Pavel – profil lyžaře

Registrován od 27.12.2012, vložil celkem 120 zpráv.

Co dělám kromě lyžování?

Skalní lezení, pěší, horská a cyklo turistika. Užívám radost z pohybu v přírodě.

Fotky z některých mých akcí.

Vložené zprávy

Vloženo 1.2.2024 23:05  
Skatem večer s čelovkou po čerstvé úpravě. Z Pomezních bud ke Kostelu (skvělé), pak na Cestník (hodně ledu a jehličí), okruh kolem Dlouhého hřebene (až na jedno místo skvělé), zpět ke Kostelu (vo hubu), okruh kolem Kraví hory (80% skvělé) a zpět na Pomezky (super). Oba okruhy doporučuji proti směru hodinových ručiček.
Celkový dojem velmi dobrý, rychlý sníh a kvalitní úprava, jen na trasách jsou občas místa s ledem a silnou vrstvou jehličí. Výrazně nejhorší je to na trase od Kostela k Cestníku.
Úpa a Rýchory
Vloženo 31.1.2024 6:58  
Skatem z Bedřichova odpoledne a večer všechny trasy upravené na pondělí kromě úseku Čihadla - Točna. K tomu ještě Jizerská silnice a kolečko z Černé Smědé na Předěl. Všechno nečekaně skvělé, logicky čím výše, tím lépe, ale i u Bedřichova nečekaně dobré. Povrch sdřídavě krupice, led (minimum), mejdlo a parádní rychlý firn. Sníh zatím všude je, akorát na západní cestě z Černé Smědé na Předěl se asi 100m objíždí škarpou, pohodlně ale otravně. Při oblevách to tu bývá časté. Na hraně je jednosměrný úsek od Bedřichova k rozcestí U Buku, ten ale v krajní nouzi lze jet v protisměru. Celkově rozhodně doporučuji.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 31.12.2023 19:00  
Nejvýše položené okruhy na Fichtelbergu stále akceptovatelné. Každodenní úprava pomáhá. V rámci současné mizérie to stojí za to.
Západní Krušné hory
Vloženo 18.12.2023 21:20  
Nečekaně parádní podmínky. Trasy zmrzlé, tvrdé a velmi rychlé a to i přes vyšší teploty v podstatě celý den. Prosincové slunce je totiž mnohem šikmější a slabší než březnové, kdy se za podobné předpovědi tvoří kolem jedenácté na trasách kančí promenády. Ráno v Bedřichově -2°C, na většině míst sníh vytvořil mikroklima a za celý den nepovolil. Dokonce i v půlce odpoledne byl sjezd do Béďova rychlý a prakticky nerozrytý.
Skatem jsem kromě Hrabětic projel vše, co bylo upraveno na víkend, na několika místech stále ještě manžestr, paráda. Připojil jsem ještě Souš, kde byla rolba naposledy před týdnem, povrch stále výborný.
Nečekaně málo bordelu ze stromů. Sněhu překvapivě pořád dostatek. Pár vytátých flíčků (a jejich opravdu minimum) trefí leda slepej, takže i s relativně vysokým počtem dioptrií v pohodě na A lyže.
Více vytátých fleků je tradičně mezi Točnou a Máří, vše jsem ale projel soupaž po ledu, bývá to tu horší. Na Kasárenské se přenáší asi dva metry. Ve Studeném údolí je asi 50 metrů hodně podmáčených, rolba se tu trochu zahrabala do bahna, objíždí se to lesem, ale koukaj tam kořeny. Na stoupání ze Souše na Jezdeckou je trochu více podmáčených míst, ale dají se bez problémů prokličkovat, dvakrát se překračuje/přeskakuje metr široký potok. Vše ostatní, tedy drtivá většina, bez sebemenších problémů a s luxusním povrchem.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 8.12.2023 11:58  
Ve Hvězdě stále sněhu dost, hlavní cesty na skate dobré a velmi rychlé (foto 2). Akorát povrch náročný, místy hrbolaté, místy koleje od popelářů a bohužel už hodně popadaného listí (foto 3).
Sjel jsem i dolů k Ruzyňaské bráně, i tam sněhu dost a sjezd velmi rychlý.
Na Vypišské pláni je úplně čistá a tvrdá cesta ke Kauflandu, na skate vhodná (foto 1).
Potkal jsem klasikáře i bruslaře, víc než ve středu v Jizerkách. :-) Na Prahu velmi nadprůměrné tréninkové podmínky.
10:40
10:51
10:56
Praha
Vloženo 7.12.2023 8:30  
Z Mariánské hory jsme projeli víceméně všechny trasy mezi Bílými Buky a Jizerskou silnicí. Top podmínky, v podstatě 0 lidí, vše výborně upraveno, i když bylo úprava z noci z neděle na pondělí, tak to vzhledem k prázdným horám, mrazu a zanedbatelnému sněžení, nijak nevadilo. Jen celkem drobnost: Darrská (stoupání od Souše na Jezdeckou) by chtěla upravit, je dost měkká a rozrytá.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 5.12.2023 9:11  
Z parkoviště na hřebeni mezi Mníškem a Řevnicemi skatem na rozcestí Červený kříž - potud nádhera. Zde se trasa větví, tam jsem šel severnější a delší variantou (přes kótu 563) - dostatečně široké na skate, ale strašných šutrů vyházených lesáckými pluhy, zpět jsem šel jižní variantou - obstojná stopa na klasiku, ale poměrně dost míst, kde lezou šutry. Od Červeného kříže až k Dřevěnému křížy nad Kytínskou loukou tedy obě varianty dost blbé. Od Dřevěného kříže k Třebízskému dubu opět dostatek sněhu, výborné na klasiku, místy i na skate (1. foto). Za Třebízským bukem začíná peklo, lesáci vypluhovali červenou značku až za Bílý kámen (2. foto) tak, že jsem i B/šutračky lyže nesl. Pěšina za Bílým kamenem je lepší, ale pořád nic moc. Zpětné stoupání na hřeben již dobré a uježděná vojenská silnička (Hřebenovka + Ivonka), je absoltuní skatová parádá (3. foto), dostatek sněhu a bez ledu a mejdla, takže to při odrazu pěkně drží. Dojel jsem až na parkoviště pod Hradcem. Těch 6 km rozhodně stojí za to. Když zaparkujete pod Hradcem, tak těch 12 km tam a zpět je paráda, potkal jsem tu více bruslařů. Zpět jsem šel víceméně stejnou cestou, akorát jsem po Hřebenovce dojel až k základně (která na hřebeni hrozně překáží) a vydal se vyšlapanou stopou volným teréném vpravo podél zdi. To rozhodně nedělejte.
Trasa: https://mapy.cz/s/dovoveposo
14:40
15:26
15:46
Brdy a Hřebeny
Vloženo 3.12.2023 15:05  
Hlavní hřebenovka Hřebenů parádní, od Černolic na Skalku, Kytín a dále, lidí spousty, ale všichni měli radost. Hlavní cesta udupaná, na skate celkem solidní podmínky, dobrá stopa moc nebyla. Často byly vidět i stopy na vedlejších cestá. Sněhu dost.
Brdy a Hřebeny
Vloženo 16.3.2023 22:15  
Skatem: Peklo -> Čihadla -> Máří -> Hřebínek -> Gregorův kříž -> Olivetská hora -> Bílá kuchyně -> Točna -> Bílé buky -> Kristiánov -> Blatenský rybník -> Studené údolí -> Kristiánov -> Rozmezí -> Mariánská hora (tu vyhlídku od toho stromu na louce u parkáče mám fakt rád) -> Protržená přehrada -> Souš -> Jezdecká -> Hraniční -> Promenáda -> spojkou na Vlašák -> bunkr -> Mořina -> Jizerkská silnice -> Černá Smědá -> Předěl -> Smědava -> Kasárenská -> Knajpa -> Peklo
Nad očekávání skvělé podmínky. Vše co bylo upraveno na včerejšek tvrdé, rovné a v super kvalitě. Co bylo upraveno na víkend o poznání horší (měkčí, hrbolaté a v prudčích stoupáních dost rozryté).
Včera napadlo pár cenťáků prašanu, někde více, nekde méně, dost se to lišilo. Prašan zakryl bordel a pomohl i na ledu (méně to ustřelovalo a bylo to citlivější ke skluznici). Ráno prašan celkem brzdil, jak během dne natál, tak se to dost zrychlilo.
Sněhu kupodivu pořád souvislá vrstva, kromě výrazně nejhoršího úseku Máří -> Točna, tam je souvislá tenká vrstva ledu (potkal jsem na něm šupináře a myslel jsem si, že jede rolba) a 2x se přenáší (20 a 50m).
Pak je slabší louka na Jizerce, na tratích zatím leze podklad jen pár menších místech. Přenáší se od Panského domu k mostku přes Jizerku a pak zpět přes silnici pod Pešákovnou. Celkově je na louce Jizerce velmi málo sněhu, do víkendu to nejspíš nepřežije.
Ve stoupání západní cestou z Černé Smědé na Předěl je asi 100 metrů hlíny, zatím se dá velmi pohodlně objet po rovince podél cesty, brzy se tu ale bude přenášet, ostatní části okruhu ale úplně v pohodě.
Překvapilo mě, že i v níže položeném Studeném údolí je sněhu dost a je čistý (akorát se objíždí lesem asi dva metry bažiny, ale to je drobnost), celkově parádní trasa s méně lidma.
Velmi zrádné jsou asi dva metry v horní části sjezdu z Točny na Hřebínek, leze tu asfalt, projel jsem to bez úhony středem. Pravá stopa je v tomto místě o lyže i o hubu, o čemž svědčí zlomená hůlka ve škarpě. Na tohle místo opravdu pozor.
Dále je nepříjmý asi 1 m2 asfaltu na rozcestí na Kristiánově v místě, kde se brzdí při sjezdu od Bílých buků, je to ale dobře vidět a dá se zabrzdit jinde.
Celkově naprosto super jarní běžkování, čistý tvrdý sníh a málo lidí.
Vzhledem k předpovědi a nízké vrstvě sněhu po teplé zimě bude ale tento víkend nejspíš zavírací.
Tak vyražte!

