena trať v délce asi 450 m. Přes den zdarma, večer s umělým osvětlením za poplatek. Více viz http://www.ostravice-golf.cz/novinky/otevirame-bezecky-stadion/
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 3.1.2016 16:29  
"Upravené běžecké stopy Figura - Praděd - Švýcárna. Doporučujeme starší lyže." Tato zpráva pravděpodobně po sobotní úpravě k nám doputovala z Pradědu na "sjezdovkovou" stránku http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded
Hrubý Jeseník
Vloženo 30.12.2015 20:45  
Na stadionu na Mísečkách se dá velmi dobře bruslit. Nikoliv však na lyžích, ale na bruslích :-) Ze zprávy Honzy Stodoly na webu dálkových bruslařů: "Abychom se pokusili o pohyb aspoň trochu podobný bruslení, vyrazili jsme na horní Mísečky hledat sníh. Ten jsme nenašli. Led ano." Více viz
http://brusleni.e-zpravy.cz/article.php?id=507, jinak z článku vyplývá, že lyžovat se tam pořád asi nějak hodně omezeně dá.
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 30.12.2015 9:58  
Shrnující článek z regionální části Idnesu o "kauze" vypluhovaná silnice na Vrbatovku a Labskou boudu.

http://hradec.idnes.cz/vyhrnuta-cesta-k-labske-boude-nastvala-bezkare-v-krkonosich-pqr-/hra%C2%ADdec-zpravy.aspx?c=A151229_164521_hradec-zpravy_the

(odkaz sem byl vložen se sprostým komentářem, takže původní zpráva byla smazána a vložena znovu a jinak, stejně tak byl dodatečně smazán i další neslušný a nepravdivý komentář - a ještě třetí vysvětlení pro pisatele "Já" a další smazanou zprávu obsahující "Tohle považuješ za slušný příspěvek, když někdo někoho nazve dobytkem?" - daná zpráva ale obsahovala popis aktuálních sněhových podmínek a slovo dobytek mi dává smysl v takovém případě tolerovat, navíc vy jste ve vašem příspěvku zmínil jiné horší slovo, které zde nikdo nepoužil. Prosím, již sem jiné zprávy než 1) o aktuálních podmínkách 2) slušné nepište.)
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 30.12.2015 9:38  
Teď už se asi na běžkách nedá jezdit rozumně nikde. Upravené tratě na Černé hoře už jsou minulostí, budou tam zbývat maximálně desítky metrů sněhu nebo nic, viz zpráva z 25.12. zde http://www.kamzasnehem.cz/bezky/krkonose/pec-pod-snezkou-janske-lazne. O úseku na Mísečkách/Medvědíně v délce 900m je zpráva z 28.12. zde http://www.kamzasnehem.cz/bezky/krkonose/misecky-spindleruv-mlyn.

Na hřebenech budou také jen zbytky sněhu. Z FB zkopírovaná zpráva od Radka Lacigy z 26.12.: "Mísečky jsou mrtvý, na hřebenech vládne strašnej fekál, a navíc jsou už taky mrtvý, tak jsem dnes vyrazil na Rokytnickej ledovec: 200m nastříkaný sjezdovky."

Takže trénující si nějaké zbytky sněhu nebo kousek nastříkané sjezdovky najdou (ty sjezdovky se budou zlepšovat už teď), výletníci mají smůlu :-(

(Odpověď na dotaz uživatele david t. z 29.12.: skol,
Jedeme do Kořenova na týden a už máme běžkařský absťák :) Poradíte prosím kde se dá běžkařit v Krkonoších ? Na bílestopy.cz sleduju, že na černé hoře ale už to tam je týden bez updatu. Za jakékoliv informace předem děkuju :))
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 24.12.2015 12:06  
Podmínky se výrazněji zhoršily i na Pradědu - aktuální zpráva ze středečního rána je "Na běžkách sjízdná trasa Figura - Praděd, stopa je zledovatělá" - zdrojem jsou importované informace na http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded, v historii zpráv je tam hezky vidět, jak se podmínky vyvíjely
Hrubý Jeseník
Vloženo 12.12.2015 10:21  
Běžecké tratě na vrcholu Černé hory jsou upraveny dle sněhových možností cca 5km (cesta k vysílači, svážnice za Sokolskou boudou, svážnice pod Černou boudou). Zdroj: web SkiResortu ČERNÁ HORA - PEC, http://www.skiresort.cz/skiarealy/cerna-hora/
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 9.12.2015 9:54  
Tratě na Horních Mísečkách jsou po dnešním večeru, díky trenérům z Jilemnice a Jablonce n/N, opět "strojově" upraveny. Slušné podmínky jsou na "svážnicích" a především na cestě na Vrbatovu boudu a na Labské louce ... Jde sice o návrat do minulosti o více jak 30 let, ale taková je bohužel současná realita běhu na lyžích v ČR.- zdroj: https://www.facebook.com/skijilemnice/, je tam i fotka
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 3.12.2015 20:46  
Je strojově upravená trasa Figura - Praděd - Švýcárna. Jsou vyřezané stopy na klasiku a dá se i bruslit. Zdroj: přebírané info ze sjezdařské části viz http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded
Hrubý Jeseník
Vloženo 28.11.2015 13:11  
Sjízdná je trasa Figura - Švýcárna. Prozatím strojově neupraveno. - tato informace o možnosti vyrazit na běžky v okolí Pradědu byla uvedená dnes v Panoramě na ČT sport
Hrubý Jeseník
Vloženo 28.11.2015 13:15  
Ve Frymburku, v lese okolo Alpské vyhlídky upravili ve čtvrtek večer SK Lyžaři-Běžci Frymburk skútrem úsek v délce 5 km. Zdroj: http://bilastopa.cz/cs/aktualne-z-frymburku/.
Lipno
Vloženo 23.11.2015 18:48  
Na stadionu v německém Oberwiesenthalu jsou první upravené tratě. Zdroj + foto - LK Slovan Karlovy Vary, https://www.facebook.com/lkslovankarlovyvary/posts/306063539581050
Západní Krušné hory
Vloženo 22.11.2015 21:36  
Do Jizerek vyrazili první lyžaři a objevují se první prošlapané stopy. Sněhu není moc, ale dá se. (odvozeno z pohledu na fotky na FB Zuzany Kocumové, místní znalci možná lépe poznají, kde přesně se ta vyjetá stopa nachází :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.4.2015 21:14  
Dnes luxusní lyžovačka z N.Vsi stopy po Alfrédku a Skřítek projeté ,šlapali jsme akorád od Alfrédky na Jelenku a hřeben taky projetý.Nahoře prašan,dnes bych řekl že lepší podmínky nebyli ani v zimě.Určitě vyrazte stojí to za to. - od Františka, který napsal na náš FB https://www.facebook.com/Kamzasnehem, kde je i fotka.
Hrubý Jeseník
Vloženo 3.4.2015 18:33  
Dnes byly na Šumavě upraveny některé trasy v oblasti Kvildy, Horské Kvildy a Zadova, dále se plánovala (a dost možná už proběhla) úprava i v okolí Modravy. Přesný rozpis se dá při troše snahy vydolovat na bilastopa.cz. Záznamy z GPS rolby asi nemá cenu hledat, nejspíš jezdí jen skútry, které nikdo nemonitoruje...
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 1.4.2015 18:17  
V areálu Eduard nad Jáchymovem už v pondělí ležela souvislá sněhová pokrývka i v lese, v úterý napadlo dalších cca 10 cm.

Jestli tam někdo bude lyžovat jasné není, ale přípravy mistrovství republiky v orientačním běhu na krátké trati (které se tam uskuteční v červnu - viz http://ob.vse.cz/zavody/mcrkt2015/) se odkládají. Soustředění oddílu OB Ekonom Praha, které se tam mělo konat o velikonocích, se přesune do nížin.
Západní Krušné hory
Vloženo 20.3.2015 20:20  
V Jakuszycích se tratě stále ještě upravují a minimálně nahoře na Samolotu budou ve slušném stavu. Odvozeno z informací na FB https://www.facebook.com/biegpiastow?fref=ts (kombinací polského originálu a automatického zoufalého překladu :-) + ze zkušeností z minulé soboty - tolik pro Dáju.

