Východní Krušné hory: zpráva z 12.2.

Vloženo 12.2.2022 19:51
Ranní zjištění na Cínovci: za pátek napadlo docela dost a padalo až do večera, takže stopy směrem Komárka (kam jela rolba v pátek jako první) byly docela zapadané. Změnil jsem tedy plán a vyrazil jsem směr Vitiška, tam bylo upraveno čerstvěji a tedy krásně. Tento úsek zůstal ve skvělém stavu i do odpoledne.

5+10 km okruhy mezi Vitišikou, Cínovcem a Moldavou upraveny taky (i včetně toho kousku, co na https://skimapa.cz/oblast/krusne-hory-vychod hlásí úpravu týden starou). Zejména na 10km okruhu takový zvláštní hrudkovitý sníh, asi v týdnu natálo a pak zmrzlo a rolba to musela rozbíjet. V nejprudším sjezdu po směru hodinových ručiček několik šutrů, zbytek OK. Pokračování na Moldavu taky super (byl jsem tam narozdíl od HonzyH ránoú. K dotazu na parkování na Moldavě - u nádraží před 10h asi přijíždějící brali poslední volná místa.

Bývalá železnice Moldava - Holzhau upravena tradičně 2 stopami na klasiku, ale jezdí tam moc lidí a upravují méně odolně, takže odpoledne by už lyžař nepoznal, že je to upravené strojově, aspoň v blízkosti Holzhau ne. Paralelní trasa pro skate + pěší taky většinou upravena, na jednom místě tam je tedy velký vytátý flek.

Já se ale nechal zlákat kus za bývalým nádražím upravenou odbočkou do německého vnitrozemí k Hermsdorfu. Na loukách i v lesích několik krásně upravených tratí pro klasiku i skate. Lyžařsky nejlepší část dne. Víc řeknou fotky a GPS záznam. Severně od kostela v Hermsdorfu teda už nemá cenu jezdit, místy méně sněhu atd. Návrat na železnici stejnou cestou, přímý sjezd do Hozlhau určitě upravený není.

Od železnice do Holzhau jsem vystoupal severní cestou (Schwarzer Buschweg), většinou krásná, ale v jedné zatáčce bude za 2 dny vytáto komplet a jeden strmější úsek lesem je taky horší. Upraveno na skate i klasiku. Nahoře v Holzhau na loukách množství upravených okruhů, ale to už jsem věděl, že každé prodloužení trasy by znamenalo, že mi dojde a nevrátím se. Každopádně z louky nahoře v Holzhau jsou asi nejlepší z tohoto areálu. Přímý návrat na Žebrácký roh taky upravený.

Na tratích z Dlouhé Louky (jel jsem Žebrácký roh - Vrch 3 pánů a dál) je poznat, že se stopy opotřebovávaly víc, než třeba minulý víkend. Když jsou 2 stopy, tak směrem nahoru je vždy v ve stavu o poznání horším, než směrem dolů. Ale pořád stopy ve stavu, kdy se v nich v pohodě dá jet i další den. Na skate paráda.

Pláně od Vrchu 3 pánů k Novému Městu v pohodě - přestože na louce vedle upravené trati čouhá tráva a souběžná silnička je místy vyfoukaná na asfalt, tak na upravené trati je sněhu dost. A tak do středy snad bude :-) Výrazně horší je ale úsek od parkoviště pod skiareálem Bouřňák k trafu. Část lyžařů tam dokonce lyže sundávala. Já to vyhodnotil tak, že opticky (viz předposlední foto) je tento úsek horší, než reálně, tráva ve výsledku byla neškodná, jenom lyžař nesmí vjet do nějaké krtiny.
(Odpověď na dotaz uživatele Pavel z 11.2.: Ahoj, kolik sněhu je na loukách mezi Vrchem Tří Pánů a trafem v Novém Městě? Je tato trasa průchozí? Díky moc za odpověď.)

GPS záznam: https://strava.app.link/tIj2YpgUAnb

Mapa obsahuje polohu všech 18 fotek.

Oblast: Krušné hory Východní Krušné hory

Nejnovější zprávy z oblasti Východní Krušné hory

Vloženo 21.4.2024 13:56
Moldava nádraží, mostek Zaunhaus, Rehefeld. Pěkně bílo, ale na běžky to není, jen sem tam se najde ve stínu 100m v kuse. Navíc v poledne už bylo dost teplo.
10:25
11:01
11:05
Vloženo 28.1.2024 6:23
Dobrý den, je po sněhu. Kdyby se dalo na ski, jistě tu bude dost příspěvků. (Odpověď na dotaz uživatele Ir z 27.1.: Dobrý den, můžu se zeptat na stav z dnešního dne Cínovec-Vitiska?děkuji za info)
Vloženo 23.1.2024 22:41
Podvečerní ježdění mezi Komárkou, Cínovcem a Vitiškou, stopy vymrzlé a rychlé. U Sedmihůrské vyhlídky kouká asfalt, ale ještě nebylo nutné jet příkopem, ve sjezdu od Cínovce na Sedmihůrskou silnici občas vykukují kamínky ale nebylo jich mnoho,... více
Více zpráv z oblasti Východní Krušné hory