Novinky pro 12. sezónu KamZaSněhem.cz

Méně reklam zobrazovaných registrovaným uživatelům, kteří aktivně píší zprávy o aktuálních podmínkách. K tomu vylepšené vkládání a zobrazování fotek. To jsou hlavní novinky na KamZaSněhem.cz pro startující zimní sezónu. Přečtěte si o nich více.

Hlavní novinky pro rozjíždějící se 12. sezónu existence KamZaSněhem.cz nepřináší nic převratného - což se ostatně s ohledem na velmi omezené programátorské kapacity naznačené v lednovém článku dalo čekat - ale jde o užitečné drobosti, které se hodí zmínit.

Provoz a rozvoj KamZaSněhem.cz je financován z reklamy. Umístění většiny reklamních bannerů je navrženo tak, že zároveň slouží jako oddělovače dílčích částí stránky. Takové bannery uživatelům používání webu nekomplikují a na jejich zobrazování se nic nemění. Pak jsou tu ale ještě formáty, které lze označit jako otravné. Realita je bohužel taková, že bez takových reklam by web nemohl dále existovat.

Stejně tak by ale KamZaSněhem.cz nemohlo existovat bez těch z vás lyžařů, kteří ochotně přispíváte svými zprávami o sněhových podmínkách. Jako poděkování jsme přestali zobrazovat vybrané "otravné" reklamní formáty registrovaným a aktuálně přihlášeným uživatelům, kteří občas vloží na KamZaSněhem.cz užitečnou zprávu. Vážíme si samozřejmě i aktivity těch lyžařů, kteří vkládají své zprávy jako neregistrovaní uživatelé. Je ale nadbytečných reklam zbavit nemůžeme - není to technicky reálné.

K aktivitě registrovaných uživatelů se částečně váže i druhá novinka. Týká se totiž zpráv s fotkami, a ty mohou vkládat také jen registrovaní uživatelé. Oproti předchozí sezóně došlo k následujícím změnám:

  • ze vložených fotek se snažíme automaticky zjistit čas, kdy byla fotografie pořízena. Pokud se to podaří, vypisujeme u každé fotky čas jejího vzniku. Ne každý přístroj tuto informaci ale správně ukládá, a navíc mizí i z dodatečně upravených fotek, nebo fotek zkopírovaných ze sociálních sítí. I tak se ale čas u 87 % fotografií nachází. U zpráv, k nimž je přiložena jediná fotka, je zobrazen čas pořízení až při najetí kurzorem na fotku. V případě více fotek jsou časy vidět na první pohled,
  • nově jsou fotky u zpráv řazeny podle času pořízení - nejdříve vyfocený obrázek se jako první i zobrazuje. Do minulé sezóny se řadily "tak nějak nepředvídatelně", takže i toto znamená vylepšení.

fotky-s-casem.png (163 KB)

Ukázka zobrazení fotek s časy pořízení. Zde ve článku na ně neklikejte, jde opravdu jen o ilustrační obrázek. Reálný výpis více fotek s časy pořízení najdete třeba v archivu zpráv o posledním lyžování v Praze.

Vedle těchto novinek jsem se podílel na vzniku nové poradny pro lyžaře na eshopu Sporticus - o té je zde samostatný článek. Pokud přemýšlíte o nákupu běžek nebo související výbavy, určitě tam koukněte. Rady k mazání lyží tam snad brzy taky přibydou.

A co dalšího nového by se mohlo ještě na KamZaSněhem.cz objevit? Platí totéž, co tak nějak celkově v současné době - plánovat se nic moc nedá, situace se může měnit každým dnem a těžko ji pár lidí ovlivní. Některá vylepšení technického charakteru ještě rozpracována jsou. Ale dotáhnout je do viditelného výsledku bude rozhodně pracnější, než co zabrala úprava zobrazování reklam...