Pro Zůzu - z Jizerky dolů na hranice to bude OK (OPSka tam v noci posílá rolbu), od Jizery na Orle jen tipuji, že to bude v jedné části zoufalé (ta cesta místy vede potokem), cesta k chatě Gorzystow netuším ale čekal bych nějaká vytátá místa. Dejte pak kdyžtak prosím vědět, jak to vypadalo v reálu.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 14.3.2015 22:25  
Přírodní sníh na Vysočině už není, ale pořád se dá lyžovat v Novém Městě ve Vysočina aréně na tratích z únorového světového poháru v biatlonu a dalších akcí - lyžuje se na technickém sněhu. Dle http://lyzovani.nmnm.cz/ je Vysočina aréna otevřena pro veřejnost do 20. března, víkend potom tam mají být závody, což je důvod, aby sníh vydržel.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 14.3.2015 22:20  
Kam nejlíp zařadit Ostravu? Asi do Beskyd... V průmyslovém areálu ve Vítkovicích se v pátek večer konal závod ve sprintu "City Cross Sprint". Trať měřila 700 metrů a měla by být přístupná pro veřejnost až do neděle 22. března - alespoň se to píše na http://www.citysprint.cz/. Jak to tam vypadá asi půjde najít v archivu České televize, která připravila sestřih ze závodu.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 13.3.2015 7:38  
V Altenbergu je to se sněhem průměrné - dle webu střediska http://altenberg.de/info/wintersport-erzgebirge/ (v tom PDF dokumentu, co je tam na něj odkaz) jsou nepoužitelné okruhy severně od silnice pod Kahlebergem - to není překvapení, špatné byly už pár týdnů zpátky - zbytek se asi "tak nějak dá". To PDF aktualizují každý den, takže na něj doporučuji kouknout.

Na Dlouhé Louce věřím, že bude sněhu ještě víc, očekávám že na http://www.kbstopa.cz/ dnes ještě upřesní, co půjde upravit a co bude sjízdné.
Východní Krušné hory
Vloženo 2.3.2015 22:41  
Plán úpravy na noc z pondělka na úterek: Bedřichov, stadion - Nová Louka - Kristiánov - Bílé buky - Hřebínek - Nová Louka - Bedřichov, stadion. Jinak jsou prý tratě dle webu Jizerské OPS ve velmi dobrém stavu a je to na klistr.

Neukázněnost některých pěších výletníků nás asi štve všechny, ale prosím zdržte se komentářů jen na toto téma, pak se mezi nimi těžko hledají přínosné zprávy o sněhových podmínkách. Dává mi smysl toto pravidlo - chci-li komentovat něco mimo téma webu (tj. mimo vlastních zkušeností se sněhovými podmínkami a stavem tratí), můžu to napsat jen jako součást zprávy o podmínkách.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.2.2015 22:43  
Z Nového Města bych určitě jeden den vyrazil na Dlouhou Louku a projel si okruh Fláje, ten je asi nejhezčí. Na Dlouhé Louce upravují tratě dost často, takže budou asi v nejlepším stavu - část byla upravena dle kbstopa.cz v úterý, na víkend se úprava taky dá čekat.

Druhý den třeba na druhou stranu po magistrále na Cínovec, tam přejet do Německa do oblasti Altenbergu a když bude hezky, vyjet na vrchol Kahleberg - něco z toho, co je tady na starším videu http://www.kamzasnehem.cz/video/altenberg-nove-mesto-2013-01. A nebo ještě okružní varianta možná o něco delší - Nové Město - Moldava - přejít do Německa a po bývalé železnici podél hranice směr Holzhau a odtud zpátky přes Dlouhou Louku - druhá část výletu je tohle video http://www.kamzasnehem.cz/video/flaje-holzhau-2013-03. Ale otázka je, jak to bude na bývalé železnici se sněhem, je to o trochu níž... Lucko, budeme po víkendu rádi za zprávu, jak to tam se sněhem vypadá.
Východní Krušné hory
Vloženo 20.2.2015 20:12  
O úseku Kohútka - Kasárne píšou naši slovenští kolegové, že by měla být strojově upravena na klasiku, viz https://www.nabezky.sk/javorniky
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 5.2.2015 21:08  
Dle dostupných informací byly trasy u Jablunkova upraveny asi někdy o víkendu, alespoň dle GPS záznamu z rolby, který se dá najít tady http://beskydska-magistrala.msregion.cz/zima/ (odkaz je dostupný i z kamzasnehem.cz, sekce "lyžařské odkazy"). Tipoval bych, že to na víkend upraví znovu. Bellardo, budeme rádi, když se pak podělíte, jaké to tam bylo.
Slezské Beskydy a Jablunkovsko
Vloženo 1.2.2015 17:15  
Od pátku a soboty jsou strojově upraveny stopy mezi Lipovou a Mýtinou, a v okolí Dyleně. Detaily na webu spolku Život na Dyleň - http://zivotnadylen.cz/aktualni-informace-o-upravenosti-trati/ds-1023/archiv=0&p1=1008
Český les
Vloženo 30.1.2015 9:08  
V okolí Bílé je projeto 20 km běžkařských tratí, bohužel zatím bez stopaře, na to je zatím málo sněhu, asi tak 15 cm. - dle informací ze Studia6 na ČT z rozhovoru s provozovatelem ski areálu Bílá.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 28.1.2015 23:13  
Na tratích ve Vysokém nad Jizerou napadlo na zmrzlý podklad (do 10 cm) v posledních dnech dalších asi 20 cm nového sněhu.

Znamená to, že závody v lyžařském oreintačním běhu, které mají mít centrum na lyžarském bežeckém stadionu Šachty, se o víkendu budou konat. Web: http://zdravotnik-praha.webnode.cz/wre-a-cp-2015/
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 7.1.2015 22:51  
Těžko říct, jestli to bude na Čertově břemenu tento víkend na strojovou úpravu. Info vždy zveřejňovali v pátek před víkendem na www.certovo-bremeno.cz. Do té doby mohou pomoci jen zprávy od lyžařů (díky Pepíku!), odhady dle stavu sněhu mimo sjezdovky na Monínci (pouze 10 cm dle http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/praha/moninec) a zprávy z nedaleké Polánky, kde se lyžuje, ale spíše omezeně, viz http://www.kamzasnehem.cz/bezky/vysocina/polanka. Osobně spíš nevěřím, že by se daly trasy na víkend upravit, ale nejsem místní...
Česká Sibiř - Čertovo břemeno
Vloženo 7.1.2015 22:43  
Na Polánce se podařilo včera protáhnout pár stop a ty jsou nyní sjízdné, další stopy jsou vyšlapané od běžkařů. Je to určitě na starší lyže. Detaily na www.ospolanka.cz
Přírodní park Polánka a okolí
Vloženo 5.1.2015 21:36  
Na závodní tratě v Novém Městě, doteď upravené v délce 1,5 km, má ode dneška přístup i veřejnost - ale jen ve vyhrazených časech viz http://lyzovani.nmnm.cz/

Nicméně dle informací z Událostí v ČT budou brzy upraveny další kilometry tratí a rolby vyrazí také na úpravu turistických tratí - sněhu napadlo tolik, že ho návštěvníci stadionu měli možná do půli lýtek :-)
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 5.1.2015 21:09  
Jizerská OPS hlásí, že v noci přestane sněžit a pak vyrazí rolby. Upraví snad úplně všechno :-) - detailní rozpis na www.jizerskaops.cz

Jinak prosíme lyžaře, aby považovali diskusi o vyhýbání se na tratích za ukončenou, již se napsalo vše podstatné a poslední příspěvky posouváme hlouběji do historie, aby nahoře byly zprávy o aktuálních podmínkách, tedy to, k čemu je náš web určen... Díky za pochopení.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.1.2015 8:08  
V neděli bylo upraveno prvních 6,5 km běžkařských tras v okolí Dyleně - šlo snad o první strojovou úpravu stop v této lokalitě v historii.

