Rozhovor s Honzou 1949

Jeden z nejaktivnějších českých běžkařů. Nejznámější otužilec na lyžích. A také nejčastější pisatel zpráv na KamZaSněhem.cz, který každodenně připravuje pro ostatní lyžníky reporty o aktuálních podmínkách v okolí Smědavy. To je Honza 1949.

Ne, na KamZaSněhem.cz rozhovory vycházet nebudou. To jen Honzova aktivita zaujala Standu Mitáče, editora magazínu o lezení a dobrodružství eMontana, a požádal ho o rozhovor. Článek si můžete přečíst přímo na eMontana.cz:

>> Optimista, co nakazí každého. Sněžný muž „Honza 1949“: denně na lyžích – už 15 let a bez trika.

Honzovy příspěvky nemůžete mezi zprávami z Jizerské magistrály přehlédnout. V rozhovoru padl i dotaz, co Honzu motivuje ke každodennímu psaní zpráv. Pravidelně slýchá děkovná slova od lyžařů, které potkává na tratí. S tím, že mnozí jsou z daleka a bez aktuálních informací o stavu tras by na běžky ani nevyrazili.

Honza má výrazně větší šanci na ocenění slovy díků přímo na lyžích než většina aktivních pisatelů. Proč?

  • Honzu můžete na části jeho fotek vidět, takže ostatní tuší, jak vypadá,
  • je prostě nepřehlédnutelný,
  • všichni vědí, že se pravidelně pohybuje někde v blízkosti Smědavy.

Jako historicky druhý nejčastější přispěvatel jsem ve všech bodech Honzovým protipólem. A taky mi zatím nikdo v terénu za moje zpravodajství nepoděkoval.

Nevadí mi to a vlastně mi to i vyhovuje, protože mám potvrzeno – taky netypicky pro další přispěvatele – že zprávy na tomto webu někdo čte. Ze statistik návštěvnosti vím, že na KamZaSněhem.cz chodí během hlavní lyžařské sezóny zpravidla více než jednotky tisíc čtenářů denně.

Není v plánu rozšiřovat funkcionalitu KamZaSněhem.cz o různé lajky, palečky a srdíčka typické pro sociální sítě, který by mohly ukazovat, že "to někdo čte". Uvědomuji si, že kvůli tomu mohou někteří potenciální přispěvatelé váhat, jestli má smysi investovat svoji energii do přidávání reportů. Tak jen chci aspoň zde ukázat potvrzení od dvou nejčastějších přispěvatelů, že zprávy na KamZaSněhem.cz pomáhají hodně lidem.

Mimochodem, tato zima je bohatá na rozhovory s nejaktivnějším pisatelem zpráv na tento web. Pohled do statistik říká, že se Honza 1949 stal historicky nejčastějším přispěvatelem teprve nedávno v průběhu února. Předtím jsem ještě první místo držel já, díky náskoku z dávných dob. A v listopadu na začátku sezóny vyšel rozhovor se mnou na známém běžkařském webu Bezky.net: Jak vznikl a kam míří web KamZaSněhem.cz? Odpovídá jeho tvůrce Martin Sajal.

Ale poděkování zaslouží zejména Honza. I jeho pravidelné zprávy a věčný optimismus mi výrazně zvyšují motivaci tento web udržovat a dál rozvíjet.