Anežka – profil lyžaře

Registrován od 5.12.2023, vložil celkem 4 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 10.1.2024 16:07  
Dnes ráno s nástupem z Ostružné, nutné vynést lyže po sjezdovce (tam je fakt tráva) a potom ještě ca 200 m lesem až tam kde se připojuje zelená tur. značka. Pak už nasadit lyže šlo, ale s opatrností, lezou šutry.

O něco lepší to začalo být Pod Hřebeňákem, ale i tak rolba holt čas od času vyvalí kámen ze strany nebo vyorá nějakou hroudu. Středem prolízá borůvčí.

Od Císařské boudy luxusní stoupání na Kuncův chodník, kameny tam nejsou, jehličí občas ano. Z Kuncáku se dá bez problémů přejet na Travnou horu. Odtud jsem zajela na otočku na Smrk, tam je stopa dobrá, i když na pár místech taky prolezl kámen.

Z Travné hory jsem jela klasicky Velký Šengen, až k boudě pod Rudawcem to šlo, jakože nebyla to žádná hitparáda, ale byl to řekněme sníh, i když špinavý. Úsek od boudy po Kunčický hřbet byl podstatně horší, spousta šutrů, místy led, hůlkama jsem se propichovala na asfalt. No nějak to prokličkovat šlo, lyže jsem sundávat nemusela.

Z Kunčického hřbetu jsem jela po trase Velkého Šengenu, to byla chyba, jsou tam zmrzlé rozlivy ze škarpy a spousta kamení, byla to spíš turistika. Na skate rozhodně ne, na klasiku se to dalo prokličkovat.

Z Palaše jsem si pak tento okruh dala ještě jednou. Úsek Palaš - Císařská bouda byl krásný, bez jehličí bez kamínků. Tentokrát jsem ale z Kunčického hřbetu jela přes Polskou horu. Jakože bylo to lepší než po vrstevnici, ale s kamínkama je potřeba počítat i na hřebeni.

Závěrem: i v té bídě se v Jeseníkách jezdit aktuálně dá, pokud teda počítáte s tím že kus nástupu je nutné vylízt pěšky a pokud máte rádi výjezd na Kuncák, případně stoupání z Palaše na Císařskou :). Jo a fakt si neberte áčkové lyže.
Rychlebské hory
Vloženo 7.12.2023 13:43  
Velký Šengen z Ostružné do Ostružné.

Furt zataženo a mírně sype, už třetí den. Úprava z úterního odpoledne pod vrstvou nového sněhu. Je to pomalejší, ale hlavní okruhy jsou OK. Na méně frekventovaných úsecích se boří hůlky, chybí přemrzlý podklad pod sněhem.
8:42
8:42
Rychlebské hory
Vloženo 6.12.2023 17:50  
Dnes ráno z Ostružné na Císařskou boudu, Kuncák, okruh Velký Šengen, Palaš Paprsek, pak pro velký úspěch Velký Šengen ještě jednou a přes Císařskou boudu dom.

Včerejší úprava stopám prospěla, dnes byl Šengen spíš za odměnu než za trest, rolba srovnala převěje a jehličí zarovnala do vrstvy sněhu. Celý den mírně sněžilo, takže zbývající větvičky a kamínky se schovaly pod nový sníh, podmínky byly v zásadě na áčkové lyže.

Nakoukla jsem i na Smrk, cesta z Travné hory je poměrně dost zavátá, na odpich je to málo stlačené, hůlky se propadávají, chce to větší košíčky. Totéž platí pro stoupání na Kuncák, místy jsem se propichovala na asfalt nebo do škarpy.

Ze Smrku směrem k Matesovi zatím není stopa žádná, ani od BC, akorát nějaké starší ťápoty po sněžniccích.

Foto je z Brousku pro ilustraci.
Rychlebské hory
Vloženo 5.12.2023 12:59  
Ráno nástup z Ostružné na Císařskou boudu, Kuncák, okruh Velký Šengen, Paprsek a sjezd z Císařské boudy zpátky do Ostružné.

V podstatě po celé délce trati přisypal čerstvý sníh a je zafoukané. Úsek z Ostružné k obracišti rolby pod Ostružiníkem jen vydupaný od lyžařů i pěšáků, rozhodně nedoporučuju na hladkých lyžích, ťápala jsem to stromkem :)

I přes čerstvý sníh je znát utažený podklad, takže se aspoň dalo odpíchnout, bohužel stopa na klasiku byla úplně zafoukaná. Padá hodně sněhu ze stromů, takže místy je ve stopě i jehličí a větvičky, tradičně nejhůř je na tom polský úsek Šengenu, střídaly se návěje, jehličí a větvičky viz foto.

Úsek od Paprsku v Císařské boudě jsem už našla čerstvě stopu, ale bacha ve stopě pro klasiku je občas namleté kamení a hlína, sjíždějte radši středem.

Jinak podmínky jsou dobré, sněhu je dost a s úpravou to bude špica.
9:39
9:40
Rychlebské hory