Bedřichov a Jizerská magistrála: zpráva z 16.3.

Vloženo 16.3.2023 22:15
Skatem: Peklo -> Čihadla -> Máří -> Hřebínek -> Gregorův kříž -> Olivetská hora -> Bílá kuchyně -> Točna -> Bílé buky -> Kristiánov -> Blatenský rybník -> Studené údolí -> Kristiánov -> Rozmezí -> Mariánská hora (tu vyhlídku od toho stromu na louce u parkáče mám fakt rád) -> Protržená přehrada -> Souš -> Jezdecká -> Hraniční -> Promenáda -> spojkou na Vlašák -> bunkr -> Mořina -> Jizerkská silnice -> Černá Smědá -> Předěl -> Smědava -> Kasárenská -> Knajpa -> Peklo
Nad očekávání skvělé podmínky. Vše co bylo upraveno na včerejšek tvrdé, rovné a v super kvalitě. Co bylo upraveno na víkend o poznání horší (měkčí, hrbolaté a v prudčích stoupáních dost rozryté).
Včera napadlo pár cenťáků prašanu, někde více, nekde méně, dost se to lišilo. Prašan zakryl bordel a pomohl i na ledu (méně to ustřelovalo a bylo to citlivější ke skluznici). Ráno prašan celkem brzdil, jak během dne natál, tak se to dost zrychlilo.
Sněhu kupodivu pořád souvislá vrstva, kromě výrazně nejhoršího úseku Máří -> Točna, tam je souvislá tenká vrstva ledu (potkal jsem na něm šupináře a myslel jsem si, že jede rolba) a 2x se přenáší (20 a 50m).
Pak je slabší louka na Jizerce, na tratích zatím leze podklad jen pár menších místech. Přenáší se od Panského domu k mostku přes Jizerku a pak zpět přes silnici pod Pešákovnou. Celkově je na louce Jizerce velmi málo sněhu, do víkendu to nejspíš nepřežije.
Ve stoupání západní cestou z Černé Smědé na Předěl je asi 100 metrů hlíny, zatím se dá velmi pohodlně objet po rovince podél cesty, brzy se tu ale bude přenášet, ostatní části okruhu ale úplně v pohodě.
Překvapilo mě, že i v níže položeném Studeném údolí je sněhu dost a je čistý (akorát se objíždí lesem asi dva metry bažiny, ale to je drobnost), celkově parádní trasa s méně lidma.
Velmi zrádné jsou asi dva metry v horní části sjezdu z Točny na Hřebínek, leze tu asfalt, projel jsem to bez úhony středem. Pravá stopa je v tomto místě o lyže i o hubu, o čemž svědčí zlomená hůlka ve škarpě. Na tohle místo opravdu pozor.
Dále je nepříjmý asi 1 m2 asfaltu na rozcestí na Kristiánově v místě, kde se brzdí při sjezdu od Bílých buků, je to ale dobře vidět a dá se zabrzdit jinde.
Celkově naprosto super jarní běžkování, čistý tvrdý sníh a málo lidí.
Vzhledem k předpovědi a nízké vrstvě sněhu po teplé zimě bude ale tento víkend nejspíš zavírací.
Tak vyražte!
Oblast: Jizerské hory Bedřichov a Jizerská magistrála

Nejnovější zprávy z oblasti Bedřichov a Jizerská magistrála

Vloženo 20.3.2024 19:35
Už jsem nechtěl nic psát, ale jen pro informaci cyklistům, ten okruh co jsem psal před 10 dny je už zcela sjízdný, z kola se již nemusí slézat, jen od čihadel jsem si odskočil na knajpu přes ten kopeček a na tom sjezdu ke knajpě byl asi 100 m... více
Vloženo 16.3.2024 14:37
Už definitivně skončila zimní sezona, v dolních částech Jizerek už vylezli i mloci, tak máme jaro
12:06
12:07
12:08
12:11
Vloženo 11.3.2024 15:59
Už jsem nechtěl nic psát, ale nedalo mi to.Na Smědavě + 10°C, po obědě azuro.Šli jsme s pejskama na procházku ze Smědavy ke kiosku na Promenádní a poté nahoru a po Vlašském hřebenu .Cesta místy je bez sněhu a občas i delší sněhové úseky.Chtěli... více
12:46
13:03
13:48
13:51
Více zpráv z oblasti Bedřichov a Jizerská magistrála