Více na ­webu spolku Život na Dyleň
Český les
Vloženo 1.1.2015 21:10  
Pár upravených tratí je od Silvestra i na Pustevnách: "Strojově upravené běžkařské trati: Standardní běžecká trasa 5 km, 1 km z trasy na chatu Mír, 1,5 km z trasy Okruh kolem Zmrzlého" - z www.pustevny.cz
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 1.1.2015 10:45  
Upravené tratě jsou již i v okolí Dolní Moravy - "I když podmínky nejsou ideální, podařilo se nám upravit Jesenickou magistrálu v úseku U válce - Mokřiny - (Zatáčka smrti) s odbočkou ke Slaměnce. Celkem cca 19 km stopy." - z https://www.facebook.com/bezkyDM
Králický Sněžník
Vloženo 30.12.2014 22:51  
Trochu lyžovat jde už i v okolí Suché Rudné: "V noci napadlo několik centimetrů sněhu a mohli jsme upravit některé části tratí. Skútrem jsou nyní upraveny úseky: Suchá Rudná - Malá Hvězda - Ludvíkov a Malá Hvězda - Hubertka - U Školky - Lázeňská. Bohužel sněhová vrstva je místy nízká a doporučujeme spíše lyže "kameňačky"... :-)" - zdroj: http://www.peras-ski.cz/
Hrubý Jeseník
Vloženo 30.12.2014 22:34  
Na Paprsku už se také lyžuje - "Napadlo 11 cm nového, celkem je 21 cm-dnes se projíždí Petříkov-pravé údolí, Pralinka a polská strana Šengenu" - z http://www.paprsek.net/Stopy
Rychlebské hory
Vloženo 28.12.2014 21:57  
Prosíme lyžaře, používejte kamzasněhem.cz k tomu, k čemu je web určen, tedy ke zprávám o aktuálních sněhovým podmínkám. Kdyby se zde rozjela diskuse o věcech jako parkovné v Bedřichově, nedalo by se zde vůbec orientovat. S ohledem na to zde nemůžeme tolerovat příspěvky, které nemají nic společného s aktuálními podmínkami, a budeme je muset mazat. Díky za pochopení.

Ty, které se týkaly pouze parkovného, jsou zkopírovány zde a jako samostatné smazány. Česem i tomuto příspěvku upravím datum, aby se zobrazoval až za aktuálními zprávami...

Komentář ke zprávě Romany:

MB, vloženo 29.12.2014 23:15
Ano, OK a souhlas. Není to jen o platbě za parkování. Je to i o spoustě práce kolem, kterou někdo musí zaplatit. Kdo to zná, tak to ví a potvrdí: přijedete do Rakouska (Šachty pod Javorem, kdejaké alpské údolí..), do Francie, do Švýcarska - a platíte za použití běžeckých tras. Tu 2 Eura, tu 5, tu 7. Takže já souhlasím a rád vždy zaplatím, ačkoliv bych samozřejmě přivítal ještě spravedlivější způsob, tj. aby zaplatili všichni, kteří upravené stopy používají...

Romana, vloženo 29.12.2014 22:34
já vím 150.- magické číslo, ale vězte, že to není číslo za flek kde stojíte, je to tak trochu sichr za minulou zimu, všechno se zdražuje a málokdo z nás se zamyslí nad tím,že za jedno je to část vkladu na údržbu tratí - nástupních míst je víc a nějak se nedaří vymyslet slušně a bez ztráty kytičky platbu za to, že se svezem, že někdo v noci nespí a jezdí pro náš požitek stopu atakdálatakdál, no a od dubna do prosince tu neleníme a děláme na dalších věcech, které se týkají dalších zim! tak nás podpořte a radujte se z tak obyčejné věci, kterou sníh je!

Maffersdorf, vloženo 28.12.2014 21:52
120 Kč za 2,5h parkování. To je jasný vzkaz všem Liberečákům, co si po práci jedou dát do těla! Myslím, že i zde bude platit přísloví: Kdo chce moc, nemá nic.

Nestor, vloženo 28.12.2014 21:51
Znovu jen zdůrazňuji - na Bedřichově jsem od léta nebyl a jak tak na to koukám,asi budu preferovat cesty do Jakuszyc.Když někdo nezná míru,nedostane ode mě nic.Je to nepochopitelné.Ti radní asi nikdy nečetli pohádky,zejména tu O rybářovi a zlaté rybce.Tam taky ta jeho chamtivá žena chtěla od rybky víc a víc a ještě víc a nakonec jí zůstala jen ta smradlavá chalupa namísto carského paláce,který jí nestačil.

Tomáš, vloženo 28.12.2014 21:22
Jen pro přesnost to parkovné je opravdu hrozně předražené, ale parkoviště na Bédáku patří obci a ty si odsouhlasili navýšení ceny pro rok 2015-16 a kolik a OPS z toho nemusí vůbec nic mít.

magic, vloženo 28.12.2014 20:39
Souhlasím s Jirkou, hodina parkování za 50 Kč trumfne i centrum Prahy!!! Naopak dvouhodinový tarif (za 80 Kč???) postrádá pro lyžaře smysl a naopak chybí sazba na 3 hodiny. Rád na provoz magistrály přispěju, ale vše má svoje hranice. Jezdím do Bedřichova celý život, ale tohle už je nehoráznost.

Jirka, vloženo 28.12.2014 18:27
Překvapení - za 2 hod 12 min na parkovišti v Bedřichově zaplaceno 120 Kč !! Miluju Jizerky, rád přispívám na stopy, ale tento tarif není dobrý. Nutí lidi hledat "náhradní" varianty. Jednak chybí sazba do 3 hodin a druhak je toto již sazba za hranicí přijatelnosti.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.12.2014 13:01  
V Jizerských horách napadlo maximálně 10 cm, z Bedřichova vyjely první rolby, aby vytvořily pevný podklad pro další sněžení (lyžovat se na tom asi zatím nedá). Na Jizerce pro změnu upravil část tratí a klasickou stopu protáhl sněžný skútr. - info od lidí pohybujících se v Bedřichově a okolí
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.12.2014 11:58  
V Jakuszycích připadlo několik centimetrů sněhu, dnes vyjely rolby a začaly upravovat tratě. Zdroj: https://www.facebook.com/biegpiastow
Jakuszyce a okolí
Vloženo 26.12.2014 10:42  
V okolí Pradědu se podmínky od Štědrého dne každým dnem opět zlepšují, dnes napadlo dalších 5 cm sněhu a www.figura.cz hlásí, že "je rolbou upravená stopa Ovčárna - Praděd - Švýcárna . Pěkné podmínky na běžky."
Hrubý Jeseník
Vloženo 22.12.2014 22:03  
Aby byly zprávy z Pradědu kompletní: "Je upravena stopa Figura - Švycárna. Projeto rolbou na bruslení a je vyřezaná stopa." - tohle jsou zprávy z rána (importované info z http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded). A část z toho je úsek mezi Figurou a rozcestím pod Pradědem, který projela rolba s GPSkou, zmíněný na tom odkazu, který se mi tu teda moc nelíbí...
Hrubý Jeseník
Vloženo 21.12.2014 17:53  
Na Jizerce se da jezdit, upraveny to neni - jeden usek zkusili skutrem, ale ukazalo se to spise kontraproduktivni. Na asfaltkach ustrelujou hulky. Mistama je to vyfoukany, urcite na horsi lyze. Ale lepsi nez dratem do oka. - volně převzato z FB od důvěryhodného pisatele :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 21.12.2014 16:19  
Dnes jsme šli na běžkách z Dolní Malé Úpy na Pomezní boudy - stopu jsme prošlapávali a byli jsme zřejmě jediní běžkaři, ani na Pomezkách nikdo. Včera a přes noc napadlo hodně, dnes už skoro nic a na slunečných místech to je vytáté. Sněhu je prostě málo a jakmile je pod sněhem asfalt, je to rozhodně nejen o běžky. - zkopírováno z FB od důvěryhodného zdroje :-)
Úpa a Rýchory
Vloženo 21.12.2014 9:43  
V sobotu se ještě psalo o běžeckých tratích na vrcholu Černé hory, že jsou nesjízdné, od té doby napadlo 15-30 cm sněhu a v neděli ráno už je to jinak: "Běžecké tratě na vrcholu Černé hory upraveny v délce cca 10km, pozor ale fouká, mohou být zaváté!" - čerpáno z http://www.skiresort.cz/cs/skiresort/zpravy-a-novinky/aktual/214-aktualni-zpravy.html
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 14.12.2014 9:05  
Na vrcholu Černé hory je upraveno cca 10 km běžkařských tratí - dle oficiálních informací ze skiresortu Černá hora - Pec, viz http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/krkonose/cerna-hora-janske-lazne
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 13.12.2014 20:48  
Asi nejdelší upravený úsek v ČR je z Modravy na Březník (údolím i přes Černohorskou nádrž) a od Černohorské nádrže ještě na Filipovu Huť. Stopa byla upravena dnes ráno skútrem. Zdroj: bilastopa.cz
Modravsko a Srní
Vloženo 12.12.2014 21:01  
Na webkamerách z Míseček byli dnes spatřeni první lyžaři a hlavně na webu Skiareálu Špindlerův Mlýn je vidět, že první běžecké tratě jsou upraveny - viz http://www.skiareal.cz/bezky
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 12.12.2014 20:56  
Zdá se, že v Jizerkách se podmínky spíš zhoršují: "Aktuálně se v Jizerských horách se teploty pohybují mezi +0,5 a +1,5 stupni. .... Na magistrále jsou místy zbytky mokrého sněhu, podmínky pro lyžaře však nejsou příznivé." - dnešní zpráva z webu Jizerské OPS.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.12.2014 20:23  
Na loukách v Jizerkách první nadšenci vyzkoušeli, že se dá lyžovat... o stopách se asi nedá mluvit, natožpak o úpravě tratí - je to na kameňačky a ne pro každého, ale je to lyžování!

