Na lyže o Velikonocích

Bude se o Velikonocích lyžovat? Určitě. A budou někde upraveny tratě pro běžkaře? Kdo ví. Podívejme se, jaká je kde šance.

Přestože termín letošních Velikonoc je ten nejpozdější možný, sněhu na některých horách leží ještě dost. I s ohledem na předpověď na následující víkend, který má být až zimně chladný a sněhu rozhodně ubývat nebude, je jisté, že někdo na běžky vyrazí i o Velikonocích. Otázkou je, jestli i pro velikonoční svátky někde upraví stopy.

Ve výběru míst můžeme vyjít ze seznamu oblastí, které se dostaly do seznamu perspektivích pro poslední víkend v březnu. Z nich můžeme škrtnout Orlické hory a Krušné hory, kde naposledy upravovali právě pro daný březnový víkend. Přestože sjezdovky na Klínovci jsou stále v provozu a plánují vydržet až do Velikonoc. Před týdnem pak proběhla poslední úprava i na Šumavě v okolí Modravy. Odhady, jestli tam nějaký sníh na lyžování zbyde i na Velikonoce, přenechám věštcům, a nebo raději lyžařům, kteří tam vyrazí o tomto víkendu - za každou zprávu o podmínkách budeme rádi, v tomto období pomáhají hlášení od lyžařů snad nejvíc. A platí to samozřejmě nejen pro Šumavu...

A kde určitě nějak lyžovat půjde?

Krkonoše

Na hřebenech leží aktuálně i přes 1,5 metru sněhu, takže vyrazit do Krkonoš na běžky půjde určitě. Strojově se však trasy na hřebenech neupravují. O minulém víkendu bylo upraveno několik kilometrů tras v okolí Černé hory, ale na další úpravu bych si nevsadil. Skiareál Černá hora, který se o tamní tratě strará a je z mého pohledu nejaktivnějším a nejspolehlivějším upravovatelem běžeckých tratí v Krkonoších, totiž už svoji sezónu ukončil. Sjezdovky jsou ještě v provozu ve Svatém Petru ve Špindlu a v Harrachově.

Jizerské hory

O uplynulém víkendu proběhla na Jizerské magistrále poslední úprava ze strany od Bedřichova, kde již sněhu moc nezbylo. Ale ve vyšších polohách v trojúhelníku Jizerka - Smědava - Knajpa leží stále dostatek sněhu. Odhaduji, že do Velikonoc by vydržet měl, a budu si přát stejně asi jako množství dalších lyžařů, aby i Jizerská OPS nechala v provozu rolbu.

V polské části Jizerek dle původních plánů chtěli ukončit sezónu 14. dubna. To se ale ještě nevědelo, jak chladný víkend nás čeká, třeba si to rozmyslí. Na druhou stranu o Velikonocích už nemusí být tratě dobře přístupné na lyžích. Nahoře na Samolotu je sněhu dost, ale na stadionu v Jakuszycích může do té doby odtát úplně.

Jeseníky

Favorizovaná trasa z Červenohorského sedla na Praděd je sice dle nejnovějších zpráv u Červenohorského sedla už víceméně nesjízdná, ale mezi Ovčárnou a Švýcárnou ze znovu začaly stopy upravovat a plánují v tom pokračovat. Skiareál Praděd má být v provozu až do konce dubna, tak doufejme, že i zmíněnou trasu pro běžkaře zkusí upravit na Velikonoce také. Přestože denní teploty mají být dle aktuální předpovědi vysoké, v noci mají klesnout k nule i níže.

Na sjezdovky do zahraničí

Pokud někdo náhodou čekal od článku s tímto názvem něco jiného, třeba možnosti lyžování o Velikonocích na sjezdovkách v Alpách, může kouknout na přehled lyžařských zájezdů v tomto termínu.

A kdo by hledal snad ještě něco jiného, jsou tu i poznávací zájezdy nebo velikonoční pobyty zejména v ČR.