Vložky do bot na běžky: proč a pro koho?

Shrneme hlavní důvody: lepší stabilita a skluz, efektivnější odraz, lepší tepelný komfort. Samozřejmě záleží na stylu, výkonnosti a podmínkách. Závodník i rekreační běžkař mohou vytěžit z vložek to své.

Sportovní a závodní běžci na lyžích

Závodníci a sportovci, kteří pilují techniku a najíždějí objemy např. na J50, budou těžit zejména z lepšího usazení chodidla, které je díky ortopedicky tvarované podpoře podélné klenby celé v kontaktu s podložkou, a to má za následek již zmíněné:

  • Stabilitu (lepší a delší skluz, přesnější ovládání běžek v zatáčkách),
  • přenos sil (efektivnější odraz – zejména při bruslařském stylu),
  • lepší prokrvení chodidla (zlepšený tepelný komfort).

Vložky do bot na běžky

Skate

Při bruslení je zásadní precizní odraz a zároveň perfektní skluz, aby vynaložená energie byla využita co nejlépe a celý pohyb vyústil v co největší rychlost. I z toho důvodu elitní závodníci, jako například biatlonista Michal Krčmář nebo Američanka Jessie Diggins používají vložky na míru Sidas Custom XC Skating, které se u specialistů tvarují přesně dle chodidla lyžaře, a proto poskytují maximální efekt u zmíněných benefitů. Skvělou práci odvede i zimní vložka Sidas 3Feet Winter (lze zvolit jednu ze 3 variant podpory klenby – LOW, MID, HIGH) nebo základní běžkařský model Sidas XC Nordic 3D.

U skatu je velmi důležitá podpora podélné klenby pro efektivní odraz. Noha jde rychleji na hranu, a protože je podepřená, neztrácí se čas a energie v nadbytečné pronaci chodidla.

Pro precizní techniku je vhodné k přesně padnoucím botám mít i vhodné ponožky. Sidas vyvinul velmi sportovní ponožky na běžky Sidas Ski Nordic Socks, které mají precizní úplet (blížící se kompresnímu provedení), který je velmi tenký (přesný přenos sil), přitom má značný podíl Merino vlny (dobrý tepelný komfort) a silikový pruh Grip Yarn (pro lepší usazení a omezení pohybu na noze). Jsou to velmi tenké, a přitom dobře odizolované ponožky pro sportovní lyžaře.

Sportovní ponožky na běžky

Klasika

U klasiky, kde je odraz vedený v ose přes špičku a chodidlo více pracuje podobně jako při klasickém běhu, není nutná tak výrazná podpora podélné klenby, a i proto jsou vložky na míru Sidas Custom XC Classic flexibilnější v této oblasti, aby dodaly dostatečnou stabilitu při skluzu, ale nechaly více prostoru chodidlu pro dynamický odraz. I pro klasiku jsou velmi funkční „hotové“ vložky 3Feet Winter.

Soupaž

Soupaž je stále populárnější díky dálkovým běhům Ski Classics a čím dál tím více touto technikou jezdí krom závodníků i hobíci. Tento styl je specifický menším zapojením dolních končetin, tím se hůře prokrvují chodidla a závodníci a zejména závodnice častěji trpí na prochladnutí a nepříjemné stavy s tím spojené. Značnou výhodu poskytují zimní vložky Sidas, jednak díky podpoře chodidla a jeho lepšímu postavení pomáhají částečně lepší cirkulaci krve, ale hlavně jsou všechny zimní vložky lépe odizolované. Nejteplejší jsou vložky 3Feet Merino, které lze doporučit nejen dámám na dálkové běhy při nízkých teplotách. Pokud ani toto řešení před chladem nepomůže, existují vyhřívané ponožky, které používá například i elitní tým Ramudden.

Rekreační běžci na lyžích

Všechny benefity, které využijí závodníci, ocení i běžní běžkaři, i když možná v trochu jiném pořadí. Když jedete na výlet s malými dětmi, nejvíce oceníte lepší tepelný komfort, který zimní vložky Sidas poskytnou. Ale když se například trochu snažíte pracovat na své technice, přijde na zvýšená stabilita, odraz, lepší osové postavení kotníků a následně kolen a kyčlí, čímž trochu i šetříte svůj pohybový aparát. Protože běžecké lyžování je hlavně radost ze zdravého pohybu v zimní přírodě...

Francouzský Sidas se od roku 1975 specializuje na sportovní vložky do bot a sportovní ponožky.