Foto převzaté od Jizerské OPS je na FB - https://www.facebook.com/Kamzasnehem
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 30.11.2014 10:52  
Arnošt Zetl z horské služby na Božím Daru již viděl ve stopě první dva běžkaře. „Byli ale jediní. Občas se takhle nějací nadšenci na začátku zimy objeví,“ uvedl Zetl. Na hřebenech Krušných hor přitom leželo zhruba jen šest centimetrů sněhu. Na Klínovci, kde svítilo celý den sluníčko, ale nebylo po sněhu skoro ani památky. - nalezeno na http://www.novinky.cz/domaci/354882-inverzni-pocasi-prineslo-pred-vikendem-na-vrcholky-krusnych-hor-slunicko.html
Západní Krušné hory
Vloženo 20.4.2014 8:55  
Lyžařská sezóna je definitivně ukončena i na Pradědu. Již v pátek hlásili: "Cesta na Švýcárnu je prohrnuta a je schůdná pro pěší a sjízdná pro cyklisty." Ještě ve čtvrtek to vypadalo pro lyžaře o něco lépe: "Bohužel zatím nenapadlo dost sněhu a tak není možné stopu upravit. Na Švýcárnu se dá dojet na běžkách." Zkopírováno z importovaných zpráv zde http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded - odhad provozovatelů, že Velikonoce budou na sněhu, se nepotvrdil
Hrubý Jeseník
Vloženo 28.3.2014 11:48  
Aktuální "oficiální" zpráva z webu Jizerské OPS: "Od noční úpravy z úterka na středu se podmínky na magistrále rychle změnily. Z důvodu oteplení mizí sníh takřka před očima. Velká většina Jizerské magistrály je sjízdná s obtížemi, proto prosíme o opatrnost. Vhodné podmínky jsou zatím ještě na úsecích Kristiánov - Čihadla, Bílé buky, Knížecí, Promenádní." Za každé přínosné doplnění či aktualizaci bude samozřejmě rádi.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.3.2014 13:51  
K běžkování je jenom Černá hora - od Kolínské boudy nahoru. Zbytek je turistika. Ta Černá hora ještě týden dva bude ok. - ze SMS od lyžaře, jehož základnou je chata někde nad Pecí pod Sněžkou směrem na východ.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 8.3.2014 15:14  
Lyžařská sezóna je v Jizerkách u konce. "Na Jizerské magistrále se nyní nachází již jen pár míst, kde lze najít souvislé zbytky sněhu (nad Kristiánovem směr Knajpa). Na ostatních cestách se střídají místa se sněhem a bez sněhu. Běžky ukliďte na půdu a vyražte na pěší výlet. V Jizerkách je nyní málo turistů a předpověď na víkend hlásí krásné počasí. Pro cyklisty je bez obtíží dostupný Kristiánov, Hřebínek či Krásná Máří." - z webu Jizerské OPS
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.3.2014 23:02  
Kvůli teplému počasí bylo ukončeno i lyžování v Chuchli - viz http://www.skiparkchuchle.cz/aktualne
Praha
Vloženo 3.3.2014 20:48  
"Dnes jsem projel trasu Bukovec,Bunkr,Jezdecká,Kasárenská,Knajpa a zpět Promenádní.Přenášení celkem 4x,sjízdnost na některých místech již velmi špatná,podle mě poslední víkend,kdy to mělo cenu." - zkopírováno z příspěvku lyžaře na FB Jizerské OPS
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.2.2014 21:51  
Brdy budou v tuto dobu beznadějné. Od soboty se podmínky těžko zlepšily a už tehdy nebyla zpráva na Brdské stopě moc optimistická - http://www.brdskelisty.cz/aktualni-zpravodajstvi/snehove-zpravodajstvi-822014.html
Brdy a Hřebeny
Vloženo 8.2.2014 10:08  
Západní hranice nad Perninkem má cekem ideální lyžařské podmínky i na skate, ale dost se otepluje.... Magistrála je projetá až nad Přebuz, nejlépe ale po německé straně (převzato od důvěryhodného zdroje z FB)
Západní Krušné hory
Vloženo 25.1.2014 19:34  
Pro běžkaře je v okolí Černé hory a Pece pod Sněžkou upraveno 30 km tras - dle reportáže z Událostí ČT. Stopa, kterou tam měli v záběru, vypadala velmi slušně (asi to bylo někde na Černé Hoře, protože reportáž byla primárně o tamních sjezdovkách).
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 17.1.2014 22:03  
V Chotouni se lyžuje na 30-50 cm technického sněhu, jedou oba vleky. To se píše na http://www.vlekychotoun.cz/ To, že se zde zobrazovalo, že areál není v provozu, byla chyba.
Chotouň u Prahy
Vloženo 30.12.2013 11:25  
V nočních hodinách z neděle na pondělí bylo upraveno: Z Jizerky: Panský dům - Promenádní - Smědava - Knajpa - Čihadla - Rozmezí - Odbočka k Chatě věčného mlčení - Rozmezí - Kasárenská - Knížecí - Panský dům (zkopírováno z webu Jizerské OPS)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 30.12.2013 20:50  
V Abertamech, kde se první lednový víkend měly konat závody v lyžařském orientačním běhu, je sněhu minimum a rozumně lyžovat se tam nedá. Fotky ze soboty viz http://vodr.rajce.idnes.cz/ABERTAMY/ Závody jsou přesunuty zatím na neurčito, viz web závodů http://vpm.eob.cz/zavody/lob2014/
Západní Krušné hory
Vloženo 26.12.2013 23:36  
"jsme dneska šli Ručičky, Kládová, Snídaně a pak po Terexu. Kládová a Terex jsou docela bezvadný, dojezd do Harrachova na hraně. Pak jsme dostali nápad jít na Čerťák po tratích a to je katastrofa" ... "Byla tam celou cestu jedna stopa na klasiku a jinak rovné, skoro manžestr" - zkopírováno z důvěryhodné zprávy na FB
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 25.12.2013 20:54  
V okolí Dolní Moravice bude jistotou asi jen Praděd - dneska v Událostech na ČT bylo slyšet něco jako "Z Červenohorského sedla se dá jen směrem na Praděd... sníh je takový rozměklý" - ale určitě ho tam bude dost.

Na dalších místech (Skřítek, Alfrédka - info viz odkazy tady http://www.kamzasnehem.cz/odkazy/bezky/jeseniky#sub_area_hruby-jesenik) závisí, co vše už roztálo. Budeme Karle rádi za zprávu, jak to tam skutečně vypadá.
Hrubý Jeseník
Vloženo 24.12.2013 9:10  
V Karlových Varech na třídě T.G.Masaryka se bude konat 25.12. od 19 do 21h večerní lyžování pro veřejnost - na sněhu dovezeném pro závody, které se tam uskuteční dne poté, viz http://carlsbad.ski-sprint.cz/. Vstup zdarma.

