Spouštíme sekci Rady a tipy

KamZaSněhem.cz dosud lyžařům pomáhalo primárně zprávami o aktuálních podmínkách. Nyní rozšiřujeme web o sekci "Rady a tipy". Ta obsahuje takové informace o běžkařských tratích, jejichž užitečnost nesníží vydatné sněžení ani déšť. Tedy platné dlouhodobě.

Když jsme před 10 lety KamZaSněhem.cz zakládali, měli jsme jasno - web se bude soustředit jen na zpravodajství o aktuálním stavu tratí. O obsahu takového webu ale rozhoduje komunita. Tak zde někteří lyžaři začali klást dotazy, které s aktuálními podmínkami nesouvisely. A jiní lyžaři jim ochotně odpovídali. Byla by škoda, kdyby takové rady pomohly jen jednorázově a zůstaly zapadlé někde v archivu zpráv z minulých let, kde je už těžko někdo najde.

Lyžaři radí lyžařům

Proto jsme zodpovězené dotazy, které mohou pomáhat dlouhodobě, přesunuli do nově vytvořené sekce rady a tipy do části nazvané "lyžaři radí lyžařům". Zde se aktuálně nachází 122 zodpovězených dotazů. V některých oblastech jako např. v Jizerkách víc, v jiných míň, někde nic. Dozvíte se zde třeba, kde zaparkovat, kde se dá nastoupit do stopy, jaké trasy jsou vhodné pro začátečníky, či další tipy na pěkné běžkařské trasy.

Ptáte se, jak můžete vložit otázku, která by se zobrazila na tomto místě? Zatím nijak. Pokládejte dotaz stejným způsobem, jako když se ptáte na aktuální sněhové podmínky (tedy buď na záložce "Přidat dotaz", nebo v položce "Kdy jste tam byli?" volbou "nebyl jsem tam, jen se chci zeptat"). Když dostanete přínosnou odpověď, on to někdo mezi zodpovězené dotazy s dlouhodobým přínosem snad po čase přesune.

Články s tipy na výlety a dalšími radami

Kdysi dávno, převážně v roce 2013, jsme zkoušeli některé zprávy o aktuálních podmínkách doplňovat o videa. K nim občas vznikaly i doplňující texty s informacemi, které by mohly běžkařům pomáhat i dlouhodobě. Zůstaly sice většinou zapadlé někde hluboko a ne úplně dotažené, ale postupně je vylepšujeme do podoby článků, následně umisťovaných do sekce rady a tipy a mapovaných k jednotlivým oblastem.

Aktuálně zde najdete třeba:

V plánu na následující týdny je přidávat i další články:

  • Vyladit rozepsané popisy dalších výletů by nemuselo tolik bolet,
  • podkladem pro některé články mohou být i zodpovězené dotazy v části lyžaři radí lyžařům. Např. doporučení, kam mohou vyrazit začátečníci v Jizerkách, se tam řešilo tolikrát, že podkladů na shrnutí do článku je dostatek.

I pro články platí, že KamZaSněhem.cz je komunitním webem a nebudeme se bránit příspěvkům od jiných autorů. Cílem je zde zveřejňovat informačně bohaté články. Vhodně pojatým článkům s určitou propagační částí se formou placeného PR také neplánujeme vyhýbat, ale na povaze takových článků je vhodné se domluvit předem.

Odkazy na další užitečné weby

Tohle není žádná novinka. Už při spuštění KamZaSněhem.cz před 10 lety byla součástí webu sekce "lyžařské odkazy", v níž se nacházely linky na další užitečné stránky. Nejvýše zpravidla řadíme odkazy na weby upravovatelů běžkařských tratí, na nichž se pravidelně objevují aktuální zprávy o úpravě, ale najdou se tu i weby obsahující "jen" popisy či mapky tras.

Odkazy se snažíme průběžně doplňovat a jednou za čas kontrolovat. Asi byste se divili, jaké množství webů při nějaké předělávce sekci o běžkách odstraní, či úplně ukončí provoz. Jejich doménu pak může používat někdo jiný ke zcela odlišným účelům. Zrovna teď budeme vyhazovat dva původně běžkařské weby, na jejichž místě se objevil obsah v čínštině.

Kde se tedy "rady a tipy" nacházejí

Na stránce každé lyžařské oblasti, jako jsou třeba Krkonoše, se v horním "záložkovém" menu nachází záložka nazvaná "Rady a Tipy". Na mobilu zobrazujeme v tomto menu jen ikonky, hledejte ikonku (i). Po kliku na ní se dostanete na stránku rad a tipů, v tomto případě pro Krkonoše. Ikonka i stránka se zde sice objevuje už rok, ale donedávna obsahovala jen odkazy. Až teď jsme tam přidali články a zodpovězené dotazy.

Na souhrnnou stránku rad a tipů pro celou ČR, která zároveň slouží i jako rozcestník na jednotlivé oblasti, se dostanete nejčastěji z úvodní stránky KamZaSněhem.cz. Do prostředního sloupce (mám na mysli desktopovou verzi) jsme přidali výpis nejnovějších článků a zodpovězdených dotazů, včetně odkazu do zmiňované sekce.