Vyhřívané ponožky v dálkových bězích

Všimli jste si při sledování dálkových závodů Ski Classics, že závodnice a závodníci mají někdy na straně lýtka pod kombinézou vystouplou „krabičku“? Pokud jste tápali, o co se jedná, tak jsou to akumulátory k vyhřívaným sportovním ponožkám. Ty se pomalu stávají standardem.

Důvodů, proč závodníci používají vyhřívané ponožky na trénink i závody, může být několik.

Pořádná zima a pořádná porce kilometrů

Dlouhé tréninkové vyjížďky a dlouhé laufy při velmi nízkých teplotách nejvíc pocítíte v diskomfortu periferií. Nejvíce logicky trpí prsty na rukou a na nohou, dále tváře a nos. Pokud si pamatujete na závod La Diagonela, který se jel při krutých mrazech, nejvíce omrzlin měli závodníci na prstech rukou a nohou. Rukavice můžete zpravidla rychle nahradit zateplenějším modelem, ale u nohou je to složitější, protože závodní boty bývají zpravidla velmi lehké a tedy „tenké“, takže ani silnější a dobře odizolovaná ponožka nemusí stačit. Vyhřívané ponožky jsou proto pojistkou, která může přinést komfort v „normální“ zimě, ale při závodech v hlubokých mrazech to může být kus oblečení, díky kterému se vyhnete omrzlinám. Vyhřívané ponožky jsou v závodech Ski Classics samozřejmě povoleny a například špičkový tým Ramudden využívá vytápěné vybavení francouzského výrobce Therm-ic.

Buskqvist.jpg (81 KB)

Soupaž

Naprostou většinu dálkových běhů jezdí elitní závodníci soupaží. Je ověřeno, že při tomto stále častějším stylu i mezi hobíky se chodidla prokrvují o trochu méně a hůře, než při klasice nebo bruslení. Ponožky s ohřevem proto hrají pro laufaře o trochu větší roli než například pro závodníky, kteří jezdí fisové závody nebo biatlon.

Horší prokrvení periferií

Je známo, že dámy mívají o trochu častěji komplikace s prokrvováním periferií, což neznamená, že se tento problém mužům vyhýbá. Pokud míváte takové problémy, vyhřívané ponožky neoceníte jen při laufech, ale i při dalších zimních aktivitách (sjezdové lyžování apod.). Do běžkařské obuvi je v takovém případě dobré vložit i dobře zateplenou a odizolovanou vložku, a pokud je i tvarovaná a podpírá podélnou klenbu, tak kromě větší stability dokáže o trochu zlepšit i prokrvení chodidla, tedy o kousek zlepšit i tepelný komfort. Specialistou na zimní vložky je Sidas, který má ortopedicky tvarované vložky v zimním provedení i s vlnou merino. Spousta závodníků v běžeckém lyžování má ve svých závodních botách vložky Sidas vytvarované na mírů, a to zejména kvůli lepší stabilitě (delší skluz a přesnější ovládání běžek) a efektivnějšímu odrazu (zejména při bruslení je znát rozdíl).

Článek s osobními zkušenostmi Adély Ročárkové, která ponožky s vyhříváním při laufech taky používá, najdete na Bezky.net.

Palmberg.jpg (97 KB)