Potvrzením, že se sněhem je to v Krušných horách momentálně bída, je skutečnost, že sníh se musí dovážet až z německého Fichtelbergu - Boží Dar a další místa ho dostatek nemají.
Západní Krušné hory
Vloženo 19.12.2013 20:55  
"... na sjezdovce - pusto a prázdno. Nakonec jsem rád, že občas někoho na trati potkám. Přitom podmínky k lyžování nejsou zase tak špatné. Sněhu sice viditelně moc není, ale na sjezdovce nejsou žádná vydřená místa, žádné kamínky a dokonce ani odpoledne se nedělají ledové plotny. Samozřejmě že velký podíl na tom má fakt, že tu za den zase tolik lidí neprojede." - zkopírováno z http://blog.bcbezky.cz/2013/12/konecne-zase-na-lyzich.html
Rokytnice nad Jizerou
Vloženo 11.12.2013 19:49  
V Beskydech bych tipoval, že jediným upravený místem budou tratě na Pustevnách - tohle nám posílají - "Dnes bude pro běžkaře strojově upravená trasa Mír, Okruh Skalíková louka, Standardní běžecká trať a Okruh kolem Zmrzlého." - viz importované zprávy ze ski areálu Pustevny http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/beskydy/pustevny . Rychlým proklikáním pár odkazů zde http://www.kamzasnehem.cz/odkazy/bezky/beskydy jsem nic jiného nenašel.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 7.12.2013 18:04  
Již i v Mariánských Lázních "byl proveden pokus o úpravu cca 1 km dlouhého kolečka na drivingu (cvičná odpalová louka). Sněhu je stále málo, ale bruslení i klasika na starších lyžích jezdit lze." zdroj: http://skinordicml.webnode.cz/ - zároveň nově přidaný odkaz k oblasti Slavkovský les
Slavkovský les
Vloženo 30.11.2013 9:58  
Pokud na Pustevnách nezměnili plány, mělo by se dnes lyžovat už i v Beskydech: "V sobotu 30.11. bude pro běžkaře strojově upravená lyžařská běžecká trať na Radhošť. Z důvodu nedostatku sněhu bude pouze částečně strojově upravená běžecká trať na chatu Mír (1,5km ) a Okruh kolem Zmrzlého (2 km)." Zdroj: http://www.skialpin.cz/
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 28.11.2013 8:08  
Začalo se lyžovat v okolí Pradědu: "Strojově upravená stopa na Švýcárnu. Jsou vyřezané stopy. Ideální běžecké podmínky. Švýcárna otevřena. Zveme všechny příznívce běžeckého lyžování" - převzato z importovaných dat sjezdovkové části našeho webu http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded
Hrubý Jeseník
Vloženo 16.4.2013 18:04  
V Jakuszycích také dnes vyhlásili, že již upravovat tratě nebudou - viz článek na bieg-piastow.pl (který ale už byl smazán, tak byl odkaz smazán i zde). I tak si dle zprávy ze 14.4. myslím, že na některých místech tam ještě lyžování bude slušné.

Jinak co já vím, tak žádný lepší web než bieg-piastow.pl se zprávami o podmínkách v Jakuszycích není. Nezbývá tedy než se navzájem informovat tady na kamzasněhem.cz
Jakuszyce a okolí
Vloženo 3.4.2013 22:33  
V Říčkách ještě plánují jednu a zároveň poslední úpravu běžeckých tratí tuto sezónu - a sice v pátek 5.4. (dle zprávy zde http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/orlicke-hory/ricky)
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 10.3.2013 8:52  
Dnes se po 25 letech jede Jesenická 70 na trase Skřítek - Alfrédka - Ovčárna - Švýcárna - Červenhorské sedlo a zpět. Celá trasa až na cca 1,5km dlouhý úsek je upravena (pro klasickou techniku), což snad znamená, že jsou upravena i některá místa, kde se běžně neupravuje. Závodu se účastní včetně kratšího závodu na 40km okolo 200 závodníků, po jejich projetí by snad stopy mohly vydržet ve slušném stavu. Mapa trasy je na www.jesenicka70.cz
Hrubý Jeseník
Vloženo 28.2.2013 22:05  
V úterý 26.2. byly upraveny trasy do Štítů a do Výprachtic , na Převáží, okolo a přes Bukovou horu, všechny trasy na Suchý vrch, na Boudu a do Jamného k vodárně. V pátek bychom měli upravit znovu všechny trasy včetně sjezdů Lichkov, Mladkov, Jamné a Těchonín. - čerpáno ze zprávy Tondy Fialy z fóra na webu Čenkovic, viz odkaz po pravé straně.
Okolí Suchého vrchu a Čenkovic
Vloženo 17.2.2013 23:27  
Na Brdech leží 5-15 cm sněhu, na některých místech se lyžovat dá, i když raději se staršími lyžemi. Podrobnější zprávy jsou u našich kamarádů z Brdské stopy, viz http://www.brdskelisty.cz/aktualni-zpravodajstvi/snehove-zpravodajstvi-15unora-2013.html