» Zobrazit GPX záznam trasy

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.3.2023 7:33  
Moderním nešvarem z Oldřichova (díky Šimi za motivační odpověď na můj dotaz) na Závory, pak Gregorák, Hřebínek, Máří, Smědava, Protrženka, Knajpa, Kristiánov, Vládní, Olivetská a sjezd do Oldřichova.
Lidí vzhledem k supr podmínkám nečekaně málo, klasici a bruslaři k sobě ohleduplní, tratě parádní (kromě úseků, co popíšu níže) jak na skate tak na klasiku (alespoň podle mých měřítek). Počasí naprostý luxus. Nechápu místní stěžování si a házení špíny kolem sebe. Já měl nádherný den a lidi kolem mě vypadali podobně. I jsem s někym občas prohodil pár slov a všichni byli z podmínek a počasí nadšení. Doporučuji vyrazit a užívat krásu zimních slunečných hor, o víkendu má zase sněžit.
Dole v Oldřichově řádili lesáce (první pruda je už na parkovišti, jehož už tak malou plochu složené klády zmenšily o třetinu), první kilák je dle stop od traktorů trochu vypluhovaný a trochu rozjěžděný, je to hodně nízko (400 m), takže tam ani před tím nebylo sněhu moc, i když ve dvě odpoledne bylo na parkovišti 0°C a v sedm večer -7, takže mi něco říká, že počasí za nedostatek sněhu nemůže. Měl jsem A lyže, takže jsem tuhle část: https://mapy.cz/s/gehapesefa nesl radši pěšky, na B bych to prokličkoval případně některá kratší asfaltová místa objel měkkým sněhem ve škarpě, dle stop to hodně lidí dělalo. V té 180° zatáčce se zjevně točilo hodně strojů a pak jakoby náhodou skokově přibyde sníh a už není jediné místo, kde byste se měli bát o A lyže. Dále je povrch dobrý, i když se tudy projelo auto, vzdalo to až kilometr pod Kuběnkovou chatou, bořilo se ale jen posledních 300 metrů, takže to není až takový problém. Blbé je ještě stoupání od Kuběnkovy chaty na Závory, je to asi nejstrmější úsek všech upravovaných tras v Jizerkách, takže je totálně rozrytý od plužících lyžařů, těhle 700 metrů byla řezničina, podstatně horší než koleje od auta. Tady by to hodně chtělo projet rolbou, než to lidi vypluží na podklad. Naopak sjezd na Kuběnkovu chatu od Bílé kuchyně je podstaně mírnější a tudíž úplně v pohodě.
Celkově Oldřich doporučuji všem romantikům a objevitelům, mezi které se směle počítám, protože se odtud dá jet tak jednou za dva roky. To stoupání bukovými lesy podél skal a balvanů je prostě nádherné. A šesti kilometrový sjezd s čelovkou byla sranda, kupodivu jsem si nezlomil ani lyže ani nohy. Naopak závodníkům honícím vteřiny Oldřichov doporučit nelze.
Užívejte zimy!
14:40
14:40
14:50
15:50

» Zobrazit GPX záznam trasy a všechny fotky (5)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.2.2023 21:31  
Z Horního Polubného projeto skatem tak nějak vše mezi Václavíkovoiu studánkou a Písčinami. Špičková úprava, na neděli i na pondělí opět vše! Ráno nečekaně tvrdé a rychlé. Sněhu všude souvislá vrstva na A lyže. Navzdory předpovědi tak od jedenácti až do večera skoro bez přestání relativně silně sněžilo. Odpoledne úprava už celkem zapadaná. Pokud na zítra opět upraví a vyjde azuro, bude to špica!
12:15
12:18
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.2.2023 8:49  
Skatem: Boží Dar (Celnice) -> Mílov -> Chaloupky -> Bublava -> Rolava -> Weitersglashütte -> Henneberg -> Korce -> Červená jáma -> Vodárenská -> Boží dar (Celnice)
Všude úprava z rána nebo ze včerejšího rána, super svezení. Díky moc!
Počasí nádherné, akorát by to chtělo o 10° míň.
Podmínky klasické jarní: ráno tvrdé, zmrzlé a místy i dost hrbolaté a náročné, postupně lepší až super, pak typická cukavá jízda slunce/stín a po poledni na loukách bílá břečka, opět náročné.
V lesích sněhu dost, na pláních (a že jich v Kruškách není málo) podstaně horší, zatím na pohled horší než na pojezd. Nicméně pláně oblevu téměř jistě nevydrží. Trávy kouká hodně, v trasách zatím jen maličko a není problém v pravý čas zvednout lyži, ale bude se to zhoršovat.
Nejlepší Schuppenberská -> Korce -> Jelení -> Chaloupky a Rolava -> Bublava, tyhle pasáže miluju.
Výrazně nejhorší Chaloupky -> Rolava, strašně ledu (odpoledne louže) a výrazně nejvíce vytátých míst, zatím bez přenášení a objíždění mimo trasu, ale vzhledem k předpovědi na tenhle úsek do dalšího sněžení už nepojedu.
Trochu více bordelu ze stromů je ve stoupání od kolejí nad Perninkem k rozcestníku Schuppenberská a na několika kratších úsecích mezi Hennebergem a Korci (obojí užší cesty hodně schované pod stromy). Lyžím to ale nijak nevadilo, svalům trochu jo. Všude jinde překvapivě krásně čistý sníh.
Úprava špica, kromě kratičkého úseku Mezilesí -> Pod Hájenkou (nad Abertamy), tam je to ale vždycky blbý. A pak ještě stoupák od Weitersglashütte k hranici byl vyplužený na namydlený zrcadlo, ale to je tam taky vždycky.
Celkově absolutně parádní den. Vyražte taky, než to roztaje!
7:22
7:35
8:04
10:36

» Zobrazit GPX záznam trasy

Západní Krušné hory
Vloženo 11.2.2023 21:11  
Skatem z Cínovce na Vitišku a všechny české okruhy kolem, pak z Cínovce přes Přední Cínovec na Komárku a Sedmihůrskou zpět. Úprava parádní (logicky kromě části, kterou chcíplá rolba nedojela), sněhu zatím všude dost, lidí překvapivě taky. Počasí naprd. V nižších polohách u Komárky už to bylo odpoledne dost měkké, výš to jelo pěkně. Snad to nějaký čas ještě vydrží. Líbí se mi tu a "Bílá stopa Nové Město-Cínovec-Komáří Vížka" dělá pro lyžaře maximum. Palec hore a příspěvek poslán.
Východní Krušné hory
Vloženo 3.2.2023 12:39  
Kolem Toblachu špičkově upraveno, scenérie nádherné. Byli jsme tam do 25.1., píši se zpožděním, ale podmínky se od té doby jen zlepšovaly.
25.1. 11:26
Itálie
Vloženo 19.12.2022 7:44  
Raní Hvězda skatem zdola od Ruzyňské brány, B lyže se hodí na cestách lesem nahoru, pár kořenů a odvodňovací kanálky (těch jsem se nahoru bál, dolů jsem je ale přejel s mírným nadlehčením bez úhony). Nahoře na cestách od letohrádku k branám super podmínka. Tvrdý sníh, hrany ale podrží, vedle několik řad solidně vypadajících stop na klasiku, prostě pražská Birkebeiner Arena. Vyražte, ve středu během dne se má začít oteplovat.
Praha
Vloženo 23.3.2022 6:18  
Skatem z Bedřichova přes Hrabětice a Chatu věčné mlčení na Knajpu, pak osmička, Jizerská silnice, Mořina, Promenáda, Souš, Knížecí a přes Mářu a Panelku zpátky do Bedřichova. Celkově parádní svezení, po půl páté to začalo tuhnout a bylo to neskutečně rychlý. Západní polovina hor poměrně hodně špinavá (jehličí a další bordel), na východ od Knajpy (osmička, Jizerská, Souš, Promenáda, Knížecí) v podstatě bílý sníh a luxusní podmínky. Liduprázdno.
Nenechte se odradit teploměrem v Bedřichově. Večer ukazoval +6°C, sníh byl ale zmrzlý a rychlý i dole, drží si mikroklima, vyplatí se ještě vyrazit.
Pokud si chcete užít parádní jarní běžky na pěkném sněhu, vyražte z Mořiny, Souše nebo Smědavy.
Sněhu zatím prakticky všude dost. Akorát Hrabětice pomalu končí, zatím se přenáší jen asi dva metry ve sjezdu od Jablonecké chaty k přehradě, na hřebenových loukách ale více míst dlouho nepřežije.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 22.3.2022 7:34  
Skatem ze Souše po trasách mezi Jizerkou, Knajpou a Protrženkou. Nikde nikdo, azuro, jarní podmínky, přesto trasy vydržely celkem rychlé. Relativně málo nečistot (nástup u Montanie je hodně špinavý, je to ale jen asi prvních 200 metrů, nenechte se odradit). Parádní den, dneska pojedu zase. V oblasti kolem Bedřichova je sníh špinavější a rozbředlejší, doporučuji východní polovinu hor.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.3.2022 22:06  
Skatem z Maliníku na Vysoký hřeben a J50. Vysoký hřeben popsali detailně Petr.H a Štěpán, díky. Jel jsem proti směru hodinových ručiček a všechny 4 špatná místa potkal do kopce, což je podstatně lepší.
Z Maliníku k odbočce na přehradu je jen tenká vrstva sněhu, kluzký zrcadlo, místy leze asfalt. Bohužel je poznat, že se ta silnice vícekrát pluhovala. Příště pojedu z Centrálu. Je to škoda, Maliník mám rád a Bedřichov druhé parkoviště nutně potřebuje.
J50 totální paráda, rychlý, tvrdý a k tomu azuro a minimum lidí. Celkový dojem: nadšení! Doporučuji.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.2.2022 19:59  
Skatem z Horní Blatné přes Korce do Johanngeorgenstadtu, zde okruhy, pak Carlsfeld, opět okruhy, dále na Ostružník, přes Rolavu, Jelení a Korce do Perninku, pak na Červenou jámu, odbočka do Hájů, na Blatenský vrch a zpět do Horní Blatné.
Úprava skvělá! Jak je zvykem v této oblasti, moc díky! U Němců trochu starší, ale taky ušla.
Trasy nevyzpytatelné, do poslední chvíle nebylo jasné, jestli za zatáčkou vykoukne led, jehličí nebo prašan. Většina ledovatá a hodně rychlá. V lesích hodně míst s bordelem ze stromů, adekvátně bláznivému počasí posledních dní. Některá místa úplně hnědá, skoro se po tom nedalo jet. Skluznici to kupodivu nevadilo, svalům trochu jo. 🙂
Ráno fičelo opravdu hodně, postupně se to uklidňovalo. K tomu svítilo slunce, takže bylo vlastně krásně. Sněhu souvislá a zatím i dostatečná vrstva. Bude-li ale další velká obleva, některá místa nevydrží, především pláně kolem Rolavy.
Celkově náročný ale vydařený den.
7:59
8:08
9:03
10:38

