Lyžařská sezóna se blíží ke konci

Invaze koronaviru rozhodla o tom, že konec letošní lyžařské sezóny přichází rychleji, než by odpovídalo množství sněhu na horách. Skiareály budou od soboty 14. března mimo provoz. Projeví se to nějak i na běžkařských trasách? Článek z pátečního večera byl do neděle průběžně aktualizován, dál už to asi nemá cenu...

EDIT: Dál už to nemá cenu popisovat, protože současná situace je vážná a teď existují důležitější věci, než naše lyžování. Dodržujme aktuální mimořádná opatření kvůli koronaviru. Přestože jsou někdy na místě pochyby a nejasnosti a s dílčími kroky nemusí každý souhlasit, je třeba, abychom táhli za jeden provaz. Respektujme omezení volného pohybu osob po ČR. Vyrážet za dané situace na hory jenom kvůli výletu na běžkách je nezodpovědné. Lyžaři, kteří v blízkosti lyžařských stop bydlí, mají nástupní místo při cestě do práce, na nákup či za blízkými, mají povoleno lyžovat nadále - pohyb v přírodě je povolen a neznamená problém, samozřejmě při dodržení potřebných omezení (individuální pohyb, dodržování dostatečné vzdálenosti od dalších lyžařů, důsledné používání roušek či podobné ochrany).


Počínaje sobotou 14. března by měl být ukončen provoz skiareálů v České republice, důvodem je opatření vlády ČR proti šíření koronaviru. Podrobnější vysvětlení k uzavření skiareálu najdete například na webu Asociace horských středisek v ČR. Pro pěší a běžkaře mohou zůstat některé lanovky v provozu, jak říkají například v Krkonoších informace převzaté z webu skiareálu Černá hora.

Pokud na stránce o provozu skiareálů zůstane i v sobotu informace, že jsou některé v provozu, tak jde o chybu danou tím, že tato data přebíráme a lidi ve skiareálech asi řeší důležitější věci...

V běžeckém lyžování se o zrušení všech závodů a dalších organizovaných akcí už pár dní ví. Stejně tak jsou uzavřeny běžecké tratě ve Vysočina areně, která jednoznačně naplňuje definici venkovního sportoviště. Jak to bude ale vypadat na horách, kde mnohde ještě zbylo přírodního sněhu dost?

Dá se jen odhadovat, že úprava běžkařských tratí bude s ohledem na aktuální situaci končit dříve. Minimálně tam, kde je příprava tratí pro běžkaře navázána na činnost sjezdařských středisek, už bylo v některých případech zmíněno, že proběhla poslední úprava. Například na Dolní Moravě či ve Špindlu. Brzy se přidaly i Jizerské hory, kam tradičně míři běžkařů nejvíc a omezení jejich pohybu si vyžádal Libercký kraj.

Jak to vypadá se sněhem a co se dá odhadovat v jednotlivých pohořích:

  • ve vyšších polohách Krkonoš je sněhu dost, ale úprava bývá navázána na skiareály
  • v Jizerských horách dává smysl sledovat web Jizerské OPS, jestli úpravy tratí budou pokračovat (aktualizace: Jizerská OPS úpravy pro tuto sezónu ukončila. Od půlnoci ze soboty na neděli budou na popud doporučení Libereckého kraje uzavřena i parkovistě v Bedřichově, o pár hodin poději přišly i informace o uzavření dalších parkovišť)
  • lyžuje se i v Orlických horách, kde sice poslední úprava proběhla dnes v pátek, ale na další by stejně ani nemusel zbýt sníh (aktualizace: jak je vidět z mapy upravených tras, rolba z druhého startovního místa tedy Deštného vyjela v sobotu)
  • míst s dostatkem sněhu v Jeseníkách je dost, ale plány se zjišťují složitě
  • v Beskydech by stejně asi šance na další úpravy byly malé, i když na Pustevnách a Lysé hoře nějaký sníh bude
  • na Šumavě se upravuje v okolí Modravy, smysl má sledovat Bílou stopu
  • z výše položených pohoří už chybí jen Krušné hory, ale tam už leží jen zbytky sněhu, resp. na většině míst žádný (aktualizace: ale omezeně lyžovat lze, jak ukazuje zpráva od lyžaře z pátku)

Na doporučování, co je za současné situace vhodné či nevhodné dělat, existují jiné specializované weby a vyjádření kvalifikovanějších autorit... Z pohledu provozovatele tohoto webu dává smysl snad jen zdůraznit nedoporučení návštěvy tratí těsně za hranicemi ČR, kam se jinak běžně jezdívá, např. polské Jakuszyce. A samozřejmě že na hory by neměl vyrážet nikdo, komu je nařízena karanténa nebo cítí příznaky nemoci.

O aktuálních podmínkách se běžkaři mohou samozřejmě i nadále navzájem informovat zde na KamZaSněhem.cz