Horská služba Brdy vás zároveň zve na 2.seminář Horské služby Brdy, který se bude konat 9.března ve Strašicích, více viz http://www.brdskelisty.cz/aktualni-zpravodajstvi/2-seminar-horske-sluzby-brdy.html
Brdy a Hřebeny
Vloženo 31.1.2013 21:14  
Díky oteplení a dešti roztál téměř veškerý sníh, i v nejvyšších polohách Novoměstska je nesouvislá vrstva sněhu. Souvislá vrstva sněhu je pouze podél lesa na Fryšavě, na tzv. Fryšavském ledovci. - to je dnešní odpolední zpráva z http://lyzovani.nmnm.cz/. V televizi bylo vidět, že dostatek sněhu leží na závodních tratích v Novém Městě, tam se ale připravuje MS v biatlonu a předpokládám tedy, že lyžování pro veřejnost, pro které bývaly vyhrazeny určité časy, se tam v tomto období nekoná - alespoň jsem o tom nenašel žádné info.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 22.1.2013 9:20  
"lyžování na Ladronce je perfektní. Lyže rozhodně nezničíte tolik jako na LOBech ve Vrbně. Na trávě je sněhu spousta, široké a tvrdé proježděné dálnice na bruslení i spousty docela rovných a hlubokých stop na klasiku (na extráč). Jediné riziko pro lyže jsou obrubníky u chodníčků, ale na proježděných cestách jsou již přejezdy spolehlivě překryté uježděným sněhem (a nebo obrubník je aspoň vidět). Včera jsem neudělal ani malý škrábanec." - zkopírováno z http://betov.org/, kde zároveň najdete info o lyžařském orienťáku, který se na Ladronce pojede ve čtvrtek 24.1. večer.
Praha
Vloženo 19.1.2013 23:19  
S ohledem na zprávy od Karla a Tleskače bych tipoval, že v Altenbergu to nebude žádný zázrak. Naposled se upravovalo před týdnem - http://www.altenberg.de/ftp-tib/Aktuelle%20Meldung.pdf - a když srovnám všechna místa, tak 1.1. (viz starší zpráva) měla asi nejlepší kvalitu magistrála Cínovec - Vitiška, pak L1 a okolí v Altenbergu, pak okruhy v Novém Městě, vše ostatní okolo Altenbergu ještě horší. Myslím, že od té doby došlo spíš ke zhoršení. Takže pokud Altenberg, tak určitě jen tratě v okolí Kahlebergu.
Východní Krušné hory
Vloženo 18.1.2013 23:26  
V Kořenci na Boskovicku je upraveno cca 20 km běžeckých tras. Jde o trasy ve vyšších polohách, ty níže položené ještě nemají dostatek sněhu na úpravu - něco v tomto smyslu říkali v dnešní reportáži ve zprávách na ČT.
Drahanská vrchovina
Vloženo 17.1.2013 8:22  
Asi včera byla upravena trasa vedoucí ze Stříbrnic, vedoucí někam do svahu nad Dolní Moravou - odhad dle http://bilestopy.cz/jeseniky/kralicak (do odkazů pro Jeseníky Bílé stopy brzy přidám). Jak je to se stopami vycházejícími přímo z Dolní Moravy netuším - jestli upravené nejsou, nebo jen nejsou součástí systému Bílé stopy. Kralický sněžník je zdá se jedním z míst, kvůli kterým jsme kamzasněhem dělali, nic jiného najít neumím ;-)
Králický Sněžník
Vloženo 16.1.2013 11:26  
Dle zaslechnutých zpráv se již dá lyžovat i na Ladronce. V Modřanské rokli byl náš průzkumník situaci obhlédnout, ale tam je zatím sněhu málo a rozhodl se lyže radši neničit.
Praha
Vloženo 9.1.2013 22:20  
V Jakuszycích se skutečně od čtvrtka do neděle má konat Husqvarna Tour a prý tam má závodit přes 1000 psů :-( Tomáš odhadl trasu dobře (díky!), na psím webu je nějaká mapka zde http://www.borderrush.com/pl/genesis/trasa_h.php Kdo v tom termínu do Jakuszyc pojedete, prosím napište, jak to tam vypadá (třeba i s kapacitou parkování), lyžařům plánujícím výlet hlavně na neděli to hodně pomůže. Díky.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 27.12.2012 9:45  
Přes noc napadlo 5-10 cm sněhu. Tratě zatím nebylo možné upravit, protože podklad je rozbředlý, ale v nejbližších dnech či možná už hodinách upravovat půjde - z dopoledního vstupu z Kvildy do zpravodajství ČT.
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 23.12.2012 22:38  
Na Pustevnách jsou upraveny i trasy k chatě Martiňák, k chatě Mír a i další úseky, dle http://www.skialpin.cz/ - doplnění ke zprávě od Mojži, který upravenými standardními běžeckými tratěmi určitě myslel tratě na Pustevnách, protože dle http://www.beskydska-magistrala.cz/zima/ se nikde jinde v Beskydech v upravených stopách nelyžuje.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 15.12.2012 22:00  
V podbrdském "skiareálu" Těškov je několik strojově upravených tras. Nově ode dneška to je trasa Těškov - Hrad Radeč, kopírující červenou turistickou značku. Čerpáno z http://www.brdskelisty.cz/skiareal-teskov/skiareal-teskov.html, kde najdete i info o dalších upravených trasách.
Brdy a Hřebeny
Vloženo 9.12.2012 9:02  
Zprávy z běžkařských tras v okolí Pradědu: Figura -Švýcárna je ujeta skůtrem, ale stopy ještě nejdou vyřezat. Podmínky pro běžce se zlepšily. Trasa je vhodná na bruslení. Švýcárna-ČHS neupravena,ale sjízdná. (zdroj: http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded)
Hrubý Jeseník
Vloženo 9.12.2012 8:59  
Na Mísečkách se od poslední zprávy podmínky zlepšily - již jsou upraveny závodní běžecké okruhy, kromě nejdelšího 10km dlouhého. Čerpáno z http://www.skiareal.cz/bezecke-trate.aspx
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 29.10.2012 21:30  
napadlo 20 cm sněhu, tak jsem vytáhl staré běžky "kameňačky" a úplně bez problémů absolvoval trasu Lipka - Nové Hutě - Přílba a zpět. ... Byly parádní podmínky! (zkopírováno z návštěvní knihy na Bilastopa.cz)
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 20.4.2012 20:27  
Na Mísečkách je upraveno 15 km tratí na klasiku i na bruslení - to dnes několikrát hlásili v televizi, snad přímo provozovatelé Míseček. Viz také http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/krkonose/spindleruv-mlyn-medvedin. Sjízdných stop v okolí bude patrně ještě mnohem víc
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 14.4.2012 8:39  
Na vrcholu Černé hory je upraveno 10 km tratí (malý okruh Černá hora, Černá hora-Kolínská Bouda, Černohorská silnice). Zdroj: Panorama ČT a http://www.cerna-hora.cz
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 5.4.2012 22:17  
Měla by být upravena trasa z Ovčárny na Švýcárnu v délce 6 km, o úpravě pokračování až na Červenohorské sedlo psali naposledy 19.3. - vše čerpáno odtud http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded - odhad, že by mohlo být aspoň sjízdné bez strojové úpravy, stojí hodně na vodě... Pokud tam Petro vyrazíte, určitě budeme rádi za zprávu.
Hrubý Jeseník
Vloženo 1.4.2012 8:50  
Díky novému sněhu ze včerejška byla dnes brzy ráno poprvé upravena nová trasa z Portášek na Sněžku. Je upravena rolbou na bruslení, po každé straně jsou 2 stopy na klasiku. Tato trasa se bude od příští zimy upravovat strojově pravidelně a bude ji upravovat Trautenberk.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 28.3.2012 20:37  
O víkendu bylo v Jakuszycích sněhu stále dost, tratě upravené, pěkné lyžování za jarního počasí - z rozhovoru s lyžařem, který by na turistické trasy nevjížděl, zpráva se tedy bude týkat závodních tratí.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 17.3.2012 22:48  
V oblasti Pusteven dnes byly strojově upravené všechny lyžařské běžecké tratě . Trasa "Okruh přes Velkou sjezdovku" je v dolní části vlivem oblevy nesjízdná. Zkopírováno z webu Pusteven.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 8.3.2012 23:40  
Minulý víkend se v Jakuszycích konal Bieg Piastow, na který musela být upravena převážná většina tras. Bieg Piastow je snad jedna z mála akcí, při které se nyní trasa z Jakuszyc na Orle zablokuje pro běžné lyžaře. Jardo007, na zvolené trase bych se žádné akce nebál, retro závod na Orle by trasy uzavřít neměl a 11.3. koná i Salomon Nordic Sunday, ale tento závod by se měl jet v okolí stadionu v Jakuszycích na závodních tratích. Budeme rádi, když sem po víkendu napíšete, jaké jste měli podmínky.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 5.3.2012 23:59  
Pěkné lyžování bez front. Na těžkém mokrém sněhu to byla i na mírné sjezdovce v Chotouni překvapivě makačka. Sníh by měl vydržet ještě asi 14 dní. (z povídání s víkendovým návštěvníkem Chotouně)
Chotouň u Prahy
Vloženo 2.3.2012 7:52  
Jde sice jen o odhad, ale do Orlických hor a okolí Říček by určitě byla chyba běžky nebrat. Letošní zimu je v nejvyšších polohách určitě více sněhu než bylo stejnou dobou loni. Něco si můžete odvodit ze stavu sněhu mimo sjezdovky zde http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/orlicke-hory + v Říčkách prý upravovali stopy v úterý. Budeme Lenko rádi, když nám sem po návratu z hor napíšete, jaké to bylo.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 26.2.2012 14:09  
Ve Vesci se dnes jel druhý závod světového poháru sdruženářů. Na mokrou sněhovou břečku, na níž se závodilo včera, napadlo 1-2 cm sněhu, o němž spolukomentátor televizního přenosu Ladislav Rygl prohlásil, že funguje jako brzda. Závodilo se na 2 km dlouhém okruhu. Po závodech by měl být vesecký areál k dispozici, aktuální informace plánují zveřejňovat zde http://www.skijested.cz/zima/bezecky-areal-vesec/aktualni-informace
Ještěd, Liberec, Jablonec a okolí
Vloženo 26.2.2012 10:27  
Dnes dopoledne se lyžuje na Ještědu bez front, alespoň dle pohledu na sedačku okolo můstků. Dost sedaček jezdí prázdných. Přes noc napadl nějaký sníh. Trochu padá i teď, viditelnost není nejlepší a docela fouká vítr - nicméně ne nijak extrémně, protože skokanská část závodu v severské kombinaci, při jejímž sledování vznikl tento příspěvek, se nakonec zdárně doskákala, i když s pauzami.
Ještěd
Vloženo 18.2.2012 18:28  
Dnes se v Jakuszycích konaly závody světového poháru. Jezdilo se na 5km okruhu klasickou technikou. Počasí bylo mlhavé a prý bylo složité dobře namazat. Trasu okruhu najdete tady http://pucharswiata2012.pl/. V neděli už se tu závod nejede.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 9.2.2012 19:38  
Od úterka se dá lyžovat na cca 600-700 metrů dlouhém okruhu z umělého sněhu v novém areálu ve Velké Chuchli.
Praha
Vloženo 9.2.2012 21:28  
K dotazu na parkování - letos jsem tam ještě nebyl, ale v minulosti jsem se zaparkováním nikdy neměl problém i při dost pozdních příjezdech. Ale nikdy jsem tam nejezdil v den, kdy se tam konal nějaký větší závod. Při svěťácích 17.-18.2. bude určitě parkování komplikované :-) Jinak popis možností parkování je ve zprávě z 3.1.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 27.1.2012 7:54  
Areál závodních tratí ČKS SKI Jilemnice a okolní les (Hraběnka): "Na loukách je sněhu dost, v lese +/- tak akorát, zvažte použití starších lyží." To je informace z pokynů závodů v lyžařském OB, které se tam budou v sobotu a v neděli konat. Více na http://lob2012.ok-jilemnice.cz/ Pro "normální" lyžaře to znamená, že bude najeto nadstandardní množství stop, ale během vlastních závodů asi nebude vhodné se v prostoru závodu pohybovat.
Podkrkonoší - Jilemnice, Vrchlabí, Lomnice
Vloženo 17.1.2012 23:30  
Od dnešního dne je ve ski areálu Řeka opět v provozu modrá sjezdovka, je na ní cca 40 cm sněhu. Červená sjezdovka zatím zůstává mimo provoz, probíhá její zasněžování. Informace pocházejí z webu http://www.ski-reka.cz/
Řeka
Vloženo 16.1.2012 21:03  
Dle vyhledaných informací středisko nejen že neukončilo provoz definitivně, ale dokonce je v provozu teď: "Na modré sjezdovce je zatím zhruba 40 centimetrů přírodního sněhu. „Tento týden jsme rozjeli vlek na malém svahu. ... “ uvedl správce areálu horského střediska Tomáš Valenta. Se spuštěním velkého vleku na červené sjezdovce počítá koncem příštího týdne. Černá, tedy třetí sjezdovka Javorového vrchu zůstává neupravena, sjet si ji mohou pouze vyznavači adrenalinového sportu, a to na vlastní nebezpečí." - čerpáno z http://fm.denik.cz/zpravy_region/20120114beskydy-lyzovani-sjezdovky.html
Javorový Vrch u Třince
Vloženo 13.1.2012 22:53  
"Včera jsme objeli kontroly v okolí Seiffenu, kde jsme po oblevě očekávali největší sněhové ztráty. Ztráty samozřejmě byly, tam, kde jsem minulou neděli projel na běžkách, jsem je nyní nesl. I na loukách ale leží dostatek sněhu, dokonce i rolba tam už vyrazila. Jenom když krosila přeorané pole, tak to byl slalom mezi kameny." - to jsou poslední zprávy před závodem zkopírované z webu Skirogainingu - http://skirogaining.tojnar.cz/
Východní Krušné hory
Vloženo 3.1.2012 21:40  
Od čtvrtka 5.1. do neděle se budou v Jakuszycích konat závody psích spřežení, které částečně zablokují východní část tratí. Zdroj: http://www.bieg-piastow.pl/ To abych sem napsal i něco o akt. podmínkách :-)

