Dandy OB – profil lyžaře

Registrován od 22.12.2018, vložil celkem 16 zpráv.

Vložené zprávy

Vloženo 21.12.2022 10:11  
Z Bedřichova OK, stopy i skate, občas na okrajích vřes a tráva, ale dá se i na dobré lyže. Je to několik zpráv.
(Odpověď na dotaz uživatele Tomas z 20.12.: Ahoj běžkaři. Nějaká zpráva, jak to vypadá z Bedřichova nahoru nebo z Hrabětic? Díky.Tomas)
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 21.12.2022 10:02  
Večer 19-21, -1°C, stopa v otevřených prostorech ledovatá, pod stromy s opadaným prašanem a jehličím. Bedříchov-NL-Kristiánov-Knajpa-Máří-Hřebínek-NL-Bedřichov. Od Máří až po NL to už měklo, stopy dlouho neupravované, od víkendu občas zmizely nebo mělké a rozbité. Špatně se mazalo, NERO KN33 držel, ale na prašanu trochu drhnul. Na skate a DP asi super. Situace stabilní, občas leze vřes a tráva, hlavně po NL, kamínky jsem neviděl, opatrně i na dobré lyže. Máří ještě OK, cestou zpátky pocitově teplý vítr.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 11.12.2022 10:19  
Podívat se na oficiální zahájení sezony na Magistrále 🥳, Bedrichov, Kristiánov, Knajpa, Máří, Hřebínek, Bedřichov, klasika na skinech, nakonec neprotáhli všechno, přes Čihadla na Máří hančovačka v jedné rozdupané stopě, na silnicích cca 5 cm uježděné vrstvy, píchání do asfaltu, jako obvykle ulomený bodec. Dole ledovaté, nahoře prašan, jestli napadne zítra a v pondělí těch 20 cm sněhu, bude to už dokonalé, zatím max na Béčkové lyže.
16:23
17:25
17:43
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.1.2022 13:50  
Z Jizerky, Promenádní, Předěl, Paličník, Smědava, Knajpa, Jezdecká, Jizerka. -5, cca 3-5 cm nového sněhu, stopa spíš turistická nebo žádná, "hlava" sněhuláka hančovačka, jako první. (Předěl, Na písčinách, Paličník). Začátek trochu namlsal sluníčkem, ale pak začalo sněžit a docela foukat. Nový sníh skoro všechno zakryl a vypadalo to moc pěkně, i když bylo cítit, že hole jdou prakticky celou cestu do asfaltu. Ještě aspoň 10 cm a bude to paráda. Mimo cesty Předěl - Paličník (jižní svah s kamínky) skoro všude na áčkové lyže.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 27.1.2019 23:09  
Cca -1 až +1°C, za sobotu cca 20 cm nového sněhu, klasika, Z Hrabětic kolem přehrady na Kristiánov, Čihadla, Máří, Hřebínek NL, U Buku, Královka, Hrabětice. Rolbou projetá jen Magistrála, kolem přehrady na Hanče, stejně tak od Buku na Královku. Pokud má někdo závodní lyže, tak jen Magistrála, byl to experiment, ale krom podívání na přehradu a vzpomínky na šlapané stopy nic pozitivního. Bruslaři by mimo Magistrálu neměli chodit. Měkký sníh, ze kterého se udělalo kolem 0°C mýdlo, ze kterého se nešlo odrazit, tak to bylo dost na morál. Od Kristiánovave stopě čerstvě po rolbě, ale bylo to strašně měkké, moc to nepomohlo. Nejvíc stopu ničili bruslaři, chtělo by to víc ohleduplnosti.
Stěžování na OPS je zcela nesmyslné, to mohou dělat jen zoufalci, kteří nerozumí horám a sněhu. Potkal jsem 2 rolby, dělaly co mohly, ale s tímto sněhem to je problém, prostě nedrží pohromadě. Chtělo by to přimrznout.. Tak za mne poklona, že snaží se a jsem za to vděčný.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 13.1.2019 16:50  
8-10, Bedřichov - NL - Hřebínek - Točna - Kristiánov - NL a zpět přes Kristiánov a Hřrbínek. C, drobné mžení až sněžení, černý SWIX KN44 klister 5 až -3, ve vyšších polohách u točny trochu namrzal, ale jinak na tu bídu to šlo. Hodně lidí, protažen jen malý okruh, 2x stopa klasika i bruslení, z NL jsem jel nejdřív na Kristiánov, ale rolba tam ještě nebyla, tak jsem se vrátil a jel to obráceně. Na Rozmezí ani na Máří to protaženo nebylo, VOS nestíhala. S návaly sněhu chápu, že to je náročné, jen si myslím, že v rámci víkendu by bylo vhodné trasy protáhnout dřív, než nastoupí běžkaři, potkávání s rolbou mi nepřijde jako bezpečné.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 10.1.2019 23:19  
Z Bedřichova, 17-19, s čelovkou, -4°C, vytrvale sněžení, na NL, Kristianov, Knajpa, Máří, Hřebínek, NL a Bedrichov. Opravdu napadlo půl metru sněhu je to ale velmi měkké, při bruslení se viditelně borili cca 10 cm, na klasiku stopy rozbité na hřebeni intenzivní sněžení a silný vítr. Stopy byly nahoře kompletně zapadány, bylo to velmi náročné. Od Tetřeví boud zase stopa ale opět velmi měkká a pomalá. Odraz byl v prašanu nejistý a občas to smekalo i na Rex pitovoide -1 az - 10, který měl fungovat i na vlhký prasan .... ale pry je lepší než modrá swix extra, nenamrza. Trať upravená v rámci možností. Většina už má svetylko, až na jednoho zufalce bez .... kolem kterého na volno behal velký pes ... to jsem se dost leknul.
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 1.1.2019 23:08  
Skřítek 850mnm, 16-17, směrem na Žlutý potok a Zelené kameny. Sněhu dost na závodní lyže. Jedna stopa, vedle na bruslení, sice úzké, ale stačí... Od parkoviště mírně prší, od cca 1000mnm přešlo do hustého chumeleni ... nahoře protaženo na široko, prý jsou dál i stopy, ale neviděl jsem žádnou.

Dole je stopa ledovatá a mokrá, dal jsem stříbrný klister. Docela držel, i když tutovka to nebyla. Bohužel ... jak začal padat čerstvý sníh, tak to začalo namrzat ... brutálně, vubec nešlo jet. Opravdu hrozně podmínky na klasiku ... asi by bylo lepší bruslit. Dole opět déšť, docela silný, tak to zase začalo fungovat.

Parkoviště volné, ale docela mne překvapilo, že mne i ve 4pm zkásli o 50Kč :-)

Nevím jak jinde, ale podle okolí to vypadá, že sníh není minimálně do 700 mm.
Hrubý Jeseník
Vloženo 30.12.2018 15:31  
Do 700mnm vůbec neuvazujte o běžkách, prostě není sníh. Bílá má cca 550mnm, sníh je tak na loukách do 10cm, už nesouvisle, v lese sníh skoro není žádný.

Pustevny jsou asi jediné místo, kde sníh je. Závodní okruh čerstvě upravený, stopa + bruslení. Ale zrovna byly závody, tak jsem to stihl projet před startem 1x, bylo to výborné.

Červená na Martiňák protažena rolbou, ale jen na bruslení, tak jsem to vzdal. Možná rolba cestou zpět vyřízla i stopu, ale to jsem nekontroloval. Potoky cca 1km od Pusteven se musí přenášet.

Zelená na Tanečnici skvělá na klasiku, 2 stopy, ne bruslení... ale je to jen 1 km, tak se člověk natočí ... spousta lidí, ale nejlepší svezení. Vhodné i pro děti.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 30.12.2018 15:19  
Dnes jsem dorazil cca 8:30 A parkoviště bylo tak ze 2/3 plné... myslím, že tak max do 9 ... pak už se musí čekat, až někdo odjede.... fronty jsou velké ... lidi najizdeji, i když dole svítí cedule OBSAZENO. Odjížděl jsem v 11:30, nahoru jely desítky aut ... jeden se snažil asi v pulce kopce nasadit řetězy, jiný couval dolů na letňácích... chce to trošku přemýšlet, než se někdo vydá do hor. Dole pak už stali na křižovatce policajti a nahoru nikoho nepouštěli.



(Odpověď na dotaz uživatele Dana Rypackova z 30.12.: Pustevny-co znamena byt tam brzo, aby nebylo parkoviste plne?do 9:00? nebo je nutne drive?Diky)
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 29.12.2018 22:18  
Nejlépe Pustevny, je tam dost sněhu, ale je potřeba vyjet včas, parkoviště je brzy plné. Závodní okruh je jistota 5 km, ale je fyzicky docela těžký ... nebo se dá jet z Pusteven směrem na Martiňák, taky udržovana cesta pro běžkaře, ale cesta postupně klesa níž, ale pokud je upravovana, tak by to mohlo být OK. Bílá a Morávka jsou taky super tratě na běžky, ale tam je zatím málo sněhu.
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 28.12.2018 18:36  
Jel jsem dnes přes Bílou na Pustevny, dole je málo sněhu, tak 10-20cm, směrem na Javorinu cesta prohrnuta na asfalt, je to prostě jen 550mnm. Výš to bude asi lepší, ale neměl jsem jsem chuť to zkoušet ... chtělo by to 20 cm, ale bohužel dnes dost silně pršelo, lepší to tam hned tak nebude ...

Dost sněhu bylo na Pustevnach, ale je tam hodně lidí a ještě hůř se tam parkuje.... parkoviště je brzy plné a musí se stát fronta ... navíc rozumný okruh má jen 5km ... ale v Beskydech nic lepsiho dnes není k dispozici ....

(Odpověď na dotaz uživatele Venca z 28.12.: Ahoj, nevíte jak to vypadá dneska na Bílé a na Morávce, jestli se dá na běžky? Jinak zítra prý nebude moc rozumné vydávat se na Pustevny-Martiňák, má se tam konat nějaký běžecký (ne běžkařský) závod.)
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 28.12.2018 18:20  
Pustevny, od 11:30 závodní okruh, po dešti a chumeleni (raději jsem podle radaru počkal 30 min v autě a vyplatilo se). Sněhu dost, jen občas větvička ve stopě. Klidně závodní lyže. 1 - 2 stopy + na střed na bruslení. Jel jsem klasiku na stříbrný klistr, odraz docela šel, ale bohužel je to závodní okruh a tak když už stoupání, tak většinou na stromeček. Bruslení vypadalo snadněji, i když do bylo měkké a viditelně se trošku bořili.
Bohužel tam není moc dobré značení, snažte se držet stále vlevo včetně odboček, jinak se dostanete do protisměru a protože je to tam docela úzké se spoustou zatáček a hrozí pak zbytečně srážka.
Jinak i když je u vstupu jasný zákaz vstupu pěšákům, tak tam samozřejmě byli včetně psů ... a ještě byli uraženi ... asi dostali čočku od všech lyžařů. Je to tam fakt úzké a nebezpečné. Bohužel lidi mraky a všem se mezi zástupy na Radegast nechce ...
Moravskoslezské Beskydy
Vloženo 25.12.2018 21:08  
Klasický stopou Bedřichov - Nová Louka - Kristiánov - Knajpa a zpátky přes Máří - Hřebínek - Nova Louka cca 17-19, Bedrichov 0°C, dal jsem modrou extru a na ni fialovou, po Kristianov zrcátka, nad Kristianovem sněží a lepí a drhne, na hřebeni chumelí a fičí, stopa zafouná, docela dřina. Od Tetřevek zase stopa, ale se sněhem, moc to nejede.

Bruslení asi snadnější, jak nahoře fouká, tak je tam spíš tvrdší podklad. Stopa mi přijde až moc nakraji, hole se boří do sněhu a do lesa je to moc blizko ...

Docela se těším, až jednou potkám "normalni" počasí ... ale sněhu je od Bedova dost, klidně závodní lyže. Všude 2 stopy, ale po celém dni rozbité nebo zafoukane .
Bedřichov a Jizerská magistrála
Vloženo 22.12.2018 23:00  
Od 17 z Bedřichova na NL, Kristiánov, Rozmezí a zpět.Od Béďova silně prší, od Kristiánova spíš sněží, na hřebenu pak sněží intenzivně. Klasika docela zoufalá, až po NL ve stopě hodně voda, na červený Swix V60 odraz nicmoc, od Kristianova odraz slušný, ale spíš to drhne... na hoře pak stopa zapadaná, tak jsem se raději vrátil. Na rozcestí U Nové louky 10 cm vody všude... nehezký pohled.
Žádná sláva, měl jsem si pro tento výběh vzít raději skiny, tohle na ně bylo ideální počasí.
Bedřichov a Jizerská magistrála