Zima ještě neskončila

Přestože už duben klepe na dveře, sněhu ve vyšších partiích našich hor leží ještě dost. Kam by se dalo o posledním březnovém víkendu vyrazit na běžky? Podívejte se na naše shrnutí.

Dle předpovědi počasí nás čeká velmi teplý víkend. Přes noc ale přituhne, což by mělo umožnit úpravu běžkařských tratí tam, kde je sněhu ještě dostatek. Kdo vyrazí brzy ráno, může si užít tvrdých stop. Během dne se pak budou objevovat i lyžaři s krátkými rukávy a tratě budou rychle měknout.

S rokem 2013, kdy se dalo lyžovat na apríla i v některých nížinách (a my tehdy natočili video na Drahanské vrchovině), se sice aktuální podmínky srovnat nedají, ale za posledních 6 let jsou na konci března asi nejlepší.

Kdo vyrazíte tento víkend na běžky, prosíme podělte se na KamZaSněhem.cz o váš pohled na aktuální situaci v místech, kterými jste projeli. Na konci sezóny, kdy často mají větší váhu upozornění na místa, kde sníh už odtává, než kde bylo upraveno, jsou zprávy od lyžařů obzvlášť cenné.

Jak to vypadá v jednotlivých pohořích?

Jizerské hory

Jizerská magistrála dle zkušeností z předchozích víkendů i let přinese jistotu nejvyššího množství tratí, které budou upraveny. Dá se očekávat úprava všech páteřních tras magistrály a některých dalších k tomu. Odhaduji, že během teplé soboty začnou vytávat první fleky na tradičních místech, kde sníh mizí nejdřív. Například okolo Krásné Máří. Ve vyšších polohách je sněhu opravdu hodně. Pakroviště na Jizerce by se mohlo v sobotu rychle plnit.

Polská část Jizerek v okolí Jakuszyc má sněhu také dostatek a v týdnu upravovali dokonce častěji, než na české straně. Tak uvidíme, s čím přijdou na víkend. Až do neděle bude zároveň pár kilometrů tras uzavřeno kvůli závodům.

Krkonoše

Krkonoše mají sněhu nejvíc, na některých místech leží i přes 2 metry. Jen s úpravou běžeckých tratí to zde bývá loterie. Minulý víkend si lyžaři pochvalovali tratě v okolí Černé hory, tam bývají pro lyžaře milující upravené stopy nejlepší podmínky z celých Krkonoš. Ale naše nejvyšší pohoří bývá cílem i těch běžkařů, kteří si oblíbili lyžařskou turistiku po hřebenech a strojově upravené stopy k radosti nepotřebují. Těm by měly podmínky zejména v sobotu vyhovovat. Na stránce o Velikonocích jsem původně odhadoval, že do letošního pozdního termínu Velikonoc asi sníh nevydrží. Teď ale už věřím, že v Krkonoších lyžovat půjde.

Orlické hory

Na hřebeni Orlických hor také sníh zůstává v dostatečném množství. Na úpravu tratí v letošní dlouhé zimě už ale nemají moc financí. Před víkendem se uvidí, co vše se podaří upravit.

Šumava

Na Šumavu asi nemá cenu jezdit z dáli, ale na některých místech lyžovat ještě půjde. Výrazně lepší podmínky jsou ve vyšších polohách jako prameny Vltavy, Březník či Bučina, naopak i známá místa jako Kvilda či Zadov hlásí více vytátých úseků a zde už se nějakou dobu upravovat stopy nedají. Aktuální info hledejte na bilastopa.cz - podle informací odtud byly ve čtvrtek upraveny některé stopy v okolí Modravy. Ale kdo ví, jestli nešlo o týden starý čtvrtek.

Krušné hory

O Krušných horách sice sněhová mapa říká, že tam neleží skoro žádný sníh, ale tím se nenechte zmást. V okolí Božího Daru a Jelení dokonce proběhla v tomto týdnu úprava několika kilometrů běžkařských tras a na víkend je plánována další. K nejaktuálnějším informacím se doklikáte přes užitečné odkazy pro západní část Krušných hor.

Ve východní části Krušných hor se již několik týdnů stopy upravovat nedají a sněhová pokrývka je nesouvislá, i když o minulém víkendu ještě někdo lyžovat zkoušel.

Jeseníky

Jeseníky jsou volbou číslo jedna pro lyžaře z Moravy. Sněhu ve vyšších partiích je dost a nejvýše položená trasa z Červenohorského sedla k Pradědu není jedinou volbou. Již je známé, že na víkend budou upravovat některé trasy v okolí Dolní Moravy (i když jich bude méně, než o víkendu uplynulém), úprava zvažují i na Paprsku, kde pár kilometrů projeli i v týdnu.

Beskydy

Z Beskyd nemáme z posledních dnů žádné zprávy ani od lyžařů, ani o úpravě tratí. Dá se předpokládat, že na většině míst již sníh roztál, a pokud je někde šance na lyžování, je to na Lysé hoře.