K parkování: Při příjezdu od Harrachova bývají tyto možnosti - 1) parkoviště vpravo, ještě před příjezdem ke stadionu, asi 100m od něj, ten kousek je třeba dojít po silnici: někdy nebývá odhrnuté, je zde největší pravděpodobnost, že nebudou vybírat parkovné. 2) vlevo podél silnice u stadionu, po celé jeho úrovni. Nejčastěji plné, většinou se vybírá. 3) za stadionem parkoviště vlevo od silnice, podle mého největší, vybíralo se tam snad vždy. Ceny parkovného jsou zmíněny zde http://www.jakuszyce.info.pl/aktualnosci.php a potvrzuji, že vždy akceptovali placení i v českých korunách, i když asi v mírně nevýhodném kurzu.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 25.12.2011 17:24  
Lyžuje se na 35cm technického sněhu. Dle pohledu na webkameru se dnes lyžuje i večer za umělého osvětlení.
Šacberk - Jihlava
Vloženo 9.12.2011 8:16  
V areálu Eduard nad Jáchymovem se lyžovat o víkendu začne, ale ze dvou plánovaných závodů se pojede jen ten nedělní: "Závody budou, ale v redukovaném rozsahu. Pojede se pouze nedělní závod a pouze klasicky. Tratě budou pravděpodobně nataženy na kratším okruhu, možná zkráceny." Zdroj: http://skrover.cz/
Západní Krušné hory
Vloženo 8.12.2011 21:56  
Dle různých internetových zdrojů jsou v Jakuszycích tratě upravené jak na klasiku, tak na bruslení. Na webu http://www.bieg-piastow.pl/ uvádějí, že dnes byly upraveny v délce 8km.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 15.4.2011 18:34  
Na Praděd se vrátila zima: Je strojově upravena běžecká trasa Figura -Ovčárna- Švýcárna = 6 km. Vzhledem ke sněhovým podmínkám jsou i vyřezané stopy. Jsou ideální běžecké podmínky. (Zdroj: importované informace ze střediska na http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded )
Hrubý Jeseník
Vloženo 15.4.2011 18:29  
Dle informace na webu Jizerské OPS se v Bedřichově se aktuálně nachází 5–10 cm nového, mokrého sněhu. Ve vyšších polohách je sněhu samozřejmě více. Svezení na starších lyžích je možné, počítejte však s tím, že některá, původně vytátá místa nemají tuhý sněhový podklad. Úprava magistrály se neplánuje.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.4.2011 9:16  
Dle prověřeného zdroje (Panorama ČT) bude zimní provoz ukončen v neděli 3.dubna. Dle zelených míst viditelných na webkameře to vypadá, že sjezdovka až na Šerák není tou, která by byla v provozu.
Ramzová
Vloženo 2.4.2011 9:09  
Dle pohledu na webkameru (Panorama ČT) je na sjezdovce sněhu ještě docela hodně - žádná travnatá místa, nicméně zároveň je tamtéž hlášeno, že zimní provoz bude ukončen v neděli 3.dubna.
Moninec (Česká Sibiř)
Vloženo 6.2.2011 21:09  
Během víkendu sníh na Žďársku téměř zmizel. Jen poslední zbytky sněhu se drží v lesních úsecích žďárského regionu. (Zdroj: http://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/behem-vikendu-snih-na-zdarsku-temer-zmizel20110206.html )
Žďársko
Vloženo 5.2.2011 9:34  
Na Pustevnách dnes budou postupně upraveny všechny běžecké stopy. (zdroj: ranní Panorama ČT a http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/beskydy/pustevny )
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 29.1.2011 9:10  
Čerstvě upraveny trasy Zadov - Zl. Studna - Horská Kvilda. (zdroj: ranní Panorama ČT)
Centrální Šumava - Zadov, Kvilda
Vloženo 29.1.2011 9:08  
Pustevny: Ideální podmínky pro běžky. Dnes byly strojově upravené všechny běž. trasy v oblasti Pusteven (zdroj: ranní Panorama ČT a http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/beskydy/pustevny)
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 29.1.2011 9:03  
Strojově upravena běžecká stopa Figura - Švýcárna - Červneohorské sedlo, celkem 12 km (zdroj: ranní Panorama ČT a vlastně i http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky/praded)
Hrubý Jeseník
Vloženo 29.1.2011 8:57  
Ve Vítkovicích jsou prý výborné podmínky pro běžkaře, upraveno je 20 km stop (Zdroj: ranní Panorama ČT)
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 29.1.2011 16:59  
V Senohrabech a okolí přes týden postupně napadlo 8-9cm vlhkého sněhu. Sníh je "přemrzlý navlhlý prašan"-neprojíždí se.
Na Vávrově palouku a přilehlých polích uspokojivé podmínky. V lese je vrstva sněhu do 3cm.
Značený okruh "Vávrák-Altán" zatím strojově neupravován. Projet pouze na lyžích-dobrý. Pouze nedoporučujeme lesní sjezd k lávkám, ale k návratu na Vávrák opět použít výchozí pole-nebude zvlášt značeno.
Nyní je primárně upravován sprintérský 630m dlouhý okruh na hřišti "V lipách". Ve středu 2.2.se zde konná tradiční Večerní kriterium. (převzato z http://www.senohraby.cz/)
Ladův kraj
Vloženo 16.1.2011 9:40  
Pustevny: "Běžecké tratě sjízdné kvůli oblevě pouze částečně" (zdroj: Panorama ČT) a podrobněji "Knížecí cesta je s opatrností kolem Mezáku sjízdná pouze k Velké sjezd." (zdroj: vzkaz ze ski areálu http://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/beskydy/pustevny)
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 13.1.2011 22:34  
Sníh mizí. To platí i pro prostor mezi Lipnem nad Vltavou a Frymburkem (okolo vrchu Kaliště). Tam se měl o víkendu konat o víkendu lyžařský závod Lipenská stopa, nicméně musel být přesunut na náhradní termín, protože tratě jsou nesjízdné. (Zdroj: http://www.stopaprozivot.cz/, jsou tam i fotky)
Lipno
Vloženo 17.12.2010 0:04  
„Přímo v Karlovicích jsme upravili 20 kilometrů běžeckých tras. Dá se také vyrazit na 50 kilometrů tras na hřebenech Vsetínských vrchů, které udržuje sdružení obcí Valašsko-Horní Vsacko,“ uvedl starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík. (zdroj: nevyžádaná ale přesto užitečná pošta :-)
Javorníky a Vsetínské Beskydy
Vloženo 6.4.2010 11:29  
Z mailu od prověřeného zdroje: "byli jsme jen v sobotu a to kolem Černé hory, tam je to supr, pěkný sníh, upravené stopy..., dost pěšáků, z Černého dolu jsme to vynesli k Chatě Mír, ale dolů se dá jet skoro až k Čerňáku, upravené je to i směr Světlá hora a Liščí, i kolem Lyžařský"
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 25.3.2010 10:18  
Dle informací z webu v Jizerkách zatím jde slušně lyžovat: "Strojová úprava tratí se plánuje minimálně do tohoto víkendu. Sněhové podmínky jsou dobré, až na pár úseků, kde je nutné přenést lyže." "Spolu s jarním počasím se v některých úsecích objevují vytátá místa - například od Hřebínku na Krásnou Máří. Dbejte opatrnosti při sjezdech - v tratích je velké množství vody." Zdroj: http://www.jizerskaops.cz/
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 6.1.2010 12:26  
Informace na webu potrvzují to, co psal včera večer Milan: "Na základě velkého zájmu Pražanů se Magistrát hlavního města Prahy, městská část Praha 6 a organizátoři rozhodli, že sníh zachovají do dalších dnů, dokud to počasí dovolí.
Veřejné lyžování bude možné vždy za světla, tj. přibližně od 8 do 16 hodin mezi Velkým strahovským stadionem a stadionem Evžena Rošického." Zdroj: skisprint.cz
Praha
Vloženo 5.1.2010 9:10  
Dle reportáže České televize (Studio 6) půjde lyžovat na Strahově na okruhu ze včerejšího závodu Tour de Ski pouze dnes. Již v 8:30 tam kroužily desítky lidí. Všichni bruslili, stopa na klasiku tam asi nebude, když se jel sprint volnou technikou.

