Nové členění zpráv dle okresů!

KamZaSněhem.cz mění po 12 zimách provozu strukturu webu. Rozdělení ČR na 12 hlavních lyžařských oblastí je minulostí. Zprávy o sněhových podmínkách budou nově členěny dle okresů.

Upozornění: Tento článek byl vydán dne 1. apríla 2021, nevyvozujte z něj tedy zásadní závěry... Dosavadní rozdělení České republiky na 12 hlavních zejména horských oblastí jsme sice považovali za logické a přehledné, ale realita ukázala mnohá úskalí. Třeba to, kam zařadit méně rozlehlá pohoří. Takové Bílé Karpaty byly původně začleněny pod Beskydy, později jsme je přesunuli do oblasti Brno a jižní Morava. Podobné rozhodování by nás čekalo i při plánovaném doplňování Vizovických vrchů. Kromě toho lyžaři občas při vkládání své zprávy na KamZaSněhem.cz zvolí špatnou oblast. Ale zkuste si třeba vyhledat, kudy přesně vede hranice mezi Jizerkami a Krkonošemi.

Dosavadní členění webu je minulostí

První impuls ke změně přišel od Policie ČR. Mezi staršími zprávami z Jizerské magistrály se dalo dočíst, že policie vyzvala začátkem března Jizerskou OPS, aby přestala informovat o úpravě tratí. Což se také stalo. I na KamZaSněhem.cz se zástupci policie s podobnou výzvou obrátili. K čemu by pak ale náš web byl? Mohli bychom leda zveřejnit návod na zaletněnění lyží (a pro pár lyžařů se sněhem na území své obce článek o mazání běžek). Raději jsme odpověděli, že KamZaSněhem.cz slouží jako prostor pro svobodné vyjadřování lyžařů, a při dodržování pravidel ctíme svobodu slova. Nutno dodat, že komunikace s policií probíhala korektně. Nakonec jsem se domluvili, že upravíme web tak, aby byl přizpůsoben současným pravidlům a členil se po okresech.

I zprávy od lyžařů naznačují, že nové členění by mohlo mít úspěch. Například dlouholetá přispěvatelka z Jeseníků den po skončení nejtvrdších omezení zmínila ve své zprávě význam okresů: “Zima v okrese Šumperk ještě nekončí. Skřítek - je tu policejní hlídka, ale stopy krásně upravené a cca 5-10 cm nového sněhu, takže paráda.” Třeba lyžař z nedalekého Rýmařova si při přečtení takové zprávy hned uvědomí, že by si měl zkontrolovat, kudy vede hranice okresů Bruntál a Šumperk. A zjistí, že nástupní místo na Skřítku leží pár stovek metrů za hranicí jeho okresu.

Uvědomujeme si, že nové členění s sebou nese dílčí nevýhody. Třeba hranice okresů Liberec a Jablonec se v Jizerských horách motá takovým způsobem, že to nedává snad žádný smysl. Proto jsme již kontaktovali Ministerstvo vnitra s konkrétním návrhem na změnu této hraniční linie.

Zprávy na KamZaSněhem.cz budou nově rozděleny dle okresů od pátku 2. dubna 2021.

Nové členění KamZaSněhem.cz dle okresů ČR

Ukázka nového členění KamZaSněhem.cz dle okresů ČR - toto máme zatím hotové.

Snažili jsme se změny nasadit dříve, museli jsme však řešit i jiné problémy. Svůj podíl na tom má zlý útočník, který se pokusil v minulém měsíci náš web zahltit. S ohledem na načasování útoku jsme se chvíli mylně domnívali, že za snahou vyřadit web z provozu stojí policie. Bývalo by ale šlo o křivé obvinění. Brzy jsme zjistili, že útok na KamZaSněhem.cz byl veden ze serveru umístěného v Rusku. Útočníka jsme eliminovali a revoluční změně již nestojí nic v cestě.