Na běžky v okolí Jižního Města

Hostivařský lesopark, Milíčovský les, ale i přilehlá pole a louky. Když napadne jednou za čas dostatek sněhu i v Praze, lyžaři z Jižního Města či Petrovic mají na poměry hlavního města slušný výběr, kam vyrazit na běžky.

Upozornění na úvod: Přestože se nacházíte na webu, jehož hlavním účelem je sdílení zpráv o aktuálních podmínkách pro lyžování, tento článek patří do jeho dlouhodobé části. Text nepopisuje momentální situaci, ale je složen ze zkušeností z let, kdy leželo v Praze nejvíce sněhu. Informace o aktuálních sněhových podmínkách hledejte a navzájem mezi sebou sdílejte mezi zprávami od běžkařů v Praze.

Mimopražský lyžař sem těžko zamíří na běžky. Přes půl Prahy do těchto končin také pojede asi minimum lyžařů, navíc v oblasti Vypichu, Hvězdy či Ladronky se přeci jen dá lyžovat častěji. Ale kdo bydlí nedaleko a nepotřebuje k zážitku z lyžování upravené stopy, tak možnost lyžování v těchto místech ocení. Co může doporučit jeden z místních?

Hostivařský lesopark

Do Hostivařského lesoparku vyrážejí na běžky zejména obyvatelé Jižního Města, sídliště Košík, Hostivaře, Horních Měcholup a Petrovic. Ale lesopark je dobře dostupný i veřejnou dopravou - když napadne v Praze sníh, běžkařská stopa bývá vyšlapaná až k autobusové zastávce Řepčická. Hostivařský lesopark se dá rozdělit na dvě části - u Hostivaře a u Jižního Města. Projet mezi nimi na lyžích se většinou rozumně nedá. Slušné stopy na klasiku bývají v lesoparku obvykle vyjety na loukách. Lepší podmínky na bruslení většinou nabízí nedaleký Milíčovský les.

Hostivařský lesopark

Jinak to ale je, když jednou za čas zamrzne Hostivařská přehrada, a poté na ni napadne dostatek sněhu. Pak si lyžaři - bruslaři většinou vyjezdí po obvodu přehrady okruh dlouhý až 2 kilometry, na němž se někdy dalo lyžovat i lépe, než v Chuchli, kde se svého času okruh upravoval strojově.

Milíčovský les

Miličovský les je oblíbenou lokalitou pro lyžaře z Jižního Města. Vyhledávají ho zejména vyznavači bruslení, kteří si nejvíce oblíbili cesty okolo hald u síldiště na severozápadním okraji Milíčovského lesa. Tam obvykle stačí, aby napadlo jen trochu sněhu, a už se tam dá slušně bruslit. Stopy na klasiku bývají většinou lepší v Hostivařském lesoparku - aby se stejně kvalitně dalo lyžovat v Milíčáku, to už musí nasněžit opravdu hodně.

Louky v údolí Botiče a Pitkovického potoka

Z Petrovic se dá často do Milíčovského lesa dojet na lyžích - stopy bývají vyjeté (nebo sníh bývá aspoň ušlapaný a sjízdný) na loukách v údolí Botiče mezi Petrovicemi a Křeslicemi a dál směrem k Milíčovskému lesu. Za ideálních podmínek někteří lyžaři pokračují i směrem k Průhonicím.

Stejně tak se dá sklouznout na louce v údolí Pitkovického potoka mezi Křeslicemi a Pitkovicemi.

Lyžování po okolních polích

Co platí jednu sezónu, nemusí vůbec platit příští. Podmínky pro lyžování na polích jsou všude závislé na tom, jestli resp. jak je pole zorané a kolik napadne sněhu. Přičemž v Praze ho bývá jen výjimečně tolik, aby překryl výraznější orbu. Dále závisí na aktivitě lyžařů, jestli vyjezdí na polích stopy. V blízkosti hustěji osídlených míst to obvykle bývá lepší.

Bývaly sezóny, kdy se běžně lyžovalo po polích mezi Milíčovským lesem, Křeslicemi, Petrovicemi a sídlištěm Háje.

V jiných sezónách se dá lyžovat po polích od Petrovic směrem k Pitkovicím, Uhříněvsi a ještě dál. Někteří lyžaři si zde dokáží udělat i delší výlet za hranici Prahy.