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Západní Krušné hory
Vloženo 14.2.2022 20:57  
Skatem z Nových Hamrů po všech možných tratích mezi Novými Hamry, Ostružníkem, Carlsfeldem a Jelení. Vše upraveno na neděli. Stále ve špičkovém stavu. Super podmínky, rychlý sníh a azuro. Nemělo to chybu. Při návratu jsme potkali rolbu, zítra to bude zase super, doporučuji.
Západní Krušné hory
Vloženo 12.2.2022 23:00  
Cínovec, parkování v 8:45 u Krušnohorského dvoru beznadějně plné, u Vietnamců za benzínkou bez problémů. Stopa upravená přímo od benzínky. Skatem něco po okolí, i v Německu. Trasa na Přední Cínovec a Sedmihůrská mě bohužel přišly špatně upravené, střed i stopa byly hrozně hrbolaté.
Pak opět skatem přes Vitišku a Dlouhou Louku na Klíny a odtud busem. Neskutečná nádhera, prakticky vše super, parádní zimní den, podmínky skvělý. Top klasicky Cínovec - Vitiška. Stoupání od trafa v Novém Městě k parkovišti pod Bouřňákem klasicky vyfoukáno na led a trávu, kousek jsme i nesli, ale asi to nebylo potřeba.
Obrovské díky Skiareálu Klíny za úpravu propojení z Jelení hlavy na Fláje a Jihobřežní. Je to nádherná cesta vedouci v rámci českých možností až divočinou. 🙂
A závěrečné pivo na Klínech ve Staré škole psalo. 🙂😉
Východní Krušné hory
Vloženo 11.2.2022 7:18  
Odpolední až večerní skate z Martinského údolí po nově upravované trase kolem chaty Pohoda směrem na nádraží v Harrachově. Ve 180° zatáčce se rolbovaná trasa větví, já pokračoval rovně a po kilometru mě upravená cesta dovedla k přístřešku na polské trase Spacerowa. Velmi praktická spojka, velké díky za nic. Dostanete se tak na polské trasy aniž byste museli do přelidněných Jakuszyc. Jen, jak se zatím upravuje krátkou dobu, tak byla neskutečně měkká, i když na ní byl manšestr. Lidí jsem tu ale potkal více, tak snad si to sedne a nebo se taky konečně zase ochladí. Stále panovaly vlhké tropy posledních dní, polské trasy přesto v parádním stavu - nečekaně tvrdé, docela to i jelo. Pozná se, že to rolbují každý den a ještě se tudy prohání davy. Projel jsem větší množství okruhů včetně sjezdu do nižších poloh směr Szklarska Poręba Huta, všude sněhu dost a povrch na podmínky oblevy skvělý. Do Martinského údolí jsem se vracel kolem nádraží v Harrachově, od kterého vedl parádní manšestr, ten sjezd byl třešinkou na dortu.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 5.2.2022 19:45  
Skatem z Božího Daru přes Hubertky na Hundsmarter, pak Tellerhauser, Mílov, Breitenbrunn, Panorama loipe, Rabenberg, Mílov, Červená jáma, Božák. Nádherný zimní den s vichrem i sluncem. Breitenbrunn a Rabenberg úprava ze včerejšího odpoledne, trochu rozbité a zmrzlé, jinde super.
Úprava na české straně je absolutní špička! Široké, tvrdé, skvělé na skate i klasiku, pravidelně udržované. Díky!
Kolem Božáku lidí spousty, ale třeba Háje jsou nádherný místo a nebyl tam skoro nikdo.
10:16
11:06
Západní Krušné hory
Vloženo 30.1.2022 12:27  
Z Křižánek spíše klasikou lesními cestami na Devět skal a zpět. V noci bylo nad nulou, ráno to přimrzlo. Bylo to rychlé a ledovaté. Na lesních cestách se docela dalo i bruslit. U Křižánek už dost ubylo sněhu, už je to slalom mezi vytátými a vyfoukanými místy. Výše bez problémů.
Na sněhu neskutečnýho bordelu ze stromů kvůli vichřici. Spadly i ňáký stromy, tak bacha.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 30.1.2022 12:23  
Víceméně klasikou z Křižánek lesními cestami na Blatky, pak Fryšava, Sklené, Vlachovice, Rokytno, Kuklík, Samotín, Blatky a lesními cestami zpět do Křižánek. Sněhu všude víceméně dostatek. U Kuklíku je to na těsno. Podmínky na skate velmi špatné, středový pás měkký a hrbolatý. Fičelo a sněžilo, někde jsme úpravu ani nepoznali. Na klasiku celkem dobré, i když stopa taky často rozbitá.
Lidí hodně i přes špatné počasí.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 28.1.2022 17:35  
Krátký cross country výběh mezi Křižánkami a Svratkou. Sněhu na lesních cestách překvapivě dostatek. Spokojenost.
Žďárské vrchy a Novoměstsko
Vloženo 25.1.2022 20:29  
Dnes super, zítra bude taky, pak má přijít vichr a sněžení, alespoň ještě připadne.
(Odpověď na dotaz uživatele Radka z 23.1.: Jaké jsou prosím podmínky v Krušných? V nějaké rozumné dojezdové vzdálenosti z Chomutova nebo i možno směr Cínovec atd. dík)
Západní Krušné hory
Vloženo 25.1.2022 20:27  
Skatem z nádraží v Perninku po magistrále na Bublavský okruh a Sonnenloipe, pak zpět na Ostružník, odtud Německem přes Weitersglashutte nad JGstadt, tam ňáký okruhy a přes Korce zpět na nádraží v Perninku.
Česká strana špičkový manžestr, nemělo to chybu. V Německu pás na bruslení hodně hladký, střílelo to, ale dobrý.
V Německu důchodci, v Čechách ani noha (proč nejezdí čeští důchodci?).
Celý den mlha a pár stupňů pod nulou, ideální podmínky, jelo to rychle.
Sněhu dost, vyražte, zítra to bude stejně skvělý.
Jen nad Bublavou od rozcestí U Altánu po Sonnenloipe je hodně vyhrabané hlíny a celkově hodně náročný terén. Bublavský okruh upravený z pátku, hodně rozrytý a zrmrzlý, sněhu na těsno, Sonnenloipe upravený nově, sněhu dost. Trasám nad Bublavou už bych se příště na áčkách vyhnul, je to tam holt celý níž.
Celkově ale maximální spokojenost, velké díky za úpravu i po víkendu, bylo to hodně poznat. Kvalita českých tras byla na 6* z 5.
8:59
12:42
Západní Krušné hory
Vloženo 21.1.2022 17:03  
Skatem z Bedřichova J50 + Studené údolí, Magenta, Osmička a Závory. Nemělo to chybu, po včerejší chumelenici bylo všechno nádherně bílé. Díky za špičkovou úpravu. Dopoledne azuro a bezvětří, přes poledne zataženo a vichr (musel jsem bruslit i ve sjezdu z Mořiny k Panskému domu), odpoledne polojasno a k večeru zas azuro. Trochu se ochladilo, na závěr to jelo o dost rychleji než ráno.
Berte áčka, sněhu souvislá a bezpečná vrstva, i když na druhou půlku ledna žádné hlady. O víkendu má ale zase sněžit, což je super, snad to vyjde.
Jediná drobnost: Ve sjezdu z Točny na Hřebínek pravá stopa na více místech ujíždí do škarpy, tak bacha.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.1.2022 1:36  
Na béčkách skatem z Horního Polubného: Václavíkova studánka -> Vlašák -> Mořina -> Kiosk -> Hraniční -> Kasárenská -> Knejpa -> Kristiánov -> Točna -> Čihadla -> Protrženka -> Smědava -> Černá Smědá -> Předěl -> Paličník -> Smědava -> Knížecí -> Polubný
Na Černé Smědé, Předělu a Paličníku už se to nezakecá, tam prostě není sníh.
Mezi Točnou a Máří se skoro celé přenáší.
Poslední část sjezdu z Rozmezí do Kristiánova je typuju touto dobou už též na přenos.
Na ostatních částech mé trasy lze mluvit o běžkování, mokrý ale nebořivý povrch, místy i tvrdý, hlavně dopoledne, občas to docela i jelo.
Mnoho krátkých úseků s tenkým ledem, kde prosvítá nebo leze podklad.
Obecně na oblevu málo bordelu (nepadá sníh ze stromů a nefouká vítr).
Jsem rád, že jsem vyrazil, bylo to za 5 minut 12, tréninkově smysluplné. Zabruslil jsem si dobře. Celkový dojem zkazil pokus o projetí osmičky. Tu jsem proběhl s běžkami v ruce.
Trasy, které by zítra mohly jít (dnes na nich byl sníh a žádná místa s tenkým ledem):
Václavíkova studánka -> Knížecí -> Smědava
Kůrovec -> Protrženka -> Knejpa -> Kasárenská
Ráno v Polubném +6 a vlhká mlha, ta se rychle zvedla, přes poledne i vykouklo slunce. Máme štěstí, že prší výrazně méně, než předpovídají.
Nejsem místní, takže mi vzhledem k předpovědi dává další výjezd smysl až po výraznějším sněžení.
Skol všem a v novém roce hodně sněhu, dlouhý skluz a silnou paži.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 29.12.2021 13:37  
Ahoj, za aktuální situace doporučuji vyrazit spíše do východní poloviny Jizerek. Třeba ze Smědavy na Černou Smědou, Předěl a Smrčinskou cestou zpět. Případně z Předělu až na Písčiny.

Nebo z Václavíkovi studánky (parkoviště Pralinka nad Horním Polubným) Knížecí cestou na Smědavu a zpět.

Užij! :-)

(Odpověď na dotaz uživatele Martina z 29.12.: Dobry den, jakou trasu byste doporucili pro zacatecnika v klasickem bezkovani?
Idealne nejaky okruh v okoli Bedrichova. Dekuji moc.)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.12.2021 9:14  
Dnes absolutní nádhera! Z Mariánské hory skatem Čihadla -> Kristiánov -> Máří -> Knajpa -> Kiosk -> Předěl -> Písčiny -> Smědava -> Mořina -> Vlašský hřeben -> Smědava -> Knejpa -> Protržená přehrada -> Mariánská hora. Všude pěkně upraveno, souvislá vrstva, tvrdý zmrzlý sníh ale ne led. Ledové kluziště je jen křižovatka na Kristiánově, tam je to o ústa. Jel jsem na áčkách a bez úhony, jen jsem se vyhnul loukám na Jizerce (viz foto 2), dojel jsem na Mořinu po Promenádní a vrátil se k Bunkru stejnou cestou, i když jsem původně chtěl jet kolem Panského domu. Při stoupání od bunkru na Vlašák je třeba překročit potůček, to je ale drobnost. Doporučuju se vyhnout Bedřichovu a Nové Louce, jinde je to radost.
Ráno na Mariánské hoře -15°C, odpoledne -10°C. Na Promenádě celkem dav, na Písčinách nebo Protržence nikdo. Severský zážitek s tím mrazem a šikmým sluncem! Parádní den to byl!
Na Paličníku jsem potkal Honzu, velký respekt v tom mrazu! Tohle setkání mi vždycky udělá radost. Velmi inspirativní člověk.
12:47
12:47
13:53
13:53

» Zobrazit všechny fotky (celkem 6)

Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 23.12.2021 9:09  
Z Pekla skatem, odpoledne -5°C, večer -11°C. První půl kilometru tenká vrstva sněhu, naštěstí postačující. Rolba až sem ani nezajížděla, což je asi správně. Pak se ale z ničeho nic podmínky mění, přichází úprava a dostatek sněhu. Knajpa, Písčina, Předěl, Kiosek, Protrženka, všude super. Díky za úpravu. Sníh zmrzlý a celkem tvrdý, i když ne moc rychlý. Byla to paráda, západ slunce na Paličníku bych přál zažít každému.
15:19
15:29
16:07
16:08
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.12.2021 22:14  
Skatem ze Souše na Jizerku, pak Jizerská silnice, Černá Smědá, Hraniční, Promenádní, Knížecí a Soušskou silnicí zpět. 100% vlhkost, občas mrholení a těžká mlha. Kromě Jizerky všude sněhu kupodivu dostatek, jel jsem na áčkových lyžích a bez úhony. Na Jizerce jsem kousek přenášel, na loukách mezi chalupami už leze hodně trávy, sem bych s lepšími lyžemi už nejel. Povrch celkem rovný, ale docela se to boří. Přijde mi škoda, že ops tento týden úpravu zazdila, alespoň v půlce týdne by mohli vyjet, sněhu není až tak málo a bořilo by se to o poznání méně. Jizerky pro vás kolem Štěpánky upravily a bylo to o poznání příjemnější svezení. I tak ale moc díky za kratší výjezd rolby v pondělí ráno, i to bylo znát. Celkový dojem s ohledem na oblevu a začátek sezony veskrze pozitivní.
Ve stoupání ze Souše na Jezdeckou je třeba objet asi dvě louže a překročit půlmetrový potok, ale tam je to při oblevě běžné, i když je více sněhu.
Jestli se skutečně v pátek ochladí, jak předpovídají, tak většina tras oblevu nejspíš přežije. I tak by to ale hodně chtělo další sníh, to je jasný.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 15.12.2021 22:01  
Skatem od Pašeráka všechny trasy kolem Štěpánky, pár stupňů nad nulou, těžká mlha, 100% vlhkost a drobné mrholení. Na dnešek čerstvě upraveno a velké díky za to! Nečekaně dobré svezení. Místy to i jelo a obecně se to moc nebořilo. V lesích dostatek sněhu (viz 2. foto), např. Flamberka byla parádní, projel jsem ji 3x. Na loukách nad Kořenovem, Příchovicemi a Pasekami už leze poměrně hodně trávy (viz 1. foto). Ve sjezdu od Vystrkova po Staré silnici na Prdek je pod stromy asi 10 metrů úplně bez sněhu, lze snadno objet. Měl jsem béčkové lyže a byl jsem za to rád.
K úpravě mám jen jednu výhradu: ve stoupání od Závršku na rozcestí Pod Červeným kopečkem jela rolba asi půl kilometru bez přítlačné desky. Je to totální voranice, téhle trase se doporučuji vyhnout a hlavně ji nejezdit dolů.
10:08
10:27
Hranice Jizerských hor a Krkonoš
Vloženo 11.12.2021 22:17  
Připojuji se k díkům a chvále o.p.s. Východní část Jizerek mezi Polubným, Jizerkou, Smědavou a Písčinami na 1***. K tomu super počasí, prostě nádhera.
Chválím také krátkou změnu trasy, kdy od Pešákovny jela rolba po loukách na jih od chalup a nerubala to tou bažinou směrem k lesu, kudy vede zimní značení. Za prvé je trasa lépe upravená, za druhé se neničí příroda. Palec hore. Píšu to sem m.j. proto, že si toho hodně lidí nevšimlo a trmácelo se neupravenou bažinou podél zimních tyčí. Ty tyče by to chtělo vytrhat, trochu matou.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.12.2021 16:31  
I přes oteplení v horní Hvězdě na hlavních cestách stále souvislá vrstva zmrzlého sněhu. Solidní podmínky na skate.
Praha
Vloženo 7.12.2021 11:47  
Ahoj, napsal jsem dotaz na https://www.facebook.com/bilestopy a odpověděli, že dolaďují smlouvu, ale úpravy se na bílých stopách snad brzy zobrazí. O úpravách informují Poláci zde: https://www.facebook.com/biegpiastow/ nebo zde: http://bieg-piastow.pl/aktualnosci ale mapa bilestopy.cz je o dost přehlednější.
(Odpověď na dotaz uživatele Kata z 6.12.: Ahoj, netušíte někdo, proč úprava v Jakuszycích není zaznamenána v bílých stopách? Loni to tak bylo...)
Jakuszyce a okolí
Vloženo 27.2.2021 15:28  
V sedm ráno skatem, spousty tras mezi Béďovem a Jizerkou. Ráno ideálně tvrdé a celkem rychlé, solidní podmínky se udržely celé dopoledne, výše i celý den. Po poledni u Béďova už voraniště. Na tu dlouhou oblevu je na trasách minimum nečistot (s výjimkou asi 100 metrů kolem místa, kde Závory křižují Kanál, ale tam je to často). Moc díky za špičkovou úpravu.
Krajina byla čerstvě pocukrovaná po drobném nočním sněžení, nádhera a po delší době celkem zimní atmosféra.
Chce se mi brečet, že to bude zítra naposledy. Od pondělí budeme z domova pozorovat, jak se společnost dál intenzivně promořuje, protože Babišovy velké podniky poběží vesele dál. Péče o zdraví sportem v čisté přírodě ale bude zakázána. Od loňského března žádné restrikce Babišův byznys nijak neomezily, zdravý životní styl ano. Je to smutek... Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal. Skol!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 20.2.2021 18:28  
Z Komáří Vížky do Krásného Lesa (cestou odbočka na Rudný a České kolo - skvělé!) a zpět, pak k Trafu v Novém Městě a zpět (cestou odbočka na desítku). Moc díky za úpravu, ráno by to bez ní bylo trápeni. Bylo to vymrzlé, tvrdé a hodně rychlé. Během dopoledne to logicky hodně měklo a zpomalovalo. Kromě posledního kilometru do Krásného Lesa zatím všude sněhu dost. Bylo to parádní jarní běžkování, typické spíše pro půlku března. Obávám se ale, že souvislá vrstva předpovídaný tropický týden nepřežije. Špatný kilometr do Krásného Lesa začíná překrokem asi metr širokého potoka, před kterým to otočila i rolba, podle toho to snadno poznáte, přijíždíte-li od Adolfova, dál už bych nejezdil, i když po loukách jsem do KL dojel bez úhony i na jedničkových lyžích. Brzy ráno jsem potkal jen lišky (doslova), po desáté davy.
Východní Krušné hory
Vloženo 18.2.2021 9:07  
Hvězda ráno na skate ještě sjízdná, bylo to ale mokrý a měkký, v noci byla minimální teplota +3. Kupodivu jsem tam nebyl sám a mělo smysl vyrazit. Žádný škrábanec jsem nepřidal. Podklad už ale na hodně místech prosvítá. Podle mě souvislá vrstva do zítra už nevydrží, pro zarputilce by ale půl kilometrový flek zůstat mohl.
Sjezd do Ruzyně tradičně nejhorší, dole je už sněhu hodně málo. Přesto jsem to sjel a lyže vyvázly bez úhony.
Praha
Vloženo 17.2.2021 9:10  
Hvězda dnes na skate dobrá. Od včerejška logicky hodně přibylo nečistot, nikde ale není vytáto. Jako na horách při oblevě. Bylo to celkem tvrdé a rychlé. Ze tří párů lyží bych volil ty prostřední, ale žádný škrábanec jsem si nepřivezl. Zatím rozhodně doporučení hodné. Zítra půjdu zase.
Trochu horší je jen sjezd na Ruzyň, kde je nejvíce bordelu ze stromů a odvodňovací kanálky. Sjel jsem to ale bez úhony.
Praha
Vloženo 16.2.2021 9:40  
Ve Hvězdě připadl přes noc asi cenťák sněhu, zakrylo to nečistoty a to až moc hladké mejdlo na nejpoužívanějších trasách. Na skate stále skvělé podmínky. Akorát předpověď je blbá, proto doporučuji vyrazit. Zítra to snad ještě taky půjde.
Praha
Vloženo 15.2.2021 18:51  
Dnes naprostá dokonalost, skatem jsme projeli většinu tras kolem Bedřichova, včetně Kuběnkovy chaty a Červené ruky, vše špičkově upravené a rychlé. Moc děkujeme za tak skvělou úpravu i na pondělí. Výhledy od Královky na bílé Krkonoše, Český ráj a Ještěd jsou prostě nádherné. Každodenní běžky jsme v posledních dnech obohatili o brusle. Je to nádherný zimní sen. Jen pohled na předpověď je smutný, nechci se z toho snu probudit...
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 14.2.2021 8:27  
Ve Hvězdě stále ideální podmínky na skate i na klasiku. Dostatečně tvrdá je už i Vypišská pláň, i když je trochu hrbolatější a v místech, kde staví novou cestu, kouká pár hrud hlíny. Ale kolečko od dopravního hřiště k Bílé hoře a kolem Kauflandu a hlavní křižovatky zpět je moc fajn a má to 1,5 kiláku. Přidávám motivační fotky, bohužel tahle radost dle předpovědi někdy ve středu skončí.
Praha
Vloženo 10.2.2021 12:53  
Hvězda na skate ještě lepší než včera - udusanější a vymrzlejší, takže rychlejší. Skvělé. Jen ve sjezdu na Ruzyň začínají lézt dva odvodňovací kanálky, nejedná se ale o nic zásadního.
Praha
Vloženo 9.2.2021 13:16  
Přes poledne skatem po Hvězdě, tři hlavní široké cesty od bran k letohrádku parádně udupané od pěšáků. Některé další taky, třeba půlkruh podél zdi. Obecně výborné podmínky. Pěkný byl i sjezd na Ruzyňskou stranu. Vše na jedničkové lyže.
Vypišská pláň skvělá na klasiku, na skate trochu horší, moc měkké.
Lidí poměrně hodně, vícekrát jsem slyšel někoho za jízdy řešit pracovní záležitosti. :-)
Škoda, že nebylo otevřené okýnko v té skvělé kavárně přímo v letohrádku, bylo by to jako na Knajpě. :-)
Praha
Vloženo 7.2.2021 11:04  
Skatem z parkoviště pod Petříkovem: Smrk - Travná hora - Trkač - Na Bahnem - Bielice - Pod Orlíkem - Przełęcz Dział - Bielice - Kunčický Hřbet sedlo - Jivina - Paprsek - V Mokřinách - Medvědí Bouda - Paprsek - Velké Vrbno - Milíře - Petříkov. Češi upravili v pátek, takže byly trasy trochu rozbitější a po noci na nich leželo i pár cm sněhu, Poláci upravili v sobotu ráno, takže luxusní kobereček, děkuji. Zdržel jsem se tam nakonec dýl, na západ od Bielice je několik desítek kilometrů tras, co nejsou na mapy.cz, stojí za projetí. Dole u Bielice místy jen ledová krusta, na dvou místech pár kamínků, po stávajících sněženích už to ale bude minulostí. Jinak parádní svezení. Akorát odpoledne byly strmé svahy vyplužené na led a do kopce se hodně špatně bruslilo, místy jsem musel stromečkovat, což už jsem dlouho nedělal. :-) Úprava v sobotu ráno by tomu prospěla. Kolem Paprsku davy, jinde lidí snesitelně, u Petříkova málo.
Rychlebské hory
Vloženo 28.1.2021 6:55  
Skatem z Martinského údolí na Kuběnkovu chatu, severem tam, jihem klikatě zpět (včetně Závor, Vládní, Bílých Buků a Protrženky). Většina upravena čerstvě, něco ze včera, to bylo ale taky v pohodě. Jen úprava v Martinském údolí byla stará dva dny, docela připadlo, takže jsem se trochu bořil. Strmé stoupání z Kuběnkovy chaty na Závory je poměrně rozryté od plužících běžkařů, je poznat, že tam rolba byla letos jen jednou, pokud bude úprava častější brzy se to zpraví. Lidí poměrně dost, na Hřebínku otevřeno a fronta skoro jako o víkendu před koronáčem. Velmi děkuji, parádní svezení, příspěvek poslán.
Martinské údolí je parádní nástupní místo. Moc doporučuji, parkoviště u fotbalového hřiště bylo letos rozšířeno, nebývá až tak narvané a trasa začíná hned u něj, běžky lze nandat v podstatě v autě. Stoupání podél Jizery je nádherné, ale tu Jizerku si člověk musí celkem zasloužit. :-)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 22.1.2021 21:50  
Projeli jsme skatem všechny trasy mezi Jizerkou a Paličníkem. Úprava špičková, jako vždy. Velice děkujeme! Byla to nádhera. Ráno to celkem jelo, odpoledne už to bylo dost mokrý a pomalý. Zítra má ale zas mrznout a hodně sněžit, takže by obleva žádnou škodu napáchat neměla.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 20.1.2021 10:50  
Já vždy parkoval pod Perninským brodem, míst je tam ale zoufale málo. Naštěstí jsem zvyklý startovat hodně brzy, takže jsem se vešel. Pár míst je i na Rovinách u silnice mezi Horní Blatnou a Perninkem. Velká parkoviště jsou u obou dětských lyžařských areálků v Perninku. Nevím ale, jak je to tam ale letos, když vleky stojí.
(Odpověď na dotaz uživatele PV z 17.1.: Ahoj. Rád bych se zeptal, kde nejlépe parkovat u Perninku. Na GISu s upravovanými trasami je značených několik parkovišť, ale nepodařilo se mi dohledat kapacitu a případně jaká je šance tam zaparkovat ve všední den či o víkendu. A taky jestli tam nečíhají zádrhele jako třeba automat na mince. Díky.)
Západní Krušné hory
Vloženo 20.1.2021 10:45  
Oranžový okruh jsem jel skatem asi před deseti dny, pěkné. Akorát odtud: https://mapy.cz/s/camogahupe jsem jel kousek dolů po zasněžené silnici, protože otočka u bývalého Mackova nebyla protažená, nicméně teď dost připadlo, tak to možná bude lepší.
Skate z Holzhau na Moldavu super. Od silnice za Teichhausem na Moldavu vedou dvě upravované tratě - jedna pro klasiky a jedna pro skate. Okruh Dlouhá Louka -> Žebrácký roh -> Teichhaus -> Kahlberg -> Cínovec -> Vitiška -> Dlouhá Louka mám moc rád. Aktuálně nás ale Němci na svém území moc nechtějí a prý upravují méně než v běžných časech. Holt čínská brebera hodila do česko-německých tratí vidle. Je to velká škoda, Krušné hory dobré česko-německé vztahy a otevřené hranice nutně potřebují.
(Odpověď na dotaz uživatele Andy z 19.1.: Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli je oranžový okruh na Žebracky roh vhodný pro skate. Případně jestli se dá bruslit na trati z Holzhau na Moldavu. Díky moc. A.)
Východní Krušné hory
Vloženo 18.1.2021 7:55  
Ještě dvě fotky z Radon Areny u Vysoké Pece.
8:51
9:20
Západní Krušné hory
Vloženo 18.1.2021 7:52  
V mrazivém ránu z Nejdku skatem do Vysoké Pece, pak přes U Závory na Chaloupky, dále Jelení, Rolava a zpět. Z Nejdku na Severní Louku upraveno na sobotu čtyřkolkou, pro skate nevhodné, hodně rozdupané od pěšáků. Dále úplná pohádka, většina trasy upravena nově na neděli. Paráda, veliké díky. Ve Vysoké Peci jsem projel i trasy Radon Areny, zajímavé zpestření. Sportovně laděné tratě jsou vhodné pro trénink techniky. Když jsem tam ráno kroužil za mrazu a azura po manšestru mezi chalupami, připadal jsem si jako někde v Tyrolsku. :-) Jednou jsem teda skončil v chlívku u ovcí, po druhé na parkovišti rolby, ale byla to zábava.
Děkuji pánovi z Nejdku, který mě nechal zaparkovat na svém pozemku. Jediná černá tečka na parádním dni bylo zcela nedořešené parkování v Nejdku. Na tyto trasy doporučuji vyrazit spíše z Vysoké Pece.
Západní Krušné hory
Vloženo 9.1.2021 21:07  
Skatem jsme projeli víceméně všechny okruhu kolem Dlouhé Louky, úprava parádní, sněhu dost i na jedničkové lyže, i když místy je to těsné. Docela to jelo. Lidí poměrně hodně, ale nic katastrofického. Kvituji také rozšíření parkoviště. Velice děkujeme, byl to krásný běžkařský den.

POSTAVTE K PARKOVIŠTI TOIKY! Kapacita parkoviště je minimálně 200 aut, za den se jich tam otočí aspoň 400, to je tak 800 lidí. Na malou potřebují všichni, tak 1/3 čili 250 na velkou. Dokážete si představit, jak to tam bude po pár dní vypadat. Už teď to tam solidně žloutne. "Milá" paní v okénku všechny žádosti o WC striktně odkazuje do patřičných mezí. Až roztaje sníh, tak se možná bude divit...

Chápu, že byl k parkovišti postaven automat, stejně tak chápu jeho zdražení a i že se nově platí každý den a ne pouze v přítomnosti obsluhy. Stopy ani parkoviště se neupravují zadarmo. Nechápu ale, proč byl instalován automat, který byl moderní před padesáti lety, bez nadsázky. Postavit v roce 2020 automat, na kterém nelze platit kartou ani aplikací a dokonce ani papírovými bankovkami (ty lze využít v závěji na WC) mi připadá jako založit banku bez internetového bankovnictví. Ne každý (logicky) si předem ověří informace na internetu. V restauraci se mincí nedoprosíte, výsledkem byly zmateně popojíždějící auta s lidmi prosícími o rozměnění peněz. Další nevýhodou je, že se platí už při vjezdu, platba zabere nějaký čas, u parkoviště se ve špičce (kolem deváté) vytvořila solidní fronta. Stejnou cenu za parkování platí ti, co zastaví na půl hodiny, i ti, co parkují celý den. Doporučuji vyměnit za modernější stroj.

Obecně mohu návštěvu Dlouhé Louky jen doporučit, akorát nezapomeňte 100 Kč v mincích a před odjezdem doma na velkou.
Východní Krušné hory
Vloženo 5.1.2021 14:40  
Dnes jen krátký ranní výpad klasikou na okruhy mezi Měděncem a vrtulemi. Připadlo minimálně 10 cm nového sněhu. Úprava skůtrem byla téměř zavátá, přesto hodně pomohla, mimo trasu jsem se bořil podstatně více. Díky. Sněhu dostatek.
Západní Krušné hory
Vloženo 4.1.2021 14:15  
Z Božího Daru na Červenou jámu (včetně Karlova běhu), pak do Abertam, Perninku a zpět. Celou dobu víceméně skate. Přes noc připadl další cenťák, bylo to pomalé ale pěkné. Na cestě byla už jen tři místa s četnějším výskytem nedostatečně zapadaných kamenů: krátký kopec od Jáchymovské spojky směr Abertamy, asi 200 metrů od přístřešku na Slatinách směr Abertamy a první část stoupání z Perninku po Černé cestě směrem na Červenou jámu, této části bych doporučil se na lepších lyžích zatím vyhnout. Pomalu to začíná být na áčkové lyže. :-)
Západní Krušné hory
Vloženo 30.12.2020 18:39  
Víceméně skatem z Božího Daru od celnice po pláních k cestě Na Vraky, pak na Myslivny a do Mílova, chtěl jsem až na Rabenstein, na hranicích se ale podmínky rapidně zhoršily, takže jsem to otočil. Z Mysliven ještě Jáchymovskou spojkou pod Špičák, chtěl jsem jet směr Pláně a Boží Dar, vypadalo to ale špatně, tak jsem jel Špičáckou ke Krmelci a přes Vraky k celnici. Podmínky proměnlivé, obecně ale na tu bídu nečekaně dobré. Na béčkových lyžích jsem si pěkně zabruslil, kamínků bylo celkem málo, povrch většinou udupaný, mýdlo až tvrdý prašan. Mezi Božákem a Krmelcem davy, jinde dobré. Užijte, obecně doporučení hodné.
Západní Krušné hory
Vloženo 6.3.2020 7:53  
Stačilo počkat do jara a zima je tu. :-) Startovali jsme z Mořiny a skatem projeli víceméně všechny trasy mezi Mořinou, Předělem a Knajpou. Díky OPS za super úpravu, škoda jen že nezajeli až na Písčiny, když už byli na Předělu. Sněhu tam je dost a lidí taky. K tomu azuro a nový prašan, zimní krajina. Bylo to celkem pomalý, ale během odpoledne to přimrzalo a zrychlovalo. Moc pěkné svezení.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.3.2020 9:10  
J50 skatem, v druhé půlce odpoledne a večer. Rychlé zmrzlé, jelo to jak ďas! Stále nečekaně skvělé podmínky. Problémový je tradičně úsek Krásná Máří - Točna, zatím lze celý úsek projet bez větších problémů, největší opatrnost je třeba dbát u vyhlídky na Poledník, kde je jen tenoulinká vrstva ledu a brzy se tu bude přenášet. Jedná se ale jen o cca tři metry. Na konci sjezdu z Točny na Hřebínek vykukuje při levém okraji trati asfalt, o kterém asi píše "C2S", lze to v pohodě objet při pravé straně nebo středem. Na začátku sjezdu z Mořiny k Panskému domu se propadl sníh a je tam několik desítek cm široké koryto potoka, lze to přejet nebo přeskočit.

Pak jsem ještě dal Bedřichov - Vládní - Závory - Lichtenecknerův kříž - Vládní - Bedřichov. Ve stoupání od rozcestí Pod přehradou k Lichtenecknerovu kříži je uprostřed trati asi 30 m dlouhé vytáté místo, lze to se zvýšenou opatrností obsoupažit špinavým sněhem po krajích. Já jsem ale jel s čelovkou a nechtěl riskovat jedničkové lyže, tak jsem to přenesl. Od Lichtenecknerova kříže k odbočce k v. n. Bedřichov je trasa hodně poničená autem, co tu projelo. Na více místech ve smyku hrabalo až na asfalt. Velmi smutné, někdo jel i přes zákaz z Maliníku k přehradě. Drtivá většina výše uvedené trasy je ale zcela bez problémů.

Obecně naprosto luxusní rychlé svezení, rozhodně doporučuji vyrazit, nejspíš to dlouho nevydrží.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 25.2.2020 7:42  
Odpoledne skatem Peklo -> Čihadla -> Kristiánov -> Točna -> Gregorův kříž -> Olivetská hora -> Hřebínek -> Máří -> Kasárenská -> Jezdecká -> Promenádní -> Smědava -> Knajpa -> Peklo
Tvrdý zmrzlý podklad, spíše rychlejší, místy trochu špinavé, většinou ale čisté, čekal jsem to ale o dost horší. Bylo to krásné svezení, trocha jehličí a větviček nezanechaly na jedničkových lyžích žádné stopy. Špatný je jen tradiční úsek od Točny na Máří, kde je několik míst tenkého ledu, u vyhlídky na Poledník už vykukoval asfalt. Všude jinde je ale překvapivě kvalitní základ. Kolem šesté večer začalo docela sněžit, v noci to ale bohužel přešlo v déšť. Snad to dnes v noci zas přejde ve slibované sněžení a o víkendu by to mohlo být zas dobré. Stačilo by pár cm, které by přikryly nečistoty ze stromů.

Takže si odpovím sám. Jsem rád, že jsem se nenechal odradit a vyrazil. Na popud zprávy od uživatele "ehmmm" jsem nestartoval z Bedřichova ale z Pekla, které je o 100 metrů výš, což byla rozhodně dobrá volba. Logicky čím níž, tím špinavější sníh. Bylo to parádní svezení.
(Odpověď na dotaz uživatele Pavel z 24.2.: Ahoj,
víte někdo v jakém stavu jsou tratě po včerejším dešti a vichru? Rád bych odpoledne vyrazil, ale nevím, jestli to za to stojí.
Díky za odpověď.)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 8.2.2020 20:29  
Dnes jsme skatem projeli okruhy mezi Božím Darem, Fichtelbergem, Tellerhäuserm a Myslivnami. Vše špičkově upraveno, velké díky. Na loukách kolem Božího Daru často leze tráva a hlína, lze to vždy v pohodě objet, ale je třeba dávat pozor. Nejhorší je západní "obchvat" Boží Dar Špičák - Boží dar hřbitov a začátek Blatenské cesty. Nepříjemné jsou ještě kamínky v ostré zatáčce u rozcestníku Tellerhäuser rozcestí, kde všichni brzdí, blbě se jim vyhýbá. Jinde zatím bez problémů, občas maličko něco vykukuje, ale nic zásadního. Dnes absolutně parádní svezení. Jestli ale přijde v pondělí slibovaná obleva, tak to bez dalšího sněžení zas nepůjde.
Západní Krušné hory
Vloženo 8.2.2020 20:36  
Ahoj,
zkuste vyrazit z Jakuszyc Dolnym Duktem na Rozdroże pod Cichą Równią, pak na Orle, pak k hraničnímu přechodu Harrachov Mýtiny a pak zpět do Jakuszyc. Pěkná trasa. Na mapě: http://www.jakuszyce.info.pl/mapa-onbib.pdf je to 1b -> 20a -> 22 -> 7 -> 5 -> 4 -> 3 -> 1b
Ať to vyjde!

(Odpověď na dotaz uživatele Natálie z 8.2.: Dobrý den, vyrážím s rodinou na běžky. Jsme mírně pokročilí, jedeme na celý den, ideálně bychom chtěli jet tak do 20km. Máte nějaké tipy na pěknou okružní trasu s dobrým terénem? Děkuji)
Jakuszyce a okolí
Vloženo 8.2.2020 20:10  
Reaguji na příspěvek Davida S.: Dávám všechny palce nahoru! Takhle se chová zodpovědný běžkař. Za všechny velice děkuji.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.1.2020 21:40  
Ahoj, bylo to posypaný, na mnoha místech už leze asfalt, takže úplně bez problémů.
(Odpověď na dotaz uživatele Lenka z 27.1.: Štěpáne (nebo kdokoliv jiný), prosím a jak vypadala sjízdnost silnice na Mariánskou horu? Díky. (Minulý víkend jsme se tam dosti klouzali.))
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.1.2020 21:38  
Skate z Mariánské hory ke Knajpě, přes Kůrovec na Jezdeckou, Promenádní na Smědavu a kolem Protrženky zpět. Krásně upraveno, velké díky! Zajímavé, jak se úprava někdy promítne na skimapě a někdy na bílých stopách. Letos je v tom trochu chaos, naštěstí funguje sjednocení stránek, ne průnik. :-) Ráno zmrzlý a během dne to většinou měklo (někde ne). Skatem to frčelo parádně, super svezení. Všude bez problémů, jen u Mariánskohorských bud ve směru od Protrženky kouká v tradičním místě trochu asfaltu a v prudším sjezdu k boudám od Pařízkova kříže také vykukuje trošičku asfaltu.
Mariánská hora je skvělé nástupní místo, škoda jen že místo dalších parkovacích míst, kterých je tam zoufale málo, přibyl jen parkovací automat, který navíc jedno místo zmenšil. :-/ Když už se za parkování vybírá, tak by určitě měl přibýt také odpaďák a tojka, žlutý je to kolem dost. K placenému parkovišti by to měl být standart. Jen tak začít vybírat za pár míst mi přijde trochu trapný.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.1.2020 21:40  
Dnes nejlepší svezení letošní špatné zimy. Z Bedřichova přes Kristiánov a Bílé Buky na Olivetskou, pak Nová louka, Hřebínek, Máří, Čihadla, Kristiánov, Bedřichov. Většinu věcí tu už psali ostatní, přidávám poznámku, že nad Bílou Kuchyní směr Olivetská leze jeden šutr, jinak je i tato část zcela bez problémů. Připojuji se s prosbou o úpravu úseku Čihadla - Na Žďárku, je tam celkem nepříjemný středový hrbol, rolba sem i v minulých dobách zajížděla, když nebyl sníh kolem Máří, kde jsou problémy často. Jinak ale absolutní spokojenost a veliké díky za poctivou a citlivou úpravu, která se snaží maximálně využít to minimum sněhu, co tam je. Je vidět, že těžíte z letitých zkušeností, letos je to jemná práce.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.3.2019 14:15  
Skate Hoffmannky -> Černohorská silnice -> Černá bouda -> vysílač na vrcholu -> Malý okruh -> Krausovy boudy -> Vlašské boudy -> Václavák -> Pražská bouda -> otočka Tetřeví boudy -> Hrnčířské boudy -> Zrcadla -> Černá bouda -> Václavák -> Zrcadlovky -> Hoffmannky
Janské lázně na dnešek opět vše čerstvě upravily, špička! Viz foto 1. Nejlepší a nejpoctivější úprava z celých Krkonoš, nóbl Špindl by se zde měl přiučit. (Špindl navíc schválně neposílá info na bilestopy.cz, aby nebylo tak vidět, jak málo upravuje.) Úprava končila u Pražské boudy, Pec opět neupravila, přitom běžkařů je v oblasti hodně. Nechápu proč tak bohaté středisko nemůže těch pár km tras projet. Vrátil jsem se proto na Černou horu dřív a ještě zopakoval nějaké trasy, přičemž jsem se smutkem zjistil, že část u Černé boudy byla totálně zničena nákladní rolbou (viz foto 2). Škoda, že se to nedaří Janským lázním ohlídat. Nákladní rolba ničí jejich práci. Přitom by stačilo, abych na těch pár nákladních rolb, co na Černé hoře mají, přidělali zadní přítlačnou desku a je po problému - řešení v rámci rozpočtu střediska za pár korun.
Dnes trochu mlha, ale chladněji, takže to jelo jako po másle, i když to taky pomalu měklo. Od rozcestí Lobkovicovy a Černohorské silnice k Hoffmannkám už strašně špinavé, sníh tam je, je ale totálně pokrytý jehličím. Skluznice to zvládla líp, než jsem čekal. Pod Zrcadlovkami se musí trochu nečekaně přenášet 50m, o kterých psala Janule. Jinde ale pořád bílá paráda (i kolem níž položených Krasouvek a Vlašských bud).
Díky moc Jankám za úpravu! Pro mě rozhodně nejlepší oblast Krkonoš. Šířka tratí a frekvence úpravy neuvěřitelná! Díky!
8:28
11:18
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 23.3.2019 19:45  
Kratší výpad skatem že Špindlu Labským dolem (trasa Buď fit) a údolím Bílého Labe. Labským důl čerstvě upraven a krásný, i když na skate celkem úzký. Bílé Labe neupraveno a totálně rozdupáno pěšáky, náročné. Ty krásné kaskády Bílého Labe mohutné jarním táním za to ale stály.
Placená sáňkařská dráha upravená byla. Holt prachy až na prvním místě. Škoda, že tak bohaté město jako Špindl nedokáže udělat pro běžkaře trochu víc.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 22.3.2019 21:03  
Skate Špindl -> Struhadlo -> Přední Planina -> Klínovky -> Liščí cesta -> Lesní bouda -> Hnědý vrch -> Liščí hora (přes ní klasikou) -> Špindl
Povrch měkký, přesto překvapivě dobré svezení. Část u Špindlu upravena asi až od K70, zas tak to ale nevadilo. Zbytek upraven čerstvě.
Problém oblasti jsou nákladní rolby bez zadní přítlačné desky a skútry, které místy hodne ničí trasy. Skútry navíc často jezdí i nebezpečně rychle a volně terénem, obvykle se jedná jen o zábavné jízdy a ne zásobování, nechápu, jak to může KRNAP povolit.
Jinak to bylo ale krásné jarní svezení se super výhledy.
Sněhu zatím všude dost a většinou je i úplně bílý, čistší než na konci února.
Východní Krkonoše - od Špindlu po Janské Lázně
Vloženo 20.3.2019 7:30  
Skatem Maliník -> Hřebínek -> Bílé buky -> Blatný rybník -> Studené údolí -> Chata věčného mlčení (zde jsem kolem páté odpolední dělal druhou stopu!) -> Rozmezí -> Kasárenská -> Písčiny -> Smědava -> Knajpa -> Olivetská hora -> Závory -> Maliník
Výborné svezení! Vše skvěle upraveno, na jarním firnu pár cm nového krupicovitého prašanu. Ač se ze Smědavy na Knajpu neupravuje, povrch je zde stále skvělý. Pořád panují ideální podmínky, sníh čistší než na konci února, k tomu se luxusně upravuje několikrát týdně. Včera prakticky žádní lidé, doporučuji vyrazit!

Ještě dotaz (asi na o.p.s.): Ze Smědavy na Knajpu se kvůli tetřívkovi nesmí upravovat, skútr tam ale jezdí. Nevadí to? Když už se tam drží klidový režim, tak by bylo dobré ho dodržovat pořádně. Skútr tudy navíc jezdí minimálně dvakrát denně, což je podstatně častěji než rolba. Díky za odpověď.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 16.3.2019 21:40  
Skate: Martinské údolí (parkování u fotbalového hřiště, trasa začíná u branky, na rozhejbání je urolbováno kolečko po hřišti) -> Mořina -> Jezdecká -> Polubný (sjezd skoro až k nádraží v Kořenově) -> Polubenská -> Mořina -> Orle -> Spacerowa -> Jakuszyce -> Szklarska Poręba Huta -> lom Stanislaw -> Orle -> Jizerská -> Kiosek -> Promenádní -> Mořina -> Martinské údolí
Všude zatim dostatek sněhu (akorát poslední km sjezdu k zastávce SP Huta, už brzy odtaje). Uvidíme co udělají další dny.
Počasí výrazně předčilo mé očekávání. Ráno a kus dopoledne to jelo parádně, kolem poledne už to začalo zpomalovat a měknout, místy hodně. Dopoledne víceméně polojasno i se sluníčkem, po poledni začalo mírně sněžit, později celkem pršet, pak zas sněžit.
Vše skvěle upraveno! Veliké díky české i polské straně. Jen tradičně úsek od hraničního mostu přes Jizeru na Orle si musí člověk vyšlápnout v samodomo stopě, je to ale jen 1,5 km a odměnou jsou výhledy na překrásnou burácející Jizeru.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.3.2019 9:56  
Přidávám se k nadšeným příspěvkům. Včera to nemělo chybu. Parádní zimní projetí za večerního sluníčka. Jel jsem J50, vše luxusně upraveno. Večerní výhled z Vlašského hřbetu na oranžové Krkonoše neměl chybu. Díky o.p.s. za špičkovou úpravu, která umožňuje parádní zážitky. Příspěvek poslán.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.3.2019 13:24  
Ano dá, trasa začíná na křižovatce u Chalupy Granát. Úprava tras kolem Kořenova a Polubného je na bilestopy.cz: http://bilestopy.cz/cs/krkonose/korenov (Závěr trasy od železničního mostu k penzionu Karlos (Kořenov nádraží) se neupravuje).
Pěkná cesta je i z Polubného na Václavíkovu studánku, zde doleva a přes Jezdeckou, Kasárenskou, Protrženou přehradu a Mariánskohorské boudy na vlak do Josefova dolu.
Užijte!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.3.2019 9:30  
Ahoj Dušane,
Martinské údolí a Polubenská jsou bohužel jen na bilestopy.cz: http://bilestopy.cz/cs/krkonose/korenov a to navíc chybně pod Krkonošemi a ne pod Jizerkami.
Informace z Desenského hřebenu neznám a taky by mě zajímaly.
(Odpověď na dotaz uživatele Dušan z 11.3.: Prosil bych o info, jak vypadá Desenský hřeben (není ve SKIMAPĚ, stejně tak Martinské údolí a Polubenská). Z informace OPS není jasné, kde rolba končí při úpravě Bílé Desné. Zajímá nás to víc, než za kolik to ujede bába s nůší.)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.3.2019 8:03  
Skatem trasa BoBoloppetu, vše super upraveno, tvrdý rychlý povrch, jelo to parádně.
Teda kromě Hrabětic, kde kvůli rozbitým rolbám nebylo upraveno a kde je z mého pohledu už příliš jehličí (hlavně od bedřichovské hájovny k Prezidentské).
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.2.2019 13:14  
(Odpověď na dotaz uživatele Frank z 27.2.: Dobrý den, mohu se zeptat jak to vypadá se sněhem a tratí v úseku (Maliník- Vládní- Za přehradou- Závory)? Předem děkuji za reakce. Aktuálně přemýšlím, zda se v pátek vyplatí vyrazit...)
Ahoj,
úplně bez problémů, sněhu dostatek, jen úsek z Vládní cesty na rozcestí Pod přehradou (nikoli ZA přehradou - u něj je to čistý) má pár hodně špinavých míst, která brzdí, skluznici ale neničí, je tam jen víc na sněhu napadanýho jehličí.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 25.2.2019 10:26  
Ahoj,
vystup v Kořenově a běž buď touto rolbovanou trasou na Jezdeckou: https://goo.gl/SrJf7x
A nebo touto z většiny také rolbovanou trasou na Jizerku-Mořinu: https://goo.gl/L74RcZ
Úprava obou tras není na Skimapě, ale je na Bílých stopách: http://bilestopy.cz/cs/krkonose/korenov
Na druhé trase se první kilometra a půl neupravuje, stopa na klasiku tam ale bývá, bude tam míň lidí a trasa je podle mě hezčí (nejde se přes vesnici).
Z Jezdecké resp. s Mořiny už pak libovolně po magistrále do Bedřichova. Záleží na tvých silách a časových možnostech. Užij!
(Odpověď na dotaz uživatele anton rogula z 25.2.: pia -ned budú v jakuszyciach preteky...trasy asi polouzavreté...ja budem s partiou v porebe, ak sadnem ráno na vlak, kde je ideálne vystúpiť? korenov, harachov? aby som sadol do stopy a išiel smer bedrichov, klasickým štýlom. vrchom na jizerku-smedavu, knajpu, či dole souš-pretržená prehrada ..atd...dik za odporúčanie trasy smer bedrichov stadion...tam už ide mhd do LB...)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 24.2.2019 0:11  
Harrachov (centrum) -> Anenské údolí -> Pilská cesta -> Nová Janova cesta -> Pionýrka -> Studenov -> Růženčina zahrádka -> Harrachovy kameny -> Labská bouda -> Sněžné jámy -> Vosecká bouda -> Luboch -> Kládovka -> Harrachov (Rýžoviště)
Kolem Harrachova vše špičkově upraveno, kromě Terexu (letos se vůbec neupravuje, nevíte proč?). Nahoře zajela rolba z Míseček ke Čtyřem Pánům. Rolba z Labský boudy letos nejezdí, páč je celá Labská mimo provoz. Všechno tvrdý a zmrzlý. Nahoře ledová krusta, velice náročný povrch, místy hodně o hubu, boj s ledem, k tomu ale dokonalý výhledy a parádní zimní krajina.
Tratě kolem Harrachova jsou moc pěkný a skoro nikdo na nich neni. Je to zajímavý kontrast: přelidněný Jizerky jsou jen pár kilometrů vedle a tady je spousty desítek kilometrů pěkně upravených tras většinou úplně bez lidí. Z Harrachova až na Studenov jsem nepotkal vůbec nikoho, od Lubochu na Rýžoviště tři běžkaře (celou dobu krásný manšestr). Kolem Mumlavy lidi jsou. Upravený tratě jsem jel skatem, nahoře jsem chtěl jet klasikou, na ledu to ale prakticky nešlo, víceméně jsem volně bruslil pláněmi nebo jen bojoval s ledem a šontal.
Nepříjemný je traverz rokytnického skiareálu, kolegovi to na Slalomáku uklouzlo a sjel po boku až někam k Lovčence, hodně nepříjemný zážitek.
Měl jsem radost, že i nahoře stále převažují běžkaři nad skialpinisty a pěšáky. :-)
Super den, celkově velice pozitivní dojem.
Západní Krkonoše - Harrachov, Rokytnice
Vloženo 21.2.2019 7:47  
Maliník -> delší okruh přes Vysoký hřeben -> Nová Louka -> Studené údolí -> Kristiánov -> Knajpa -> Točna -> Bílé buky -> Nová Louka -> Hřebínek -> Olivetská hora -> Závory -> Maliník
Úprava ze včerejška, na skate všechno super. Parádní poježdění.
Obě kola přes Vysoký hřeben jsou skvělý, o.p.s. velké díky za ně. I v nejnižších partiích (Tlustá jedle) sněhu zatim dost, i když je místy dost špinavý, většinou ale úplně bílý a i po dvou dnech manšestr. Níže Jakub upozorňoval na písek, jedná se asi o dva metry dlouhý pruh bez sněhu u kraje trasy, zasahuje asi do třetiny šířky, takže se dá v pohodě objet. Není způsoben nedostatkem sněhu, ale menším potokem, který vytekl na cestu.
Hodně nečistot je ještě v úseku od rozcestí Pod přehradou k napojení na Vládní cestu. Všechny nečistoty ale byly měkký, skluznice bez následků.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 19.2.2019 11:23  
Michal: Netušim. Osobně mi ale přijde zoufalé vybírat si destinaci podle toho, jestli je zadarmo parkoviště. Na Dlouhé louce se platí pár korun a parkovné jde na úpravu parkoviště a stop, obojí není zadarmo a obojí využíváš, takže mi přijde přirozené zaplatit.
Východní Krušné hory
Vloženo 15.2.2019 20:20  
Skatem za jarního počasí: Boží Dar -> Kaffenberská -> Pod Špičákem -> Červená jáma -> Pernink -> Abertamy -> Červená jáma -> Karlův běh -> Myslivny -> Hubertky -> Himmelsleiterhütte -> Sachsenbaude -> Boží Dar
Klasické podmínky posledních dní: ráno rychlý, zmrzlý, místy hrbolatý, odpoledně měkký ale pomalejší. Krásný den, jen by mohlo být chladněji.
Vše skvěle upraveno, veliké díky.
Západní Krušné hory
Vloženo 11.2.2019 9:34  
Skate Dlouhá louka - Moldava nádraží - Nové Město stadion - novou cestou ze stadionu přímo na Klínovčík (posledních 100m už rolba nejela, takže soubaž vydupanou stopou) - Pramenáč - Cínovec- Schellerhau (Rotterhang) - Kahlberg - Altenberg - Scharspitze - Cínovec - Vilejšov - Dlouhá louka
Dlouhá louka: upraveno na sobotu, brzy ráno zmrzlé, rychlé a hodně hrbolaté, celkem náročné, odpoledne to změklo a už to při odrazu drželo mnohem líp. Souhlasím s KocIQ, že uprostřed krásných širokých tras je konstatní nepříjemný hrbol. Při počasí, kdy přes noc mrze a přes den je nad nulou a při víkendové vysoké návštěvnosti, by to stálo o obnovení úpravy na neděli. Ale chápu, že finanční situace je nelehká.
Nové Město/Cínovec: úprava na neděli obnovena, špica.
Schellerhau: úprava starší, místy hodně nečistot ze stormů, na skate poměrně úzké, prostředek hodně rozdupadný od pěšáků, na klasiku pěkné, pěšáci chodí středem a Němci moc nebruslí. Skate nic moc, ale ta hřebenovka bílými pláněmi je moc krásná.
Kahlberg: na neděli většina tras čerstvě upravena, v labyrintu místy perkfekntí, místy hodně umydlený, někde volno, někde mraky pěšáků, rozdupadný to ale nebylo nikde, povrch je hodně tvrdý.
Scharspitze - na neděli čerstvě upraveno, žádní pěšáci a minimum lidí, určitě sotjí za to sjet na velké parkoviště u bývalé celnice nad Altenbergem, přejít hlavní silnici a okruhy si projet.
Celkově skvelý den! Díky ČR i D za úpravu a souhlas s KocIQ, počasí bylo podstatně lepší, než předpovídali, i jsem uvažoval, že to zatáhnu a to by byla velká chyba! :-)
Východní Krušné hory
Vloženo 10.2.2019 5:57  
Z Cínovce po magistrále na Dlouhou louku, tam pár okruhů a zpět. Vše parádně upraveno, díky! Super podmínky, krásný slunečný den. Odpoledne to na sluníčku měklo.
Východní Krušné hory
Vloženo 8.2.2019 10:40  
Ráno opět skate od rybníku Terezka Hvězdou a Vypichem. Sněhu kupodivu stejně jako včera. Na povrchu ledová krusta z večerního mrholení, takže to bylo rychlý. Lidí víc, raní sluníčko je vylákalo z postele.
Chválím Prahu 6, že na rozdíl od minulých let neposypala žádnou z cest ve Hvězdě.
Praha
Vloženo 7.2.2019 9:09  
Ráno skate ve Hvězdě a na Vypichu (start a konec dole od rybníku Terezka). Ve Hvězdě stále víceméně dostatečná vrstva čistého sněhu, povrch tvrdý a umydlený, skate trochu ustřeloval, ale zas to bylo rychlý. Rolbované 2,5 km kolečko na Vypichu špinavější a trošku pomalejší, povrch na odraz ale lepší. Díky organizátorům za maximální využití potenciálu, je to super.
Bohužel předpověď je negativní, příroda nám zábavu zkazí, v sobotu už to nejspíš půjde jen na uměle vysněženém kolečku.
7:11
7:12
7:14
Praha
Vloženo 7.2.2019 9:12  
Z Maliníku okruhy kolem Bedřichova. Vše skvěle upraveno, výborné podmínky. O.p.s. díky!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.2.2019 11:29  
Z Jizerky - Mořiny:
Mořina -> U Bunkru -> Promenádní -> Kiosek (Občerstvení Promenáda) -> Jizerská silnice -> Jizerka -> Mořina
Ze Smědavy:
Smědava -> Černá Smědá -> Předěl (západní cestou) -> Na Písčinách (západní cestou) -> Předěl (východní cestou) -> Černá Smědá (východní cestou) -> Smědava
Na obou trasách jsou všechna stoupání i klesání mírná. Ať to jede!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 3.2.2019 17:14  
Ve Hvězdě dostatek sněhu (i dole u Ruzyně), stop i běžkařů. Díky pěšákům (!) jsou hlavní cesty udusané a obstojné i na skate. Jestli vyjde předpověď a přituhne to, tak to bude pár dní super.
Než protáhli Bělohorskou tak to šlo bez sundání lyží z Hvězdy na Landronku. Nicméně někteří běžkaři nesundávaj ani teď. :-)
Byl jste někdo v Šárce?
Praha
Vloženo 4.2.2019 11:42  
Ahoj,
nevím, jestli je dotaz ještě aktuální. Z Maliníku se upravuje pravidelně. Ideální podmínky.
(Odpověď na dotaz uživatele Ladislav z 27.1.: Uz je upraveno od Maliniku ???)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 4.2.2019 11:39  
Ahoj,
nevím, jestli je dotaz ještě aktuální, ale v sobotu 2.2. to bylo z Oldřichova krásně sjízdné bez sebemenších problémů. Po nedělním sněžení předpokládám ještě lepší podmínky.
(Odpověď na dotaz uživatele Martin z 25.1.: Máte někdo prosím aktuální info, jak to vypadá z Oldřichova (Na Pilách)? Díky)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 2.2.2019 17:21  
Skate: Oldřichov - Závory - Pod Přehradou - Vládní - Nová louka - Studené údolí - Chata věčného mlčení - Čihadla - Protrženka - Bílá Desná - Protrženka - Smědava - Máří - Bílá kuchyně - Oldřichov.
Přes nepříznivou předpověď super den a překvapivě skvělé svezení. Vše na jedničku upraveno (příspěvek poslán). Velice děkuji o.p.s. za upravování tras k méně frekventovaným nástupním místům, které alespoň trochu odlehčí přetíženému Bedřichovu. Cesta z Oldřichova je fakt krásná, nástupní parkoviště bylo po poledni plné (škoda, že je tak malé), sněhu je tam i přes nízkou nadmořskou výšku po dnešní oblevě pořád dost (žádný led, na skate stejně skvělé jako na jiných trasách), navíc zítra má dle předpovědi sněžit i dole, takže vyhlídky pro Oldřichov jsou dále dobré.
Zítřejší chumelenice překryje nečistoty, které na trasy spadaly ze stromů se sněhem během dnešní oblevy, a bude to zase bílá paráda.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.2.2019 17:20  
Pro Ivanu:
Hrabětice (kaplička) -> hráz josefodolské přehrady -> Studené údolí -> Blatenský rybník -> Nová Louka -> Gregorův kříž -> U Buku-> Prezidentská chata -> Hrabětice necelých 20 km.
Ať to jede!
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 31.1.2019 8:37  
Skate Maliník - okruh Vysoký hřeben - nádrž Bedřichov - Rudolfov - Závory - Nová Louka - Čihadla - Máří - Gregorák - Maliník. Vše skvěle upraveno, ideální podmínky, jelo to krásně. Díky o.p.s.!
16:00
16:27
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 28.1.2019 13:27  
Včera okruhy kolem Dlouhé louky. Díky moc za úpravu i na neděli (po sněžení to bylo důležité) a zvětšení parkoviště! Známka zakoupena. Terén na skate trochu náročnější, při vyšších teplotách a po poměrně vydatném sněžení se to ale dalo předpokládat. Jen škoda, že místy byla upravena jen poloviční šířka trasy, přičemž šířka místních tras je při plné úpravě jedinečná.
Východní Krušné hory
Vloženo 23.1.2019 19:28  
Dnes absolutní paráda! Skate od sjezdovek v Nových Hamrech přes Havraní vrch, Chaloupky a Rolavu do Bublavy, odtud po Kammloipe přes Weitersglashütte, Jelení a Jelení vrch zpět do Hamrů. V Čechách vše čerstvě a špičkově upraveno, v Německu upraveno z víkendu, nijak to ale nevadilo, od té doby jen mrzlo a nesněžilo. Krajina jako v pohádce a zcela ideální podmínky, nemělo to chybu. Moc díky za perfektní úpravu a odklizení mnoha padlých stromů. Příspěvek odeslán.
10:44
15:36
15:37
Západní Krušné hory
Vloženo 21.1.2013 11:32  
Tento víkend (19.-20.1.2013) +- celý Orlický hory, vždy z Deštného na Jelenku. V sobotu pak přes Pěticestí na Anenský vrch, pak zpět na Pěticestí, dolů do Záhoří, nahoru na Jelenku a dolů do Deštného. Všude super upraveno, na hřebenovce až moc lidí. Dole u Bedřichovky kameny, byl jsem docela rád, že jsem to šel nahoru, jinak všude OK. V neděli na Vrchmezí, Zieleniec, Šerlišský mlýn, Masarykova chata a zpět na Jelenku. Neupraven pouze výstup od Šerlišského mlýnu na Masarykovu chatu, jinak vše super.

Díky moc rolbařům, nádhernej běžkařskej víkend. Byl jsem tu asi po sedmi letech a rád zas přijedu.
Hřeben Orlických Hor
Vloženo 5.1.2013 18:44  
Dnes z Jizerky přes hraniční přechod pod Bukovcem na Orle, Jelení Louku, pak dle jejich číslování rozcestí 22, 28, 27 a až dozadu na 25, pak přes Jakuszyce zpět na Jelení Louku, Orle a Jizerka. V Polsku upravené, sníh měkčí, ale skatovalo se překvapivě dobře. Stoupání od hranic na Orle bylo místy brození potokem a z rozcestí 21 do Jakuszyc zas spíš bruslení po ledu. Nebýt vydatnýho deště, tak moc pěknej výlet.
Jakuszyce a okolí
Vloženo 27.12.2012 16:25  
Poradil byste prosím někdo, jak to vypadá se sněhem v Lužických horách? Když chce člověk jít s Jiřetína na Luž, má smysl brát běžky? Dole sníh zjevně není, ale co nahoře v lese? Díky moc za odpověď.
Lužické hory