Zítra již bude sníh odvezen - skončí v Riegrových sadech, kde se na něm bude sáňkovat, a na nějakém soukromém pozemku, kde roztaje... Lyžovat se na něm, jako to šlo v minulých letech, tedy asi nebude :-(
Praha
Vloženo 29.12.2009 11:06  
Zpravodajství z webu Honzy Tojnara o pondělním lyžování v okolí Nového Města v Krušných horách: "Přes noc napadlo 3-5 cm sněhu. Německé rolby už několikrát alespoň část běžeckých tratí upravily, ale jejich české kolegyně stále spí zimním spánkem. A setrvají v něm dokud nenasněží 30 cm (zatím chybí 20-25 cm). Zatím vyrazily pouze sněžné skútry. Na novoměstském Dachsteinu tepličtí lyžaři upravili dvoukilometrové kolečko, které je možno skoro celé odbruslit. Pouze na jedné rovince se musí soupažit aby nedošlo ke zničení stop na klasiku. ... Z Dachsteinu jsem se vydal po novoměstské pláni směrem k benzince a dál po louce na magistrálu. U větrníků foukalo, cesta byla zledovatělá a kamenitá. Raději jsem těsně vedle ní slalomoval mezi drny a krtinci. O pár šutříků jsem zavadil jak při stoupání na Vrch tří pánů, tak při sjezdu obchvatem nad Domaslavickými bučinami. Rovinka na Vysokou mýť byla v pohodě, ale z asfaltky na Dlouhou Louku je teď ledovka." Zdroj: http://www.tojnar.cz/
Východní Krušné hory
Vloženo 29.12.2009 11:03  
Zpravodajství z webu Honzy Tojnara o nedělním lyžování v oblasti Moldavy a Cínovce: "Od hraničního přechodu jsem vybruslil po zledovatělé rozšlapané cestě na vrchol Hemschuhu. Z tohoto kopce jsem sjel po jedné ze dvou sjezdovek na severním svahu. Sněhu tam bylo dost, 10-15 cm. Pokračoval jsem po pláních, kde občas vyčuhovaly drny, lyže jsem ale musel sundat až na asfaltce u Zaunhausu. Zouvání jsem si zopakoval i na cestě po německém břehu Rašelinového potoka. Do kopce se ještě kamenům vyhnout dalo, ve sjezdech ne. Na křižovatce s cestou na Zinnwald už mi stopu alespoň trochu upravila rolba. Uprostřed zůstal led s kamením, po okrajích se sem tam i zavlnil "manšestr". Ale převážnou část trasy pokrýval jeho pravý opak, ledový povrch rozdupaný německými turisty, kterému já přezdívám "dederon" :-). V kopci u biatlonového stadionu už byla totální skleněná hora. Zabrousil jsem i na závodní okruhy, které byly samozřejmě perfektně upravené. Dolů k pašerácké zatáčce jsem opatrně doplužil, běžky jsem sundal až v prudkém sjezdu před Vápenicí." Zdroj: http://www.tojnar.cz/
Východní Krušné hory
Vloženo 26.12.2009 9:31  
Dle informací z webu na Jizrece po oblevě lyžovatelný sníh ubyl, ale zůstal: "26.12.2009: Oblačno, -3°C, 10-15 cm sněhu. Obleva 25.12. odpoledne skončila. sněhu ubylo, ale zůstal. Na lyžích sjízdná Promenáda a další cesty." Zdroj: dudovi.cz
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 26.12.2009 9:29  
Dle informací z webu obleva nad sněhem v Jesníkách vyhrála: "Sníh na cestě z Ovčárny na Švýcárnu odtál.Stopa je na běžkách nesjízdná." Tj. kde jinde by se dalo lyžovat, když to nejde ani tady :-( Zdroj: http://www.figura.cz/
Hrubý Jeseník
Vloženo 26.12.2009 9:22  
Podle informací z webu způsobila obleva úbytek sněhu i v okolí vrcholu Černé hory: "Běžecké tratě na Černé a Světlé hoře pouze sjízdné dle sněhových možností." Ještě na Štědrý den tam myslím bylo, že je upraveno cca 50 km tras. Zdroj: http://www.cerna-hora.cz/
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 20.12.2009 8:43  
Dle dostupných inormací je pěkně upravena trasa Ovčárna - Švýcárna v délce 8 km. Zdroje: http://www.figura.cz/ a Panorama ČT
Hrubý Jeseník
Vloženo 20.12.2009 8:36  
Dle dostupných informací jsou na vrcholu Černé hory upraveny tratě v délce cca 10 km. Zdroj: Panorama ČT a http://www.cerna-hora.cz/
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 15.11.2009 8:26  
Dnes se již píše o 6km dlouhé trase mezi Ovčárnou a Švýcárnou, že je stopa rozbředlá. Ze snímku je také vidět, že sněhu ubylo. S ohledem na předpověď počasí už asi dlouho lyžovat nepůjde. Zdroj: Panorama ČT dnes ráno
Hrubý Jeseník
Vloženo 8.11.2009 15:54  
Podle informací z webu se dá lyžovat na tratích na Horních Mísečkách. Upravené mají být obě svážnice a okruhy kolem stadionu. Zdroj: http://www.skiareal.cz/bezecke-trate.aspx
Centrální Krkonoše - Mísečky, Benecko
Vloženo 8.11.2009 15:48  
Podle informací z webu se dá lyžovat kolem Horní stanice lanovky na Černé horě. Zdroj: http://www.cerna-hora.cz/
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně