Na lyže o Velikonocích? Ano!

Bude se o Velikonocích lyžovat? V Jizerkách, Krkonoších, Orlických horách a Jeseníkách určitě. A budou někde upraveny tratě pro běžkaře? Možná. Podívejme se, jaká je kde šance.

Přestože termín letošních Velikonoc v polovině dubna patří mezi ty pozdější, sněhu na některých horách leží ještě dost. Ani pár dní s očekávanými skoro letními teplotami zas tak moc nezmění a je jisté, že někdo na běžky vyrazí i o Velikonocích. Otázkou je, jestli i pro velikonoční svátky někde upraví stopy. Jaké vyhlídky mají běžkaři v jednotlivých pohořích?

Jizerské hory

Tratě Jizerské magistrály se již neupravují. Poslední "oficiální" úprava proběhla v neděli 3. dubna. Na ni navázal ještě přejezd rolby z Jizerky do Bedřichova v sobotu 9. dubna, GPS záznam z této úpravy ovšem nikde nehledejte. Ve vyšších polohách v trojúhelníku Jizerka - Smědava - Knajpa však leží stále dostatek sněhu a do Velikonoc určitě vydrží. Jizerská silnice je již prohrnutá, tam doporučujeme své výlety plánovat pouze pěším výletníkům. Stávající zprávy od lyžařů o podmínkách na Jizerské magistrále budou téměř jistě každý den doplňovány novými aktuálnějšími. 

Zato v polské části Jizerek v okolí Jakuszyc jsou tratě pravidelně upravovány i nadále. Dle zpráv od lyžařů je sněhu zatím dost. Zde naděje na velikonoční lyžování v upravených stopách určitě žije. I pro Jakuszyce v posledních dnech platilo, že GPS záznamy úprav nejsou nikde dostupné.

Krkonoše

Na hřebenech leží aktuálně v některých místech skoro 1,5 metru sněhu, takže vyrazit do Krkonoš na běžky půjde určitě. Strojově se však trasy na hřebenech neupravují. O tomto víkendu bylo upraveno několik kilometrů tras v okolí Černé hory, ale na další úpravu bych si nevsadil. Skiareál Černá hora, který se o tamní tratě strará a je nejaktivnějším a nejspolehlivějším upravovatelem běžeckých tratí v Krkonoších, totiž už svoji sezónu ukončil.

Orlické hory

I na hřebeni Orlických hor leží zatím dostatek sněhu a o víkendu týden před Velikonoci proběhla úprava rolbou z Deštného. Uvidíme, jestli se na mapě úprav na webu Deštného trasa rolby ještě zazelená, každopádně že sníh vydrží, je celkem jisté. Naopak v části u Říček byly úpravy tratí ukončeny již před třemi týdny.

Jeseníky

Dostatek sněhu na úpravu tratí zůstal týden před Velikonocemi na očekávaných místech - mezi Červenohorským sedlem a Ovčárnou, a pak na Paprsku. Dobré sněhové podmínky potvrzují zprávy od lyžařů z Jeseníků. Jestli vyrazí rolby i o Velikonocích je třeba sledovat na jdemenabezky.cz, na jiné weby se jejich GPS záznamy aktuálně nepřenášejí.

Krušné hory

Úprava většiny tras v Krušných horách skončila již před několika týdny. Nejdéle vydžela rolba jedzit po Schuppenberské a Bučinské cestě mezi Perninkem a Jelení, kde sezónu ukončili poslední úpravou 9. dubna. Zde do Velikonoc zbydou nejspíš jen zbytky sněhu.

Šumava

Zprávy o více než 1 metr sněhu na některých místech Šumavy nejsou pro běžkaře relevantní, tento sníh leží jen na hlavním hřebeni. Úpravy tratí již byly ukončeny definitivně. Pokud někde zbyde lyžovatelný sníh, bude to v okolí Modravy a Březníku. Informujte se navzájem zde na KamZaSněhem.cz v části o Šumavě.

Beskydy

V Beskydech nějaký sníh leží určitě na vrcholu Lysé hory, ale žádné podrobnější zprávy nemáme. Spíš to tu na lyžování už nebude.

Kam dál?

  • chcete vyrazit na hory o Velikononích na víc dní? Zde můžete vybírat ubytování na horách i jinde,
  • radši byste jeli na sjezdovky? Několik skiareálů v ČR je ještě v provozu. Nebo rovnou vyjeďte na pár dní do Alp,
  • máte aktuálnější informace o sněhových podmínkách v některých z českých hor? Přidejte je na náš web,
  • vyrazíte o Velikonocích nebo před nimi na běžky? Podělte se také zde na KamZaSněhem.cz o vaše postřehy, kde ještě půjde lyžovat dál a kde už ne.